|
|
#811 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu
Cytat:
Cytat:
i nie opuszcza mnie nadzieja, że kiedyś może pomyślę z sympatią o teściu
|
|
|
#812 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To może jednak jest nadzieja, że kiedyś zrozumiem moja ciotkę... Bo że polubię kogoś kto nie dał mi prezentu na Gwiazdkę, bo "złe nasienie należy eliminować, a nie nagradzać" to nie liczę ![]() Wiadomo, rodzina <3 Nawet na zdjęciu nieładnie wychodzi, bo widac niechęc w spojrzeniu ![]() Zmieniając temat i kończąc kłótnię o kłótnię, dorzucę przykłady hardcore'owego OZM, które wcześniej opisałam w Ludzkich zachowaniac, ktore dziwią. Bohaterka - mama kolegi, o której pisałam wcześniej. Ze względów oczywistych (czyli zbyt siksowata jestem) nie znałam jej przed tym jak urodziła swego jedynego syna, ale kumpel zaświadcza, że jego rodzina zaświadcza, że przed ciążą była normalna, a w każdym razie normalniejsza :"Na początku roku w pierwszej klasie podstawówki mama kumpla przyprowadzała go do szkoly, siadała sobie w szatni i czekała do tej 12-13 aż skończymy lekcje, obowiązkowo co którąś przerwę biegnąć na piętro żeby zapytać kolegę czy wszystko w porządku i nie potrzebuje mamusi Potem panie woźne poszły poskarzyć się do dyrektorki, ona opierdzieliła nasza wychowawczynię, ktora opierdzieliła Panią Mamę i musiała przestać W gimnazjum jak pojechaliśmy na dwudniowa wycieczkę, Pani Mama poczuła się oburzona tym, że jej synek będzie spał w kilkuosobowym pokoju w jakims plebejskim pseudohoteliku, więc chciała zadzwonić do ciotki, która mieszkała w mieście do którego jechaliśmy i załatwic koledze nocleg u niej. Kiedy zażartowałam, że powinien się cieszyć, że nie planowała go sama odwieźć zamiast pozwolic jechać autokarem, powiedział, że własciwie jak byliśmy młodsi, to raz chciała, ale ją opierdzielił wtedy jego ojciec. [...] " |
|
|
|
|
|
#813 |
|
Zakorzenienie
|
Od 20 miesięcy mam dziecko i jeszcze nie zdarzyła mi się żadna nieprzyjemna sytuacja związana ze spoleczenstwem
Ale ja zwykle mila jestem, dziękuję za otwarcie drzwi, przytrzymanie furtki jak idę z wózkiem. Myślę, ze to podstawa, więcej takiej zwyklej codziennej życzliwości, drobnych gestów pomocy, używania słów proszę czy dziekuje (przecież te dzieci na nas patrzą i się uczą) i wszystkim zyloby się lepiej. Ale w sumie jak patrzę na nasza żywcem od pługa oderwana klasę polityczna, to co się dziwić, ze u nas ludzie tacy są, w końcu ktoś na takich glosuje.
|
|
|
|
|
#814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a nie,raz mi się zdarzyło,całkiem niedawno,kobieta mnie ochrzaniła ze dziecko po schodach wchodzi i schodzi od dłuzszej chwili ,a zapytana czy młoda jej przeszkadza skomentowała,ze wychowuję rozdziadowanego bachora co mi na głowę wejdzie,powinnam młodą wziać na siłę pod pachę i zaciagnać do domu ,bo tak
|
|
|
#815 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#816 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() mamunia dziwna... :/ ja znałam taką babcię, chociaż obstawiam, że na polecenie rodziców to było - dziewczynka ze 3 lata młodsza niż ja była, i CALUTKĄ podstawówkę, wówczas 8letnią, odprowadzana była do szkoły. A babcia niosła plecak. Aaaaaaaaaaa już mam idealny przykład OZM i tego się nie da niczym wytłumaczyć. Otóż... k..cy dostaję na widok rodzica/dziadkostwa noszącego za dzieckiem plecak. Pół biedy, jak dzieciak mały a plecak wielki* ale znam matkę, noszącą plecak (lub ew. w reklamówce połowę książek) wyrośniętemu gimnazjaliście (2m wzrostu, wielki, silny chłopak, pomijam, że z problemami - ale te mu akurat w noszeniu nie przeszkadzają). Jeżdżą autobusem i matka targa... słowem się nie odzywałam, nie moja broszka, ale wyjść z szoku nie mogę. Teraz już facet w ponadgimnazjalnej i aż ciekawa jestem... * inna rzecz, co dzieciaki noszą w plecakach - bo książki ważą 1,5kg dajmy na to, a rodzic wybiera plecak ważący 5kg, do tego dziecko przynosi 3 rodzaje kredek, pamiętniczek z kłódeczką i zabawkę a potem larmo, że dzieci TYYYYLE nosić muszą!
|
|
|
|
|
|
#817 |
|
Konto usunięte
|
Pamiętnik z klodeczka...
no kto takiego nie miał ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#818 |
|
Konto usunięte
|
eeee...ja?
nie te lata
|
|
|
|
|
#819 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43516147]eeee...ja?
nie te lata [/QUOTE]ja też nie ![]() ale co do wagi plecaków,to czasem naprawdę jest masakra,jakiś czas temu miałam okazję podnieść plecak 4-klasisty, ponad 10 kg jak nic,sam plecak normalny,więc wiecej jak 1 kg nie ważył,w srodku książki i drugie śniadanie
|
|
#820 |
|
Konto usunięte
|
Stokrotko, ale myśmy tyle samo nosiły przecież. Książka + zeszyt + czasem ćwiczenia do każdego przedmiotu. I ja naprawdę nie ogarniam oburzenia rodziców, no ale może fakt - myśmy nie siedziały godzinami przed komputerem czy tv
więc sporo ruchu było, kondycja lepsza, a wskutek noszenia plecaka czy tornistra plecy się nie krzywiły bo... ruch.
|
|
|
|
|
#821 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie się niestety zdarzały niemile sytuację że społeczeństwem, np co jakiś czas ktoś się czepial, że corke noszę w ergonomiku i będzie całą pokrzywiona, żebym używała wózka
starsze babcię się czepialy, że latem nierazs karpetek nie zakladalam, gdy była niechodzacym niemowlakiem. Zdarzyło mi się też, że pani w metrze przeszkadzało, że młoda się śmieje, bo ona akurat miała migrene albo jakąś pani chciała pogadać w autobusie z koleżanka, corka gaworzyla sobie do mnie, a ta wypalila do niej Cicho bądź! oczywiście jej dogadalam. No ale ją jeżdżę z młoda od dwoch lat codziennie w dni robocze komunikacja miejska, więc siłą rzeczy muszę trafić też na takie przypadki. Z drugiej strony jest też sporo miłych ludzi, którzy stwierdzają, że fajnie sobie organizujemy czas podczas jazdy i miło się nas słucha, gdy się bawimy lub czytamy.
|
|
#822 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43516208]Stokrotko, ale myśmy tyle samo nosiły przecież. Książka + zeszyt + czasem ćwiczenia do każdego przedmiotu. I ja naprawdę nie ogarniam oburzenia rodziców[/QUOTE]
ja tam ogarniam i pamiętam jak mnie ramiona bolały mimo szerokich miękkich szelek.Pozniej się wycwaniłam i książki nosiłyśmy z kolezanką na zmianę,tak zeby jedna byla na nas dwie.Według mnie taki ciężar dla dziecka w podstawówce to za dużo. Nie mam zamiaru nosić za córką książek no moze poza pierwszą,drugą klasą,ale jednak uwazam ze mozna by szukać innych rozwiązań niz codziennie targanie z tego ze sobą.---------- Dopisano o 07:35 ---------- Poprzedni post napisano o 07:32 ---------- Cytat:
'udusi pani dziecko w tej szmacie ' (kiedy młoda była w chuście) , 'jak pania na wozek nie stac to tani odsprzedam używany' ,i inne typu 'a czapeczka gdzie?' ale nie denerwuje mnie to
|
|
|
#823 |
|
Zakorzenienie
|
Też pamiętam, że plecak był dla mnie za ciężki i skrzywione plecy mam, chociaż dużo czasu bawilam się na dworze z koleżankami. Są pewne obciążenia, które obiektywnie są za duże i niezdrowe dla kręgosłupa rosnącego dziecka, bez względu na jego tryb życia i aktywności. Teraz prowadzę aktywny tryb zycie, codziennie cwicze dlugo i jeśli się przedzwigam, to czuje to w kregoslupie, to zwykła fizjologia.
---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ---------- Stokrotka m nie to nieraz ktoś próbował cale wykłady dawać na temat szkodliwości noszenia, gdy akurat spieszylam się do roboty i naprawdę mnie to wnerwialo. A znowu gdy corka starsza, to sporo jest takich "wychowywaczy" - ale niedobra mamusią, nie weźmie na ręce, tylko po schodach każe wchodzić, co, mamusią ci nie chciała kupić lizaka i tego typu teksty.
|
|
#824 |
|
ma zielone pojęcie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43516208]Stokrotko, ale myśmy tyle samo nosiły przecież. Książka + zeszyt + czasem ćwiczenia do każdego przedmiotu. I ja naprawdę nie ogarniam oburzenia rodziców, no ale może fakt - myśmy nie siedziały godzinami przed komputerem czy tv
więc sporo ruchu było, kondycja lepsza, a wskutek noszenia plecaka czy tornistra plecy się nie krzywiły bo... ruch.[/QUOTE]A tak serio, byłoby Ci obojętne noszenie codziennie ośmiu książek, ośmiu zeszytów, kilku dodatkowych książek-ćwiczeń, jedzenia, wody do picia? I być może jeszcze stroju na WF (wraz z butami)? Ja podejrzewam, że niejeden dorosły by się zbuntował, gdyby miał ze sobą tyle codziennie do pracy nosić. Nie dziwię się, że rodzice nie chcą, żeby ich dzieci nosiły takie ciężary.
|
|
#825 |
|
Żona Gargamel
|
OZM 2.0, wersja męska: cmentarz. Specjalna droga dla karawanów. Nagle wjeżdża na nią sobie osobówka i pruje między ludźmi. Na pytanie co też pan odwala, odpowiedz: bo ja z dzieckiem jade. (nie, nie było na wózku, nie wyglądało też na jakieś chore)
![]() ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43516208]Stokrotko, ale myśmy tyle samo nosiły przecież. Książka + zeszyt + czasem ćwiczenia do każdego przedmiotu. I ja naprawdę nie ogarniam oburzenia rodziców, no ale może fakt - myśmy nie siedziały godzinami przed komputerem czy tv więc sporo ruchu było, kondycja lepsza, a wskutek noszenia plecaka czy tornistra plecy się nie krzywiły bo... ruch.[/QUOTE]Mój rocznik miał jeszcze mnóstwo ruchu, a i tak po zajęciach połowa klasy dreptała na zajęcia korekcyjne Pamiętam, że do samego polskiego nosiliśmy książke, 2xćwiczenia, zeszyt, czasem jakiś słowniczek... |
|
|
|
|
#826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#827 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43516208]Stokrotko, ale myśmy tyle samo nosiły przecież. Książka + zeszyt + czasem ćwiczenia do każdego przedmiotu. I ja naprawdę nie ogarniam oburzenia rodziców, no ale może fakt - myśmy nie siedziały godzinami przed komputerem czy tv
więc sporo ruchu było, kondycja lepsza, a wskutek noszenia plecaka czy tornistra plecy się nie krzywiły bo... ruch.[/QUOTE]ćwiczenia były tylko do geografii |
|
|
|
|
#828 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#829 |
|
Zakorzenienie
|
Mi również nigdy nie zdarzyła się nie przyjemna sytuacja ze strony społeczeństwa.
![]() Ale fakt, że komunikacją miejską się nie przemieszczam, nie targam dziecka wszędzie ze sobą, no i żadnych takich dziwactw jak noszenie nie uprawiam.
|
|
#830 |
|
Zadomowienie
|
Niektórzy naprawdę tak chuchają i dmuchają na dziecko. Znam takie osoby i widać, że dostały świra na tle dziecka. Chyba, że tak bez przerwy kłamią i dzieckiem usprawiedliwiają swoje niedoskonałości... Ale wątpię. Serio nie wszystko trzeba tłumaczyć egoizmem, wygodnictwem, głupotą, złym charakterem. W niektórych przypadkach wytłumaczeniem jest ozm. Które zresztą dla mnie jest jakąś tam cechą jak inne, tyle, że nabytą/ uaktywniającą się po narodzinach dziecka.
|
|
#831 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie się pewnie czepiaja też dlatego, że młodo wyglądam, nieraz słyszałam komentarze, że nieletnia matka i regularnie ktoś pyta, czy moja corka to moja siostra. dlatego ludzie bardziej sobie pozwalają na jakieś komentarze i uwagi niż względem osób, które wyglądają na swój wiek.
|
|
#832 |
|
Zakorzenienie
|
więc sporo ruchu było, kondycja lepsza, a wskutek noszenia plecaka czy tornistra plecy się nie krzywiły bo... ruch.[/QUOTE]no sorry, ja nosiłam książki i zeszyty, przy czym w pierwszej klasie to były ze dwie książki i trzy zeszyty plus kredki i mały piórnik. I kropka. Żadnych ćwiczen nie taskałam ani dodatkowych rzeczy, buty zmienne były w szkole. Zresztą, proszę, tak w moich czasach wyglądał tornister: http://www.mmkrakow.pl/photo/1141648/tornister Wcale nie taki duży i naprawdę nie przypominam sobie, żebym miała problemy z jego noszeniem. A teraz dzieciaki u mnie tornistry mają na kólkach! Bo tego się nie da podnieść.
|
|
#833 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43516056]eee masz ciotkę z Harrego Pottera? masakra
![]() Otóż... k..cy dostaję na widok rodzica/dziadkostwa noszącego za dzieckiem plecak. Pół biedy, jak dzieciak mały a plecak wielki* ale znam matkę, noszącą plecak (lub ew. w reklamówce połowę książek) wyrośniętemu gimnazjaliście (2m wzrostu, wielki, silny chłopak, pomijam, że z problemami - ale te mu akurat w noszeniu nie przeszkadzają). Jeżdżą autobusem i matka targa... słowem się nie odzywałam, nie moja broszka, ale wyjść z szoku nie mogę. Teraz już facet w ponadgimnazjalnej i aż ciekawa jestem...[/QUOTE] Ha, a wiesz, że cos w tym jest, w dzieciństwie rozważałam co trzyma pod schodami ![]() |
|
|
|
|
#834 | ||||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
.---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
![]() I dodatek: "Wyrośniesz".
|
|
|
#835 |
|
Zakorzenienie
|
to akurat nie ma nic wspolnego z wiekiem,i owszem ,ludzie z roznych uprzedzeń wrastają,mało to dziewczyn,które twierdzą ze faceci to zuuoo i one z zadnym na dluzej nie będą a potem rozanielone wybierają na ślubnym kolor przewodni?
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2013-11-01 o 14:40 |
|
|
|
|
#836 | |||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Cytat:
Naprawdę myślisz, ze to typowe dla dwudziestoparolatek? I że jak już tak mają to z tego wyrosną? ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cytat:
Tak w ogóle to dzieci jako część narodu też lubię, ale denerwują mnie pojedyncze przypadki. A bardziej denerwują mnie mamusie.
|
|
|
#837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ta nie ma nic wspolnego z wiekiemTak,to typowe dla nasto i dwudziesto ,a także trzydziestokilkulatek część ma ugruntowane poglądy i wie,ze nie chce miec dzieci,ale nie robi sobie z wszystkiego co rodzicielstwa dotyczy tematu do szydery ,a znakomita większość zmieni zdanie w odpowiednim czasie .
|
|
|
#838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- No ale to już jest brak kultury, nie sądzę aby z macierzyństwem miał coś wspólnego. To samo można zaobserwować przy wejściu do każdego sklepu - ludzie się pchają na chama, zapominają, że po pierwsze wchodzi się wejściem a nie wyjściem, po drugie wychodzący mają pierwszeństwo. I ja to widzę u ludzi w różnym wieku, a czasem jak mnie poniesie to po prostu komentuję na głos.
|
|
|
#839 |
|
Konto usunięte
|
U mnie w podstawówce 4-6 były podręczniki na te 6-7 lekcji + ćwiczenia tak mniej więcej do połowy przedmiotów. W gimnazjum i liceum podobnie, a śmiem twierdzić, że to wcale tak dawno nie bylo, więc pewnie wiele się nie zmieniło :P
|
|
|
|
|
#840 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Czyni coś w celu eliminacji?
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-11-01 o 15:11 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:45.

i nie opuszcza mnie nadzieja, że kiedyś może pomyślę z sympatią o teściu 

Ale ja zwykle mila jestem, dziękuję za otwarcie drzwi, przytrzymanie furtki jak idę z wózkiem. Myślę, ze to podstawa, więcej takiej zwyklej codziennej życzliwości, drobnych gestów pomocy, używania słów proszę czy dziekuje (przecież te dzieci na nas patrzą i się uczą) i wszystkim zyloby się lepiej. Ale w sumie jak patrzę na nasza żywcem od pługa oderwana klasę polityczna, to co się dziwić, ze u nas ludzie tacy są, w końcu ktoś na takich glosuje.

oczywiście jej dogadalam. No ale ją jeżdżę z młoda od dwoch lat codziennie w dni robocze komunikacja miejska, więc siłą rzeczy muszę trafić też na takie przypadki. Z drugiej strony jest też sporo miłych ludzi, którzy stwierdzają, że fajnie sobie organizujemy czas podczas jazdy i miło się nas słucha, gdy się bawimy lub czytamy.

Noi zazwyczaj te osoby,nienawidzą dzieci i na różnych wątkach pojeżdzają mamy i dzieci.Zostałam podejrzana o tego piesieła