|
|
#481 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7
Cytat:
---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- a chciałam się spytać wczoraj ale mi uciekło ... pisałyście o leżeniu na plecach że źle i w ogóle - ale to nie leżycie bo wam jest źle czy nie wolno ?? bo mi się na plecach leży świetnie, nic mnie wtedy nie boli i plecki się prostują
|
|
|
#482 | |||||
|
Gang Iren
|
Hej.
No to przechwaliłam,że biodra i nogi w nocy nie bolą. Bo już ból powrócił. Noc koszmarna A jeszcze Eryk (jak bum cyk zacznę mu dawać coś na uspokojenie) biegał w nocy po łóżku,o 2 wyszedł z łóżka i przyniósł swoje auta i zaczął nimi po mnie jeździć. Później poszedł szukać kota,chyba aby towarzyszył mu w zabawie. Jak Radek krzyknął,że ma do łóżka wracać i spać to Młody wpadł w histerię i wył i złościł się przez następną godzinę. Rano wstał o 6:30 wyspany i radosny. Czego nie można powiedzieć o mnie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Napisz coś o sobie. Pomyśl o czymś przyjemnym. Pomysł z muzyką wydaje się dobry. A może jakieś dowcipy poczytaj,coś co cię rozbawi. A może lepiej nie mierzyć tego cukru? Co to daje właściwie? Tylko się denerwujesz. Cytat:
Dziecko tak uciska. Cytat:
Powinno być coś dla palaczy. Wiadomo,że jak ktoś jest nałogowcem to nie rzuci od tak sobie,bo leży w szpitalu. Wiem jakie to nieprzyjemne wąchanie,bo też mnie drażniło gdy czasem szłam do kogoś w odwiedziny gdzie w domu palili. Ale z drugiej strony jako była nałogowa palaczka (nie palę 5 lat) rozumiem potrzebę zapalenia. I gdybym paliła to też nie umiałabym się powstrzymać i paliłabym po kiblach jakby nie było innej możliwości. Kiedyś leżałam w szpitalu z powodu poważnych bólów głowy z traceniem przytomności. I wtedy paliłam. Chodziliśmy palić na psychiatrię,bo tam było wyznaczone miejsce do palenia i wszyscy tam chodzili,personel szpitala też.
|
|
#483 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aż nie mogę się doczekać aż je złozymy tylko pokój jeszcze nie jest gotowy Cytat:
ale wkurzają mnie denne opisy znajomych jacy to są nieszczęsliwy itp. Miliony zdjęć dzieci z tysiącami róznych pozycji . Czy opisy ich dolegliwości albo wyzwiska na innych ludzi i ktoś ma być mądry , ze to onich chodzi masakra Sama kiedyś miałam dużo zdjęć a teraz od czasu do czasu coś wstawię i małego też jak się urodzi na pewno. W sumie Dzięki Fb widzę kto wziął slub komu dziecku się urodziło nie muszę z domu wychodzić a wszystko wiem Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja też od czasu do czasu używam gotowych sosów . Ale teraz to raczej z lenistwa i to , że nie mogę za długo w kuchni wystać bo później nie mogę chodzić Witam Dziewczyny potrzebuje pomysł na jakieś szybkie ciasto z małą ilością jajek jakieś pomysły ?Myślałam nad zwykłym biszkoptem (tortem), przełożonym dżemem i kremem . Ale może jakieś inne ciekawe ciasto mi posuniecie ? |
|||||
|
|
|
#484 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mikołajowi pieniądze przydadzą się na pewno, dopilnuję tego. Kwestia rachunków... Ubranka kupiliśmy razem na początku ciąży, ginekolog nfz więc nie bardzo mam co kolekcjonować. Paragon od wózka czy niani zachowam obowiązkowo, jednak właściwie to wszystko co mogę zatrzymać. No, jeszcze witaminy może. Co do witamin, mam kwas foliowy w nich zawarty, dodatkowo stosuję Calcium Sandoz musujący. Teściowa bardzo mnie przeprosiła i przyznała, że czuje się winna za syna. Właściwie zrobiło mi się jej żal, bo ona najbardziej rozemocjonowana ze wszystkich przyjściem dziecka na świat, a tu taka sytuacja wynikła. Biedna! Czym może grozić to rozszerzanie się? Powiem Wam, że od momentu kiedy mnie narzeczony werbalnie porzucił śpię spokojnie
wymiana kosmetyczna : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post48628710 Edytowane przez demonyianioly Czas edycji: 2013-11-16 o 10:23 |
|
|
|
|
#485 |
|
Zakorzenienie
|
Laski, czy któraś kupowała może albo miała styczność z przewijakami tej firmy?
chyba kupię taki z zeberkami ![]() http://allegro.pl/usztywniany-przewi...701866466.html
|
|
#486 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No chyba, że naprawdę byłby z niego "francuski piesek" Ja swojemu mówię, że zawsze sam nam może coś ugotować jak mu nie odpowiada dane menu dnia - i o dziwo nawet często bierze się i idzie do garów - a przyznam, że mężczyźni jak się postarają to okazują się być lepszymi kucharzami od kobiet ![]() _________________________ ___________________ Tak sobie myślę i myślę, że wszystkie nasze końcówkowo-styczniowe mamusie to najprawdopodobniej efekt jakże płodnego weekendu majowego 2013 ![]() U nas zakiełkowało właśnie na wyjeździe majówkowym w góry - ach to górskie powietrze, naboje od razu nabrały mocy
|
|
#487 |
|
Zakorzenienie
|
Eh
no Gosiu dobrze by było... ale za 2 tyg kontrola u lekrza, musi wiedzieć jak mój organizm spala cukier, a dziś to jakoś w ogóle mu nie idzie . Każde skoki to jednak zagrożenie dla dziecka Co prawda te wyniki dziś są lekko przekraczane, więc nie panikujępo śniadaniu 122 (do 120 ma być...)po drugim śniadaniu 127. D****A! Jakbym mogła poszłabym pobiegać i spalić a. cukier b. wnerwa c. zdupieszały nastrój z rana ;] jak mi brakuje biegania .... to był mój sposób na wszystko KURKA NO! Każdy stres wypociłam to był sposób na wszystko kompletnie. eh..Uwaga słodkie mamy testuję nowy sernik, z pomarańczami, te pomarańcze brzmiały taaaaaaaaaaaaaak, że musiałam go zrobić, jak mi się cukier nie poprawi to będę mogła sobie na niego popatrzeć co najwyżej Jak ja Wam dziewczyny zazdroszczę normalnego jedzenia, niby to TYLKO jedzenie, ale ta swoboda jednak jest ważna .... Jeszcze parę tygodni - wytrzymać trzeba. Ale są takie dni jak dziś jem "ładnie" cukry do ........... póki nie przekraczm jakoś mocno norm to jeszcze chyba ok, pokazałam diabetologowi takie wyniki i czekałam na opieprz, a usłyszałam, że jest dobrze. Jakby nie ta pogoda poszłabym na jakiś spacer, bo oszaleję dziś chyba.myślę, że poprawi się popołudniu, tak często bywa....
|
#488 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jestem noga jeżeli chodzi o kuchnie a to mi wychodzi zawsze ![]() ciacho czekoladowe generalnie ![]() https://wizaz.pl/kulinaria/przepis,2...iutki-i-pyszny tylko ja robie bez nutelli a za to dodaje np. orzechy czy kandyzowaną skórkę pomarańczową ![]() Cytat:
|
|
|
#489 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynt meliskę można pić bez obaw? Ja kupiłam i szczerze, poszłabym spać, ale jestem mega rozdrażniona tym cholernym cukrem.... myślałam o melisce i drzemce
|
#490 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze jedno pytanie- jakiej firmy kupić materac
zdecydowałam jednak że będzie ten gryczano- kokosowy tylko teraz jaka firma? Z tego co widzę są dwie największe Fiki-Miki i Danpol ale która lepsza? Aha- i jaaka wysokość tego materaca? Wszystkie są 9 cm ale czy to jest OK czy powinien być wyższy???
|
|
#491 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak zacisnę poślady to nie na siusiu tylko to drugie, a jak na jednym pośladzie to ten strumień będzie tak leeeeciał po warach i po tym jednym półdupku a ponoć musi/powinien lecieć prosto do kubka....
|
|
#492 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
, oj a spojenia współczuję. No nic trzeba wytrwać, bandażuj się i leż jak należy. Może trochę ulży Witam się. Ja spałam do 10,ostatnio ciężko zwlec mi się wcześniej. Właśnie kończę śniadanie, a potem szybko zetrę kurze i muszę zrobić listę na zakupy. Ogólnie ostatnio straciłam wenę na wymyślanie obiadów. Młody wieczorem tak mi nogę wciskał w prawy bok ,że mi prawie łzy poleciały, ja nie wiem skąd takie maluchy tyle siły mają. Ale mąż położył dłoń na brzuchu i Beni się uspokoił .No cóż, się chciało, trzeba wytrzymać. |
||||
|
|
|
#493 |
|
Zadomowienie
|
hej
ja wczoraj na wizycie byłam, szyjka mi się trochę skraca, ale lekarka powiedziała, że teraz w rejonach 30tyg, już tak może być i nie ma powodów do niepokoju, bo wcześniej miałam długą (ok.4cm) a teraz mam ok. 3 może trochę mniej (ciężko jej było na palca ocenić dokładnie, ale we wtorek usg to będę wiedziała dokładnie) powiedziała, żebym sobie trochę odpoczywała, ale nie mam nakazu leżenia. Wczoraj jak mnie macała, to mówi do mnie o latało się po mieście, a ja mówię, że tak trochę w oczekiwaniu na wizytę (myślałam, że może mnie gdzieś widziała) a ona do mnie Twoja macica mi to powiedziała normalnie padłam ![]() Hemoglobina mi trochę spadła, po 3 tyg. z 12 na 11,7 ale nie jest źle, zwłaszcza, że nie biorę żelaza w tabl. Przepisała mi jakiś inny lek, w zamian za nospę, SCOPOLAN, brała któraś z Was? i wrzucam wczoraj obiecane zdjęcia
|
|
|
|
#494 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ja mam akurat z firmy Klupś (Erykowy,mocno zużyty-muszę kupić nowy) Cytat:
Można. Np herbatki dla karmiących też zalecają,że już pod koniec ciąży można zacząć pić,a tam w składzie jest melisa. Cytat:
Ja znam tylko firmę Danpol i wiem,że jest dobra,o tej drugiej nie mam pojęcia. 9 cm starczy.
|
|
#495 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pomyśl sobie , że to jeszcze tylko troszkę musisz wytrzymać ![]() Cytat:
Ja już nie mogę doczekać się kiedy przyjdą mebelki dla małego Ale łózeczka nie będę składać . dopiero jak urodzę mąż złoży pod moją nieobecność . Albo jakoś blisko terminu może . Senira o murzynka dawno nie jadłam ! Teraz mam dylemat bo wpadłam na pomysł zrobienia karpatki ! karpatka czy murzynek
|
||
|
|
|
#496 | |
|
Zadomowienie
|
Hej, witam się i ja- noc oczywiście kiepska- po północy kawa odpuściła, więc poszłam spać, o 3(!) Wreszcie przyszedł mąż z pracy, do 5:30 znów nie spałam, potem z jedną łazienką dospałam do 10...
Niestety oprócz zwykłych bóli kości doszło gardło i zapchany nos:/ Na szczęście dzieciak kopie jak zwykle (czyli przez kogo już nie śpię? )Cytat:
![]() Ale prawda, że zdarza mi się nie mieć siły nic robić, na szczęście zawsze jest opcja czegoś na wynos, albo frytki A co do zajścia, to ja w rocznicowy wekend już byłam w ciąży (3 tc) i ostatni raz piłam winko... Zaszliśmy trochę wcześniej, po cyklu, który trwał... 2,5 tygodnie! Pewnego dnia w nim, poczułam, że ewidentnie się zaczynają płodne dni (ogólnie dość bolesne) i bez większego przekonania, ale wzięliśmy się do roboty- jak widać skutecznie
|
|
#497 | |
|
Rozeznanie
|
nie mam siły odpisać wszystkim co chciałam, nawet przy wielocytowaniu
![]() tak w skrócie gratuluję udanych wizyt, zakupów, odpoczynków, mężów, obiadów itp itd ![]() współczuję natomiast bólów i niewyspania ![]() witam nową mamę iwantyou podziwiam Cię, że tak dajesz sobie radę! demoniianioly Twój eks... no szkoda słów na niego kopnij go w tyłek.. Cytat:
![]() patologiczne, za szybkie i zbyt bolesne (jeszcze przy skracającej się szyjce i dziecku nisko ułożonym) grozi przedwczesnym porodem no i właśnie rozejściem się, później jest długa rehabilitacja, kłopoty z chodzeniem, czynnościami fizjologicznymi, leżenie plackiem, można popękać i może być luz wczoraj byłam w tekstil market i były te tanie koszule o których pisała lidkaa, również polecam kosztują 29zł. Niektóre tańsze. Mają też fajne tanie kocyki, jeden najprawdopodobniej kupię i piżamę dwuczęsciową do karmienia. Nie kupiłam, bo wcześniej nabyłam przez przypadek dwie zwykłe z guziczkami za 18zł natrafiłam na stoisko z bielizną, ręcznikami i ubraniami ze skazami za groszePokaże Wam wózek, moje marzenie . Na żywo jest jeszcze piękniejszy http://www.bobowozki.com.pl/product_...oducts_id=1121 |
|
|
|
|
#498 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A dlaczego bałaś się opieprzu diabetologa co do wynikow, az tak duzo przekroczona norme mialas? A na spacer idz mimo pogody! Cieplo sie ubierz i te 15-20 min chociaz sie przejdz bo ruch jest najlepszy na spalanie naszego cukru. Daj znac jak wynik po serniku - bedzie kolejny do kolekcji ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
Ja wypiłam jak mialam stresujacy i nerwowy dzien.
|
|
#499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, nie własnie, ale dla mnie to system zerojedynkowy :P jest granica, przekaczam = jest źle. A jednak nie muszę tak surowo tego oceniać. Dwa razy zdarzyło mi się dobić 136 i 147 przez dwa tygodnie. Reszta w granicach 120-130 max i to jednorazowo w ciągu dnia ( na szczęście też sporadycznie), na czczo dwa razy miałam 96 ( u mnie norma 95, czemu tak - nie wiem..) a dziś kurcze 99... no tego jeszcze nie było. Ale dziś pierwszy raz miałam mierzyć ketony z krwi i śniło mi się to mierzenie kilka razy, budziłam się, spałam po godzinkę i znów WC.. znów zasypiałam śniły mi się takie głupoty, że o czymś zapominam, że o czymś niewiem - eh ta ciąża :/ I nie wepchałam jakiegoś posiłku przed snem, byłam tak syta, że myślałam, że jest dobrze. A powinnam coś wciągnąć. Tajeczka piękne rzeczy!!
wymiana Edytowane przez malaMigotkAaa Czas edycji: 2013-11-16 o 11:46 |
|
|
|
|
#500 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() gosia Alka rodziłam od piątku do 22 w niedziele ![]() przy czym od 2 w nocy w niedziele to juz ostra jazda bez trzymanki tzn bez znieczulenia, a skórcze wychodziły poza skale ktg. Licze ze tym razem nie bede biła rekordów
|
|
|
|
|
#501 |
|
Zadomowienie
|
kalendarz ciąży od Seleny z poprzedniego wątku
http://www.turkusowy.pl/kobieta/ciaz...-i-porodu.html |
|
|
|
#502 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
1400 nas kosztował ale nie ma foli przeciwdeszczowej i parasolki . |
|
|
|
|
#503 |
|
Zakorzenienie
|
no to ja zaczynam weekend do mąż przybył do domu
i niestety rozstajemy się na chwilę z autem, odstawiamy je do mechanika i nie wiemy czy zrobi na dzisiaj czy nie ...
|
|
#504 | |||||||||
|
Raczkowanie
|
No, mnie dzisiaj na chwilę spadł kamień z serca... Byłam u diabetologa, powiedział, że póki co nie ma tragedii, trochę rano cukry za wysokie, ale póki co nie muszę brać insuliny, bo wyniki z labo dobre bardzo. Kazał mi tylko powtórzyć hemoglobinę glikowaną, jak będzie poniżej 6,1, to sama dieta do końca ciąży wystarczy (oby)-uff! Powiedział mi też, że najważniejsze są badania z labo (glukoza, mocz i morfo), bo glukometr jednak bardzo fałszuje!!!
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
6 jajek 2 lyżek mąki 1 lyżeczka proszku do pieczenia półtorek szlanki cukru owoce sezonowe, ew. z puszki Cukier i jajka zmiksować, dodać mąkę i proszek, znowu zmiksować, wylać do formy posmarowanej tluszczem i wysypanej bułką tartą, na wierzch położyć owoce (one i tak wlezą do środka), do zimnego piekarnika, piec ok. półtorej godziny w 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Mniam... Cytat:
|
|
#505 | ||
|
Rozeznanie
|
śliczne rzeczy masz dla maleństwa
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#506 |
|
Zadomowienie
|
KUKURYDZIANA napisała, że już ma dosyć szpitala, mieli ją już 2 razy wypuszczać, z czego dzisiaj już czekała na wypis ubrana i umalowana, a tam bach kroplówka i zastrzyki na rozwój płuc....teraz dopisała jeszcze, że lekarka przejrzała jeszcze raz wyniki i, że to profilaktycznie tylko do poniedziałku
|
|
|
|
#507 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczęta
Nadrobiłam Wczoraj zabrałam się za obowiązki, czas płynie szybciutko, a ma jeszcze wiele spraw do załatwienia przed narodzinami Małej.Mała już ruszą się normalnie, czyli po swojemu (nigdy nie była karateką, jest dosyć spokojną dziewczynką w brzuszku). Ciesze się jednak, że się przemieszcza, bo ten jeden Jej spokojny dzień był dla mnie bardzo stresujący. Witam Nowe Mamusie Co do FB - ja mam konto już od bardzo dawna i mi FB bardzo pomaga utrzymywać wirtualny kontakt ze znajomymi. Wielu moich znajomych mieszka za granicą albo w innych miastach, dzięki FB wiemy o swoich ważnych momentach w życiu, wspieramy swój drobny biznes, poza tym łączymy się często w jakichś akcjach społecznych. Ciesze się, gdy dowiem się o ciąży, narodzinach czy ślubie znajomych, albo o jakichs innych życiowych sukcesach (o tragediach tez się informujemy). Jestem przeciwna natomiast umieszczania zdjęć nagich dzieci lub w dziwnych (ośmieszających) pozach itd. Czyli wszystko pod kontrolą i ze świadomością, że to w necie zostanie już "do końca wirtualnego życia". Czyli trzeba jakoś kontrolowac swój wizerunek ![]() Co do magicznej daty z 9 - to ja obstawiam poród 9 lutego ![]() iwantyou - chciałam Ci napisać, że bardzo lubię czytać Twoje posty o Dominiku, o Twoich różnych odczuciach i przeżyciach. Są bardzo prawdziwe, ciepłe i nawet jeśli nie zawsze wesołe to budujące. Wasza rodzina jest "moim bohaterem" ![]() Absolutnie nie ja też wstaję 10-11 i zaczyna mnie to wkurzać, bo potem nie mam na nic czasu ![]() Cytat:
Nasza córka nie będzie miała wyboru, będzie musiała POKOCHAĆ longboard ![]() Cytat:
Mam nadzieję, że jednak okaże się być inny. Cytat:
ale mam na myśli babciną miłość Ładnie to ujęłaś - ona ma miec dobry kontakt z Mikusiem, a Wy możecie odnosić się do siebie poprawnie. To wystarczy i do byłoby bardzo dobre.Znam takie rodziny, w których ojciec dziecka długo nie utrzymywał kontaktów z dzieckiem (nie interesował się nim zbytnio), ale za to babcia (dziadkowie) pomagała matce dziecka jak mogła, zabierała dziecko do siebie na weekendy czy część wakacji. Moim zdaniem to bardzo dobre rozwiązanie. Cytat:
|
||||
|
|
|
#508 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Skłamała bym że nie miałam chwil kryzysu. Np gdy po wielu godzinach byłam juz strasznie padnieta a położna po raz kolejny oznajmiła ze rozwarcie nie postępuje. Pamietam ze popłakałam się wtedy i dopiero to zmobilizowało niedzielne Panie położne do zainteresowania moją osobą. Ale dałam rade i każda z nas da. Dla tych malutkich ludzi to też trudna droga i trzeba im pomóc i byc dla nich dzielną mamuśką już w trakcie porodu
|
|
|
|
|
#509 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale z drugiej strony lepiej, że jest cały czas pod fachowym okiem Cytat:
Co do glukomterów, jaki masz? Ja na mam accu check i podobno są najdokładniejsze ale mają granicę błędu 15% chyba (gdzies takie info znalazłam). i Zgadzam się na 10000000% po cholerę nam to?!?!? Na szczęście dalej jestem bardziej zluzowana, mimo wszystko, wcześniej każde przekroczenie kończyło się....... łaciną delikatnie mówiąć, nerwami i niejednokrotnie płaczem, właściwie to często. Teraz myślę sobie WTF!??! zjadłam ciastka 2 złotokłose san łaktotki owsiane z kokosem, są rewelacyjne, cukier mam po nich ekstra. Teraz zjadłam 2, wypiłam trochę zbożowej kawy do tego pół jabłka i cukier 83... Kończąc słodkie opowieści, zmieniła wam się twarz w ciąży? u mnie tak, wiele osób mi mówi, że wyglądam inaczej.... PS idę wrzucić zdjęcie fryzury do klubu
|
|
#510 |
|
Zadomowienie
|
Slodkie mamy ja juz chyba powoli zaczynam ogarniac tą moja cukrzyce. Dzisiaj na sniadanie zjadlam jajecznice z 3 jajek z pomidorami, wypilam herbate ze slodkim sokiem malinowym i w CELACH BADAECZYCH znow siegnelam po kawalek sernika :-D cukier mialam 118 ( to moj najnizszy cukier do tej pory po sniadaniu!). Zawsze jadlam kromke chleba z szynka i warzywami i cukry byly wyzsze. Z moich badan wynika ze mi cukier jako tako cukru nie podnosi
tylko ten cholerny chleb!! I niewazne jaki bym kupila, po kazdym cukier leci w kosmos! Tylko czym ten chleb zastapic zeby dostarczyc weglowodanow? Wyprobuje nalesniki MalejMigotki z maki razowej i zobacze co wtedy bedzie z wynikiem ![]() Przepraszam za brak polskich znakow, ale siedze na wykladzie i pisze z tel. Spadam do domu na 2 sniadanie, bo juz czas wyklad poczeka
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:19.

Zamówiłam dopiero teraz, bo zaczęły mi wychodzić zajady (podejrzewam, że przez niedobory w diecie
)

aż nie mogę się doczekać aż je złozymy tylko pokój jeszcze nie jest gotowy 

16.06.2012
No chyba, że naprawdę byłby z niego "francuski piesek" 

pomyśl sobie , że to jeszcze tylko troszkę musisz wytrzymać