|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2821 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Rożnica między nami jest chyba taka,że miałam styczność z rodzinami patologicznymi i ubogimi co trochę zweryfikowało moje poglądy. To ze ja to wiem, ty to wiesz i część społeczeństwa, to nie znaczy że dla takich rodzin jest takie oczywiste. Dlatego powtarzam uważam,ze moralizatorski ton nic nie pomoże i nie zmieni. Trzeba zacząć od podstaw, od wychowania seksualnego w szkołach. |
|
|
|
|
#2822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2823 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tez kiedyś opluwałam rodziny, naśmiewając się,że co rok to prorok a do garnka nie ma co włożyć. Jak poznałam funkcjonowanie takich rodzin, to nie wierzyłam ze można żyć w takim zacofaniu. To jest zupełnie świat. Nie akceptuje go, ale potrafię zrozumieć dlaczego tak głupio postępują. Spojrzenie na życie jest spaczone. Ja kalkuluje,ze na dziecko mnie nie stać. Oni,że jest 3, to i 4 się wychowa i jeszcze dostanie się na dzieciaka kasę od państwa. |
|
|
|
|
#2824 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pewnym rozwiazaniem byloby finasowanie antykoncepcji dla najbiedniejszych ze srodkow pomocy spolecznej. |
|
|
|
|
#2825 |
|
Raczkowanie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43785921]Ale doprowadzi to do skazania rodzin na jeszcze wieksza biede. Problem jest tu i teraz.
Pewnym rozwiazaniem byloby finasowanie antykoncepcji dla najbiedniejszych ze srodkow pomocy spolecznej.[/QUOTE] zgadzam się w tym w 100%. Tak samo uważam,ze podwiązywania jajowodów także powinno być legalne za zgodą pacjentki. My tu piszemy o rodzinach z problemami, czasem patologicznych. A brak wiedzy jest powszechny. Nie zapomne, jak na studiach wynajmowaliśmy w kilkanaście osób dom. Koleżanka, studentka 1 roku prawa, z "normalnej" rodziny, zapytała czy się nie boje siadać na wc po chłopakach, "bo przecież można przez to zajść w ciążę". |
|
|
|
#2826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.szlachetnapaczka.pl/artyk...-w-paczce.html http://www.szlachetnapaczka.pl/artyk...pomagania.html Natomiast inne fundacje zajmują się propagowaniem i szerzeniem wiedzy o antykoncepcji np. taka: http://www.funpzs.org.pl/ https://www.facebook.com/pages/Antyk...40583169313865 Nie ma jednej fundacji od wszystkiego....
|
|
#2827 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"p
Cytat:
Strasznie mi cie szkoda. Kompletnie nie masz pojecia o czym mowisz. Spirala to koszt 30-60 zl http://sklep.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p5703-Co...cepcyjna_1_szt Ta to 45 zl na 5 lat. To 60 gr miesiecznie. Moze i 45 w jeden miesiac nie znajda ale da to sie zorganizowac. Tylko to trzeba 1. Myslec 2. Nie powiela haselek i urban legend o spiralach za setki czy tysiace zlotych. Ta kosztuje 40zl http://sklep.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p5704-Co...cepcyjna_1_szt a producent mowi nawet o okresie dluzszym niz 5 lat bo i ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Oh zablokowali. Wpisz sobie Copper tcu 380 A. 40 zl. 19 gr. Nie musisz dziekowac ze cie uswiadomilam cenowo;- ) ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- Ojej 30 zl tak drogo. http://m.ceneo.pl/produkt,10719339.h...FUtP3godYGkAAg A to tylko jedna z dziesiatek spirali na naszym rynku n |
|
|
|
|
#2828 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zamek w aparacie ortodontycznym tez w hurcie kosztuje ok 10zł, a jak mi odpadł zapłaciłam 200zł za doklejenie. Też ktos mógłby napisac,ze bzdura, bo przeciez tu ( w tym miejscu wrzucić linka do hurtowni) to kosztuje tylko 7zł z groszami a nie 200zł. Teksty "nie umiesz czytać ze zrozumieniem", "strasznie mi cię szkoda" jest poniżej krytyki. Dyskusja nie polega na opluwaniu dyskutanta, ale na wymianie argumentów. A takie wycieczki personalne, świadczą nie tylko źle o ich autorach, ale także pokazują że argumenty merytoryczne się skończyły. |
|
|
|
|
#2829 |
|
Konto usunięte
|
I znowu nie wiesz o czym mowisz moja droga;- ). Zakladanie spirali miedzianej jest darmowe i refundowane przez nfz. Doczytaj a potem sie pien na forum bo sie kompromitujesz.
|
|
|
|
#2830 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jest też źle się czuję z faktem, że pieniądze z moich podatków są marnowane na pomoc tam, gdzie się ona nie należy i pomoc od państwa powinni dostawać tylko naprawdę skrzywdzeni przez los, którzy nie mają jak sobie poradzić, czyli na przykład niepełnosprawni, nie zaś Ci na przykład, którym się nie chciało ubezpieczyć mieszkania i im zalało, lub ja tych, którzy zdecydowali się na więcej dzieci i teraz nie mogą ich utrzymać. Zaś od pomocy tym pozostałym są właśnie takie akcje i organizacje. Tu każdy może sobie wybrać komu chce pomóc. Chcesz to pomagasz powodzianom, chcesz to pomagasz zdolnym dzieciom, chcesz to pomagasz rodzinom wielodzietnym. Ja na przykład 1 i 3 kategorii nie pomagam, ale nadal uważam, że obrażanie i wyśmiewanie tych ludzi jest ze wszech miar niewłaściwe ( żeby nie powiedzieć puste ). Nie musisz mieć 7 dzieci, ani nie musisz tym co je mają pomagać. Ale pozwól mieć je tym, którzy chcą i pomagać im tym, których to wzrusza. |
|
|
|
|
#2831 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2832 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja chce Batmobile i pierscionek z brylantem za 100 tysiecy. Nie stac mnie jednak, wiec nie mam. Przy dzieciach zasady sa takie same. Kogos nie stac to miec nie powinien. I tyle. Majac dzieci, nie majac pracy i checi do zdobycia takowej cierpia wszyscy: i podatnicy, ktorzy musza placic za czyjas glupote i te dzieci. ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;43786722]ja byłam w dwóch gabinetach nfz i mi odmówili, też nie wierzę w darmowe[/QUOTE] Napisz do NFZu ze skarga |
|
|
|
|
#2833 |
|
Konto usunięte
|
Fajnie. Ale na stronie ministerstwa widnieje w spisie. Jak komus zalezy to bez trudu znajdzie. Ja znalazlam. W dzisiejszych czasach majac telefon jest to 10 minut. W obliczu posiadanej juz gromady dzieci i tego ze ciaza trwa 9 miesiecy, to 10 minut telefonowania to nie jest az tak wiele. No ale wiadomo "mniej zaradny nie znazy gorszy"
|
|
|
|
#2834 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
No tak, pójdzie po pomoc do Państwa.
|
|
|
#2835 |
|
Konto usunięte
|
Jamestown dobrze radzi. Ja znalazlam dwoch lekarzy, jeden po badaniu i konsultacji stwierdzil ze moja budowa jako nierodki nie pozwoli na zalozenie i komfortowe noszenie wkladki, drugi zaproponowal spiralke dla nierodek. No ale wiadomo, ja to jestem ewenementem na skale swiatowa ze az dwoch lekarzy znalazlam.
|
|
|
|
#2836 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli wymyślisz jakąś akcję, która to sprawi to ja się angażuję całym sercem. Ale zauważ, że żaden kraj na świecie sobie z tym nie poradził. Biedni zawsze mają więcej dzieci niż bogaci. Taka jest kolej rzeczy ( nie najlepsza ) i wszystkie metody, żeby pracować na zmianą tej sytuacji popieram. Ale nie widzę powodu, żeby obrażać i wyśmiewać tym ( jak to ktoś tu określił ) 'nienormalnych' tylko dlatego, że ja jestem tą 'normalną'. Ktoś inny by powiedział, że to ja jestem nienormalna, bo jestem po 30 i nie mam dzieci. I pewnie wielu by się zgodziło. |
|
|
|
|
#2837 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
|
|
|
#2838 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chyba jednak nie, ja trochę tak, bo też wolałaby te 500zł przeznaczyć na coś innego. Wiele usług jest w teorii refundowane przez NFZ, tylko potrzeba dużo cierpliwości i determinacji. Mój lekarz nawet mnie nie poinformował mnie, ze NFZ to refunduje. |
|
|
|
|
#2839 |
|
Konto usunięte
|
Ech ja nie wiem, jak ja mam ci nie polecac czytania ze zrozumieniem? No jak?
![]() ---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Spoko, u mnie spirala to 30 zl a zalozenie za darmo, ty meczysz temat jakis spiralek za 500-700 zl i zalozenie za 300, hm 30 zl a 1000 to lekka roznica ![]() Ale co ja tam wiem! |
|
|
|
#2840 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie znalezienie podstawy prawnej zajelo pare sekund (tu). |
|
|
|
|
#2841 |
|
Raczkowanie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43786745]Nie stac mnie jednak, wiec nie mam. Przy dzieciach zasady sa takie same. Kogos nie stac to miec nie powinien. I tyle. Majac dzieci, nie majac pracy i checi do zdobycia takowej cierpia wszyscy: i podatnicy, ktorzy musza placic za czyjas glupote i te dzieci.
[/QUOTE] Fajna zasada, ale skąd ją wzięłaś? Wyczytałaś w Konstytucji czy w Biblii? Ty się tu marnujesz. Powinnaś stanowić prawo, jak nei boskie, to conajmniej ludzkie. A jeśli tak Cię frustrują te podatki to zawsze możesz jest wyprowadzić do kraju gdzie nie ma paskdnych 'dzieciorobów', ale w ogóle przejdź do szarej strefy i bądź szczęśliwsza. Nie będziesz musiała płacić za cudzą głupotę, więcej zostanie Ci na własną. |
|
|
|
#2842 |
|
Konto usunięte
|
Pomijam fakt ze jestem pewna iz mowisz o wkladce mirena ktora jest wkladka hormonalna a jej zalozenie nie jest refundowane, a ja caly czas o spirali miedzianej ktorej kosty nie przekraczaja 50 zl a zalozenie jest darmowe. No ale mow dalej bo jest coraz zabawniej
|
|
|
|
#2843 |
|
Raczkowanie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43786882]Ale to jest Twoj problem. Nie trzeba wybitnej cierpliwosci i doktoratu z prawa i ginekologii. Lekarz Ci nie powiedzial. Ty nie zapytalas. Moglas zapytac.
Mnie znalezienie podstawy prawnej zajelo pare sekund (tu).[/QUOTE] Fajna dyskusja, co nie Możesz się dowartościowywać na każdym kroku. Dzisiejszy dzień już możesz zaliczyć do udanych!
|
|
|
|
#2844 |
|
Konto usunięte
|
Ps to jest jakas magia ze kobiety ktore rodza po 5-10 razy potrafia sie dowiedziec iz porod i opieka w okresie ciazy jest refundowana a nie potrafia przy ktorejs z kolei wizycie sie spytac
hm?---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- A bardzo udany dzien. Dowiedzialam sie ze lufzie funkcjonuja w alternatywnej rzeczywistosci ze spiralami za tysiace zlotych
|
|
|
|
#2845 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pytanie "skad ja wzielas" jest dosc smieszne. Wystarczy rozsadnie pomyslec. Profesura jest tu nawet zbedna. No, ale po co myslec, skoro ten czas mozna spozytkowac na robienie dzieci? Nie zamierzam sie wyprowadzac z kraju. Zreszta co to za argument? Sofistyka w najslabszym wydaniu. Jak nie umiesz dyskutowac to nie stawaj do dyskusji. |
|
|
|
|
#2846 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Cytat:
![]() Ciekawe z czyich podatków będą karmione uśmiechnięte pociechy. |
||
|
|
|
#2847 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2848 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A i nie uważam, żebyśmy tu obrażały tych ludzi, każda tutaj pisze tylko to, co widzi i czuje, nazywa rzeczy po imieniu. To Ty obrażasz m.in mnie nazywając mnie pustą itp. Czy nazwanie dziecioroba dzieciorobem jest obraźliwe ? Chyba,że masz inne określenie na osobę, która się bezmyślnie rozmnaża? Zaproponuj, zmienimy ... Cytat:
O to mi tylko chodzi. Nie chcę łożyć na te dzieci w żaden sposób, bo perspektywa, że to one będą robić na moją emeryturę to jakieś S-F (przecież szlachta nie pracuje ...), prędzej jak podrosną zadźgają mnie w ciemnej uliczce za 30 zł, jak im MOPS na czas zasiłku nie przeleje. Ja jestem za rozwiązaniem może i drastycznym, ale na dłuższą metę dla wszystkich najkorzystniejszym - po którymś dziecku, jeśli rodzina nie ma warunków, zabieramy do adopcji koniec kropka. Jak tylko opieka zauważy, że dzieciom czegoś brakuje daje sygnał i w szpitalu, z automatu zabieramy. Masa rodzin się ucieszy z możliwości zaadoptowania niemowlaka i dania mu fajnego dzieciństwa i możliwość rozwoju. A płodna rodzicielka będzie mogła ogarnąć swoje.
|
|
#2849 | |
|
Zakorzenienie
|
A gdzie zamierzacie płacić te podatki? Rosji czy w Somalii? Bo z tego co kojarzę w każdym cywilizowanym kraju pieniądze jednak idą na "dzieciorobów" i "nierobów".
Tak wśród rodzin są naciągacze, to jest ogromny problem. Ale to nie zmienia faktu, że są rodziny naprawdę biedne, a przy okazji wcale nie wielodzietne. Cytat:
|
|
|
|
|
#2850 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:42.

Możesz się dowartościowywać na każdym kroku. Dzisiejszy dzień już możesz zaliczyć do udanych!