Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 5 - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-20, 12:04   #4171
mala098
Raczkowanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 5

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
ja tak samo- czytam, czytam i nie wierzę.
Kolejną sprawą którą zrobiłam to podjęłam decyzję o szybkim kupnie wszystkiego do szpitala.
Tak się śmieję, że mam tylko kapcie i syknie ale jak widać nigdy nic nie wiadomo, nie ma co żartować tylko trzeba torbę pakować.

Dziewczynki musimy mieć już przygotowane dla siebie wyprawki do szpitala - więc zamiast pościeli dla dzieciaczków musimy zająć się tym tematem
Magnusia, też od kiedy przeczytałam wieści Iwantyou, weszłam na allegro i zrobiłam zakupy porodowe.

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Iwantyou
Jakie ruchy Cię zaniepokoiły? Po czym się zorientowalas, że jest inaczej niż wcześniej?

U mnie w tamtej ciazy intuicja zawiodła, ja zawiodlam, nie zauważyłam że coś jest nie tak i straciłam Kamilka, a to duży chłopczyk już był (32 tydz, 1700g i 45 cm). Źle mi strasznie z ta świadomością, niedługo minie rok a mi jest niewiele lepiej...
Hosenko, absolutnie nie traktuj tego jako winy, są rzeczy, na które niestety wpływu nie mamy; tamtej straty nikt nie zastąpi, ale już niedługo będziesz tulić w ramionach swojego małego Królewicza ze stycznia 2014!

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
Dokładnie o tym samym pomyślałam, i już mam zgodę męża (podrzucam mu różne ciekawostki z naszego forum, więc i tego od razu się dowiedział-i jakoś też już nie zasnął )
Mój mąż wyjechał na 2 tygodnie do Stanów i jak rozmawialiśmy dziś na skypie, to tylko powiedział: wyczekaj aż ja wrócę....

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
No właśnie, a ja z tym moim czuciem ruchów to w ogóle do bani jestem, nie wiem, czy to dlatego, ze mam łożysko na przedniej ścianie czy młody się leniwie rusza, czy ja po prostu taka kiepska jestem z tym wyczuwaniem potrafię cały dzien nic nie czuć..później młody coś nozka smyrnie wieczorem i to by było na tyle.. na pewno bym się nie pokapowala jak Iwantyou :banghead:

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Cayenne, ale Ty masz termin na koniec lutego, Iwant miała na początek stycznia. 5-6 tygodni w okolicach 6- 7 miesiąca to kolosalna przepaść! Nie musisz ich jeszcze czuć tak wyraźnie i często jak dziewczyny z początku stycznia, tak więc nie przejmuj się zanadto!
Stary 2013-10-20, 12:06   #4172
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja też mam na przedniej ścianie,ale teraz jak młody się rusza to czuję bardzo mocno.
no ale Ty już masz doświadczenie, więc się nie musisz zastanawiać co to i jesteś dodatkowo dość szczupła, więc masz 2 powody żeby czuć bardziej i jeden, żeby mniej)
Stary 2013-10-20, 12:06   #4173
upadly_aniol00
Zakorzenienie

mezaga ja nawet nie wiedziałam ,że są dwustronne . Ja kupię kolorowe standardowe 70x80 tzn z nadrukami . W sumie znajoma miała mi załatwić i tak czekam i czekam . Kupię chyba w sklepie ze 2-3 do szpitala jak do grudnia nie da znać to powiem jej żeby glowy sobie już nie zawracała i kupię sobie .
Tym bradziej , zę w domu mam też 5 flanelowych
Stary 2013-10-20, 12:08   #4174
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość
Mój mąż wyjechał na 2 tygodnie do Stanów i jak rozmawialiśmy dziś na skypie, to tylko powiedział: wyczekaj aż ja wrócę....
ale chodziło mu o poród, czy zakupy do szpitala?
Stary 2013-10-20, 12:09   #4175
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Mezaga i Emma wy macie anielską cierpliwość....podziwiam

Ja już się nie martwię bo mam prawie wszystko, za tym co mam w pracy zamówione czekam i pozostanie mi tylko do kupienia wózek, pampersy, podgrzewacz do butelek i niania elektroniczna.
Stary 2013-10-20, 12:09   #4176
mala098
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
ale chodziło mu o poród, czy zakupy do szpitala?
O poród.
Bo z zakupami też mnie długo wstrzymywał, ale powiedziałam mu, że dziś kupilam prawie wszystko, na co odpowiedział tylko- ok.
Stary 2013-10-20, 12:11   #4177
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
mezaga ja nawet nie wiedziałam ,że są dwustronne . Ja kupię kolorowe standardowe 70x80 tzn z nadrukami . W sumie znajoma miała mi załatwić i tak czekam i czekam . Kupię chyba w sklepie ze 2-3 do szpitala jak do grudnia nie da znać to powiem jej żeby glowy sobie już nie zawracała i kupię sobie .
Tym bradziej , zę w domu mam też 5 flanelowych
Ale mi nie chodzi o dwustronne tylko dwuwarstwowe Ja nie będę kupować kolorowych. Tylko białe. Ale widziałam, że są w różnych rozmiarach i właśnie jedno i dwuwarstwowe, 80x80, 70x80, 60x80. To ma w ogóle jakieś znaczenie?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-20, 12:11   #4178
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Z kolei ja czytałam, że w 8 miesiącu zaczyna się kolejny etap rozwoju płuc i bezpieczniej jest wtedy dziecku urodzonemu w 7 miesiącu w inkubatorze niż się rodzić
właśnie ja też tak słyszałam w liceum na biologii i takie samo tłumaczenie.
a już później na studiach że jednak w 8 ale część lekarzy jest podzielona.

co do szpitalnych zakupów hmm ja jakoś o tym nie myślę może dlatego że niczym się nie krępuje ale to zależy od charakteru chyba... a może dlatego że ja przeżyje bez majtek i w starej koszuli szpitalnej i wolę jak narazie skupić się na kupowianiu dla dziecka..
przecież takie rzeczy jak podkłady, majtki to w każdej aptece chyba są no i szpital zapewnia. Zresztą przy cewniku to i tak bez majtek się leży

[QUOTE-mezaga] Co do zakupów to ja nadal się wstrzymuję. Myślę, że nawet jakbym teraz trafić miała na oddział to Szpital jest przygotowany na takie wypadki [/QUOTE]
mam takie samo podejście

apropo zakupów... wrzucam kupony do sklepów internetowych w dodatku "dobra mama " który kiedyś dostałam a dopiero przejrzałam i znalazłam, wrzucam skan jak któraś chce to może skorzystać Większość jest ważna do końca 2013 r
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg skanowanie0002.jpg (165,5 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg skanowanie0003.jpg (152,0 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg swkan.jpg (187,4 KB, 38 załadowań)

Edytowane przez pilotka86
Czas edycji: 2013-10-20 o 12:27
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-20, 12:12   #4179
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość

Ja już się nie martwię bo mam prawie wszystko, za tym co mam w pracy zamówione czekam i pozostanie mi tylko do kupienia wózek, pampersy, podgrzewacz do butelek i niania elektroniczna.
Lolita ale czym tu się stresować? Przecież nie żyjemy w latach 80-tych gdzie wszystkiego brakowało
Stary 2013-10-20, 12:13   #4180
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Kurde łzy mam w oczach, ze szczęścia ze ma już synka ale lęk też jest...szok

Powiedzcie mi dziewczyny czy to prawda ze lepiej urodzić w 7 miesiącu niż w 8 ale dlaczego? Słyszalyście o tym?
Cytat:
Z kolei ja czytałam, że w 8 miesiącu zaczyna się kolejny etap rozwoju płuc i bezpieczniej jest wtedy dziecku urodzonemu w 7 miesiącu w inkubatorze niż się rodzić
Właśnie też tak gdzieś czytałam, czy ktoś mi mówił? Nie pamiętam.

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Wczoraj pytałam jak to z tymi pieluchami tetrowymi jest. Ponawiam pytanie Jakie kupić najlepiej?Jedno czy dwuwarstwowe. Jakiej wielkości? Tyle tego jest, że zgłupieć można.
Mezaga ja z tych podwójnych wzięłam 5 szt. 80x80, a pojedynczych też 5 szt. i też 80x80 (Stwierdziłam, że taki kwadrat chyba będzie wygodniejszy ) Jakbym miała teraz wybierać to wzięłabym same dwuwarstwowe, różnica w cenie niewielka, a są milsze w dotyku . Najlepiej weź w jednym rozmiarze - łatwiej się składa i lepiej wyglądają w szafie . Dodatkowo wzięłam jeszcze kolorowe pojedynczo tkane 9 szt. 80x70 bodajże. Mam też pare flanelowych, kolorowych - 3 duże i 3 malutkie.

Iwantyou - trzymam za Was bardzo mocno kciuki! Jednocześnie gratuluję z całej siły Twojej intuicji i silnego maluszka

Ma może któraś z Was taką mocno dopracowaną listę z rzeczami, które trzeba wpakować do torby szpitalnej ? Byłabym wdzięczna za podesłanie (wiem, że parę z Was już tutaj wklejało, ale jestem gapą i nie skopiowałam )
Planuję w listopadzie spakować torbę

Edytowane przez Akkma
Czas edycji: 2013-10-20 o 12:19
Akkma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-20, 12:15   #4181
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Cytat:
Ale mi nie chodzi o dwustronne tylko dwuwarstwowe Ja nie będę kupować kolorowych. Tylko białe. Ale widziałam, że są w różnych rozmiarach i właśnie jedno i dwuwarstwowe, 80x80, 70x80, 60x80. To ma w ogóle jakieś znaczenie?
o przepraszam to xle przeczytałam nawet nie wiedziałam , ze takie istnieją . Ale wydaję mi się , że te dwuwarstwowe będą grubsze i może bardziej trwałe . Kurczę aż chyba jak będę w sklepie to się zapytam czy mają takie żeby porównać

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-20, 12:15   #4182
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mysia212021 Pokaż wiadomość
właściwie wszystko okej poszłam prywatnie na połówkowe we wrześniu lekarz powiedział ze mam przodujące łożysko spanikowałam i już wieczorem byłam w szpitalu tam mnie potrzymali i lekarz stwierdził ze łożysko nie jest przodujące a na ścianie przedniej.... a co najciekawsze po tygodniu od wyjscia miałam sie zgłosić do swojego lekarza na nfz i on stwierdził ze łozysko jest na ścianie tylniej i jest wszystko oki czyli ja juz nic nie wiem .....
Nie ma to jak być dobrze poinformowanym...
Ogólnie najważniejsze, że z maluszkiem wszystko ok
Cytat:
Wiesz to żeby nie osiwieć mam plan, że pierwsze farbowanie po 40tsce a stres powoduje, że włosy szybciej siwieją
Stary 2013-10-20, 12:20   #4183
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Lolita ale czym tu się stresować? Przecież nie żyjemy w latach 80-tych gdzie wszystkiego brakowało
Może i nie żyjemy w latach 80-tych ale ja czuję się bezpiecznie....tak po prostu, ja już taka jestem wszystko muszę mieć tip top

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Ma może któraś z Was taką mocno dopracowaną listę z rzeczami, które trzeba wpakować do torby szpitalnej ? Byłabym wdzięczna za podesłanie (wiem, że parę z Was już tutaj wklejało, ale jestem gapą i nie skopiowałam )
Własnie Iwantyou ostatnio fajną listę wrzuciła https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3314

Edytowane przez lolita25
Czas edycji: 2013-10-20 o 12:25
lolita25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-20, 12:20   #4184
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Może i nie żyjemy w latach 80-tych ale ja czuję się bezpiecznie....tak po prostu, ja już taka jestem wszystko muszę mieć tip top
No ale przecież nie zostajesz nago bez niczego W szpitalu mają na pewno zabezpieczenie dla kobiet, które nie są przygotowane.
Różnica jest po prostu taka, że albo godzisz się na podstawowe rzeczy szpitalne albo jesteś elegancka mamusia (a to myślę, że odchodzi na dalszy plan podczas porodu)
Stary 2013-10-20, 12:22   #4185
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Co prawda to prawda Jesteśmy w znacznie lepszej sytuacji niż nasze mamy
Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Często takie listy są na stronie szpitala w którym chcesz rodzić. U nas zależy np do którego szpitala się wybieram...są niezłe różnice. Swojej nie wstawię, bo mam na kartkach spisane ręcznie.
Stary 2013-10-20, 12:26   #4186
mala098
Raczkowanie

Akkma,
http://www.babyboom.pl/forum/styczen...-prosze-67123/
Stary 2013-10-20, 12:40   #4187
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
Często takie listy są na stronie szpitala w którym chcesz rodzić. U nas zależy np do którego szpitala się wybieram...są niezłe różnice. Swojej nie wstawię, bo mam na kartkach spisane ręcznie.
u mnie trzeba dzwonić, co jest bez sensu, bo przecież mogliby podać na stronie...
Stary 2013-10-20, 12:50   #4188
lejdi_aga13
Rozeznanie

my bylismy nad zatoką na spacerze ale pięknie!!

strasznie mnie ząb boli masakra

ale wy juz macie duzo zakupow...ja mam tylko kilka ubranek,lozeczko i wozek dostaniemy w kazdej chwili...nic wiecej-zadnych kosmetykow itp
Julia Renata 28.01.2014 11:30

Nataniel 16.06.2009r.

Marzec 2015-

29 tydz
lejdi_aga13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-20, 12:57   #4189
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
No ale przecież nie zostajesz nago bez niczego W szpitalu mają na pewno zabezpieczenie dla kobiet, które nie są przygotowane.
Różnica jest po prostu taka, że albo godzisz się na podstawowe rzeczy szpitalne albo jesteś elegancka mamusia (a to myślę, że odchodzi na dalszy plan podczas porodu)
Przygotowana mamusia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-20, 13:01   #4190
miiitusia
Raczkowanie

Iwantyou gratuluję synka i życzę dużo zdrówka dla Was

Ale wieści no! Trochę się zestresowałam. Miłej niedzieli dziewczyny

miiitusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-20, 13:01   #4191
lidkaa82
Zadomowienie

Cześć Dziewczyny
Weszłam na forum po 2 dniach i jak zobaczyłam że mamy pierwszego maluszka to mnie zmroziło. Całe szczęście ze Dominik tak świetnie sobie radzi na świecie, trzymam kciuki żeby nabierał sił.
Sama wczoraj czułam się bardzo źle wieczorem. Brzuch bardzo mnie bolał, twardy jak skała, no-spa go nie ruszyła, a do tego tak mi wlazło coś w lewą strone pleców że ledwo chodze. Troche jestem tym wszystkim podłamana, bo w domu maluch wymagajacy aktywności, przed nami 3 miesiace ciąży jeszcze a ja tak kiepsko się czuje, ledwo chodze, brzuch ogromny i jeszcze ciagle coś nie tak. Boje się że wyląduje w szpitalu a nie mam zadnej opieki dla synka. Jedyne co mnie pociesza to że brzuszkowy synus rusza sie intensywnie wiec chociaż to mnie nie martwi
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-20, 13:03   #4192
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lejdi_aga13 Pokaż wiadomość
my bylismy nad zatoką na spacerze ale pięknie!!

strasznie mnie ząb boli masakra

ale wy juz macie duzo zakupow...ja mam tylko kilka ubranek,lozeczko i wozek dostaniemy w kazdej chwili...nic wiecej-zadnych kosmetykow itp
To i tak jesteś w lepszej sytuacji niż ja
My kupimy chyba wszystko jak pojedziemy po wózek czyli 12 listopada.
Na razie mam kilka ubranek tylko z tesco.

Cytat:
Przygotowana mamusia
No to się w pewnym sensie wiąże Bo jeśli się przygotowujesz od dawna to wybierasz wszystko dokładnie pod Twój gust. Pod to, żeby wyglądać jak najlepiej np w piżamie szpitalnej
Stary 2013-10-20, 13:09   #4193
The light
Zadomowienie

Co do wyprawki i rzeczy do szpitala, zapisałam sobie link z którejś z części:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=42499650
The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-20, 13:10   #4194
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny
Weszłam na forum po 2 dniach i jak zobaczyłam że mamy pierwszego maluszka to mnie zmroziło. Całe szczęście ze Dominik tak świetnie sobie radzi na świecie, trzymam kciuki żeby nabierał sił.
Sama wczoraj czułam się bardzo źle wieczorem. Brzuch bardzo mnie bolał, twardy jak skała, no-spa go nie ruszyła, a do tego tak mi wlazło coś w lewą strone pleców że ledwo chodze. Troche jestem tym wszystkim podłamana, bo w domu maluch wymagajacy aktywności, przed nami 3 miesiace ciąży jeszcze a ja tak kiepsko się czuje, ledwo chodze, brzuch ogromny i jeszcze ciagle coś nie tak. Boje się że wyląduje w szpitalu a nie mam zadnej opieki dla synka. Jedyne co mnie pociesza to że brzuszkowy synus rusza sie intensywnie wiec chociaż to mnie nie martwi
No własnie boję się tych nastepnych trzech miesiecy, niby nie dużo a jednak. Taj jak Ty też mam dwie panny w domu co wymagają opieki.

idę się położyć. później zerknę.
Stary 2013-10-20, 13:13   #4195
Muminek1991
Rozeznanie

Dzisiaj czytam tylko, nie mam za bardzo jak pisać, ale
Iwontyou- gratuluję synka, i trzymam mocno kciuki ,żeby było wszystko w porządku.
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-20, 13:16   #4196
Cicici
Rozeznanie

Po dlugiej przerwie zagladam a tu cos takiego!!! Iwantyou trzymam za was kciuki!!! Oby wszystko bylo jak najlepiej
Cicici jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-20, 13:17   #4197
The light
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość

Mój mąż wyjechał na 2 tygodnie do Stanów
Jeśli nie masz jeszcze butelek to niech Ci kupi w usa ventaire firmy playtex. Podobno są rewelacyjne. U nas takich nie ma.

Mój mi przywiózł ostatnio ze stanów właśnie i bardzo mi się podoba ta butelka. Odprowadza powietrze kiedy dziecko ssie z butelki

The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-20, 13:18   #4198
isia4891
Zadomowienie

Mezaga jak kupowałem tego p_r 77 fajne gatunkowo flanelowe i tetrowe w sumie mam ich 15. Wzięłam trochę kolorowych żeby odróżnić podczas używania.
A możesz mi powiedzieć skąd nazwa twojego nicka bo chyba go czasem przekrecalam ..sorki ?
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-20, 13:20   #4199
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
To i tak jesteś w lepszej sytuacji niż ja
My kupimy chyba wszystko jak pojedziemy po wózek czyli 12 listopada.
Na razie mam kilka ubranek tylko z tesco.

No to się w pewnym sensie wiąże Bo jeśli się przygotowujesz od dawna to wybierasz wszystko dokładnie pod Twój gust. Pod to, żeby wyglądać jak najlepiej np w piżamie szpitalnej
Dla mnie podkłady poporodowe czy gacie z siatki to żadna elegancja
Każda z nas jest świadoma tego że to jest potrzebne, to tak jakby sobie nie kupić podpasek albo tamponów na okres
Stary 2013-10-20, 13:22   #4200
forester
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Chce tylko napisać ze Dominik jest juz na swiecie
Gratuluje Ci ogromnie synusia! Trzymam za Was kciuki bardzo, bardzo mocno! Mały jest na pewno silny i wszystko będzie ok. Rozumiem, że jesteś na Polnej, a tam opieka nad wcześniakami jest na super poziomie.
A Ty na pewno jesteś silniejsza niż myślisz i wszystko przetrwasz! Za parę dni mama na pewno Ci przyniesie klopsiki i wzmocnisz siły

Będzie dobrze, a za jakiś rok idziemy razem na basen dla maluchów gdzieś w Poznaniu

A swoją drogą jestem w takim ciężkim szoku, że jak wyjdę z niego to się odezwę.

Hosenko! nie wierzę, że jesteś czemuś winna! Tak musiało się stać i koniec, a Ty na pewno jako matka niczemu nie zawiniłaś! Myśl pozytywnie, bo dla współlokatora w brzuszku te dobre myśli są bardzo ważne.
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości