Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7 - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-21, 14:00   #1531
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7

ufff wynik 102 mniam mniam. Mówię, wam że fajne są te kabanosy z biedronki, samo mięso z kurczaka, 0 węglowodanów
Stary 2013-11-21, 14:08   #1532
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
Z serii glupie pytania - czy czkawka to takie rytmiczne pukanie, coś jak bicie serduszka tylko wolniej ? bo tu 31tydz a ja dopiero od kilku dni coś takiego czuję czasami
Ja czuję co 1-2 sekundy, a zaczęłam czuć może w 28tc, nie wcześniej.
Stary 2013-11-21, 14:13   #1533
nattalli
Rozeznanie

Miliardy razy pisałam wam o mojej wszystko wiedzącej i proroczej koleżance która zna się na wszystkim jak nikt, zrobiła kolejną rzecz... piszę o tym żeby poprawić wam humor bo jej inteligencja mnie doprowadza do skoków ciśnienia :P otóż wymyśliła sobie że skoro moja mała waży ok 1300 w 29 tygodniu to znaczy że jak ją urodzę będzie ważyć UWAGA 2500 i mierzyć mniej niż 50cm... Jakaż zmiana proroctwa do tej pory dogadywała mi że urodzę dziecko powyżej 4 a nawet 5kg i będzie miało 60cm bo w 7 tc mala miała 3mm a do dużo jej zdaniem...a no i standardowe pytanie ile przytyłam i jak duży mam brzuch, z premedytacją podkreśliłam że 57kg a brzuszek mam taki malutki, zgrabniutki i okrąglutki ;p niech jej w pięty idzie bo mi ciągle życzyła przywalenia 30-40kg bo ona w ciąży dobiła do 100kg prawie to ja tez muszę. Oj te dbające o człowieka znajome, ciekawa jestem co mąż mój powie na te jej przewidywania ;p

26.05.2013 II kreseczki

http://www.suwaczki.com/tickers/c55fs65gkig2xlf5.png
nattalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 14:17   #1534
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
Miliardy razy pisałam wam o mojej wszystko wiedzącej i proroczej koleżance która zna się na wszystkim jak nikt, zrobiła kolejną rzecz... piszę o tym żeby poprawić wam humor bo jej inteligencja mnie doprowadza do skoków ciśnienia :P otóż wymyśliła sobie że skoro moja mała waży ok 1300 w 29 tygodniu to znaczy że jak ją urodzę będzie ważyć UWAGA 2500 i mierzyć mniej niż 50cm... Jakaż zmiana proroctwa do tej pory dogadywała mi że urodzę dziecko powyżej 4 a nawet 5kg i będzie miało 60cm bo w 7 tc mala miała 3mm a do dużo jej zdaniem...a no i standardowe pytanie ile przytyłam i jak duży mam brzuch, z premedytacją podkreśliłam że 57kg a brzuszek mam taki malutki, zgrabniutki i okrąglutki ;p niech jej w pięty idzie bo mi ciągle życzyła przywalenia 30-40kg bo ona w ciąży dobiła do 100kg prawie to ja tez muszę. Oj te dbające o człowieka znajome, ciekawa jestem co mąż mój powie na te jej przewidywania ;p
Może jej niewinnym tonem powiedz, że Ty nie dość że do setki nie dobijesz, to pewnie nawet do osiemdziesięciu nie dasz rady? Albo coś w stylu "no ja nie wiem jak dziewczyny to robią że po sto kilo w ciąży ważą" Może to ją przytka
Stary 2013-11-21, 14:22   #1535
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
też mam taką znajomą która wszystko wie najlepiej a w ogóle to jest mądrzejsza od lekarzy. i jak się z nią widzę to za każdym razem pyta ile przytyłam... jak jej ostatnio powiedziałam że kg i nie zamierzam przekroczyć 10(w sumie) to stwierdziła że dziecko będzie małe jak ja mało utyję ...

---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

ide z psem na spacer i moze sie za obiad wezmę ...
dzisiaj ziemniaczki, schabowy i surówka z marchewki
Stary 2013-11-21, 14:25   #1536
lidkaa82
Zadomowienie

Cytat:
Skąd ona czerpie swoją wiedze zapytaj. Bo Twój dzieć dokładnie w środku siatki centylowej co mu wróży jakieś 3500 wg mnie (mój miał w 29tyg 1350 więc sprawdzałam mniej wiecej) Wiec jak koleżanka próbuje się dowartosciować Twoim kosztem to jej jakoś wybitnie nie idzie
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 14:30   #1537
magnusia
Zakorzenienie

Akkma--- ty chodzisz do sr prywatnie ipłaciłaś czy za darmo? Bardzo dużo dostałaś próbek i gadżetów
Stary 2013-11-21, 14:32   #1538
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Ja pewnie bede takim samotnikiem, bo rodziców mam daleko i zimą nie przyjadą bo musza palic w piecu żeby rury nie popękały z mrozu, mąż będzie musiał zająć się synkiem, a dzieci nie maja wstępu na oddział, a teściowa jak zwykle będzie miała mnie w d...ie, bo jak wróciłam po tygodniu z Alkiem ze szpitala to też raczyła przybyć, usiadła i czekała az kawe jej zrobie, o przywiezieniu chocby słoika zupy nie pomyślała. Więc na szpitalną diete jestem skazana, jak będę leżeć dłużej tak jak za pierwszym razem to wyjde z oddziału jak super modelka
Twoja teściowa mnie rozbraja

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Kupiłam liście malin, myślałam, że to droższe, a tu proszę 3,80 zł
a gdzie je kupiłaś, jeśli można spytać?

Cytat:
Moje dziecko ma dzień porządków dzis, wziął mokrą chusteczke do wycierania kurzu i pucuje swoje auta
Z nowosci z życia mojego 2,5 latka, dzis oglądał bajki i drapał się stopą po nosie
Mówie wam dziewczyny dzieciaki są świetne
ale słodziak

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
Dziewczynki mam pytanie odnośnie giftów ze SR: kiedy i co dostawałyście? Ja wczoraj miałam drugie zajęcia i jak na razie nic nam nie rozdawali nawet małej próbki...
ja na przedostatnich zajęciach w swojej grupie- próbki nivei i J&J (z kompletem ulotek), saszetkę lovelli, oilatum, czegoś na rozstępy, jakąś mikroskopijną pieluszkę, ogromną podpaskę (chyba teva), jakieś wkładki laktacyjne, mały sudocrem i butelkę aventu. i wczoraj jak byłam "odrobić" zajęcia o porodzie to byli ludzie z biedronki i załapałam się na paczkę pieluch (a "nasza" SR dostała trzy piłki, karimaty, chusty i plakaty)

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Niestety nie U mnie jest tylko automat z ciepłymi napojami (tzn. w tym budynku co jest ginekologia i położnictwo jest tlko automat, bo w drugim budynku podobno jest jakiś sklepik.)
zaczynam się coraz bardziej przekonywać do "swojego" szpitala, jak tak Was czytam- automaty są na co drugim piętrze, jest sklepik ze słodyczami/napojami i higienicznymi rzeczami (jeśli nie dwa), jakieś stoisko z owocami i wyciskanymi sokami plus normalny bufet- ale to co jest zaletą w jednym przypadku, jest wadą w drugim bo przez to, że jest to "pełnowymiarowy" szpital może być problem z anestezjologiem (co prawda zdecydowałam, że znieczulenia nie chcę, ale gdyby syn nie współpracował, to nie wiem)

Cytat:
Z serii glupie pytania - czy czkawka to takie rytmiczne pukanie, coś jak bicie serduszka tylko wolniej ? bo tu 31tydz a ja dopiero od kilku dni coś takiego czuję czasami

Tak samo zwrocilam uwagę na dyskusję o rzeczach od innych. Ja powiem tak - jeśli ktoś mi oddaje te rzeczy i rób z nimi co chcesz, chętnie przyjmę. Ale jak np. koleżanka dała mi pościel, ręczniki, ubranka itd i wszystko do zwrotu, to część odłożyłam na bok w razie "w" , a części odmówiłam. I to dlatego, że nie wiem w jakim stanie oddałabym to wszystko - są rzeczy na które nie mamy wpływu. A glupio by mi było oddawać w takim stanie jak niektóre z Was pisały (mamusie, które "użyczyły" rzeczy po swoich pociechach chyba wiedzą o co chodzi). Więc wolę coś kupic, nawet używanego, ale wiem, że jak coś wyplamię, albo cokolwiek to nikt nie bedzie mial mi tego za złe, bo to bedzie moje.
My np "pożyczamy" wózek (fotelik, łożeczko i inne większe rzeczy), od cioci, która dzieci już nie planuje, a rzeczy po małej kurzą się na strychu. W zasadzie to ona nawet nie pożycza, a oddaje. Wiadomo, jak okaże się, że jednak rodzina się powiększy to oddamy jeśli będą jeszcze chcieli, ale wiem, że w tym przypadku nie muszę martwić się zużyciem, bo o tym rozmawiałyśmy.
tak czkawka to coś takiego

a co do oddawania rzeczy, to mam podobne zdanie, ale jestem z tych, co jeśli coś dostaną i nie powie mi się, że mam się nie przejmować takimi rzeczami, to się przejmuję wiem, że utrudnia to życie, ale cóż robić. szczególnie że jak dotąd najwięcej dostaję od tych, którzy sami dużo nie mają...

ale też uważam, że nikt nie ma obowiązku dawać, więc jeszcze bardziej od obietnic samych rodziców, że "coś Wam szykujemy" denerwują mnie mądre rady mojej mamy i osób, które na pewno nie dadzą, że dostaniemy mnóstwo- teraz też przed chwilą mi to mama mówiła (i na nic tłumaczenia, że większość dostaniemy po porodzie i w różnych rozmiarach wg niej 4 kaftaniki i jakieś bluzeczki wystarczą)

Cytat:
Napisane przez vacuity Pokaż wiadomość
Magnusia myślę, że większość z nas ma takie obawy - szczerze mówiąc mi dopiero ostatnio zaczęły przechodzić. Kiedy zaszłam w ciążę nie miałam od razu takiego "wow" - wszystko nie zrobiło się nagle piękne, słodkie i różowe. Wiele rzeczy musiałam w sobie przepracować. Ale jak to mówi mój lekarz - lepiej mieć takie myśli teraz, niż potem, gdy dziecko się urodzi.

Na stronce www mojego szpitala też nie ma info co trzeba mieć. A na SR nie chodzę. Tak sobie pomyślałam - może pójdę na oddział i zapytam? Od razu zobaczyłabym sale porodowe. Nie wiem, czy można przyjść sobie tak z zewnątrz ale może mnie wpuszczą.
co do pogrubionego to mam podobne zdanie, a co do oddziału to też się nad tym zastanawiam... albo czy można pójść w wekend, to bym wtedy z mężem poszła, niech poznaje terytorium (jak pisałam już trochę poznałam ten szpital jako odwiedzająca, ale dla niego to obce tereny)
Stary 2013-11-21, 14:34   #1539
nattalli
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Może jej niewinnym tonem powiedz, że Ty nie dość że do setki nie dobijesz, to pewnie nawet do osiemdziesięciu nie dasz rady? Albo coś w stylu "no ja nie wiem jak dziewczyny to robią że po sto kilo w ciąży ważą" Może to ją przytka
hahah wyobraziłam sobie jej minę po tym tekście muszę wypróbować ;p

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
też mam taką znajomą która wszystko wie najlepiej a w ogóle to jest mądrzejsza od lekarzy. i jak się z nią widzę to za każdym razem pyta ile przytyłam... jak jej ostatnio powiedziałam że kg i nie zamierzam przekroczyć 10(w sumie) to stwierdziła że dziecko będzie małe jak ja mało utyję ...

---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

ide z psem na spacer i moze sie za obiad wezmę ...
dzisiaj ziemniaczki, schabowy i surówka z marchewki
ja mam dziś spagetti -3 tygodnie nie było;p stęskniłam sie
większość z nas ma chyba w otoczeniu koleżanki do rany przyłóż...złośliwość ludzka nie zna granic. A koleżanka ma pecha bo jeśli chodzi o akceptacje mojego ciała w ciąży to jestem na etapie 100% na tak

Cytat:
Skąd ona czerpie swoją wiedze zapytaj. Bo Twój dzieć dokładnie w środku siatki centylowej co mu wróży jakieś 3500 wg mnie (mój miał w 29tyg 1350 więc sprawdzałam mniej wiecej) Wiec jak koleżanka próbuje się dowartosciować Twoim kosztem to jej jakoś wybitnie nie idzie
nie wiem kiedyś jak jeszcze miałam ją za dobrą znajomą to poskarżyłam się jej że martwią mnie zielone upławy to mi powiedziała, że mi czop ciążowy wychodzi
Ona jest dobrze po 30 - tce stad moje zdziwienie jej totalna głupotą i niedojrzałością jeśli chodzi o niektóre teksty...
Co do dowartościowania to faktycznie jej nie pomogę;p już i tak ku mojej uciesze przestała mnie odwiedzać bo nie może skomentować negatywnie mojego wyglądu;p hahah

26.05.2013 II kreseczki

Stary 2013-11-21, 14:42   #1540
lidkaa82
Zadomowienie

ja to taka głupia jestem ze jak koleżanka w ciaży pytała ile przytyłam bo ona dość sporo i sie martwiła to mi głupio się przyznać że ja sporo mnie żeby jej przykro nie było
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 14:42   #1541
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Akkma--- ty chodzisz do sr prywatnie ipłaciłaś czy za darmo? Bardzo dużo dostałaś próbek i gadżetów
Chodzę za darmoszkę Także płaci za mnie cudowny nfz
Stary 2013-11-21, 14:43   #1542
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
(...)
ja mam dziś spagetti -3 tygodnie nie było;p stęskniłam sie
większość z nas ma chyba w otoczeniu koleżanki do rany przyłóż...złośliwość ludzka nie zna granic. A koleżanka ma pecha bo jeśli chodzi o akceptacje mojego ciała w ciąży to jestem na etapie 100% na tak
(...)
Ona jest dobrze po 30 - tce stad moje zdziwienie jej totalna głupotą i niedojrzałością jeśli chodzi o niektóre teksty...
Co do dowartościowania to faktycznie jej nie pomogę;p już i tak ku mojej uciesze przestała mnie odwiedzać bo nie może skomentować negatywnie mojego wyglądu;p hahah
Chciała się dowartościować czyimś kosztem i tyle, jakaś skoszona baba.

A ja właśnie wstawiłam szczawiówkę, ale się napcham za jakieś dwadzieścia minut
Stary 2013-11-21, 14:45   #1543
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lusso Pokaż wiadomość
od rana boli mnie brzuch w górnej części czasami promieniuje w dół nie wiem czy mam się tym martwić na razie leże zobaczę czy minie
weź nospę i nie denerwuj się... trzymam kciuki żeby szybko przeszło (góra brzucha to może niezwiązane z dzieckiem?)

Cytat:
brak słów

jak się Wam będę skarżyć też na brzuch, to przypomnijcie mi indyka, którego od kilku dni sobie robię i już nie był taki "pewny"://

dobra, spadam na drzemkę, bo ledwo na oczy widzę...
Stary 2013-11-21, 14:58   #1544
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Ejani kupilam w sklepie zielarskim.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Natalii skad ta twoja znajoma takie wiesci bierze )) fajna hehe

Stary 2013-11-21, 14:59   #1545
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

Cytat:

ojjjj jak ja uwielbiam takich ludzi :/

Dziś kolejna wiadomość w sprawie mieszkania, i kolejna odmowna.
Juz nie mam siły. Gdyby nie mąż, dawno bym sie spakowała, wywaliła studentki, i poszła mieszkać do siebie

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 15:08   #1546
Lusso
Raczkowanie

Cytat:
Ja czułam takie pykanie i nie domyśliłam się że to czkawka dopiero jak położna przyszła i usłyszałam to skojarzyłam

nattalli Twoja znajoma przypomina mi moja szwagierkę i też mi działa na nerwy ale trzeba być miłym

Jak znajdę herbatkę z liści malin to i ja kupię

a dziś na obiad leczo jeszcze chwila i będzie gotowe
Lusso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 15:27   #1547
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Nie ma szans, żebym się tak rogalem owinęła Jak położę go z tyłu to pod głową mam jeden koniec a ledwo między kolanami drugi. W ogóle nie mogę go nigdy tak ułożyć, żeby miała go pod brzuchem. Mój brzuch chyba za bardzo rozlany na boki jest - może to z tego powodu. Jedyne co to może leżeć przed brzuchem.
To faktycznieniezbyt komfortowo masz. Ale może faktycznie przy karmieniu Twoich pociech się sprawdzi .
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43817527]I znowu standard, zero owoców, zero warzyw. Przecież jabłka nie są takie drogie!![/QUOTE]
Żeby oddać sprawiedliwość - nie mam fotki, ale raz było jabłko do śniadania, a do makaronu jogurt malinowy z mlekovity "łał"
Cytat:
Ambrella, jedzenie cud miód i orzeszki, i teraz słodkie mamy!? jak mamy jeść przepraszam bardzo?? po takim czymś cukier CAŁY dzień będę miała w kosmosie!!
Dla słodkich mam była dieta cukrzycowa, więc nie masz się co martwić (chyba ). Ja raz przez pomyłkę dostałam obiad cukrzycowy, ale to było zanim zaczęłam pstrykać fotki. Ten obiad to ziemniaki z jajkiem na twardo i marchewką z sosem koperkowym (wyglądał trochę jak klej do tapet z farfoclami ). Zjadłam, bo ja pożeram prawie wszystko (wyjątek - twaróg) .
Cytat:
Kurcze, piszecie o tym sianie którym karmią w PL, i mam wyrzuty sumienia że narzekałam na jedzenie u siebie w szpitalu - Irlandia. Mi TŻ też jedzenie przywoził, ale to tylko dlatego że wychodzi na to jestem bardzo wybredna, i nie jadłam tego co dawali bo mi zwyczajnie nie smakowało i tyle.
Oj tam, oj tam... Niepotrzebnie masz wyrzuty. A to chyba norma, że jak masz wybór to jesz, co lubisz .
Cytat:
Moje dziecko ma dzień porządków dzis, wziął mokrą chusteczke do wycierania kurzu i pucuje swoje auta
Z nowosci z życia mojego 2,5 latka, dzis oglądał bajki i drapał się stopą po nosie
Nie mogę się doczekać
Cytat:
o właśnie na FB wyskoczyło mi info że jutro w SR mamy wyprawka do szpitala, zasady przygotowania do porodu, pozycje porodowe
ooo, zdasz raporcik
Amberella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 15:30   #1548
nattalli
Rozeznanie

Cytat:

Natalii skad ta twoja znajoma takie wiesci bierze )) fajna hehe

najprawdopodobniej z ciemnogrodu ;p;p;p

26.05.2013 II kreseczki

Stary 2013-11-21, 15:35   #1549
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
ooo, zdasz raporcik
pewnie ale to w sobote do południa bo SR mam jutro od 19-21
Stary 2013-11-21, 15:44   #1550
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

katarzyniak, właśnie doczytałam o Twoim sukcesie, wcześniej mi umknęło. Wielkie brawa i gratulacje : roza:

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Ambrella brawo! Niesamowita relacja
Ja dalej mam dylemat czy Borowska, czy Chałubińskiego
Najbardziej na Chałubińskiego przeraża mnie ... parking :| Już 2 razy tam byłam i za każdym razem jeździłam 20 min dookoła szpitala aby gdzieś zaparkować
Na parking się napatrzyłam, bo miałam okno na wejście główne do klinki. Przed 7 rano i po 15 nie jest tak źle . W godzinach szczytu różne rzeczy się na tym skwerku przed wejściem działy - były stłuczki, straż miejska i nawet policja .
Ciekawa jestem jak wypada Borowska. Nie znam nikogo, kto tam rodził.
Cytat:
ufff wynik 102 mniam mniam. Mówię, wam że fajne są te kabanosy z biedronki, samo mięso z kurczaka, 0 węglowodanów
Narobiłaś mi ochoty
Cytat:
Koleżanka błyszczy wiedzą medyczną, taktem i empatią . Takiej babie nie miałabym skrupułów podosrywać troszkę. Choć z drugiej strony, pewnie słabo u niej z poczuciem własnej wartości, więc może lepiej nie doprowadzać jej do obłędu .
Amberella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 15:49   #1551
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:

Zjadłam dwa kabanoski na ciepło z biedronki z majonzem kanapkę z pomidorem jak mi skoczy cukier to selena - Twoja wina :P:P to te parówki z majonezem.

SŁODKIE MAMUSIE! Czy wasz diabetolog mówił wam, że mąż (lub ktoś) w trakcie porodu ma wam mierzyć cukier? hahahah, moja się śmiała, że przynajmniej nie zemdleje, bo będzie musiał skupić się na kłuciu palca :P jeszcze nie wiem jak ma to wyglądać, będę pytać niebawem. Będzie ŚMIESZNIE...
Aleee jak to Ja jadłam parówki z szynki z Piotra&Pawła z musztardą a nie majonezem Toć my ni emożemy majonezu jeść

Byłam u diabetologa. Powiedziała, że widzimy się znowu za 2 tyg i że badania tarczycy i hemoglobiny gliko... coś tam są prawidłowe i że po 30 tc cukier w organiźmie ciężarnej podnoszą hormony. Więc czasami nawet jak zjemy coś zalecanego nam cukrzycowym to ten cukier i tak może być wysoki przez te hromony po 30 tc hmmm masakra

Nic nie słyszałam o mierzeniu cukru podczas porodu ... przeciez to jakies głupie... prawda

A i się zdołowałam trochę, bo od miesiąca nic nie przytyłam
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 15:55   #1552
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Ale mam dziś dzień wariata
Po śniadaniu wybrałam się na zakupy, kupiłam Lence pajacyk na wyjście ze szpitala, o taki kremowy http://www.ceneo.pl/26995793 pod to tylko body z długim rękawkiem i powinno być dobrze
Dokupiłam jeszcze kolorowe pieluszki flanelowe i tetrowe, szczotkę do butelek, smoczek symetryczny z lovi bo mam tylko anatomiczne z tomme tipppee, płatki kosmetyczne z Baby ono i zapłaciłam 80 zł
Póżniej kupiłam jeszcze sobie do torby bo położna wczoraj doradzała ręczniki papierowe i szare mydło do podmywania, ponoć najlepsze.....a no i zamówiłam stół z 6-scioma krzesłami do salonu wenge z obiciem kremowym z ekoskóry do 14 dni mają dostarczyć ( pomyślałam ze przy małym dziecku będzie dużo czyszczenia i z normalnego materiału byłoby ciężko mi zmywać a tak przetrę i będzie czysto)
To chyba dosyć wrażeń na dziś

Cytat:
Dziewczynki mam pytanie odnośnie giftów ze SR: kiedy i co dostawałyście? Ja wczoraj miałam drugie zajęcia i jak na razie nic nam nie rozdawali nawet małej próbki...
Na pierwszym spotkaniu wczoraj butelkę avent natural, 2 małe sudocremy, płyny i mleczka do prania w saszetkach, jakies próbki kosmetyków i pełno ulotek
Stary 2013-11-21, 16:09   #1553
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
Witam się wieczorne z bólami brzucha
Jak czytam co pakujecie, to za głowę się łapie, jeszcze nie jestem na to gotowa.
Chciałam Wam jeszcze powiedzieć, ze:
A) są specjalne sprzęty do ćwiczenia pochwy, żeby nie pękła przy porodzie, oraz środki, ktore się wrzuca do wody, by robić nasiadowki. Te pierwsze ponoc przynosza świetne efekty, oba należy stosować codziennie na 4 tyg przed porodem, by dały sensowny rezultat
B) po porodzie ponoc świetna jest arnika, co najmniej 14 dni 3 dziennie tabletki do ssania

Ja też jak czytam , co dziewczyny muszą zabierać , to jestem przerażona. U mnie dla malucha nie trzeba nic oprócz ubrań na wyjście, a dla siebie przybory toaletowe, stanik, piżama i szlafrok.

Co do pogrubionego.Nam położna o tym mówiła i sprzęty mogą zdziałać więcej krzywdy niż pożytku, a te nasiadówki wywołują często alergie, więc też stwierdziła ,żeby lepiej nic takiego nie robić.

a jakie działanie ma arnika ??

Cytat:
Napisane przez Cicici Pokaż wiadomość
Ja sie masuje, raz sama, raz tz powiem szczerze ze fajny ten olejek, po nim mam taka mila skore na dole
I jak te masaże ? widzisz jakąą różnice ? I jak masujesz , rzeczywiście do bólu ?

Cytat:
Ja musze miec wszystko swoje nawet np leki przeciwbólowe bo szpital mi nie da. Az dziwne ze mi łóżka swojego nie każą przywozić. ....
.
No to faktycznie, dobrze ,że łóżko ci dają. Boże ta nasza Częstochowa jest teraz po prostu straszna .Współczuje wszystkim rodzącym tam

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
Hej Kochane

Dzisiaj już nic mi humoru nie zepsuje Wchodzę na USOSa a tam o mało oczy mi nie wyszły - stypendium dla najlepszych studentów przyznane...mało tego jeszcze podwyższyli o sporo stawkę . Liczyłam może że mam ok 1 % szans a tu taka niespodzianka Co za dawka szczęśćia
Opijamy ??

Cytat:
Napisane przez Amberella Pokaż wiadomość
Opiszę, co obiecałam, a więc jak widzę nasz szpital kliniczny.
Cytat:
I jeszcze jeden obiadek i kolacje . Talerzyk z twarożku mówi wszystko .
Dobrze ,że zaufanie do personelu się nie zmieniło, i nadal chcesz tam rodzić.Ale to jedzenie faktycznie straszne, jak się takim czymś zdrowo najeść i fakt ten odstęp od kolacji do śniadania katastrofa.

Dla porównania tu w DE w szpitalu byłam 2 razy, 2 różne szpitale i oddziały i uwaga przy podejrzeniu wyrostka dostawałam tyle jedzenia, że mogłabym się najeść do syta ja i jeszcze TŻ.
Śniadania to: zupa mleczna kilka kromek lub 2 bulki, masło, serki kanapkowe wędlina ser żółty i coś na słodko, miód marmolada lub nutella. Herbata i kawa + jakaś sałatka.
Obiad to do wyboru z kilku wersji zupa + 2 danie. Zawsze były warzywa. Do tego na deser coś na słodko i owoc.
herbata, kawa kompot, ile się chce
Kolacja to samo jak śniadanie.

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Po parówkach z szynki na kolacje 2szt. + łyżka musztardy wynik - 98.
Tak więc chyba możemy wcinać
.

Cytat:

Niezły artysta z niego.

Witam się wreszcie i ja . Tak się zbierałam i ciągle coś i nie miałam jak napisać.
Noc przespana dobrze choć za krótko, wstałam o 9 i ledwo żywa jestem . TŻ na 2 zmianę i siedzę sama.
Na dworze ciemno, zimno i aż nie przyjemnie, i od 12 mam światło włączone, masakra normalnie.

Dzisiaj dzwonili ze sklepu ,że mebelki zostały już zrobione i jutro jedziemy odebrać , i w pon. jeśli się nic nie zmieni będziemy mieć USG 3D
Czyli pokoik synka wreszcie będzie się robić coraz ładniejszy .
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 16:10   #1554
EVI07
Raczkowanie

Witam popołudniowo,
Jestem półżywa, bo nie dość, że wczoraj robiłam porządki w domu, w nocy jęczałam z bólu bioder i doopy (a z wanny tż mnie wyciągał...), to jeszcze dzisiaj zrobiłam sobie wojaż do tesco, bo okazało się, że w domu nie ma ani mydła, ani pasty do zębów, ani szamponu... I tak jak ostatecznie mogłabym żyć dniem brudasa, to brak papieru toaletowego mnie zmotywował do zakupów...

Kupiłam dzisiaj paczkę pampersów 1, ale taką małą, do szpitala. Zastanawiałam się nad rozmiarem 2, ale przypomniało mi się, że moja Wika używała jedynek do 6,5 kg, więc z dwójkami dałam sobie spokój. W razie czego dowiozą mi do szpitala, bo naprawdę mam ambitny plan zmieszczenia się w jedną torbę!

I nadal piorę małe ciuszki, coraz bardziej obawiając się, że sobie z takim maleństwem nie dam rady... Chyba już zdążyłam zapomnieć jak to było z Wiktorią...

Cytat:
Mój sobie codziennie otwiera szafkę ze słodyczami (mamy jeszcze pralinki z wesela itd) i zajada na moich oczach mówiąc: "jak fajnie, że ni emożesz ich jeść - więcej dla mnie"
Barbarzyńca!
Cytat:
Ja też miałam nadzieję haha :P najgorsze te pieluchy, podkłady to... pf
a tu przecież kapcie klapki skarpetki, krem do dziecka, żel pod prysznic szlafrok, 2 koszule, dwa ręczniki itd itd.

Ja wzięłam jedną torbę i ostro pakuję, po 20 sekundach "kochaaaaanie weź wyciągnij mi tą mniejszą na kółkach" teżet patrzy jak na wariatkę i podaje torbę. Mija 30 sek, "kochaaaaniiieeeee, wiesz.. przynieś mi jednak tą średnią". Teżet przyniósł z taką miną, że zaraz miałam ochotę rzucić focha, więc wyszedł.
Po czym większość spakowałam torba upchana i myślę, że jednak zapakuję się w wielką na kólkach, albo wezmę jedną średnią na kółkach, a drugą podręczną.
Ja się właśnie przymierzam do jednej średniej na kółkach. I dochodzę do wniosku, że sama jedna paczka podkładów poporodowych i pampersów zajmie mi pół torby...
Cytat:
Słodkie mamy: Jecie parówki? Bo mam w lodówce jakies parówki szynkowe czy coś takiego i się czaję na nie...
p.s. Jutro jadę do diabetologa.
Ja wcinam drobiowe z Indykpolu (2 szt.+ kromka chleba z masłem) i cukier 102-107.
Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
że co zrobiłaś??? jak to?
Rozgrzeszyłam się nad łóżkiem, czyli posprzątałam w skrzyni pod nim! A ile szmat starych tam znalazłam, to ludzkie pojęcie przechodzi!!! Na szczęście mój ślubny szczęśliwy-3/4 tego chłamu zabrał sobie do garażu, do polerowania fury...?!
Cytat:
Załącznik 5486878 link sie nie dodał to zdjecie dodam tych fajnych majtasów dla zainteresowanych
Właśnie kupiłam z tej firmy i są ok, nawet na mojej grubej doopie. Mogę polecać.
Cytat:
Napisane przez mengazhu Pokaż wiadomość
I jeszcze co jakiś czas, na szczęście rzadko się widzimy, teściowa raczy mi wypomnieć, że znów mam nowy ciuch ciążowy kupiony. Nie myśląc w ogóle, że to druga ciążą, że zostało z pierwszej, że mam siostrę, która też niedawno w ciązy chodziła. I zwyczajnie się wymieniamy :/
Jakiś chyba dół dziś mnie dopadł...
Ludzie są jednak dziwni... Nie zwracaj uwagi, nie warto!
Cytat:
Do mnie też dociera, że będę mamą, ledwo bo ledwo ale jakoś powoli dociera....i chwilami ogarnia mnie panika totalna.

Ambrella, jedzenie cud miód i orzeszki, i teraz słodkie mamy!? jak mamy jeść przepraszam bardzo?? po takim czymś cukier CAŁY dzień będę miała w kosmosie!! Kto pisał, że cukrzyca mija po urodzeniu łożyska najczęściej? Znalazłam b. ciekawy artykuł (który durna zamknęłam i nie mogę znaleźć), gdzie napisano, że miedzy 24-28 tc hormony odpowiedzialne za łożysko są "przeciwstawne" to insuliny, stąd te zabrzenia i stąd po urodzeniu łożyska, powinno być tylko lepiej. Nie wiem jak wy ale ja taki plan mam i niech mi lepiej nikt i nic tego nie krzyżuje chcę jeść :P
Cytat:
Mezaga, trafiłam kiedyś na bloga dziewczyny która trafiła do szpitala, jeszcze przed porodem, z nieszczęsną cukrzycą i co...
Dali jej wszystko co zabronione kotleta z marchewką na gęsta i ziemniaki..... nie zwracali w ogóle na to uwagi :/.
co do szlafroczka, chyba macie rację, muszę się za czymś rozejrzeć... ale w ostateczności jakiś mam, więc ok.
Cytat:
Oczywiście każdy szpital działa inaczej, jeśli zobaczę białą bułkę z dżemem to powiem, że nie wolno mi jeść takich rzeczy i to nie jest moje widzimisie. Szpital bardzo dba o opinię, więc mam nadzieję, że u mnie nie będzie problemu Oczywiście wcześniej zaznaczę komu trzeba, że mam cukrzycę, zeby to uwzględnili,z obaczymy.
SŁODKIE MAMUSIE! Czy wasz diabetolog mówił wam, że mąż (lub ktoś) w trakcie porodu ma wam mierzyć cukier? hahahah, moja się śmiała, że przynajmniej nie zemdleje, bo będzie musiał skupić się na kłuciu palca :P jeszcze nie wiem jak ma to wyglądać, będę pytać niebawem. Będzie ŚMIESZNIE...
A`propos lęków-w poniedziałek zaczynam 34 tydzień i jednocześnie mam już pełne majtki strachu... Najbardziej się boję tego, co będzie po cc...

A co do "cukrzycowej diety" w szpitalu... Jak w ciąży z Wiką leżałam w szpitalu i trzymali mnie na cukrzycowej diecie, to dostawałam białe pieczywo, zupy na śmietanie, pieczoną karkówkę z zawiesistym sosem z mąką i gotowaną marchewkę. U mnie wtedy cukry były dobre, ale dziewczyny z rzeczywistą cukrzycą miały cukry z kosmosu, a położne ryja darły, że na pewno się czymś podkarmiają. Masakra to jakaś była!

Mnie diabetolog mówił, że cukry w czasie porodu mierzy się tylko tym, które są na insulinie, ale glukometr kazał ze sobą wziąć...
EVI07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 16:13   #1555
senira666
Zakorzenienie

Coś mnie zaczął brzuch boleć. .. nie jakoś mocno ale upierdliwie.... zaraz małżonek powinien sie pojawić więc idę obiadek kończyć. ... niestety nie mam surówki z marchewki bo w sklepie pod blokiem takich rarytasow nie ma...

Stary 2013-11-21, 16:22   #1556
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Coś mnie zaczął brzuch boleć. .. nie jakoś mocno ale upierdliwie.... zaraz małżonek powinien sie pojawić więc idę obiadek kończyć. ... niestety nie mam surówki z marchewki bo w sklepie pod blokiem takich rarytasow nie ma...

Mnie też zaczął właśnie. Tak jakoś mrozi mnie aż jakby w pęcherzu. Owijam dupsko kocem i będę wygrzewać bo w sumie trochę nogi mi zmarzły i może to od tego.
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 16:40   #1557
mezaga
Zakorzenienie

Dziewczyny - tak mi się przypomniało - podobno przed porodem dobrze sobie zamrozić podkłady/podpaski nasiąknięte owczarem wirginijskim. Działają łagodząco na ból krocza po porodzie.
Stary 2013-11-21, 16:53   #1558
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Cytat:

Ja też nic nie dostałam w sumie. Od sąsiadów dostaliśmy kojec, ale i tak chcieli się go pozbyć, a tak to wszystko kupiliśmy sami. Dziadków młody nie ma ani z jednej ani z drugiej strony, żadnej bliższej rodziny też nie mamy, wszyscy najbliżsi znajomi w Polsce
A czemu mąż nie chce używanych rzeczy?
Bo nie i już on chcę nowe on nie będzie kąpał dziecka w wanience w której kąpało się 3 dzieci . Rzeczy z lumpka bo nie wiadomo ile osób to miało i gdzie to było . Ale za nim się nie zdąży
Cytat:
Wiesz powiem Ci tak, czasem lepiej kupić mniej lub coś skromniejszego a mieć poczucie że samemu się wszystko ogarnęło. Ja jestem z osób które gdy ktoś coś mi daje to dziękuję i przyjmuję ale nigdy nie oczekuję żeby ten mi kupił to a ten tamto... Tak juz po prostu mam np znajomi pożyczyli nam do auta fotelik samochodowy dla małej, a sąsiedzi sami spytali się że mają do wyrzucenia wózek bardzo dobry i czy byśmy nie chcieli za darmo go wziąść i z takich okazji cieszę się jak głupia. Bo wiadomo to wydatek spory. Dodatkowo od znajomych dostałam 2 wory ciuszków cieszyłam się z nich niestety po obejrzeniu jak wyglądają i w jakim są stanie, zostawiłam sobie może 10 rzeczy resztę dałam do kubła z ciuchami (koleżanka nie chciała zwrotu ciuszków) i wtedy postanowiłam kupić małej nowy komplet ciuszków nie dużo bo mniej więcej po 10 bodziaków, śpiochów itd Nigdy przenigdy nie oczekiwałabym że teściowie czy rodzice kupią mi wózek, wyprawke czy inną bzdetę w stylu zabawki po prostu uważam że skoro decyduję się na dziecko to ja mam mu zapewnić byt a nie wszyscy dookoła. I że oni nie mają obowiązku nic robić z prostej przyczyny ja załozyłam rodzinę i do mnie i męża należy teraz nasza przyszłość. Oczywiście gdyby dziadkowie na urodziny kupili nie wiem sukienkę dla małej, misia czy body to podziękowałabym za prezent w imieniu małej i ucieszyłabym się ale to co podkreślam to to że oni jak chcą to coś mogą a nie muszą... Mam nadzieję że nie odbierzesz tego jako jakiś zarzut bo nie to zupełnie miałam na myśli. Chciałam tylko wyrazić swoje zdanie na ten temat ale zaznaczam ze ja od zawsze miałam taki charakter w stylu zosi samosi. Pomożesz mi to super dziękuję - oczywiscie pomoc przyjmę ale nie oczekuję od nikogo tej pomocy po prostu żyję na zasadzie radź sobie sama bo niektóre kobiety nie mają już rodziców, teściów mężów czy chłopaków, zostają same bez wsparcia kogokolwiek z samym dzieckiem no i muszą sobie radzić bo przecież nie usiadą na ulicy i nie będą płakać. Może ktoś się obrazi na te słowa ale mi wiecznie mówią że ja jestem twarda bardzo jeśli chodzi o zycie i radzenie sobie z nim, jedyne co mnie może zalamac to choroba kogoś bliskie... A Ty glowę do góry trzymaja, będzie dobrze poradzisz sobie doskonale bez niczyjej pomocy. Niedługo będziesz na rękach trzymac swoje maleństwo
Masz dużo racji i mnie nie uraziłaś
Ogólnie kasę mamy . Mimo remontu mamy jeszcze jakieś oszczędności nie zdecydowałabym się na dziecko jeśli by mnie nie było stać na nie .
Po prostu z tego jak Was czytam . Czy jak było u mojej szwagierki oni niewiele wydali bo dużo dostali .Jej przyjaciółka mase rzeczy jej przywozi po swoim dziecku . Ja też nie liczę na nikogo .
W życiu już się nauczyłam , że samemu trzeba sobie radzić mój mąż to już w ogóle mnie tego jeszcze bardziej nauczył .

Tylko wiecie no nie wiem jak to ująć Ale jak tak Was czytam oglądam to tak miło się to czyta , że wiele z Was może liczyć na rodzinę , znajomych przyjaciół .

Cytat:

Aniołku, pewnie, że fajnie jest coś dostać. Jednak jak czytam, co napisałaś zauważam, że też dostajesz sporo - wsparcie i miłość dobrych ludzi, jakimi są Twoi rodzice. Będą pewnie świetnymi dziadkami dla Twojego Kacperka . No i macie coś, co bije wszelkie gadżety wyprawkowe - dom .
No dom to super prezent . Mój brat też dostał . Rodzice sami cały czas gadają , ze na swoim lepiej się zyje . To jest to , że na moich rodziców mogę liczyć zawsze jakby coś się działo .
Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość

to jest duże ułatwienie (szczególnie że my dostaliśmy wszystkie "duże" rzeczy- wózek i łóżeczko), ale z drugiej strony to ja Wam zazdroszczę, bo wybieracie wszystko pod siebie, szczególnie jak planujecie 2 dziecko. przecież używane rzeczy nie są jakieś bardzo drogie (na szczęście mój mąż nie ma nic przeciwko nim) a zawsze już Wam zostanie.
a u nas? trzeba o wszystko dbać, pilnować co od kogo i jeszcze na dodatek nie dostajesz wszystkiego od razu, tylko często masz "obiecane". i to nie kurier, żeby monitorować kiedy przesyłka. i mimo że mielibyśmy gdzie trzymać dla drugiego już nic nie zostanie.

najbardziej mnie męczy sprawa ubranek, tłumaczyłam to ostatnio mężowi. bo co z tego, że wiem, że ktoś tam już coś dla mnie szykuje? może się okazać, że spora część z tego będzie na duży zapas "bo dorośnie" (koleżanka-mama dwulatki dostaje już ubranka do szkoły) na dodatek z tych nielicznych, które już dostałam zauważyłam, że zdecydowana większość to kaftaniki i bluzeczki. i rozmiar 56. a przecież nie mogę czekać z ubieraniem dziecka do ostatniej chwili, to wszystko trzeba przeprać, poprasować, poukładać w ogóle...

a znów z drugiej strony jak wszystko pokupuję to potem

w sumie aż byłam zdziwiona jak wczoraj mama i ciotka mi entuzjastycznie grzebały w koszach z dziecięcymi ubraniami (choć też gdybym przy tym nie była, miałabym z 10 bluzeczek i jakiegoś jednego pajaca na rozmiar 74)
Pewnie wszytskie macie racje . Może łapie mnie dołek zimowy . To siedzenie w domu też mnie dobija brak kontaktu ze znajomymi ( bo już wszyscy zapomnieli , że istnieje na świecie )
+ kupnych rzeczy jest taki , że kupuję już do następnego dziecka i nie będę musiała szukać oddawać .

Chyba naprawdę łapie mnie deprecha jakaś . Może zaczyna mnie przerażać też poród i już wariuję sama .

A teraz dobre wieści :
Jak dobrze pójdzie em ma w sobotę wychodzi

---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ----------

w ogóle byłam dziś w lumpku gdzie ostatanio kupiłam śliczne body z super bawełny za 4 zł 2 szt takie same . Dziś wchodzę znów są te same i dokupiłam 3 szt .
Więc mam takie same body w rozmiarze 56, 62 x2, 74 . Ludzie pomyślą , że nie mam innych ale żal było mi nie kupić nówek po 4zł
Stary 2013-11-21, 17:09   #1559
gosia261282
Gang Iren

Co do jedzenia szpitalnego,to z Anglii mam takie doświadczenia. Niewielkie,bo po porodzie leżałam 16 godzin.
Urodziłam w nocy,miłe położne przyniosły mi i mężowi wielki talerz pełen tostów i miętową herbatę.
Rano było kilka rzeczy do wyboru na śniadanie,mąż wybrał mi płatki czekoladowe z mlekiem. Na obiad miałam rybę,frytki i groszek. A później już szłam do domu. Cały czas donosili mi dzbanki z wodą i w nocy i w dzień i bo tak bardzo chciało mi się pić.
Ogólnie mój poród i pobyt w szpitalu wspominam bardzo dobrze.

Cytat:
Super! Fajnego masz synka.

A mój ostatnio obserwował jak kot dorwał muchę. I Eryk zabrał ją kotu i chciał zjeść. Ja go goniłam i krzyczałam,że nie można,że fuj. A on ze łzami w oczach,że to jest am am. Tak rozdusił w ręce tą muchę,że nikt jej nie mógł już skonsumować...

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość

A teraz dobre wieści :
O no to super!!!
Stary 2013-11-21, 17:14   #1560
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
A teraz dobre wieści :

---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ----------

w ogóle byłam dziś w lumpku gdzie ostatanio kupiłam śliczne body z super bawełny za 4 zł 2 szt takie same . Dziś wchodzę znów są te same i dokupiłam 3 szt .
Więc mam takie same body w rozmiarze 56, 62 x2, 74 . Ludzie pomyślą , że nie mam innych ale żal było mi nie kupić nówek po 4zł
Super wiadomości o em mie . Ale oczywiście z Dorotką wychodzi ??

A z bodami to kurde normalnie przesadziłaś. Takie majątki wydawać .
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości