|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
W gąszczu dzieciorobów giną rodziny na prawdę potrzebujące i nie muszą to być wcale rodziny po wielkich tragediach, po prostu pracujący normalnie i i zarabiający tak mało, że brakuje na wiele rzeczy. A że rodzina "normalna" z pozoru nikt ich do paczki nie zgłosi. I kończy się tak, że po świętach Marysia z patologii chwali się mnóstwem zabawek z paczki, caritasu itd itp a Jaś z "normalnej" rodziny ze smutkiem nawet się nie przyzna, że dostał tylko czekoladę i np nowe spodnie i buty od rodziców zamiast zabawek, bo musieli wybierać co mu kupić.
|
|
#2852 |
|
Zakorzenienie
|
Ale mogą im też powiedzieć. Chyba łatwiej jest poruszyć ten temat ginekologowi, niż tej kobiecie. Choć ja myślę, ze to powinno być na głowie pomocy społecznej, tam najlepiej znają ich sytuację.
|
|
|
|
#2853 | |
|
Lena
|
Cytat:
i nie wiem czy jeszcze coś takiego zauważyliście; ale większość rodzin, tych którzy naprawdę potrzebują- nie wyciągną ręki. będą biedować, tylko dlatego że duma im na to nie pozwoli... spotkałam sie z taką sytuacją parokrotnie.
|
|
|
#2854 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama nie wiem jak sprawić, aby wszyscy byli zadowoleni i nikt nie był poszkodowany. Ja reprezentuję inny model postępowania z takimi rodzinami, niż dawanie im tych paczek. |
|
|
|
|
#2855 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Socjal w Polsce to masakra. Już to gdzieś na wizażu pisałam, ale w większości Ci ludzie, którzy wyciągają rękę, to "zawodowcy". Jak np. kaczki gdzieś w miejscowości turystycznej. Tam je ludzie ciągle dokarmiają. I te kaczki, mimo, że mają do dyspozycji wielki akwen wodny, gdzie mogą sobie złowić rybkę, stadnie zabijają sie o okruszki, które sypią turyści. Na tym skupiaja swoją aktywność. Chora kaczka nie złowi sobie rybki, ale też się nie dobije o te okruszki, jej należy pomóc. I zamiast oddac swoje okruszki wielkiej organizacji, która za nas rozsypie te okruszki byle gdzie, byle efektownie, lepiej sie rozejrzeć się wokół siebie i znaleźć taką chorą cichą kaczkę. |
|
|
|
|
#2856 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tą anytkoncepcją to często bywa tak ze same zainteresowane jej nie chcą. Ani gumek, bo facet nie chce, ani pigułek bo wąsy urosną, ani wkładki bo nie działa i się dzieci potem rodzą z wkładką w ręku (tak, słyszałam ten argument od jednej pani). Kwestia wiary w Boga nie ma tu na ogół większego znaczenia, zresztą jest coś takiego jak NPR i dla osób przestrzegających zasad KrK jest najrozsądniejszym wyjściem.
Ciekawa jestem jak z czynnym alkoholizmem jest wśród biorców tych paczek, czy nie jest on świadomie ukrywany przez rodzinę mającą otrzymać taką pomoc. |
|
|
|
#2857 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W Mopsie też alkoholicy dostają zasiłki. W małych miejscowościach nawet, gdzie każdy o każdym wszystko wie. |
|
|
|
|
#2858 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czyli klasyka, niestety. Bo trzeźwemu alkoholikowi bym mogła pomóc, dawanie czynnemu tylko pogłębia jego problem. |
|
|
|
|
#2859 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
edit: dodam tylko że moja mama już dawno nie jest w wieku w którym się dzieci rodzi i od wielu lat cieszy się wnukami, stąd nie interesuję się już za bardzo najnowszą antykoncepcja ;- ) Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-11-19 o 17:29 |
|
|
|
|
#2860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byłam kiedyś wolontariuszka w świetlicy socjoterapeutycznej, były tam prowadzone warsztaty edukacji seksualnej. I te dziewczyny (bo one akurat tam tylko przychodziły) nic nie wiedziały, aż mnie to przeraziło, a miały od 14 do 17 lat. Skoro w takim wieku ich wiedza była zerowa, gdyby nie były informowane ich wiedza nie poprawiłaby się i możliwe, że zostałabym matkami rodzin wielodzietnych myśląc, że do poczęcia może dojść tylko podczas... okresu, ba dziewczyna miała nawet na to bardzo logiczne wyjaśnienie.
|
|
|
|
|
#2861 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam doświadczenie od strony medycznej z osobami ubogimi i opowiadanie im o powikłaniach, chorobach było niczym walenie grochem o ścianę. Natomiast na hasło "może da mi kasę" potrafili tacy ludzie o 7 stać pod drzwiami. |
|
|
|
|
#2862 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2863 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#2864 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2838 |
|
|
|
|
#2865 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja temat kończę, bo nie o tym jest wątek. Świetnie że spiralę można założyć na kasę chorych. |
|
|
|
|
#2866 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#2867 |
|
Konto usunięte
|
inga iga naprawdę skończ tę bezsensowną dyskusje, fakty są takie że spirala kosztuje grosze i jej założenie jest refundowane przez NFZ o czym mówię z pierwszej ręki, wszelkie swoje przemyślenia zachowaj dla siebie bo wprowadzasz wszystkich w błąd.
|
|
|
|
#2868 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
#2869 |
|
Raczkowanie
|
i tu jest pies pogrzebany,że ja pisałam o sprali Mirena a wy o zwykłej.
|
|
|
|
#2870 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzisiaj, 14:41 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2842 nie wiem, ręce opadają
|
|
|
|
|
#2871 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2872 |
|
po prostu Em :)
|
Wiecie co, po przeczytaniu tych absurdalnych opisów niektórych rodzin, zobaczeniu facebookowych profili ludzi, którzy pierwsi wyciągają rękę po paczkę i po dyskusjach ze znajomymi na temat całej akcji, ostatecznie poczułam taką potrzebę zrobienia czegoś dla kogoś, kto naprawdę potrzebuje pomocy, że dziś przygotowałam i wysłałam paczkę do jednego z dziecięcych hospicjów.
Edytowane przez emememsik Czas edycji: 2013-11-19 o 20:55 |
|
|
|
#2873 |
|
Konto usunięte
|
A ja jestem wolontariuszką Szlachetnej Paczki, odwiedzam właśnie takie rodziny i tworzę opisy rodzin, które odwiedziłam. Powiem Wam, że to nie jest takie łatwe, ocenić kto naprawdę potrzebuje pomocy, kto jest roszczeniowy, kto coś ukrywa albo świetnie daje sobie radę sam... Ale naprawdę jak się idzie do rodziny i widzi się kilka osób mieszkających w jednym małym pokoju, to naprawdę chciałoby się, żeby te dzieci miały trochę radości i dostały na święta tę wymarzoną zabawkę. I chodzi mi o takie dzieci, które zapytane o wymarzoną rzecz wymienią lalkę lub inny drobny przedmiot, a nie konsolę albo komputer...
Opisy rodzin są różne, tak samo jak różni są ludzie/wolontariusze, którzy je tworzą. Ale wiecie co moim zdaniem jest tutaj ważną ideą? SZCZEROŚĆ. Każdy może sobie zobaczyć opis rodziny i w opisie jest wyraźnie, szczerze napisane, że np. członek rodziny ma problem z chorobą alkoholową. Nikt tego nie ukrywa, wystawiamy kawę na ławę o sytuacji rodziny. Dzięki temu ktoś może zdecydować, czy naprawdę chce pomóc rodzinie w trudnej sytuacji, mimo że w rodzinie jest osoba która ma problem z alkoholem. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania im makaronu, jeśli boją się, że zostanie on sprzedany za alkohol... Podobnie jak jest dużo dzieci. Jeśli ktoś ma coś przeciwko fundowaniu paczki osobom wielodzietnym (ze względu na swoje poglądy typu: powinni myśleć, zamiast robić sobie tyle dzieci), to może wybrać rodzinę z jednym dzieckiem albo dwoma... Edytowane przez fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 Czas edycji: 2013-11-22 o 16:24 |
|
|
|
#2874 |
|
Zakorzenienie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;43837285]Ale wiecie co moim zdaniem jest tutaj ważną ideą? SZCZEROŚĆ. Każdy może sobie zobaczyć opis rodziny i w opisie jest wyraźnie, szczerze napisane, że np. członek rodziny ma problem z chorobą alkoholową. Nikt tego nie ukrywa, wystawiamy kawę na ławę o sytuacji rodziny. .[/QUOTE]
Niby tak, ale przez to, że takie rodziny się dostają do "paczki" tracą szansę ci na prawdę potrzebujący.
|
#2875 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczęta
![]() Widzę, że wątek zapomniany. Zbliżają się święta, może pora odświeżyć?
|
|
|
|
#2876 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2877 |
|
Konto usunięte
|
Zapomniany wątek to taki, w którym nie pisano przynajmniej dwie godziny
|
|
|
|
#2878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2879 |
|
Zakorzenienie
|
Czytam Wasze posty i zaczęłam się nad tym wszystkim zastanawiać... Zgłosiłam się na fanpage Chodakowskiej na fb, bo tam zgłaszają się ludzie potrzebujący i chcący coś od siebie dać. Z racji tego, że mam sporo ubrań po sobie, szkoda mi wyrzucać, postanowiłam się tym z kimś podzielić. Odezwała się do mnie matka, że potrzebuje ubrań w rozmiarze S/M. Ok, chętnie wyślę, nawet biżuterię dorzucę. Ta matka wrzuciła swoje zdjęcia na fb, a tam młoda dziewczyna. Pisze, że ma córkę w wieku 16 lat, a sama na tyle wygląda. Nie wiem co robić w tej sytuacji, może szufladkuję, może niepotrzebnie się doszukuję drugiego dna, ale naprawdę chciałabym oddać to komuś potrzebującemu, a nie komuś kto spojrzy na rzeczy, pomyśli - niemodne, nie będę nosić, wyrzucę albo oddam dalej. Zaoferowałam się już i nie wiem co zrobić w tej sytuacji.
|
|
|
|
#2880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-To, że ktoś wygląda młodo i dobrze nie znaczy, że od razu naciąga. Choć istnieje taka możliwość ludzie robią różne dziwne rzeczy. -Najlepiej się zapytaj. Powiedz, że te rzeczy nie są najnowsze i najmodniejsze. Dodaj przy tym komplement, że ma dobry gust itd. I zapytaj się czy na pewno z nich skorzysta? Powiedz szczerze, że nie chciałabyś, aby wylądowały w koszu. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:49.

hm?