Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014 - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy Prowadząca II część naszego wątku
Aldrin 7 25,93%
Kakusia 0 0%
Berenika_26 4 14,81%
agaaga89 2 7,41%
Ramona_85 0 0%
eweden 0 0%
Prowansja88 0 0%
Pradip 0 0%
Sola1 2 7,41%
pater86 6 22,22%
TroppoSensibile 0 0%
sylvuniaa84 0 0%
kamilla123 0 0%
beat@ 0 0%
NecroKitty 0 0%
Anteria 0 0%
Kucyk_Truskawkowy 1 3,70%
malin30 3 11,11%
alingles 0 0%
Monica80 0 0%
poziomkka 0 0%
Mala_Czarno_Biala 0 0%
Majkela12 1 3,70%
zaaaabcia 0 0%
Sylwia__88 1 3,70%
Głosujący: 27. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-20, 17:14   #1051
zubi89
Zakorzenienie

Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014

Cytat:
Napisane przez beat@ Pokaż wiadomość
Tej jeszcze nie jadłam ale nie kuś i tak już zaczynam się obawiać że jak tak dalej pójdzie to w nic nie wejdę i to szybciej niż bym sobie tego życzyła. Na szczęście zmuliłam sie okropnie i nie zjadłam całej, ale i tak 1,5 czekolady a przedwczoraj kupiłam 3 i została teraz już tylko ta połówka. następnym razem mąż idzie na zakupy a nawet jeśli będę szła z nim to jak wrzucę do wózka jakieś słodkości to dostanie wytyczne że ma to zaraz z powrotem na półkę odstawić ciekawe czy taki mój niecny plan zadziała

A co do USG 4d to z tego co wiem to robią owszem ale tylko na życzenie i odpłatnie.

Właśnie znalazłam że u mnie w mieście ordynator oddziału położniczo-ginekologicznego robi u siebie w gabinecie właśnie badania genetyczne - 150 zł i nie wiem czy robić czy nie. U mnie w rodzinie żadnych takich chorób genetycznych nie było jedynie u szwagra mały urodził się z PKU a to właśnie genetyczne tylko po prostu nie zawsze geny się aktywują
Oj tak ja też ostatnio pochłaniam sama czekoladę i o dziwo przez pierwszy miesiąc przytyłam mniej niż pół kg a teraz schudłam równe pół kg .

Niespodzianka 21.10.2021r.
zubi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 17:22   #1052
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@
Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014

Cytat:
Napisane przez Lolja Pokaż wiadomość
eh co za dzieeen
opowiadaj, wyżal nam się

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

Cytat:
Napisane przez zubi89 Pokaż wiadomość
Oj tak ja też ostatnio pochłaniam sama czekoladę i o dziwo przez pierwszy miesiąc przytyłam mniej niż pół kg a teraz schudłam równe pół kg .
Ooo to u mnie nie ma tak dobrze. Ja nabieram kg tak szybko jak gąbka chłonie wodę. Z tym że z gąbki ją szybko wyciśniesz a u mnie ze zrzuceniem zbędnych kilogramów jest już niestety gorzej. No ale cóż, tym będę się w drugiej połowie przyszłego roku martwić

Patrycja 28.06.2014

beat@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 17:23   #1053
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

No ja już wróciłam, wszystko w porządku i termin porodu mam wyznaczony na 21.06 dziecko mi rośnie jak miałam dwa tyg różnicy w tygodniach tak teraz został już tylko tydz serduszko bije i wybieramy się na badania genetyczne także zobaczymy jeszcze co i jak, mam nadzieję że teraz pójdzie w porządku
Stary 2013-11-20, 17:27   #1054
beat@
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
No ja już wróciłam, wszystko w porządku i termin porodu mam wyznaczony na 21.06 dziecko mi rośnie jak miałam dwa tyg różnicy w tygodniach tak teraz został już tylko tydz serduszko bije i wybieramy się na badania genetyczne także zobaczymy jeszcze co i jak, mam nadzieję że teraz pójdzie w porządku
No to pięknie. Same dobre wieści nam przynosisz Fasolka rośnie pięknie. Termin jest. Teraz aby tylko te genetyczne poszły sprawnie i co najważniejsze bezproblemowo

A ja do wizyty mam jeszcze 2 tygodnie. Mam nadzieję że jak pójdę to usłyszę same dobre nowiny. Taki prezent wtedy byłby przed 6 grudnia. No i wtedy pewnie będę się umawiać już na kolejne usg

Patrycja 28.06.2014

Stary 2013-11-20, 17:31   #1055
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
ładnie maluszek nadrobił

Cytat:
No to pięknie. Same dobre wieści nam przynosisz Fasolka rośnie pięknie. Termin jest. Teraz aby tylko te genetyczne poszły sprawnie i co najważniejsze bezproblemowo

A ja do wizyty mam jeszcze 2 tygodnie. Mam nadzieję że jak pójdę to usłyszę same dobre nowiny. Taki prezent wtedy byłby przed 6 grudnia. No i wtedy pewnie będę się umawiać już na kolejne usg
A mi się teraz strasznie dłuży ten czas do kolejnej wizyty gorzej niż ostatnio.

Niespodzianka 21.10.2021r.
zubi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 17:34   #1056
Prowansja88
Raczkowanie

Cytat:

Mnie nie dość że wysypuje to jeszcze jak nigdy skóra na twarzy strasznie mi się przesusza. Denerwujące to strasznie jest bo już nie wiem co z tym robić
Mam tak samo, a do tego zaczyna mnie mdlić. Kurka teraz? Kiedy wszystkim przechodzi to mi się zaczyna? ;(
Prowansja88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 17:44   #1057
beat@
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Prowansja88 Pokaż wiadomość
Mam tak samo, a do tego zaczyna mnie mdlić. Kurka teraz? Kiedy wszystkim przechodzi to mi się zaczyna? ;(
Ja myślałam że mdłości mam już za sobą a ostatnio wieczorami powróciły. Nic przyjemnego

A widzę że ty z Wrocławia to może mi podpowiesz. Bo chyba w piątek wsadzę swoje 4 litery w pociąg i podjadę do Wrocławia i tak się zastanawiam czy z dworca na Daszyńskiego jest daleko? Bo myślałam pójść na nogach. Widziałam wózek na allegro ten co mi się spodobał i chciałam wybrać się tam zobaczyć go na żywo, ocenić.

Patrycja 28.06.2014

Stary 2013-11-20, 17:52   #1058
D0tk4
Zadomowienie

Cytat:
mam ostatnio strasznie ochotę na słodkie. Zabijcie mnie ale otworzyłam już dziś drugą czekoladę z milki i to tą Bubbly, a ona taka pyszna
a ja słodkiego cały czas niet. jak przed ciążą lubiłam sobie coś tam podjeść, to teraz na samą myśl o słodyczach mnie odrzuca
D0tk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 18:15   #1059
majkela12
Zadomowienie

Cytat:
Super w moje imieniny

I pewnie jutro zostajemy w domu. Długo czekać nie musiałam Adaśko ma już 38,5C Już wiem co go chyba złapało. Na tych urodzinach co byliśmy w poniedziałek był taki chłopczyk co gile miał po pas i chrychał
Stary 2013-11-20, 18:20   #1060
pater86
Zadomowienie

Cytat:
super, szczerze gratuluję i ogromnie się cieszę, że wszystko dobrze!!!
pater86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 18:47   #1061
Lolja
Wtajemniczenie

Cytat:
opowiadaj, wyżal nam się [COLOR="Silver"]

Cały dzień w łożku, jedyna trase jaką pokonuje to łożko łazienka, bo wymioty mam okropne. a jeszcze siostra do mnie , że tą całą ciąże przeżywam jak mrówka okres ;/
i do TŻ dodzwonić się nie moge.

.

Krzyś:
http://www.suwaczki.com/tickers/dxgi3ew1dblq93ps.png

Nasze Maleństwo:
http://www.suwaczki.com/tickers/orefskjolqcz6tby.png
Lolja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 20:01   #1062
poziomkka
Zadomowienie

Prowansja, czasem mdlosci mogą zacząć się później, ale za to będziesz miała je krócej
Anteria cieszę się, że maleństw rośnie jak na drożdżach

Wysłane z mojego LG-P710

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Lolja współczuję wymiotów... wiem, jak musisz się czuć, chba nic tak nie denerwuje jak ludzie nie potrafią zrozumieć, że można się źle czuć w ciąży. A jak widać nawet tu na forum mało jest takich, które w 1 trymestrze czują się świetnie. A codziennie tak wymiotujesz ?

Wysłane z mojego LG-P710
poziomkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 20:18   #1063
Lolja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez poziomkka Pokaż wiadomość
Prowansja, czasem mdlosci mogą zacząć się później, ale za to będziesz miała je krócej
Anteria cieszę się, że maleństw rośnie jak na drożdżach

Wysłane z mojego LG-P710

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Lolja współczuję wymiotów... wiem, jak musisz się czuć, chba nic tak nie denerwuje jak ludzie nie potrafią zrozumieć, że można się źle czuć w ciąży. A jak widać nawet tu na forum mało jest takich, które w 1 trymestrze czują się świetnie. A codziennie tak wymiotujesz ?

Wysłane z mojego LG-P710

właśnie aż tak to miałam pierwszy raz w ogóle wczoraj dla szwagierki się chwaliłam, że właśnie przez okres ciaży tylko raz wymiotowałam , czasem tylko mi nie dobrze było. Ale dzisiajsza noc i dzien to przesada;/

.

Krzyś:

Nasze Maleństwo:
Stary 2013-11-20, 20:25   #1064
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez majkela12 Pokaż wiadomość
Super w moje imieniny

I pewnie jutro zostajemy w domu. Długo czekać nie musiałam Adaśko ma już 38,5C Już wiem co go chyba złapało. Na tych urodzinach co byliśmy w poniedziałek był taki chłopczyk co gile miał po pas i chrychał
Dużo zdrówka

Cytat:
Cały dzień w łożku, jedyna trase jaką pokonuje to łożko łazienka, bo wymioty mam okropne. a jeszcze siostra do mnie , że tą całą ciąże przeżywam jak mrówka okres ;/
A siostra ma dzieci?
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 20:25   #1065
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Monica80 Pokaż wiadomość
W Niemczech tez nie mozemy narzekac, pomoc jest i dla dziecka i dla rodziny, sluzba zdrowia, socjal wszystko funkcjonuje jak nalezy.
ja tez chyba omine usg w 16 tc i pojde dopiero na polowkowe. Chociaz kusi zeby zerknac wczesniej bo moze bedzie plec juz widac ))
No właśnie z Niemczech mam przyjaciółkę (poznaną na wizażu) która baaardzo sobie chwali tamtejszy system i socjalne na dzieciaczka 16 tc to już może powiedzieć, no chyba, że maluch jak na złość będzie się kręcił albo w ogóle się obróci pleckami

Cytat:
Super!! Maleństwo rośnie, na następnym usg jeszcze przegoni termin, zobaczysz

Cytat:
Spokojnie, przyjdzie i na nią porą... Wtedy powiesz jej to samo, ciekawe jak się wkurzy

agaaga89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 20:28   #1066
beat@
Zakorzenienie

Cytat:
ojjj wiem jak się czujesz kochana. Mi co prawda całodobowe mdłości i wymioty przeszły, natomiast miałam kilka takich dni że też ganiałam do łazienki a zwymiotować się nie dało. Nawet stwierdziłam że zatrucie pomarmowe to przy mdłościach i wymiotach w ciąży to pikuś.
A siostra była w ciąży ? Może ciężko jej to zrozumieć bo sama tego nie przechodziła Tak czy inaczej to bardzo niemiłe usłyszeć coś takiego i rozumiem że jest ci przykro. Ale masz prawo to przeżywać, zwłaszcza że nie czujesz się rewelacyjnie i nikt a tym bardziej siostra a wiec osoba bardzo ci bliska nie powinna tego tak komentować. Aż się wkurzyłam, no żeby siostra tak mówiła, dawaj no ją tutaj do nas

Patrycja 28.06.2014

Stary 2013-11-20, 20:30   #1067
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylvuniaa84 Pokaż wiadomość
moge sie przyłączyć do czerwcowych mamuś ?
Witaj

D0tk ciesze się, że wakacje udane

Cytat:
Napisane przez D0tk4 Pokaż wiadomość
aldrin, zubi dlaczego nie decydujecie sie na genetyczne? pytam bez uprzedzeń czy coś
Jakoś nie czuje takiej potrzeby, może się zdecyduje na te w 20 tygodniu ale zobaczymy jeszcze

Cytat:
Napisane przez agaaga89 Pokaż wiadomość
Wolałam się upewnić, bo dużo tutaj dziewczyn zamieszkujących za granicą a co kraj to obyczaj.
Hmm... szczerze, to teraz też się dziwię, że lekarz nie badał takich rzeczy jak przezierność, obecność kości nosowej... A w którym tygodniu miałaś ostatnie usg? Przepraszam za taką ilość pytań Staram się nie podważać decyzji Twojego lekarza, w końcu to on jest specjalistą, ale powinnaś dostawać wszystko co Ci się należy ! Ja skierowanie na badania prenatalne mam na nfz za darmo, ale dlatego, że wpisał mi wtedy tą nieszczęsną przezierność... Czyli miałam wskazanie do refundacji.

Oczywiście, witaj z tą 11 córką to była literówka,tak?

USG miałam w 10 tygodniu i 4 dniu. Wiesz co to u nas nei lekarz decyduje, bo ja i tak chodzę prywatnie, więc on nic do tego nie ma i tak czy tak badanie wszystkie robie sama, więc jego decyzji nie podważasz

Cytat:

Nie mowil ale ide o zaklad ze mierzył. To podstawowe badanie. Nie masz nigdzie na zdjeciachz usg? Ja dostawalam w 1 ciazy kilka zdjec polaczonych i na kazdym byl inny wymiar podany.

No właśnie na ostatniej wizycie miał tyle pacjentek że jak weszłam do niego ok 20 to juz skończył mu się papier i nie dostałam zdjecia USG a tam by wszystko pisało

Cytat:

Super, że wszystko jest ok
Stary 2013-11-20, 20:50   #1068
agaaga89
Zakorzenienie

Aldrin w każdym bądź razie niepotrzebnie Cię zestresowałyśmy tym badaniem genetycznym, zgadzam się z tym co napisała Monica, że musiał, po prostu MUSIAŁ chociaż zerknąć na przezierność, kość nosową... Może Ci o tym nie mówił, ale wątpię, że jako ginekolog nie zbadałby takich podstaw

Stary 2013-11-20, 21:41   #1069
bazile
Zadomowienie

ufff,alescie poszalaly dzisiaj,4 strony nadrabialam.
Cytat:
Napisane przez zophiee Pokaż wiadomość
agaaga89 Dobrze pamietalas
Juz po badaniuwsyzstko dobrze!! NT1.8mm, kosc nosowa 1,8mm
mozliwosc wad genetcznych minimalna hurra!!

Lekarka powiedziala, ze na kilka dni przed badaniem usg nie smarowac sie niczym tlustym! Bo glowica sie obmyka!
super!

Cytat:
Napisane przez pater86 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny ja jestem w 11 tygodniu, dalej nie mam karty ciąży bo u lekarza byłam raz w 7 tygodniu, zlecił badania i jak nic złego się nie będzie działo kazał przyjść za 4 tygodnie... Ale ja przyjdę dopiero po 5 bo wcześniej nie dam radę iść do niego bo mam wyjazd z pracy a lekarz przyjmuje tylko w piątki i w soboty...
Teraz się przeraziłam jak Wy już po 3 wizyty macie, może iść do innego wcześniej? Nie będzie za późno na te genetyczne badanie pod koniec 12 tygodnia?
ja bede miec za tydzien dopiero druga,takze spokojnie.Najwazniejsze zeby dotrzec w granicach 12 tygodnia.
Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
ja nawet nie wiem co u nas dokładnie jest potrzebne, tylko na necie wyczytałam o tym 10 tygodniu, pewnie u nas też jakieś zaświadczenia będą potrzebne

Tak mówicie o tych genetycznych a ja nie byłam i chyba nie pójdę, może w 20 tyg, się zdecyduje
Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
ja już jestem w 13 tygodniu wiec troche za późno chyba, bo pewnie na takie badania trzeba czekać, po drugie nie interesowałam się tym gdzie to zrobić a po trzecie lekarz bardziej polecał te w 20 tygodniu, no i nie wiem co robić
podziwiam Cie,lekarz konowal doslownie jak dla mnie,nie wiem jak moze wogole z takim tekstem wyjechac( pozniej o tym piszesz),a dwa to sa podstawowe badanie,ktore powinien wykonac kazdy lekarz.Dziwne
Cytat:
moge sie przyłączyć do czerwcowych mamuś ?
jasne,witaj
jesli jestes chetna na wpis na 1 strone,to czekam na dane.
Cytat:
Napisane przez D0tk4 Pokaż wiadomość
hej mamusie pamietacie mnie tu jeszcze?

wróciliśmy już z wakacji, póki co przestawiamy sie na codzienne życie.

dziś byłam na spotkaniu z położną, za 3 tygodnie usg genetyczne. Wczoraj zaczęliśmy 10 tydzien, niesamowite

a co u Was ciężarówieczki? Jak Wam mija pierwszy trymestr?
pozazdroscic cipla i wakacji,ja tez chce
Cytat:
na 18 czerwca mam wpisany termin cesarki
a wg obliczeń termin porodu na 4 lipca mam ,z tym że cesarkę musi zrobić 2 tyg prędzej więc wydaje mi sie że jestem czerwcowa

Mam już 11 córkę

czy jest możliwość aby moderator lub ktoś odpowiedzialny za forum zmienił mój nick?
toz Cie Bog obdarzyl moze tym razem bedzie chlopczyk
musisz raczej zaloazyc poprostu nowe konto
Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Po pierwsze USG genetyczne, czyli badanie przezierności karkowej i sprawdzanie kości nosowej, jest dla wszystkich kobiet w ciąży niezależnie od wieku. Refundowane są te z krwi dla I i II trymestru (m.in. test PAPP-A) oraz amniopunkcja, a tu rzeczywiście chodzi np. o wiek. Po drugie, badanie przezierności karkowej powinien umieć zrobić każdy ginekolog. W pierwszej ciąży miałam je robione (chodziłam wtedy prywatnie) w ramach ogólnej wizyty i ogólnego USG.
dokladnie tez tak uwazam,standard!
Cytat:
Dziewczyny jak zwykle duzo napisalyscie. Widze ze temat nr 1 usg genetyczne. Uwazam ze zaszlo tu jakies nieporozumienie, przede wszystkim, lekarze zazwyczaj nie okreslaja tego usg w 12 czy 13 tc jako genetyczne, ale na 100% kazdy z nich patrzy wtedy na przeziernosc, kosc nosowa, dlugosc kosci udowej itd. Tylko niestety, wielu lekarzy nie informuje o tym co mierzy i po co swoich pacjentek!! Moj maz jest lekarzem, wiec jak teraz czy w pierwszej ciazy chodzilismy na usg, to lekarz dokladnie mowil co robi, ile mm, itd itd - i tak powinno byc u kazdego, ale mysle ze niestety nie jest! W kazdym razie nie wierze w to ze idac na usg w 12 tc lekarz na to nie patrzy!
najprostsza droga aby to stwierdzic - zapytajcie swojego lekarza jaka jest przeziernosc, czy jest kosc nosowa i juz. Porblem z glowy.
A tekst gina ktory powiedzial - i tak pani TEGO nie usunie, to po prostu ponizej poziomu. Chyba bym zmienila lekarza.

Wiele wad wykrytych wczesniej pomaga nie tyle zdecydowac urodzic czy nie, co interweniowac tuz po porodzie. Niektore wady serca trzeba operowac natychmiast po urodzeniu dziecka, wiec to musi byc odpowiedni szpital i lekarz, nie ma na to szans , jesli o tej wadzie nie wie sie wczesniej - to tylko jeden z przykładów.

W Niemczech tez nie mozemy narzekac, pomoc jest i dla dziecka i dla rodziny, sluzba zdrowia, socjal wszystko funkcjonuje jak nalezy.
ja tez chyba omine usg w 16 tc i pojde dopiero na polowkowe. Chociaz kusi zeby zerknac wczesniej bo moze bedzie plec juz widac ))
kolejny raz zgodze sie z wypowiedzia na temat badan.Wkoncu ku czemus sluza i trzeba je robic.
Monica ja bede miec terz z usg,a nastepne dopiero w granicach 20 tygodnia.Nie pamietam dlaczego,byc moze zaplacilismy za te usg,ale w pierwszej ciazy mialam w 16 tyg dodatkowo usg i wtedy dowiedzielismy sie o plci.
Cytat:
superancko! i pewnie juz spokojniejsza?

Dziewczyny pozwolilam sobie wrzucic te dwa linki o badaniach i tradziku na 1 strone.

bazile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 21:52   #1070
Lolja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość

Dużo zdrówka

A siostra ma dzieci?

Cytat:

Spokojnie, przyjdzie i na nią porą... Wtedy powiesz jej to samo, ciekawe jak się wkurzy
Cytat:
ojjj wiem jak się czujesz kochana. Mi co prawda całodobowe mdłości i wymioty przeszły, natomiast miałam kilka takich dni że też ganiałam do łazienki a zwymiotować się nie dało. Nawet stwierdziłam że zatrucie pomarmowe to przy mdłościach i wymiotach w ciąży to pikuś.
A siostra była w ciąży ? Może ciężko jej to zrozumieć bo sama tego nie przechodziła Tak czy inaczej to bardzo niemiłe usłyszeć coś takiego i rozumiem że jest ci przykro. Ale masz prawo to przeżywać, zwłaszcza że nie czujesz się rewelacyjnie i nikt a tym bardziej siostra a wiec osoba bardzo ci bliska nie powinna tego tak komentować. Aż się wkurzyłam, no żeby siostra tak mówiła, dawaj no ją tutaj do nas

Z siotrą to długa historia. Jest to siostra cioteczna. Ona we wrześniu poroniła , płód zmarł z 6 tyg ciąży jednak ciągle powtarzała , że tego dziecka nie chce
Swoją ciaże przeżywała naprawde bo od kad sie do wiedziała do nic w domu nie robiła , i każdy musiał jej usługiwać.

A teraz ma do całego świata pretensje ze dzidziusia spodziewam się ja.
Miała się wyprowadzić ode mnie juz dawno , ale jakos opornie jej ta wyprowadzka idzie. i poki co to ona i jej tż są na utrzaniu z mojego budżetu domowego.

Ona dzieci nie ma

.

Krzyś:

Nasze Maleństwo:
Stary 2013-11-21, 07:22   #1071
sylvuniaa84
Zadomowienie

Ale sie usmiałam z tych moich 11 córek hahaha miałam napisac że mam 11 letnią córke
teraz to moja druga ciąża,planowana oczywiście,nie wiem tylko dla czego tyle czasu musiało minąć zanim się jednak na 100% zdecydowałam

Chodze prywatnie,lekarz powiedział na poczatku że usg 4d też będzie dla tego zastanawiam się kiedy.Nie dopytałam,a wizyta dopiro za 4 tyg.
Miałam już 3 usg robione, pierwsze miałam jak poszłam stwierdzic ciąże na NFZ a potem jak okazało sie ze jest ciąża wybrałam lekarza prowadzącego. Poszłam po tygodniu od tamtej wizyty ale na usg nie widział serca bo była za krótka ciąża 6 tyg. po 2 tyg znowu usg czyli 8 tydz.Też miałyście tyle usg?
sylvuniaa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 07:46   #1072
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Aldrin w każdym bądź razie niepotrzebnie Cię zestresowałyśmy tym badaniem genetycznym, zgadzam się z tym co napisała Monica, że musiał, po prostu MUSIAŁ chociaż zerknąć na przezierność, kość nosową... Może Ci o tym nie mówił, ale wątpię, że jako ginekolog nie zbadałby takich podstaw
Może zerknął, bo powiedział że jest idealnie a nie mówił szczegółów, na pewno zapytam o to na nastepnej wizycie

Cytat:
Napisane przez bazile Pokaż wiadomość

podziwiam Cie,lekarz konowal doslownie jak dla mnie,nie wiem jak moze wogole z takim tekstem wyjechac( pozniej o tym piszesz),a dwa to sa podstawowe badanie,ktore powinien wykonac kazdy lekarz.Dziwne

kolejny raz zgodze sie z wypowiedzia na temat badan.Wkoncu ku czemus sluza i trzeba je robic.
Monica ja bede miec terz z usg,a nastepne dopiero w granicach 20 tygodnia.Nie pamietam dlaczego,byc moze zaplacilismy za te usg,ale w pierwszej ciazy mialam w 16 tyg dodatkowo usg i wtedy dowiedzielismy sie o plci.

Konował nie konował i pomyśleć że to jeden z lepszych lekarzy u nas, to strach się bać co reszta lekarzy u nas stosuje

Jak tak mówicie, że każdy lekarz to badanie wykonuje to może mój też wykonał a nawet o tym nie wiem, dzeciątko mi podobno pomierzył z każdej strony i niby było wszystko ok, dlatego kolejną wizytę ustalił mi za 6 tygodni, czyli będę w 16 tygodniu to może też się dowiem o płci

Cytat:
Ale sie usmiałam z tych moich 11 córek hahaha miałam napisac że mam 11 letnią córke
teraz to moja druga ciąża,planowana oczywiście,nie wiem tylko dla czego tyle czasu musiało minąć zanim się jednak na 100% zdecydowałam

Chodze prywatnie,lekarz powiedział na poczatku że usg 4d też będzie dla tego zastanawiam się kiedy.Nie dopytałam,a wizyta dopiro za 4 tyg.
Miałam już 3 usg robione, pierwsze miałam jak poszłam stwierdzic ciąże na NFZ a potem jak okazało sie ze jest ciąża wybrałam lekarza prowadzącego. Poszłam po tygodniu od tamtej wizyty ale na usg nie widział serca bo była za krótka ciąża 6 tyg. po 2 tyg znowu usg czyli 8 tydz.Też miałyście tyle usg?

Ja póki co miałam tylko 2 usg ale to dlatego, że na pierwszej wizycie już było serduszko
Stary 2013-11-21, 08:22   #1073
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Cytat:
Napisane przez bazile Pokaż wiadomość
superancko! i pewnie juz spokojniejsza

Dużo spokojniejsza, chociaż przeżyłam wczoraj wieczorem chwile grozy, bo zobaczyłam maleńkie kropelki krwi na bieliźnie, strasznie się przestraszyłam mimo że to było minimalnie dosłownie i bardziej jakby mi gdzieś się jakiś strupek zdrapał niż jakieś niebezpieczne krwawienie, na szczęście brzuch mnie nie bolał i puki co się to nie powtórzyło. Mam nadzieję że to jednorazowy incydent, może po badaniach, ciekawe kiedy zrobi mi USG w końcu przez brzuch, wczoraj jeszcze było dowcipne...

Aha i możesz mi zapisać termin porodu na pierwszej stronie 21.06

Lolja przykro mi że masz do czynienia właśnie z taką siostrą ludzie potrafią być zawistni naprawdę. Jak słyszę takie opowieści to doceniam jak dobre rodzeństwo mam ja Mimo że nie popierają w 100 % tego jak żyje, puki co bez ślubu to i tak na wieść o dziecku wszyscy się ucieszyli, moja najstarsza siostra też w ciąży, tylko wypytywała jak się czuję, i wspierała mówiąc że te bóle to normalne i że też to przechodzi, a powiem wam że ona przeszła bardzo dużo, ma trójkę dzieci, jedną ciążę poroniła jakieś 4 lata temu, teraz jest w ciąży i niestety miały być bliźniaki, no ale zostało tylko jedno maleństwo, czuje się ona okropnie ale mimo wszystko ciągle martwi się o wszystkich, o mnie o rodziców, inne rodzeństwo jest niesamowitą kobietą. To samo inne rodzeństwo, bratowa to non stop się dopytuje o moje samopoczucie mimo że mieszkamy w różnych krajach kontakt mamy cały czas.

A co do ostrych słów co do ciąży, może ja ich nie usłyszałam nie wiadomo jakich, czułam się nie raz okropnie a Teściowa potrafiła powiedzieć mi że ciąża to nie choroba i że powinnam jak najdłużej pracować. Powiem wam że miałam jej za źle że tak do mnie mówi, ale jak sobie to przemyślę to przecież, jakby mi tak nie mówiła to załamana bym siedziała w 4 ścianach i użalała bym się tylko nad swoją niedolą a przecież teściowa mi źle nie chciała i udowodniła to dając mi do pomocy w pracy, w sumie sama mi załatwiła z szefową to że teraz teściu przychodzi mi pomagać, i robi całą najgorszą robotę, myje wszystkie podłogi a ja w tym czasie szukam roboty sobie bo sama czasem nie mam się już za co zabrać, to sobie kurze wytrę, to pomyję szyby, to kible pomyję to zajmuje na prawdę nie dużo czasu i fakt może teraz mniej godzin wyrobię, ale pracuję dzięki temu cały czas i jak się źle czuję to nie muszę robić nic. Fakt nie mamy najlepszych stosunków z teściem (nikt nie ma) ale to jest ogromna pomoc.
Stary 2013-11-21, 08:26   #1074
sylvuniaa84
Zadomowienie

Dużo osób widzę tutaj mówi o badaniach genetycznych.. czy to zalecenia czy same sie decydujecie?
Stary 2013-11-21, 08:48   #1075
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Cytat:
Dużo osób widzę tutaj mówi o badaniach genetycznych.. czy to zalecenia czy same sie decydujecie?

Nam lekarz zaproponował, mówiąc że nie są konieczne, że możemy je zrobić jeżeli tylko chcemy ale nie musimy, mój Tż-t od razu się zgodził mimo że dużo kosztują ja nie miałam nic do gadania Taki cudny tatuś się z niego robi
Stary 2013-11-21, 08:50   #1076
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Tutaj opinie są podzielone, większość osób je robi, bo się należą i dziewczyny czują się spokojniejsze ale obowiązkowymi badaniami nie są
Stary 2013-11-21, 08:55   #1077
sylvuniaa84
Zadomowienie

czy tu chodzi o jakieś usg genetyczne?czy inne badania? proszeo odp
i czy dziewczyny robiące te badania sa w jakimś wieku dla ktorego badania sa wskazane? np. po 35 rż
Stary 2013-11-21, 09:01   #1078
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Dużo spokojniejsza, chociaż przeżyłam wczoraj wieczorem chwile grozy, bo zobaczyłam maleńkie kropelki krwi na bieliźnie, strasznie się przestraszyłam mimo że to było minimalnie dosłownie i bardziej jakby mi gdzieś się jakiś strupek zdrapał niż jakieś niebezpieczne krwawienie, na szczęście brzuch mnie nie bolał i puki co się to nie powtórzyło. Mam nadzieję że to jednorazowy incydent, może po badaniach, ciekawe kiedy zrobi mi USG w końcu przez brzuch, wczoraj jeszcze było dowcipne...

Aha i możesz mi zapisać termin porodu na pierwszej stronie 21.06

Lolja przykro mi że masz do czynienia właśnie z taką siostrą ludzie potrafią być zawistni naprawdę. Jak słyszę takie opowieści to doceniam jak dobre rodzeństwo mam ja Mimo że nie popierają w 100 % tego jak żyje, puki co bez ślubu to i tak na wieść o dziecku wszyscy się ucieszyli, moja najstarsza siostra też w ciąży, tylko wypytywała jak się czuję, i wspierała mówiąc że te bóle to normalne i że też to przechodzi, a powiem wam że ona przeszła bardzo dużo, ma trójkę dzieci, jedną ciążę poroniła jakieś 4 lata temu, teraz jest w ciąży i niestety miały być bliźniaki, no ale zostało tylko jedno maleństwo, czuje się ona okropnie ale mimo wszystko ciągle martwi się o wszystkich, o mnie o rodziców, inne rodzeństwo jest niesamowitą kobietą. To samo inne rodzeństwo, bratowa to non stop się dopytuje o moje samopoczucie mimo że mieszkamy w różnych krajach kontakt mamy cały czas.

A co do ostrych słów co do ciąży, może ja ich nie usłyszałam nie wiadomo jakich, czułam się nie raz okropnie a Teściowa potrafiła powiedzieć mi że ciąża to nie choroba i że powinnam jak najdłużej pracować. Powiem wam że miałam jej za źle że tak do mnie mówi, ale jak sobie to przemyślę to przecież, jakby mi tak nie mówiła to załamana bym siedziała w 4 ścianach i użalała bym się tylko nad swoją niedolą a przecież teściowa mi źle nie chciała i udowodniła to dając mi do pomocy w pracy, w sumie sama mi załatwiła z szefową to że teraz teściu przychodzi mi pomagać, i robi całą najgorszą robotę, myje wszystkie podłogi a ja w tym czasie szukam roboty sobie bo sama czasem nie mam się już za co zabrać, to sobie kurze wytrę, to pomyję szyby, to kible pomyję to zajmuje na prawdę nie dużo czasu i fakt może teraz mniej godzin wyrobię, ale pracuję dzięki temu cały czas i jak się źle czuję to nie muszę robić nic. Fakt nie mamy najlepszych stosunków z teściem (nikt nie ma) ale to jest ogromna pomoc.
Stracha więcej ani sobie ani nam nie napędzaj, nie chcemy słyszeć o żadnych krwawieniach, zrozumiano?

Morał jest jeden, dobrze jak człowiek ma się na kim opierać w życiu, a na kim jeśli nie na rodzinie... Mogą nie akceptować pewnych rzeczy, ale trzeba się wspierać Fajnie, że czujesz ze strony najbliższych akceptację, to dobrzy ludzie z sercami na miejscu
A co do teściowej... to większość teściowych wysunie takim tekstem, że do końca życia potrafi być przykro, łatwo się mówi, nie bierz do serca tego krakania, ale jednak Myślę, że zrozumie, że nie ma identycznych ciąży, i może ona czuła się cudownie, ale Ty możesz czuć się fatalnie do samego końca i nie masz na to wpływu

Cytat:
Tzn. takie badanie powinno się wykonać ze względu na sporo ważnych dla tego okresu pomiarów i wykluczenie wad genetycznych. Ale wydaje mi się, że nawet jak się nie decydujesz to tak jak w przypadku Aldrin lekarz najpewniej i tak sam na zwykłej wizycie sprawdzi obecność kości nosowej czy przezierność, może nie będzie to taki multum badań jak na genetycznych, ale nie wierzę, że "oleje" takie ważne rzeczy.

Stary 2013-11-21, 09:05   #1079
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
czy tu chodzi o jakieś usg genetyczne?czy inne badania? proszeo odp
i czy dziewczyny robiące te badania sa w jakimś wieku dla ktorego badania sa wskazane? np. po 35 rż

te badania "genetyczne" ktoś już tutaj tłumaczył, że to raczej chodzi o badanie przezierności itp i większość lelarzy to robi jak chodzi się prywatnie
tutaj dziewczyny nie mają +35, robią je aby wiedzieć co u malucha

u mnie wczoraj postawiłam pół rodzinki na nogi i żadna nie miała tych badań robionych albo przynajmniej lekarze im nie mówili, że badają takie coś a jeśli któraś miała podejrzenia że z dzieckiem coś nie tak to wtedy lekarze wysyłają na badania ale ok 20 tygodnia, wszystko zależy od lekarza i od nas samych
Stary 2013-11-21, 09:10   #1080
majkela12
Zadomowienie

Witam się z domku

Cytat:
Oj współczuję tylko dużo pij, żeby się nie odwodnić

Cytat:
Z siotrą to długa historia. Jest to siostra cioteczna. Ona we wrześniu poroniła , płód zmarł z 6 tyg ciąży jednak ciągle powtarzała , że tego dziecka nie chce
Swoją ciaże przeżywała naprawde bo od kad sie do wiedziała do nic w domu nie robiła , i każdy musiał jej usługiwać.

A teraz ma do całego świata pretensje ze dzidziusia spodziewam się ja.
Miała się wyprowadzić ode mnie juz dawno , ale jakos opornie jej ta wyprowadzka idzie. i poki co to ona i jej tż są na utrzaniu z mojego budżetu domowego.

Ona dzieci nie ma
To wszystko jasne.Współczuję dziewczynie, aczkolwiek nie tłumaczy to jej nieodpowiedniego zachowania . (Przecież nie jesteś winna całej tej sytuacji)W takim razie jednym uchem słuchaj co mówi a drugim wypuszczaj, albo w ogóle jej nie słuchaj. Nie denerwuj się nią

Cytat:

Piękna różnica wieku, między mną a moją siostrą jest dokładnie 11 lat
Też miałam 3 razy usg, a to dlatego że za szybko się wybrałam na wizytę (bo strasznie brzuch mnie bolał), za pierwszym razem było widać tylko pęcherzyk, za drugim w pęcherzyku ciałko żółte i dopiero w 8 tyg dzidzię i serduszko

Cytat:
Ja mnie ten tekst wkurza, że mam ochotę

Siedzimy w domu, już po śniadaniu, oglądamy właśnie bajkę. Już rano nie miał gorączki, ale po wczorajszym wieczorze bałam się go puszczać do przedszkola, więc wzięłam w pracy wolne.

Cały czas zastanawiam się czy nie zmienić z prywatnego gina na nfz Z prywatnego nie jestem do końca zadowolona, fakt prowadził moją poprzednią ciąże, ale teraz stał się bardzo komercyjny, tłumy u niego itp no i cena teraz w grudniu czeka mnie wizyta 150zl + usg 200zl + badania krwi moczu toxo itp 200zł= 550zł . To ostatni dzwonek, bo zaraz zacznę 10 tydz...

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości