Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. X - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-11, 09:00   #2131
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. X

U nas -

-4 kp
- 7 kp
- ok 9-10 pewnie kaszka ok. 150ml na gęsto będzie
- 12-13 obiadek
- 14 deser
- 16 kp
- 18-19 kaszka znów
- przed snem kp, koło 24 też kp
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:13   #2132
hope01
Zakorzenienie

pospał szalone swoje 40 minut ..

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:18   #2133
Ewik86
Zakorzenienie

Hejka

U nas nocka nawet fajna - jedna pobudka na jedzonko i kilka na smoczek. A wstałyśmy o 6:20

Niestety, ale Domcia złapała chyba tego wirusa. Mąż miał jednak rację - wczoraj zrobiła 3 rzadsze kupy, ale dziś z samego rana totalną rzadziznę. Na szczęście poza tym nic jej chyba nie jest. Humor ok, gorączki niet, a apetyt jeszcze lepszy niż normalnie.

aaa jeśli o żółtko chodzi to ja Domci podaję albo normalnie w zupce albo robię kanapkę: chlebek z masełkiem i z żółtkiem - wcina, że hej

I wszystkiego naj dla Julaska!!!

meneq Yae jest cudna

Blugirl

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:26   #2134
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Co do tematu jedzeniowego - my dajemy roznie. Raz dostanie specjalnie ugotowane jedzonko przeze mnie, raz bezpodrednio od nas z talerza, teraz i sloiczek od czasu do czasu bedzie. Sniadanko zawsze kaszka/platki/kawalek kromeczki z lurpakiem, kolacja kaszka.
Ostatnio zjadl rosolek od nas z talerza(ale przyprawiony naturalnymi przyprawami, t.ma fizia na tym pkt). Piers ciagle na zadanie i zapchanie po jedzonkuplus woda. Soczkow/herbatek nie lubi.

A sloiczek z ryba dostalam w biedrze:P ale smierdzi jak zarcie koty. Myslalam, ze mloda skoczy na krzeselko do karmienia tak jej pachnialo haha. A Pietraszko teraz jedzie ryba konkret
Ja daję na zmianę: raz słoiczek domowej roboty przeważnie warzywka + żółtko, raz kupny z mięsem ( chyba że mam własny z mięsem to wtedy swój), deserki czasem kupne, jak mam czas to coś miksuje, jak mam jogurt to jogurt, a czasem łyżeczką jabłko albo gruszkę.
Słoiczek z rybą mam w lodówce ale jeszcze nie wąchałam
Cytat:
Napisane przez Blugirl80 Pokaż wiadomość
Jestem troche zmartwiona bo wszystkie dzieci na watku takie mobilne, a Zosiek pelza rasowo ale nie siada sama (choc od dawna pieknie siedzi) no i nie raczkuje. Podnosi tyleczek ale szybko rezygnuje. Nie ma mowy o wstawaniu. Powtarzam sobie jak mantre ze kazde dziecko w swoim czasie no ale jakis tam niepokoj jest.

No i jak wy robicie ze dzieci nie zdejmuja czapek???? Ja czapek opasek i innych ☠☠☠☠☠☠☠ mam ogromne ilosci ale walaja sie po moich torbach, samochodzie i szufladach bo nie ma szans, by wytrzymaly na glowie dluzej niz 3 sekundy.

Zosia ma bardzo malo wloskow a na lato nie kupilam jej duzo rozowych ciuszkow i podchodzi jakas pani do mnie i mowi: och jaki piekny chlopczyk, jak ma na imie? Na co ja bez zbednych tlumaczen mowie ze Zosia a pani na to: jaki ty jestes piekny Zosia
Teraz kupuje wiekszosc w rozach
Nie martw się moja Oliwka prawie wogóle nie mobilna, siedzi sama ale nie siada, na brzuchu nie [oleży bo od razu na plecki się przekręca, pełzać/raczkować nie próbuje, trochę stoi; gada tylko wytedy jak coś ma w buzi

Z czapką jakoś od początku nie było problemu, czasem tylko w nocy targa, bo śpi w czapeczce żeby sie jej uszy nie odwijały.
Z tym "Zosiem" to dobre
Cytat:
Napisane przez YellowSheep Pokaż wiadomość

A teraz śpi sobie na boczku, jak to słodko wygląda
Jejku, moja tylko plackiem na plecach, za chiny nie da się na bok położyć do spania
[QUOTE=sarah67;43218218]
a sprobowalas dac sam zielony grosze ugotowany i zblendowany albo rozciapkany widelecem, sam kalafor, brokul, nie takie mieszanki

i ja bym tez probowala podawac to co sama jem,

ja do pracy wyjezdzalam 6:40 i po pracy tak samow autko i 15, 20 minut i w domu, kurcze tak zal tych godzin straconych na dojazd

QUOTE]
Ja tak zaczynałm: najpierw pojedynczo, potem łączyłam po dwa: coś tam + najczęściej marchewka, potem po 3, a teraz jak leci.

Ja wstaję 5:15, wyjeżdżam przed 6, i jestem na 15 w domu. Mam troszkę doła że z Małą tylko te kilka godzin spędzam, i uważam że bardziej się cieszy do babci niż do mnie
Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Dziecko mi poszło spać o dwie godziny później ale oczywiście nie wstal 2 godziny później tylko jak zawsze przed 7.
Właśnie zaczyna mnie głaskać po twarzy tzn że śpiący
Też próbowałam później kłaść żeby dłużej spała. Efekt: wieczorem bąbel marudny bo zaburzam harmonogram, a pobudka i tak standardowo.
Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
Nancy...nie wiem jak ja wyorzystac...a po pierszym miesiącu podawania...zwieksza sie do 2lyzeczek, a po 3 do 3?i potem można wsio juz??-PRZY MM oczywiście
Ja mm i dawalam przez 2 miesiące 2 łyżeczki, i teraz w trzecim miesiącu 6, a potem bez ograniczeń już można.
Cytat:
Meneq, ale przecudowna Yae!!!!!!!!!!!! normalnie jestem jej mega fanką
Ja też!!!!!!!!! i tych włosków zazdroszczę
Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
Ja Hanię kładę po środku łóżeczka bo zawsze jak zaśnie to i tak za dwie godziny wyląduję główka przy szczebelkach. Czasem nawet specjalnie przez sen stoi na czworakach i uderzą głowa o szczebelki
Ja daję też na środku tylko u mnie są tendecję do przekręcania się w lewo i szybko głowa ląduje przy karuzeli, raz sobie guza nabiła tak w nocy i teraz zabezpieczam maskotką.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:30   #2135
hope01
Zakorzenienie

Ifwka ja nie próbowałam kłaść później, tylko wczoraj po kąpieli i jedzeniu dostał motor w dupkę i szalej do 22.

dla Julaska za 9 miesięcy i dla Ani za 8 miesięcy

Stary 2013-10-11, 09:33   #2136
hje
Zakorzenienie

Ale żem młodą przetrzymała na noc, a pfff
Oczywiście dość fajna nocka, bo pobudki o 1.30, 4, 5.30 i ostatecznie o 8, ale każda pobudka ofc z głową w ochraniaczu , no i jednak myślałam, że lepiej pośpi bez drzemki w dzień.

Dzisiaj jeszcze nie pisałam, że ładna pogoda, więc piszę: jest pięknie

Cytat:
Pracy mnostwo ale juz niedlugo koniec sezonu, wiec mam nadzieje ze szybko pozalatwiamy co mamy pozalatwiac i na koniec listopada bedziemy mogli jechac do Pl. Ja juz czuje swieta w powietrzu chociaz dopiero dzis skonczylo sie winobranie w naszych winnicach moj maz mowi ze to dlatego ze cynamon wszedzie sypie

Jestem troche zmartwiona bo wszystkie dzieci na watku takie mobilne, a Zosiek pelza rasowo ale nie siada sama (choc od dawna pieknie siedzi) no i nie raczkuje. Podnosi tyleczek ale szybko rezygnuje. Nie ma mowy o wstawaniu. Powtarzam sobie jak mantre ze kazde dziecko w swoim czasie no ale jakis tam niepokoj jest.

Zosia ma bardzo malo wloskow a na lato nie kupilam jej duzo rozowych ciuszkow i podchodzi jakas pani do mnie i mowi: och jaki piekny chlopczyk, jak ma na imie? Na co ja bez zbednych tlumaczen mowie ze Zosia a pani na to: jaki ty jestes piekny Zosia
Teraz kupuje wiekszosc w rozach
Oooo matko A to winobranie wygląda jak w tych wszystkich filmach? Ach

Pola też nie,
też nie,
też nie
.

A daj spokój, czasem nawet i róż nie pomaga
Mama kiedyś do mnie, żebym małą bardziej dziewczęco ubierała, bo tak to dżinsy, bluzka jakaś kolorowa. To kiedyś poszłam z Polą na spacer, róż aż się z wózka wylewał. Spotkałam wtedy dwie moje nauczycielki z podst. i gim. - jedna "jaki ładnych chłopczyk, jak ma na imię?", druga "chłopiec czy dziewczynka"?
Ja nie wiem, chłopców biorą za dziewczynki, dziewczynki za chłopców

No i w ogóle odzywaj się częściej

Cytat:
Napisane przez YellowSheep Pokaż wiadomość
Czy to możliwe że nasze dzieciaczki rozpoznają się na zdjęciach? Mam kilka na ścianie, takich portretów dość sporych, on sam je zauważył i chichrał się do tych na których był on i moja babcia

A teraz śpi sobie na boczku, jak to słodko wygląda
Chyba tak Bo ja tez mam wrażenie, że Pola reaguje, jak siebie widzi

O matko, też to uwilbiam W ogóle mam taki fetysz Uwielbiam patrzeć na plecki małych dzieciątek, wiecie, jak np. sobie siedzą, to jest taki słodki widok te malutkie plecki + taka okrągła, słodka główeczka, ach

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
No dziś już niestety tak dobrze nie było ALE, że trzeba szukać pozytywów to: pobudek 4, zasypianie z cyckiem, wstanie 6:30, ALE każda pobudka - konkret, napiła się/zjadła, odwracała i spała dalej! Bez ciumkania i trzymania cycucha. A to znaczyło, że mogłam zmieniać pozycje, a to boczek prawy, a to prosto (bajka), a nawet troszkę przytulić do tż
No i Jednak dalej jakaś odmiana od tych wcześniejszych nocy

Rozwaliło mnie to zdanie

Cytat:
Ja Hanię kładę po środku łóżeczka bo zawsze jak zaśnie to i tak za dwie godziny wyląduję główka przy szczebelkach. Czasem nawet specjalnie przez sen stoi na czworakach i uderzą głowa o szczebelki
No i ja młodą też daję, dziś to już nogami dotykała szczebelków z przodu I ówienko to dało...
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:34   #2137
badziabadzia
Zakorzenienie

Bokeh, Twoja fota przywoluje wspomnienia aż sie wzruszyłam i (o zgrozo) zatęskniłam za ciążą

Wrzucam Wam moją Zoś, nadrabiać skończe pozniej bo już mamy po drzemce..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1070913.jpg (102,5 KB, 35 załadowań)
Stary 2013-10-11, 09:37   #2138
hope01
Zakorzenienie

ja Was pocieszę że Dawida biorą często za dziewczynkę
Dawniej ubierano chłopców w róż a dziewczynki na niebiesko (kolor maryjny)

Stary 2013-10-11, 09:39   #2139
BlackSanctum
Zakorzenienie

Hej dziewczyny. U nas już chyba po chorobie, ostatni raz dałam Ibum wczoraj przed 12:00, gorączki brak do teraz, więc sądzę, że już nie wróci - poza tym, mała ma wysypkę na czole i plecach. Więc to na bank 3dniówka. Cieszę się, że mamy już spokój od tej paskudnej gorączki, bo tak było mi szkoda mojej miśki, ciągle smutała...

Niedługo jadę z koleżanką na zakupy, na miasto, mam chwilkę dla siebie, bo od przyszłego tygodnia mąż zaczyna jakieś tam szkolenie i ono będzie trwało do końca roku, codziennie od 10:00 do 15:00 chyba, czy coś takiego - więc nie wyjdę sobie nigdzie we wczesnych godzinach przez długi, długi czas... Także wykorzystuję dzisiejszy dzień, ostatni. A mężuś z małą zostanie.

Pytanie - JAK dokładnie podajecie dzieciom ten chleb? Nie dławią się? Chciałabym Oliwie podać, ale boję się, że zacznie mi się tym dławić...
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:41   #2140
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
Deli ja nie powiedzialam że daje tylko pytam co Wy dajecie..ja do zup czasem wrzucam kostke, warzywka nie pamiętam już kiedy używałam-a to bylo tylko pytanie? lepiej zapytać chyba, nie?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Sorry lasencjo ze tak to zabrzmialo;d ale ja od kostek z daleka i tak wiesz pisze;p ;**

Moj tzt jutro dopiero wraca, nie wiem co by tu zrobic do szamki, chyba pierogi ruskie i pizze a i zupa musi byc a to moze kalafiorową, zeby sie zbytynio nie przemeczyc

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:43   #2141
hope01
Zakorzenienie

JA daję różnie. Raz mu daję kawałeczki, a wczoraj jadł całą kromeczke. Zlizał masło i cycał chleb.

Stary 2013-10-11, 09:44   #2142
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Dzień dobry!

Bokeh co za mistrzowskie zdjęcie !

Sarah teraz jak wrócę do pracy to będę musiała wstawać 4.30 żeby siebie i Blanke wyszykować. Przed ciążą wstawałam o 5.

Blugirl witaj

Buziaki rocznicowe dla Ani i Julaska!

Lady,dziękuje że pytasz Noc dobrze dzisiaj,Zasnela o 20,o 1 pobudka,mąż podaje jej wodę a ona płacze,pyta Blanke "Kochanie czemu płaczesz,przecież nie jesteś głodna" a ona jęczy i jęczy. Więc pytam,a daleś jej w końcu to mleko co nie dopiła przed snem? A on "o Kurcze,zapomniałem" Wsunęła 150ml i spala do 5,potem kręciła się strasznie,dałam mleko i spala do 7. Także mimo wszystko noc zaliczam do udanych

Laski jak mnie głową boli Nie wiem czy zmiana pogody,czy faktycznie za dużo na siebie wzięłam.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
fewcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:44   #2143
mala_19kw
Zakorzenienie

Hej mamuśki

Julasku nasza pannico buziaki dla Ciebie za 9 miesięcy

Wczoraj już się nie odzywałam bo mój w.ku.rw osiągnął apogeum Aż mnie nosiło. Dalej tak być nie będzie

Dziękuje za każde słowo,kochane jesteście no i tak jak radzicie zmienię piguły. Nie mogę pozwolić żeby przez nie rozpadło się moje małżeństwo.

Nawijko,Nancy- przykre że łączą nas takie sprawy Tule Was mocno kochane-będzie dobrze. Musi się zmienić na lepsze

Bokeh-za.je.bista ta fotka była też ją pamiętam wspomnienia ożyły

Mój brat (jedyny który został w Polsce) dziś wyjeżdża do Niemiec . Jeden brat już tam jest od dawna. Siora w Anglii, jeszcze ja zostałam...
Ach... Smutno będzie bez niego,ale musi

Na pocieszenie dziś będę miała kosmetyki z Oriflame'u i powinny być ubrania które zamówiłam (ale tego pewna nie jestem).
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:49   #2144
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blogerka Pokaż wiadomość
zawsze to jakieś wyjście, bo ja korzystam od urodzenia Borysa z takiej rozpiski, w której to jest podane jednym ciągiem, zupka warzywna, obiad z mięsem (15-20gr) i żółtkiem i owoc przecieowy lub kompot nie więcej niż 150 ml. I to brzmi tak jakby jednym ciągiem dziecko mialo to zjeśc a w przypadku Borysa no way, haha Gdzie on by to pomieścił? Więc tak jak piszesz, myślałam żeby to rozbić na dwa posiłki.
Nooo, nie bedziemy przeciez dzieciom rozpychac zoladkow takimi megaporcjami

Cytat:
Napisane przez sarah67 Pokaż wiadomość

Mamy karmiace piersia
jak u Was wyglada jedzenie?
Tzn kiedy i jak podajecie posilki inne niz wlasne mlecczo??
U nas:
ok 7-8 cyc
9-10 180ml kaszki
12-13 200ml obiadku
15 cyc
17 deserek ok 100-125ml
18-19 cyc
20 210ml mm

Kurde, duzo tego.....

Edytowane przez nafiyqa
Czas edycji: 2013-10-11 o 11:47
nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:57   #2145
sarah67
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
Sarah u nas jest tak
Rano zazwyczaj koło 7 cycek
10-11 kaszką
12-13 obiadek
15-16 cycek lub owoc lub soczek , zależy czy jesteśmy poza domem czy nie
Potem już cycek.
Nie wiem czy na noc nie będziemy dawać kaszki teraz, zastanawiamy się.

No właśnie lepiej kaszkę czy mm ??

Wysłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
wlasnie tez sie nad noca zastanawiam co lepiej bo mala ciagle mi sie budzi czasami cyca godzine trzyma

Cytat:
Ja tez sie witam piekny dzien sie zapowiada

Sarah, ja daje tak

6-7 piers, czasem do uspania o 8 tez
Jak wstanie (zazwyczaj k. 10 ) sniadanko - kaszka lub chlebek z maselkiem, rzadziej platki
Dopchanie piersia
Piers piers (bo zazwyczaj na dlugi spacer idziemy)
Obiadek k. 15-16
Dopchanie piersia
Przed 17 jak malz wraca z pracy to dostanie owocka jakiegos zawsze
19 - 19.30 kaszka na dobranoc i lulu
Po 40 min wielki ryk o cycusia i tak juz do rana

Nocka w miare oki u nas, ale do Treselleo brakuje duzo :P
Kochana a jak uwas? Cud sie powtorzyl?

Fewciu, jak Blanusia w nocy?

Wysłane z mojego HTC ChaCha A810e
to widze ze twoj to wielki cycus tak samo jak moja
ciagle tylko cyc i cyc

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Nie stosuje zadnych zabezpieczen, igram z ogniem póki co. ;P

A u nas jest... niech pomysle hmmmmmm
5-6 cycus,
9-10 cycus lub kaszka
11-12 cyc lub obiadek
14-15 cyc lub obiadek
17 zazwyczaj deser
i reszta cyc
chyba duzo tefo cyca!?

Kochana;p oszalałaś z ta kostką!? to przecież syf jest, ja nie używam do naszych obiadów a co dopiero dla dziecia ;p

warzywka też nie polecam!! ogólnie soli nie polecam ;p naturalne ziola typu, lubczyk, oregano, bazylia, majeranek co tam jeszcze hmmmmm

u nas noc w miare, ale Amelka juz mi marudzi wiec lece;p
no to podobnie jak ja, tez igram
ale maz pow zadnych tabsow hehe

---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

Dziewczyny

bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi dotyczace karmienia

A jakie kaszki podajecie??

U mnie jest tak, ze ja caly czas cycysia daje
tak ok 12-14 obiadek
16-18 deserek

czasami dochodzi jakis chrupek, chlebek, buleczka, czy dam cos do oprobowania co sama jem a nie jest to jakies tam bardzo niezdrowe

i tak myslalam, ze chyba trzeb jakas kaszke juz, podalam moze ze 3 razy lyzeczka kaszke bobovita bananowa to bez cukru ale kur cze to strasznie slodkie jest,

i na noc chcialabym kaszke tak zeby ja zapchac

a jesli chodzi o zoltko, to moja za chiny nie chciala w obiadku dlawila sie, odruchy wymiotne

i ja podaje Jej tak samo zoltko z odrobinka doslownie soli i maselkiem i tak zje inaczej niet
sarah67 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:58   #2146
hje
Zakorzenienie

Ożeż, gdzie moje cytaty?

Hope, babcia mi mówiła, że dawniej właśnie tak się ubierało i nie rozumie, dlaczego teraz dziewczynki w różu A w sumie niebieski piękny kolor (mój ulubiony), dlatego Pola też kilka takich ciuszków ma

Black, ja kroję tylko kromkę na pół i tak młodej daję. Ona się tym bardziej bawi, a jak coś ugryzie, to memla i w końcu połyka takie rozpapkane.
Stary 2013-10-11, 09:59   #2147
bijkora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
Bijkora, mnie się wydaje, że nie ma co się kurczowo trzymać tych schematów, bo by człowiek ocipiał. Pola np. je te zupy, które my normalnie: rosół, pomidorowa, warzywna; ziemniaki też. I nic jej nie jest przecież

---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

BLUGIRL, odezwij się!

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

A Wam nie pisałam też Chyba odkryłam przyczynę nocnych pobudek Połcjuszowych

Otóż iż... Ona po prostu budzi się, kiedy dotyka głową łóżeczka (czyt. ochraniacza) Przez sen się tak kitrasi, że podsuwa się stopniowo do góry, aż w końcu łóżeczko ją blokuje. No i jest w☠☠☠☠ A że zazwyczaj dzieje się to po ok. 4 godzinach od zaśnięcia, to nie pomaga nic innego jak mm, bo wtedy jest po prostu głodna.
Dzisiaj się przez to budziła 3 razy.
A np. jak Wam pisałam, że całą noc przespała, to jak sama się kładłam, profilaktycznie dałam ją jak najbardziej na środek łóżeczka, żeby miała daleko od szczebelków. I co? Obudziła się o 8, kiedy już w końcu do nich dotarła

Dzisiaj też spróbujemy tak.

---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ----------

Nic nie piszo To idę, sama do siebie nie będę gadać

Misiowych snów wszystkim
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43219009]Debrah, jeszcze jedno - czasem przedawkowanie wit D też skutkuje niejedzeniem, możesz zrobić oznaczenie poziomu leku, ok. 40zł powinno kosztować.

Ja jeśli chcę dać małej zupę taką jak dla nas, to po prostu - na lekkim mięsie i maleńko przyprawiam (sól, koperek, ziele, liść laurowy), NIE daję niczego sztucznego. Krupnik, pomidorowa, jarzynowa, rosołek. Debrah, Dorcia słoikowe też nie bardzo, nieraz po kilku łyżeczkach zacisk szczęki, a moje - zjada.

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

A, Bijkora, teoretycznie ok. 10mca się daje jogurt czy takie tam, ale skoro nic ma łej nie jest to chyba nie jest zbrodnia [/QUOTE]
Oj ja mam już w dupie te rozpiski i tabele. Sory. Ja rozumiem, żeby dziecku nie dawać smażonych, ciężkich i wzdymających rzeczy. Ale nie popadajmy w paranoje. 9 miesięczne dziecko jest już na tyle duże że na prawdę można mu dać doo zjedzenia dużo rzeczy i wybór nie jest tak ograniczony jak w przypadku 4 miesięcznego dziecka. Czuję się przy was jak wyrodna tępa matka, ze tyle rzeczy dałam juz do próbowania.Czuję jak bym ją pospieszała. A tak nie jest. Może to tez zależy od dziecka. Jedno jest niejadkiem, a drugie chętnie próbuje nowych rzeczy. Jak Nadia widzi że coś jem to aż się trzęsie żeby spróbować. Wczoraj zrobiłam sobie gołąbki i dałam jej, zjadła połowę farszu. Żyje? Zyje. Staram się gotować zdrowo, z małą ilością tłuszczu itd. tak żeby i ona mogła skorzystać. Co w tym farszu było? Jedynie mięso z indyka, ryż i trochę przypraw. Do tego sos pomidorowy, z moich własnych pomidorów ogródkowych i bazylia

Włosomaniaczka

Stary 2013-10-11, 10:00   #2148
hje
Zakorzenienie

Eff, wszystkiego najlepszego! Przede wszystkim zdrówka!!!
Stary 2013-10-11, 10:01   #2149
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
Dziękuje za każde słowo,kochane jesteście no i tak jak radzicie zmienię piguły. Nie mogę pozwolić żeby przez nie rozpadło się moje małżeństwo.
mam nadzieję, że to pomoże i będzie lepiej

My też ostatnio coś się żremy, aż iskry lecą

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Nooo, nie bedziemy przeciez dzieciom rozpychac zoladkow takimi megaporcjami

U nas:
ok 7-8 cyc
9-10 180ml kaszki
12-13 200ml obiadku
15 cyc
17 deserek ok 100-125ml
18-19 cyc
20 210ml mm

Kurde, duzo tego.....
nooo Kubulek to zjeść potrafi

Cytat:
Napisane przez sarah67 Pokaż wiadomość
no to podobnie jak ja, tez igram
ale maz pow zadnych tabsow hehe
I ja też Tabsów brać nie chcę, mąż gumek nie lubi, zresztą ja też nie

Dominika

Alicja
Stary 2013-10-11, 10:01   #2150
hje
Zakorzenienie

Bijkora, możemy sobie podać ręce
Pola przez ostatnie 3 dni jadła na obiadek gołąbki I też żyje
Stary 2013-10-11, 10:03   #2151
Ewik86
Zakorzenienie

A co do kanapek, to ja dzielę kromkę na małe cząstki i tak daję, a Domcia sobie memle w buzi i połyka -nigdy się nie zakrztusiła

Dominika

Alicja
Stary 2013-10-11, 10:06   #2152
bijkora
Rozeznanie

O i pomidory normalnie je surowe, tak wyciumka ze sama skórka zostaje. Jajeczniczka na parze z odrobiną masła też już była

Włosomaniaczka

Stary 2013-10-11, 10:10   #2153
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bijkora Pokaż wiadomość
Oj ja mam już w dupie te rozpiski i tabele. Sory. Ja rozumiem, żeby dziecku nie dawać smażonych, ciężkich i wzdymających rzeczy. Ale nie popadajmy w paranoje. 9 miesięczne dziecko jest już na tyle duże że na prawdę można mu dać doo zjedzenia dużo rzeczy i wybór nie jest tak ograniczony jak w przypadku 4 miesięcznego dziecka. Czuję się przy was jak wyrodna tępa matka, ze tyle rzeczy dałam juz do próbowania.Czuję jak bym ją pospieszała. A tak nie jest. Może to tez zależy od dziecka. Jedno jest niejadkiem, a drugie chętnie próbuje nowych rzeczy. Jak Nadia widzi że coś jem to aż się trzęsie żeby spróbować. Wczoraj zrobiłam sobie gołąbki i dałam jej, zjadła połowę farszu. Żyje? Zyje. Staram się gotować zdrowo, z małą ilością tłuszczu itd. tak żeby i ona mogła skorzystać. Co w tym farszu było? Jedynie mięso z indyka, ryż i trochę przypraw. Do tego sos pomidorowy, z moich własnych pomidorów ogródkowych i bazylia
Słuchaj, skoro Nadusie nie boli brzuszek, po tym co jej dajesz no to super! ja Ci zazdroszcze, bo ja się trzymam tępo tabelki co dawać. Ale moja Amelka miała i ma do tej pory problemy brzuszkowe więc wiesz jakby Amelka nie miała problemów, to też bym jej dawała więcej rzeczy, ostatnio dałam jej troche soku z cytryny i masakra była później.

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 10:14   #2154
bijkora
Rozeznanie

Cytat:
Słuchaj, skoro Nadusie nie boli brzuszek, po tym co jej dajesz no to super! ja Ci zazdroszcze, bo ja się trzymam tępo tabelki co dawać. Ale moja Amelka miała i ma do tej pory problemy brzuszkowe więc wiesz jakby Amelka nie miała problemów, to też bym jej dawała więcej rzeczy, ostatnio dałam jej troche soku z cytryny i masakra była później.
Własnie o to mi chodziło, ze jak dziecko jest zdrowe, to czemu nie
Nada na cytrynę nawet sie nie skrzywi, wczoraj dałam jej trochę soku na łyzeczce i chciała wiecej. Ale zawsze jak daję cos pierwszy raz to najpierw tylko posmakowac i zobaczyc czy nic sie nie dzieje

Włosomaniaczka

Stary 2013-10-11, 10:21   #2155
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Ifwka ja nie próbowałam kłaść później, tylko wczoraj po kąpieli i jedzeniu dostał motor w dupkę i szalej do 22.

dla Julaska za 9 miesięcy i dla Ani za 8 miesięcy
Aha, to nie doczytałam. To ja raz z premedytacją próbowałam późńiej. A normalnie to mały szalej jest czasami ale i tak max 20 i spanie jest.
Cytat:

A daj spokój, czasem nawet i róż nie pomaga
Mama kiedyś do mnie, żebym małą bardziej dziewczęco ubierała, bo tak to dżinsy, bluzka jakaś kolorowa. To kiedyś poszłam z Polą na spacer, róż aż się z wózka wylewał. Spotkałam wtedy dwie moje nauczycielki z podst. i gim. - jedna "jaki ładnych chłopczyk, jak ma na imię?", druga "chłopiec czy dziewczynka"?
Ja nie wiem, chłopców biorą za dziewczynki, dziewczynki za chłopców

O matko, też to uwilbiam W ogóle mam taki fetysz Uwielbiam patrzeć na plecki małych dzieciątek, wiecie, jak np. sobie siedzą, to jest taki słodki widok te malutkie plecki + taka okrągła, słodka główeczka, ach
U mnie zawsze cos w różu jest a i tak pytają się czy chłopak czy dziewczynka

Plecki tez uwielbiam

Nadrabiam i nadrabiam ale dzisiaj wychodze wcześniej wiec po weekendzie pewnie cięzko mi będzie się odnaleźć.

U nas dzisiaj pobudka na jedzenie 0:30, a potem od 4 z płaczem, albo coś się śniło albo wreszcie może te zęby
19.02.2013 - Oliwka

Edytowane przez Ifwka
Czas edycji: 2013-10-11 o 10:49
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 10:22   #2156
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:

Dziewczyny czy Waszym Dzieciom też tak szybko paznokcie rosną? Hani muszę co dwa dni obcinać;p
my tak co 4 dni musimy obcinać

Cytat:
Oby noc była spokojna, dobranoc
Dziękuję
nocka była na szczęście spokojna. Obudziła się o 3 a potem o 6.30 i koniec spania. Teraz sobie drzemie.Ale już pół godz więc NAPEWNO zaraz się obudzi.

Cytat:
Rany nie wierze, wlasnie nadrobilam,a bylam juz 80 stron do tylu.

za nadrobienie
Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
szaja skorzystalam z Twojego pomyslu na podanie zoltka. Dzis pierwszy raz Yae jadla. Udalo sie. Dzieki.Załącznik 5441183
Też tak podaję żółtko
Yae jest prześliczna

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Ani nie zabielac ani kostki rosolowej ! I nie na miesku tylko miesko osobno i makaron ja daje pelnoziarnisty ale deli chyba normalny, możesz ryz, kaszę jeczmienna. A gryczana dajecie? Mozna już?
Pewnie juz było takie pytanie ale nie pamiętam.
Dlaczego mięsko trzeba gotować osobno???

Cytat:
ide dzisiaj z koleżanką do kina
Na co idziecie??

Cytat:
Nie stosuje zadnych zabezpieczen, igram z ogniem póki co. ;P
Ty chyba rzeczywiście chcesz już drugą dzidzie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43219009]
Ja jeśli chcę dać małej zupę taką jak dla nas, to po prostu - na lekkim mięsie i maleńko przyprawiam (sól, koperek, ziele, liść laurowy), NIE daję niczego sztucznego. Krupnik, pomidorowa, jarzynowa, rosołek. Debrah, Dorcia słoikowe też nie bardzo, nieraz po kilku łyżeczkach zacisk szczęki, a moje - zjada.[/QUOTE]

U nas identiko.
Stary 2013-10-11, 10:30   #2157
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość
mam nadzieję, że to pomoże i będzie lepiej

My też ostatnio coś się żremy, aż iskry lecą

nooo Kubulek to zjeść potrafi

I ja też Tabsów brać nie chcę, mąż gumek nie lubi, zresztą ja też nie
Już jest poprawa bo tuż nad ranem było --->
I już są plany na wieczór
Tylko że znowu zacznę brać piguły (od dziś zaczynam nowe opakowanie,muszę je skończyć) i znowu będę anty(na wszystko).

Pogrubione-oj niedobrze U Was o co kłótnie? (jeśli mogę spytać).
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 10:37   #2158
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
:
też tak mam

Cytat:
Napisane przez badziabadzia Pokaż wiadomość
Wrzucam Wam moją Zoś, nadrabiać skończe pozniej bo już mamy po drzemce..
jaka ona podoba do Ciebie!!!

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny. U nas już chyba po chorobie, ostatni raz dałam Ibum wczoraj przed 12:00, gorączki brak do teraz, więc sądzę, że już nie wróci - poza tym, mała ma wysypkę na czole i plecach. Więc to na bank 3dniówka. Cieszę się, że mamy już spokój od tej paskudnej gorączki, bo tak było mi szkoda mojej miśki, ciągle smutała...
Pytanie - JAK dokładnie podajecie dzieciom ten chleb? Nie dławią się? Chciałabym Oliwie podać, ale boję się, że zacznie mi się tym dławić...
Super że gorączka przeszła

A co do chlebka, ja też się boję zadławienia

Dziecie się obudziło. Ona zawsze śpi równe pół godz! Co do minutki dziwne to...
Nadrobiłam. Idę ćwiczyć

Edytowane przez s i l v e r
Czas edycji: 2013-10-11 o 10:39
s i l v e r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 10:40   #2159
bijkora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
Już jest poprawa bo tuż nad ranem było --->
I już są plany na wieczór
Tylko że znowu zacznę brać piguły (od dziś zaczynam nowe opakowanie,muszę je skończyć) i znowu będę anty(na wszystko).

Pogrubione-oj niedobrze U Was o co kłótnie? (jeśli mogę spytać).
A u mnie było wczoraj takie że aż mam zakwasy w takich mięśniach że nawet nie wiedziałam ze je mam :p

Włosomaniaczka

Stary 2013-10-11, 10:40   #2160
BlackSanctum
Zakorzenienie

Hje, Bijkora, ja się z Wami zgadzam. Ja też często daje małej pomemlać jakieś nasze, dorosłe rzeczy - ofkors nie są to ciężkie, tłuste, smażone potrawy, tylko nieco delikatniejsze rzeczy. Póki nic się nie dzieje, to nie ma co robić w majty, inaczej, jak dziecko ma wrażliwy brzuszek, wtedy wiadomo, że trzeba ostrożnie... A u Oliwy nie zauważyłam jeszcze najmniejszej reakcji alergicznej na jakiekolwiek jedzenie.
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości