|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3571 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 5
Cytat:
![]()
![]() |
#3572 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak dla porówniania - ja jestem w trzeciej ciąży, 25 tydzień. Już przytyłam 14 kg. Jestem dosyć drobnej budowy, bo przy wzroście 164 cm ważyłam 54 kg na starcie. Przy KAŻDEJ ciąży tyłam ponad dwadzieścia kg, teraz też tak się zapowiada. I nigdy nie zostało mi nic na +. Po drugiej ciąży nawet schudłam 2kg. ![]() Zaznaczę tylko, że jem normalnie, bez objadania się. Tyję tyle bo taka moja "uroda". Co ciekawe - wcale nie widać gołym okiem tak znacznego przyrostu wagi, może dlatego, że zawsze mam wielgachny brzuch ![]()
![]() |
#3573 |
Gang Iren
|
Jakie te ciążowe nastroje są dziwne.
Wczoraj byłam zła na wszystko (chociaż starałam się tego nie okazywać) A dzisiaj wstałam radosna jak skowronek i tak wszystko mnie cieszy bez powodu. Nawet Wiki z fochem nie wyprowadziła mnie z równowagi,ani to że kot nie trafił z kupą do kuwety i okupał ścianę,ani nawet to że na ścianie Eryk zrobił abstrakcję pomarańczową kredką. Fajnie. Taki nastrój może mi pozostać na stałe ![]()
#3574 | |||||
Zadomowienie
|
witam się z rana, po wypchnięciu pierwszej porcji pracy!
Cytat:
Cytat:
cayenneOna super, że wszytko ok, teraz tylko spokojnie cieszyć się ciążą ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
jak czytam czy słyszę te historie nt porodów, że miało być cc a zrobili sn i coś nie poszło to mi się nóż w kieszeni otwiera i sobie myślę do cholery co to jest za kraj ![]() ja dziś noc przespałam całą, bez przerwy na siku i nawet nie wiem kiedy się przekręcałam ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3575 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry Mamuski
![]() U mnie też od rana zimno i pada ![]() My dzisiaj mamy wizyte o 15, wiec prosze o kciuki, co by wszystko bylo ok. Troche sie stresuje, bo tak od tyg.brzuch mnie troszke boli, po bokach iczasem tez srodkiem, cos jak na okres... hmmmm zobaczymy co mi gin powie, mam nadzieje, że to nic strasznego ![]() Mój mąż już sie nie może doczekać, kiedy syna zobaczy na usg ![]() W ogole to on strasznie szczęśliwy jest, że będziemy mieli dziecko. Nie zrozumcie mnie źle, ale to On zawsze bardziej chciał mieć dziecko niż ja, tzn.ja chciałam, oczywiście, ale on to już się nie mógł doczekać kiedy ![]() ![]() ![]() ejani jak beda Ci sie powtarzac te twardnienia, to moze zadzwon albo idz do gina, tak dla pewności. lidkaa mój Aleks też mial ostatnio jakies leniwe 2 dni i już sie zaczynałam stresować. Ruszał sie ale jakos tak slabiej ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3576 | ||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Cytat:
Cytat:
![]() Dla mnie to straszne, że niektórzy ginekolodzy przyzwalają choćby na łyk piwa. W Wawie pada i jest brzydko. Co do tycia to ja jestem teraz w 24 tc przytyłam od początku 4-4,5 kg i mam nadzieję, że tak bardzo dużo nie utyję, ale ze względu na moje biodra nie urodę ![]() Ważę teraz 51,5 kg przy wzroście 163/164 cm, tylko ja jestem bardzo drobnej budowy i mam z natury mały biust. Brzuch wygląda jakby mi ktoś piłkę włożył pod skórę ![]() Po ciąży mogłaby mi zostać taka gładka cera i większy biust ![]() Ja nie spotykam się teraz z dużą ilością znajomych (wszyscy zazwyczaj spotykają się w knajpie, a ja w tej chwili nie mam ochoty na przesiadywanie w knajpach), min. dlatego, by nie słuchać jakichś głupich komentarzy albo rad. TZ chodzi wszędzie i co ciekawskich informuje, ale robi to bez zbędnych szczegółów. Mam trzy koleżanki, które cenię jako kobiety, są fajnymi matkami i jeśli mam potrzebę to pytam jak coś u nich wyglądało, albo co radzą mi zrobić. No i mam Was ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3577 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ooooo to Ci zazdroszczę bo ja czuje każdą zmianę pozycji ![]() ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3578 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do tycia w ciąży to nie wiem jak teraz, ale między 7 a 20 tc schudłam 1 kg. Nie głodziłam się, ale problemem były moje wymioty i ogólna niechęć do jedzenia. Wydaje mi się, że nie ma reguły odnośnie przyrostu kg w ciąży, ważne żeby po ciąży wszystko zrzucić ![]() Dzisiaj jadę do pracy zawieść zwolnienie, a nie byłam tam już prawie 2 miesiące, więc zobaczymy czy będą jacyś "życzliwi" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3579 |
Gang Iren
|
#3580 |
Rozeznanie
|
Witam się z rana
![]() Właśnie wstałam, idę zrobić śniadanko i herbatkę i wchodzę czytać moje zaległości z wczoraj . Z racji ,że byliśmy po za domem od 7 rano do prawie 20 nie miałam niestety na was czasu . Z grubsza mówiąc u lekarza wyczekałam się ponad 3 godziny , masakra jakaś bo coś nie tego i myślała ,że ja tylko do położnej nosz... eh nie ważne.Pobierali mi krew na chyba 6 czy 7 różnych rzeczy nie wiem , dużo tej krwi było. Jeszcze mnie skuła jak każda i wierciła igłą bo żyły znaleźć u mnie to na prawdę katastrofa no ale za którymś razem się udało teraz tylko siniaki mam . Miałam glukozę.Przeżyłam choć tu wygląda ona inaczej. Mogłam być po śniadaniu , wypiłam szklankę glukozy z cytryna i krew pobrana miałam po godzinie. Kolejne śliczne usg ![]() ![]() ![]() Szybko do domu po typki do kanapę przyjechali odebrać i znowu na miasto, do USC . Wszystko na ślub załatwione i podpisane . 6.11.2013 ![]() A potem do sklepów dziecięcych . Kupiliśmy meble, musimy teraz tylko 6 tygodni czekać, i tatuś kupił młodemu pierwszą przytulankę. No i to na tyle . |
![]() ![]() |
![]() |
#3581 |
Rozeznanie
|
Podpuściłyście mnie dziewczyny! Znaczy się, ja poczułam się podpuszczona.
Zaczęłam mieć wątpliwości co do porodu bez męża. Stwierdziłam więc, że zapowiem mojemu, że jednak chcę żeby był przy mnie (bo czułabym się pewniej, bo jak się patrzy ludziom na ręce to się bardziej sprężają itp). Strasznie mi to humor zepsuło, bo w reakcji męża nawet przez chwilę nie było myśli o tym, że może JA tego potrzebuję, że to JA będę przez to przechodzić, JA będę miała kilkugodzinną jazdę (moja mama rodziła brata 62 godziny... ![]() Jest mi strasznie przykro, że zamiast czuć wsparcie, usłyszałam tylko o jego egoistycznych obawach. Ja rozumiem, że on i bez tego przeżywa wszystko jak stonka wykopki, że pocą mu się od razu ręce z nerwów, ale do cholery, to ja będę wtedy w centrum, to ja przeżyję ogromny wysiłek i to nasz wspólny syn przyjdzie na świat. Pewnie i tak stanie na tym, że go przy mnie nie będzie. Ale wolałabym mieć świadomość, że to był mój świadomy wybór, a nie decyzja podyktowana jego egoistycznym tchórzostwem. Foch od wczoraj. I wkurza mnie, że ten głupek pisze do mnie smsy i dzwoni i przeprasza mnie nie mając świadomości za co przeprasza! ![]() ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- ejani, ja mam tak na okrągło - brzuch jest długotrwale twardy, czasem z przerwami, czasami taki fajny mięciutki (rozlewający się). Lekarz zalecił mi faszerować się prochami, ale już zdążyłam zauważyć, że żadne nospy-srospy nie mają na to wpływu. Chociaż zwiększony wysiłek powoduje, że wszystko się nasila.
![]() |
#3582 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój mąż jest wręcz ciekawy tej sytuacji....ja wiem że sam fakt ze będę miała go przy sobie,będzie mnie mobilizował, mąż będzie mnie wspierał...pomoże mi i dopilnuje całej sytuacji ![]()
![]() |
#3583 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Uświadom mu to tak ładnie jak nam to tutaj opisałaś, a gwarantuję Ci, że zadziała.
![]() |
#3584 |
Zakorzenienie
|
Jeju ale mam dziś lenia.... Nic mi się nie chce a na dodatek mam zły humor- dlaczego to nie wiem. Bo tak
![]()
#3585 |
Zakorzenienie
|
U mnie wczoraj na szkole rodzenia polozna baardzo sensownie mówiła na temat roli męża przy porodzie.
Według niej partner ma byc "lwem strzegącym wejścia do jaskini". Ma byc buforem w kontaktach w personelem, znać WSZYSTKIE informacje na temat ciazy, wiedzieć co gdzie jest w torbie, pilnować dobrej atmosfery przy porodzie (gasić światło jak polozna zapomni zgasic, pójść z awanturą, zeby wyłączyć radio itp.), spełniać zachcianki, egzekwować prawa. Poza tym ma siedzieć cicho i byc niewidzialnym, chyba, ze rodzica życzy sobie inaczej. Żadnych rozmów o dupie maryni czy siedzenia przez tabletem. Ma byc oczami, uszami i mózgiem rodzącej, ale absolutnie nie wtrącać się z nic.
#3586 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3587 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Idę po zakupy,bo mam tylko światło w lodówce. A przedwczoraj zrobiliśmy duże zakupy. Co za żarłoki z nas ![]()
![]() |
#3588 |
Zakorzenienie
|
Ja zostaję przy decyzji z tamtej ciąży - rodzić chcę sama. I nie chodzi tu o wstyd, czy skrępowanie, tylko sama będę mogła się skupić na porodzie, a bólu i tak nie przejmie ode mnie.
Z resztą on też się nie pali do towarzystwa, więc oboje nie chcemy i problem z głowy. No ale chyba raczej skończy się na cc, do którego od początku próbuje mnie przekonać gin.
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2013-10-18 o 10:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#3589 |
Przyczajenie
|
Część dziewczyny
![]() Apetyt mam ogromny od 2 tygodni, jem wszystko co napotkam na swojej drodze ![]() Mi mąż podczas porodu bardzo pomógł, on nie stał i nie patrzył mi w krocze przecież tylko oglądał poród z mojego poziomu czyli z poziomu mojej głowy i ramion. W pewnym momencie naprawdę nie panowałam nad sobą bo bóle krzyżowe były nie do zniesienia, przytrzymywał mi ręce, żebym nie wyrwała sobie wenflonu, uspokajał, głaskał, upewniał, że wszystko jest ok, bo ja zupełnie nie ogarniałam tego co dzieje się wokół mnie, ale to była ta ostatnia faza porodu. A wcześniej gdy jeszcze byłam w miarę przytomna to dotrzymywał mi towarzystwa, rozmawiał, podawał wodę, szedł ze mną pod prysznic, żeby ciepła woda dała ulgę, dopingował do skoków na piłce, żeby przyspieszyć poród. Nie urodziłabym bez niego, on trzymał moja psychikę w kupie, nie pozwolił się zapaść w bólu, nie wyobrażam sobie rodzić córki bez niego, a on tez nie wyobraża sobie porodu bez jego obecności. Wyproszono go dopiero na czas zszywania krocza, poszedł z dzieckiem pod lampy. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3590 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Może on myśli tak jak mój mąż do niedawna, że jak ktoś mówi, że poród trwał np.12 godz. to tyle czasu wychodziło dziecko i lała się krew ![]() ![]() Poza tym możecie się dogadać że jak faktycznie nie zniesie widoku krwi to po prostu wyjdzie na tej ostatniej fazie i tyle. Porozmawiajcie sobie na spokojnie i na pewno się dogadacie ![]() Ja sobie nie wyobrażam być tam sama tzn.na porodówce, zawsze inaczej jak masz przy sobie bliską osobę, jakaś pomoc i wsparcie.. Edytowane przez Le La Czas edycji: 2013-10-18 o 10:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3591 |
Zakorzenienie
|
Za 40 min wizyta u diabeteloga. eh.. jak tam wejdę to ze stresu cukier walnie na pincet:P
Mezaga ja podzielam Twoją opinię, tż powinien być tą trzeźwą osobą na sali, bo nie wiem co będzie ze mną. Chociaż po SR powiem Wam, że mam coraz większe zaufanie do położnych w szpitalu, ale mimo to chcę, żeby był. Jednak nie zmuszałabym go jeśli by nie chciał. Czy któraś z Was będzie wypełniała PLAN PORODU? bo ja o tym nic nie wiedziałam i położna oddziałowa nas na SR uświadomiła wczoraj, że szpital musi tego pilnować, ale to leży w naszym interesie, więc różnie bywa. Nie wiedziałam też, że mam mieć kontakt z położną... 30 tc wnet a ja się dowiaduję, że mam już łapać kontakt z położną wczas nie?
#3592 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) Żadnej oksytocyny. 2) Bez nacięcia. 3) Przeciecie pepowiny dopiero gdy przestanie tętnić. 4) Żadnego dokarmiania dziecka bez mojej zgody. Oczywiscie punkt 1 i 2 nie jest "żelazny". Jesli absolutnie bedzie trzeba, to trudno. Ale chce, zeby było to uzgadniane ze mną.
![]() |
#3593 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Eeee co do położnej to ja myslałm tak za jakieś 2 tyg. się odezwać do tej co mam namiar, a to będzie mój 31 - 32 tydzień, wcześniej chyba nie ma sensu ![]() ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- A co to jest PLAN PORODU???? ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3594 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja znowu rozmawiałam z koleżanka ktora jest szpitalnym radca prawnym i tak naprawdę dopóki plan porodu nie zdobędzie miana dokumentu medycznego to nie ma on żadnego znaczenia. I niestety w wielu szpitalach jest olewany. A tak naprawdę takie zabiegi jak nacięcie czy podanie oksytocyny czy nawet podanie szczepionki dziecku to zabieg medyczny na który powinnismy wyrazić zgodę nawet nie mając planu porodu. Ale jakie sa realia wszyscy wiemy. Niestety. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez iwantyou99 Czas edycji: 2013-10-18 o 10:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3595 |
Rozeznanie
|
Ja nie chcę męża do niczego zmuszać, ale prosić i przekonywać też nie będę. Powiem mu za co foch i zobaczymy, czy nosi spodnie czy nie.
Nie chcę się upierać, żeby przy mnie był. Plan był taki, że rodzę sama albo z siostrą, no ale jego wczorajsza postawa sprawiła mi przykrość. Wolałabym, żeby się zgodził z zastrzeżeniem, że jak zacznie robić się blady to nie będę nalegała, żeby został. Ale kurcze nie tak z wejścia "nie chcę, bo nie".
![]() |
#3596 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczęta
![]() Ja z zapytaniem, czy któraś z Was ma może kolki? Albo takie bóle brzucha przypominające kolki? Bo ja mam. Jeszcze rozumiem, że jak się zapomnę i zacznę iść szybszym, "normalnym" krokiem to może mnie złapać, ale wczoraj to była już przesada. Fakt, miałam b. ciężki dzień, bo byłam na zakupach (3h na mieście), upiekłam tartę na obiad a wieczorem pojechaliśmy do znajomych (przy moim ostatnim trybie życia to był ciężki dzień ![]() ![]() ![]()
#3597 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3598 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Lolita widzę zmianę avatara ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja do 3 nad ranem nie mogłam zasnąć, bo mąż do pracy na noc poszedł i jakoś tak mi źle było, mały cały czas się wiercił... ale męża dzielnie psina zastąpiła i przyszedł mnie przytulić ![]() a dziś z mężem jadę na USG 4d, już się nie mogę doczekać, choć mały stresik towarzyszy ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3599 | |
Raczkowanie
|
Witam z rana- bo dla mnie to rano jeszcze. Okropne z resztą, zjadłam na śniadanie płatki z mlekiem i mam okropną zgagę i nie rozumiem dlaczego, ostatnio w ogóle ciągle mam zgagę, chyba od powietrza już mnie to denerwuje. Tracę też apetyt, im później od śniadania tym mniej mi się chce jeść obiadu trochę się staram, ale kolację to tylko banan albo pomarańcza. Mam blokadę jakoś przez te wzdęcia ciągłe i zgagę....
Cytat:
![]() Muminek1991 gratuluje daty ślubu!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3600 |
Zakorzenienie
|
Etap zakupów wyprawkowych dobiega końca, zaczyna się etap bałwankow0-świąteczny
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:07.