Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Druga część wątku na odchowalni będzie nosić tytuł:
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 1 2,56%
Zmieniamy pieluchy, karmimy co chwilę, lecz na wizażu przyjemne są chwile 6 15,38%
Za mało pokarmu, znów skok rozwojowy, a ja już nie mam do tego głowy 3 7,69%
Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy 19 48,72%
Naturalnie czy przez cięcie, każda mama ma już wzięcie 5 12,82%
Głośno wrzeszczy mały ludzik, tak że i sąsiadów budzi 1 2,56%
Piję mleczko, robię kupkę, już niedługo czas na zupkę 4 10,26%
Głosujący: 39. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-07, 21:45   #2851
ja-ika
Zakorzenienie

Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Hej, ja mam +10kg, więc nie narzekaj
a ja nawet nie wiem ile mam, bo jeszcze się po ciąży nie ważyłam, ale pewnie mam dużo za dużo, bo żrę jak opętana. Po porodzie, jak przywozili mi jedzenie do szpitala, to potrafiłam 3/4 weki zjeść za jednym razem z dżemem i wędliną. Teraz już jem trochę mniej. Jak zobaczyłam zdjęcia z chrzcin to mnie zamurowało jaka jestem gruba obawiam się, że mogę ważyć więcej niż zaraz przed porodem
Stary 2013-11-07, 22:09   #2852
papuga_69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Musze sie wyzalic bo do tej pory sie we mnie gotuje. Jakies 2 miesiace temu kupilismy mamie TZta bilety do nas, bo TZ chcial zeby wnuka poznala. Przy kupnie biletu TZ dzwoni do niej i pyta czy ma drugie imie bo musze wpisac przy kupnie, ta mowi ze nie ma, jeszcze sie dopytywal czy jest pewna. Wczoraj przyszlo do zrobienia odprawy, TZ podaje mi wszystkie dane i mowie mu, wez zapytaj czy na 100% nie ma drugiego imienia. A ta co? No mam, Jadwiga. NO JA PIER**LE. Okazalo sie ze z dopisanie drugiego imienia trzeba zaplacic ponad 80£! Tak sie wscieklam, ze wzielam malego i wyszlam do sypialnie sie uspokoic bo myslalam ze zaraz tam pojade i ja zabije. TZ myslal ze jestem zla na niego, bo nie chcialam wrocic do salonu i sie wsciekl ze sie obrazam na niego jak on nic nie zrobil i w zlosci zaplacil to 80£ za sprostowanie. Jak sobie pozniej to wyjasnilismy to powiedzial ze jakby wiedzial czemu jestem zla to by nie zaplacil bo on nie pamietal zeby pytac jej czy ma drugie imie, a pozniej przypomnial sobie ze faktycznie tak bylo. Za tydzien ta kobieta tu przylatuje, nigdy jej nie lubialam ale nigdy jej tego nie okazywalam, a teraz jak ja mam z nia cale 10 dni spedzac to ja nie wiem... Powiedzialam TZtowi, ze ma dzis do swojej matki zadzwonic i jej powiedziec ze za jej glupote i olewanie zaplacil ponad 400zl. Pewnie liczy na prezenty dla jej chorej rodzinki i innych wnuczek, ta jasne, ugotuje jej zupe i niech zre caly pobyt. Niech ma swoja JADWIGE za 80£. Wrrr...
Sorry Dziewczyny ze tylko o sobie no ale szlag mnie trafia
Jak można zapomnieć że ma się drugie imię..
Życzę wytrwałości.

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
A w ogóle dziwna rzecz - moja Ola waży już 4400, a nadal nosi pieluchy 1 ( z rosska), 2 za duże na nią...
o matko przecież te pampy są strasznie mały , jak ona się w nie mieści? Kawał dziewczyny z niej już

---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
Kurde, nie wiem czy to normalne... 2 tyg temu dostałam @, trwał ok tydzień. Teraz znów brzuch mnie boli jak na @ i wychodzi na to, że będzie kolejna.
Nie wiem czy po porodzie mogą dziać się takie cuda

Jutro mija 7 tyg od porodu

Sent from my HTC Desire X using Wizaz Forum mobile app
a bierzesz tabsy anty?
jestes pewna ze to pierwsze krwawienie to była @?

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ----------

Cytat:
Napisane przez angelikada Pokaż wiadomość
a słyszałyście o zyłach wodnych ?? u nas w domu jest mega zyła która zle działa na moje maleństwo i w ogole na nas wszystkich i właśnie zostałyśmy już przestawione, zmusiła nas malutka do sprawdzenia tej żyły bo nie chce spac mi w łóżeczku w salonie który jest czysty od żył śpi pięknie bez problemu ale mam nadzieje że to się od dzisiaj zmieni i zacznie spać w łóżeczku bo akurat dzisiaj cały dzień spędziła w wózku też z tego względu że wszędzie ją biorę ze sobą ze względu na to jej krztuszenie się i ulewanie ..
a ja myślałam że to zabobon
Jak wykryć taką żyłę?

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Ubieracie dziecku krótki rękawek w domu ? Bo my mamy obecnie 25 stopni i mlody ma krótki rękaw, spodnie i skarpetki. Leży lekko przykryty kocykiem.
Tylko długi , mamy 22 stopnie

"Beztroski uśmiech dziecka to jak promyk słońca w szarym życiu"
papuga_69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 22:27   #2853
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
właśnie sie karmimy z synkiem, na nocnych zmianach sie nie pokazuje bo nie mam internetu w kom to chociaż w dzień przy karmieniu poćwiczę pisanie jedna ręką

Michaś ostatnio wieczorami chce ssać pierś przez ok 3 h meczące to troszkę , wczoraj na koniec tego maratonu podałam mu mm bo już moje sutki nie wytrzymywały ,wypił 10ml i poszedł spać

macie jakieś pomysły o co chodzi ? rytuał powtarza się co wieczór od około tygodnia :
ja mam mętlik w głowie , chudy pokarm, skok, potrzeba bliskości ?
co robić ?

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ----------

no to Młoda rozszyfrowana
ja to sie ciagle zastanawiam co robic dla rozwoju Malenstwa ,kiedy,jak macie jakis strony lub same polecicie jakies zabawy ?

wczoraj skonczył miesiąc a ja mam schize czy nie za malo/duzo tulę, ile powinien sam lezec , jak go pobudzac do rozwoju
co do wieczornego karmienia to ja dlatego odciagam swoje mleko i mu podaje z butli bo bym oszalala na cycku... mlody potrafi nawet 220ml za jendym zamachem wieczorem zjesc

a co do stymulowania rozwoju to pisalam o tym przed wczoraj :https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1984
a uzupełniajac ttamta wypowiedz najlepsze dla dziecka w tym okresie jest stymulacja ciała...
masaże, całowanie róznych czesci ciała i mówienie o nich: stópka prawa-cmok, stópka lewa-cmok itd.
albo głaszczesz dłoń dziecka, zamykasz ja w swojej rece po czym jego dlonia glaszczesz go po policzku, i potem druga raczka
przekladanie zabawki tak by dziecko wodzilo za nia wzrokiem
rowerek nózkami - zablokowac leciutko nogio tak zeby dziecko samo odkrylo ruch okrezny rowerka
ehhh juz wiecej nie pamietam ale jak mi sie przypomni cos to bede pisac

Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
Moje też!!!

Zrobiliśmy Ninie fotę do paszportu, rezultat w K nie mogę się napaczeć wyszła jak więzień jakiś to przykre ale cały dzień polewamy z tż z własnej córki

ej byliśmy w h&m. Zaciągnęłam tż bo mi kumpela zeznała, że coś tam remontowali i normalnie jest szau! oprócz tego że jest większa o połowe to otworzyli dział h&m home ale tam są super rzeczy! kocyki, świeczki, poduszeczki, pościel, kubki no masakra jakie piękne i drogie ale nic nie kupiłam bo nie wzięłam karty z domu a ten on mi pożydził twierdząc że pojedziey tam po przeprowadzce

Mam mega smak na krewetki ale nie wiem jak je zrobić... smażone z czosnkiem odpadają... Zupa będzie za ostra... w cieście za tłuste... myślałam o sałatce np z rucolą ale nie wiem co jeszcze dodać... Jakieś pomysły? Tasia?

---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

No chyba raczej chodzi o to że jak ci ktoś dziecko zauroczy to sobie krzywo odmierzysz, np mniej pełne łyżki przy drugim przelewaniu chyba że ktoś ma dar jak Jezus albo co
ja zrobiłam ostatnio duszone w sosie pomidorowym ze spaghetti
byly kosmicznie pyszne
pomidory+natka pietruszki+krewetki

czmeu w czosnku odpada??? jadlas w ciazy czosnek??? jesli tak to smialo mozesz sprobopwac przy kp
czosnek i cebula nie sa wskazane przy kp bo mleko moze nie smakowac ale jezlei sie jadlo w ciazy to dziecko z wód płodowych zna ten smak i jest ok

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
dobra ja się odmeldowuję, bo stary już się z łazienki wyłonił, zjemy kolację, a później kiler leci na tvn
i may plan małego obudzić ok 23-24 nakarmić i niech śpi do rana
hehe i skonczy sie tak jak u mnie... ze sie i tak obudzil normalnie
ale trzymam kciuki
daj znac czy sie udało
ale dziecko to nie programator a szkoda (przynajmniej moje)
Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Niech mi ktoś wytłumaczy bo ja nie ogarniam. Mały by wisiał całe dnie na cycu. Szuka cyca jakby nie jadł rok. Od 16/17 do wieczora by wisiał na cycu albo spał z nim w buzi. Wygląda tak jakby się nie najadał, był wiecznie głodny a dziś ważyliśmy i wychodzi że przybiera ponad 40g dziennie. Przecież to dużo. Jak to możliwe, że przybierając tyle jest wiecznie głodny? Bo tu nie chodzi o przytulanie się do mnie jak już ale do cyca. Bo jak ja go tulę to się wkurza i prze do cyca..
Nie mam ani sił ani czasu na nic. Jak się dziś wyrwałam do rossmana to prawie jak na wakacjach. Nie sądziłam, że kiedykolwiek będę miała tyle frajdy z zakupów.

Ale za to trafiłam na promocję herbatki dla karmiących w rosmanie i ok 6 zł w portfelu
jak pisalam wyzej- ja na wieczor odciagam i butla i spokoj

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 22:32   #2854
kama1987
Rozeznanie

Nie mam Was nawet kiedy nadrobić dzisiaj, może jutro się uda... Była położna dzisiaj i mi powiedziała żebym małej narazie nie dokarmiała, ew. w wyjątkowej sytuacji, ale to mi powinno starczyć mleko z bebilonu w saszetkach. I że jej przyrost wagi mieści się w granicy także spoko

Miałam mieć dzisiaj taki fajny dzień, a wylądowałam na IP bo mi się "troche" słabo zrobiło, prawie zemdlałam i akurat położna była i mi kazała do szpitala jechać jak mam z kim małą zostawić. I pojechałam, dostałam magnez, potas i glukoze w kroplówce, zrobili badania i już wszystko ok. Mam się tylko oszczędzać trochę bardziej i więcej odpoczywać, bo mi powiedział lekarz, że przy moim spaniu 5-6 godz to się zajade i znowu do nich trafie. Mam nadzieję że jutro będzie już lepiej...
kama1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 22:48   #2855
policzanka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
:

W ogóle to myślimy o oglądnięciu filmu "Obecność",ale to podobno na "faktach autentycznych" i się dygamy.

a co te legginsy mają jakieś wkładki na tyle?[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Polecam film.Całkiem dobry horror.Wiem ze na faktach ale jakos nie chce mi się w to uwierzyc...
policzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 23:12   #2856
tassia
Zakorzenienie

jakie są mniej wiecej koszty szczepionek: pneumo, menigo i rota??

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 23:24   #2857
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
zważyłam Mikosława po domowemu znowu i pi razy oko 5200-5300 wiadomo, że mało dokładna waga bo taka dla dorosłych, ale wychodzi na to, że przykoksił ok 2kg w stosunku to najniższej wagi chyba ok?
Moja ma 11 tyg i jak ja dzis czy tam wczoraj wzylam to niby 5400

Co do nie lubienila jak maz w domu to ja tego nie pisałam Lubie jak jest ale jak go nie ma to mi roznicy zbytniej nie robi chociaz ostatnie dni to maz idealny l dzis powiedzial ze mam sobie nowego lapa szukac bo chce mi kupic pod choinkę no i nie protestowal jak powiedzialam ze chce wydac na szmaty 2tys z zusu

Nadrobilam ale pisac na tel ciezko. Jestem u mamy wiec kiepsko bedzie z nadrabianiem
Dobrej nocki

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 23:27   #2858
badzia987
Wtajemniczenie

Hejka

Czy ktoś mnie jeszcze tutaj pamięta? Co się wydarzyło przez ostatnie 80 stron? Poza wrzaskami, kolkami, płaczem (tyle po przejrzeniu 5 stron wstecz )

Moja Małgosia skończyła przedwczoraj miesiąc i z tego byłyśmy tylko 5 dni w domu a resztę w szpitalu Była tylko 2 razy na spacerku i to wymuszonym bo do przychodni. Przygnębiające... Moje dziecko wiele przeszło, była kłuta co najmniej kilkadziesiąt razy do pobrania krwi, zmiany wenflonu...jestem pod wrażeniem regeneracji w tak malutkim organizmie- siniaki po nakłuciach szybko znikły...
Ja po szpitalu jestem wykończona fizycznie i psychicznie bo spałam tylko po 2-3 h (Mała się naświtlała pod lampami z powodu ciągnącej się żółtaczki i trzeba było ciągle pilnować, żeby sobie okularków nie zdjęła). Wynaleźli jej dodatkowo bakterie w moczu i był antybiotyk... Sama sobie musiałam radzić ze wszystkim- TŻ przyjeżdżał po południu żebym trochę odetchnęła po tych nockach i zbierała siły na wieczorne kolki. Rodzice przywozili jedzenie...
Ogólnie Małgosia jest bardzo żywotnym dzieckiem. W ciągu doby przesypia tylko 5 h- sumarycznie w nocy a resztę spędza przy cycu. Gnębią nas kolki- dzisiaj 5 h wrzasku.
Od miesiąca nie miałam porządnej kąpieli bo nie ma kiedy. TŻ i Rodzice bardzo mnie wspierają ale nie mają 3 cyca zastępczego...
Od najniższej wagi Małgosia w miesiąc przytyła 800 g. Nie lubi być dokarmiana mm- od razu jest odruch wymiotny...

Dla mojej córki na kolki działały SKUTECZNIE czopki Viburcol ale niestety mimo częstych kolek podczas pobytu w szpitalu nie dostałam na nie recepty więc tylko czekam aż pójdę do przychodni na wizytę. LUMINAL też dostawała ale to typowo szpitalne.

Pozdrawiam !!! i jutro będę sumiennie nadrabiała !!!

Małgosia 06.10.2013 r.
badzia987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 00:54   #2859
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez papuga_69 Pokaż wiadomość
a bierzesz tabsy anty?
jestes pewna ze to pierwsze krwawienie to była @?
Nic nie biorę.
I jestem pewna, bo brzuch bolał jak przy @
Na razie nie mam @ ale dziś też mnie tak bolał (a właściwie już wczoraj) więc teoretycznie powinno coś przyjść
Wtedy też bolało i dzień później się pojawiła @
Zobaczymy

Stary 2013-11-08, 04:23   #2860
nena_milka
Wtajemniczenie

TASSIA a widzisz o pomidorach nie pomyślałam. To mam obiad już
A czosnek to wiesz jadłam w ciąży a teraz to jeszcze w sumie mi się nie zdarzyło spróbuję na śniadanie. masło czosnkowe zrobię z bazylią

Co do horrorów to ja też ostatnimi czasy mam ten 'mama' w głowie. Jak idę w nocy do wc to się schizuje że takie brudne dzieci na czworakach mi po domu gdzieś biegają. A oprócz tego to jeszcze jak idę po schodach i jest ciemno to się nakręcam że coś pod nimi siedzi i mnie za nogę złapie

Ale Nina zrobiła jazdę wczoraj. Jeszcze nie słyszałam żeby tak krzyczała. Chyba była przemęczona dniem pełnym wrażeń i nie mogła usnac. Ale za to wstała radosna po 6 godz i pierwszy raz się uśmiechnęła nie przez sen szkoda że do lampy a nie do mnie ale może z biegiem czasu też jej się kiedyś spodobam

---------- Dopisano o 05:23 ---------- Poprzedni post napisano o 05:21 ----------

BADZIA jesteście bardzo dzielne. Dużo zdrówka.

09 października 2013 18:45 Ninka
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 05:48   #2861
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Motylku, a to mi się wydawało, że kpisz z Heloł Kici
Mam dokładnie to samo w kwestii horrorów wyświetlających mi się w głowie w ciemnościach
Obrazek Samary z The Ring pełzającej po podłodze już nigdy mnie nie opuści I jak taka tchórzliwa matka ma obronić dziecko przed całym złem tego świata?

Misia a jaka jest ta Twoja ulubiona firma ?
Ja ze spodni po ciąży zakupiłam sobie leginsy Super Push Up z Calzedonii Super na moje płaskodupie
Moja ulubiona jeansowa to Pepe Jeans, mają naprawdę świetne spodnie, podnoszą właśnie poślady.

A z HK to nie kpiła Bajka przypadkiem ??

Kornel dzisiaj przeszedł samego siebie. Zasnął o 20, wstał 23 i znów o 1, potem o 3 i teraz śpi w leżaczku. Masakra jakaś. A ma tak niespokojny sen, że chyba zaraz go zwiąże.

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-08, 06:03   #2862
Snow_White1
Wtajemniczenie

Cytat:
Motylku, ale co Ci się stało, że już podoba Ci się Hello Kitty ;D ?

Poprzednie dwie noce tż nie było na noc, dziś przyjechał a jutro i pojutrze znowu nocuje w robocie. Matko, ale kanał. Za to dziś zapowiedział, że jak zarobi powyżej X złotych to kupujemy sobie nowy telewizor, jest motywacja Pewnie i tak go kupi, nawet jak zarobi ciut mniej

Ja wolę jak tż jest na noc, bo pomijając to, że lubię bliskość to czuję się pewniej, bo u mnie często wywala korki, jest jakaś awaria prądu itd a ja się boję ciemności Poza tym on w nocy zawsze pomoże jak już ze zmęczenia nie widzę na oczy - i mamy np taki układ, że ja karmię (przypominam, moja pijawka na ogół chce jeść co 2 godziny ) a on usypia, przewija itd.

Z innej beczki to obczajałam dziś zawartość mojej szafy pod kątem jakiegoś ciucha na ewentualne Andrzejki. Wyobraźcie sobie moje zajaranie, że bez problemu włażę we wszystko - i wygląda to nawet ciut lepiej niż przed ciążą, bo w kiecki wciskałam moje powiększone cyce w push-upie Wbiłam się w taką trochę przegiętą krótką, wydekoltowaną sukienkę w panterkę, do tego czarne szpile i doszłam do wniosku, że nie jestem jeszcze taka ostatnia
To bedziesz wymiatac na Andrzejkach
Ja wygladam troche, jakbym sobie biust powiekszyla (niektorzy sie dziwnie na mnie patrza), bo z moja marną figura nie jest mozliwe posiadanie takiego biustu :sly:

---------- Dopisano o 07:03 ---------- Poprzedni post napisano o 06:59 ----------

Cytat:
dobra ja się odmeldowuję, bo stary już się z łazienki wyłonił, zjemy kolację, a później kiler leci na tvn
i may plan małego obudzić ok 23-24 nakarmić i niech śpi do rana
Moj dzis spal od 20 do 5 ale w dzien spal moze ze 3h w sumie. Nie plakal, tylko byl ciekawski. Wiec np posadzilam go w bujaczku ze mna w kuchni, a sama zupe zrobilam.

Stary 2013-11-08, 06:54   #2863
kropla_deszczu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Mu za rota (rotateq)- 3 razy się podaje, płacimy za jedną dawkę 152 zł.
Pneumo mamy za darmo więc nie wiem ile kosztuje. A na meningo jeśli będę szczepic to później.

- byłam gotowa za Ciebie umrzeć..."
08.09.12 ŻONA
07.08.13 MAMA

Uganiamy się za uniesieniem takim, przy którym wszystko inne blednie...
kropla_deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 07:05   #2864
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropla_deszczu Pokaż wiadomość
Mu za rota (rotateq)- 3 razy się podaje, płacimy za jedną dawkę 152 zł.
Pneumo mamy za darmo więc nie wiem ile kosztuje. A na meningo jeśli będę szczepic to później.

Ja za jedna dawke rota place 330
Z tym ze sie podaje 2 dawki

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 07:41   #2865
agravka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kama1987 Pokaż wiadomość
Nie mam Was nawet kiedy nadrobić dzisiaj, może jutro się uda... Była położna dzisiaj i mi powiedziała żebym małej narazie nie dokarmiała, ew. w wyjątkowej sytuacji, ale to mi powinno starczyć mleko z bebilonu w saszetkach. I że jej przyrost wagi mieści się w granicy także spoko

Miałam mieć dzisiaj taki fajny dzień, a wylądowałam na IP bo mi się "troche" słabo zrobiło, prawie zemdlałam i akurat położna była i mi kazała do szpitala jechać jak mam z kim małą zostawić. I pojechałam, dostałam magnez, potas i glukoze w kroplówce, zrobili badania i już wszystko ok. Mam się tylko oszczędzać trochę bardziej i więcej odpoczywać, bo mi powiedział lekarz, że przy moim spaniu 5-6 godz to się zajade i znowu do nich trafie. Mam nadzieję że jutro będzie już lepiej...
o matko, dbaj o siebie bardziej
Cytat:
Napisane przez badzia987 Pokaż wiadomość
Hejka

Czy ktoś mnie jeszcze tutaj pamięta? Co się wydarzyło przez ostatnie 80 stron? Poza wrzaskami, kolkami, płaczem (tyle po przejrzeniu 5 stron wstecz )

Moja Małgosia skończyła przedwczoraj miesiąc i z tego byłyśmy tylko 5 dni w domu a resztę w szpitalu Była tylko 2 razy na spacerku i to wymuszonym bo do przychodni. Przygnębiające... Moje dziecko wiele przeszło, była kłuta co najmniej kilkadziesiąt razy do pobrania krwi, zmiany wenflonu...jestem pod wrażeniem regeneracji w tak malutkim organizmie- siniaki po nakłuciach szybko znikły...
Ja po szpitalu jestem wykończona fizycznie i psychicznie bo spałam tylko po 2-3 h (Mała się naświtlała pod lampami z powodu ciągnącej się żółtaczki i trzeba było ciągle pilnować, żeby sobie okularków nie zdjęła). Wynaleźli jej dodatkowo bakterie w moczu i był antybiotyk... Sama sobie musiałam radzić ze wszystkim- TŻ przyjeżdżał po południu żebym trochę odetchnęła po tych nockach i zbierała siły na wieczorne kolki. Rodzice przywozili jedzenie...
Ogólnie Małgosia jest bardzo żywotnym dzieckiem. W ciągu doby przesypia tylko 5 h- sumarycznie w nocy a resztę spędza przy cycu. Gnębią nas kolki- dzisiaj 5 h wrzasku.
Od miesiąca nie miałam porządnej kąpieli bo nie ma kiedy. TŻ i Rodzice bardzo mnie wspierają ale nie mają 3 cyca zastępczego...
Od najniższej wagi Małgosia w miesiąc przytyła 800 g. Nie lubi być dokarmiana mm- od razu jest odruch wymiotny...

Dla mojej córki na kolki działały SKUTECZNIE czopki Viburcol ale niestety mimo częstych kolek podczas pobytu w szpitalu nie dostałam na nie recepty więc tylko czekam aż pójdę do przychodni na wizytę. LUMINAL też dostawała ale to typowo szpitalne.

kochana, sily dla Ciebie, a te 5h to ona spi w ciagu doby calej? dobrze zrozumialam?to troche malo
agravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 07:57   #2866
Snow_White1
Wtajemniczenie

Cytat:
ja w ciąży miałam dupę, a teraz znowu płaska

i w ogóle to mi smutno schudłam do wagi -2kg w stosunku do wagi w ciąży i dalej nie idzie a przy kp nie można diety, więc jem jak prosiaczek i waga stoi
A nawet podobno powinno byc 5 kg nadwagi

---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ----------

Adas dzis konczy 2 miesiace
W pon byl wazony - 5100. Jak dla mnie troche malo przybral, bo 200g przez 2 tyg. Lekarz powiedzial, ze ok.
Tak sobie mysle, ze moze to przez moje mleko, ze jest za chude...na poczatku jadl troche wiecej mm niz teraz i szybciej przybieral.
Ja jem glownie nabial i produkty zbozowe.
Na sniadanie kromka chleba razowego z serkiem bialym i/lub ser zolty/wedlina, pomidor. Obiad to zupa lub muesli crunchy/jogurt. Kolacja owoc, czasem kakao. W miedzyczasie banan, czasem kefir lub ciastko owsiane. Nie jadam nic smazonego, kotletow, makaronow (z wyj.sobotniego obiadu na miescie), fast foodow etc. I to nawet nie z uwagi na kp, tylko ja po prostu tak sie odzywiam. Kiedys wiecej makaronu/pizzy jadlam, ake teraz jakos nie mam checi. Pije inke, melise, herbate na laktacje, 1/2 kawy rozpuszczalne.

Stary 2013-11-08, 08:12   #2867
kaska87
Zakorzenienie

siema
jestem wyspana, udało się Mikiego przerobić ze spaniem
położyliśmy go o 20:00 później o 24:00 szama i tak do 6:00 spał zjadł no i przed 9 wstał-cyc-dzięki cześć i nara
Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość
Kaśka Twoje teksty mnie rozwalają hihi ja też nie patrzę w lustra w nocy

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Hej, ja mam +10kg, więc nie narzekaj

Cytat:
czy nie uwazacie ze to chore ze mniej sie obawiam zostawic dziecko z tesciowa niz z tz>???
jak ona jest to nie mam stresów, a jak tz sam zostaje to ja cały czas myslami w domu
ja się nie lękam ani z TZ ani z teściową, ani mamą

Cytat:
hehe i skonczy sie tak jak u mnie... ze sie i tak obudzil normalnie
ale trzymam kciuki
daj znac czy sie udało
ale dziecko to nie programator a szkoda (przynajmniej moje
udało się

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
Co do nie lubienila jak maz w domu to ja tego nie pisałam Lubie jak jest ale jak go nie ma to mi roznicy zbytniej nie robi chociaz ostatnie dni to maz idealny l dzis powiedzial ze mam sobie nowego lapa szukac bo chce mi kupic pod choinkę no i nie protestowal jak powiedzialam ze chce wydac na szmaty 2tys z zusu
super-zakupów zazdroszczę, chociaż jakby mi P. dał 2k to by mi się pewnie pejs zjeżył i bym tyle nie wydała
Cytat:
zdrowia dla Małgosi a dla Ciebie siły
Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
Co do horrorów to ja też ostatnimi czasy mam ten 'mama' w głowie. Jak idę w nocy do wc to się schizuje że takie brudne dzieci na czworakach mi po domu gdzieś biegają. A oprócz tego to jeszcze jak idę po schodach i jest ciemno to się nakręcam że coś pod nimi siedzi i mnie za nogę złapie
to ja się boję z łóżka schodzić bo tam na pewno coś siedzi i mnie chapnie
Cytat:
Napisane przez Snow_White1 Pokaż wiadomość
A nawet podobno powinno byc 5 kg nadwagi .

Mało jesz, ja jem tak:
ś: 2-3 kromki chlebka ciemnego ze słonecznikiem+serek+pomid or+ czasem parówka herbata
2ś: danio z bułką lub kanapka/owoc
o: zupa+ drugie danie przeważnie tak godzinę czy dwie po zupie
k: to co na śniadanie albo owsianka

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 08:13   #2868
Brydzia_
Zakorzenienie

Snow strasznie malo jesz
Bierz sie za siebie

Ja na samo sniadanie zjadlam 4 takie kwadratowe kromki ciemnego pieczywa z serkirm twarozkowym salata wedlina i papryka :p do tegp inka...
Na obiad ziemniaki ryba i jakies warzywa po obiedzie jablko lub banan
Na kolacje moze jajecznica albo sandwiche + inka
Pomiedzy tym pewnie jakis serek homo :p

Takze jem jak slon porownujac z Toba :p ale nie tyje wiec luz

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 08:17   #2869
kaska87
Zakorzenienie

dobra idę się ubierać i pełznę do dentystki nigdy nie miałam kanałówki i się lękam bardziej niż porodu- bo wtedy wiedziałam, że w zamian za ból dostanę Mikiego a tutaj co?! jeszcze ja muszę jje za to cierpienie 400zł dać

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-08, 08:17   #2870
rusałka_1
Zakorzenienie

hej

Wczoraj się nie odzywałam, bo pół dnia była u mnie mama.
Oczywiście jak jest babcia Jasiek to cud dziecko, je, śpi, robi kupkę i tak w kółko. Więc przez chwilę czułam się jak na wakacjach

Oczywiście w nocy nadrobił z nawiązką, tak że błagałam go o litość.

Cytat:
Napisane przez jo_asiek Pokaż wiadomość
Chyba są pierwsze efekty ciągłego wiszenia przy cycu dzisiejsza waga Szymka to 4170g, podczas gdy wczoraj było 4110g, a przedwczoraj 4080g. Nadrabia straty z zeszłego tygodnia Baaaardzo się cieszę i mimo mocnego zmęczenia ciągłym karmieniem wiem, że warto się trochę pomęczyć

Teraz korzystając z okazji, że Szymuś śpi, kładę się i ja. Za godzinę pewnie i tak znów pobudka na szame będzie.

Pięknie Ci Szymek przybiera

Cytat:
Napisane przez ja :) Pokaż wiadomość
N

Rusałka co u Ciebie? Nic się nie odzywasz ostatnio
jestem jestem

Wczoraj byliśmy też u pediatry i na pierwszym spacerze
Na poczatku mały się strasznie denerwował, ale później ładnie spał
Lekarka nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia, zbadała małego jakoś tak pobieżnie Wg. niej mały zdrowy i wszystko jest ok.

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
Też nie lubię być sama ale małż właśnie jedzie do mnie Filip wykąpany, śpi więc i ja pójdę się wykąpać.

Kiedyś któraś z Was pisała, że nie lubi jak jest tż w domu.
Mój 26 listopada idzie do szpitala i 28 będzie miał operację kolana. Później rehabilitacja. Więc prawdopodobnie będzie około 5 miesięcy na L4
Tylko, że ja lubię jak jest w domu
ja Ci zazdroszczę
Uwielbiam mieć męża w domu, dużo mi przy małym pomaga

Cytat:
Napisane przez kropla_deszczu Pokaż wiadomość

Chciałam się też pochwalić, że Ala dzisiaj końcZy 3 miesiące :impreza: i waży już 5230 g a długa jest na 58 cm

Jutro też postaram się Was trochę nadrobić ,może mi się uda

Póki co ściskam Was mocno

Jeśli mi się uda to wstawię jakies foto do K.

gratulacje dla Ali, duza dziewczynka z niej juz

Cytat:
Napisane przez angelikada Pokaż wiadomość
dzięki dziewczyny za miłe słowa ;* dodzwoniłam się do pediatry dopiero o 17 ale dobre i to więc mam dawać piersi mleko to jedynie jeśli widać będzie ze dalej chce jesc i dac tylko 30 ml a jak co to jak będzie mnie cos niepokoiło to mam podjechać na pogotowie żeby ja zbadali a jak nie to w poniedziałek ma dyżur w szpitalu wiec podjechać do niej jak coś...co najlepsze doszłam dlaczego moja malutka się krztusi jak niekiedy je bo uwaga! nauczyła się jesc z kapturkami a teraz ją karmiłam bez nakładek i szło szybciej i się krztusiła a przy nakładkach musi się więcej napracować więc nakładki wróciły do łask...

nie mam zamiaru rezygnować absolutnie z KP! po wczorajszym wieczorze walcze ostro aby nie dać mm jestem dobrej myśli oby się udało !

a jeszcze problem mam z wieczornym usypianiem.. otóż dzisiaj pięknie spała w dzień a teraz po cyckach nie chce spać denerwuje się i marudzi :/ ale nie wyje nie wiadomo jak tylko czasem ja już nie wiem czym jej pomóc... przytulanie bliskie i mruczenie szsz na krótko pomaga bo się zaraz budzi i się zaczyna cała melodyjka...
mamy to samo wieczorami. Nie wiem czemu, bo w dzień usypia lepiej, a wieczorem zawsze jest walka i płacze

Cytat:
hejho..nie wiem czy was dzis nadrobie..
wlasnie wrociłam z zumby i z basenu...było bosko... jejku jak mi trzeba było ruchu

ale w zwiazku z tym mam refleksje...
czy nie uwazacie ze to chore ze mniej sie obawiam zostawic dziecko z tesciowa niz z tz>???
jak ona jest to nie mam stresów, a jak tz sam zostaje to ja cały czas myslami w domu
ja wolę z mężem zostawić, widzę jak świetnie opiekuje się małym

Cytat:
Napisane przez kama1987 Pokaż wiadomość
zdrówka, dbaj o siebie

Cytat:

cześćfajnie że się odzywasz
Biedna Małgosia, mam nadzieję że teraz z jej zdrowiem będzie już tylko lepiej

Jaś, 22.10.2013 r.

rusałka_1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 08:21   #2871
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Motylku, a to mi się wydawało, że kpisz z Heloł Kici
Mam dokładnie to samo w kwestii horrorów wyświetlających mi się w głowie w ciemnościach
Obrazek Samary z The Ring pełzającej po podłodze już nigdy mnie nie opuści I jak taka tchórzliwa matka ma obronić dziecko przed całym złem tego świata?

Misia a jaka jest ta Twoja ulubiona firma ?
Ja ze spodni po ciąży zakupiłam sobie leginsy Super Push Up z Calzedonii Super na moje płaskodupie
nie moglam sie powstrzymac - moze nie znacie http://www.youtube.com/watch?v=hdxzWlfripk

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 08:24   #2872
pszczoua
Zakorzenienie

Dziewczyny czy mozna brac antybiotyk podczas kp? Z moja rana po usunietej osemce jest coraz gorzej. Usuwalam we wtorek a dzisiaj w nocy taki przenikliwy bol ze az plakalam. Wzielam 2 paracetamole i w koncu po 2 godz jakos zasnelam... Musze dzis podjechac do dentysty po recepte ale boje sie ze nie bede mogla kp
Stary 2013-11-08, 08:27   #2873
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pszczoua Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy mozna brac antybiotyk podczas kp? Z moja rana po usunietej osemce jest coraz gorzej. Usuwalam we wtorek a dzisiaj w nocy taki przenikliwy bol ze az plakalam. Wzielam 2 paracetamole i w koncu po 2 godz jakos zasnelam... Musze dzis podjechac do dentysty po recepte ale boje sie ze nie bede mogla kp
niektóre można, ale to już lekarz ci musi powiedzieć jakie możesz i przepisać

jestem piczką powiedziałam do Mikiego, że tato jest zdrajca i idzie dzisiaj na nockę i nas zostawia i P. smutno się zrobiło

dobra idę! trzymajcie kciuki o 10:50

Stary 2013-11-08, 08:30   #2874
isale
Raczkowanie

Hej Kobietki
Już jakiś czas temu pisałam do Was w tej sprawie, ale to kilkadziesiąt stron temu...
Jestem położną, piszę pracę magisterską na temat standardu opieki okołoporodowej i w związku z tym mam do Was gorącą prośbę o wypełnienie ankiety: moje-ankiety. pl/respond-52330.html (przy wklejaniu adresu trzeba usunąć spację przed "pl", inaczej nie umiałam wkleić adresu)
Będę bardzo bardzo wdzięczna za pomoc.
isale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 08:34   #2875
papuga_69
Zakorzenienie

Cytat:
Motyl ten bieg ja za to się boję patrzeć w lustra jak jestem sama i jest noc i nie że taki ryj mam tylko też było kiedyś w jakimś horrorze, że tam się coś pokazywało
ale ja durna kocham horrory, a później się boję
mam dokładnie tak samo

Stary 2013-11-08, 08:37   #2876
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:
do 300 zł za każdą, z tym, że rota jest w podwójnej dawce (całość niecałe 600)
Ja właśnie na pierwsze szczepienie zabieram ok 500 zł na szczepienie 6w1 i rota

Kaśka, chętnie zamieniłabym się z Tobą, bo uwielbiam chodzić do dentysty. Trzymam kciuki, żeby nie bolało
Stary 2013-11-08, 08:37   #2877
papuga_69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
Nic nie biorę.
I jestem pewna, bo brzuch bolał jak przy @
Na razie nie mam @ ale dziś też mnie tak bolał (a właściwie już wczoraj) więc teoretycznie powinno coś przyjść
Wtedy też bolało i dzień później się pojawiła @
Zobaczymy

a może to owu?
kurcze nie wiem

Stary 2013-11-08, 08:38   #2878
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isale Pokaż wiadomość
Hej Kobietki
Już jakiś czas temu pisałam do Was w tej sprawie, ale to kilkadziesiąt stron temu...
Jestem położną, piszę pracę magisterską na temat standardu opieki okołoporodowej i w związku z tym mam do Was gorącą prośbę o wypełnienie ankiety: moje-ankiety. pl/respond-52330.html (przy wklejaniu adresu trzeba usunąć spację przed "pl", inaczej nie umiałam wkleić adresu)
Będę bardzo bardzo wdzięczna za pomoc.
wypełniłam zaraz po pierwszej wiadomości
Stary 2013-11-08, 08:42   #2879
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez papuga_69 Pokaż wiadomość
a może to owu?
kurcze nie wiem
W sumie, nie pomyślałam o tym.
Zobaczymy czy pojawi się czerwonka czy nie

Stary 2013-11-08, 08:51   #2880
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Mało jesz, ja jem tak:
ś: 2-3 kromki chlebka ciemnego ze słonecznikiem+serek+pomid or+ czasem parówka herbata
2ś: danio z bułką lub kanapka/owoc
o: zupa+ drugie danie przeważnie tak godzinę czy dwie po zupie
k: to co na śniadanie albo owsianka
ś: 4-5 kromek z dzemem (czasem 2 jajka i majonez) i zbożówka
2ś: czasem 2-3 listki chleba tego lekkiego, czasem cos innego (np. parowka, jajko sadzone, platki z mlekiem bez laktozy, jak na miescie ejstem - spacer - to zwykle bulka slodka lub zwykła)
o: to co zrobie czyli zwykle zupa, w weekend ziemniaki z miechem i surówką
k: 3 kromki chleba z... dzemem

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości