|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1981 | |||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVIII część niech się kręci
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mam wyniki alergii pokarmowych Jakubka, a raczej ich brak. Nie ma nic. Tylko czemu dalej go boli brzucholek, jak dostanie cokolwiek z glutenem? Nie daję mu, ale czasem ukradnie od równieśnika kawalątek biszkopta czy coś takiego. No nic, mam już mąki kukurydziane i ryżowe z bezglutenowej firmy, a słodkiego me dziecię jeść nie będzie [póki co ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1982 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Najwyżej jutro będę miała przetłuszcz - teraz schnę ![]() Eloe swoją drogą jak Ty się zdrowo odżywiasz ![]() Cytat:
![]() Jutro będą wyniki tego co zrobiłam, się okaże. Cytat:
![]() Jak spotykam to wykupuję co jest. Ostatnio nie widuję, a mam tylko 3 opakowania w zapasie ![]() Ostatnio słyszałam, że gluten i kazeina (?) to najcięższe do usunięcia z organizmu toksyny i już myślę czy spożywanie glutenu w bardzo dużych ilościach może mieć wpływ na marne włosy.
![]() |
#1983 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie gluten to zło wcielone, poważnie ![]() Kazeina - ehh, ciężko mi wyeliminować nabiał, tak kocham śmietankę 30% do kawy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1984 |
Konto usunięte
|
Ostatnio moje włosy mają detox, stosuję tylko b/s i nie widzę jakiś szczególnych zmian jeśli chodzi o kondycję włosów, żadnych rozdwojonych końcówek. Ten okres odwyku dał mi na całą pielęgnację zupełne inne spojrzenie. Oczywiście nie zrezygnuje z nakładania oleju i odzywek, ale nie będę się tak restrykcyjnie trzymać zaleceń.
Nie miałam awersji do silikonów, stosowałam je raczej tylko w odżywkach b/s, ale widzę że tylko te substancje są w stanie ogarnąć moje włosy jeśli chodzi o wygląd. Dociążenie moich włosów jest praktycznie niemożliwe, po kilku dniach dokładania serum, odzywek i żelu w gigantycznych ilościach jeszcze im mało zazwyczaj, do tego prawie wcale się nie przetłuszczają. Im bardziej je oblepię i dociążę tym lepiej wyglądają, więc dlaczego mam tego nie robić? Skręt mam na tyle mocny (jak na fale), że osiągnięcie tafli uważam za coś niemożliwego, nie udało mi się to nigdy! No może kilka razy po uzyciu prostownicy, ale dosłownie kilak razy w życiu na jeden dzień. Włosy zachowują się jak typowe loczki, które przy czesaniu i nieodpowiednim dbaniu wyglądają jak szopa i nic tego nie zmieni..skoro rok pielęgnacji nic nie zmienił w wyglądzie włosów bez stylizacji, wyglądają nadal jak zaniedbane wtedy..Jako tako prezentują się dopiero po jednokrotnym użyciu żelu, optimum osiągają po 3,4 dniach codziennego dokładania żelu, wtedy zbijają się w loki. Musze się pogodzić z tym, że nie mam co liczyć na tafle póki nie zapuszczę włosów przynajmniej jeszcze 10-15 cm. Póki ich nie obcięłam długie partie sięgające prawie do pasa układały się dobrze po czesaniu i było tam coś na kształt tafli. Mimo pielęgnacji jest znaczna różnica miedzy partiami wierzchnimi - jaśniejsze, spuszone, połamane, włosy pod nimi sa piękne i tworzą taflę, a ja nie wiem za nic dlaczego tak jest, nakładam oleje odżywki partiami żeby niczego nie ominąc. Gdyby moje włosy był całe takie jak te spodnie warstwy! To samo z szamponami, widzę że im mocniejszy szampon tym ładniejsze mam włosy, błyszczące, odbite od nasady, nie sądze że moc detergentu ma tutaj aż tak wielkie znaczenie jak się to opisuje, teoretycznie może to i prawda ze jest to dobre dla kondycji włosów. Brakowało mi właśnie tego odbicia, połysku w delikatnych szamponach, więc wracam do siarczanów, także z uwagi na zwiększenie znaczenia silikonów w pielęgnacji. Codzienny szampon uniwersalny fitomed mam na wykończeniu, barwę brzozową zabrali mi rodzice ![]() Kiedyś stosowałam szampony shauma, szczególnie ten z masłem shea w brązowym opakowaniu sprawiał że włosy były cudownie puszyste. PS.Może to nieodpowiednie pytanie biorąc pod uwagę skalę zjawiska, ale kto Was nauczył stosowania terminu "skalp" jako synonim skóry głowy? ![]() Dręczy mnie to już od dłuższego czasu, a może ja o czymś nie wiem... ![]() Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2013-10-16 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#1985 |
Rozeznanie
|
Dziś trzecie podejście do tej odżywki bs - jak jutro będą tłuste to zostanie do używania tylko jako ds, bo mniej już nie potrafię nałożyć
![]() Zaproponujcie mi jakąś odżywkę ds, zostały mi dwie na wykończeniu i nie mam pomysłu co kupić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1986 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1987 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1988 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1989 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#1990 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Moja siostra miała to od dziecka, potem tak po 10 roku życia wszystko się" odwróciło" a jakieś 3 lata temu znów przyszło. Teraz bolał ją brzuch i miała wysypkę na łokciach i kolanach ... ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- Cytat:
"Nałożyłam na skalp..." Niby nie duża różnica ale jak ktoś tu się często udziela to jest szybciej ![]()
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... ![]() Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! " ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1991 |
Raczkowanie
|
Widzę, że o glutenie.. poczytajcie książeczkę pana Daviesa (Dieta bez pszenicy) odechce się kazdej formy tego
![]() ja dizś mam związane włosy, ale śpiesze donieść, że w Hebe sa Szampony suche Batiste. Kupiłam kokosowy, użyłam dziś, bo jednak mam mega nieświeżą skórę głowy po nocy. BOSKI. Od razu wywaliłam suchy szampon Isany. Jako taka pomoc w sytuacjach bycia rano zombie - będzie idealny ![]()
#1992 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#1993 |
Raczkowanie
|
Aziddee z tego co wiem to chyba tak
Skład: Butane, Isobutane, Oryza Sativa (rice) Starch, Propane, Alcohol Denat., Parfum (fragrance), Coumarin, Distearyldimonium Chloride. to skłąd Batiste. Dla mnei to tylko coś awaryjnego, nie lubię mieć nieumytych włosów, strasznie mnie to drażni i mam wrażenie, że wszyscy to widzą i czują. moze raz na kilka tygodni mnie to nie zabije ![]()
#1994 |
Zadomowienie
|
To ja stronię od alkoholu, zwłaszcza jak zobaczyłam co zrobił z moimi włosami w tydzień ALE miałam to nakładane praktycznie dzień w dzień
![]() Na szczęście kondycja moich włosów się poprawia. Wczoraj miałam wrażenie że nie spłukałam d/s w jednym miejscu, nałożyłam dwa razy więcej b/s niż zwykle i kilka kropel oleju z pestek malin - wszystko wypiły ![]()
#1995 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Co do odzywki b/s masz na myśli spray glisskura? Rzeczywiście jest dość ciężki, nawet na moich włosach których nic nie obciaza musze z nim uważać ( w nadmiarze potrafi zmatowić włosy tak jak np. olejek solo nakładany na suche włosy po myciu), więc może po prostu nie nadaje się do cieńszych delikatniejszych włosów. ![]() Myślę o wyrównaniu kolorów basmą z eld. Chodzi mi nie o farbowanie, ale o stonowanie koloru do trochę ciemniejszego na całej długości. Podobno na ciemnych brązowych włosach uzyskuje się taki właśnie efekt. Dodatkowo przydałoby mi się zwiększyć ich objętość, bo trochę ich straciłam. Macie jakieś doświadczenia z firmą eld? |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1996 |
Zakorzenienie
|
Ja używam henny naturalnej z Eld (ten kolor Chna).
Jestem zadowolona, chociaż różne opinie słyszałam, głównie o tym, że ciężko się rozrabia, to akurat fakt, ale przywykłam. Trzyma się rewelacyjnie, włosy się błyszczą, są gładkie, no i oczywiście przez tydzień śmierdzą henną. ![]() Nie wiem, jak jest z indygo (czyli właśnie tym kolorem Basma), bo nigdy nie używałam, wiem tylko, że to jest czyste indygo bez dodatków. Nie wiem, czy na objętości zyskasz, ja uważam, że nie zyskuję. Włosy po prostu są mniej gładkie tuż po spłukaniu (wodą) i wysuszeniu, przez co wyglądają, jakby było ich więcej, ale po myciu szamponem są już normalne, jeśli o objętość chodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#1997 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Daj znać jak Twoje wyniki. ![]() Cytat:
![]() |
#1998 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... ![]() Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! " ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1999 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2000 |
Raczkowanie
|
Uwielbiam moje włosy po hennie. Mieszana z glutem nie zostawia suszu, a ten blask. Ech
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2001 |
Zakorzenienie
|
Od pewnego czasu strasznie przetłuszcza mi się skóra głowy. Myję wieczorem, a po południu następnego dnia mam już je tłuste. Nie wiem, czy sprawcą tego wszystkiego nie jest aktywne serum na porost włosów Babuszki Agafii, które tu niedawno chwaliłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2002 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Obkupiłam się w maskę i odżywki ![]() ![]() ![]() Jednak, zauważyłam ostatnio, że odżywki które mi służą (m.in. nivea, syoss) mają keratyne, ale jak kiedyś kupiłam keratyne to wcale mi się nie spodobała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2003 |
Zakorzenienie
|
Wysuszyłam dziś włosy jak cg przykazuje, z plunkingiem i zaraz po nim dyfuzor, żadnego suszenia na prosto i zwilżania. Nie do końca wyszło, bo daaawno tego nie robiłam, ale przekonałam się tylko, że to kompletnie nie moja fryzura, nie mój styl. Wyglądam jak laleczka w kręconej peruce.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2004 | ||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A jesteś? Jesteś zdrowa jak my wszystkie ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2005 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2006 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A farbowanie by mi się przydało, bo włosy zrobiły się łaciate. Czekam teraz na promocję w Rossmanie farby w piance Palette (Wiem, zło, ale nie zauważyłam szkód to tej pory). Widziałam dziś w SP farbę: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...do-wlosow.html Używała jej któraś z was? Przyznam, że wyglądała zachęcająco ![]() Ew. czy któraś z was poleciłaby mi jakąś farbę do włosów? Henna narazie odpada, boję się jej. Zakupiłam także olejek Sesa. Śmierdzi jak nie wiem. Choć może to nie jest smród, tylko zwyczajnie zapach jest niemiłosiernie duszący. Przeznaczeniem sesy miało być olejowanie skóry głowy, zastanawiam się jednak, czy dobrym pomysłem nie byłoby na pierwszy raz rozrobienie jej z olejkiem GP z papryką. Boję się po prostu, że dostanę od tego migreny, mdłości czy czegoś, bo jestem wrażliwa na niektóre zapachy. Myślicie, że to dobry pomysł? I jeszcze jedno - czy olej lniany jest dobrym kandydatem do olejowania włosów kręconych? Miałam już go dziś brać, ale pojawiły się we mnie wątpliwości.
![]() |
#2007 |
Raczkowanie
|
Lniany to obok Khadi stymulującego mój ulubiony olej. Mam po nim mięsiste, dociążone, gładkie loki. Ja uwielbiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2008 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() //Znowu kusi mnie farbowanie henną ![]()
![]() |
#2009 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2010 | |||
Zakorzenienie
|
Dziękuję.
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A czemu nie chcesz henny? Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:52.