Nasze dzieci to aniołki-gdyby nie skoki, nocne wrzaski i kolki!Mamy VII-VIII '13 cz.2 - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-18, 23:03   #4861
Rockyyy
Zakorzenienie

Dot.: Nasze dzieci to aniołki-gdyby nie skoki, nocne wrzaski i kolki!Mamy VII-VIII '1

Poczytalam was w fonie i ide spac.Padam na pychol od tego sprzątania. Jeden pokój prawie gotowy.Jutro będzie na cacy.Jutro tesz zwozimy dalej rzeczy. Z Tzem juz lepiej

Iwona ja przeczytalam calosc.Oj biedna kapa twa.Brawa dla Zuzi za bioderksa
Mela ale masz geste wlosy.

---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ----------

Baloniku sto lat

Eweewe kciuki za Aleksa

Dobranoc zabcie
Stary 2013-10-18, 23:12   #4862
misiaczka555
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze dzieci to aniołki-gdyby nie skoki, nocne wrzaski i kolki!Mamy VII-VIII '1

Cytat:
Napisane przez malaczarnakejt Pokaż wiadomość
Zapomnialam napisać, że 12h temu Filip skończył 11tyg

Dobranoc

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

A Maja o 19:20 skończyła 8 tygodni. Kiedy to moje dziecko tak urosło
Chciałam wrzucić fotkę z okazji ukończenia 8 tyg ale na iPadzie wychodzą problemy a TZ okupuje komputer

Mam pytanie.
W książeczce zdrowia mam napisane że dziecko w 2 mż przy podciaganiu za ręce trzyma główkę. Nie mam pojęcia jak to sprawdzić bo co to znaczy przy podciąganiu? przecież nie będę takiego maleństwa ciągła za ręce bałabym że jej powyrywam....

MAJA🍼

23.08.2013
misiaczka555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 23:28   #4863
karolajn1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez misiaczka555 Pokaż wiadomość

Chciałam wrzucić fotkę z okazji ukończenia 8 tyg ale na iPadzie wychodzą problemy a TZ okupuje komputer

Mam pytanie.
W książeczce zdrowia mam napisane że dziecko w 2 mż przy podciaganiu za ręce trzyma główkę. Nie mam pojęcia jak to sprawdzić bo co to znaczy przy podciąganiu? przecież nie będę takiego maleństwa ciągła za ręce bałabym że jej powyrywam....

Podnoszenie jak dziecko lezy na plecach.dajesz swoje kciuki do chwycenia i ciagniesz do gory do siadu.nic nie wyrwiesz :p

1 karmienie

Wysłane z mojego GT-I9300

Edytowane przez karolajn1987
Czas edycji: 2013-10-18 o 23:48
karolajn1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 23:35   #4864
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Mela ślicznie wyglądasz i bardzo ładna fryzurka.

U nas spaniowa masakra.
Zawsze usypiał o 20, po ok. godzinie się budził, ale zwykle wystarczyło podać smoka. Wczoraj już musiałam wziąć na ręce, dziś - godzinę się bujaliśmy, w końcu zasnął obok mnie o nie wiem której, bo ciągle mi się rzucał na boki. I spał ze mną do 23.40, a tego nie chciałam, bo on już ładnie sypia w łóżeczku :/ Wstał, zjadł, usnął i do łóżeczka, ale jest niespokojny.

Wiecie co, ja się powoli przekonuję do zdania P.Zawitkowskiego - nagle wszystkie dzieci mają do wyboru do koloru - wzmożone/obniżone napięcie albo asymetrię :/ Według mnie rehabilitanci przesadzają trochę z tym.
Moja lekarka mówiła, że są rodzice, którzy rehabilitują nieprawidłowe odruchy, ale są i tacy, którzy nie rehabilitują i dzieci jednych i drugich są zdrowe... My idziemy 5.11 do poradni reh i zaczynam żałować tego :/

I jeszcze - my też mamy monitor oddechu, ale na brzuszku boję się kłaść w łóżeczku, na brzuszku śpi tylko, jak ja mam oko na niego.

Odciągam i kima...
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 23:54   #4865
kubus puchatek
Rozeznanie

Przyjmij prosze jeszcze jedne,choc spoznione,szczere. Wszystkiego najlepszego,zdrowia oraz spelnienia marzen!!!

---------- Dopisano o 00:48 ---------- Poprzedni post napisano o 00:47 ----------

Gratulacje!!!

---------- Dopisano o 00:54 ---------- Poprzedni post napisano o 00:48 ----------

Gratki dla Majeczki za 8 tyg!!!

Witam sie przy 1 karmieniu

Gdzies po drodze smignela mi fotka pieknej kobiety- sliczna fryzurka Mela :thumbup:

kubus puchatek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-18, 23:59   #4866
misiaczka555
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolajn1987 Pokaż wiadomość

Podnoszenie jak dziecko lezy na plecach.dajesz swoje kciuki do chwycenia i ciagniesz do gory do siadu.nic nie wyrwiesz :p

1 karmienie

To może odważę się jutro sprawdzić, chociaż wątpię by utrzymała główkę. A może zaskoczy mame

Idę w kime. Jak pójdzie zgodnie z planem to mam 2 godziny do pierwszego karmienia.
W ogóle to zauważyłam że Maja wytrzymuje bez jedzenia od 20 do 3. Ale to nie znaczy że tyle śpi...bo tak naprawdę głęboki sen bez kręcenia i marudzenia ma od 23. Ciekawe czemu nie śpi ciągiem tyle godzin skoro nie wybudza jej głód

Dobranoc

MAJA🍼

23.08.2013
Stary 2013-10-19, 00:09   #4867
Katerine2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Neni1984 Pokaż wiadomość

Uuuu to Cię poniosło
Wyobraziłam sobie Ciebie z tymi siatami

Ucałuj Adasia

Biedny malutki Aleks
A jak teraz się czuje?

Brawo za zakupy
A może przeszyj guzik w marynarce?

Mojemu ubranka do chrztu chce kupić przyszła chrzestna. Już miałam mówić, że nie trzeba-sami kupimy, ale w porę ugryzłam się w język
Ona tak się cieszy, że będzie chrzestną, że aż jestem w szoku
A już bałam się, że znów mi ktoś odmówi
Gniewam się z igła już pare dobrych lat

Cytat:
Napisane przez stokrotka24 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Podczytuję dzisiaj tylko bo łeb od rana mi pęka, ledwo żyję
Mam tylko pytanie do mam karmiących kp, jecie pieczarki?
wczoraj pizze z pieczarkami wcinałam, zjadłam 3 kawałki i niunie nie bolał brzuszek

Cytat:
No to mam pozamiatane. Słyszę płacz idę do sypialni a moje dziecko leży na brzuchu z twarzą w materacu
Sama obróciła się z pleców na brzuszek...
I jak teraz bede spała w nocy
Taka sama akcje miałam z Justynka pare dni temu. Co wieczor po kapaniu zanoszę ja do pokoju Matiego i wietrze nasz pokoj. Tym razem tez tak zrobiłam i polozylam ja na lozku u niego na poduszce ktora taka jest ze niunia wyżej lezala tak jak w lezaczku. Przysnelo jej sie wiec ja do kuchni wyszłam a po paru minutach Mateusz wszedł do pokoju i wola mnie a ona nie spi i na brzuszku lezy zsunela się po prostu bo jak się przebudza to na bok się przekreca i glowa w poduszce niucha a ze poduszka była z pod katem to bujnelo jej ciałkiem i tadam

Cytat:
Napisane przez ita83 Pokaż wiadomość
mam ochote na sos czosnkowy grrrr

Wysyłane z mojego GT-S5369 za pomocą Tapatalk 2
Od wczoraj się zajadam bo do pizzy na wynos dwa opakowania poprosiłam

Cytat:
Napisane przez czerwony_balonik Pokaż wiadomość
Dzięuje za życzenia urodzinowe
Niestety urodziny same w sobie kiepskie bo jest mi smutno,czuje się staro i samotnie,ale mniejsza o większośc. Gabi zrobiła mi prezent rano w postaci zasikanego łóżka (śpi ze mną), pampers się odpiął jak się rano kręciła (już więcej nie kupuję pampersów Babydream-za słabe zapięcia). W sumie dobrze,że to siku tylko a nie musztarda Dodatkowo jak wyszłyśmy na spacer to mnie totalnie przemoczyło,bo zaczęło lać a ja bez parasolki,dobrze że folię do wózka przynajmniej wzięłam. No nic, idę się dalej dołować, chyba już nic mi dziś nie poprawi nastroju.
I jeszcze ja jeszcze ja - wszystkiego najlepszego kochana i nie doluj się już

Cytat:
A w doope takie pisanie na iPadzie nacytowalam i poszłooooo
Aż mi się płakać zachciało przez to

No nic to napisze tylko o rozszerzaniu diety.
Ja nie zamierzam się spieszyć. Maja ma w mleczku wszystko czego potrzebuje do prawidłowego rozwoju i co najważniejsze kocha swoje mleczko. Jeśli zauważę że mleczko już jej nie wystarcza to zastanowię się nad wprowadzeniem warzywek i zupek. Ale myśle że jeśli już to będzie to 6 miesiąc. Owoce dużo pózniej. A skoro bedą owoce to rezygnuje z soków na rzecz wody. Co do kaszek. Najchętniej w ogóle bym tego nie podawała. Dla mnie to zapychacz małego brzuszka. Nie wiem w ogóle o co chodzi z tym glutenem. Ktoś napisał że jak sie nie poda do któregoś tam miesiąca to trzeba potem czekać do 9 ale czemu? Czy to nie chodzi o dojrzałość układu pokarmowego?
Ja poczekam az niunia będzie miała pol roku, tak zrobiłam z Matim i tak planuje teraz.

Cytat:
Napisane przez eveewe Pokaż wiadomość
znow goraczka 39,5 litosci.................. ....

Ide czuwac.
Biedactwo, trzymam kciuki aby temp spadla i poszla precz od Alexa

Cytat:

Mam pytanie.
Pediatra sprawdza w ten sposób i ja także czasem probuje. Karolajn napisala jak to zrobić i powolutku trzeba to nic się nie stanie.

Dobranoc.
Katerine2 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-19, 01:00   #4868
ita83
Wtajemniczenie

moje dziecko przestawilo sie i je godz wczesniej niz zaawsze moze dlatego ze dzis go wczes.iej kapalam bo marudzil i dostal swoja butelke przed spaniem pol godz przed czasem no i masz ci los po 2,5h glodny juz byl glodomorek

---------- Dopisano o 01:00 ---------- Poprzedni post napisano o 00:59 ----------

kto zaklada nowy watek??? na jutro bedzie na bank potrzebny En podejmiesz sie?

Stary 2013-10-19, 01:06   #4869
misiaczka555
Wtajemniczenie

My już po pierwszym karmieniu i po kupie po pachy. A teraz Maja daje mi znać "matka sama sobie śpij!"

MAJA🍼

23.08.2013
Stary 2013-10-19, 01:12   #4870
ita83
Wtajemniczenie

hehehe wyszlo ze kapalam malego o 22 nie kapal sie tuz przed 19 a mleczko dostal o 19:30 potem o 22 i teraz o 1 pewnie potem zawola o 4 i 7

Stary 2013-10-19, 01:16   #4871
mela1234
Zakorzenienie

Witam przy pierwszym karmieniu od 19:40!!!!

Baloniku czemu sie dolujesz? Ja w przyszlyn tyg mam ur, mysle ze wieksza liczba mi sie szykuje niz tobie, ale nie doluje sie. Przeciez jestem zdrowa (mam nadzieje), mam dwie wspaniale corki), meza mniej wspanialego ale ujdzie w tloku i w sumie dobrze ze jest bo bez niego nie mialabym swouch skarbow. Poza tym kazdy ma wady, ale i ZALETY! Ja tez idealem nie jestem.

OK odkladam Ale do lozeczka i ide spac. Ciekawe co ile teraz pobudka bedzie.

Edytowane przez mela1234
Czas edycji: 2013-10-19 o 03:54
mela1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-19, 01:20   #4872
czarownica1
Zakorzenienie

BALONIKU wszystkiego najlepszego od nas. Antek slodkie buziaki Cioci przesyla

-----
Bylismy wczoraj u ksiedza w sprawie chrzcin. Pozniej z lapka napisze.

Kupy nie bylo. Pediatra kazaldzis kawalek glicerynowego dac. Mam tez zaczac podawac Dicloflor albo Biogaje czy jakos tak. Jak nie ruszy to w poniedzialek na wizyte. Raczej spokojnie podchodzi do tematu ale panika mi sie wlacza.

Polozylam sie z bolacym zoladkiem. Teraz czuje ze mi sie w brzuchu gotuje. Mam nadzieje ze to nic groznego.

Ide spac bo Antek skonczyl doic.

czarownica1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-19, 02:08   #4873
kubus puchatek
Rozeznanie

Gustav dzis idzie na swoja piersza impreze,tzn.jego kolezanka konczy 4 latka. Przypuszczam,ze Gutek bedzie najmlodszym gosciem

Sent from my ST23i using Wizaz Forum mobile app

---------- Dopisano o 03:08 ---------- Poprzedni post napisano o 03:04 ----------

Drugie karmienie

Sent from my ST23i using Wizaz Forum mobile app
Stary 2013-10-19, 02:10   #4874
czerwony_balonik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość

Baloniku czemu sie dolujesz? Ja w przyszlyn tyg mam ur, mysle ze wieksza liczba mi sie szykuje niz tobie, ale nie doluje sie. Przeciez jestem zdrowa (mam nadzieje), mam dwie wspaniale corki), meza mniej wspanialego ale ujdzie w tloku i w sumie dobrze ze jest bo bez niego nie mialabym swouch skarbow. Poza tym kazdy ma wady, ale i ZALETY! Ja tez idealem nie jestem.

Mela, z tego co piszesz-twoje życie jest uporządkowane i wszystko masz pod kontrolą większą lub mniejszą, u mnie natomiast daleko do tego. I najogólniej mówiąc to jest moim powodem dołowania się.
Stary 2013-10-19, 02:27   #4875
karolajn1987
Wtajemniczenie

2 karmienie

---------- Dopisano o 03:27 ---------- Poprzedni post napisano o 03:25 ----------

Czarownico- u nas jak jest problem z kupa to pomaga swiezy sok jabłkowy. Jak nie mam to w Lidlu jest taki gesty

Stary 2013-10-19, 02:47   #4876
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

U nas 4 karmienie od 19 godziny

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-19, 03:05   #4877
malaczarnakejt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarownica1 Pokaż wiadomość
BALONIKU wszystkiego najlepszego od nas. Antek slodkie buziaki Cioci przesyla

-----
Bylismy wczoraj u ksiedza w sprawie chrzcin. Pozniej z lapka napisze.

Kupy nie bylo. Pediatra kazaldzis kawalek glicerynowego dac. Mam tez zaczac podawac Dicloflor albo Biogaje czy jakos tak. Jak nie ruszy to w poniedzialek na wizyte. Raczej spokojnie podchodzi do tematu ale panika mi sie wlacza.

Polozylam sie z bolacym zoladkiem. Teraz czuje ze mi sie w brzuchu gotuje. Mam nadzieje ze to nic groznego.

Ide spac bo Antek skonczyl doic.

1 karmienie od 20

Czarownica a dicoflor w jakim wydaniu i jaka dawka? Bo ja dziś schizowalam w tym temacie

Filipiśko

malaczarnakejt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-19, 03:52   #4878
mela1234
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czerwony_balonik Pokaż wiadomość
Mela, z tego co piszesz-twoje życie jest uporządkowane i wszystko masz pod kontrolą większą lub mniejszą, u mnie natomiast daleko do tego. I najogólniej mówiąc to jest moim powodem dołowania się.
Nie kochanie, nie mam poukladane, ani pod kontrola. Maz ma problemy finansowe, dom nadaje sie do mega remontu lacznie ze zrywaniem tynkow a bardziej oplaca sie wybudowac nowy tylko kasy brak. Ja nie wiem czy mam gdzie wrocic do pracy, a jezelu nawet to nie mam nikogo do opieki nad Ala. Ogolnie rozpierducha w zyciu na kazdrj lini bo i w malzenstwie kiepsko (stad terapia), ale wychodze z zalozenia ze poki jestem wzglednie zdrowa ja, moje dzieci to naprawde nie moge narzekac, a wszystko inne jest do naprawienia tylko czasu na to potrzeba. Fajnie ze z boku wygladam na opanowana, ale tak naprawde jestem czesto zdolowana.

II karmienie a raczej picie trwajace 3 min.

Edytowane przez mela1234
Czas edycji: 2013-10-19 o 03:54
Stary 2013-10-19, 04:05   #4879
ita83
Wtajemniczenie

baloniku nasz kochany jesli to cie pocieszy to sadze ze tu wiekszosc ma swoje problemy wieksze lub mniejsze ale jakos znajdujemy sposob zeby sobie poradzic

grunt to uwierzyc ze sie uda a uda sie wszystko na pewno

u mnie tez maly dom warjatow i daleko do uporzadkowania ale jak patrze na moje lobuziaki wszystko inne nie ma znaczenia bo dla nich dam rade choc czasem tez mam dosc

jak potrzebujesz sie wyzalic to pisz a my cie zawsze wesprzemy

ide spac

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-19, 04:13   #4880
kubus puchatek
Rozeznanie

I kolejne kamienie.

Stary 2013-10-19, 04:14   #4881
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

I pobudka u mnie, Ojejku co za dziecko

Stary 2013-10-19, 04:15   #4882
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Cytat:
Napisane przez arrabbiata Pokaż wiadomość
współczuję...oby szybko przeszło!

No o tych przeciwciałach to wiem. Do karmienia ubieram maskę chirurgiczną Ale jak tu nie całować takiej kochanej mordki jak zawsze dostawał ode mnie 10000 buziaków dziennie no aż mnie korrci

A ja się pytam, gdzie zniknęły kayka, kiss, sammi, aremalgos, barbara....?
Sammi u rodziny sie gosci:-D a o pozostalzych dziewczynach nie wiem. Aa Aremagalos pisala ze nas czyta ale nie moze sie wbic w rozmowe (pisz co u was i tez bedzie dobrze a my nie bedziemy sie martwic)..

Cytat:

bardzo dobre podejscie!

Cytat:
baloniku nasz kochany jesli to cie pocieszy to sadze ze tu wiekszosc ma swoje problemy wieksze lub mniejsze ale jakos znajdujemy sposob zeby sobie poradzic

u mnie tez maly dom warjatow i daleko do uporzadkowania ale jak patrze na moje lobuziaki wszystko inne nie ma znaczenia bo dla nich dam rade choc czasem tez mam dosc

ide spac

podpisuje sie.

U nas po pierwszym karmieniu.

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-19, 04:47   #4883
mela1234
Zakorzenienie

No i trzecie karmienie godz po. Tyle ze nie zdazylam usnac po poprzednim

Stary 2013-10-19, 05:04   #4884
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

I karmienie

Stary 2013-10-19, 06:25   #4885
karolajn1987
Wtajemniczenie

A u nas w końcu fajna nocka, co 3h. Do 5 Hania spala u siebie, potem juz wymagala smoczka i spalysmy do 7. I zbieramy sie na basen

Stary 2013-10-19, 06:58   #4886
misiaczka555
Wtajemniczenie

Cytat:

I cyce ci nie wybuchły ?

U nas noc z atrakcjami
Pierwsze karmienie już o 1:30. Zdążyłam tylko głowę położyć
Zjadla i ani myślała iść spać, to siedzialam przy łóżeczku, smoka dawałam a ta stęka i rzuca się po łóźku jak paralityk. I nagle słyszę pfffffffffff. Kupsko na przewijaku już rozbudzona na maksa mąż przyniósł jej jeszcze troszkę mleczka żeby usnęła ale wtrąbiła i dalej zero snu. Odłożył do łóżeczka i zaczęła taki monolog prowadzić że my o 2:30 tak się śmialiśmy z łóżku. Nie wiem kiedy ta moja córka tak się rozgadała

Mąż wziął ją do nas do łóżka i usnęła. O 4 poczułam mokro na ramieniu. Zapaliłam lampkę, Maja zarzygała poduszkę i moje ramie. Obudzilam TZ i mowię że Maja zwymiotowala mleko a on taki zaspany mówi "nieeee tylko troszkę" i pac ręką w te rzygi od razu sie obudził
Zrobiliśmy porządek i spaliśmy do 7:30. Wypila mleczko i wścieka się w łóżku. TZ wygonił mnie do drugiego pokoju bo nerwa dostawałam...

MAJA🍼

23.08.2013
Stary 2013-10-19, 07:03   #4887
lachryma
Zakorzenienie

Oliwia przespala całą noc! Od 21 do teraz
Jeju, spałam całą noc od 3 miesięcy, aż pytałam się męża czy na pewno nie wstawalam w nocy, bo nie mogłam uwierzyć

Stary 2013-10-19, 07:15   #4888
tysia222
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jakierka Pokaż wiadomość

[/COLOR]Mamy, ktore po jedzeniu odkladaja dzieci do lozeczka i te same zasypiaja - czy czekacie az Wam odbija? Edziu musi odbic, inaczej budzi sie i wierci (nawet po 40min po odlozeniu) i zdaza sie czesto, ze szybciej zasypia na ramieniu i musze kombinowac az odbije aby moc go odlozyc do lozeczka. W sumie najczesciej zasypia mi na ramieniu i nie wiem co robic aby szybko odbijal po jedzeniu i sam zasypial w lozeczku. Jak Wy to robicie?
Ja zazwyczaj delikatnie kładę Młodego na swojej klatce piersiowej ale nie tak wysoko jak zalecają do odbijanie i masuję mu lewy boczek z dołu do góry- zazwyczaj odbija po niecałej minucie i potem odkładam. Jak szybko nie odbije to odkładam bo to znaczy, że nie odbije w ogóle
tysia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-19, 07:17   #4889
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43329287]
Dziewczyny, czy Wasze dzieci robią mostki? Bo Artek robi wszędzie, jak leży, na rękach pręży mi się jak struna i wygina do przodu.[/QUOTE]
Tosiek mostka akurat nie robi ale pręży się jak mu się klatę masuje. Wzmożone napięcie pewnie teraz chyba każde dziecko to ma ot taki trend
Cytat:
Odnośnie wprowadzania nowych pokarmów to w mojej mądrej książce napisane jest dlaczego wprowadza się w wieku 4-6 mc życia, a nie wcześniej:
"Prawie wszystkie niemowlęta osiągają w tym okresie pełną wydolność i dojrzałość mechanizmów trawienia i wchłaniania składników odżywczych, która pozwala na wprowadzenie nowych pokarmów. W tym czasie nerki dojrzewają - także pod względem czynnościowym - przynajmniej na tyle by podołać zwiększonemu obciążeniu osmotycznemu związanemu z nowym sposobem odżywiania. W tym wieku lub nieci później, u większości niemowląt rozwija się również umiejętność przyjmowania pokarmów stałych. Potrafią już siedzieć z podparciem, osiągają także dojrzałość nerwowo - mięśniową pozwalającą na kontrolowanie ruchów głowy i szyji oraz na jedzenie łyżeczką. Zanika także odruch usuwania z ust ciał obcych utrudniający karmienie pokarmami innymi niż płynne.
Cytat:
Zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż.
Zaczyna mi się wszystko chrzanić.
A tu link do fajnej strony odnośnie rozszerzania miesiąc po miesiącu:
http://www.osesek.pl/podstawy-zywien...iac-zycia.html
Dziękuję Ci dobra kobieto za te cenne informacje
Cytat:
Odświeżyłam tylko kolor likwidując odrosty i końcówki podcięłam.
Zdjęcie telefonem zrobione samej sobie osobiście więc lipne.
Jak na lipne zdjęcie to całkiem ładnie wyszłaś
Cytat:
Oczywiście, że tak. A Trilac nie jest już praktycznie promowany. Ale co do szczepów to wiem to co napisałam.
Idę do pieca.

Surka nie byliśmy jeszcze bo za tydz mamy pierwsze spotkanie 25 października.[COLOR=Silver]

Dicoflor zawiera żywe kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) o korzystnym dla zdrowia działaniu potwierdzonym w badaniach klinicznych.

[B][SIZE=4]Trilac - Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii, Bifidobacterium lactis
Ja też używam Dicofloru
Cytat:
Napisane przez eveewe Pokaż wiadomość
znow goraczka 39,5 litosci.................. ....

Ide czuwac.
Ojojo co to się dzieje z małym Aleksem ?? Zdrówka Pysiu malutki życzę.
Cytat:

Mam pytanie.
Złap za rączki z leżenia na pleckach i delikatnie podciągaj do siadu niczego nie wyrwiesz tylko wg mnie jest ciężko określić czy dziecko dobrze trzyma głowę czy nie bo jak ja się przyglądałam jak to rehabilitantka robi to mnie się zdawało że ta głowa tak średnio się trzyma a babka mówi że ładnie główkę trzyma
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43333930]Mela ślicznie wyglądasz i bardzo ładna fryzurka.

U nas spaniowa masakra.
Zawsze usypiał o 20, po ok. godzinie się budził, ale zwykle wystarczyło podać smoka. Wczoraj już musiałam wziąć na ręce, dziś - godzinę się bujaliśmy, w końcu zasnął obok mnie o nie wiem której, bo ciągle mi się rzucał na boki. I spał ze mną do 23.40, a tego nie chciałam, bo on już ładnie sypia w łóżeczku :/ Wstał, zjadł, usnął i do łóżeczka, ale jest niespokojny.

Wiecie co, ja się powoli przekonuję do zdania P.Zawitkowskiego - nagle wszystkie dzieci mają do wyboru do koloru - wzmożone/obniżone napięcie albo asymetrię :/ Według mnie rehabilitanci przesadzają trochę z tym.
Moja lekarka mówiła, że są rodzice, którzy rehabilitują nieprawidłowe odruchy, ale są i tacy, którzy nie rehabilitują i dzieci jednych i drugich są zdrowe... My idziemy 5.11 do poradni reh i zaczynam żałować tego :/

I jeszcze - my też mamy monitor oddechu, ale na brzuszku boję się kłaść w łóżeczku, na brzuszku śpi tylko, jak ja mam oko na niego.

Odciągam i kima...[/QUOTE]
No dokłądnie jak nasz neurolog - najlepsze wyniki na rehabilitacji mają zdrowe dzieci.
Cytat:

ide spac
Podpinam się pod wypowiedź sama prawda

Taribari a jakie jeszcze ćwiczenia na wzmożone napięcie w barkach macie?? Bo u nas jeszcze tam zostało i mam uciskać pod sutkami na wysokości mostka przez 15 sekund 4 razy dziennie tak żeby przeciwna rączka szła do góry i "przyklejała" się do podłoża koło ucha. Sama też robię normalny masaż plecków i barków jak Tosiek leży na brzucholu ale nie wiem czy dobrze że tak robię

Neni czyżby jakaś tęsknota za kotlecikami się odzywałą u Ciebie

U nas noc standard. 2 karmienia i między 4 a 5 pobudka A teraz Gulon od nowa śpi Zaczynam odczuwać fizyczne zmęczenie przez to niewyspanie. Jak czasem nad ranem spzredaję Tośka TŻtowi to tak się nim zajmuje że ani oka się zmrużyć nie da więc co mi po takim odciążeniu

A i pytanko przy jakiej temperaturze zakładacie dzieciakom zimowe kombinezony?? My mamy na razie takie kompleciki ocieplane kurteczki i spodenki i nie wiem od kiedy już kombinezon zakładać zimowy. Dziś ma być tylko 9 stopni, ale to chyba za wcześnie jeszcze??
Stary 2013-10-19, 07:18   #4890
tysia222
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elaine-blath Pokaż wiadomość

a co za szkolenie miałaś? wiem że pisałaś że idziesz, ale nie pamiętam co to było..
bo nie pisałam jakie to szkolenie To było szkolenie dla terapeutów uzależnień- związane z moją pracą.
tysia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości