![]() |
#751 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#752 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#754 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zastanówcie się trochę. To jest naprawdę takie śmieszne i fajne wyśmiewać kogokolwiek? Już i na zdziwieniowym i te jakies pieseły, tak strasznie Was boli to co tu różne matki piszą, że nie możecie się ograniczyć do tego wątku w dogryzaniu, ale biegacie i dogryzacie gdzie się da? To jest bardzo dziecinne. Zachowujecie się tak samo jak te matki z ozm, które opisujecie, jesteście tak samo niemiłe dla kogoś kto ma inne zdanie niż Wy. Dogryzanie, wyśmiewanie, robienie na złość. Wypisz wymaluj jakieś zapalenie mózgu. ![]() W którym miejscu wypowiedz Karino była wredna? nie pamiętam jej dokładnie, dlatego pytam.
![]() |
![]() |
#755 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() Ja mam pecha z racji 4 miejsc studiów znać sporo osób i niestety nie wszyscy są wolni od ozm. Kwestia obserwacji, nie plotek. Nie wiem jak inni.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#756 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Ja takowych mam nie miałam okazji spotkać,tzn dodają zdjęcia na fejsie ale mi to nie przeszkadza.Mam też inną koleżanke,która non stop spamuje tablice z obrazkami zwierząt,psów kotów noi co i nic ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2013-10-31 o 13:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#757 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Na zaufanie się pracuje - na jego brak też. Edytowane przez Lillkaa Czas edycji: 2013-10-31 o 14:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#758 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#760 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Objawy tego ozm to jedno a drugie, że to, co ktoś nazywał ozm (i było też poruszone zachowanie dziecka, zrzucone na rodzica jako błedy wychowawcze lub ignorowanie "złego" zachowania) najczęściej jest typowe dla konkretnego wieku dziecka, więc matki tłumaczą to jak tłumaczą. Cytat:
Przykład: nie daję dziecku słodyczy (dlaczego to takie dziwne?), nie częstuję innych (obcych) dzieci słodkościami. Nie lubię jeżeli na placu zabaw ktoś częstuje moje dziecko cukierkiem, czekoladką i innym. Nie lubię też jak obce mamy narzucają swoim dzieciom obejmowanie, całowanie mojego dziecka. O ile podanie ręki jako przywitanie lub pożegnanie jest dla mnie ok, o tyle inne rodzaje okazywania uczuć na siłę już nie. Szczególnie jeżeli drugie dziecko ma gile do kolan albo jest brudne od stóp po czubek głowy (i nie mam na myśli brudu z placu zabaw, po niektórych widać zaniedbania z domu).
![]() |
![]() |
#761 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na zaufanie się pracuje - na jego brak też. Edytowane przez Lillkaa Czas edycji: 2013-10-31 o 16:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#762 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#763 |
Zadomowienie
|
A mogę zapytać, bo w sumie nie było poruszane - jak mamy zdefiniowałyby ozm? Pytam, bo wiele było głosów typu "takie zachowanie to nie przykład ozm". Więc jakie można podać za przykład?
![]() |
#764 |
Zakorzenienie
|
Chodziło mi o to, że wiele przyykładów ozm wynika w głównej mierze z wieku dziecka i jego zachowania (chocby te zakupy i rozwrzeszczane i rozhisteryzowane dzieci, którym rodzice nie zwracają uwagi, na oko 2-3 letnie).
Co innego przykład z kawiarnią i raczkującym pod nogami dzieckiem, filharmonia i płaczące dziecko, wywalanie piersi w miejscach publicznych aby nakarmić niemowlę (albo starsze dziecko, co kto woli). Dla mnie całe to ozm to nic innego jak głupota czy brak kultury, niekoniecznie zapatrzenie w dziecko i jego potrzeby (tu i teraz). Tym naprawdę negatywnym, nieodpowiedzialnym i niekulturalnym zachowaniom nikt nie przyklasnął, nikt nie zgodził się z nimi. Odniosę się jeszcze do zabierania zabawek przez dzieci. Wychowanie jedno a wiek drugie. Około 2-3 r.ż. dzieci mają silne poczucie własnosci (często cudzej), stąd zabieranie zabawek, awantury, płacze i krzyki. To bardzo trudna szkoła, gorzej jak rodzic/opiekun zgadza się na takie zachowanie i pozwala, nie poprawia, nie tłumaczy. Ale tutaj i można przegiąć w drugą stronę. W piaskownicy bawią się dzieci, taka zabawa, że przy okazji rozsypują piasek a wiatr rozdmuchuje jeszcze dalej. Mama jednego z chłopców mowi, że mają nie sypać piachem, bo leci na inne dziecko. Skoro nikomu to nie przeszkadzało, to w czym problem?
![]() |
#765 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#766 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Główne zachowania, które są dziwne dla mnie: -Wrzucanie zdjęć dziecka jest ok. Wrzucanie zdjęć dziecka na nocniku, w kąpieli, nagiego, tym bardziej w ilości 138587673829 to już przesada. -Rozmawianie z innymi matkami o dzieciach jest ok. Zmuszanie wszystkich do słuchania o dziecku np. pana w kolejce w aptece, pani w autobusie itp to już przesada. Wyjątkiem jest, gdy te osoby SAME zaczynają temat. Dopisane: temat kupek i rzygów przy jedzeniu jest bezwzględnie NIE NA MIEJSCU. -Wychodzenie z dzieckiem do sklepu, urzędu itp jest ok, nie każdy ma nianię. Jednak pozwalanie dziecku na wszystko: darcie, bicie i kopanie innych, rzucanie się po ścianach itp nie jest ok. Tym bardziej patrzenie z pogardą na innych ludzi, którzy patrzą z niedowierzaniem. Mam dalej wymieniać ![]() Ja nazywam to dziwnymi zachowaniami, ktoś inny nazwie OZM. Mnie to nie kole ![]()
Przemilczenia dzielą bardziej niż nieobecności. [Gabrielle Bonheur Chanel] Edytowane przez sublime Czas edycji: 2013-10-31 o 17:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#767 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. w tramwaju,jesli jakaś babcia tłucze mnie siatkami czy dźga łokciem to to jest chamstwo ,nie zadne 'babciowe zapalenie mózgu'.Jesli sąsiadka dokarmia mi pod oknami koty,które dra się niemiłosiernie i paskudzą to to jest jej miłosc do kotów i chęć pomocy im,moze niezbyt dobrze zorganizowana ,ale kobieta działa w dobrej woli. Nie diagnozuję jej 'kociego zapalenia mózgu'o nie wysmiewam,tylko próbuję się dogadać.Jeslijakiś facet przepycha sie przede mna w drzwiach i opowiada zenujące szowinistyczne dowcipy to zwyczajnie jest nieokrzesanym burakiem ,nie ma 'męskiego zapalenia mózgu'. Jesli matka przewija dziecko przy stole to brakuje jej kultury i taktu,nie ma ozm. Według mnie zadne zm nie istnieją,jakiś procent ludzi przejawia chamskie zachowania i tyle. Watek miał dotyczyc denerwujących zachowań matek,ale to zupełnie bez sensu.W ten sposób mozna by pisać o denerwujących zachowaniach : studentów psiarzy kociarzy emerytów rowerzystów kierowców itd. a oni zachowują się tak a nie inaczej dlatego ze są takimi a nie innymi ludzmi,a nie dlatego ze wykonują jakiś zawód czy pełnią taką czy inną rolę społeczną.
![]() |
![]() |
#768 |
Zadomowienie
|
Sublime, chyba jesteś tu pierwszą z mam, z wypowiedzią której całkowicie się zgadzam
![]() Stokrotka, ale chodzi o to, że te zachowania mam się powielają.
![]() |
#769 |
Zakorzenienie
|
Zachowania psiarzy, kociarzy, emerytów, rowerzystów, ludzi młodych, modelarzy itd też się powielają.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#770 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Naprawdę musicie ciągle przywoływać taki argument od początku wątku? Przecież my o tym wiemy. Jak chcecie to załóżcie sobie wątek o zapaleniu mózgu na punkcie kotów czy pająków, czy odstarczym zm. Rozumiem, że ktoś może uwielbiać koty a przy tym jeszcze mieć jakieś dziwne nawyki, o których chce się podyskutować żartobliwie. Naprawdę musiały się tu zebrać oburzone mamusie i bronić siebie nawzajem zamiast dać nam sobie wesoło poplotkować o zachowaniach co najmniej irytujących wśród matek czy ojców? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#771 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#773 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#774 |
Rzabbocop
|
Tak na prawde w "Pieluszkowym Zapaleniu mozgu" chodzi o to, ze im bardziej ktos sie robi wielozadaniowy jak np. mama z malym dzieckiem, ktorej obowiazkow przybywa raczej a nie ubywa a uwaga jest nieustannie skupiona na dziecku, to cierpi na tym pamiec krotkotrwala.
"PZM " objawia sie wiec chowaniem kluczy do lodowki, komorki do piekarnika, zalewaniem kawy herbata, kopowaniem 3 smoczkow zamiast 1 butelki, zatrzaskiwaniem kluczy w samochodzie itp. Nie jest to jednostka chorobowa, tylko zjawisko zartobliwie opisane I nazwane wiele lat temu przez mamy na jednym watku na gazecie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#775 |
jestę wieszczę
|
Równie dobrze możesz iść na wątek ateistów i pisać, że Bóg istnieje, bo może dotrze
![]() DLA NAS ozm istnieje i nie zmienią tego Twoje wypowiedzi.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#776 |
Zadomowienie
|
Ignor
Dziwią mnie matki, które zawsze muszą iść środkiem chodnika z dzieckiem i rzadko zejdą na bok gdy ktoś idzie z naprzeciwka. To jest nagminne. Albo matki, które nie uciszą dziecka w publicznym miejscu. Nie mam na mysli by dziecko kompletnie zamilkło ale żeby zamiast bardzo głośno mówić tym swoim irytującym, piskliwym głosikiem, to żeby mówiło ciszej, tak by głównie matka je słyszała a nie cała reszta. Coraz częściej też widuję galerie złożone ze zdjęć dzieci często w wannie, zamiast ze zdjęć właścicielki profilu. Milion fotek dzieci, a by zobaczyć jak dawno niewidziana znajoma wygląda trzeba przekopywać cały ten bałagan. Edytowane przez 2ystem1645 Czas edycji: 2013-10-31 o 18:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#777 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#778 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#779 |
Zakorzenienie
|
nie łudź się
![]() Swoją drogą to niezły tupet trzeba mieć,zeby na forum mamowym zakładać prześmiewczy wątek na temat matek ,ciekawe czy np. na dogmanii są takie akcje,ze wpada ktoś i pisze o irytujących zachowaniach psiarzy,o tym ze to załosne ze tak się psami interesują jakby nic ciekawszego w zyciu do roboty nie mieli,a poza tym to kiedyś ktoś widział jak jakis pan nie posprzątał po swoim psie ,to na pewno objaw odpsiego zapalenia mózgu.Juz widzę jak własciciele i milosnicy psów czytają toz uśmiechemi radośnie potakują podrzucając coraz to pikantniejsze przykłady odpsiego zapalenia mózgu.
![]() |
#780 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja postanowiłam ignorować takie komentarze i pisać swoje. Wychodzi na to samo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:38.