|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2641 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 5
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2642 |
Rozeznanie
|
ja uważam ,że nie ma dobrej i złej decyzji jeśli chodzi o chrzciny. Bo każdy dom ma inną historię wiary i bedzie chciało wychować dziecka tak jak uważają za słuszne. To sprawa bardzo indywidualna. Ja syna chrzciłam w wieku 3 miesiecy-ja mam wszystkie sekrementy a ojciec dziecka- tylko chrzest. Ale chcielismy to zrobić ,czuliśmy potrzebę i to zrobiliśmy. Teraz meiszkamy w UK i są tu różne szkoły-ale najwięcej dzieci Polskich i najbezpieczniejszą dla nowoprzybytych jest właśnie szkoła katolicka gdzie dziecku musi miec papier ,że było chrzczone(ale nie ma tu żadnych księży czy zakonnic,normalni nauczyciele) i na papierku ,ktory wypełniałam jest rubryka kiedy i gdzie było chrzczone i akt chrztu w kopii trzebabyło dodać. Tak by się nie dostał. Nigdy nie wiadomo,co będzie potrzebne i mimo,że myślałam, ze nigdy nie bedzie potrzebny ten papier- myliłam się. Ale są ludzie co nie chrzczą i też mają racje- co dom to obyczaj i trzeba być tolerancyjnym dla każdej decyzji bo nie ma w niej 1 dobrej odpowiedzi.
co do porodu-chce by moj był. To bardzo pomaga wiem jak z Natanem mi ta pomoc się przydała. I pozniej widziąc jak to wyglada i ojciec dziecka złagodnial heheh. Teraz rodzę w obcym kraju -on tu 6lat mieszkal a ja dopiero od 1,5tygodnia wiec mimo tlumacza wolę by on był ze mną. Cieszę się,że jak jest wszystko OKI to po porodzie dają posiłek, bierze się kąpiel i mozna iść do domu 4-5h po porodzie-wolę w domu odpoczywać a i synek bedzie czekać. Codziennie mowi do brzuszka ,całuje ,mowi ze kocha itp ![]() ale się rozpisałam ![]() zaraz się ubieram i idę z synkiem i Tż na miasto. Pokażę Wam 1-wsze ciuszki dla cory ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() muszę się umowić z polożną na 1wsze spotkanie. Twardnieje Wam brzuch czasem? mnie coś ostatnio zaczyna czasem a to 24 tydzien dopiero. A plecy tak mnie bolą ,że pół nocy nie spałam szukając wygodnej pozycji ![]() ![]()
Julia Renata 28.01.2014 11:30 ![]() Nataniel 16.06.2009r. ![]() Marzec 2015- 29 tydz ![]() Edytowane przez lejdi_aga13 Czas edycji: 2013-10-15 o 08:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#2643 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jej dzieci miały komunie chciała sie wyspowiadać i ![]() Ja kilka lat temu się zraziłam do księży kiedy podczas spowiedzi nie dostałam rozgrzeszenia pierwszy raz w życiu ![]() ![]() Mamy ślub kościelny ponieważ oboje wierzący jestesmy i ślub był dla nas czymś ważnym . Ale wiele rzeczy też mną wstrząsnęło podczas spisywania protokołu czy spotkaniom . Albo cennik usług kościelnych ![]() ---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ---------- Jeszcze co do wizyt w szpitalu po porodzie z szokowaliście mnie takimi wycieczkami nie wiedziałam , że nawet można mieć tylu gości ![]() Do mnie tylko mąż będzie przyjeżdżał chyba , że będę czegoś potrzebować to mama podjedzie ale tak nie planuję żadnych wycieczek . Chcę spokojnie urodzić a później w domu kilka dni spokoju też chcę by odpocząć . Oczywiście zaproszę rodziców i teściów, żeby poznali wnuka ale będziemy potrzebować kilku dni z mężem aby oswoić się w nowej sytuacji . Znajomi wyszli ze szpitala i w ten dzień mieli 4 rodziny gości ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2644 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ---------- Cytat:
![]() Kobieta z dzieckiem w brzuchu czy pod ręka, nie jest czysta....i nie powinna latać w białej sukni po kościele....to jest parodia dla mnie ![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ---------- Spałam jak zabita dzisiaj ![]() Widzę ze co niektóre też noce przespały ![]() Zjadłam śniadanko, wstawiłam pomidorową ![]() ![]() A listonosz dziś znowu był,mój pies już 10 min przed jego przyjściem leżał na kanapie i warczał, dziś udało mi się zapobiec pogryzieniu, ale listonosz był dziwnie poddenerwowany dzisiaj ![]()
![]() |
#2645 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no ale to nie MUSIAŁA a CHCIAŁA, a to jest różnica.
![]() |
#2646 |
Zakorzenienie
|
Bardzo mi się podoba kiedy młode matki idą do ślubu w białych/bardzo jasnych skromnych sukienkach bez welonu. Bo dziecko w istocie jest niewinne,ono samo na świat się nie powołało. Ot tylko tyle. Ale co kto i jak robi to tylko jego sprawa.
Agatko mojej kuzynki mąż był rozwodnikiem i udało mu się unieważnić ślub kościelny z przychylnością dla niego. Ale ta była żona cuda wianki wymyślala. I dwa latemu wzięli kościelny (kuzynka z nim )
#2647 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musiała bo nie miała żadnego sakramentu a tak nakazuje wiara i kościół ![]() ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Cytat:
![]() Kochając się jesteśmy świadomi (przecież po to się zabezpieczamy) ze możemy spłodzić dziecko....to my powołujemy je na świat ![]() Dla kościoła antykoncepcja w szerokim znaczeniu jest zła, dopuszczalna jest tylko metoda kalendarzykowa i oglądanie sobie śluzu ![]()
ŻONA ![]() MAMA LENKI ![]() Edytowane przez lolita25 Czas edycji: 2013-10-15 o 09:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2648 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2649 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2650 |
Rozeznanie
|
hej
u mnie dziś brzydko, w dodatku sąsiedzi robią remont i już drugi dzień mam nad głową "bruum bruuum" wiecie...moja mama ma dziś przyjechać, aż pojadę wcześniej do domu, żeby zobaczyć reakcję psa jak ją zobaczy ![]() odnośnie chrztów - bo czuję, że trochę rozdrapałam temat - jestem osobą bardzo tolerancyjną, mam w rodzinie i wśród znajomych prawdziwy przekrój odnośnie wiary - zagorzałych ateistów, wierzących ale nie praktykujących, odświętnych (odweselnych ![]() W niedziele rano tak pół żartem pół serio zaczął się z mężem dziwny ale i trudny temat... może nawet dobrze wyszło bo i tak chciałam go prędzej czy później poruszyć. Chodzi o to co zrobiłby mój mąż (już z dzieckiem) gdyby mi się coś stało np. przy porodzie. Tak, tak wiem, nie należy "czarnowidzić/czarnowidzieć" ale moja mama podczas mojego porodu miała zapaść i cudem cudów ją uratowali i po prostu uznałam, że potrzebuje takiej rozmowy z tż. |
![]() ![]() |
![]() |
#2651 |
Zakorzenienie
|
Laski ja tak tylko apropos tego welonu do ślubu- welon to nie symbol czystości i niewinności tylko ma chronić prze złym wzrokiem i zawistnymi spojrzeniami
![]() ![]() Ja dziś na 16 mam wizytę u gina i coś czuję że macano na samolocie się szykuje bo ostatnio nie było ![]() W ogóle to siedze w robovie i tak mi dziwnie że muszę s Wami przez komórkę pisać a nie tak jak zawsze- lapek otwsrty i ciągły monitoring wizażu ![]()
![]() |
#2652 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pakuj się z tej roboty i do domu na pomidorową ![]()
![]() |
#2653 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem że mój mąż wychowalby syna sam i poradzilby sobie choc na początku pewnie by mu bylo bardzo fiężko. On tak bardzo juz to nasze dziecko kocha że zrobilby wszystko aby podołac. ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
Ale mnie syn tłucze po flakach ![]()
![]() |
#2654 |
Zadomowienie
|
Kurde ja to juz nic nie widze, bo sie schylić już nie mogę, brzuch jakos tak mi sie ułożył. Dla mnie to nowość bo z Alkiem śmigałam i nogi i "podwozie" bez problemu do samego końca, a teraz co?? Mam podcinać tylko jak włosy do kolan zapuszcze. Masakra!!! Mąż i kosmetyczka odpada, mężowi bym szybciej pozwoliła normalnie sie tym zająć, gdybym mogła kontrolować co robi ale w ciaży to sie boje że zostane obrzezana a srednio mi to na rękę
|
![]() ![]() |
![]() |
#2655 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moj mezulek dzisiaj tylko na chwilkę pojechał do pracy wiec postanowiłam ze z tej okazji zrobię zrazy kluski śląskie i modra kapustę. Pierwszy raz w życiu ![]() ![]() Wkurzylam sie bo poszłam do sklepu i spotkałam koleżankę z terminem na 20 marca. Brzuch ma największy ze wszystkich które tu widziałam. Ja mam raczej mało widoczny a ona mi nawtykala ze dziecko pewnie niedozywione ze coś. Chciałam ja zabić. Ekspertka sie znalazła. Dominik w 24 tygodniu miał 730g wiek ok prawda?? Wychodzi ze to w okolicach 50 centyla. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2656 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2657 | |||
Wtajemniczenie
|
Witam się po kilku dniach nieobecności
![]() ![]() Cytat:
![]() Zastanawiam się która z nas urodzi w terminie? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Sama jednak nie wiem jak jest z moją wiarą. Na obecnym etapie życia jestem raczej wątpiąca niż wierząca, ale nie przestałam poszukiwać. Niestety w dzieciństwie zmuszana byłam do chodzenia do kościoła i zrodził się we mnie bunt, który nadal do końca nie minął. Cieszę się jednak, że rodzice (mimo tego zmuszania za dzieciaka) dali mi możliwość poznania, czym jest katolicyzm. Mam też przykład mojej koleżanki, którą rodzice ochrzcili, ale nie wychowywali w wierze. Dziewczyna zaczęła chodzić do kościoła ze mną, najpierw dla towarzystwa. Kilka lat później ja przeżywałam bunt, a ona odnalazła swoje powołanie ![]() ![]() Mam zamiar ochrzcić swoje dziecko i na tyle na ile będę mogła wprowadzić je w tajniki wiary, tak, by mogło wybrać. A chrzest planuję robić ok. 3-4 miesiące po porodzie, w restauracji. I będzie to duża impreza połączona ze świętowaniem pojawienia się nowego członka rodziny. Zarówno moja jak i męża rodzina hucznie obchodzą wszelkie wydarzenia, więc i to takie będzie. O finanse się nie martwię, bo tu dziadkowie mają się wykazać ![]() Bardzo dziękuję wszystkim dziewczynom, które trzymały kciuki za Kacperka przed wizytą u kardiologa ![]() ![]() Nie zaglądałam do Was, bo miałam mega porządki po remoncie i mąż był w domu, więc spędzałam czas z nim. Pokój Kacpra już prawie gotowy. TŻ ma dziś przywiesić karnisz z zasłonami. Czekam też na naklejki ścienne. Myślę, że do piątku będzie koniec ![]() Ale się naprodukowałam. Pewnie mam już z 2 strony do nadrobienia ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2658 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2659 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2660 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2661 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A okres buntu to mam do teraz zwłaszcza kiedy widzę ten brak sprawiedliwego i równego traktowania ludzi w kościele. Czasem mam wrażenie ze księża zapominają ze wobec Pana Boga wszyscy jesteśmy tacy sami. Cieszę sie ze z serduszkiem wszystko ok. U nas chrzciny tez beda w restauracji na około 20 osób to taka nasza najbliższa rodzina. Mały bedzie miał wtedy koło 5 miesiecy wiec tez myśle ze będę już obcykana w opiece nad nim i dam sobie radę. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2662 |
Zadomowienie
|
Nauczyłam się przez lata nie identyfikować wiary w Boga z księżmi. Taka bardzo przydatna umiejetność. Ze swojej strony polecam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2664 |
Zadomowienie
|
witam się poranie!
mimo, że mam L4 siedzę w biurze ![]() ale dyskusja o chrzcinach się wywiązała. U mnie sytuacja jest o tyle ciekawa, że ja jestem niepraktykującą wyznawczynią religii rzymskokatolickiej. Wierzę, ale z kościołem jestem na bakier. Natomiast mój Maż jest grekokatolikiem praktykującym. Zresztą u niego wiara bardzo mocno łączy się z tradycją i pielęgnowaniem swojego pochodzenia. Mąż chce aby mała była ochrzczona w jego kościele, ja nie mam nic przeciwko, ponieważ wiem, że on tą wiarę i tradycje chce jej przekazać. Nie wiem jak rozwiąże potem kwestie religii w szkole, komunii itp. ale mam nadzieję, że do tego czasu znajdę jakąś świecką w 100% szkołę, gdzie nikt mojemu dziecku nie będzie wytykał innego wyznania. co do spania też już idzie mi to coraz lepiej. Wczoraj myślałam, że zejdę było mi strasznie słabo i miałam puls 120, przy niskim ciśnieniu. Czy któraś z Was też ma puls podskakujący do wartości powyżej 100 przynajmniej parę razy dziennie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2665 |
Zadomowienie
|
Witam sie w ten pochmurny dzien.
Kurcze ja nadal leze i wygrzewam to przewiane ramie i bark.... Niby jest troszke lepiej, bo nie boli mnie ciagle, ale jak juz zacznie to..... no i oczywiscie najgorzej jest w nocy, moge spac tylko na 1 boku i to w okreslonej pozycji, bo inaczej to jest masakra... Ambrella gratuluje udanej wizyty u kardiologa ![]() Musze sie pomalu ogarniac , bo dzisiaj mamy zajecia w SR, a troche mi zejdzie z doprowadzeniem sie do normalnego stanu ![]() ![]() Milego dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2666 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() Jak ja Wam zazdroszczę, że sie wyspałyście!! Ja miałam jakąś masakre cała noc się kreciłam, liczyłam barany i próbowałam metod relaksacyjnych i du...a, na siku byłam chyba z 10 razy, z tej niemocy ryczeć mi się chciało, o 3 wziełam poduszke i rozłozyłam sobie łóżko w drugim pokoju, bo męża tym kreceniem budziłam...tam też nie usnełąm...dopiero o 5 znowu do sypialni poszłam jak mąż wstał, zrobiłam wietrzenie pokoju i przy mikro uchylonym oknie usnełam, a po 7 zegarek mnie obudził do pracy....kur...jak ja w robocie wytrzymam do 18!!! I co najlepsze mój syn teżnie spał, mam nadzieję, że tego rytmu spania nie będzie miał jak sie urodzi...bo on chyba nie sypia wcale...buuuu |
![]() ![]() |
![]() |
#2667 |
Zadomowienie
|
U nas też restauracja i około 20 osób (ja mam trójke rodzeństwa, a dwoje mają już nastoletnie dzieci) i pewnie Wielkanoc bo moja rodzinka musi dojechac około 140 km wiec wiadomo ze w świeta każdy ma czas żeby przyjechać i to niepowtarzalna okazja żeby spędzic święta razem, całą rodziną.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2668 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Amberella--- bardz sie ciesze ze z serduszkiem wszystko ok
![]() |
#2669 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podobnie jak Ty też nie zamierzam zmuszać dziecka, by wierzyło w mojego Boga, czy w ogóle w cokolwiek. Również chciałabym, by mój potomek poznał inne religie i wybrał, jednak u nas w kraju jestem w stanie zagwarantować mu poznanie właśnie tej. O innych pewnie dowie się także coś niecoś ![]() U nas na chrzcinach pewnie będzie tak z 30-35 osób. I też liczę na to, że będę się czuła już pewniej w roli mamy. Swoją drogą ostatnio nie mogę się doczekać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2670 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pozatym mamy trojaki w rodzinie wiec podbijają statystyki ilościowe ![]() Moje proste jak deski włosy zaczęły sie kręcić. Myślicie ze to hormony? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.