![]() |
#4951 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Targowiskowe ploteczki part II
kochana masz na stronie PP cały dział z aktami prawnymi. Oprócz regulaminu świadczenia usług jest jeszcze ustawa i rozporządzenia ministra.
#4952 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Pechele, pisałam o tym w ostatnim czasie, w kontekście ryzyka nieuzyskania odszkodowania przy liście poleconym w świetle obecnego regulaminu PP - zatem chyba oczywiste, że miałam na myśli sytuację o przyznaniu takiego odszkodowania właśnie na nowych przepisach.
![]() ![]() |
![]() |
#4953 |
Wtajemniczenie
|
Ale szczegóły jakieś by się przydały. Czy wizażanka której zaginął list polecony wpisała w druku reklamacyjnym jego zawartość faktyczną czy wypełniła go tak zeby dostać odszkodowanie? Bo jednak to jest różnica
![]() Przeleciałam troszkę forów różnych na których było w tym temacie sporo na początku roku i trafiłam nawet na GW na wypowiedzi rzecznika poczty i inszych oficjeli którzy twierdzili że przepis w kwestii listu poleconego jest twardy i jednoznaczny a jednocześnie jest przepisem martwym ponieważ w dobie rozwoju konkurencji poczty, pracownicy dostają prikaz bycia elastycznymi. Tylko to, że są elastyczni w momencie przyjmowania przesyłki nie znaczy że tak samo elastycznie podejdą do wypłaty odszkodowania. W sumie najlepiej byłoby żeby osoby którym ostatnio zginęły przesyłki podzieliły się tutaj doświadczeniami aktualnymi. Mielibyśmy świeży obraz.
#4954 | ||
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak że jednak można uzyskać odszkodowanie wpisując w formularz, że wysłano listem np. kosmetyki... Pytanie czy to szczęśliwy traf po prostu nie był.
![]() ![]() |
![]() |
#4955 |
Zakorzenienie
|
dla mnie zasady są bardzo jasne i proste - odpowiadam za to co wysyłam, zawsze i wszędzie
na jakakolwiek formę wysylki sie umawiamy, to każdy odpowiada za to - co i w jaki sposób wysyła w każdym przypadku kiedy ginie moja przesyłka, to zwracam nadawcy to co dostałam i sama wojuję z pocztą ( jeśli wysłałam przesyłkę wartościową - dostaję odszkodowanie, jeśli zaś zwykłym poleconym listem ślę kosmetyki, ciuchy itp. to mogę sobie poszukać wiatru w polu i tyle ) tu idzie o przyjęcie jakiegoś regulaminu, jakiś zasad targowiskowych - czyli jeśli np. umawiamy się na priorytetowy list wartościowy, paczkę, ale Ty wysyłasz zwykłym poleconym i mój wartościowy dostajesz, a Twój polecony przepadł, to zwracasz moje rzeczy w nienaruszonym stanie, ja wystawiam Ci negatywa i na deser od poczty dostajesz ... figę w makiem na koniec - wydaje mi się, ze Siarka tworzy ten regulamin w naszym interesie, bazuje na doświadczeniu, bierze pod uwagę nasze sugestie, więc może dać jej trochę swobody w decydowaniu o ostatecznej formie regulaminu, bo inaczej będziemy tak dywagować do ursanej smierci ... Edytowane przez Dorota-Coco Czas edycji: 2013-10-03 o 15:10 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#4956 | |
kosmita jakiś normalnie
Przekupka: 239 pkt / 100% pozyt.
|
Nic dodać, nic ująć, jak chodzi o poniższe ujęcie problemów, mam dokładnie to samo zdanie
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4957 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Żeby nie było nieporozumień - uważam, że każda wizażanka jest odpowiedzialna za swoją przesyłkę aż do odbioru jej przez adresata. Jeśli zaginie to odsyłam przesyłkę drugiej stronie, a sama próbuję walczyć z pp. List polecony intryguje mnie natomiast od dawna, stąd moja dociekliwość. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4958 |
Zakorzenienie
|
A ja bym zostawiła tylko te bezpieczne formy wysyłki czyli polecony wartościowy i paczkę, przesyłkę biznesową czy multi paczkę (jakkolwiek się to teraz nazywa) i ewentualnie inpost jeśli ktoś ma do niego dostęp ... i tyle skoro dla bezpieczenstwa został wykreślony/zakazany zwykły list to w mysl tej samej zasady zlikwidowałabym właśnie ten polecony który w razie zaginięcia nie jest uznawany w reklamacji i odszkodowaniu... wtedy nie bedzie problemu kto jest za co odpowiedzialny i kto komu ma coś oddać itd. I napradę dopłata tej 1zł czy 2 to nie tragedia...bo przy poleconym wartościowym w gabarycie B (sorry ale ciuchy nie mieszczą się w gabarycie A do 2cm) a paczką ekonomiczna różnica jes znikoma
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4959 |
Zakorzenienie
|
A jakie są ceny e-przesyłki ? To przesyłka z odbiorem w placówce poczty, zgadza się?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4960 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4961 |
Zakorzenienie
|
e przesyłek juz nie ma podobno
|
![]() ![]() |
![]() |
#4962 |
Zakorzenienie
|
nie tylko podobno, ale na pewno
![]() tutaj link do cennika PP http://cennik.poczta-polska.pl proponuje zatem wykreslic e-przesylke z regulaminu ![]() ![]()
#4963 |
Wtajemniczenie
|
Z tego co się dowiedziałam ostatnio na poczcie usiłując wysłać e-przesyłkę to się obecnie nazywa "multipaczka z odbiorem w punkcie" i może ją wysłać każdy w przeciwieństwie do dawnej e-przesyłki na którą trzeba było mieć umowę z PP. W regulaminie faktycznie takich nieścisłości i oficjalnie podawanej nieprawdy być nie powinno.... szczególnie że te zmiany trochę czasu już mają....
Powinno się napisać cały regulamin od początku. Ja bym na przykład życzyła sobie by prócz omawianego aktualnie problemu przesyłek, regulamin podawał maksymalny czas wysłania paczki - przykładowo 14 dni kalendarzowych. I wystawienie przekupki czynił absolutnie obowiązkowym.
#4964 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4965 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez sunny_eyes Czas edycji: 2013-10-14 o 14:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4966 | |
kosmita jakiś normalnie
Przekupka: 239 pkt / 100% pozyt.
|
Cytat:
Nie wiem, czy teraz dotyczy to także multipaczki
![]() ![]() |
![]() |
#4967 |
Wtajemniczenie
Przekupka: 44 pkt / 98% pozyt.
|
Ja kilka dni temu korzystałam z usług Pocztexu. Szczerze nie polecam. Wysłali kierowcę z PP (nie kuriera Pocztex), który od progu wrzeszczał, że przesyłka jest nie zważona. Nie miał blankietu ani wagi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4968 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wiem, że sprzedawać nie można, ale mam nadzieję, że moderatorki zrozumieją
![]() Wiem, że wiele z Was pytały o rzeczy z mojego dawnego wątku ciuchowego, to, czego nie udało mi się wymienić oddałam na charytatywną licytację na rzecz Fundacji Jamniki Niczyje. Wszystkie rzeczy obecnie znajdują się u koordynatorki aukcji w Krakowie, ja nie mam z tego tytułu żadnych profitów, nie prowadzę też samej aukcji. Przekazałam rzeczy w darze. Zdjęcia są słabe, ale takie są możliwości fundacji niestety. Cel zapewniam bardzo szczytny, ceny śmieszne. Zapraszam Was na licytację na dogomanii oraz na fanpage'u fundacji. http://www.dogomania.pl/forum/thread...opada-do-18-32 Jeżeli modki pozwolą, wrzucę wątek do Newsów. |
![]() ![]() |
![]() |
#4969 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a ja chciałabym poruszyć wątek przekupek. Mianowicie wymieniłam się z jedną wizażanką - napisała mi że paczka dotarła i wszystko ok. Od niej też dotarła, więc automatycznie wystawiam przekupkę. Ona nie wystawiła, poprosiłam ją przez PW o to, dalej cisza... widzę że się loguje i na ciuchlandii udziela :/ Kurde czuję się jak przekupkowy żebrak :/ Chyba skoro była zadowolona z wymianki to powinna wystawić mi odpowiednią przekupkę. Nastała jakaś nowa moda na wizażu na błaganie o przekupki? Tylko ja mam taki problem, czy ktoś się jeszcze z tym spotkał?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4970 | |
Zakorzenienie
Przekupka: 87 pkt / 100% pozyt.
|
Cytat:
musiałam aż spojrzeć czy to czasem nie ja, bo ostatnio sie łapie za zapominam (ale to nie ja) ![]() zawsze jezeli jest taka sytuacja, ładnie proszę by druga strona wystawiła przekupkę i zakonczyła tym proces wymiany, bo dopoki nie ma przekupki nie powinno sie używać rzeczy drugiej strony. Mi z 4 przekupki tez gdzieś bokiem przeszły że nie dostałam, wiedziałam że wszystko ok, ale to takie trochę nie do konca załatwione. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4971 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Napisałam miło i kulturalnie, żeby mi wystawiła tą przekupkę, ale cisza. Wg regulaminu, tak jak wspomniałaś, nie powinno się nosić rzeczy drugiej strony - to co, do końca świata mam patrzeć tylko na ubrania bo komuś się dwóch zdań nie chciało wysmarować ? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4972 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to też jest dobry temat do wtącenia w regulamin, powinno być określone czasowo wystawienie przekupki, bo czasem jest tak z tego co tu czytałam, że po 3 tygodniach nagle komuś się przypomina że jednak nie jest wszystko ok. Więc proponuje 7-10 dni roboczych od otrzymania obu przesyłek na wystawienie przekupki, jezeli po tym czasie nie ma przekupek, transakcja uważana jest za zakończoną. Dobre dla krętaczek i dla tych którzy niedoczekują się przekupki bo ktoś zapomniał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4973 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, potem człowiek czeka nie wiadomo na co, a może ktoś kombinuje - połazi trochę a potem napisze że: "przyjrzałam się ubraniom i są niezgodne z opisem" ? N szczęście nie miałam aż tak drastycznych sytuacji, ale też uważam , że powinno to być opisane w regulaminie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4974 |
Zakorzenienie
Przekupka: 75 pkt / 100% pozyt.
|
.
Książki&SH https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=840827 kosmetyki ![]() Moje blogowe wypociny ![]() BodyUnderConstruction ![]() Edytowane przez katja_24 Czas edycji: 2013-10-21 o 17:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#4975 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() Co do kwestii przekupek - wrócę do tematu w łykend ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4976 | |
A.
|
Cytat:
![]() Siarko wybacz,że się wtrąciłam ,ale dopiero teraz zauważyłam Twój post ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4977 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A po za tym... nie do konca wiem jak określisz że all ok...są np. wymaniane przy kosmetykach rzekomo nowe rzeczy/kremy... i ja ich nie otwieram i nei używam dopóki wymianka sie nie zakonczy...a co jak się okaże że otworze krem po wystawionej przekupce i bedzie zepsuty/smierdzączy itd... przez opakowanie tego nie widać :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4978 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak jest zepsuty smierdzący i ma dobrą datę to chyba raczej się nie zdarza. A jezeli faktycznie tak by było no to wtedy popros moderatora o radę, bo prawdopodobnie wizazanka sama nie wiedziała że tak jest. Co do Twojej wypowiedzi odnośnie tego że wizazanka nie do konca była sympatyczna i nie zasługuje przez to na pozytywną przelupkę to dość bezsensowne wytłumaczenie. Nikt nie zmusza Cie do wymiany. Skoro nie jest miło to po co się męczyć, pozatym, nie chodzi o to by ktoś komuś słodził tylko o sprawną wymianę, i prawidłowy stan rzeczy, zgodny z opsem. ![]() Pozatym w komentarzu zawsze możesz napisać, że rzeczy ok i wszystko, nie musisz nikomu pisać "ochów" i "achów" Tak cieżko? A ty sama masz 2 negatywne przekupki, i 5 neutralnych ![]() A tak będzie można rozejść sie bez przekupki. ps. allegro nie prowadzi wymian, tylko sprzedaż a to bardzo znacząca różnica ![]() Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2013-10-17 o 18:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4979 |
Zakorzenienie
|
Sorry jak ktoś jest dla mnie niemiły podczas negocjacji to kulturalnie dziękuję za wymianę - bo nikt mnie nie zmusza jak Gomra napisała a z drugiej strony nikt mi łaski robić nie będzie że się ze mną wymieni. I co to za wytłumaczenie że jak później otworzę krem i będzie zepsuty? Jeżeli dostałaś z dobrą datą to nie wina wizażanki która wysłała. Potem się dziwimy że tyle dziewczyn niezadowolonych z wymian, bo komuś się nie chciało dwóch zdań napisać. Poza tym można nawet w pozytywie opisać, że np. ubrania ok ale wizażanka średnio przyjemnie nastawiona - jeśli wystawiasz taki komentarz słusznie (poparte postami lub PW) to czego się bać?Na odwetowe komentarze pomagają admini.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4980 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny... ja mam problem tego typu:
wymieniałam się z jedną z wizanek według opisu: nowe trampki converse za uzywany płaszczyk H&M w stanie bdb oraz nową apaszkę. W związku z niewielką liczbą przekupek dziewczyna wysłala do mnie pierwsza paczkę. Trampki które dostałam mają ślady użytkowania, niewielkie, ale mają-piasek na podeszwach oraz wkładka w środku się delikatnie odbarwiła od skarpetek. Trampki wymieniałam dla siostry... dla mnie są 1,5 rozmiaru za małe. Miały być nowe na prezent... spodziewałam się dostać pudełko widoczne na fotce, natomiast wizanka nawet nie zapytała czy będzie ok jeśli wyśle mi je bez pudełka mimo tego ze podczas negocjacji pisałam jej, że trampki mają być dla siostry... Oczywiście zaraz po dostaniu przesyłki wysłałam jej wiadomość....kilka razy, ale nie odpisuje niestety :/ Nie wysyłam jej rzeczy które mam dla niej przygotowane- z wiadomych względów... ale nie wiem co mam zrobić... czekać w nieskończoność? Należę raczej do osób z którymi da się dogadać i gdyby odpisała, choć przeprosiła że tak wyszło to pewnie po niewielkich renegocjacjach udałoby nam się jakoś dogadać, ja wystawilabym trampki na wymianę, ona dostałaby część tego co chciała, lub wybrałaby u mnie coś mniej wartościowego... lub po prostu odmieniłybyśmy się... CO w tej sytuacji zrobić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.