Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7 - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-19, 15:27   #1081
mezaga
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7

Cytat:
Napisane przez kootek_mamrotek Pokaż wiadomość
mi siedzi w głowie, żeby tylko na Święta przetrzymać żeby jeszcze sobie pojeść porządnie jak dotrwam do Świąt, to kolejną metę ustawię, żeby chociaż do Nowego Roku niech ma rok do przodu, a nie jak mama - 30 grudzień
A ja bym chciała, żeby moje dzieci były grudniowe właśnie jak mama
Masz urodziny dzień po mnie

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
choć fakt, że znam fajne osoby z grudnia i nie wyglądaly na bardzo pokrzywdzone przez życie
Właśnie nie wiem co jest z tymi pokrzywdzonymi dziećmi grudniowymi. To, że najmłodsze? Sama jestem grudniowa i to z samego końca, znam sporo osób z grudnia i nie rozumiem o co chodzi tym, którzy twierdzą, że są pokrzywdzone, słabsze w szkole czy bardziej schorowane niż reszta dzieciaków.

Cytat:
Napisane przez tajeczka Pokaż wiadomość
Hej ponownie, ja juz siedze u lekarza i czekam na usg, na szczescie tylko kilka minut obsuwy jest wiec nie ma tragedii a dziecko moje sie zneca i kopie po zoladku az co chwila podkakuje na krzeselku w poczekalni, ale lepiej tak niz jakby miala cicho siedziec zupelnie.... Napisze po wizycie
a swoja droga spotkalam dzisiaj znajoma ktorej nie widzialam jakis miesiac albo lepiem chyba lepiej w sumie, bo brzucha nie mialam prawie wtedy i ona do mnie ze mam nisko brzuch, ale mi sie wydaje, ze mam caly czas taki sam, w sensie na tej samej wysokosci, i maz tez tak mowi i w sumie cala reszta tez, moze i mam nizej niz inni ale mam tak od poczatku, lekarka tez nic nie mowila, wiec chyba nie ma sie czym martwic???
Moja mam stwierdziła, że mam nisko brzuch - może rzeczywiście coś w tym jest ale ja mam tak cały czas. Pani położna na SR powiedziała, że przy bliźniakach tak może być i że mogę w ogóle nie zauważyć kiedy mi się naprawdę obniży. No i mam podobno mały brzuch jak na dwójkę dzieci. To już słyszę od każdego Sama w sumie nie wiem ale jakoś nie przywiązuję do tego wagi.
Stary 2013-11-19, 15:29   #1082
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Buraczkowa??????
Za mną chodzi taka z kiszonej kapusty, kwaśna z kaszą albo i bez
Barszcz Z krokietami z pieczarkami
Stary 2013-11-19, 15:38   #1083
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
PawMaj wez podstaw dla tz do zjedzenia suchy chleb i wode do popicia jako posilek. I powiedz,ze tak bedzie wygladac wasza przyszlosc,jak nie wezmie sie za robote.
Raz już tak było i to nie dlatego, że chciałam zrobić performance, tylko dlatego, że w lodówce faktycznie był tylko przeciąg. A do wypłaty kilka dni. Wtedy chyba skądś pożyczył pieniądze i kupił kilka podstawowych rzeczy.

Oczywiście moja rodzina nie da mi zginąć, ale nie chodzi o to, żeby oni mnie wspierali, tylko, żeby tż zrozumiał, że to jego zakichany obowiązek utrzymywać przede wszystkim SIEBIE i dziecko przynajmniej w połowie. O mnie się martwic nie musi. Tylko, że teraz sama widzę, że ja dokładam do tego interesu. Wiem ile wydawałam na życie mieszkając sama przez 6 lat, a wiem ile wydaję teraz, będąc z nim. I niestety wydaję więcej o przynajmniej 1/3.

Cytat:
Myślę że sprawdziłoby się u ciebie, ograniczenie mu czegoś na co lubi wydawać pieniądze....próbowałaś, to działa
Koleżanka tak robi i facet wie że musi zarobić więcej żeby mógł sobie pozwolić na swoje przyjemności, utrzymanie rodziny najważniejsze
Właśnie ostatnio na takich lichych zakupach, za które płaciłam ja, włożył mi do koszyka jakieś red bulle czy coś w ten deseń. Więc mu mówię, że na pewno nie zapłacę 10 zł za 2 puszeczki napoju 0,2 litra, kiedy szłam przez cały market wybierając najtańsze produkty, bo kasa na wykończeniu. I odłożyłam je przy kasie na półkę, bo zobaczyłam dopiero wykładając zakupy na taśmę, tak jakby chciał to "przemycić". Ale też to na niego nie zadziałało...

Cytat:
Napisane przez Muminek1991 Pokaż wiadomość
Mogę tylko tak napomknąć , sytuację od mojej siostry. Sama miała takiego TŻ jak zaszła w ciąże musiała leżeć, brać pełno leków, i na lekarzy, mieszkanie i wszystko dokładali jej rodzice, bo Pan nierób nie chciał nic zrobić, w końcu postawiła ultimatum i po urodzeniu małej wywaliła go z domu, a on co ? nadal nie pracuje , nie kwapi się żeby dać alimenty na dziecko(dostaje od państwa), no i w sumie małą też się nie interesuje.
Tego się właśnie boję, że tak skończy się nasza historia.
Niby twierdzi, że jak dostanie auto służbowe do dyspozycji, to mu się będzie bardziej chciało, że będzie jeździł do klientów i robił "show" i zacznie sprzedawać. Ok, uwierzę, jak zobaczę. Póki co to dla mnie kolejna wymówka i granie na czas. Przez telefon też da się dużo sprzedać, a przynajmniej się za afiszować. A on sobie wyobraża, że jaśnie Pan wjedzie do firmy i każdy z otwartymi ramionami będzie na niego tam czekał, odejdzie od swoich zadań i z zaciekawieniem będzie oglądał jego show... MASAKRA. Zabić dziada to mało.

i teraz nie pomyślcie sobie, że jestem na skraju bankructwa i nie mam za co żyć itp. Tak źle nie jest, to są chwilowe sytuacje, w stylu przeczekać do "pierwszego". I w stylu, że ten zakup nie jest konieczny na teraz więc z nim poczekam. No czyli poprostu ograniczanie pewnych dóbr, ale nie skrajna bieda. Od stycznia, na macierzyńskim to już będzie jak w bajce, ale nie chcę, żeby TŻ czuł ten luz, ze to tylko przejściowe, zresztą czuję wewnętrzny bunt przed tym, żeby się wypłukiwać z mojej prywatnej kasy, kiedy on mógłby spokojnie zarabiać więcej i nie trzeba by się z niczym szczypać. Na wyprawkę dał równo 250 zł... cala reszta to moja kasa i "dary" od rodziny i znajomych. Jego rodzice trochę uratowali sytuacje, bo zapłacili za wózek prawie całość.

Innymi słowy: zazdraszczam Tym z Was, które mają pracowitych chłopów, którzy oprócz pracy zarobkowej garną się, żeby coś zrobić w domu, sami robią dostawki do łóżek, malują, skręcają szafy... mój tż jedyna fatyga jaką podejmuje to telefon do swojego ojca z komendą: "tato zrób", a on już wraca do swych komputerowych rozrywek...

Cieszę się, że bryczka się Wam podoba mnie też i chyba na tym skończę to marudzenie.

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 15:41   #1084
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
i na koniec bryka synka w świetle dnia
Piękny kolor!

Cytat:
... a tak btw jem właśnie piernika własnej produkcji Po tych waszych piernikowych rozważaniach naszła mnie ochota. I zrobiłam sama, mój życiowy debuit piernikowy
Zamarzyła mi się pyszna kawa z takim pierniczkiem

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Słodkie mamy, w Biedronce pojawiły się kabanosy bez glutenu i laktozy, zwartość węgli - 0! zawartość białaka 22g tłuszcz 18g! Na chłopski rozum powinny być ok.
Dzięki za info
Robię dzisiaj Twój sernik Przez pół dnia zastanawiałam się, który zrobić, czy z Twojego przepisy, czy z EVI. Dylemat rozwiązał się sam po otwarciu lodówki - okazało się, że nie mam margaryny

Dam znać jak u mnie z cukrami

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Barszcz Z krokietami z pieczarkami
Uwielbiam takie jedzonko
Stary 2013-11-19, 15:41   #1085
EVI07
Raczkowanie

Wiecie co, chyba podłapałam deprechę na maksa... Albo nerwicę, nie wiem co gorsze... Od wczoraj albo się wściekam (do rzucania talerzami włącznie), albo płaczę o byle g... Wczoraj wieczorem pożarłam się z małżem (jak zwykle o byle g...). Rano na zabździałym glukometrze miałam 104 (masakra jakaś), potem byłam w labo i robiłam z żyły, wyniki będą po 18, ale mam dziwne przeczucie, że tym razem będą do dupy i od soboty przywitam się z insuliną... Oby to przeczucie było kompletnie głupie... Ale jakoś złudzeń nie mam. Siedzę i beczę, i się wściekam, i mam ochotę mordować wszystkich wokół, i w ogóle żyć mi się nie chce... Jeszcze moja ginka się rozchorowała i wizytę będę miała w następny piątek (miałam mieć w ten), chyba mnie cholera trzaśnie! Ciekawe co mam zrobić ze zwolnieniem...?!:confused : Q...wa, co się ze mną dzieje?!

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
A i zrobiłam sernik z przepisu podanego pare stron do tyłu i chyba coś poknocilam bo bardzo wodnisty mi wyszedł i aż na dwie formy mi wyszło. Ale po upieczeniu jest zjadliwy
Ten sernik jest wilgotny z natury, bo ma dużo zapachów. Ale nie może być pod palcem trzęsący się i galaretowaty i lepiej, żeby po wierzchu się bardziej przypiekł, wtedy jest upieczony, może nawet pękać przez środek.
Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
Dziewczynki, ja to Wam powiem, ze po tej informacji jestem w takim stanie, ze najchętniej bym odpowiedziała tak jak w myślach, ze HGW, ale wk..mam na maksa muszę czekać na telefon jutro od ginki, ale dwie wiad mi zostawiła na skrzynce w zeszłym tyg, a ja nieświadoma, ze dzwoniła.. powiedziała, ze mam się koniecznie skontaktować w sprawie wyników, wyczulam siwy dym w głosie
Postaraj się nie przejmować, będzie dobrze, a w razie czego masz nas.
Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
EVI: Twoj sernik się robi u mnie pachnie cudnie w całym domu! mmmm mniam mniam ciekawe jaki ja będę miała po nim cukier

To będzie moje dzisiejsze ciasto urodzinowe Poratowalas przepisem moje święto
Miło mi...
Cytat:
Słodkie mamy jak u was z wagą? idzie coś do góry? u mnie cisza, może jakieś 0,5 kg się waham i cisza.... Zrobiłam pastę z makrelą (makrela, jajko, cebula trochę majonezu) i cukier 89 po 2 kromkach. Polecam więc. Czeka mnie jeszcze wciśnięcie jednej na noc.. uf... jak nie wcisnę, to mam cukier i ketony w moczu :/
Cytat:
Znow mnie zgaga meczy, leki.odpadaja, mleko tez migdaly nie dzialaja wrrrrrr. Picie cieplej herbaty az boli :////
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Moja waga stoi w miejscu, waha się o jakieś 0,4 kg. Ale lekarz mówi, że jest ok, więc przynajmniej tym się nie dołuję. A zgaga mnie żre bez przerwy, cholery można dostać, tym bardziej, że jedna tabletka Renni ma 475 mg cukru! Tylko się powiesić!
Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Drogie Ciocie! Z przyjemnością informuje ze jestem juz taki duzy ze mogę spać w łóżeczku a nie w plastikowym zamykanym domku.
Całuje Dominik
Brawo Dominiś!
Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Witam się z domu

Wczoraj miałam USG - dzidziuś waży 1577g (30 tydz), a tydzień temu we wtorek ważyl 1360g - ładnie rośnie
Dobrze, że jesteście już w domciu!
Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny
My po kolejnej ciężkiej nocy. Gorączka u synka nie daje za wygraną i strasznie kaszle. Mój biedny Groszek. I tak jest dzielny bardzo. Przeszkadza mi nadmierny porządek w domu. Autka od 3 dni w pudełku zamiast walać się po domu, tor i pociąg tez schowany i nie ma go kto rozłożyc, nawet malowanki i puzzle nie ruszone, a mój łobuz leży i ogląda bajki. Nawet nie próbuje naciągnać mnie na kolejnego żelka czy ciastko z galaretką. Odejdź paskudna chorobo i oddaj mojego wesołego synka
Biedny Aluś, trzymam kciuki, żeby mu się poprawiło.
Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Słodkie mamy nie polecam płatków owsianych z mlekiem (ja piję sojowe) na śniadanie! Po maleńkiej miseczce wywaliło mi cukier na 143!
Płatki owsiane mają podobno wysoki IG, tak przeczytałam w mojej "słodkiej" książeczce. A moja dietetyczka mówi, że są ok. Mnie też po nich wywala. I bądź tu człowieku mądry!!!
Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
fotelik ma nędzną budkę, czy opłaca się kupić taką folię osłonową na fotelik, jakby przyszło nam jeździć z fotelikiem na stelażu wózka, w ulewnym deszczu albo mocnym śniegu?
Warto, u nas się świetnie sprawdziła. Polecam.
EVI07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 15:47   #1086
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez EVI07 Pokaż wiadomość
A zgaga mnie żre bez przerwy, cholery można dostać, tym bardziej, że jedna tabletka Renni ma 475 mg cukru! Tylko się powiesić!
A próbowałaś tych sugar free? Tylko nie pamiętam już czy te bezcukrowe to są Renni i Manti

Kochana trzymaj się dzielnie, już bliżej niż dalej!
Stary 2013-11-19, 15:50   #1087
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Bryka fajowa
Wiesz ja z moim problemów nie mam, zarabia poczciwe pieniądze, ale za to ciągle go nie mam
Daje mi kasę, nie marudzi, w tym miesiącu naprawdę dał mi sporo, ale musze stół i krzesła kupić, nie proszę go o kasę, sam mi daje....a raczej wkłada w takie pudełeczko co miesiąc, ja dostaje swoją wypłatę na konto i nigdy nie pyta ile mam na kocie, albo czy dużo straciłam, ja jestem bardzo oszczędna i zastanawiam się 20 razy nad wydaniem kasy, taka już jestem za babcią
Myślę że sprawdziłoby się u ciebie, ograniczenie mu czegoś na co lubi wydawać pieniądze....próbowałaś, to działa
Koleżanka tak robi i facet wie że musi zarobić więcej żeby mógł sobie pozwolić na swoje przyjemności, utrzymanie rodziny najważniejsze
Wydaje mi się że nie każdy facet dobrze by na coś takiego zareagował. Wiesz, na zasadzie że "macho" może uznać to za "babską smycz"?
Wogóle nie dziwię się, że tyle związków rozpada się z powodów finansowych. Jeśli ludzie mają do pieniędzy tak totalnie różne podejście, musi być bardzo trudno znaleźć jakiś kompromis. Ja na przykład jestem dość oszczędna, co mi się zaostrzyło odkąd nie pracuję - jakoś głupio mi TŻa ciężko zarobione pieniądze wydawać na pierdoły. Ale on też głowę na karku ma, nie muszę go w żaden sposób pilnować. Chyba bym nie umiała ani wydzielać facetowi ile może wydać, ani być z kimś dla kogoś coś takiego jest niezbędne. Przecież to duży chłopiec, sam wie że są potrzebne pieniądze

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
A ja bym chciała, żeby moje dzieci były grudniowe właśnie jak mama
Masz urodziny dzień po mnie

Właśnie nie wiem co jest z tymi pokrzywdzonymi dziećmi grudniowymi. To, że najmłodsze? Sama jestem grudniowa i to z samego końca, znam sporo osób z grudnia i nie rozumiem o co chodzi tym, którzy twierdzą, że są pokrzywdzone, słabsze w szkole czy bardziej schorowane niż reszta dzieciaków.
Moja najlepsza przyjaciółka jest z grudnia. To jedna z najfajniejszych osób na świecie, według mojej prywatnej subiektywnej opinii. Ludzie z grudnia są bardzo fajni Też miałam być z grudnia - termin był na sylwestra - ale mama mnie przenosiła
Stary 2013-11-19, 15:52   #1088
Akkma
Zadomowienie

Ahaa! Dziewczyny przypomniało mi się co położna w SR mówiła w kwestii bezpieczeństwa. Mianowicie, jeżeli chcemy wozić dziecko w foteliku w samochodzie, to warto zawczasu pomyśleć o ochronie szyb. Są takie folie, które nakleja się na szyby (są bezbarwne lub przyciemniane, większość nowszych aut już je ma), w razie wypadku/stłuczki potłuczona szyba nie leci cała na maluszka tylko trzyma się tej folii. Jeżeli nie ma się wolnych środków to warto pomyśleć chociaż o tych takich materiałowych osłonkach przeciwsłonecznych - zawsze to jakaś minimalna ochrona - szkło nie leci na dziecko.
Stary 2013-11-19, 15:56   #1089
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość

Dziewczyny też Was tak bolą biodra i podbrzusze? Mnie jak złapie taki ból nie jestem nawet w stanie się przekrecic. Dzisiaj to już myslalam, że nie wstane.
A już nie wspomnę o mdłościach, które męczą mnie nad ranem kolejny dzień ... Ominely mnie na początku to chyba teraz organizm nadrabia
Mnie podbrzusze też często pobolewa. Biodra jeszcze na szczęście nie bolą.

A o tych mdłościach poinformuj lekarza, bo w późniejszym okresie ciąży chyba nie powinny za bardzo występować. Chyba, że to chwilowa niestrawność/zgaga itd.

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
O losie! Mi też zostały 3 tygodnie do porodu w terminie Na następnej wizycie lekarz będzie mi pobierał GBSa, to mi dopiero uświadomiło, że niebawem roodziimmyyy! Ja mam przeczucie, że Kornelia pokwitnie trochę w brzuchu i będzie przenoszona
3 tygodnie??? O kurczę, dla mnie to jak już jutro!
To w brzuszku mała ma już pewnie ciasno na maxa? Odczuwalne to jest?
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 15:57   #1090
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
Też się zastanawiałam. No bo duża paczka pampersów zapycha pół walizki, a ja bym chciała zmieścić się w jedną małą walizeczkę. Ale z drugiej strony, my mieszkamy 110 km od szpitala, więc jak już TŻ pójdzie do domu wieczorem, i jakimś cudem zabraknie pampków, to będę musiała chyba w piżamie po mieście biegać za pampersami Pozatym ostatnio oglądałam w Tesco pampersy, i nie udało mi się znaleźć tych w najmniejszym rozmiarze w dużym opakowaniu, najwększe to chyba właśnie 32 sztki były. Czy oni je produkują w większych paczkach?

Ktoś wcześniej pisał o zamrażaniu, też tak robię, tyle że z rzeczami których nie da się uprać (np. zabawki, buty), a ciuchy używanie piorę w proszku odkażającym do pieluch wielorazowych - samo pranie nie odkaża!
Te białe Pampersy Newborn 2-5 kg są w większych paczkach - przynajmniej wydawało mi się, że je widziałam w Rossmanie i Super Pharm.
A u Ciebie w szpitalu nie będzie sklepiku? Zazwyczaj jest i wszystko można w nim kupić. Na pewno ceny nie będą najniższe, ale w razie potrzeby to będzie ratunek.

Proszek odkażający do pieluch to dobra myśl Postaram się go kupić i uparć w nim ciuchy z lumpeksu. Mam tych ciuchów sporo, bo jak zobaczyłam jak wysokie są ceny w sklepach nowych ubranek to mnie trochę osłabiło (a wcale nie były to jakieś super ubranka), więc zostałam królową lokalnych lumpków i okazało się, że mogę w nich znaleźć śliczne ubranka w dużo niższych cenach.
Możesz polecić jakiś konkretny proszek odkażający do pieluch? Dosypujesz go do normalnego proszku?
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 15:57   #1091
selena85
Wtajemniczenie

Ja tych muszelek na brodawki nie będę chyba kupywać bo nie wiem jak je nosić i czy czasami nie są dyskomfortowe ? hmmm
Stary 2013-11-19, 15:58   #1092
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Właśnie ostatnio na takich lichych zakupach, za które płaciłam ja, włożył mi do koszyka jakieś red bulle czy coś w ten deseń. Więc mu mówię, że na pewno nie zapłacę 10 zł za 2 puszeczki napoju 0,2 litra, kiedy szłam przez cały market wybierając najtańsze produkty, bo kasa na wykończeniu. I odłożyłam je przy kasie na półkę, bo zobaczyłam dopiero wykładając zakupy na taśmę, tak jakby chciał to "przemycić". Ale też to na niego nie zadziałało...
Ale dobrze kombinujesz, pewnie jest więcej takich rzeczy....na pewno jest
On sobie zacznie to układać w głowie, faceci potrzebują takich bodźców, inaczej nie zrozumieją
Jak będzie leciał jego ulubiony program to wyłącz mu telewizor i powiedz "w tym miesiącu musimy być bardzo oszczędni, no chyba że zarobiłeś trochę więcej " przy następnych zakupach kup to czego on nie jada, coś mega taniego i powiedz "muszę oszczędzać bo nie wiem ile zarobisz w przyszłym miesiącu a przecież dziecko kosztuje"
Dla ciebie to będzie zabawne, tylko się nie śmiej przy nim, bądź poważna na maxa, możesz nawet się popłakać, a on zacznie powoli myśleć...ze jednak coś trzeba zmienić no bo jak ???
Stary 2013-11-19, 15:58   #1093
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Słodkie mamy nie polecam płatków owsianych z mlekiem (ja piję sojowe) na śniadanie! Po maleńkiej miseczce wywaliło mi cukier na 143!

A czy płatki owsiane nie są czasami odmianą tej mąki pszennej tudzież otrębów pszennych? Może to dlatego... hmmm
Stary 2013-11-19, 15:59   #1094
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
(...)
Oczywiście moja rodzina nie da mi zginąć, ale nie chodzi o to, żeby oni mnie wspierali, tylko, żeby tż zrozumiał, że to jego zakichany obowiązek utrzymywać przede wszystkim SIEBIE i dziecko przynajmniej w połowie. O mnie się martwic nie musi. Tylko, że teraz sama widzę, że ja dokładam do tego interesu. Wiem ile wydawałam na życie mieszkając sama przez 6 lat, a wiem ile wydaję teraz, będąc z nim. I niestety wydaję więcej o przynajmniej 1/3.

(...)
A rozmawiałaś z nim jasno i dosadnie na ten temat? Chodzi mi o taką rozmowę, gdzie nie bawisz się w żadne delikatne sugestie, tylko konkretnie mówisz, że go utrzymywać nie będziesz i ma dokładać połowę do wszystkiego? Nie żebym była jakąś szowinistką, nie miałabym problemu gdyby mój facet zachorował czy coś, ale jeśli mu się po prostu robić nie chce, to nie powinno być zmiłuj.

Cytat:
(...)i teraz nie pomyślcie sobie, że jestem na skraju bankructwa i nie mam za co żyć itp. Tak źle nie jest, to są chwilowe sytuacje, w stylu przeczekać do "pierwszego". I w stylu, że ten zakup nie jest konieczny na teraz więc z nim poczekam. No czyli poprostu ograniczanie pewnych dóbr, ale nie skrajna bieda. Od stycznia, na macierzyńskim to już będzie jak w bajce, ale nie chcę, żeby TŻ czuł ten luz, ze to tylko przejściowe, zresztą czuję wewnętrzny bunt przed tym, żeby się wypłukiwać z mojej prywatnej kasy, kiedy on mógłby spokojnie zarabiać więcej i nie trzeba by się z niczym szczypać. Na wyprawkę dał równo 250 zł... cala reszta to moja kasa i "dary" od rodziny i znajomych. Jego rodzice trochę uratowali sytuacje, bo zapłacili za wózek prawie całość.

Innymi słowy: zazdraszczam Tym z Was, które mają pracowitych chłopów, którzy oprócz pracy zarobkowej garną się, żeby coś zrobić w domu, sami robią dostawki do łóżek, malują, skręcają szafy... mój tż jedyna fatyga jaką podejmuje to telefon do swojego ojca z komendą: "tato zrób", a on już wraca do swych komputerowych rozrywek...
To nic złego być na skraju bankructwa Moim zdaniem nieróbstwa należy się wstydzić, a nie braku kasy.
A co na jego zachowanie Twoja rodzina? A jego rodzice?

Cytat:
Uwielbiam takie jedzonko
Właśnie wstawiłam barszczyk i zabieram się za krokiety. Ale się dzisiaj nawcinam
Stary 2013-11-19, 15:59   #1095
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mengazhu Pokaż wiadomość
A wiecie co do jutra jest w Biedronce tańsze o 20%?? Wybrane słodycze. Krówk i
Super informacja dla cukrzycowych słodkich mamuś :....
Stary 2013-11-19, 16:00   #1096
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Ahaa! Dziewczyny przypomniało mi się co położna w SR mówiła w kwestii bezpieczeństwa. Mianowicie, jeżeli chcemy wozić dziecko w foteliku w samochodzie, to warto zawczasu pomyśleć o ochronie szyb. Są takie folie, które nakleja się na szyby (są bezbarwne lub przyciemniane, większość nowszych aut już je ma), w razie wypadku/stłuczki potłuczona szyba nie leci cała na maluszka tylko trzyma się tej folii. Jeżeli nie ma się wolnych środków to warto pomyśleć chociaż o tych takich materiałowych osłonkach przeciwsłonecznych - zawsze to jakaś minimalna ochrona - szkło nie leci na dziecko.
Na szczęście my mamy przyciemniane szyby i u męża i u mnie w aucie
Stary 2013-11-19, 16:00   #1097
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lusso Pokaż wiadomość
Waśnie była położna u mnie słyszałam serduszko i moja malutka miała czkawkę
co jakiś czas czuje takie pykanie ale nie wiedziałam co to teraz już wiem że to czkawka
Oj tak, czkawka to norma na tym etapie.
Moja ma 2-3 razy dziennie i czuję jak mi podskakuje lewa część podbrzusza.

ik ik ik
Stary 2013-11-19, 16:00   #1098
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Według mnie to zbędny wydatek bo szyby samochodowe są tak skonstruowane że mają się rozbijać w pajaczka ale nie wypadają.

Stary 2013-11-19, 16:01   #1099
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
Pomyślę nad takimi foliami Nie przyszło mi to do głowy.
Stary 2013-11-19, 16:04   #1100
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tajeczka Pokaż wiadomość
Hej ponownie, ja juz siedze u lekarza i czekam na usg, na szczescie tylko kilka minut obsuwy jest wiec nie ma tragedii a dziecko moje sie zneca i kopie po zoladku az co chwila podkakuje na krzeselku w poczekalni, ale lepiej tak niz jakby miala cicho siedziec zupelnie.... Napisze po wizycie
a swoja droga spotkalam dzisiaj znajoma ktorej nie widzialam jakis miesiac albo lepiem chyba lepiej w sumie, bo brzucha nie mialam prawie wtedy i ona do mnie ze mam nisko brzuch, ale mi sie wydaje, ze mam caly czas taki sam, w sensie na tej samej wysokosci, i maz tez tak mowi i w sumie cala reszta tez, moze i mam nizej niz inni ale mam tak od poczatku, lekarka tez nic nie mowila, wiec chyba nie ma sie czym martwic???
Lekarka zna się napewno lepiej niż koleżanka, więc nawet się nad tym nie zastanawiaj. Skoro lekarka nic nie mówiła, tzn że jest wszystko ok

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ----------

Cytat:

[/COLOR]a tak btw jem właśnie piernika własnej produkcji Po tych waszych piernikowych rozważaniach naszła mnie ochota. I zrobiłam sama, mój życiowy debuit piernikowy
Któraś chce przepis?
Tyle tylko się ostało z całej blachy
O nie

Toć to jest terroryzowanie "słodkich mamuś" takim widokiem ....
Buuuuu <płaczę> ja chcę czekoladki :pro si:
Stary 2013-11-19, 16:04   #1101
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

Cytat:
Ja tych muszelek na brodawki nie będę chyba kupywać bo nie wiem jak je nosić i czy czasami nie są dyskomfortowe ? hmmm
Szwagierka bardzo zadowolona. Nie przeszkadzają jej. Ja nadal zastanawiam się nad ich kupnem.. hm..

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 16:05   #1102
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Drogie Ciocie! Z przyjemnością informuje ze jestem juz taki duzy ze mogę spać w łóżeczku a nie w plastikowym zamykanym domku.
Całuje Dominik

Załącznik 5484376

Ooooo SUPER!!!!!

3majcie się mocno!!! Powodzenia i duzo radości
Stary 2013-11-19, 16:05   #1103
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
Według mnie to zbędny wydatek bo szyby samochodowe są tak skonstruowane że mają się rozbijać w pajaczka ale nie wypadają.
Ale wszystkie? ja myślałam, ze tylko te przednie (ale znawczynią nie jestem).
Może tak jest w przypadku delikatnego uderzenia
Ja wiele razy widziałam na parkingu porozbijane (przez złodziei) boczne szyby w samochodach - z dużymi dziurami.
Stary 2013-11-19, 16:08   #1104
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Wydaje mi się że nie każdy facet dobrze by na coś takiego zareagował. Wiesz, na zasadzie że "macho" może uznać to za "babską smycz"?
Wogóle nie dziwię się, że tyle związków rozpada się z powodów finansowych. Jeśli ludzie mają do pieniędzy tak totalnie różne podejście, musi być bardzo trudno znaleźć jakiś kompromis. Ja na przykład jestem dość oszczędna, co mi się zaostrzyło odkąd nie pracuję - jakoś głupio mi TŻa ciężko zarobione pieniądze wydawać na pierdoły. Ale on też głowę na karku ma, nie muszę go w żaden sposób pilnować. Chyba bym nie umiała ani wydzielać facetowi ile może wydać, ani być z kimś dla kogoś coś takiego jest niezbędne. Przecież to duży chłopiec, sam wie że są potrzebne pieniądze
Myślę że babska smycz to raczej nie jest, tu chodzi o utrzymanie rodziny, o zarobienie na rodzinę podstawy która jest potrzebna do normalnego funkcjonowania.
Jest pula pieniędzy przeznaczona na konsumpcję i to jest podstawa, jest więcej fajnie, możemy sobie pozwolić na inwestycję czy jakąś przyjemność....o to mi chodziło
Stary 2013-11-19, 16:09   #1105
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Mnie podbrzusze też często pobolewa. Biodra jeszcze na szczęście nie bolą. (...)
Mnie żebra bolą. Głównie po lewej stronie, ale po prawej czasem też. I dół pleców.

Cytat:
Napisane przez milka-pilka Pokaż wiadomość
(...)Proszek odkażający do pieluch to dobra myśl Postaram się go kupić i uparć w nim ciuchy z lumpeksu. Mam tych ciuchów sporo, bo jak zobaczyłam jak wysokie są ceny w sklepach nowych ubranek to mnie trochę osłabiło (a wcale nie były to jakieś super ubranka), więc zostałam królową lokalnych lumpków i okazało się, że mogę w nich znaleźć śliczne ubranka w dużo niższych cenach.
Możesz polecić jakiś konkretny proszek odkażający do pieluch? Dosypujesz go do normalnego proszku?
Są dwa rodzaje odkażaczów. Jeden to dodatek który dosypujesz do normalnego proszku i o takim wiem tylko że jest, nigdy tego nie testowałam.
Ja używam takiego proszku. To jest normalny proszek, tyle że sypie się go znacznie mniej niż takiego zwykłego wizira. Ja daję trzy płaskie łyżki stołowe na bęben, a zamiast płynu do płukania wkrapiam do komory kilka kropel olejku z drzewa herbacianego - też ma działanie odkażające, i ładnie pachnie. Ten proszek co prawda tani nie jest, ale jest bardzo wydajny - ja ostatnie pudełko kupiłam kilka miesięcy temu i jeszcze sporo zostało.
Pranie w zwykłym proszku nie zabija roztoczy ani żadnych bakterii, więc ciuchy z lumpka, nawet jeśli są uprane i czyste się wydają, ciągle mogą mieć na sobie np. świeżb albo inne paskudztwo. A ciężko zamrażarkę zapychać na kilka dni ciuchami, żeby wymrozić bakterie

Edytowane przez Roane
Czas edycji: 2013-11-19 o 16:10
Roane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 16:09   #1106
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

Zaraz mnie wypali od środka, taka zgaga

Kurde.. Kot wszedł do doniczki. Zerwałam się na równe nogi. Biegnę do niego, myślałam że robi.. coś.
A on sobie tylko usiadł, i przez okno patrzy..
A skurcz w łydce znowu złapał

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 16:12   #1107
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Myślę że babska smycz to raczej nie jest, tu chodzi o utrzymanie rodziny, o zarobienie na rodzinę podstawy która jest potrzebna do normalnego funkcjonowania.
Jest pula pieniędzy przeznaczona na konsumpcję i to jest podstawa, jest więcej fajnie, możemy sobie pozwolić na inwestycję czy jakąś przyjemność....o to mi chodziło
Ja też nie uważam że to jest jakakolwiek smycz, i jestem podobnego zdania jak Ty, jak trzeba to trzeba. Starałam się tylko spojrzeć na kwestię z innego punktu widzenia.
Stary 2013-11-19, 16:14   #1108
EVI07
Raczkowanie

Cytat:
A próbowałaś tych sugar free? Tylko nie pamiętam już czy te bezcukrowe to są Renni i Manti

Kochana trzymaj się dzielnie, już bliżej niż dalej!
Nawet nie wiedziałam, że są bezcukrowe... Co nie zmienia faktu, że nadal się czuję jak wrak człowieka, albo jakieś dzikie, zagłodzone, jaskiniowe zwierzę, zestresowane na maksa i zaryczane...
EVI07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 16:25   #1109
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
Szwagierka bardzo zadowolona. Nie przeszkadzają jej. Ja nadal zastanawiam się nad ich kupnem.. hm..
A no to faktycznie może warto wypróbować

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
Zaraz mnie wypali od środka, taka zgaga

Kurde.. Kot wszedł do doniczki. Zerwałam się na równe nogi. Biegnę do niego, myślałam że robi.. coś.
A on sobie tylko usiadł, i przez okno patrzy..
A skurcz w łydce znowu złapał
ehehehe koty to są cudaki

A z tą zgagą to spróbuj może tej mięty/maślanki/mleka się napić hmmmm
Stary 2013-11-19, 16:26   #1110
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie żebra bolą. Głównie po lewej stronie, ale po prawej czasem też. I dół pleców.

Są dwa rodzaje odkażaczów. Jeden to dodatek który dosypujesz do normalnego proszku i o takim wiem tylko że jest, nigdy tego nie testowałam.
Ja używam takiego proszku. To jest normalny proszek, tyle że sypie się go znacznie mniej niż takiego zwykłego wizira. Ja daję trzy płaskie łyżki stołowe na bęben, a zamiast płynu do płukania wkrapiam do komory kilka kropel olejku z drzewa herbacianego - też ma działanie odkażające, i ładnie pachnie. Ten proszek co prawda tani nie jest, ale jest bardzo wydajny - ja ostatnie pudełko kupiłam kilka miesięcy temu i jeszcze sporo zostało.
Pranie w zwykłym proszku nie zabija roztoczy ani żadnych bakterii, więc ciuchy z lumpka, nawet jeśli są uprane i czyste się wydają, ciągle mogą mieć na sobie np. świeżb albo inne paskudztwo. A ciężko zamrażarkę zapychać na kilka dni ciuchami, żeby wymrozić bakterie
Mnie też bolą żebra po lewej stronie
Dzięki za info na temat proszku
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości