|
|
#601 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu
Cytat:
![]() Wspólczuję siostrze. |
|
|
|
|
|
#602 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Cytat:
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2013-10-26 o 23:41 |
||
|
|
|
|
#603 |
|
Konto usunięte
|
Biedna mała. Nic dziwnego, że jest upierdliwa, też bym była jakbym miała wrażenie, że mają mnie dość i rodzice, i ciotka. Może to robi specjalnie żeby pozbyć się frustracji i wyżyć na kimś, kto wie.
Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2013-10-26 o 23:44 |
|
|
|
|
#604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecko nie powie 'mamo,potrzebuję ciebie,poswięc mi trochę czasu,czuję się samotna'.Za to rozwali zabawkę,kopnie kota,rzuci się na podłogę. Albo będzie biegac co 15 minut do wc ,bo tam ktoś z nią jest. Nie wazne,ze wsciekły,ale jest.I tylko z nią.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2013-10-26 o 23:47 |
|
|
|
|
|
#605 |
|
Konto usunięte
|
No, myślę też, że ona nie chce sama sie podcierać, bo po prostu lubi jak ktoś się nia zajmuje - nie wygląda na to żeby dostawała tego dużo, a pewnie wie, że im więcej rzeczy będzie umiała zrobić sama, tym bardziej wszyscy ją oleją.
Chyba wszyscy potrzebujemy czasem poczuć, że jesteśmy dla kogoś pepkiem świata, no nic dziwnego, że mała bierze co może. Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2013-10-26 o 23:51 |
|
|
|
|
#606 |
|
Zakorzenienie
|
Mam w bliskiej rodzinie takie dziecko. Od maleńskiego podrzucany do dziadków, później dla "świętego spokoju" bajki, komputer. Nie wspólne zabawy, które uczą. Teraz dziecko chodzi o szkoły i wszelkie braki w wychowaniu, edukacji osiągają swój punkt kulminacyjny. Wychodzi na podwórko kiedy chce, mówi tylko "mama idę". A ona "ok". Nieważne, że nie zjadł obiadu, niewazne, że do odrobienia lekcje, nieważne, że pada deszcz a on w krótkim rękawku. Matka go olewa, bo tak wygodniej.
Nie pilnuje aby miał zrobione lekcje bo "jak dostanie jedną, druga i piątą jedynkę to nauczy się pilnować zadań domowych". Tylko szczerze, takiemu dziecku trzeba wyrobić nawyk, że po powrocie do domu jest trochę zabawy i odpoczynku a później obowiązki i trzeba sprawdzać zeszyty i książki czy na pewno wszystko zrobione, czy nie ma zadań do wykonania. Momentami sprawia wrażenie przygluchego, robi co chce, pyskuje i jeśli czegoś nie dostanie - ryczy, krzyczy i ogólnie masakra. Więc dostaje "żeby był spokój". nie lubię wtrącać się w cudze sprawy, ale zwróciłam juz uwagę na takie zachowanie - matki i dziecka. Póki co zmian nie ma. Pamiętam jak był w wieku mojej córki, trochę starszy. Wiecznie była "ciocia" i koniec, bo ciocia ma czas, bo ciocia chętnie się pobawi. Nawet jeżeli chciał oglądać bajkę, oglądaliśmy ją razem, opowiadaliśmy co się dzieje, dlaczego. I choć bywało to męczące, bo nie mogłam zrobić tego, co chcialam, to co cenniejszego mozna dac dziecku jak nie swoj czas? Mając swoje dziecko, cieszę się, gdy przyjedzie babcia i zajmie się wnuczką a ja mogę w spokoju zamknąć się w kuchni Jestem z małą 24/7, nie jest usatysfakcjonowana odpowiedzią "tak", musi być całe zdanie "tak, to jest pies" "tak, pies szczeka"
|
|
#607 | |
|
Erudycja
|
Cytat:
Nie uwazam sie za ciocie ktora ma ją gdzies, chociazby dlatego ze u mnie byla dopiero drugi raz w zyciu. I siostra mi ją przywozi zawsze wtedy kiedy mam cos do zrobienia. Moze przypadek, nie wiem. Gdybym dostala małą jutro - to co innego, w niedziele nie pracuję i dom mam posprzatany, moglabym jej poswiecic duzo wiecej czasu. Niestety soboty od lat poswiecam na sprzatanie na ktore nie mam czasu w tyg. No ale mniejsza o wiekszość. Najwazniejsze ze dzieki wam doszłam do tego, ze wiele zachwoan dziecka zalezy od tego jak sie je wychowuje i jak poswieca sie mu czas. A ja sie najbardziej boje tego ze co bym nie robila to moje dziecko i tak bedzie nieznosne...
|
|
|
#608 |
|
Konto usunięte
|
Zalezy od dziecka. Czasem jest nieznośne z charakteru i niektórych rzeczy nie wyeliminujesz, czasem to zależy od wychowania.
|
|
|
|
|
#609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#610 |
|
Konto usunięte
|
Dziwne to co piszesz Ana. Opisujesz to dziecko tak jakbys spedzala z nia conajmniej kazdy weekend po 8 godzin, do tego w ciagu tygodnia tez co nie co. Piszesz, ze chcialas ja angazowac wiele razy do zajec domowych, ale jej sie nudzi. A teraz, ze zajmowalas sie nia AZ dwa razy. I nawet wtedy nie moglas zrezygnowac ze sprzatania, bo to przeciez sobota, dzien sprzatania!
piszesz, ze jej matka uprawia spychownictwo, nie interesuje sie mala, a co Ty zrobilas? To samo, potraktowalas ja jako balast, przeszkode w Twojej rutynie. Smutne, zal mi tego dziecka, widac, ze rozpaczliwie stara sie na siebie zwrocic uwage we wszelki mozliwy sposob |
|
|
|
|
#611 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4344479 7]Dziwne to co piszesz Ana. Opisujesz to dziecko tak jakbys spedzala z nia conajmniej kazdy weekend po 8 godzin, do tego w ciagu tygodnia tez co nie co. Piszesz, ze chcialas ja angazowac wiele razy do zajec domowych, ale jej sie nudzi. A teraz, ze zajmowalas sie nia AZ dwa razy. I nawet wtedy nie moglas zrezygnowac ze sprzatania, bo to przeciez sobota, dzien sprzatania!
piszesz, ze jej matka uprawia spychownictwo, nie interesuje sie mala, a co Ty zrobilas? To samo, potraktowalas ja jako balast, przeszkode w Twojej rutynie. Smutne, zal mi tego dziecka, widac, ze rozpaczliwie stara sie na siebie zwrocic uwage we wszelki mozliwy sposob[/QUOTE] nie wiem czy to dobrze ale podobnie to odebrałam, pierwsze posty wskazywały mi osobe która non stop przebywa z dzieckiem, dlatego opisuje jej zachowania itd , a tu nagle ze jednak dwa razy...za krótki okres aby napisać o dziecku wszytko co napisałaś jesli zachowanie dziewczynki przez te dwa razy słania cie ku temu aby na razie nie decydować sie na dziecko-to sie nie decyduj jeśli kiedyś sie zdecydujesz weź pod uwage ze to nei robot, ze dziecko będzie wymagało dużo uwagi i poświęcenia, podcierania pupy i nawet ciągłej uwagi, ciagłego oczekiwania na odpowiedzi w zadawanych pytaniach, czasem nawet płacz i krzyk bedzie wyznacznikiem tego ze dziecko potrzebuje od ciebie wiecej i wiecej(i nie mówię tu o 100 % zmęczeniu i 100% nieprzespanych nocach-bo nie zawsze tak jest, okres noworodkowy moze akurat byc mega sielanką w przeciwieństwie do tego co będzie później) |
|
|
|
|
#612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dziecko kiedy się urodzi będzie miało w nosie,czy masz dzień sprzątania czy jakies inne plany
|
|
|
#613 |
|
kobieta za ladą
|
przy dziecku to sie raczej sprzata na bierząco albo partiami nie da sie jednego dnia wszystko
![]() oki 2 razy po 8 godzin--mam pytanie zabrałaś siostrzenice gdzieś na spacer,bawiłaś sie z nią rysowałaś angażowałaś w domowe prace??
|
|
#614 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może w momencie kiedy byłoby to nie moje dziecko było by mi cięzej, ale teraz? nie, wole mieć kurz na meblach, a widzieć szczęśliwą buzie mojego syna -którego zamiast sprzątać, mogę łaskotać po szyji , on wtedy jest najszczęśliwszy pod słońcem, a ja? a ja w tym momencie cały bałagan świata mam gdzieś- wiem można to podpiąć pod OZM, ![]() Cytat:
kiedys mega przykładałam uwage do porządku i do tego żeby wszytko było cacy codziennie musiało byc wszytko zrobione , a teraz? teraz mam inne spojrzenie na to wszytko, nawet jak posprzątam to za 5 min mały potrafi przywieść całe pudło klocków i z usmiechem na twarzy wszystkie wywalić a ja co? no nic, smieje sie i siadam i po prostu układam z nim te klockitaki urok , sprzatam jak mały idzie spac, dodatkowo gotuje i robie mase innych rzeczy, po prostu staram sie wybrac to co jest ważniejsze i mniej ważne , a na dany moment najważniejszy jest mój syn |
||
|
|
|
|
#615 |
|
kobieta za ladą
|
no ja akurat mam 5 latkę więc sprząta wieczorem swój bajzel sama
obiad albo gotuje jak ona w przedszkolu a ja na popołudnie do pracy albo jak mam na rano to gotujemy we dwie,sprzatamy kurze że tak powiem razem na czas mopowania podłóg młoda siedzi przed kompem aż podłoga wyschnie potem sie bawi, w ub tygodniu z tż robiła sałatkę jarzynową tzn wyżerała warzywatakiego dzieciaka łatwo wciągnąć mimochodem w domowe obowiązki, nawet gotując można sie bawić albo ja gotuje ona koloruje przy stole i sobie gadamy
|
|
#616 | |
|
Zakorzenienie
|
no i jeszcze taka refleksja
tak piszecie o tym OZM, ale zadna z was jakiegoś mega przykładu nie podała jak dla mnie , bo 50 zdjęc dziennie na fb, czy opowiadanie o kupie to tak naprawdę nic -serio![]() moge byc dla was takim przykładem OZM jestem mamą, zwariowana na punkcie małego, czesto pewnie robie coś, co na to wskazuje , mogłabym o nim mówić non stop ( to czy to robie itd teraz nei ma najmniejszego znaczenia, jest nie wazne) uważam go za 8 cud swiata itd i jesli komus ulzy i sprawi to przyjemnośc to ogłaszam jestem mamą z OZM tak po prostu!śmiesznej anegdoty wam teraz na szybko nie opowiem bo po prostu nie pamiętam, ale na pewno coś było , nie uważam ze to cos złego bardziej wstyd byłoby mi gdybym w stosunku do swojego dziecka miała inne zapędy, o których nawet nie chce mówić i myśleć.... to czy mamy sa roszczeniowe czy nie jest spowodowane tym co sie dzieje, sam piszecie ze mamy to czy tamto: mamty w CH -nie, mamy w autobusach -nie, w restauracji -nie itd itd mi tez przeszkadza wiele rzeczy , wile sytuacji, ale zamiast psioczyć staram sie zrozumiec , pomyslec dlaczego akurat tak sie dzieje??? wiele z was tu pisałao: nie wsiadac do pełnego autobusu z wózkiem, ale ile z was widząc pełan autobus taki ze nawet szpilki wepchnąć sie nie da, sama wsiadała-bez wózka? wiele z was , sama jezdziłam komunikacją miejska i wiem jak to wygląda, matki z wózkiem o pikus -serio w knajpach restauracjach itd itd dziecko w porownaniu do zachowania dorosłego to pikus (widuje to na spotkaniach biznesowych itd) i jeszcze wiele innych sytuacji, ale co tam trend teraz jest na narzekanie jakie to matki fe i roszczeniowe i jakie w ogóle okropne a w codziennym zyciu do kazdej osoby, grupy mozna by przyczepić jakąs łatkę, ale po co? najlepiej skupic sie na grupie która jest ogólno dostępna i łatwa do zaatakowania , bo chocby nie wiadomo co to sie nei obroni, chocby przez to ze faktycznie ktoś kto z natury był roszczeniowy i beznadziejny to w pózniejszym czasie tez taki będzie czy ma dziecko czy nie-po prostu ---------- Dopisano o 02:11 ---------- Poprzedni post napisano o 02:04 ---------- Cytat:
u nas 2 latek ostatnio kluski śląskie ze mna kulał-o ile mozna to tak nazwać bałaganu co nie miara, mąz prawie na zawał zszedł , ale co tam frajda byłaprzy sprzątaniu to jak sama jestem to jest ok, mały dostaje kawałek szmatki i razem działamy, ale jak jest mąż to tylko słysze , że co ja robię, bo to chemia itd (z jednej strony rozumie bo mały miał ostatnio lekkie uczulenie no ale...)-więc mąż chyba ma większe OZM
Edytowane przez aa2 Czas edycji: 2013-10-27 o 02:07 |
|
|
|
|
|
#617 |
|
Zakorzenienie
|
heh, nie wiedziałam nawet, że jedzenie z wózkiem komunikacja miejska to objaw ozm
robiłam tak przez rok, w dodatku w godzinach szczytu - po prostu był to jedyny sposób, żebym dostała się do pracy, a corka do żłobka. w drodze powrotnej owszem, moglysmy przepuścić jeden autobus i poczekać za luzniejszy, o ile nie wiązało się to że staniem na mrozie, ale rano jednak staralysmy się jakoś wpasowac, bo tak jak całej reszczie pasażerów zależało nam na czasie. poza tym autobusy na naszym przystanku jeżdżą w tak irytujacy sposób, że przepuści się jeden i czasem trzba czekać i ponad kilkanaście minut.
|
|
#618 | |
|
Erudycja
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4344479 7]Dziwne to co piszesz Ana. Opisujesz to dziecko tak jakbys spedzala z nia conajmniej kazdy weekend po 8 godzin, do tego w ciagu tygodnia tez co nie co. Piszesz, ze chcialas ja angazowac wiele razy do zajec domowych, ale jej sie nudzi. A teraz, ze zajmowalas sie nia AZ dwa razy. I nawet wtedy nie moglas zrezygnowac ze sprzatania, bo to przeciez sobota, dzien sprzatania!
piszesz, ze jej matka uprawia spychownictwo, nie interesuje sie mala, a co Ty zrobilas? To samo, potraktowalas ja jako balast, przeszkode w Twojej rutynie. Smutne, zal mi tego dziecka, widac, ze rozpaczliwie stara sie na siebie zwrocic uwage we wszelki mozliwy sposob[/QUOTE] to dlatego ze czesto przebywam w miejscach w których ona jest - u siostry czy u babci. U mnie była tylko dwa razy. Do tamtych wpadam czasem na godzine - dwie i wtedy staram sie z nią troche pobawić. Czasem jest chętna, czasem tupnie noga bo ona chciała coś innego. Różnie ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
Nie twierdze ze jestem "super ciocią", poza tym ze mam pod opieką dziecko chce wykonac swoje domowe obowiązki i niestety nic tego nie zmieni. Chyba ze moje wlasne dziecko?
|
|
|
#619 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i NAPRAWDĘ nie mogłaś olać tego sprzątania? to trochę tak, jakby gość przyszedł a ty masz go w zadzie, bo sprzątanie ważniejsze i tak, olewane dziecko będzie nieznośne czy prywatne, twoje, czy cudze. Cytat:
norma, kluchy klejuchy fajnie się razem robi ciasto też się piecze razem
|
||
|
|
|
|
#620 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43447095]i NAPRAWDĘ nie mogłaś olać tego sprzątania?
to trochę tak, jakby gość przyszedł a ty masz go w zadzie, bo sprzątanie ważniejsze [/QUOTE] i o to się wszystko rozbija ,o przekonanie ze dziecko jest mało wazne bo to tylko dziecko i o priorytety - co wazniejsze,człowiek czy porządki Szaja,razem też sie myje okna,jeśli tylko są wystarczająco nisko
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2013-10-27 o 11:35 |
|
|
|
|
#621 |
|
Konto usunięte
|
Mówisz? ja tam wiem też, że kurze się razem ściera
nic, że 2 razy więcej utensyliów potrzebne do tego, bo dziecku drugi komplet trzeba |
|
|
|
|
#622 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43447796]Mówisz? ja tam wiem też, że kurze się razem ściera
nic, że 2 razy więcej utensyliów potrzebne do tego, bo dziecku drugi komplet trzeba my tu żartujemy,ale tak serio to znam multum mam,które nie wpadły na to,ze mozna coś robić z dzieckiem,tylko jojczą,ze przy dziecku nic zrobić nie mogą,bo gitarę zawraca
|
|
#623 |
|
kobieta za ladą
|
ana909 ale mając pod opieka dziecko normalnie wykonuje sie obowiązki w domu
poza tym twoja siostrzenica to już prawie 5 latka dużo rzeczy da sie jej wytłumaczyć.,Gdyby moja siostra/ ktokolwiek z rodziny zadzwoniła/ił możesz mi popilnować dzieciaka to bym po pierwsze ----zmieniła plany/sprzątneła dzień wcześniej/ lub po prostu ODMÓWIŁA skoro pilnowanie dziecka i sprzątanie/obowiązki domowe to dla ciebie aż taki wielki problem
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał ![]() trzeba dzisiaj nie mieć czasu Edytowane przez dudipopka Czas edycji: 2013-10-27 o 13:02 |
|
|
|
|
#624 | |||||||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4344479 7]Dziwne to co piszesz Ana. Opisujesz to dziecko tak jakbys spedzala z nia conajmniej kazdy weekend po 8 godzin, do tego w ciagu tygodnia tez co nie co. Piszesz, ze chcialas ja angazowac wiele razy do zajec domowych, ale jej sie nudzi. A teraz, ze zajmowalas sie nia AZ dwa razy. I nawet wtedy nie moglas zrezygnowac ze sprzatania, bo to przeciez sobota, dzien sprzatania! piszesz, ze jej matka uprawia spychownictwo, nie interesuje sie mala, a co Ty zrobilas? To samo, potraktowalas ja jako balast, przeszkode w Twojej rutynie. Smutne, zal mi tego dziecka, widac, ze rozpaczliwie stara sie na siebie zwrocic uwage we wszelki mozliwy sposob[/QUOTE] Tylko że ona jako ciocia nie ma obowiązku jej wychowywać. Może mieć swoje zajęcia a siostra ją podrzuca ot, tak. Też miałam taką sytuację, że podrzucono mi dziecko i moje opiekowanie się nim ograniczyło się do tego, by nie zrobiło sobie krzywdy, bo raz, że miałam coś do zrobienia, dwa, że nawet mnie nie zapytano czy mam tyle czasu. ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Cytat:
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-10-27 o 13:51 |
|||||||
|
|
|
|
#625 |
|
Konto usunięte
|
Ciri, a trzy - mogłaś odmówić, skoro ci to nie pasowało
i po problemie.
|
|
|
|
|
#626 | |||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43449273]Ciri, a trzy - mogłaś odmówić, skoro ci to nie pasowało i po problemie.[/QUOTE]Nie mogłam, bo umawiałam się z koleżanką za dwie godziny, ze przyjedzie i posiedzimy sobie z godzinkę, a tu za 5 minut do moich drzwi dzwoni 4 latek. Sam. Co miałam powiedzieć: sorry, ale Cię nie wpuszczę, bo muszę się teraz zając sobą?
|
|
|
#627 |
|
kobieta za ladą
|
ciri15 ale matka z wózkiem MA takie samo prawo do korzystania z komunikacji jak reszta społeczeństwa,nie rozumiem problemu ,jadąc do pracy czy gdziekolwiek też powinno sie wziąśc po uwagę korki czy tłok ,mozesz wstać wcześniej i jechać wcześniej
|
|
#628 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Naprawdę, nie rozumiem co w tym trudnego.
|
|
|
#629 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#630 |
|
Zakorzenienie
|
dzwonki są na różnych wysokościach
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.

No chyba, że moja siostra jest zamienionym dzieckiem i to ona odziedziczyła wszytkie złe cechy.
ale mamy czas.

a ja co? no nic, smieje sie i siadam i po prostu układam z nim te klocki
poza tym twoja siostrzenica to już prawie 5 latka dużo rzeczy da sie jej wytłumaczyć.,Gdyby moja siostra/ ktokolwiek z rodziny zadzwoniła/ił możesz mi popilnować dzieciaka to bym po pierwsze ----zmieniła plany/sprzątneła dzień wcześniej/ lub po prostu ODMÓWIŁA skoro pilnowanie dziecka i sprzątanie/obowiązki domowe to dla ciebie aż taki wielki problem