|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1111 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7
Cytat:
raczej o to, że to niesprawiedliwe, że dziecko, które urodziło się w styczniu 2013 r już przygotowuje się do stawiania pierwszych kroczków, a tu taki "grudniaczek" jest wrzucony do tego samego worka 2013 sama jestem z grudnia i zawsze mnie to bolało, że ostatnia mam urodziny, zawsze najmłodsza. Mama mi zawsze tłumaczyła, że kiedyś będę z tego dumna, że jestem młodsza ( i fakt, przyłapałam się na tym, że zaznaczam, że nie mam jeszcze 26 lat! i trzymam się tego do 30 grudnia PawMaj13 - czytam to i czytam i powiem Ci, że masz ciężki orzech do zgryzienia. Sama nie wiem, jakbym się zachowywała na twoim miejscu, ale trzeba tego lenia pogonić do roboty i wjechać mu na ambicję, w taki sposób, żeby wziął się do roboty z własnej inicjatywy, a nie po twoim potrząsaniu.
|
|
|
#1112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#1113 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1114 |
|
Zadomowienie
|
ja już po badaniu
![]() jednak z szyjką wszystko ok miała ponad 4cm i tak ma ![]() dzieciątko w porządku, serducho pika, przepływy prawidłowe, mała waży 1363g, więc mieści się w środkowej normie, bo to przełom 29/30tydz. Lekarz za to powiedział, ze mam mniej wód, ale nie tak żeby coś z tym robić, tzn nie mam małowodzia, mam przyjść za 2 tyg. sprawdzić i się nie denerwować bo nie ma powodu
|
|
|
|
#1115 |
|
Zakorzenienie
|
Milka ja kupiłam Nappy Fresh - to dodatek do zwykłego proszku.
Ale ze zwykłymi ubraniami nie świruje, piorę na 60 stopni i tyle. Prawda jest taka, ze najgorsze bakterie z jakimi spotka się nasze dziecko są w szpitalu. Cała reszta to pikus. A wydaje mi się, ze ubrania z lumpeksow w ogole są czymś odkazane (stad ten zapaszek).
|
#1116 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
A masz moze przepis na to ciasto? Chetnie bym sprobowala. Ja pieke,ale tez raczej proste ciacha... Cytat:
Oooo,a ja kupuje w tej samej cenie nasz plyn do prania (Ariel) i plyn dzieciecy (Fairy). Nie bije po kieszeni Ja tez z konca grudnia,a pokrzywdzona sie nie czuje ![]() Cytat:
Oby szybko wrocil dobry nastroj! PawMaj tak sobie jeszcze pomyslalam,ze moze sprobowac aby to on zajmowal sie zakupami itd. Skoro nie pracuje zbyt wiele to ma na to czas. Wiec ty dokladaj swoja czesc,ale nic poza tym. I on niech kombinuje,zeby bylo na to co potrzeba do jedzenia itd. Jak cos dla malego trzeba dokupic to mow mu cene i najpierw niech ci da polowe kasy. Doswiadczenia w takich sprawach nie mam,bo u nas od zawsze jest wspolna kasa,nie ma moje-twoje i skladania sie na cos. Teraz ja nie pracuje,a operuje wyplata meza,bo to ja zajmuje sie placeniem rachunkow,zakupami itd.
|
|
#1117 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My z kasą robimy tak, że z okazji tego, iż ja siedzę w domu, a on pracuje to ja robię zakupy przez dany okres. Po jakiś dwóch tygodniach podliczam ile wydałam i wtedy on połowę mi oddaje Mój sernik siedzi w piekarniku W przepisie napisali, że trzeba na 8 godz. włożyć do lodówki. Na bank, bo wytrzymam Pierwsza porcja zostanie zjedzona na kolację
|
|
|
#1118 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Może przy płynach do prania nie ma różnicy? Ja zawsze proszku używam, patrzyłam ostatnio w sklepie i wychodziło mi że proszki dla dzieci są znacznie droższe niż normalne proszki.
|
|
#1119 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A ja siedzę na podłodze z rzeczami od siostry, i rozkładam na kupki 56,62 i większe, żeby zobaczyć ile czego i ile trzeba dokupić nowych. I jakiś dół mnie dopadł,że dla dziewczynki miałabym 100 razy więcej rzeczy i śliczniejszych( siostry miały córki), a dla chłopca tak nie mam ehhhh.. ![]() wiem wiem już nie marudzę... |
|
|
|
|
#1120 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() PawMaj powiem Ci tylko, ze ciezki temat z ta kasa u Was. Ja wiem, ze sa rozne sytuacje i czasem facet nie ma chwilowo pracy, ale szuka i chce pracowac, to co innego, ale jak mu sie po prostu nie chce i ma to gdzies, to juz jest przegiecie. Ja tez pracuje jako handlowiec i uwierz mi znalezienie nowych klientow to nie jest jakis wielki wyczyn, jesli sie tylko troche postarasz, poza tym jak jest jeszcze z tego dobra kasa, to chyba nie ma lepszej motywacji... U mnie w pracy okres zimowy, jest takim "goracym" okresem sprzedazowym i zapieprza sie wtedy naprawde rowno, ale cos za cos, bo i premia jest konkretna. Porozmawiaj z nim moze. Powiedz jak Ty to odbierasz i moze jakos do niego dotrze. isia nie rozumiem za bardzo Twojej wypowiedzi, bo zadna z nas tu nie napisala, ze sie zastanawia nad proszkiem dla dzieci, zeby zaoszczedzic, tylko czy ogolnie jest jakas roznica miedzy praniem w proszku dla dzieci a "normalnym" i tyle. Aaaa i dzwonil stolarz, od jutra dzialaja z meblami |
|
|
|
|
#1121 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wmawiaj sobie żadnej insuliny ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- pawmaj- wózek jest śliczny i w moich kolorach Co do TŻ-ta- no nie zmusisz do roboty, chośbyś wołem zaciągała to jak ktoś nie chce to znajdzie tysiąc wymówek. Jeśli chodzi o zakupy to bądź twarda- nie ma kasy to nie ma napoi po 10 zł będzie kasa to niech sobie kupuje
|
|
|
#1122 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pełno prania i prasowania małej ciuszków ale z racji tego że bolą mnie plecy i mała daje popalić jak siedzę to sobie robię przerwy, odwiedziła mnie mama i stwierdziła ze pomoże, no to zaczęła prasować...tak zaczęła prasować ze na pajacyku który miał myszkę z balonikiem, został tylko balonik
Zdrapałam wszystko i teraz jest gładki
|
#1123 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Najadłam sie kotletów sojowych a teraz wcinam mandarynki ![]() I zastanawiam się nad pomidorową na jutro
|
|
|
|
|
#1124 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny ja Wam zazdroszczę tego urządzania pokoików, układania ciuszków w szafkach itp
My niestety prawdopodobnie na przełomie stycznia/lutego będziemy się przeprowadzać, więc nie ma co się tutaj urządzać. Tak jak Wam kiedyś pisałam tż ma szansę na dużo lepszą pracę w innym mieście. Szkoda mi naszego mieszkania, bo tutaj mamy 3 pokoje - jeden miał być dla małej. Będziemy musieli to mieszkanie wynająć i wynająć sobie coś tam, gdzie tż dostanie prace (nie jestem jeszcze gotowa na sprzedaż tego mieszkania i kupno w nowym miejscu, bo chciałabym się najpierw jakoś ustabilizować i znaleźć w nowym miejscu stałą pracę). Na myśl, że mam wynająć komuś obcemu moje mieszkanko serce mi pęka Nawet nie mogę mebelek małej kupić, bo nie wiem na jakie mieszkanie trafimy
Edytowane przez Akkma Czas edycji: 2013-11-19 o 18:01 |
|
|
|
#1125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super, że wszystko OK
|
|
|
#1126 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Humory, szybsze wkurzanie sie, szereg emocji i dziwnych myśli które wpadają do głowy = h o r m o n y ciążowe witajcie ![]() A co do gina to ja na Twoim miejscu nie mogąc już naprawdę wytrzymać poszłabym teraz ten jeden raz do innego <?> A diabetolog powiedział Ci, że jak wyniki cukry z żyły wyjdą złe to będziesz jechać na insulinie? ? ?
|
|
#1127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też mi sie tak wydaje- za 2,8 kg JELPA zapłaciłam 42 zł- drogo jak cholera- mam nadzieję, że wart ceny
|
|
|
#1128 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1129 |
|
Zakorzenienie
|
Tez tak mam
|
#1130 | ||
|
Zakorzenienie
|
Co do cen proszków dziecięcych - zgadzam się - są dużo droższe, JELP chyba najdroższy z tych dostępnych w marketach.
Mam nadzieję, że potem uda mi się przejść na Lovelę, jest tańsza, ale na początku się boję, bo jednak Lovela ma konkretne środki zapachowe. U mnie TZ nie lubi, gdy ubrania za bardzo (zbyt chemicznie) pachną, pasierbica zaś, gdy była mała miała podrażnioną skórę od takich typowych mocnych proszków. Cytat:
To już nie wiem, czy te ubrania z lumpeksów odkażać, czy uprać w 60 stopniach i uprasować po prostu ![]() Co radzicie? Wiele ubrań ma na metkach info, by prać je w 40 stopniach Chyba zazwyczaj są to kolorowe ubrania. Jak sobie z tym radzicie?Cytat:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/c...e/przepis.html ale uprzedzam ja nie piekłam, więc nie wiem czy wychodzi
|
||
|
|
|
#1131 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja się zrobiłam równiez płaczkiem ale pod względem zwiększonej wrażliwości. Dużo rzeczy zaczęlo mnie szybko rozklejać, rozczulać i wzruszać.
_________________________ _________________________ ___ Kurczę, czytam właśnie w gazecie o pielęgnacji pupci i klejnotów maluchów i szczena mi opadła jak wyczytałam, że czasami się zdarza taka rzecz, że dziewczynką zrastają się wargi sromowe :0 W związku z tym trzeba je delikatnie rozchylać przy obmywaniu i natłuszczać okolice intymne przed nałożeniem pieluszki. I jeszcze u dziewczynek trzeba uważać, żeby im tam w kroczku za "głęboko" nie wymywać bo zaburzy się naturalną mikroflorę pochwy... Ważne żeby unikać zasypek, pudrów i kosmetyków drażniących te wargi. Oczywiście wszystkie zabiegi pielęgnacyjne u panienek wykonuje się w stronę pupy - czyli smarując/myjąc/pielęgnując od produ do tyłu. Tak więc z pielęgnacją dziewczynek jest wyższa szkoła jazdy. Ale w sumie u chłopców też z tym napletkiem bywa różnie. Piszą, żeby nie zsuwać go na siłę itd i że na początku on jest naturalnie przyrośnięty do siusiaka. Kurczę, niby nic a jednak...
|
#1132 |
|
Wtajemniczenie
|
milka-pilka: myślę, że jak wypierzesz i wyprasujesz to chyba będzie ok. Ja mam dużo ciuszków używanych i tak właśnie robiłam
selena85: ja cały czas się zastanawiam kiedy jest najlepszy czas na ściąganie napletka u chłopca. Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-11-19 o 18:22 |
|
|
|
#1133 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Witam po drzemce
![]() Cytat:
a co do pogrubionego, to przegotowana woda też jest we wskazówkach, żeby na początku w niej kąpać ![]() jest sporo artykułów na ten temat (skóry dziecka), pierwszy z brzegu: http://www.rossnet.pl/Artykul/Pieleg...worodka,198061 Cytat:
![]() pampersy są na pewno i w dużych paczkach (na pewno 78-80 szt bo takie mam, ale nie wiem czy nie widziałam i jakiegoś giganta powyżej 100) a co do cen, to niekoniecznie- w realu np. "zwykły" ariel kosztuje 15-17 zł za niecałe 2 kg (zależy kiedy i jakie, one są od 1,5-1,9kg), dzidziuś za 1,9 kg -19 zł więc to powalająca różnica nie jest. Lovella kosztowała przeszło 30 zł, ale za większą paczkę - i podobnie kosztują zwykłe zawsze zresztą można prać w płatkach mydlanych (tylko je trzeba najpierw przegotować, żeby nie zapchały pralki) a one są sporo tańsze o zamrażaniu też słyszałam, szczególnie maskotek i rzeczy których nie można normalnie prać Cytat:
![]() Cytat:
oczywiście krzywdy sobie nie zrobiłam, ale potem miałam lekko czerwone ślady Cytat:
![]() na tamtych warsztatach mówili nam, że dużo większym zagrożeniem w razie wypadku są przedmioty zostawione luzem na siedzeniu lub podłodze (np.w czasie dachowania)-np.torebki i... mama siedząca na tylnym siedzeniu (a dokładniej jej kończyny, niezabezpieczone pasami), które statystycznie najwięcej szkód robią Cytat:
Cytat:
![]() ![]() --- dzieczyny, doradźcie mi ze szlafrokiem. walczę od wczoraj z allegro i znalazłam niedrogi, który od biedy pasuje mi do zdobycznych koszul, ale rozmiarówka... przed ciążą miałam rozmiar s, teraz to w ogóle jestem niewymiarowa... Wymiary z aukcji (rozmiaru S!): -szerokość od pachy do pachy: 2x52 cm -szerokość w brzuszku: 2x56 cm -długość całkowita: 96 cm -długość rękawa: 35 cm a ja pod pachami mam 45 cm... 52 to całe ramiona! z kolei obwód w brzuchu 105 cm, czyli na teraz by wystarczyło, ale co będzie w styczniu? co myślicie? może jednak wziąć większy, mimo że w ramionach raczej nie urosnę? a może miała któraś z Was coś podobnego?: http://allegro.pl/szlafrok-ciazowy-1...663485868.html
|
|
#1134 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tu w gazecie napisane jest tak: "Nie wolno napletka odciągać na siłę, ponieważ powoduje to pęknięcia, blizny i skutkuje prawdziwą stulejką. Napletek zwykle sam się odkleja. Dzieje się tak u co drugiego chłopca do pierwszych urodzin, a u 80-90% do 2-3 urodzin. Z maluszkiem trzeba iść do chirurga jedynie wtedy kiedy napletek podczas siusiania nadyma się jak balonik lub gdy u chłopca z wąskim napletkiem występują często zakażenia układu moczowego."
|
|
#1135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko wiadomo jak to w pierwszej ciąży - zaczęły mnie nachodzic obawy ![]() Na zajęciach w SR położna mówiła, że teraz napletków się nie ściąga, ponieważ badania wykazały, że przez to ściągania dochodziło do wielu mikrourazów. Chłopiec jak jest trochę starszy to i tak bawi się siusiakiem i potem sam go sobie czyści. |
|
|
|
|
#1136 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to znaczy przypominam uprzejmie małżonkowi, żeby przelał swoją dolę (bo w sumie mamy kontem to ja operuję). PawMaj może to byłby sposób dla Ciebie- nie męczyć go, żeby pracował, ale wymagać, żeby co miesiąc przelewał/dawał konkretną kwotę? tylko trzeba by to jakoś wyliczyć, żebyście mieli pieniądze na cały miesiąc.faceci są umysłami ścisłymi, może cyfry by do niego przemówiły? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ale może nowe mieszkanko też wcale nie będzie takie złe? Cytat:
---edit i jeszcze jedna prośba - Paw Maj podziel się i Ty przepisem? jak to możliwe, ze nikt go jeszcze nie chciał? wygląda rewelacyjnie!!!
Na tak wiele rzeczy nie mamy wpływu... Edytowane przez ejani Czas edycji: 2013-11-19 o 18:40 |
|||||
|
|
|
#1137 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Akma: rozumiem Twój smutek z powodu opuszczania mieszkanka, ja tylko dodam z własnego doświadczenia: uważaj też na wynajmujących, bo ludzi potrafią do ruiny doprowadzić cudzą własność - odradzam wynajmowanie studentom to na pewno
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-11-19 o 18:44 |
||
|
|
|
#1138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tego co wiem kiedyś praktykowało się odciąganie jak najwcześniej. Teraz panuje "moda" na nie ruszanie i czekanie az się samo wyprofiluje. Sama też nie wiem jak postępować nie chciałabym robić coś na siłę ale z drugiej strony nie chcę doprowadzić do jakiegoś stanu zapalnego lub przyrośnięcia i zabiegu chirurgicznego kurde nie wiem....
|
|
|
#1139 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
superCytat:
MMmmm sernik to mój plan na piątek... KONIECZNIE Cytat:
Ani mi o prasowaniu nie mów 2h stałam i prasowałam ubranka.... wszystkie poprasowane. Plecy mają dość..... Kolejna pralka idzie... ![]() Cytat:
|
|
#1140 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:43.

sama jestem z grudnia i zawsze mnie to bolało, że ostatnia mam urodziny, zawsze najmłodsza. Mama mi zawsze tłumaczyła, że kiedyś będę z tego dumna, że jestem młodsza ( i fakt, przyłapałam się na tym, że zaznaczam, że nie mam jeszcze 26 lat! i trzymam się tego do 30 grudnia

Może to dlatego... hmmm
W przepisie napisali, że trzeba na 8 godz. włożyć do lodówki. Na bank, bo wytrzymam 

Ale jakoś złudzeń nie mam. Siedzę i beczę, i się wściekam, i mam ochotę mordować wszystkich wokół, i w ogóle żyć mi się nie chce...
Ciekawe co mam zrobić ze zwolnieniem...?!:confused :
16.06.2012 

Chyba mój organizm sam doszedł do wniosku, że trzeba się wyspać na zapas