|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4891 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6
Kupiłam sobie, mam nadzieję że już ostatnie leginsy ciążowe, zwykłe czarne, do wszystkiego się nadają
![]() Ciągle mi się marzy jeszcze spódniczka ciążowa ale musiałabym przymierzyć może na święta sobie kupię, a z drugiej strony jest sens jak mam tyle sukienek kupować na ok. 2 miesiące ciążową spódniczkę? Mam nadzieję że po porodzie szybko mi zejdzie brzuch i szybko schudnę i będę mogła nosić moje ukochane ubrania w które się teraz nie mieszczę
|
#4892 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4893 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziewczyny super wiadomości!! Właśnie dzwonił do mnie mąż i 25 listopada mamy odbiór mieszkania ![]() ![]() Tak się cieszę!! Mam nadzieję że nie będzie wielu zastrzeżeń i będziemy mogli zacząć wszystko robić. Cel jest taki aby do końca roku się wprowadzić więc ambitnie. Jestem MEGA SZCZĘŚLIWA ![]() |
|
|
|
|
#4894 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
1. Tez jestem za tym,zeby nie stosowac emolientow bez potrzeby. Eryk mial sucha skore po urodzeniu i przez miesiac uzywalam emolient (wlewalam plyn do wanienki),niczym nie smarowalam ciala. Do pupy uzywalam bepanthen,na poczatku przy kazdej zmianie pieluchy,pozniej juz rzadziej,zeby skora sie nie przyzwyczajala. 2. Eryka zawijalam w kocyk,tak jak w rozek (bo rozek mi za sztywny) i rozne grubosci mam kocykow,zalezy jaka masz temperature w domu,musisz wyczaic czy uzywac cos grubszego,cienszego. 3. Jak bedziesz karmic to przy karmieniu zmienisz tez pieluche, nie ma mozliwosci,zeby miedzy karmieniami pozostala sucha. Jak wypije to i wysiusia. Cytat:
Ja lubilam wszedzie chodzic z maluszkami kilkumiesiecznymi. Wlasnie najwygodniej. A z takim moim Eryczkiem poltorarocznym to juz jest problemowe
|
|
#4895 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Też pierwsze święta we dwójkę w naszym domu ![]() Cytat:
Edytowane przez krolowa_nilu Czas edycji: 2013-11-14 o 15:14 |
||
|
|
|
#4896 |
|
Gang Iren
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43714483]
Dziewczyny super wiadomości!! Właśnie dzwonił do mnie mąż i 25 listopada mamy odbiór mieszkania ![]() ![]() [/QUOTE] Super Gratuluje
|
#4897 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny zima nadchodzi! Zapłaciłam za 2 pomidory 6 zł
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4898 |
|
Zakorzenienie
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43714483]
Dziewczyny super wiadomości!! Właśnie dzwonił do mnie mąż i 25 listopada mamy odbiór mieszkania ![]() ![]() Jestem MEGA SZCZĘŚLIWA ![]() [/QUOTE] super ![]() mnie zima przeraża bo już teraz chodzę w zimowej kurtce bo moja skórka się nie dopina ... a z zimową też niedługo będą problemy ... a miałam nadzieję że przechodzę w niej całą zimę ...
|
|
#4899 |
|
Zadomowienie
|
Justien gratulacje mieszkania.
Kurde to można tego kremu do depilacji , ja też zawsze tam go stosowalam . Maszynka tylko nogi, ręce i pachy jechalam . Cholera chyba syn mi się zaklinowal mało się rusza dziś, za to wlazl między żebra a pierś i mnie uciska .. Edytowane przez isia4891 Czas edycji: 2013-11-14 o 15:22 |
|
|
|
#4900 |
|
Raczkowanie
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43714483]Dzień dobry
Dziewczyny super wiadomości!! Właśnie dzwonił do mnie mąż i 25 listopada mamy odbiór mieszkania ![]() ![]() Jestem MEGA SZCZĘŚLIWA ![]() [/QUOTE] Zazdroszczę , my na nasze mieszkanko jeszcze sobie poczekamy. Mam nadzieję że w 2014 coś kupimy na razie będę cieszyć się z wynajętego |
|
|
|
#4901 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
To rzeczywiście masz towarzycho ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A ta mi wpadła w oko. Podobały mi się jeszcze w takim stylu http://www.gluck.pl/pl/posciel-z-baw...p3-9027.p.html ...ale cena już podwójna I tak trzeba będzie jeszcze z czasem wziąć coś na zmianę, to podumam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Próbowałam kremów ze 100 lat temu, ale średnio byłam zadowolona. Chyba jeszcze zrobię teraz jedno podejście, może akurat A możesz jakiś skuteczny Twoim zdaniem polecić? ![]() [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43714483] Dziewczyny super wiadomości!! Właśnie dzwonił do mnie mąż i 25 listopada mamy odbiór mieszkania [/QUOTE]Ale ekstra ![]()
|
|
#4902 |
|
Rozeznanie
|
1. Emolienty są fajne, ale dla dzieciaczków z problemami skórnymi. Jeżeli przyzwyczaisz zdrową skórę niemowlaka do emolientu później nie poradzi sobie ona ze zwykłymi kosmetykami. Można też używać emolientu profilaktycznie, w okresach gdy skóra jest trochę bardziej sucha np. raz w tygodniu. Po emoliencie niczym już nie smarujesz (ani oliwką, ani balsamem, tylko osuszasz). Odchodzi się od używania oliwek, zatykają pory, przydają się ew. do masażu niemowlaczka. Firmy można mieszać, ale jak masz pewność, że żadna z nich nie uczula, bo jak coś uczuli to nie będziesz wiedziała co
![]() 2. Tego nie wiem dokładnie, ja mam śpiworek z Ikei, kocyki z mikrofibry i bawełniane, jeden rożek. Myślę, że trzeba zobaczyć, co będzie ci odpowiadać. 3. Zawsze od razu po każdej kupie i jak są tylko siki to +/- co 3h, tuż po karmieniu (tak mówi moja położna, że podczas karmienia niemowlęta zawsze dużo walą w pieluchę, bo zwlaniają miejsce w brzuszku na nowy pokarm), no i tuż przed i po spaniu ![]() 4. Każda kobieta musi wypełnić deklarację o wyborze lekarza rodzinnego (to akurat i facet musi ) i położnej. Jak się zapisywałaś do przychodni na pewno taką deklarację podpisywałaś (pewnie nawet nie pamiętasz). Jak wychodzisz ze szpitala pytają się ciebie do jakiej przychodni należysz i szpital wysyła tam informację, że zostałaś wypisana z noworodkiem. Przychodnia ma obowiązek wysłać do ciebie położną środowiskową. Takich wizyt powinno być co najmniej 4, ale zdarza się, że położna przychodzi raz, są one obowiązkowe, bo ta położna ponosi odpowiedzialność za stan twojego dziecka przez pierwsze dni po porodzie. Sprawdza warunki bytowe, to w jakim stanie jest dziecko, czy przybiera na wadze, zagląda też w twoje krocze lub sprawdza ranę po CC. No i jest skarbnicą wiedzy, powinna odpowiedzieć na twoje wszystkie pytania i rozwiać wątpliwości zw. z opieką nad noworodkiem. Aha! Położną środowiskową można zmienić bezpłatnie chyba 2 razy w roku. Jeśli znasz jakąś fajną położną i chcesz, by to ona odwiedzała cię po porodzie musisz podpisać z nią deklarację (wtedy ta poprzednia automatycznie wygasa). Wychodząc ze szpitala podajesz wtedy bezpośredni numer do tej położnej i szpital ma obowiązek ją poinformować o wypisie. Edytowane przez krolowa_nilu Czas edycji: 2013-11-14 o 15:37 |
|
|
|
#4903 |
|
Raczkowanie
|
Cherubinko: używam Bielendy Vanity, aktualnie Czerwony Kasztan. Są dostepne w Rossmanie za kilka zł (do 10 max).
Ja jestem bardzo zadowolona, aczkolwiek któraś z Was zwróciła uwagę na typ/rodzaj owłosienia. Jestem jasną blondynką, włosy niegrube i raczej słabe (tu mowa o tym na głowie), także również w okolicach bikini nie mogę chwalić się mocnymi włosami, chociaż...hm.... nie mam porównania, aż tak dokładnie żadnej z koleżanek się nie przyglądałam
|
|
#4904 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A do gina też się wstydzisz? Chodzę, bo muszę. Choć nie ukrywam, że pierwsze razy były wstydliwe. Zwłaszcza jak dociekliwa, bardzo skrupulatna, kosmetyczka niemalże mi głowę wsadzała w wiadomo co. By zobaczyć czy wszystkie kłaczki wyszły
|
|
|
#4905 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mówisz po prostu, ze jesteś pod opieką ginekologa, więc takie zaglądanie nie jest Ci potrzebne Z resztą ogólnie na całą wizytę położnej środowiskowej można się nie zgodzić, także dziewczyny jak nie macie ochoty przyjmować nikogo w domu to nikt nie ma prawa od Was tego wymagać Ja w swojej deklaracji o wyborze internisty w rubryczce o położnej zostawiłam puste miejsce Ciekawe czy coś z tym zrobią.
Edytowane przez Akkma Czas edycji: 2013-11-14 o 15:45 |
|
|
|
|
#4906 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
nawet nie wiem czy ta przychodnia istnieje jeszcze, albo czy lekarz przyjmuje. Serio, od 18 roku życia byłam u internisty może raz, odkąd pracuję korzystam z usług prywatnych. Co w takim wypadku?
|
||
|
|
|
#4907 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
, ale tu nie mam wyjścia, muszę i już ...no i trwa chwilę. A u kosmetyczki już dłuższa ta wizyta. Na pewno początki najgorsze
|
|
#4908 |
|
Zadomowienie
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43715176]Ja to doskonale rozumiem. My teraz wynajmujemy. Mieszkanie kupiliśmy w styczniu i naprawdę już nie mogę się doczekać. Już bardzo, bardzo blisko ale bardzo bym chciała zacząć szykować pokój dla małej
![]() O Dżizas ja nawet nie pamiętam gdzie się zapisywałam do internisty nawet nie wiem czy ta przychodnia istnieje jeszcze, albo czy lekarz przyjmuje. Serio, od 18 roku życia byłam u internisty może raz, odkąd pracuję korzystam z usług prywatnych. Co w takim wypadku?[/QUOTE]Jeżeli chcesz być zapisana to idź do najbliższej przychodni i zapisz się do internisty (taką deklaracje możesz składać bodajże 2 razy w roku - nie musisz podawać, gdzie byłaś zapisana wcześniej ).Ja swoją złożyłam dopiero jak zaszłam w ciążę i musiałam iść z pęcherzem do internisty. Wcześniej zapisana byłam do pediatry i cały czas do niego chodziłam :P Jednak w ciąży już głupio mi było siedzieć w kolejce z samymi dzieciakami
|
|
#4909 |
|
Zakorzenienie
|
Jednak robię makaron z mielonym papryką i sosem. Tylko żeby nie było nudno robię kolorowy makaron halloweenowy w kształcie pająków nietoperzy i czaszek
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4910 |
|
Gang Iren
|
Ile?? Polska drogi kraj. Ja za 8 sztuk zaplacilam 1 funt.
|
#4911 |
|
Zadomowienie
|
hej dziewczyny, witam się znowu po drzemce i po kolejnej porcji załatwiania spraw i wszystko mamy już gotowe, poza kasą (przepraszam, że ciągle o niej wspominam, ale wychodzi na to, że to my fundujemy babci pogrzeb za pieniądze od teściów przeznaczone na budowę, a ciotka ma nam swoją "część" oddać. a że już kiedyś moją mamę pozbawiła w podobny sposób dużo większej sumy, to jakby było mało smutku i tym podobnych jeszcze się o to martwię),ale to jutro.
dziś jeszcze muszę umyć włosy (bo myję tak jak większość z Was-nachylona nad wanną, ale potem boli brzuch, więc wole to dziś zrobić) i umyć samochód. najgorsze, że mąż może nie zdążyć na pogrzeb, bo ma jakieś testy w pracy i żadnej możliwości wzięcia wolnego a wcześniejsze wyjście tylko "jak się uda". czyli bierze samochód, a jak im coś nie wyjdzie, to ani męża do wsparcia, ani samochodu. a boję się, bo ostatnio średnio mszę zniosłam, a tu będzie cała rodzina i jeszcze bardziej mi głupio "odstawiać sztuki" niż przy obcych. teraz też, zamiast coś pomóc mamie sprzątać (bo a nuż ktoś potem przyjedzie), to ja leżę, bo coś słabo i brzuch twardy... gratuluję nowych zakupów (do mnie przyszły rzeczy z tej apteki, więc mam kupę wielkich podpasek i podkładów) i na razie to wszystko (plus te witaminy itp na teraz) mały coś dzisiaj leniwy był, ale już jak ja odpoczęłam, to się ożywił. i stwierdzam że wolę nawet te bolesne kopniaczki od ich braku co tam jeszcze było? gratuluję mieszkania, trzymam kciuki za wyniki (w tym te słodkie wkłucia) i szybkie wyjście dziewczyn szpitalnych (dziś mi się śniło, że Emma napisała, że już wyszła )
|
#4912 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43714483] Dziewczyny super wiadomości!! Właśnie dzwonił do mnie mąż i 25 listopada mamy odbiór mieszkania ![]() ![]() Tak się cieszę!! Mam nadzieję że nie będzie wielu zastrzeżeń i będziemy mogli zacząć wszystko robić. Cel jest taki aby do końca roku się wprowadzić więc ambitnie. Jestem MEGA SZCZĘŚLIWA ![]() [/QUOTE] Nic tylko pogratulować. Super ,że już się udało.Teraz szybko wykończyć i robicie parapetówkę. ![]() A ja miałam ochotę na kasze jęczmienna z sosem z pieczarek zjadłam 1/4 woreczka i trochę sosu i tak mnie zgaga zaczęła palić ,że reszta poszła do kosza. Ehhh, i się odechciało. A i ogólnie mój dzieć leży głowa w dół
|
|||||||
|
|
|
#4913 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po kąpieli dziecko dokładnie osuszyc ręczniczkiem, we wszystkich fałdkach też. No i smarujemy dupsko kremem przeciw odparzenion, może być SUDOCREM. Można nasmarować bużkę kremem pielęgnacyjnym/nawilżającym/na zimę = jeśli wychodzimy na spacer. A! I przy tym kremie ochronnym przed spacerem pamiętać należy też o małżowinie usznej (ponoć często o niej mamy zapominają). 2. Ja się dowiedziałam i czytałam, że dziecko powinno spać w łóżeczku na materacyku, bez żadnej poduszki, żadnej kołderki tylko śpiworek albo rożek. A jeżeli chodzi o kocyk to ja kupiłam bawełniany i jeszcze ażurowy - ponoć hit bo posiada dziurki, dzieki którym dziecku nie jest ani za gorąco pod nim ani za zimno. 3, Będziesz sprawdzać pieluchy co jakiś czas i będzie widać czy jest nasiusiane czy nakupkane Dodatkowo dzieci często płaczą jak już czują ładunek w "majtach" Tak więc będzie sygnał A jak nie będzie, to będzie się samemu kontrolowało stan podwozia ![]() 4. Co do położnej środowiskowej to ja wybrałam sie po 20 tc już do Zespółu Położnych Środowiskowo-Rodzinnych w moim mieście i się zapisałam, wszystko za darmo. Przychodzi teraz do mnie raz w tygodniu i opowiada mi o wszystkim co i jak, tak samo jakbym chodzila do szkoly rodzenia, No i po porowdzie tez bedzie przychodzic raz w tygodniu lub jak bede chciala to nawet dwa razy. Później wkleje Wam zdjęcia broszurek o kapieli, przewijaniu i masażu niemowlaczków, bo też dostałam dzisiaj od swojej połoznej. ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- Cytat:
![]() Kotka wyczuła wszystko, to ten instynkt, zwierzaki są niesamowite ![]() ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Cytat:
Oooooo super pomysł! Oryginalnie! ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Cytat:
![]() A w smaku dużo się różniły od tych tradycyjnych ?
|
|
#4914 |
|
Gang Iren
|
Miałam się pochwalić moją córą.
Byłam dziś w szkole na rozmowie z nauczycielką (tutaj są takie indywidualne spotkania) i bardzo Wiki chwaliła. Mówi,że z angielskim radzi sobie świetnie i z czytaniem i z pisaniem. Powiedziała,że jest na wyższym poziomie niż część angielskich dzieci ,a ona uczy się dopiero 3 lata. I z matematyki powiedziała,że jest w pierwszej trójce najlepszych. Poza tym chwaliła,że jest bardzo sprawna fizycznie. A ja z radości aż się poryczałam. Ach ta ciąża
|
#4915 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Świetne wieści. Ja też się wzruszyłam i łezka mi poleciała Mam wśród znajomych wielu emigrantów i takie historie mnie wzruszają i napawają dumą Zwłaszcza, że Wiki uczy się dopiero w UK 3 lata. Wspaniała dziewczynka! Wiele w życiu osiągnie |
||
|
|
|
#4916 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też powinnam się zabrać za naukę norweskiego, skoro mam teraz więcej czasu wolnego, ale jakoś ciągle nie mam weny. Radzisz sobie z samym angielskim? My w przyszłym roku tam się przeprowadzamy.Justien gratulacje mieszkania domyślam się jaka to radość ![]() a ja polecam do depilacji coś takiego http://www.philips.pl/c/usuwanie-wlo...hp6371_00/prd/ u mnie sprawdza się super, używam od lat, mój trymer ma jeszcze wymienne końcówki- mini depilator i golarka i nakładka na sam trymer ale kupowałam już dość dawno w argosie w uk i nie mogę swojego modelu znaleźć w żadnym polskim sklepie. Można na oślep, albo do lusterka nie trzeba używać żadnych pianek oliwek, niczego i nie ma podrażnień!!! |
|
|
|
|
#4917 | |
|
Zadomowienie
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43715176]
O Dżizas ja nawet nie pamiętam gdzie się zapisywałam do internisty nawet nie wiem czy ta przychodnia istnieje jeszcze, albo czy lekarz przyjmuje. Serio, od 18 roku życia byłam u internisty może raz, odkąd pracuję korzystam z usług prywatnych. Co w takim wypadku?[/QUOTE]mam podobną sytuację (tylko wiem, gdzie byłam zapisana, ale to prawie 10 lat temu) i dowiadywałam się na okoliczność ciąży i powiedzieli mi, że jak nie mam zamiaru tu przychodzić, to nie muszę mieć wybranego lekarza (a położna u gina to wręcz "jak pani prowadzi tam, to niech tam prowadzi natomiast co do położnej po porodzie, to zgłaszamy się po urodzeniu dziecka i wtedy przyjdzie. Cytat:
![]() ![]() klask i: brawo, też bym pękała z dumy!
|
|
#4918 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43714483]Dziewczyny super wiadomości!! Właśnie dzwonił do mnie mąż i 25 listopada mamy odbiór mieszkania ![]() [/QUOTE] Gratulacje!Ja aż sprawdziłam na pomidorach, które wczoraj kupiłam. 99c, tacka sześć sztuk takich niedużych. Ja tam jestem za biedna na życie w Polsce ![]() gosia261282 córka zdolniacha
|
|
#4919 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4920 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Gratuluję dobrego położenia dziecia Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:23.

...po czym rozpoznać ż to już czas? Wiadomo ze kupkę zawsze się rozpozna

Były smaczne;]

klask i: brawo, też bym pękała z dumy!