Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XI) - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-08, 16:48   #2341
pstryczek84
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XI)

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
ja się żegnam, bardzo proszę nie pisać za dużo
ppapapapaa
trzymaj sie

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 16:49   #2342
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
Maniak kosmetyczny :-P
ciiiiii...
e_vel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 16:59   #2343
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
o matko... a nie boisz sie ze polknie????
ja to taka strachliwa jestem ze szok
Nie nie, to nie tak, że ona sobie go mamla czy coś. Tylko od razu, jak tylko go do buzi sobie wpycha, to w tym momencie jej wyciągam z rączki, wyrzucam do doniczki, a ona bierze nowego. Taka zabawa

Nancy, wytrzymaj!

A żeby nie było, młoda nie ma tak dużo ciuchów (no, może trochę ), że nie możemy ich pomieścić, tylko ona ma jedną komodę - 3 szuflady i kilka wieszaków w naszej szafie. A np. takie za duże jeszcze to trzymam na swojej półce A przydałyby się dosłownie jeszcze 2 szuflady, żeby było właśnie gdzie te rzeczy dawać.

Edytowane przez hje
Czas edycji: 2013-11-08 o 17:00
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 17:09   #2344
misiaeel
Wtajemniczenie

witam się
chyba mi nie pocytowało wszystkiego
ja dzisiaj cały dzień poza domem, na zakupach byłam i co. kupiłam sobie tylko spodnie za to Mężowi bluze, spodnie, koszule, no i Hance papciochy i spodnie. miały to być zakupy dla mnie tylko

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Babel cos ok. 10kg, urodzeniowa 3050.

Pospalismy troche (prawie 2godz :P), jakby mi lepiej. Mialam isc na kawe do kolezanki ale mam totalnego niechcieja, chyba odwolam..... Nawet sniadania jeszcze nie jadlam.

Hje, babel jak na razie calkiem ok zasypia (tfutfu)ale chodzi o spanie w nocy... Pierdyliard pobudek z krzykiem/placzem juz nie wiem. Malz oczywiscie dalej swoje, odstawiamy od uu.... A ja jestem juz tak zdesperowana, ze pierona naprawde calkiem powaznie zaczynam o tym myslec, mimo ze chyba mi serce peknie (odkad Pietraszko prawie nie ciagnie uu w dzien to mi smutno )

Ahhhh!!!!! Co za matka ze mnie! Dzisiaj konczymy 10miesiecy!!!!!
Hope, buziak dla Dadolka!!!!!!!!!!!
buziaki za 10 miesięcy
i dla Dadola

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
Wasze dzieci robiły chociaż coś podobnego, zanim stanęły albo coś?
Pola tak gdzieś od 3 tygodni robi

Edit. Widać nawet jednego ząbka
dokładnie tak zaraz wstanie

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Dasz radę

Nie chwaliłam się chyba, Michałek ostatnio przyraczkwał do mnie wspiął się na mnie, odwrócił się w stronę tżta i powiedział MAMA Już widzę że robi to świadomie, kochanie moje. Właśnie gotuję mu zupkę, trzymajcie kciuki żeby choć trochę zjadł.
Nie uwierzycie co mu smakuje i wycyckuje do odtatniej kropelki - tran
Hania też już świadomie

Cytat:
Napisane przez Lenova Pokaż wiadomość

Pytanie jeszcze: Czy Wasze dzieci już samodzielnie trzymają butelkę przy piciu mleka/herbatki/etc ??? Bo moja Blanka kiedyś umiała a teraz ni chu chu musze jej trzymać i nie wiem czy to nie za późno na takie rzeczy
Hania nie trzyma, może czasem złapie jak daję Jej mleczko, ale zaraz puszcza:/
mam się martwić?

Cytat:
a tak mój Bąk wczoraj w nocy sobie śpiochał wiem, że dla Was do codzienność ale ja i tak się jaram

Cytat:
Napisane przez onaella Pokaż wiadomość
Tak, z tym ze Wiktor umie sam sobie trzymać butelkę od jakiegoś 4 miesiąca.
I od dawna też butelkę czy kubek z wodą stoi albo na podłodze albo na stoliku i Wiktorek sam kiedy chce podchodzi, bierze i pije
wow, zdolniacha

Cytat:
No i nie bedzie referendum w sprawie szesciolatkow, swietnie
kurde, czemu o takich sprawach decyduje "grupa" osob (co by nie uzyc bardziej dosadnego slowa ) ktora o nauczaniu nie ma ZIELONEGO POJECIA!!!!
Dlaczego my jako rodzice nie mamy nic do powiedzenia w tej kwestii?
też tego nie rozumiem

Cytat:
o bosze

fajne to? bo sie zastanawiam
http://allegro.pl/plac-zabaw-suchy-b...686225240.html
nad tym samym myślałam

Cytat:
ja się żegnam, bardzo proszę nie pisać za dużo

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 17:14   #2345
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez e_vel Pokaż wiadomość
ciiiiii...
Już się wydało. Wiadomość poszła w eeeterrr

Głodna jestem jak uuuj ale poczekam na męża bo Oskar i tak nie da mi zjeść.

Aaaa gdzie ja mam łeb? Sto lat nasze dziubaski (Pietraszko,Daduś ).
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 17:16   #2346
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
ja dzisiaj cały dzień poza domem, na zakupach byłam i co. kupiłam sobie tylko spodnie za to Mężowi bluze, spodnie, koszule, no i Hance papciochy i spodnie. miały to być zakupy dla mnie tylko

Hania też już świadomie
Znam ten ból... Chyba jak większość z nas

A ja nie wiem w sumie, czy Pola mówi świadomie, bo jak się bawi, to tak nieraz do siebie gada. Ale jak ją zawołam i do mnie idzie, to wtedy jest takie wyraźne MA-MA! A szczególnie jak płacze i ktoś ją tuli, to tylko jeśli ja to robię, to tak mówi. Więc, może...
Stary 2013-11-08, 17:21   #2347
misiaeel
Wtajemniczenie

Cytat:
Znam ten ból... Chyba jak większość z nas

A ja nie wiem w sumie, czy Pola mówi świadomie, bo jak się bawi, to tak nieraz do siebie gada. Ale jak ją zawołam i do mnie idzie, to wtedy jest takie wyraźne MA-MA! A szczególnie jak płacze i ktoś ją tuli, to tylko jeśli ja to robię, to tak mówi. Więc, może...
świadomie

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 17:28   #2348
nafiyqa
Zakorzenienie

A wlasnie, pstryczek juz zaczal temat.
Jestescie za poslaniem 6-latkow do szkol czy nie?

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 17:30   #2349
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
ja jestem na NIE tym bardziej, że większość szkół nie jest przygotowanych na to.
e_vel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 17:31   #2350
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Ja sama nie wiem. Bo niektóre szkoły są na to naprawdę dobrze przygotowane i człowiek się nie boi posyłać do nich takiego małego dziecka, ale inne z kolei, to... Nie ma komentarza.
Akurat w naszej miejscowości jest taka szkoła, że ja bym nie posłała
Stary 2013-11-08, 17:53   #2351
pstryczek84
Zakorzenienie

Wiecie, akurat przygotowanie szkoly to jest najmniejszy pikus
ofkors super by bylo gdyby sale byly dopasowane do malych dzieci, lazienki, szatnie, ehhh moglabym tak wymieniac i wymieniac
a nikt glosno nie mowi np o tym ze w przedszkolach jest zakaz nauki czytania i pisania, ogolnie najlepiej zero nauki a sama zabawa a potem taki maluch ma przyjsc do pierwszej klasy, wysiedziec 5 razy po 45 minut w lawce i w rok nauczyc sie pisac i czytac
czyli tak naprawde dzieciaki o rok mlodsze beda uczyc sie czytania i pisania rok krocej

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 18:00   #2352
hje
Zakorzenienie

Dziewczyny, znalazłam takie mieszkanie: http://brzesko-bochnia.pl/Ogloszenie...nie-do-wynajec
To jest przykładowe, które najczęściej są w ofertach z naszej okolicy. Brałybyście takie mieszkanie i za taką cenę?

---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Pstryczku, ja mam dobry przykład - mój kuzyn. On ma niby 7 lat i chodzi do pierwszej klasy, ale jest opóźniony w rozwoju właśnie o ok. rok (w niektórych czynnościach). Mówiliśmy ciotce, żeby go posłała do szkoły specjalnej (Złota), ale ona się uparła i koniec. I teraz co rusz ma telefony od wychowawczyni. On ma w klasie takiego kolegę, z którym się straaasznie nie lubią, tłuką się często, przezywają, jeden zrzuca winę na drugiego.
Ale też A. jest taki, że jak się mu coś powie, żeby zrobił, to on w ogóle nie pomyśli, tylko robi to. I np. wczoraj ściągnął majtki na środku korytarza, przy wszystkich dzieciach Raz jak mieli jakiś apel, to się po prostu położył na podłodze. Na lekcjach co 10 minut chodzi do ubikacji, albo non stop je. Bo na przerwach chodzi do biblioteki grać na kompie
Dużo by wymieniać... Wiem, że to nie jest sytuacja stricte nawiązująca do tematu, bo on jednak ma problemy spore. Ale sam fakt, że jak chodził do przedszkola, to takich sytuacji było duuużo mniej. I właśnie to, że on nie rozumie, że jest lekcja, i się siedzi na tyłku grzecznie przez te 45 min., a na przerwie można się bawić. Bo on ma właśnie jeszcze umysł 6-latka. Na pewno nie wszystkie dzieci takie są, no ale jednak coś w tym jest.
Stary 2013-11-08, 18:12   #2353
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
No i nie bedzie referendum w sprawie szesciolatkow, swietnie
kurde, czemu o takich sprawach decyduje "grupa" osob (co by nie uzyc bardziej dosadnego slowa ) ktora o nauczaniu nie ma ZIELONEGO POJECIA!!!!:mur :
Dlaczego my jako rodzice nie mamy nic do powiedzenia w tej kwestii?

Cytat:
Aga pewnie przy Tobie czuje się bezpiecznie...

hje hahaaha prawdziwa mała kobietka z Polci

a my kończymy pakowanie, jak już pisałam jedziemy na weekend do t., nie wiem, jak ja to wytrzymam
Dasz radę! Trzymaj się.

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
K...

Cytat:
Absolutnie nie! Zabieranie dzieciom roku dzieciństwa, poza tym takie szkraby nie są na to wg mnie gotowe!
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 18:43   #2354
onaella
Zakorzenienie

Kupiliśmy dziś małemu taki garaż i jest szał
http://www.argos.co.uk/m/static/Prod...t%3EGARAGE.htm

Super zabawka, ma ruchome części, światełka i dużo odgłosów

14.08.2010
baby
onaella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 18:45   #2355
LadyWhisper
Zakorzenienie

Black
Teraz tak na szybko tylko.....

Odpierdaczylam sie jak szczur na otwarcie kanalu, malz jak mnie zobaczyl to wow! I ze dawno (oooooooooooj daaaaaaaaawnoooo skarbie) mnie takiej nie widzial walnelam se krwistoczerwona szmine i bedziem smigac na Come. Boje sie troche babla zostawiac ale do DOMITu mamy na szczescie tylko 5minutek wiec jak cos to przylece

Mam nadzieje, ze koncert bedzie mega

Buziaki

Wysłane z mojego HTC ChaCha A810e

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 19:25   #2356
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Black

Odpierdaczylam sie jak szczur na otwarcie kanalu, malz jak mnie zobaczyl to wow! I ze dawno (oooooooooooj daaaaaaaaawnoooo skarbie) mnie takiej nie widzial walnelam se krwistoczerwona szmine i bedziem smigac na Come. Boje sie troche babla zostawiac ale do DOMITu mamy na szczescie tylko 5minutek wiec jak cos to przylece

Buziaki

łuhuhuh już sobie Ciebie wyobrażam !!!! udanego koncertu ;*

Cytat:
Dziewczyny, znalazłam takie mieszkanie: http://brzesko-bochnia.pl/Ogloszenie...nie-do-wynajec
To jest przykładowe, które najczęściej są w ofertach z naszej okolicy. Brałybyście takie mieszkanie i za taką cenę?[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------
a to tanio jak na Twoje okolice? ja bym brała jak tanio a jak przeciętnie to szukała bym czegoś lepszego u Nas za taki metraz to z 2000

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Moja 9.5 mca, ur. 3070g obecnie 8300g

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
około 8,5 kg ( 3450)

Cytat:
Napisane przez Authentic Pokaż wiadomość
Cześć, to znowu ja... Jakby kto pytał- nie daję rady.
10-miesięczne dziecko i 30 tydzień ciąży nie dają się pogodzić.
Plecy pękają, a Agata zaczyna chodzić.
Muszę wytrzymać jeszcze minimum 6 tygodni, bo do 40 na pewno nie dotrwam. Za dużo dźwigania, brak czasu na odpoczynek, nocne wstawanie... A brzuch mam większy niż poprzednio. Maksiu rzuca się jak szalony, Agata wspina się dosłownie na wszystko, a mąż całe dnie w pracy.

Pozdrawiam i zazdroszczę, że nie macie brzuszków... to by wiele ułatwiło.
Hej!!! powodznia w końcówce !

Idę kapac Haniule i będę
Stary 2013-11-08, 19:25   #2357
blogerka
Wtajemniczenie

Padam na pysk wiec nie bylo czasu na wizazowanie .. od wtorku zmieniam podejscie do usypiania drzemek, wybralam z tej ksiazki tylko to co mi przypasowalo - nie dam rady wyjsc z pokoju jak Borys sie drze i czekac 2 do 7 minut. Skutek jest taki, ze ..

1. Mamy pierwsza drzemke o godzinie 10 - 11.30. W pierwszy dzien padl jak szlam z nim po schodach. Dzisiaj troche poplakal, wstawal w lozeczku, wiec go odkladalam, uspokojalam, tlumaczylam. Zasnal. Wczesniej mielismy drzemke pierwsza o godzinie 8 do 8.45 - 9. Co mnie niemilosiernie wkurzalo, bo ledwo wstal, juz usypialam go a ja po porannej kawie o 6, dosypialam.. Inna sprawa ze spal w kuchni pod okapem w maxi cosi, wiec ja siedzialam w salonie tez przy dzwieku okapu. Niby bezproblemowe usypianie ale zero relaksu.

2. Druga drzemka - Planowalam na 14 / 14.30. Niestety od dwoch dni po 30 minutach usypiania odpuszczam i nie ma drugiej drzemki, bo widze ze pada ze zmeczenia, i wystarczyloby ponoszenie na raczkach i by odplynal. Wczesniej byla miedzy 11 / 12 45 min gora godzina.

3. Zasypianie na noc, kiedys przed 18. Obecnie przed 19. Kiedys odplywal na moich rekach podczas karmienia, obecnie kilka minut zajmuje mi uspienie.
To jest chyba koszt tej metody, przynajmniej poki co.. Pobudki w nocy sa, nie wiem ile dokladnie, ale ...
Pstajemy juz o 7.30 a nie o 6. I powiem Wam ze ta poprawa nastapila juz po pierwszej dobie. Wiec czuje sie znacznie bardziej wyspana.
Zobaczymy jak to bedzie dalej.
Aha .. i wczoraj w nocy musialam zmienic pamersa, bo byl mokry - musialam zle zalozyc. Wybudzil sie calkowicie, usmiechal sie, chcial sie bawic. Ale zostawilam go samego w lozeczku, 5 minut cos sobie pogadal, usnal sam bez placzu.

Poza tym z przeziebienia prawie jestemy juz wyelczeni, Borysa trzymalo od soboty mnie srody zeszlego tygodnia.

Podczas zabawy samochodzikami drze sie "brum" brummmm" brrrr i jezdzi nimi po podlodze, po szybach, dzisiaj po schodach wchodzil z samochodzikiem. Urocze to jest

Edytowane przez blogerka
Czas edycji: 2013-11-08 o 19:28
blogerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 19:56   #2358
hje
Zakorzenienie

Bokeh, no właśnie tutaj takie mieszkanie to i za 600 zł można mieć. My wiadomo, chcielibyśmy jak najtaniej, ale w miarę w jakichś porządnych warunkach. A przez to popadam w jakieś paranoje i przez nie mieszkania lekko poniżej 1000 zł wydają mi się za drogie A do tysiąca to jest najwięcej mieszkań, powyżej to już np. jakieś 3-pokojowe. Zależy, gdzie ono się znajduje.
Stary 2013-11-08, 20:09   #2359
insolito
Zadomowienie

Cytat:

wrrrrrr nastepna szczesliwa "mama"
ja sie chyba nigdy nie doczekam
Piotrkowi się dziś znów wyrwało, ale ewidentnie nie świadomie Czekam razem z Tobą

Twój sen mnie powalił

Cytat:
Napisane przez gojka24 Pokaż wiadomość

Pierwsze zdjęcie zrobione było z dniu powrotu ze szpitala. Mierzyła wtedy 50 cm i miała 2780 wagi...

Najprawdopodobniej znowu mniej mnie będzie, bo na jutro się goście zapowiedzieli, zostaną aż do poniedziałku... Wcale mnie to nie cieszy, tzn fajnie, że przyjeżdzają, ale troche za długo chcą zostać... Mamy małe dziecko i oni też o 4 miesiące starszego syna od Pauliny... Uważam, że przy takich małych dzieciach max 1 noc... no ale dla nich to nie problem... od samego początku jeżdżą z tym dzieckiem gdzie tylko się da.... a ja raz przenocowałam z Pauliną u rodziców i więcej w najbliższym czasie nie planuję... Wolę w domu, gdzie dziecko ma swoje konty i wogle.. No i kurde zaburzą nasz rytm dnia, co już wogle mi się nie podoba... ech ja poprostu jestem typem domownika, lubię ciszę i spokój, stały rytm dnia i wogle... dlatego nie lubię gości co na dlugo przyjeżdżają a już wogle to takich niezapowiedzianych... A Ci zawsze dzwonią, że za 10 min przyjadą, fakt posiedzą godz i jadą, ale i tak wg mnie powinni się zapowiedzieć, zwłaszcza, że mieszkają jakieś 100km od nas, więc doskonale wiedzą, wcześniej, że planują nas odwiedzić.... no.... wygadałam się, więc mogę iść prasować... Miłego dnia

Jak malutka była

Też bym nie chciała gości n tak długo

Cytat:
Napisane przez Kija80 Pokaż wiadomość
A Wasze niejadki odrzucają wszystko jednakowo, tzn. obiadki gotowane na równi ze sklepowymi? Czy próbujecie tylko własnego gotowania? U mnie jest dziwnie. No bo tak - młoda jest opóźniona mocno z jedzeniem bo zaczęłyśmy wprowadzać jak miała ponad 7 miechów czyli rozszerzamy się trochę ponad półtora miesiąca i w dodatku w żółwim tempie ze względu na alergię (na samym początku była jedna nowa rzecz na 5-7 dni, teraz częściej bo na razie nic się nie dzieje). Jako że gotowania nienawidzę jedziemy na razie tylko i wyłącznie na słoiczkach. Powiem szczerze że w dużej mierze z wygodnictwa, ale nie tylko - na słoiczkach mam procentowo wypisane składy i przy dziecku alergicznym łatwiej mi jest kontrolować ile czego dostało. No i na chwilę obecną sytuację mamy następującą: nie trafiłam na razie na nowy alergen oprócz nieszczęsnego ryżu (z tym że cały czas przed nami gluten, nabiał - w tym żółtko, pomidory, ryba). Na początku była masakra, miałam 7,5-miesięczne dziecko które nie potrafiło przełknąć nic oprócz mleka, dławiła mi się papkami po 4-5 miesiącu podawanymi po odrobinie. Prawie całe słoiczki szły do kosza przez dobre 2-3 tygodnie. Potem nagle zajarzyła i zaczęła pięknie zjadać praktycznie wszystko co jej dawałam, nieważne czy słodki deserek, czy mdły brokuł, czy obiadek z mięskiem. Warunek niezbędny - musi być totalna ciapa, dzioba otwiera jak tylko widzi miskę, ale zje wyłącznie te małe słpiczki po 4-5 i niektóre po 6 miesiącu, musi być miks całkowity. Trzy razy próbowałam jej dać obiadek po 6 miesiącu taki z minimalnymi kawałeczkami, np z Bobovity Złocisty rosołek z kukurydzianą kaszką. Całkiem smaczny, nie wiem czy nie lepszy od zupek które jadłam w tym czasie gdy byłam na ostrej diecie eliminacyjnej Pachnie pięknie, skład sprawdzony - nie ma tam nic czego by już nie jadła. Jeszcze dobrze językiem nie dotknęła i już miała odruch wymiotny No to zblendowałam na papkę, też nie bardzo chciała (dopiero później jej trochę wcisnęłam), za to wsunęła bez problemu którąś z tych naszych sprawdzonych papek. Dziś była identyczna akcja z zupką kalafiorową tylko że jej się nie tknęła nawet po zblendowaniu. Nietypowo bo podkreślam że ona zjada absolutnie każdy słoiczek tylko z tych pierwszych. A w tej zupce najwięcej było kalafiora którego bardzo lubi.. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że w tych późniejszych zupkach jest niby więcej mięsa a ona na początku mięsnych obiadków nie chciała, zjadła dwie łyżeczki i musiała dostać jakąś jarzynówkę. Potem się przekonała ale w pierwszych słoiczkach mięska jest niewiele, może wyczuwa że w tych dużych jest go więcej i to jej nie pasuje? Pomijam konsystencję, widocznie nie umie jeszcze tego przeżuć, ale nie mam innego pomysłu co jej może nie pasować w składzie. Bo co innego gdyby wybrzydzała ogólnie, ale ona te małe wsuwa absolutnie wszystkie z tych ktòre testowałyśmy (gdyby wliczyć deserki to tych rodzajów "potraw" i smaków jest naprawdę sporo).

Elaborat mi straszny wyszedł Konkluzja miała być następująca - jeżeli któraś nie próbowała, to może nakupujcie słoiczków i potestujcie? Wiem że przy niejadkach to nieekonomiczne, ale wydaje mi się że na słoiczkach łatwiej wychwycić co ewentualnie podejdzie bardziej. Jak się gotuje samemu to trudniej powtórzyć taki sam skład, a to się wrzuci więcej marchewki, a to mięska inną ilość, a to się zblenduje mniej lub bardziej... A może to dla niejadka ma znaczenie? I może udałoby się w końcu trafić na coś co mu podpasuje? Bo dzieci to różne dziwne gusta mają, moja pluje złocistym rosołkiem ale za to miłością bezgraniczną darzy brokuła z bobovity. Taką śmierdzącą rzadką zieloną kupę bez smaku, którą tknęłabym tylko gdybym miała inaczej umrzeć śmiercią głodową I nie tknęła tej dzisiejszej zmiksowanej kalafiorowej chociaż uwielbia wszystkie jej składniki i była naprawdę głodna (wcisnęła indyka z dynią z ziemniaczkami i poprawiła deserkiem). A do jej absolutnie najulubieńszych dań należy kleik kukurydziany na nutramigenie (przekonała się nagle po 3 tygodniach), za to nie tknie kaszki kukurydzianej na tymże nutramigenie mimo że to prawie to samo...

Pietrek zdecydowanie woli sklepowe jedzonko I grudkowe, wszystkie papki odrzuca

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość

[/COLOR]insolito jak wyglada zabawianie Piotrka podczas posilku? Ja caly czas mowie do Yae, usmiecham sie, sama tez podjadam cos podobnej konsystencji i koloru i dajemy rade. Co 3-4 kesy podaje tez picie i dzieki temu rowniez chetniej zjada.

W koncu do Was wrocilam, jestem na biezaco i nawet odniesc sie moglam. Teraz co u nas... Yae po dwoch okladach na kark tempreatura spadla, dzieki lekarstwu z nosa az tak sie nie leje, humor powrocil wczoraj wieczorem, noc z czterema pobudkami na uu, ale bez noszenia i jazd z zasypianiem. Dzis apetyt i humor rowniez dopisuja. Mam nadzieje, ze bedzie juz tylko lepiej. Czekamy do niedzieli na potwierdzenie diagnozy.

Śpiewam, gadam, robię z siebie idiotę Czasem w akcie desperacji włączam piosenkę na youtube

Cieszę się, że malutka już ma się lepiej

Cytat:

Powiem wam, ze w d.upe jeza z tymi nockami, znowu mam dola jak nie wiem co, o polnocy (!!!) Sie obudzilam i myslalam, ze to juz gdzies k. 4, a babel sobie dzisiaj po prostu pobudki urzadzil co 15 min. Jesten wykonczona, zalamana, mam dosc o roztrzasc te wszystkie ksiazki srazki nie wiadomo co, to i tak nie dziala.

Dzisiaj COMAaaaaaaaa

Oj, nic nie umiem doradzić Bardzo Wam współczuję

Cytat:
Dzień dobty

Kolejna kiepska noc za nami

Wiktorek zasnął po 22.30 potem obudzil się ok 1 i dopiero po 3 skapitulowalismy z mężem i blisko 40minut usypialismy w wózku. A rano pobudka o 6 i koniec spania.

Gorączka dalej trzyma
Jak tylko syrop przestaje działać rośnie do prawie 39.

Oczywiście w czasie spania też pobudki.
Zdrówka

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Prośba: napiszecie mi ile ważą wasze dzieci obecnie - i wage urodzeniową w nawiasie?
Mam filmy, że moja przez to niejedzenie waży za mało..

Obecnie ciężko powiedzieć. Miesiąc temu ważył 9,5 kg, teraz pewnie ok 10 kg ( waga urodzeniowa-3600)

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
:
A Ty masz przesympatyczny głos
No takiego komplementu to się nie spodziewałam Nienawidzę go słuchać na nagraniach Ale dzięki, dzięki, miło mi

Tylko Wy wieci, jak bije moje serce od środka .
insolito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 20:18   #2360
laurka23
Zakorzenienie

Kliknęłam na all książkę " Moje dziecko nie chce jeść" Carlosa Gonzaleza.
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 20:26   #2361
insolito
Zadomowienie

Cytat:
B
Ahhhh!!!!! Co za matka ze mnie! Dzisiaj konczymy 10miesiecy!!!!!
Hope, buziak dla Dadolka!!!!!!!!!!!
Buziaki dla Pietraszka i Dadolka

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43623299]czego chcesz, bardzo ladna waga, przyjmuje się, że na rok (rok, a nie 9,5 mca ) dziecko powinno potroić wagę. BTW, Agata nie potroila, ona dopiero teraz, mając 3,5 roku

[/QUOTE]

Ale różne te Twoje córy

Cytat:

Wiesz, Michał chyba najmniej je na wątku. Czasem rano pomemla chleb z masłem, a w południe jedna łyżeczka zupki/ziemniaka rozgniecionego czy co tam ma. Jak ma dobry dzień to zje 5 - 7 łyżeczek. Ktoś mnie przebije?
Przestałam się spinać, bo co zrobię? Nie założę mu sondy dożołądkowej przecież. Ważne że próbuje nowe smaki. Miałam już etab nerwów, płaczu, bezsilnej złości. Musiałam wyluzować, Michał czuł moje nerwy, a ostatnie co bym chciała, to żeby miał takie skojarzenia z jedzeniem - napięcie i stres. Widzę że u nas to jak na razie się sprawdza.

Mój tak jadł, dopóki nie zaczęłam go zabawiać przy jedzeniu I kurcze wiem, że to jest błąd, ale on inaczej nie wysiedzi na miejscu A dziś znalazłam w pieluszce namacalny dowód, że coś trafia do jego żołądka Do tej pory Piotrek walił kupy jak noworodek

Cytat:

Ach, co to byla za noc...
Pobudka o 1 na chwilke ciumkania, a potem błooooogi sen do 7
Potem znow uu i pobudka przed 9
Pięknie

Cytat:
Wasze dzieci robiły chociaż coś podobnego, zanim stanęły albo coś?
Pola tak gdzieś od 3 tygodni robi

Edit. Widać nawet jednego ząbka
szykuj się mama
Słodziutka Polcia

Cytat:
Dasz radę

Nie chwaliłam się chyba, Michałek ostatnio przyraczkwał do mnie wspiął się na mnie, odwrócił się w stronę tżta i powiedział MAMA Już widzę że robi to świadomie, kochanie moje. Właśnie gotuję mu zupkę, trzymajcie kciuki żeby choć trochę zjadł.
Nie uwierzycie co mu smakuje i wycyckuje do odtatniej kropelki - tran
Cudnie

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
Jeszcze sie wróciłam,żeby obejrzeć Ślicznie całuje pieska

Jak mi sie uda nagrać Oskara to wam pokaże jak namiętnie całuje żabę :P[COLOR="Silver"]
Dziękuję

Właśnie, właśnie, ktoś tu miał na filmik z Oskarem zapodać

Cytat:

Przepraszam ,że się nie odniosę do Was wszystkich ale zalatana jestem, co chwila coś załatwiam w związku z tą sprawą o której pisałam w k. no i jutro teściowa przyjeżdza na wizytacj]:

Cytat:
a tak mój Bąk wczoraj w nocy sobie śpiochał wiem, że dla Was do codzienność ale ja i tak się jaram
Piotrek w nocy tez tak spi i ja tak spałam jak byłam malutka

Cytat:

a my kończymy pakowanie, jak już pisałam jedziemy na weekend do t., nie wiem, jak ja to wytrzymam
Bądź dzielna

Stary 2013-11-08, 20:58   #2362
elllmi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
standard

Cytat:
nieeeee

Cytat:
Kupiliśmy dziś małemu taki garaż i jest szał
http://www.argos.co.uk/m/static/Prod...t%3EGARAGE.htm

Super zabawka, ma ruchome części, światełka i dużo odgłosów
ale jak on tym się bawi? Filip by to rozpierdzielił w drobny mak raczej

Cytat:
o kurczaki, to będzie impreza bawcie się dobrze

elllmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 21:01   #2363
calawdeszczu
Wtajemniczenie

czooołem

nadrobię Was jutro, spadam spaaaaaaaaać

Bylam w tesco i są promocje na dzieciowe ubranka, kupiłam małej kilka rzeczy a że miałam ograniczony fundusz to nie mogłam się zdecydować za co łapać

A tak mi się podobają, że już nie mogę się doczekać jak ją ubiorę

aaa i od wtorku w biedrze będą te półki na zabawki co neti ma- przymierzam sie do zakupu ale w mojej biedrze często nie ma tego co w gazetce.

to se pogadałam
Dobranoc

calawdeszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 21:06   #2364
insolito
Zadomowienie

Cytat:
Black

Buziaki

A fotka dla nas?

Udanej zabawy

Cytat:
Napisane przez blogerka Pokaż wiadomość
Padam na pysk wiec nie bylo czasu na wizazowanie .. od wtorku zmieniam podejscie do usypiania drzemek, wybralam z tej ksiazki tylko to co mi przypasowalo - nie dam rady wyjsc z pokoju jak Borys sie drze i czekac 2 do 7 minut. Skutek jest taki, ze ..

1. Mamy pierwsza drzemke o godzinie 10 - 11.30. W pierwszy dzien padl jak szlam z nim po schodach. Dzisiaj troche poplakal, wstawal w lozeczku, wiec go odkladalam, uspokojalam, tlumaczylam. Zasnal. Wczesniej mielismy drzemke pierwsza o godzinie 8 do 8.45 - 9. Co mnie niemilosiernie wkurzalo, bo ledwo wstal, juz usypialam go a ja po porannej kawie o 6, dosypialam.. Inna sprawa ze spal w kuchni pod okapem w maxi cosi, wiec ja siedzialam w salonie tez przy dzwieku okapu. Niby bezproblemowe usypianie ale zero relaksu.

2. Druga drzemka - Planowalam na 14 / 14.30. Niestety od dwoch dni po 30 minutach usypiania odpuszczam i nie ma drugiej drzemki, bo widze ze pada ze zmeczenia, i wystarczyloby ponoszenie na raczkach i by odplynal. Wczesniej byla miedzy 11 / 12 45 min gora godzina.

3. Zasypianie na noc, kiedys przed 18. Obecnie przed 19. Kiedys odplywal na moich rekach podczas karmienia, obecnie kilka minut zajmuje mi uspienie.
To jest chyba koszt tej metody, przynajmniej poki co.. Pobudki w nocy sa, nie wiem ile dokladnie, ale ...
Pstajemy juz o 7.30 a nie o 6. I powiem Wam ze ta poprawa nastapila juz po pierwszej dobie. Wiec czuje sie znacznie bardziej wyspana.
Zobaczymy jak to bedzie dalej.
Aha .. i wczoraj w nocy musialam zmienic pamersa, bo byl mokry - musialam zle zalozyc. Wybudzil sie calkowicie, usmiechal sie, chcial sie bawic. Ale zostawilam go samego w lozeczku, 5 minut cos sobie pogadal, usnal sam bez placzu.

Poza tym z przeziebienia prawie jestemy juz wyelczeni, Borysa trzymalo od soboty mnie srody zeszlego tygodnia.

Podczas zabawy samochodzikami drze sie "brum" brummmm" brrrr i jezdzi nimi po podlodze, po szybach, dzisiaj po schodach wchodzil z samochodzikiem. Urocze to jest
Mam nadzieję, że będzie tylko lepiej

Cytat:
Kliknęłam na all książkę " Moje dziecko nie chce jeść" Carlosa Gonzaleza.
Ja też ja kupiłam

Dziękuję za wszystkie komentarze na temat mojego synka

Ale cisz....

Stary 2013-11-08, 21:26   #2365
hope01
Zakorzenienie

dziewczynki ja tak szybko.
Nadrobiłam Was. Pośmiałam się, pozachwycałam nowymi umiejętnościami i zdjeciami i filmami.
Współczuję niejadkom.
Parówek już lepiej nie ruszam ja za dużo się naoglądałam co w nich jest. Ale są faktycznie te z bezpiecznym składem
Autenthic dasz radę

Dziękujemy ciociom za pamięć

Ja chwilowo czasu nie mam bo przeglądam samochody, Wczoraj sprzedaliśmy auto i chcemy kupić coś za więcej niż 4 tysiące jak dotychczas

także wybaczcie mi że się nie odnoszę

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 21:40   #2366
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez calawdeszczu Pokaż wiadomość
czooołem

nadrobię Was jutro, spadam spaaaaaaaaać

Bylam w tesco i są promocje na dzieciowe ubranka, kupiłam małej kilka rzeczy a że miałam ograniczony fundusz to nie mogłam się zdecydować za co łapać

A tak mi się podobają, że już nie mogę się doczekać jak ją ubiorę

aaa i od wtorku w biedrze będą te półki na zabawki co neti ma- przymierzam sie do zakupu ale w mojej biedrze często nie ma tego co w gazetce.

to se pogadałam
Dobranoc
kluski z rosołem

Ja dziś też byłam na szopingu, hah weszłam do tesco kupiłam obiadki dla małej, przeszłam przez dział dziecięcy i kupiłam jej kapcioszko butki na % i koniec moich zakupów

Co kupiłaś Julaskowi ? chwal się bo ja też chciałam coś ale w efekcie zrezygnowałam :P

Aha przymierzałam jeszcze fajną kurtkę w new looku ale... sama nie wiem szkoda kasy.... a jeszcze butów nie mam. Eh....

Ma któraś z Was puchową kurtkę? ciepłe są faktycznie? Wiem że Debrah masz, ale jeszcze nie byłaś w niej pewnie
Stary 2013-11-08, 21:44   #2367
elllmi
Zakorzenienie

jest nowa gazetka z zabawkami w biedrze coś dla szajki

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Ja chwilowo czasu nie mam bo przeglądam samochody, Wczoraj sprzedaliśmy auto i chcemy kupić coś za więcej niż 4 tysiące jak dotychczas
to powodzenia

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Aha przymierzałam jeszcze fajną kurtkę w new looku ale... sama nie wiem szkoda kasy.... a jeszcze butów nie mam. Eh....
mam takie samo zapotrzebowanie na zimę i po pierwsze nie mam czasu iść na zakupy, a po drugie mi sie nie chce

elllmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 21:54   #2368
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Pytanie jeszcze: Czy Wasze dzieci już samodzielnie trzymają butelkę przy piciu mleka/herbatki/etc ??? Bo moja Blanka kiedyś umiała a teraz ni chu chu musze jej trzymać i nie wiem czy to nie za późno na takie rzeczy
Darii od czasu do czasu się udaje

Cytat:
Daria ostatnio coraz częściej tak śpi a nigdy tak nie spała
Cytat:
Powodzenia

Cytat:
Ja tak samo
Cytat:

Cytat:
Uhuhuhuhu ale musisz wyglądać!!
Zazdroszczę wieczoru
Stary 2013-11-08, 21:56   #2369
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elllmi Pokaż wiadomość
jest nowa gazetka z zabawkami w biedrze coś dla szajki

to powodzenia

mam takie samo zapotrzebowanie na zimę i po pierwsze nie mam czasu iść na zakupy, a po drugie mi sie nie chce

pamiętam rok temu jak ta gazetka była i w ogóle jakoś mi ten okres utkwił w pamięci z przed roku. Mandarynki

No mi sie też nie chce szczególnie za butami.... kupiłabym tą kurtkę żeby już nie musieć łazić a jutro mama mnie ciągnie na targ....
Stary 2013-11-08, 21:57   #2370
BlackSanctum
Zakorzenienie

Nie wiem, jakim cudem, ale moje dziecko śpi na brzuchu... Ona NIGDY nie spała na brzuchu, a teraz się przekręciła i tak śpi... Co się stało?

W ogóle ostatnio Oliwa się strasznie zmieniła... Stała się taka, hmm, doroślejsza? Zaczyna powtarzać powoli wszystkie słowa, duuuużo rozumie, inaczej się bawi, ruchowo też lepiej w ciągu ostatnich dni jest... Dzisiaj np siedziała na podłodze ze mną i babcią, no i odbijałyśmy sobie razem piłkę - my do niej, ona łapała i odbijała do nas. I tak w kółko. No i np śpiewała ze mną dzisiaj - ja ćwiczyłam operę, bo dawno tego nie robiłam, a ona razem ze mną próbowała wyciągać wysokie partie, komicznie to brzmiało. Muszę ją nagrać następnym razem.

Kija, miałam się odnieść już wcześniej - moje dziecko nie tknie obiadku ze słoiczka... Deser jako tako, owoce czasem, aczkolwiek niekoniecznie, ale obiadek - w żyyyyciu. Próbowałam różnych - zupek, mięs, obiadków z rybą... Wniosek jest jednak taki, że obiadki ze słoiczka są najbardziej beee.

Edytowane przez BlackSanctum
Czas edycji: 2013-11-08 o 22:00
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości