|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1051 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7
nie zazdroszczę... niby wszystko do wyjaśnienia i słuszność po Twojej stronie, ale szkoda nerwów.
Cytat:
![]() Cytat:
a dzidziuś rzeczywiście spory, ale dobrze, niech rośnie![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a ja kurtkę zapinam na za ciasno![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
no i ważny jest skład- w proszkach "dla dorosłych" jest dużo więcej składników (głównie pachnących i utrwalających ten zapach) niż w dziecięcych Cytat:
choć fakt, że znam fajne osoby z grudnia i nie wyglądaly na bardzo pokrzywdzone przez życie
|
|
#1052 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja jak zwykle udzielam się z doskoku, bo TŻ miał 4 dni wolnego. Aż się boję czy pamiętacie, że jeszcze istnieję na tym wątku
![]() W sobotę wreszcie przyszła szafa i mogłam już poukładać wszystkie brania na tip top. Do uprania została mi tylko pościel, teraz tylko spakować torbę i mogę rodzić.... ![]() Co do miesiąca narodzin u mnie nie ma zbytniego wyboru, bo na pewno będzie grudzień, ewentualnie pierwsze dni stycznia, więc lepiej żeby mały wyszedł przed 31.12
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-11-19 o 13:45 |
|
|
|
#1053 |
|
Zakorzenienie
|
a takie pytanko mam --- pierzecie lub jakoś inaczej oczyszczacie nowe wózki ??
bo ja myślałam żeby tylko odkurzyć i wystawić na balkon żeby się wywietrzył i tyle...
|
|
#1054 | |
|
Rozeznanie
|
Iwantyou, brawa dla Dominika, duży chłopak z niego i taki dzielny.
Cytat:
![]() Mnie nic nie cieknie, a tu już 34tc. Dobra, jedziemy po łóżeczko.
|
|
|
|
|
#1055 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Faktycznie w takich sytuacjach porządek może być irytujący... Co do ciśnieniomierza teściowa się zadeklarowała, że pożyczy, ma taki elektroniczny właśnie. Wiem, że zegarowe są najdokładniejsze, ale ja niestety się nie podejmę mierzenia, nie potrafię takim. W sumie kamień spadł mi z serca, bo każda kolejna wydana stówka mocno boli. Naprawdę nie lubię takiego uczucia bycia ograniczoną przez pieniądze. Miałam tak często za dziecka, kiedy mama została na lodzie z dwójką dzieci na karku, później tak miałam na początku studiów. Kiedy dostałam fajniejszą pracę, to przez jakiś czas żyłam sobie jak pączek w maśle - nie jak burżuj, ale wystarczało na wszystkie zachcianki. Nieco szło odłożyć. A teraz znów każdy grosz oglądam z każdej strony... a tż śpi do południa, zamiast się wziąć do roboty i to mnie boli najbardziej ![]() i na koniec bryka synka w świetle dnia ![]() ![]()
|
|
#1056 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja upiorę tylko to co da się zdjąć z wózka, ale co dokładnie to jeszcze nie wiem bo nie próbowałam. A co z resztą? hmm chyba położę mokrą szmatkę na wózek i wytrzepię, żeby kurz się zebrał do szmatki, pamiętam jak się tak kiedyś wersalki trzepało
|
|
|
|
|
#1057 |
|
Zadomowienie
|
Hej ponownie, ja juz siedze u lekarza i czekam na usg, na szczescie tylko kilka minut obsuwy jest wiec nie ma tragedii
a dziecko moje sie zneca i kopie po zoladku az co chwila podkakuje na krzeselku w poczekalni, ale lepiej tak niz jakby miala cicho siedziec zupelnie.... Napisze po wizyciea swoja droga spotkalam dzisiaj znajoma ktorej nie widzialam jakis miesiac albo lepiem chyba lepiej w sumie, bo brzucha nie mialam prawie wtedy i ona do mnie ze mam nisko brzuch, ale mi sie wydaje, ze mam caly czas taki sam, w sensie na tej samej wysokosci, i maz tez tak mowi i w sumie cala reszta tez, moze i mam nizej niz inni ale mam tak od poczatku, lekarka tez nic nie mowila, wiec chyba nie ma sie czym martwic??? |
|
|
|
#1058 |
|
Zadomowienie
|
Ja pralam w loveli i jelpie bo miałam próbkę jelpa. Dodawalam bobini do płukania.
Uważam ze nasze proszki są mocniejsze . A moze od razu naszego kremu do buzi, balsamu i szamponu używajmy? Bo po co przepłacać? Woda przegotowana też bezsensu? Kupicie taki proszek dla maluszka i myślę ze na pol roku wam starczy. Edytowane przez isia4891 Czas edycji: 2013-11-19 o 14:15 |
|
|
|
#1059 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie wygląda ta wasza bryka
a kolor cudowny.Mój tz mówi że mam fazę na dwa kolory na przemiennie zielony i fiolet właśnie Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1060 |
|
Zadomowienie
|
Paw maj jaki to kolor bo na teł wygląda na fuksje? Z motywacja męża ci nie pomogę mój ma dwie prace. Wczoraj pol dnia gotowalam obiad z 2 dan i na deser gotowalam budyń prosiłam żeby po kolacji zmył gary...i sama musiałam...teraz foch i kanapek do pracy juz mu nie zrobię...
|
|
|
|
#1061 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co macie dzisiaj dobrego na obiad?? U mnie ziemniaki, rybka i szpinak
|
|||||
|
|
|
#1062 |
|
Zadomowienie
|
Położyłam się na chwilę i mi się usneło
![]() Troszkę snu i znowu mam nadrabianie ![]() U nas 31tc i już od jakiegoś czasu na koszulce pojawiają się wcale niemałe plamy z siary. Ale to też nie regularnie. I czuję, kiedy będę miala w nocy niespodzianke, bo piersi robią się lekko obolale i ciężkawe. Do tej pory nie miałam zadnych oporów przed karmieniem i teraz chociaż nadal ich nie mam to boję się tego bólu przy pełnych piersiach mam nadzieję, że nie bedzie tak źle.A proszek tak jak pisalam - biały jeleń. Nie ma za dużo w składzie, wręcz przeciwnie - w końcu jest dla wszelkich alergików. A i nasze rzeczy w tym będę prać (mąż jest atopowcem). Jeśli uczuli mała- trudno, kupię jakiś typowo dziecięcy produkt i wypiorę jeszcze raz. Ale z drugiej strony nikt mi nie zagwarantuje, że i ten specjalny nie uczuli. A płyn do płukania na poczatek odpuszcze. Gdzieś właśnie czytałam, żeby na pierwsze prania dac sobie z nim spokój. Później kupię jakiś dziecięcy, albo i zwykły ale delikatny (doedukuje się w składach ) i po niewielkiej ilości będę dodawać.
|
#1063 |
|
Rozeznanie
|
ziemniaczki z pulpecikami moimi a do tego albo buraczki czerwone albo ogórek kiszony jeszcze niezdecydowana jestem;p
|
#1064 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam proszek dziecięcy ale 1 kg. I jak sie skończy to przejdę na normalny tylko jakis sensitive czy cos takiego.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1065 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
taki podobny fiolet, jak do wszechobecnych tu fioletów ![]() o kolorach typu fuksja, mięta, lawenda, seledyn ze mną nie pogadasz, bo ja z kolorami jestem na bakier, jak każdy przeciętny facet :P A tż na szczęście moim mężem nie jest i jeszcze długo nie będzie. A jeśli będzie takim nierobem, to nie będzie nim nigdy... ale to też go nie motywuje. yh... chyba mało wiarygodna jestem mówiąc to. PRANIE: Ja też mam dzidziusia i polecam, nie stosuję płynu do płukania, płuczę podwójnie. Nie chcę, żeby na ubrankach był intensywny zapach, małe dzieci PONOĆ tego nie lubią. Wózka też prać nie zamierzam, nie chcę, żeby się sprały kolory. Pewnie będę go przecierała co jakiś czas wilgotną szmatką i to tyle. ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- a tak btw jem właśnie piernika własnej produkcji Po tych waszych piernikowych rozważaniach naszła mnie ochota. I zrobiłam sama, mój życiowy debuit piernikowy ![]() ![]() ![]() Któraś chce przepis? ![]() Tyle tylko się ostało z całej blachy ![]()
|
|
#1066 |
|
Zadomowienie
|
PawMaj13 niezła bryka
bardzo fajny kolor i zgrabnie ten wózek wygląda. a co do motywacji Tż, to może mu zrobić jakiś pojazd po ambicji: w stylu, że chce już teraz swojemu dziecku odmawiać co najlepsze, bo jest leniem?właśnie dotarł do mnie fotelik dla małej i tak sobie go potachałam trochę po domu i stwierdzam, że jest ciężkawy (tzn. w życiu fotelika dla malucha nie nosiłam, więc porównania nie mam) i tak sobie myślę, że jak jeszcze wpakuje tam Małą to wejdę na górę do domu nieźle zasapana. A kondycha słabiutka. i kolejne pytanie: fotelik ma nędzną budkę, czy opłaca się kupić taką folię osłonową na fotelik, jakby przyszło nam jeździć z fotelikiem na stelażu wózka, w ulewnym deszczu albo mocnym śniegu? |
|
|
|
#1067 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1068 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do zapachów, też właśnie slyszalam, że dzieci nie lubią. Już samo to, że radzi się na po porodzie zaopatrzyć w żel do kąpieli naturalny bezzapachowy o czymś świadczy takie rzeczy bedzie trzeba wprowadzać powoli. I tak uważam, że dla dziecka szokiem bedzie już samo to że go w jakieś 'coś' outlaja i ubierają.
|
|
#1069 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzis ugotuje zupe jak wróce do domku
i nie bedzie to pomidorówka
|
|
#1070 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaka mu się cudna pyzata buzia zrobiła Cytat:
Cytat:
Po drugie, zastanawiam się jak zminimalizować tę torbę porodową i wyprawkową - nie zamierzam zabierać wielu klamotów, zwłaszcza, że może się tak zdarzyć, że będę musiała sama to dźwigać (nie wiem jak to dokładnie wygląda teraz w szpitalu, ale wolę mieć jak najmniej rzeczy). Cytat:
Kupiłam teraz proszek Jelp ten klasyczny (do kolorów i do białego). W nim będę prać rzeczy malucha. Sama swoją bieliznę piorę od dawna w dziecięcym proszku Lovela, ale on ma dość mocny zapach, poza tym któraś z doświadczonych mam pisała, że Lovela uczuliła jej dziecko, więc w niej na początku nie będę prać rzeczy malucha. Mam też płyn do prania Dzidziuś (TZ kupił zamiast płynu do płukania, pomyliło mu się ) i prałam w nim kilka rzeczy, ale on dla mnie ma bardzo intensywny, mydlany zapach - chyba, że go jakoś źle użyłam ![]() Cytat:
Ja jeszcze polecam wszelkie albumy, najlepiej wydawnictwa Taschen - bo są ładne i nie tak bardzo drogie. Klasyk fotografii to Helmut Newton -zdjęcia spodobają się każdemu facetowi Polecam tę księgarnię http://www.tmc.com.pl/category/fotografia od lat kupuje tam prezenty gwiazdkowe, mają fajne rzeczy Cytat:
Nie dziwię się, że się wkurzyłaś. Nawet nie będę komentować, bo nie chcę brzydko się wyrażać na pewno uda Ci się to załatwić, ale szkoda mi twoich nerwów...Cytat:
I drugie pytanie - jak stosujesz płyny do prania? Wlewasz do pojemniczka, do którego wsypuje się proszek? Czy wlewasz do nakrętki i nakrętkę wkładasz do bębna? |
|||||||
|
|
|
#1071 | |
|
Gang Iren
|
PawMaj wez podstaw dla tz do zjedzenia suchy chleb i wode do popicia jako posilek. I powiedz,ze tak bedzie wygladac wasza przyszlosc,jak nie wezmie sie za robote.
Wiadomo,ze w zyciu roznie bywa,ja tez wiem co to bieda,ale nie z takiego powodu,ze komus nie chcialo sie pracowac,tyle ze mielismy pod gorke z innych powodow. Cytat:
Ja uzywam dzieciecego,bo tez za duzo chemii mi sie wydaje. Ale wody przegotowanej nie bede stosowac
|
|
#1072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wygląda przepysznie!EDIT: i zapomniałam dodać - piękny wózek!!!! ![]() Ja się przyznam, że nigdy w życiu nie upiekłam ciasta Myślę, że pierwszy raz będzie, gdy maluch już przyjdzie na świat i będę chciała, żeby jadł w miarę zdrowe słodycze Podobnież bardzo proste jest słynne we Francji ciasto jogurtowe - myślę, że kiedyś właśnie tym zadebiutuję ![]() Co do fotelików samochodowych - Szkodliwe foteliki samochodowe. Organizacje konsumenckie alarmują http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...sumenckie.html Edytowane przez milka-pilka Czas edycji: 2013-11-19 o 15:41 |
|
|
|
|
#1073 |
|
Zadomowienie
|
|
#1074 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz ja z moim problemów nie mam, zarabia poczciwe pieniądze, ale za to ciągle go nie mam ![]() Daje mi kasę, nie marudzi, w tym miesiącu naprawdę dał mi sporo, ale musze stół i krzesła kupić, nie proszę go o kasę, sam mi daje....a raczej wkłada w takie pudełeczko co miesiąc, ja dostaje swoją wypłatę na konto i nigdy nie pyta ile mam na kocie, albo czy dużo straciłam, ja jestem bardzo oszczędna i zastanawiam się 20 razy nad wydaniem kasy, taka już jestem za babcią ![]() Myślę że sprawdziłoby się u ciebie, ograniczenie mu czegoś na co lubi wydawać pieniądze....próbowałaś, to działa Koleżanka tak robi i facet wie że musi zarobić więcej żeby mógł sobie pozwolić na swoje przyjemności, utrzymanie rodziny najważniejsze
|
|
#1075 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kurcze, nie wiem co by mogło skłonić go do pracy. Mój TŻ pracuję teraz więcej niż wcześniej, jest pracusiem, ale nie pracoholikiem. I jego samego denerwuje lenienie się i nieróbstwo. Mogę tylko tak napomknąć , sytuację od mojej siostry. Sama miała takiego TŻ jak zaszła w ciąże musiała leżeć, brać pełno leków, i na lekarzy, mieszkanie i wszystko dokładali jej rodzice, bo Pan nierób nie chciał nic zrobić, w końcu postawiła ultimatum i po urodzeniu małej wywaliła go z domu, a on co ? nadal nie pracuje , nie kwapi się żeby dać alimenty na dziecko(dostaje od państwa), no i w sumie małą też się nie interesuje. Nie chce cie broń boże straszyć, ale ja np: widziałam, że takie osoby moga już tak zostać i się niestety nie zmienić, co najlepsze on jeszcze domagał się wręcz pieniędzy od siostry , co w ogóle było chamskie. No a pojazd super ![]() Cytat:
A porównywanie proszków do przegotowanej wody czy mydła , dla mnie lekko dziwne i nie na miejscu, bo osobiście ni jak ma się jedno do drugiego. no co ty, nie będzie pomidorówki ??
Edytowane przez Muminek1991 Czas edycji: 2013-11-19 o 15:10 |
||
|
|
|
#1076 |
|
Zakorzenienie
|
Buraczkowa??????
![]() Za mną chodzi taka z kiszonej kapusty, kwaśna z kaszą albo i bez
|
#1077 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1078 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie ciekło w 16 tc kilka tygodni a teraz cisza, sahara. Cytat:
Ledwo do domu doszłam kurde, bolą mnie plecy i brzuch jak na okres, aż na nogi promieniuje póki siedzę jest ok. idę się drzemnąć a dziś prasowanie ubranek. W sumie te prasowanie fajnie powinno iśc, bo bez jaj na "kant" prasowanie nie bedę. Jestem wykończona dziś, cały dzien zwariowany. Jak mam iść do pracy to jestem wykończona, musiałam meliski się napić, bo bałam się co tam będzie. Słodkie mamy, w Biedronce pojawiły się kabanosy bez glutenu i laktozy, zwartość węgli - 0! zawartość białaka 22g tłuszcz 18g! Na chłopski rozum powinny być ok.
|
|
#1079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jarzynowa albo kapuśniak
|
|
|
#1080 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Znowu wyspałam się jak bąk - do 12 spałam
Chyba mój organizm sam doszedł do wniosku, że trzeba się wyspać na zapas Cytat:
Pozatym ostatnio oglądałam w Tesco pampersy, i nie udało mi się znaleźć tych w najmniejszym rozmiarze w dużym opakowaniu, najwększe to chyba właśnie 32 sztki były. Czy oni je produkują w większych paczkach?Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A bryka jak malowana ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ktoś wcześniej pisał o zamrażaniu, też tak robię, tyle że z rzeczami których nie da się uprać (np. zabawki, buty), a ciuchy używanie piorę w proszku odkażającym do pieluch wielorazowych - samo pranie nie odkaża!
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2013-11-19 o 15:27 |
||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:11.

a ja kurtkę zapinam na za ciasno

mam nadzieję, że nie bedzie tak źle.

Myślę, że pierwszy raz będzie, gdy maluch już przyjdzie na świat i będę chciała, żeby jadł w miarę zdrowe słodycze 
idę się drzemnąć a dziś prasowanie ubranek. W sumie te prasowanie fajnie powinno iśc, bo bez jaj na "kant" prasowanie nie bedę.