Kremowanie włosów - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-08, 08:34   #91
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Dot.: Kremowanie włosów

hej dziewczyny
też ostatnio myślałam czy dało by radę posmarować kremem do ciała włosy.. a tu patrze jest taki wątek!! co polecacie? widziałam w DM fajne masła do ciała tylko muszę uważać na masł shea i olej kokosowy mam porowate wlosy więc podam wam składy tych ktore bym chciała użyć może mi podpowiecie..

Balea masło do ciała kakaowe
AQUA · BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER · CETEARYL ALCOHOL · GLYCERIN · GLYCERYL STEARATE CITRATE · CETEARYL ISONONANOATE · THEOBROMA CACAO BUTTER · PHENOXYETHANOL · SORBITAN STEARATE · PARFUM · DIMETHICONE · PANTHENOL · SUCROSE STEARATE · XANTHAN GUM · SODIUM CETEARYL SULFATE · METHYLPARABEN · GLYCERYL CAPRYLATE · CARBOMER · ETHYLPARABEN · TOCOPHEROL · POTASSIUM SORBATE · ASCORBYL PALMITATE · LECITHIN · TETRASODIUM DICARBOXYMETHYL GLUTAMATE · SODIUM HYDROXIDE · HYDROGENATED PALM GLYCERIDES CITRATE.

masło alverde z olejkiem macadamia

Aqua, Glycine Soja Oil*, Glycerin, Alcohol*, Cetyl Alcohol Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate Citrate, Macadamia Ternifolia Seed Oil*, Butyrospermum Parkii Butter*, Theobroma Cacao Seed Butter*, Olea Europaea Fruit Oil*, Xanthan Gum, Calendula Officinalis Flower Extract*, Prunus Amygdalus Dulcis Seed Extract*, Rosa Damascena Flower Water*, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Limonene**, Benzyl Salicylate**, Linalool**, Citral**

alverde masło do ciała z melonem miodowym
sAqua, Glycine Soja Oil*, Glycerin, Alcohol*, Cetyl Alcohol, Ceteary Alcohol, Glyceryl Stearate Citrate, Butyrospermum Parkii Butter*, Olea Europaea Fruit Oil*, Cucumis Melo Fruit Extract, Helianthus Annuus
Hybrid Oil*, Mangifera Indica Seed Oil, Xanthan Gum, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Linalool**, Limonene**
* ingredients from certified organic agriculture
** from natural essential oilsl

I alverde masło do ciała dzika malva
Aqua, Alcohol*, Glycerin, Butyrospermum Parkii Butter*, Helianthus Annuus Seed Oil*, Glyceryl Stearate Citrate, Myristyl Myristate, Glycine Soja Oil*, Cetearyl Alcohol, Mangifera Indica Seed Butter, Oenothera Biennis Oil, Malva Sylvestris Leaf Extract*, Simmondsia Chinensis Seed Oil*, Helianthus Annuus Seed Oil, Parfum**, Xanthan Gum, p-Anisic Acid, Tocopherol, Alcohol, Sodium Hydroxide, Limonene**, Linalool**, Benzyl Salicylate** *ingredients from certified organic agriculture
**from natural essential oils

ktore najlepsze by bylo?
Stary 2013-10-08, 10:35   #92
milax
Przyczajenie

Cześć,
mam dwa specyfiki, które świetnie sprawdzały mi się na twarzy, szczególnie zimą były nieocenione. Pierwszy genialnie nawilża. Drugi, tłusty i "niewyjściowy" kompletnie, używałam w mróz jako krem ochronny na spacery z psem i jako taki też cudnie się sprawdzał. Dobre składy ale czy do włosów? Mam włosy rzadkie, cieniuuutkie i przetłuszczające się (choć olejowanie i pokrzywa już je trochę podsuszają). Zaczęłam właśnie olejowanie i inne kuracje na aktualnie mocno sypące się włosy. Unikam jak ognia przeciążenia włosów bo wtedy jedyny ratunek to intensywna stylizacja, którą wolę odpuszczać.

NeoViderm Instituto Ganassini. Emulsja do skóry zalecana przy poparzeniach słonecznych i nie tylko, jako ochrona w trakcie i po naświetlaniach. Skład (dokładnie tak podano): betaglucan, hyaluronian sodu i substancje pomocnicze.

BioMaść Propolis, prod. Aboca (Italy). Substancje czynne: multifrakcjonowany liofilizowany ekstrakt z propolisu 0,35% (flawonoidy całkowite 43%), odwodniony żel z aloesuprawdziwego 0,3%, olej z jojoby 12%, roztwór wodny z kleiku z prawoślazu 58%.
Pełny skład: aqua, Simmondsia Chinensis (jojoba) Seed Oil, Ceteary Alkohol,Capric Triglyceride, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Dicapryl Carbonate, Cetearyl Glugoside, Glycerin, Glycerin Stearate, Sodium Storyl Glutamate, Calendula officinalis Flower Extract, Althaea Officinalis Root Extract, Hipericum Perforatum Flower /Leaf/Stem Extract, Alooe Barbadensis Leaf Juice Powder, Lavendula Augustifolia (lavender) Flower Oil, Citric Acid, Sodium Dehydroacetate, Xanthan Gum, Tocopheryl Acetate, Potassium Sorbate, Sodium Silicate, Bemzyl Alcohol, Coumarin, Limonene, Geraniol, Linalool.

Ten drugi specyfik to tłusta maść, jeśli się nada, dobrze było by ją czymś rozcieńczyć.

Edytowane przez milax
Czas edycji: 2013-10-08 o 10:45
milax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-08, 10:36   #93
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
też ostatnio myślałam czy dało by radę posmarować kremem do ciała włosy.. a tu patrze jest taki wątek!! co polecacie? widziałam w DM fajne masła do ciała tylko muszę uważać na masł shea i olej kokosowy mam porowate wlosy więc podam wam składy tych ktore bym chciała użyć może mi podpowiecie..

Balea masło do ciała kakaowe
AQUA · BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER · CETEARYL ALCOHOL · GLYCERIN · GLYCERYL STEARATE CITRATE · CETEARYL ISONONANOATE · THEOBROMA CACAO BUTTER · PHENOXYETHANOL · SORBITAN STEARATE · PARFUM · DIMETHICONE · PANTHENOL · SUCROSE STEARATE · XANTHAN GUM · SODIUM CETEARYL SULFATE · METHYLPARABEN · GLYCERYL CAPRYLATE · CARBOMER · ETHYLPARABEN · TOCOPHEROL · POTASSIUM SORBATE · ASCORBYL PALMITATE · LECITHIN · TETRASODIUM DICARBOXYMETHYL GLUTAMATE · SODIUM HYDROXIDE · HYDROGENATED PALM GLYCERIDES CITRATE.

masło alverde z olejkiem macadamia

Aqua, Glycine Soja Oil*, Glycerin, Alcohol*, Cetyl Alcohol Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate Citrate, Macadamia Ternifolia Seed Oil*, Butyrospermum Parkii Butter*, Theobroma Cacao Seed Butter*, Olea Europaea Fruit Oil*, Xanthan Gum, Calendula Officinalis Flower Extract*, Prunus Amygdalus Dulcis Seed Extract*, Rosa Damascena Flower Water*, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Limonene**, Benzyl Salicylate**, Linalool**, Citral**

alverde masło do ciała z melonem miodowym
sAqua, Glycine Soja Oil*, Glycerin, Alcohol*, Cetyl Alcohol, Ceteary Alcohol, Glyceryl Stearate Citrate, Butyrospermum Parkii Butter*, Olea Europaea Fruit Oil*, Cucumis Melo Fruit Extract, Helianthus Annuus
Hybrid Oil*, Mangifera Indica Seed Oil, Xanthan Gum, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Linalool**, Limonene**
* ingredients from certified organic agriculture
** from natural essential oilsl

I alverde masło do ciała dzika malva
Aqua, Alcohol*, Glycerin, Butyrospermum Parkii Butter*, Helianthus Annuus Seed Oil*, Glyceryl Stearate Citrate, Myristyl Myristate, Glycine Soja Oil*, Cetearyl Alcohol, Mangifera Indica Seed Butter, Oenothera Biennis Oil, Malva Sylvestris Leaf Extract*, Simmondsia Chinensis Seed Oil*, Helianthus Annuus Seed Oil, Parfum**, Xanthan Gum, p-Anisic Acid, Tocopherol, Alcohol, Sodium Hydroxide, Limonene**, Linalool**, Benzyl Salicylate** *ingredients from certified organic agriculture
**from natural essential oils

ktore najlepsze by bylo?
Alverde bym sobie darowała ze względu na alkohol.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-09, 17:55   #94
_Angelina_
Wtajemniczenie

a ja juz skończyłam swoje masło kakaowe z ziaji, muszę kupić kolejne bo jest rewelacyjne
_Angelina_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-13, 17:55   #95
Migotka8923
Zakorzenienie

GG do Migotka8923

Witam
Ja dzis postanowilam wstepnie wyprobowac kremowanie wlosow.
Wzielam balsam do cialam z avon naturals truskawkowy z biala czekolada i dodalam do niego olejek do wlosow tez z avonu z serii planet spa. Zobaczymy czy jakis efekt bedzie
Zamierzam umyc wlosy szamponem z avonu dla dzieci i nalozyc odzywke

Jezeli bedzie marny efekt to zakupie sobie ten balsam z isany i szampon bez silikonow dla dzieci Babydream i oliwke z hippa. bede kremowac - olejowac.

Spadek wagi z 66 kg do 53 kg
Intensywnie dbam o włosy od 7 miesięcy
Migotka8923 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-14, 21:31   #96
SugarbabyLove
Zakorzenienie

a ja dziś 1 raz kremowałam włosy ponieważ miałam w domu krem do ciała SOFT taki zwykły (mimo że ma wysoko glicerynę w składzie i moze puszyć..)
ktorego rzadko uzywam.. uzylam do wlosów.. pierw je naolejowalam olejkiem lopianowym a na to dalam krem na jakies 20 min
potem umyłam OMo normalnie wlosy.. na razie schną i się nie puszą.. moze dlatego ze krem bym na pierwsze O uzyty
Ogólnie przeglądałam masła do ciała z balea i isana... wszystkie mają wysoko gliceryne... wszystkie.. za wysoko.. dlatego na razie nie kupuje.. ew zobacze moze jakis balsam albo moze balsam dla dzieci uzyje..
Stary 2013-10-14, 21:35   #97
Migotka8923
Zakorzenienie

GG do Migotka8923

Cytat:
a ja dziś 1 raz kremowałam włosy ponieważ miałam w domu krem do ciała SOFT taki zwykły (mimo że ma wysoko glicerynę w składzie i moze puszyć..)
ktorego rzadko uzywam.. uzylam do wlosów.. pierw je naolejowalam olejkiem lopianowym a na to dalam krem na jakies 20 min
potem umyłam OMo normalnie wlosy.. na razie schną i się nie puszą.. moze dlatego ze krem bym na pierwsze O uzyty
Ogólnie przeglądałam masła do ciała z balea i isana... wszystkie mają wysoko gliceryne... wszystkie.. za wysoko.. dlatego na razie nie kupuje.. ew zobacze moze jakis balsam albo moze balsam dla dzieci uzyje..
A jak sprawdzic wysokosc gliceryny w balsamie? Bo ja jestem w tym nieobeznana

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-14, 21:38   #98
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Migotka8923 Pokaż wiadomość
A jak sprawdzic wysokosc gliceryny w balsamie? Bo ja jestem w tym nieobeznana
Sprawdzasz skład INCI. Im bliżej początku, tym więcej.
Stary 2013-10-14, 21:44   #99
SugarbabyLove
Zakorzenienie

No właśnie im wyżej tym więcej.. zwłaszcza dla porowatych włosków dla mnie często się kończy puchem.. to samo z masłem shea i olejem kokosowym..bynajmniej tak moje włosy reagują

chimay- znasz jakieś balsamy z rossmana moze ktore mają niżej gliceryne?
Stary 2013-10-14, 21:45   #100
Migotka8923
Zakorzenienie

GG do Migotka8923

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Sprawdzasz skład INCI. Im bliżej początku, tym więcej.
Dzieki

Na kwc patrzylam poziom gliceryny w balsamach dla dzieci i np niektorych kremach z ziaji i sa na 5 miejscu od poczatku to moga byc dobre do kremowania?

Stary 2013-10-15, 08:07   #101
_Angelina_
Wtajemniczenie

dziewczyny a ja będę powtarzać jak zdarta płyta
MASŁO DO CIAŁA Z ZIAJI
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ziaja__kakaowe_maslo_do_ciala.jpg (10,6 KB, 5 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-15, 08:17   #102
Migotka8923
Zakorzenienie

GG do Migotka8923

Cytat:
Napisane przez _Angelina_ Pokaż wiadomość
dziewczyny a ja będę powtarzać jak zdarta płyta
MASŁO DO CIAŁA Z ZIAJI
Widzę właśnie, że na niezbyt wysoki poziom gliceryny

---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ----------

_Angelina_ twoje włosy maja tendencje do szybkiego przetłuszczania sie?

Stary 2013-10-15, 09:39   #103
_Angelina_
Wtajemniczenie

cięzko powiedzieć, myję je co drugi dzień. Po olejowaniu skalpu przetłuszczają sie szybko. Nie zauważyłam żeby ten krem przyczyniał się do szybszego przetłuszczania - jesli o to chodzi
włosy są fajne, miękkie, odrobine lejące ( jak na moje włosy)
Stary 2013-10-15, 09:45   #104
Migotka8923
Zakorzenienie

GG do Migotka8923

Aha no ja tez co drugi dzien. Wlosy po tym masle ladnie pachna?
Ja chce jeszcze w rossmanie kupic szampon z babdream i podetne koncowki moze cos to pomoze moim wlosom

Stary 2013-10-15, 12:58   #105
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Wszystko ładnie pięknie.. ale ja mieszkam w Niemczech.. nie mam ziaji... ani innych pięknych polskich produktów..
Stary 2013-10-15, 13:03   #106
Migotka8923
Zakorzenienie

GG do Migotka8923

Cytat:
Wszystko ładnie pięknie.. ale ja mieszkam w Niemczech.. nie mam ziaji... ani innych pięknych polskich produktów..
To moze tam sa jakies odpowiedniki ziaji?

Stary 2013-10-15, 15:15   #107
_Angelina_
Wtajemniczenie

Cytat:
Aha no ja tez co drugi dzien. Wlosy po tym masle ladnie pachna?
Ja chce jeszcze w rossmanie kupic szampon z babdream i podetne koncowki moze cos to pomoze moim wlosom
ja dzis podciełam włosy, duzo poszło ;(
po ziaji włosy cudownie pachną, jeszcze nie kupiłam kolejnego pudelka bo skusiłam sie na masło do ciała toffi i cynamon.
O! może bedzie dobre do włosów
pomożecie przy składzie???
Aqua, Butyrospermum Parkii, Isopropyl Myristate, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Cyclomethicone, Parfum, Cera Alba, Helianthus Annuus Oil, Glyceryl Stearate, Cetyl Alcohol, Phenoxyethanol, Propylene Glycol, Tuber Aestivum Extract, Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Acrylates C10-C30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Cinnamomum Casia Bark Oil, Disodium EDTA, Sodium Hydroxide, BHA, Caramel, CI 16255, Linalool, Cumarin, Amyl Cinnamyl Alcohol, Amyl Cinnamal, Hexyl Cinnamal, Citronellol, Limonene.

Cytat:
a gdzie TY w tych niemcach jestes dokładnie ?
Stary 2013-10-15, 15:32   #108
Migotka8923
Zakorzenienie

GG do Migotka8923

Cytat:
po ziaji włosy cudownie pachną, jeszcze nie kupiłam kolejnego pudelka bo skusiłam sie na masło do ciała toffi i cynamon.
Aqua, Butyrospermum Parkii, Isopropyl Myristate, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Cyclomethicone, Parfum, Cera Alba, Helianthus Annuus Oil, Glyceryl Stearate, Cetyl Alcohol, Phenoxyethanol, Propylene Glycol, Tuber Aestivum Extract, Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Acrylates C10-C30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Cinnamomum Casia Bark Oil, Disodium EDTA, Sodium Hydroxide, BHA, Caramel, CI 16255, Linalool, Cumarin, Amyl Cinnamyl Alcohol, Amyl Cinnamal, Hexyl Cinnamal, Citronellol, Limonene.

Ja sie niezbyt znam na tych skladach

Stary 2013-10-15, 17:15   #109
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
hmm nie ma .. nie widziałam.. patrzałam na składy kremów, balsamów w DM i w rossie.. nie widziałam nic specjalnego.. jeszcze zobacze na dziecięcym ..

Angelika- okolice Kiel, Hamburga.. A CZEMU??
Stary 2013-10-15, 18:22   #110
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
chimay- znasz jakieś balsamy z rossmana moze ktore mają niżej gliceryne?
Niestety nie pomogę, bazuję na masłach do ciała i raczej nie kupuję ich w Rossmanie. Zresztą w polskim Rossie większość kosmetyków "ciałowych" to są jednak polskie marki, Bielenda, Ziaja, Lirene, AA, Tołpa - dużo ma parafinę, a przypuszczam że Ty jej unikasz. No i nie masz u siebie wymienionych marek.

Cytat:
Jak włosom pasuje shea, to może być.
Stary 2013-10-15, 20:15   #111
SugarbabyLove
Zakorzenienie

no parafiny tez unikam a wiekszosc tez ja ma...

znalazlam wlasnie 3 balsamy z balea chyba by byly OK gliceryna na 5 miejscu..
creme oil bodylotion marulanuss :
AQUA · ETHYLHEXYL STEARATE · HELIANTHUS ANNUUS HYBRID OIL · ISOPROPYL PALMITATE · GLYCERIN · CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE · CETEARYL ALCOHOL · GLYCERYL STEARATE CITRATE · PHENOXYETHANOL · PARFUM · PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL · SODIUM BENZOATE · CARBOMER · POTASSIUM SORBATE · TOCOPHERYL ACETATE · ALLANTOIN · SODIUM HYDROXIDE.
Soft oil Balsam:
AQUA · ETHYLHEXYL STEARATE · HELIANTHUS ANNUUS HYBRID OIL · ISOPROPYL PALMITATE · GLYCERIN · GLYCINE SOJA OIL · PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL · CETEARYL ALCOHOL · GLYCERYL STEARATE CITRATE · PHENOXYETHANOL · PARFUM · TOCOPHERYL ACETATE · CARBOMER · SODIUM BENZOATE · ALLANTOIN · POTASSIUM SORBATE · TOCOPHEROL · ETHYLHEXYLGLYCERIN · CITRIC ACID · BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL · LINALLOL CITRONELLOL · BENZYL SALICYLATE · ALPHA-ISOMETHYL IONONE · COUMARIN · BENZYL ALCOHOL.

creme oil bodylotion pistazie
AQUA · ETHYLHEXYL STEARATE · HELIANTHUS ANNUUS HYBRID OIL · ISOPROPYL PALMITATE · GLYCERIN · CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE · CETEARYL ALCOHOL · GLYCERYL STEARATE CITRATE · VITIS VINIFERA SEED OIL · PHENOXYETHANOL · SODIUM BENZOATE · CARBOMER · TOCOPHERYL ACETATE · ALLANTOIN · POTASSIUM SORBATE · PARFUM · BENZYL ALCOHOL · BENZYL BENZOATE · BENZYL SALICYLATE · HEXYL CINNAMAL · SODIUM HYDROXIDE · LIMONENE · LINALLOL.

ktores z nich bym mogla obadac

Edytowane przez SugarbabyLove
Czas edycji: 2013-10-15 o 20:21
SugarbabyLove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-15, 20:21   #112
_Angelina_
Wtajemniczenie

Cytat:
hmm nie ma .. nie widziałam.. patrzałam na składy kremów, balsamów w DM i w rossie.. nie widziałam nic specjalnego.. jeszcze zobacze na dziecięcym ..

Angelika- okolice Kiel, Hamburga.. A CZEMU??
pomyślałam że może w jakiś sposób można by było Tobie dostarczyc te kremy mam znajomych w de
Cytat:
Niestety nie pomogę, bazuję na masłach do ciała i raczej nie kupuję ich w Rossmanie. Zresztą w polskim Rossie większość kosmetyków "ciałowych" to są jednak polskie marki, Bielenda, Ziaja, Lirene, AA, Tołpa - dużo ma parafinę, a przypuszczam że Ty jej unikasz. No i nie masz u siebie wymienionych marek.

Jak włosom pasuje shea, to może być.
oh chimay jestes kochana
Stary 2013-10-15, 20:27   #113
Migotka8923
Zakorzenienie

GG do Migotka8923

A moze jak jestes w de to jakis balsam krem z serii kosmetykow dla dziecy baby dream?

Stary 2013-10-15, 20:36   #114
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
A moze jak jestes w de to jakis balsam krem z serii kosmetykow dla dziecy baby dream?
wlasnie w dziecięcych jeszcze nie patrzałam
Stary 2013-10-15, 20:54   #115
Migotka8923
Zakorzenienie

GG do Migotka8923

Cytat:
wlasnie w dziecięcych jeszcze nie patrzałam

Jak synek sie urodzil to kupilam plyn do kapieli i mycia wlosow z babydream. Ma cudowny zapach

Po zmyciu balsamu i olejku wlosy byly ociezale dopiero dzis jak drugi raz umylam wlosy sa bardzo miekkie

Stary 2013-10-16, 10:17   #116
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Na pewno są, i wystarczy podstawowa znajomość składów, by je wyłowić
Cytat:

Całkiem nieźle, jeśli shea Ci odpowiada.

Btw może tutaj się dowiem, dlaczego we wszystkim obecnie demonizuje się glicerynę? Ogólnie w kremowaniu gliceryna ma niewielką szansę, by spuszyć - nakładana jest przed myciem, a całkiem prosto zmywa się samą wodą.

Oczywiście, gliceryna na 2 czy 3 miejscu spuszyć może, ale nie każde włosy.
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-16, 10:38   #117
Migotka8923
Zakorzenienie

GG do Migotka8923

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Na pewno są, i wystarczy podstawowa znajomość składów, by je wyłowić

Całkiem nieźle, jeśli shea Ci odpowiada.

Btw może tutaj się dowiem, dlaczego we wszystkim obecnie demonizuje się glicerynę? Ogólnie w kremowaniu gliceryna ma niewielką szansę, by spuszyć - nakładana jest przed myciem, a całkiem prosto zmywa się samą wodą.

A jaki składnik w balsamie lub kremie może obciążyć włosy, puszyć lub doprowadzić do tego, że będą się szybciej przetłuszczać ?

Stary 2013-10-16, 13:31   #118
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
A jaki składnik w balsamie lub kremie może obciążyć włosy, puszyć lub doprowadzić do tego, że będą się szybciej przetłuszczać ?
W kosmetyku użytym po myciu bardzo dużo składników może tak zadziałać, ale często potrzebna jest do tego konkretna ilość w produkcie, a tego ze składu nie wyczytasz. Obciążają oleje, silikony, parafina i inne emolienty i substancje filmotwórcze. Puszą niektóre nawilżacze w połączeniu z odpowiednią lub raczej nieodpowiednią wilgotnością powietrza, oleje mogą puszyć, glinki, u mnie wystarczy za lekka, lejąca odżywka i puch gotowy.
Stary 2013-10-16, 13:54   #119
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Btw może tutaj się dowiem, dlaczego we wszystkim obecnie demonizuje się glicerynę?
A się demonizuje?
Każdorazowo podkreślam w kontekście puszenia, że humektant ma znaczenie w produkcie zostawianym bez spłukiwania, a produktach do spłukiwania po prostu być powinien.
Cytat:
Właśnie Może, ale nie musi.

Cytat:
W kosmetyku użytym po myciu bardzo dużo składników może tak zadziałać, ale często potrzebna jest do tego konkretna ilość w produkcie, a tego ze składu nie wyczytasz. Obciążają oleje, silikony, parafina i inne emolienty i substancje filmotwórcze.
I proteiny wielkoczasteczkowe, niestety.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-16, 15:43   #120
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
A się demonizuje?
Każdorazowo podkreślam w kontekście puszenia, że humektant ma znaczenie w produkcie zostawianym bez spłukiwania, a produktach do spłukiwania po prostu być powinien.
Siemka Eloe

No niestety tak, i to nie tylko w kontekście włosowym. Pytanie było takie "ogólnokosmetyczne", bo boom na to, że gliceryna jest składnikiem, ja wiem... gorszego sortu jest widoczny. I już w paru miejscach szukam jego źródła, jeszcze nie znalazłam

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
Popiszę się brutalnością - każdy, zależy to po prostu od czynnika ludzkiego. Przedstawiłaś taki zestaw objawów, że właściwie każdy z typowych składników może wywołać któryś z nich
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości