Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.3. - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-18, 11:19   #3241
Agateczka*
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.3.

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość

u mnie od kilku lat wygrywa lego .ewentualnie playmobil . no i ksiazki .
jest tez teraz moda na " enrgy birds" . zalezy ile kasy chcesz wydac ???
no i oczywiscie zalezy tez od zainteresowan . ....
a jakie książki polecasz, co Kuba lubi?
do 100-wy

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość

Agateczko co się dzieje?
ja bym dała książki
Ehh nie bede tu lamentować:brzydal :
właśnie o książkach myslałam tylko nie wiem co w tym wieku?

Cytat:

dzis moj tz skusil sie na raczkowanie po dywanie Roszek jednak podsumowal sytuacje miną pt "kretyn" i dalej walił w pianinko .

i do mamusiek zakochanych w babskich ciuszkach - najczesciej jest tak ze teraz jak macie chlopca to wszedzie widzicie cudowne ciuszki dla dziewczynki .i w ogole wydaje sie ze dla dziewczynek sa fajniejsze .... ale jak ma sie w koncu dziewczynke to czar pryska - i juz nie ma tylu fajnych rzeczy ....za to ciuszki dla chlopca wydaja sie fajniejsze niz te co wczesiej byly .....
ha ha to się Tż wysilił

a co do ciuszków to fakt, tak jest ja mam jeszcze tak z samochodem czym jeździmy to wydaje mi się że wszedzie pełno tych samochodów

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
Spełniło się moje marzenie i mój syn przespał ciągiem 5,5 godziny, i nadal śpi i co? kawkuję, słucham Manna, siedzę na wizażu, bo od 5:27 nie mogę już zasnąć (tak się wyspałam nawet coś mi się śniło) jednak w życiu jak na wojnie - człowiek się do wszystkiego przyzwyczaja
jui jej fanfary, chwilo trwaj oby częściej

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
a no i Kamiluś dziś 7 miesięcy

dodaje zdjęcia
1. pierwszy siad (jeszcze nie do końca udany, za to z wysiłku aż się ulało. Mama szybko wcisnęła noge za plecy co by nie poleciał na ściane przypadkiem)
2. mam różowe bamboszki i jakoś mi to nie przeszkadza
za 7 miechów
no super siedzem, a 2 fota piękności w tych kolorach mu do twarzy

Cytat:
Napisane przez nati_85 Pokaż wiadomość
I muszę się do czegoś przyznać. Od dwóch dni próbowałam Was rozszyfrować na fb która to jest która i co. Wczoraj wchodzę na stronę mamusiek i tam wszystkie opisane. Że ja wcześniej tego nie widziałam
bywa

Dobry!

Jestem, gdzie fanfary nie no żartuje
U nas ponuro i mokro
Wczoraj byliśmy u innej pediatry, i mamy nowe zalecenia i ćwiczenia i jeżeli nie będzie widać większej poprawy po 2 tyg. to do poradni.
smutam bardzo że moje kochane dziecko nie rozwija się w takim tempem jak inne dzieci,ale też cieszę się w duchu że to tylko takie uchybienie po tej zagrażającej zamartwicy i wszystko da się jeszcze naprawić. Także muszę wziąć zebrać siły i pomóc mojemu szkrabkowi. Bo jeżeli nie ja to kto... także dużo siły i wytrwałości potrzebuję.

Moderna mam pytanie czy miałaś styczność z produktami Babylove ? dobre ?
Stary 2013-10-18, 11:20   #3242
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
a
nasza czacha jest jak z munduru SS... zero w niej słodkiej czachuni

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 11:23   #3243
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Na ulicy żyła
żyła sobie żyła.
Jak tej żyle pękła żyła,
To ta żyła już nie żyła.

(ehh napisałam żyła z malej, bo mi dużej literki nie wpisuje )

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

ale z tym to przesadzili, co?

Po wodzie pływa
Babcia nieżywa.
I robaczki tez pływają,
Babci piety podgryzają.
Ropka z nosa babci leci,
Śmierdzi, cuchnie, moje dzieci.

no ale ja mam druga czesc, moze ta pierwsza lepsza

ojjj i smierdzi starsznie, przewertowalam kilka stron i glowa mnie boli

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

jakiego autora?
Wow co za teksty...:brzyda l:
Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość

siedzimy codziennie dziś nawet kope zrobił w nocnik

robi ale niestety jeszcze nie woła chociaz wczoraj poszedł do nocnika stanął przy nim to go posadziłam a on kope zrobił
OMG )) no niezly miszcz
Cytat:

oj Eluska ! namiszalas ,namieszalas .... osmielone Twom wyznaniem -ze NIE bylas u gina - przyznaly sie tez inne (w tym i ja ) ....a tu sie okazuje ze bylas..... ale nie bylas- bo bylas ale nie u tego .... -
Hmm no po porodzie bylam, ale mialam isc na kolejna wizyte na nfz nie poszlam, i do swojego gina tez nie..i zlecialo... no wiec tak jakby zapomnialam o tej wizycie ''poporodowej'': brzydal:

Zrobiłam zakupy w c&a ciekawe jak mi rozmiary przyjda, czy ok beda wzielam pewnie wieksze ale czy nie za wielkie No to popłynęłam. Zamówiłam również bieguny do lozeczka moze poratuja nas czasem.

Stwierdzam fakt.. moj syn to maly silny wymuszaczek... najpierw piski pozniej chichranko i teraz spi.. na raczki mamo, na raczki... ah co to bedzie za tydzien w piatek az sie boje

eluśka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 11:27   #3244
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
A wiecie, co się dzieje na takiej rehabilitacji państwowej? Tam jest sala gimnastyczna, materace, kupa różnych zabawek, które są miętolone i ślinione przez wszystkie dzieci. Nikt tam tego co chwilę nie dezynfekuje, nie sterylizuje. Raz widziałam, jak jakieś dziecko ulało, to po jakimś czasie babka przetarła to płynem dezynfekującym.
Innym razem moja rehabilitantka, wiedząc, że Róża upodobała sobie gryzienie takiej dmuchanej książeczki, umyła ją specjalnie i wysuszyła. Ale to po paru dniach było. Ogólnie to sterylnie tam nie jest.
Filip ostatnio jak dorwał jakąś zabawkę u neurologa to nie chciał oddać i cały czas do buzi pchał na początku pilnowałam żeby nie lizał jej ale jak go musiałam ubrać ( a to ostatnio trudne) to odpuściłam i wsadził do buzi.

Cytat:
oj Eluska ! namiszalas ,namieszalas .... osmielone Twom wyznaniem -ze NIE bylas u gina - przyznaly sie tez inne (w tym i ja ) ....a tu sie okazuje ze bylas..... ale nie bylas- bo bylas ale nie u tego .... -
I wszystko jasne

Cytat:
I muszę się do czegoś przyznać. Od dwóch dni próbowałam Was rozszyfrować na fb która to jest która i co. Wczoraj wchodzę na stronę mamusiek i tam wszystkie opisane. Że ja wcześniej tego nie widziałam

Filip wreszcie padł a ja ledwo żyję tak się rozbrykał, że ciężko było mu usnąć ale ile nowych rzeczy nawyczyniał to szok!
Wczoraj jeszcze delikatnie siadał na jednym pośladku mocno pochylony w jedną stronę a dzisiaj jak dopadł taki wałek od łóżka to rzucał się po nim siadał koło niego i wstawał! Wstał pierwszy raz oparty o ten wałek
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 11:30   #3245
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
I muszę się do czegoś przyznać.
(Moderna, mądra głowa, i o tym pomyślała)

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
A przede mną weekend u teściów Babcia TŻ kończy 80 lat.
to przynajmniej się rozłoży na paru gości

Cytat:
Karola to nie dotyczy -on jest przenoszony i to o kilka miechow !!!

a i tak najlepsza jest Małpka, która się w ogóle tym nie ekscytuje jak mój zrobi koopę na nocnik, wszystkie będziecie to wiedzieć

Cytat:
a mnie się wydaje, że sobie kompensuje to że w nic nie wchodzę
heh choć sama uważam to za żałosne z deczka.
no ale paczajcie
jak - ja snob - mogłam się oprzeć Ralphowi Laurenowi z metką za 10 zł czy Tommy'emu (to akurat większa sukienusia)
na szczęście dla synka tyż wyłuskuję "projektantów" za 8 zł
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Sweterek dla L..jpg (228,3 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dla Lenki.jpg (184,0 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg czerwona Hanulki.jpg (198,7 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg bluzunia L..jpg (179,0 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg LR - T. dobiera się do dziewczyńskich majtek.jpg (196,5 KB, 23 załadowań)

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 11:32   #3246
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:

tak bez motyli w brzuchu

no gdyby mne nie wkurkowywały, to też by mnie bawiły

uwielbiam to nic mnie tak nie bawi. i "płaszczyki przejściowe" na Wielkanoc.

jak myśłałam o tym, że mam blendować 125-130 ml to się zastanawiałm w czym i jak.
ale dziś to zrobię (bo od dwóch dni je ok. 150 ml zupy). mam duże słoiki z cząstkami, to dorzucę jeszcze żółtko, bo tak czy srak muszę belendować, bo nie tknie...

czasami trzeba bez motyli- cel uswięca środki

plaszczyki na Wielkanoc też, ale i niedzielne "wystrajanie" również

Pani ja mam przy blenderze taki pojemnik z nozykiem do rozdrabniania, tam rozdrabniam na miazge zupki- bo przy samym blenderze ☠☠☠☠icy dostawałam.

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
ja też już i powiem więcej, nawet w swoim proszku

ja też

Cytat:
ja jeszcze mam opory tylko co do płynu.
ja bez płynu bo często za mocno pachną

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość

Ja mam wrażenie, że cały czas mam @

Co do Pierdziołki to dokładnie tak samo, przeczytałam i otwarło się okno wspomnień Czytałyśmy kilka razy, Hani się podobają
A czasem cały dzień jej powtarzam "Wpadł pies do kuchni......" hehe

Co do ubranek, to ja kocham te dla dziewczynek, sa takie piękne, że czasem nie mogę sie oprzeć.
Wczoraj pierwszy raz byłam na dziale dziecięcym w kappahl i są takie śliczne subtelne wzory, (Pani - są tez piękne sowy) kupiłam 2 bodzianki i parę śpioszków. I do tych, co poszukują ciemnych ubranek - tam właśnie dużo takich jest, stonowane kolory, ładne wzory. Co do jakości to na razie się nie wypowiem.
Zobaczcie ofertę http://www.kappahl.pl/category/estor.../baby_4498/38/

to ja chyba stara jestem bo mi się ten Pierdziołka z dzieciństwem nie koajrzy, no chyba,ze wierszyki które powtarzaliśmy zostały póxniej w tej książce spisane.

Dla mnie nadal nr jeden to wierszyki Brzechwy Tuwima....a następny etap tak jak u Oliwki to bedą Bracia Grimm, Konopnicka, Andersen

Cytat:

ja nadal jednej nie kojarze z nikiem bo się nie wpisała

Cytat:
mowi sie ze u ludzi dzieci rodza sie jakby "nie donoszone " - takie nie poradne ,nic a nic nie samodzielne ...... Karola to nie dotyczy -on jest przenoszony i to o kilka miechow !!!

Nestelle bo Małpka ściemnia, Karol jest z marca - ale 2012
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 11:37   #3247
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość

Ehh nie bede tu lamentować

lamentuj

Cytat:
Napisane przez eluśka87 Pokaż wiadomość
Wow co za teksty...:brzyda l:

OMG )) no niezly miszcz

Hmm no po porodzie bylam, ale mialam isc na kolejna wizyte na nfz nie poszlam, i do swojego gina tez nie..i zlecialo... no wiec tak jakby zapomnialam o tej wizycie ''poporodowej'': brzydal:

Zrobiłam zakupy w c&a ciekawe jak mi rozmiary przyjda, czy ok beda wzielam pewnie wieksze ale czy nie za wielkie No to popłynęłam. Zamówiłam również bieguny do lozeczka moze poratuja nas czasem.

Stwierdzam fakt.. moj syn to maly silny wymuszaczek... najpierw piski pozniej chichranko i teraz spi.. na raczki mamo, na raczki... ah co to bedzie za tydzien w piatek az sie boje

Eluśka, a nie nakręcasz się za bardzo, przypadkiem?

Cytat:

to przynajmniej się rozłoży na paru gości

a i tak najlepsza jest Małpka, która się w ogóle tym nie ekscytuje jak mój zrobi koopę na nocnik, wszystkie będziecie to wiedzieć

no ale paczajcie
jak - ja snob - mogłam się oprzeć Ralphowi Laurenowi z metką za 10 zł czy Tommy'emu (to akurat większa sukienusia)

Panika jakbys się chciala pozbyc to ja chętnie zwrócę koszta i przygarnę
Stary 2013-10-18, 11:40   #3248
BYou
MBZ♥

Agatka lamentuj

Pani super ciuszki
zazdroszczę dostępu do takiego sh

BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 11:42   #3249
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Zmienię temat bo ciekawi mnie Wasze zdanie- kieruję je bardziej do Tych, które tu otwarcie mówiły że są niewierzące....

Spotkałam na zebraniu kolezankę, osoba niewierząca, dzieci nie chrzczone, nie szły do komunii- i tak mi opowiada,ze musi się wziąć za robienie ozdób choinkowych, pieczenie pierników- bo do świat już blisko... Zapytałam ze zdiwieniem- jak do świąt- skoro otwarcie mówisz ze nie wierzycie....
Usłyszłąm,ze nie wierzą, ale wieczerzę przygotowują, prezenty pod choinką, jak i choinka jest...

I teraz mam pytanie jak u Was jest? Z tym, ze pytam o wasze własne domy- bo rozumiem sytuacje,ze jesteście zapraszani na Wigilię do wierzącej rodziny, nie dzielicie się opłatkiem- ale w Waszym osobistym domu- czy mimo,ze nie jesteście wierzące- dekorujecie świątecznie dom, pieczecie pierniczki, ubieracie choinkę...słuchacie kolęd... (pytam bez podtekstów, żeby zrozumieć- bo może ta sytuacja jest normalna, a tylko dla mnie nie zrozumiała)
Stary 2013-10-18, 11:49   #3250
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Nestelle no właśni nic nie dostałam:/ ale już Jej wysłałam
Bardzo jest cienki?
ale ze adres dopiero teraz? bo ja wyslalam pare dni i temu .moze dlatego szybciej kombi doszedl .
co do cienkosci - hmmm no nie jest puchowy czy cos ..... bedzie trzeba cieplej ubrac pod .
Cytat:
a jakie książki polecasz, co Kuba lubi?
do 100-wy

Wczoraj byliśmy u innej pediatry, i mamy nowe zalecenia i ćwiczenia i jeżeli nie będzie widać większej poprawy po 2 tyg. to do poradni.
smutam bardzo że moje kochane dziecko nie rozwija się w takim tempem jak inne dzieci,ale też cieszę się w duchu że to tylko takie uchybienie po tej zagrażającej zamartwicy i wszystko da się jeszcze naprawić. Także muszę wziąć zebrać siły i pomóc mojemu szkrabkowi. Bo jeżeli nie ja to kto... także dużo siły i wytrwałości potrzebuję.
oj duze kciuki !!!! bedzie dobrze i na pewno da sie naprawic !

co do prezentu - lego do 100 tez spokojnie znajdziesz ...a ie znam chlopca ktory by nie chcial
co do ksiazek - to zalezy od dzieci -czy lubia ,czym sie interesuja.... kuba kocha empik i marzy by tam zamieszkac .....
jesli nie wiadomo co kupic -mozna sprezentowac bon do empiku do wybranej kwoty .np 50 zl.100 zl itd.....
a kuba z ksiazek bardzo lubi takie z dzialu popularo -naukowego zwierzetach ,o kosmosie ,o dinozaurach , o przyrodzie -ziemi , i tez takie typu "potworologia ",trolle,smokologia,ocean ologia ......
no i jest a etapie samodzielnego czytania juz wiec "magiczne drzewo ", troche "mikolajka..","harry potter" ...
- http://www.empik.com/o-ptakach-krusz...0260,ksiazka-p

http://www.empik.com/skrzaty-huygen-...9978,ksiazka-p

jest ogrom tego -nie dam rady wymienic nawet 1/5 ....
ale tez matyna wojciechowska wydala fajna serie dla dzieciakow "zwierzeta swiata" i "dzieciaki swiata" -bardzo fajne ....
Stary 2013-10-18, 11:58   #3251
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
no ale paczajcie
Pani i ja się przyznam, że raz nie wytrzymałam i kupiłam mini jeansy z różowym paseczkiem za 1zł, nie mogłam nie kupić i sukienkę jeansową również za 1zł ale były przepiękne.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-18, 11:58   #3252
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
ba , ja zrobie fote i ja wszystkim pokaze !!!!!
za ciuszki od projektantow
Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Zmienię temat bo ciekawi mnie Wasze zdanie- kieruję je bardziej do Tych, które tu otwarcie mówiły że są niewierzące....

Spotkałam na zebraniu kolezankę, osoba niewierząca, dzieci nie chrzczone, nie szły do komunii- i tak mi opowiada,ze musi się wziąć za robienie ozdób choinkowych, pieczenie pierników- bo do świat już blisko... Zapytałam ze zdiwieniem- jak do świąt- skoro otwarcie mówisz ze nie wierzycie....
Usłyszłąm,ze nie wierzą, ale wieczerzę przygotowują, prezenty pod choinką, jak i choinka jest...

I teraz mam pytanie jak u Was jest? Z tym, ze pytam o wasze własne domy- bo rozumiem sytuacje,ze jesteście zapraszani na Wigilię do wierzącej rodziny, nie dzielicie się opłatkiem- ale w Waszym osobistym domu- czy mimo,ze nie jesteście wierzące- dekorujecie świątecznie dom, pieczecie pierniczki, ubieracie choinkę...słuchacie kolęd... (pytam bez podtekstów, żeby zrozumieć- bo może ta sytuacja jest normalna, a tylko dla mnie nie zrozumiała)
tak .ubieram choinke ,dom tez dekoruje,buziak pod jemilola,-toz to zwyczaje poganskie ale zapozyczone .oplatek tez .
a w PL to juz po prostu tradycja polska i juz -czesto nie wazne co sie wyznaje .

Edytowane przez nestelle
Czas edycji: 2013-10-18 o 12:01
nestelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 12:10   #3253
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Cytat:

Bedzie dobrze dacie rade

mogly by emotki z gg przerzucic na wizaz
Stary 2013-10-18, 12:14   #3254
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
:
o ja!!! mów tu szybko czym ty go dokarmiasz potajemnie
pewnie przez to ze ja jem za dużo ciasta i czekolady

Cytat:
mowi sie ze u ludzi dzieci rodza sie jakby "nie donoszone " - takie nie poradne ,nic a nic nie samodzielne ...... Karola to nie dotyczy -on jest przenoszony i to o kilka miechow !!!

Cytat:
Małpko chyba pleśniaka bo mam go obcykanego
:
przeczytałam ocyckowanego juz wszystko z cyckami mi sie kojarzy

Cytat:

Ja się zbieram na szczepienie. Przyjeżdża do mnie zaraz kuzynka pomóc mi dźwigać tą moją bździągwę w foteliku do taksówki i potem z taksówki
To już ostatni raz i ją przepisuję do tutejszej przychodni.
za szczepienie

Cytat:
:
?

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Filip wreszcie padł a ja ledwo żyję tak się rozbrykał, że ciężko było mu usnąć ale ile nowych rzeczy nawyczyniał to szok!
Wczoraj jeszcze delikatnie siadał na jednym pośladku mocno pochylony w jedną stronę a dzisiaj jak dopadł taki wałek od łóżka to rzucał się po nim siadał koło niego i wstawał! Wstał pierwszy raz oparty o ten wałek

Cytat:

pochwale sie wam jak postawi samodzielne kroki bo to ze własnie mi chodzi wokół stołu ([IMG] ) [/IMG] to pewnie uznacie ze nie ma się czych walić
Julka ruszyła samodzielnie mając 8 i tydzien ciekawe czy Karol się postawa

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

a wogóle to powiem wam ze Karol mi dzis otworzył szuflade jak był sam w pokoju były tam patyczki do uszu jego wyjął pudełko wywalił patyczki i zjadł z jednego patyczka wacik
A potem poszedł do akwarium z chrupkiem i próbował wcisnać chrupka przez szybe rybkom chciałam go nagrać ale jak zobaczył aparat od razu rzucił sie do aparatu

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Nestelle a dla 3 letniego chłopca co polecach na prezent
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 12:15   #3255
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Despa, może nakręcam, ale ja taki typ jestem i tak jestem o 100 razy spokojniejsza niz bylam kiedys wiec wiesz. No inaczej by bylo gdyby tz byl na zmiane ze mna... a tak to dziadek..dziadkowie jak cos, ale dziecko z nami i tak przebywalo, wiec wiem jakie bedzie zdziwienie.. albo ubieranie i wychowywanie.. no chce by to co robil ze mna robil tez z innymi i o tym glosno mowie. Ale sam fak powrotu i przyzwyczajenia sie do nowej sytuacji mnie troche stresuje... pomijam fakt ile razy wspomnialam tu o tym:P
Stary 2013-10-18, 12:19   #3256
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
za ciuszki od projektantow

tak .ubieram choinke ,dom tez dekoruje,buziak pod jemilola,-toz to zwyczaje poganskie ale zapozyczone .oplatek tez .
a w PL to juz po prostu tradycja polska i juz -czesto nie wazne co sie wyznaje .
ale masz dwójke dzieci ochrzczonych, Kuba chodzi na religię, czy nie?

Tam bez ślubu kościelnego, bez chrztów, komunii, bez chodzenia na religię . Więc jaka wieczerza wigilijna, zasiadanie do stołu, dekorowanie Jezuskami czy aniołkami? Dla mnie oczywistość jest taka (tu podkreslam nie mam na myśli sytuacji,ze osoba niewierząca jest zaproszona do kogoś, jak równiez nie piszę o niepraktykującej osobie a wierzącej tylko o rzeczywistym niewierzacym,niepraktykuj acym otwarcie pokazującym brak przynalężność do kościoła)- nie wierzę, wiec jest to zwykły dzień, gdzie sklepy są zamnknięte, jem normalne posiłki, nie robie cyrku z bialym obrusem, oplatkiem i koledami....

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Cytat:
Despa, może nakręcam, ale ja taki typ jestem i tak jestem o 100 razy spokojniejsza niz bylam kiedys wiec wiesz. No inaczej by bylo gdyby tz byl na zmiane ze mna... a tak to dziadek..dziadkowie jak cos, ale dziecko z nami i tak przebywalo, wiec wiem jakie bedzie zdziwienie.. albo ubieranie i wychowywanie.. no chce by to co robil ze mna robil tez z innymi i o tym glosno mowie. Ale sam fak powrotu i przyzwyczajenia sie do nowej sytuacji mnie troche stresuje... pomijam fakt ile razy wspomnialam tu o tym:P
pierdyliard i dlatego wydaje mi się ze sie nakręcach w złą stronę, rozumiem,ze przezywasz- ale trzeba sobie mówić- utrzymam laktację, bedzie dobrze a nie wszystko na nie-popatrz na Liwkę i Klementynę- dają radę
Stary 2013-10-18, 12:29   #3257
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Będę jeszcze lepsza... :P
Stary 2013-10-18, 12:30   #3258
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
ejjjjj, mamuśka! tyłek w troki! i bez chlipów.
mój niedotleniec jakoś sobie radzi (niestety i stety, chcąc czy nie chcąc porównujemy nasze dzieci z forum). trzeba było mu pomóc, trochę wspomóc, ale ogarnia - nie siedzi, nie raczkuje, nie ma nocnika, nie mówi. nie możesz też myśleć, że jest opóźniony (bo nie jest!!!!), ma SWÓJ rytm. jak każde dziecko. a widełki rozwojowe są bardzo szerokie. i Karolek Małpki w nich się mieści i każde inne dziecko! a jak jest - faktycznie - problem, to trzeba zakasać rękawy i działać (i wiem co mówię, bo jak byłam mała to pomagałam w reh. brata, który teraz mógłby pomóc mi )

Cytat:
.. na raczki mamo, na raczki...

Cytat:

Cytat:
chyba stara jestem bo mi się ten Pierdziołka z dzieciństwem nie koajrzy, no chyba,ze wierszyki które powtarzaliśmy zostały póxniej w tej książce spisane.
ejjj, ja chyba starsza ale mi brat zrobił pomost pokoleniowy. jednak 8 lat różnicy to dużo

Cytat:
Panika jakbys się chciala pozbyc to ja chętnie zwrócę koszta i przygarnę
rez?
Ciotka, ja pamiętam o synówce te są albo małe albo na styk. ale teraz będę jeszcze bardziej uważnie grzebać

Cytat:
zazdroszczę dostępu do takiego sh
no ja mam "sieciówkę" (mój chłop złośliwie tak mówi) - aż trzy punkty (z resztą polecone przez Ptaszysko)

Cytat:
już się wypowiadałam na ten temat w tym wątku.
Nie mam z tym problemu mam choinkę, opłatek, kupuję prezenty. jestem wychowana w tej tradycji.

Cytat:
Pani i ja się przyznam
tak! dziewczynki wychodzimy z cienia! która jeszcze jara się różem?

Cytat:
ba , ja zrobie fote i ja wszystkim pokaze !!!!! .
to mnie uprzedź. zamknę oczy

Cytat:
nie działa

Karol jest Wielki.

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 12:35   #3259
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Cytat:

pierdyliard i dlatego wydaje mi się ze sie nakręcach w złą stronę, rozumiem,ze przezywasz- ale trzeba sobie mówić- utrzymam laktację, bedzie dobrze a nie wszystko na nie-popatrz na Liwkę i Klementynę- dają radę
ze za duzo razy tak?? napewno jeszcze nie raz mi sie wymsknie

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Cytat:

a wogóle to powiem wam ze Karol mi dzis otworzył szuflade jak był sam w pokoju były tam patyczki do uszu jego wyjął pudełko wywalił patyczki i zjadł z jednego patyczka wacik
A potem poszedł do akwarium z chrupkiem i próbował wcisnać chrupka przez szybe rybkom chciałam go nagrać ale jak zobaczył aparat od razu rzucił sie do aparatu

To masz wesoło ))

Lunka 100 lat dla Kamilka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-18, 12:58   #3260
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
pochwale sie wam jak postawi samodzielne kroki bo to ze własnie mi chodzi wokół stołu ([IMG] ) [/IMG] to pewnie uznacie ze nie ma się czych walić

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Nestelle a dla 3 letniego chłopca co polecach na prezent
to zalezy za ile kasy ?
duplo ,albo z fisher price jest fajna seria z potworami ,dizozaurami ,jack i piraci np
http://allegro.pl/fisher-price-lajbe...579204098.html
albo http://allegro.pl/fisher-price-imagi...632031054.html

no i wszystko co sie dotyczy spidermana ,batmana ,zygzaka ....
ogolnie to i dla dziewczynki i dla chlopca .

no i ksiazki tez -np o dinozaurach takie interaktywne z odglosami ,faktura ,ze swiatelkami ....

co do pogrubionego - no nie -NIE sie czym chwalic . to ze ci 7 miesieczniak biega wokol stolu to nic takiego .......

a co do pana pierdziolki - to ja tez z dzicinstwem kojarze szczegolnie takie "tajne "historie bo sie tego uczylo w mig a przy doroslych nie wolo bylo (mnie dziadek nauczyl przypadkowo "skacza zajace na zielonej lace -jeden zajac sie poslizgnal i jajami w kamien gwizdnal "babcia nie byla zadowolona ).teraz moje starszaki szaleja

co do proszku ja Roszkowi piore w lovelli ale tylko ze wzgledu na ten niewinny zapach - uwielbiam od razu mi sie przypomina malutki kubus albo ninka .i tak sobie wymyslilam ze jak kiedys bede chciala powspominac to wypiore cos w tym proszku .
a prasowac -nigdy nie prasowalam nawet zaraz po urodzeniu ,bo po co?

---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Cytat:

.

despa - mi to wszystko wisi i powiewa ..... jezuskow nie zawieszam ,reszte obchodze a do kosciola nie chodze
jednoczesnie moglabym dzien dziekczynienia obchodzic ....
dla mnie to tradycja rodzinna i tyle .
a co do obchodzenia czy nie - to ile jest katoli co obchodza haalowen, chodza do wrozki , w horoskopy wierza ....ile jest pomylek i przeklaman.....
nie ,nie to za ciezki temat jak na teraz ...ciezki i nie do przegadania ....

Edytowane przez nestelle
Czas edycji: 2013-10-18 o 12:48
nestelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 13:18   #3261
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
mój niedotleniec jakoś sobie radzi (niestety i stety, chcąc czy nie chcąc porównujemy nasze dzieci z forum). trzeba było mu pomóc, trochę wspomóc, ale ogarnia - nie siedzi, nie raczkuje, nie ma nocnika, nie mówi. nie możesz też myśleć, że jest opóźniony (bo nie jest!!!!), ma SWÓJ rytm. jak każde dziecko. a widełki rozwojowe są bardzo szerokie. i Karolek Małpki w nich się mieści i każde inne dziecko! a jak jest - faktycznie - problem, to trzeba zakasać rękawy i działać (i wiem co mówię, bo jak byłam mała to pomagałam w reh. brata, który teraz mógłby pomóc mi )

ejjj, ja chyba starsza ale mi brat zrobił pomost pokoleniowy. jednak 8 lat różnicy to dużo

rez?
Ciotka, ja pamiętam o synówce te są albo małe albo na styk. ale teraz będę jeszcze bardziej uważnie grzebać

no ja mam "sieciówkę" (mój chłop złośliwie tak mówi) - aż trzy punkty (z resztą polecone przez Ptaszysko)

już się wypowiadałam na ten temat w tym wątku.
Nie mam z tym problemu mam choinkę, opłatek, kupuję prezenty. jestem wychowana w tej tradycji.

tak! dziewczynki wychodzimy z cienia! która jeszcze jara się różem?

nie działa

Karol jest Wielki.
Moja jedna też niedotleniona i z wsparciem wszystko się wyrównało....

Pani- jam starsza jednak....

A i Ty w tej tradycji wychowana, jesteś z wierzącym- wiec rozumiem takie sytuacje....

Bo może nie dopowiedziałam- jeśli ktos otwarcie manifestuje niechęć do jakiejkolwiek religii, wychowuje dzieci bez udziału religii jakiejkolwiek, otwarcie mówi o kulcie szatana- to dla mnie to jest niepojęte , ale nic to- widocznie ja nie ogarniam
Stary 2013-10-18, 13:34   #3262
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:

tradycja i tyle bo na pasterke chyba nie idzie
Cytat:
zawartość też ?

Cytat:
oj chyba to nie to bo u mnie nie działa

Stary 2013-10-18, 13:43   #3263
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:

Moderna mam pytanie czy miałaś styczność z produktami Babylove ? dobre ?
bedzie dobrze, nie smutaj sie
a czy moge zapytac, co wedlug lekarza wskazuje na opoznienie rozwojowe?

Babylove znam, to marka wlasna sieci DM (cos jak babydream z Rossmanna). Kosmetyki skladowo bardzo ok, mnie nawet skaldy czesto bardziej sie podobaly niz Rossmannowskie. Takie proste kosmetyki ale ja mam chyba tylko jeden krem ich serii

Cytat:
a wedlug mnie c&a ma normalna rozmiarowke, delikatnie moze ubranka sa troszke mniejsze..

Cytat:
hehe... no nie pogada, ta krotka malenka sukieneczka jest przesliczna a i widze T. tez pozuje do zdjec

Cytat:

to ja chyba stara jestem bo mi się ten Pierdziołka z dzieciństwem nie koajrzy, no chyba,ze wierszyki które powtarzaliśmy zostały póxniej w tej książce spisane.
wedlug mnie to spisane wszystkie rozne popularne powtarzanki
Cytat:

a ja mysle, ze w dzisiejszych czasam BN jest juz tak komercyjnym swietem, ze ciezko tu mowic o jakimkolwiek udziale Kosciola.
I tak, my niewierzacy w domu, a tradycje swiateczne byly - rozne potrawy choinka, pierwsza gwiazdka, prezenty - ale nie bylo wyjscia na Pasterke, jezuskow itp

Mysle, ze swiateczna atmosfera i wspolny obiad z rodzina, wcale nie kloca sie z wiara czy niewiara w B.

Cytat:
dobrze gada!

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ----------

Cytat:
Będę jeszcze lepsza... :P
bedziesz!
A kim jestes? Jestes ZWYCIĘZCĄ!
sorrki jakos mi sie tak przypomnialo

http://www.youtube.com/watch?v=tvbyY7oMT2E

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

Cytat:

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2013-10-18 o 13:40
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 14:17   #3264
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Bo może nie dopowiedziałam- jeśli ktos otwarcie manifestuje niechęć do jakiejkolwiek religii, wychowuje dzieci bez udziału religii jakiejkolwiek, otwarcie mówi o kulcie szatana- to dla mnie to jest niepojęte , ale nic to- widocznie ja nie ogarniam
mnie bardziej gnebi zaklamanie i hipokryzja w innych aspektach.... np . stosowanie tabsow anty , albo zycie bez slubu albo robienie lansu z 1 komuii przez ludzi "wierzacych " . albo sie bierze religie z calym dobrodziejstwem inwentarza -zalety i wady albo nie jest sie wierzacym.nie mozna sobie brac tego co nam w danej religii pasuje a a na reszte przymykac oko i mowic ze sie jest wierzacym . tak samo jak nie moza byc troche wierzacym -albo sie jest albo nie ...bo tak to mozna jak w "zyciu PI" byc wierzacym i praktykujacym jednoczesnie chrzescijaninem ,buddysta,hinduista ,zydem itd..
Kosciol ma swoje teorie ,zasady i czy sa one zgodne z naszymi przekonaiami czy nie -jesli ktos jest wierzacy to powinien je zaakceptowac .
wiec mysle ze ozdobki ,prezenty czy choinka to akurat pikus ....
Cytat:

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Cytat:
tradycja i tyle bo na pasterke chyba nie idzie
pewnie tak

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

Cytat:
ehe,ehe .......... akuuurat ! duzo tzn.ile ? bo jak pamietam ja mam 100 gramow ryzu tylko dla siebie do obiadu a Ty ponoc dzielisz to na Was wszystkich ..... (teraz ja nie wiem czy ja taka zdzarta czy Wy tak malo jecie )

a w ciazy (kazdej) jadlam tony czekolady - np 2,3 tabliczki dziennie ...+lody czeko .... podobno mowi sie ze jak sie je czekolade to sie rodzi wesole -szczesliwe dzieci -no i efekt jest - dzieciaki pogodne a ja mialam na plusie 26 kg !
Stary 2013-10-18, 14:24   #3265
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

my dziś jeszcze raz oglądaliśmy krzesełka do karmienia i póki co nadal wygrywa baby design bambi. zastanawiam się jeszcze co powinnam wziąć pod uwagę przy wyborze a pominęłam
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 14:54   #3266
nati_85
Raczkowanie

Cytat:

Ja się zbieram na szczepienie. Przyjeżdża do mnie zaraz kuzynka pomóc mi dźwigać tą moją bździągwę w foteliku do taksówki i potem z taksówki
To już ostatni raz i ją przepisuję do tutejszej przychodni.
Kciuki za szczepienie.

Cytat:
Trzymam kciuki za Was. Będzie dobrze.

Cytat:

Będzie dobrze. Ja wracam na początku listopada. Przeraża mnie to troszkę, ale staram się myśleć pozytywnie.

Cytat:

Cytat:

no ale paczajcie
Tylko dlaczego ja wcześniej na to nie wpadłam, żeby spojrzeć
Ciuszki śliczne

Cytat:

ja nadal jednej nie kojarze z nikiem bo się nie wpisała
a ja dwóch

Cytat:

No faktycznie nie ma

Cytat:

bedziesz!

nati_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 15:10   #3267
maria28
Kniaginia

No i zachciało mi się czekolady...

Cytat:
smutam bardzo że moje kochane dziecko nie rozwija się w takim tempem jak inne dzieci,ale też cieszę się w duchu że to tylko takie uchybienie po tej zagrażającej zamartwicy i wszystko da się jeszcze naprawić.
A co powiedział lekarz?

Cytat:
Wstał pierwszy raz oparty o ten wałek

Cytat:
Super! Ale i tak najbardziej na zdjęciach podoba mi się łapka Torresa

Cytat:
Karol mi dzis otworzył szuflade jak był sam w pokoju były tam patyczki do uszu jego wyjął pudełko wywalił patyczki i zjadł z jednego patyczka wacik
Hehe!
Róża przy przebieraniu sama sobie odkleiła z nogi plasterek po szczepionce i już zaczęła pakować do buzi.

Cytat:
a prasowac -nigdy nie prasowalam nawet zaraz po urodzeniu ,bo po co?

Też nie wiem, po co.
Jedyna korzyść, jaką w tym widzę, to to, że materiał po uprasowaniu staje się bardziej miękki, milusi.

My po szczepieniu. Róża zakwiliła i koniec, babka się zdziwiła, że tak krótko, bo żółtaczkowa szczepionka jest bolesna.

Poza tym dowiedziałam się, że mam wysokie dziecko, ale mało przybrało w ostatnim czasie, że pewnie moje mleko już słabe. A co to znaczy mało, się pytam tej pediatry, przecież dzieci zwalniają z przyrostem masy. Pooglądała i stwierdziła, że no nic dziecku nie brakuje, wygląda normalnie (znaczy że co, że nie zagłodzone, jeeeeny)
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-18, 15:21   #3268
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
mnie bardziej gnebi zaklamanie i hipokryzja w innych aspektach.... np . stosowanie tabsow anty , albo zycie bez slubu albo robienie lansu z 1 komuii przez ludzi "wierzacych " . albo sie bierze religie z calym dobrodziejstwem inwentarza -zalety i wady albo nie jest sie wierzacym.nie mozna sobie brac tego co nam w danej religii pasuje a a na reszte przymykac oko i mowic ze sie jest wierzacym . tak samo jak nie moza byc troche wierzacym -albo sie jest albo nie ...bo tak to mozna jak w "zyciu PI" byc wierzacym i praktykujacym jednoczesnie chrzescijaninem ,buddysta,hinduista ,zydem itd..
Kosciol ma swoje teorie ,zasady i czy sa one zgodne z naszymi przekonaiami czy nie -jesli ktos jest wierzacy to powinien je zaakceptowac .
wiec mysle ze ozdobki ,prezenty czy choinka to akurat pikus ....

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

pewnie tak

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

ehe,ehe .......... akuuurat ! duzo tzn.ile ? bo jak pamietam ja mam 100 gramow ryzu tylko dla siebie do obiadu a Ty ponoc dzielisz to na Was wszystkich ..... (teraz ja nie wiem czy ja taka zdzarta czy Wy tak malo jecie )

a w ciazy (kazdej) jadlam tony czekolady - np 2,3 tabliczki dziennie ...+lody czeko .... podobno mowi sie ze jak sie je czekolade to sie rodzi wesole -szczesliwe dzieci -no i efekt jest - dzieciaki pogodne a ja mialam na plusie 26 kg !
ja się z Tobą zgadzam w milionie procent- tylko niestety prawda jest taka, ze jak się najpierw swoje anty głosi wszerz i wobec a potem takie mecyje z Jezuskiem to nie dziwne, ze to dziwi....( po☠☠☠☠☠☠☠iłam se)
Stary 2013-10-18, 15:40   #3269
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
My po szczepieniu. Róża zakwiliła i koniec, babka się zdziwiła, że tak krótko, bo żółtaczkowa szczepionka jest bolesna.

Poza tym dowiedziałam się, że mam wysokie dziecko, ale mało przybrało w ostatnim czasie, że pewnie moje mleko już słabe. A co to znaczy mało, się pytam tej pediatry, przecież dzieci zwalniają z przyrostem masy. Pooglądała i stwierdziła, że no nic dziecku nie brakuje, wygląda normalnie (znaczy że co, że nie zagłodzone, jeeeeny)
szczepienie !
no Roza na pewno jest wysoka !!! ale ze malo przybrala i co tzn."slabe mleko " ? ... bosh
Cytat:
ja się z Tobą zgadzam w milionie procent- tylko niestety prawda jest taka, ze jak się najpierw swoje anty głosi wszerz i wobec a potem takie mecyje z Jezuskiem to nie dziwne, ze to dziwi....( po☠☠☠☠☠☠☠iłam se)
haha ale takich jest duzo wokol .... i strasznie duzo (wszyscy?)takich arzekajacych ,wysmiewajacych ...ale jak przychodzi zrobic zdecydowany krok w jakas str.to ciszszsza .....
(no ja tez sie zaliczam do mega hipokrytow ,slub koscielny a dzieci nie zamierzalam wychowywac w tej wierze , 2 ochrzczona ..... i nikt specjalnie mnie ie zmuszal ....choc w sumie to wszystko inni zorganizowali a ja stalam sobie z boku ...)
Stary 2013-10-18, 15:58   #3270
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:

za szczepienie
mleko eh;/

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości