Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-19, 13:26   #2821
inga_iga
Raczkowanie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Umiesz czytać czy tylko udajesz? Napisalam to nieduza kwota w przeliczeniu na miesiac.
A z reszta KAZDA antykoncepcja kwst tansza niz kolejne dziecko.
po pierwszej grzeczniej proszę, bo twój ton wypowiedz zle świadczy o tobie, nie o mnie. Po drugie to chyba nie ja mam problem z czytaniem ze zrozumieniem. Wróć do mojego postu i przeczytaj raz jeszcze. Może napisze łopatologicznie. Jeśli ktoś ma na cały miesiąc na życie załóżmy 700zł, to nie poleci sobie założyć wkładki za 500zł, bo za co przeżyje m-c?
Rożnica między nami jest chyba taka,że miałam styczność z rodzinami patologicznymi i ubogimi co trochę zweryfikowało moje poglądy. To ze ja to wiem, ty to wiesz i część społeczeństwa, to nie znaczy że dla takich rodzin jest takie oczywiste. Dlatego powtarzam uważam,ze moralizatorski ton nic nie pomoże i nie zmieni. Trzeba zacząć od podstaw, od wychowania seksualnego w szkołach.
inga_iga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 13:29   #2822
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Pomysłodawcą tej akcji jest ksiądz katolicki, więc zapomnij

Moim zdaniem również główną i najważniejszą pomocą dla wielu z tych rodzin jest pomoc w zaprzestaniu hurtowej produkcji kolejnych potomków do wyżywienia. Niepojęte, że taki ogrom ludzi żyjących w ubóstwie, na granicy nędzy, nie otrzymuje podstawowej informacji, że jedyną drogą do polepszenia losu jest przestać się rozmnażać...

Pisanie, że 12 osobowa rodzina mieszkająca w jednej klitce z grzybem pod sufitem i bez łazienki jest szczęśliwa i uśmiechnięta to zamykanie oczu na prawdziwe potrzeby tej rodziny i świadczy o kompletnym niezrozumieniu istoty problemu takich rodzin.

Oczywiście, że kurtka czy buty są na zimę niezbędne i trzeba te dzieci ubrać. Ale co z tego, jeśli co rok przybywa do ubrania i nakarmienia kolejny człowiek?
Masz stuprocentową rację.
a34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 13:31   #2823
inga_iga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Mnie się wydaje, że my i tak nie jesteśmy w stanie pojąc sposobu rozumowania (czy raczej funkcjonowania) 30letniej kobiety, która żyje w biedzie i już nastukała 6 dzieci. To jest inny świat, inna racjonalność, inne wzorce przekazywane z pokolenia na pokolenie, brak jakiejkolwiek refleksji, życie z dnia na dzień. To jest nie do pojęcia dla normalnego człowieka, więc jakoś cięzko oceniać ich z naszego punktu widzenia w sumie.
dokładnie tak!
Ja tez kiedyś opluwałam rodziny, naśmiewając się,że co rok to prorok a do garnka nie ma co włożyć. Jak poznałam funkcjonowanie takich rodzin, to nie wierzyłam ze można żyć w takim zacofaniu. To jest zupełnie świat. Nie akceptuje go, ale potrafię zrozumieć dlaczego tak głupio postępują.
Spojrzenie na życie jest spaczone. Ja kalkuluje,ze na dziecko mnie nie stać. Oni,że jest 3, to i 4 się wychowa i jeszcze dostanie się na dzieciaka kasę od państwa.
Stary 2013-11-19, 13:32   #2824
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez inga_iga Pokaż wiadomość
po pierwszej grzeczniej proszę, bo twój ton wypowiedz zle świadczy o tobie, nie o mnie. Po drugie to chyba nie ja mam problem z czytaniem ze zrozumieniem. Wróć do mojego postu i przeczytaj raz jeszcze. Może napisze łopatologicznie. Jeśli ktoś ma na cały miesiąc na życie załóżmy 700zł, to nie poleci sobie założyć wkładki za 500zł, bo za co przeżyje m-c?
Rożnica między nami jest chyba taka,że miałam styczność z rodzinami patologicznymi i ubogimi co trochę zweryfikowało moje poglądy. To ze ja to wiem, ty to wiesz i część społeczeństwa, to nie znaczy że dla takich rodzin jest takie oczywiste. Dlatego powtarzam uważam,ze moralizatorski ton nic nie pomoże i nie zmieni. Trzeba zacząć od podstaw, od wychowania seksualnego w szkołach.
Ale doprowadzi to do skazania rodzin na jeszcze wieksza biede. Problem jest tu i teraz.
Pewnym rozwiazaniem byloby finasowanie antykoncepcji dla najbiedniejszych ze srodkow pomocy spolecznej.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 13:38   #2825
inga_iga
Raczkowanie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43785921]Ale doprowadzi to do skazania rodzin na jeszcze wieksza biede. Problem jest tu i teraz.
Pewnym rozwiazaniem byloby finasowanie antykoncepcji dla najbiedniejszych ze srodkow pomocy spolecznej.[/QUOTE]
zgadzam się w tym w 100%. Tak samo uważam,ze podwiązywania jajowodów także powinno być legalne za zgodą pacjentki.
My tu piszemy o rodzinach z problemami, czasem patologicznych. A brak wiedzy jest powszechny. Nie zapomne, jak na studiach wynajmowaliśmy w kilkanaście osób dom. Koleżanka, studentka 1 roku prawa, z "normalnej" rodziny, zapytała czy się nie boje siadać na wc po chłopakach, "bo przecież można przez to zajść w ciążę".
Stary 2013-11-19, 13:43   #2826
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Flashdance Pokaż wiadomość
To może zamiast SZP dla takich rodzin przydałoby się zorganizować szkolenie, aby niewykształceni ludzie dowiedzieli się skąd się biorą dzieci i co zrobić aby nie było następnego jak się ma już 10 i nie ma się za co ich utrzymać? A może do SZP przydałoby się wkładać środki antykoncepcyjne i ulotki na ten temat? A może przydałby się poszukać kogoś kto założy wkładkę za darmo lub zasponsoruje taki zabieg?

Teraz usłyszę że SZP się tym nie zajmuje, bo zajmuje się tylko dostarczaniem szlachetnych paczek i szlachetnych wolontariuszy nie interesuje czy ta pomoc ma sens i czy w niektórych przypadkach zamiast szlachetnej paczki inna pomoc byłaby dużo lepsza. Wystarczy rozdać paczki na święta i udawać że innych problemów brak, można wtedy spokojnie się podniecać tym że się pomogło. A czy taka pomoc w tym konkretnym przypadku to rzeczywiście pomoc to już nikogo nie obchodzi. A jeśli ktoś się zastanawia nad sensem takiej pomocy i proponuje inną to jest bez serca.
Fundacja Wiosna zajmuje się akurat takimi formami pomocy. Na stronie fundacji dokładnie jest wyjaśnione dlaczego akurat chcą pomagać w taki, a nie inny sposób:

http://www.szlachetnapaczka.pl/artyk...-w-paczce.html

http://www.szlachetnapaczka.pl/artyk...pomagania.html

Natomiast inne fundacje zajmują się propagowaniem i szerzeniem wiedzy o antykoncepcji np. taka:

http://www.funpzs.org.pl/

https://www.facebook.com/pages/Antyk...40583169313865

Nie ma jednej fundacji od wszystkiego....

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 14:02   #2827
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"p

Cytat:

Strasznie mi cie szkoda. Kompletnie nie masz pojecia o czym mowisz. Spirala to koszt 30-60 zl

http://sklep.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p5703-Co...cepcyjna_1_szt

Ta to 45 zl na 5 lat. To 60 gr miesiecznie. Moze i 45 w jeden miesiac nie znajda ale da to sie zorganizowac. Tylko to trzeba 1. Myslec 2. Nie powiela haselek i urban legend o spiralach za setki czy tysiace zlotych. Ta kosztuje 40zl http://sklep.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p5704-Co...cepcyjna_1_szt a producent mowi nawet o okresie dluzszym niz 5 lat bo i

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Oh zablokowali. Wpisz sobie

Copper tcu 380 A. 40 zl. 19 gr. Nie musisz dziekowac ze cie uswiadomilam cenowo;- )

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Ojej 30 zl tak drogo.
http://m.ceneo.pl/produkt,10719339.h...FUtP3godYGkAAg

A to tylko jedna z dziesiatek spirali na naszym rynku n
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 14:10   #2828
inga_iga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Strasznie mi cie szkoda. Kompletnie nie masz pojecia o czym mowisz. Spirala to koszt 30-60 zl

http://sklep.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p5703-Co...cepcyjna_1_szt

Ta to 45 zl na 5 lat. To 60 gr miesiecznie. Moze i 45 w jeden miesiac nie znajda ale da to sie zorganizowac. Tylko to trzeba 1. Myslec 2. Nie powiela haselek i urban legend o spiralach za setki czy tysiace zlotych. Ta kosztuje 40zl http://sklep.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p5704-Co...cepcyjna_1_szt a producent mowi nawet o okresie dluzszym niz 5 lat bo i

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Oh zablokowali. Wpisz sobie

Copper tcu 380 A. 40 zl. 19 gr. Nie musisz dziekowac ze cie uswiadomilam cenowo;- )

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Ojej 30 zl tak drogo.
http://m.ceneo.pl/produkt,10719339.h...FUtP3godYGkAAg

A to tylko jedna z dziesiatek spirali na naszym rynku n
a spiralę sobie sama założysz? Tak się składa że jestem temacie, bo sama takową zakładałam i tyle płaciłam. Zadzwoń do pierwszego lepszego ginekologa i zapytaj o koszt( najtańsze chyba kosztują 300zł ale to z niższej półki)
Zamek w aparacie ortodontycznym tez w hurcie kosztuje ok 10zł, a jak mi odpadł zapłaciłam 200zł za doklejenie. Też ktos mógłby napisac,ze bzdura, bo przeciez tu ( w tym miejscu wrzucić linka do hurtowni) to kosztuje tylko 7zł z groszami a nie 200zł.

Teksty "nie umiesz czytać ze zrozumieniem", "strasznie mi cię szkoda" jest poniżej krytyki. Dyskusja nie polega na opluwaniu dyskutanta, ale na wymianie argumentów. A takie wycieczki personalne, świadczą nie tylko źle o ich autorach, ale także pokazują że argumenty merytoryczne się skończyły.
Stary 2013-11-19, 14:15   #2829
201604181004
Konto usunięte

I znowu nie wiesz o czym mowisz moja droga;- ). Zakladanie spirali miedzianej jest darmowe i refundowane przez nfz. Doczytaj a potem sie pien na forum bo sie kompromitujesz.
Stary 2013-11-19, 14:19   #2830
ten mis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Wystarczająco daję, z moich podatków. Chyba ma prawo mi się nie podobać to, że utrzymuję roszczeniowych nierobów/dzieciorobów?
Tak, ale to nie na temat.
Jest też źle się czuję z faktem, że pieniądze z moich podatków są marnowane na pomoc tam, gdzie się ona nie należy i pomoc od państwa powinni dostawać tylko naprawdę skrzywdzeni przez los, którzy nie mają jak sobie poradzić, czyli na przykład niepełnosprawni, nie zaś Ci na przykład, którym się nie chciało ubezpieczyć mieszkania i im zalało, lub ja tych, którzy zdecydowali się na więcej dzieci i teraz nie mogą ich utrzymać.

Zaś od pomocy tym pozostałym są właśnie takie akcje i organizacje. Tu każdy może sobie wybrać komu chce pomóc. Chcesz to pomagasz powodzianom, chcesz to pomagasz zdolnym dzieciom, chcesz to pomagasz rodzinom wielodzietnym. Ja na przykład 1 i 3 kategorii nie pomagam, ale nadal uważam, że obrażanie i wyśmiewanie tych ludzi jest ze wszech miar niewłaściwe ( żeby nie powiedzieć puste ).

Nie musisz mieć 7 dzieci, ani nie musisz tym co je mają pomagać. Ale pozwól mieć je tym, którzy chcą i pomagać im tym, których to wzrusza.
ten mis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 14:29   #2831
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
I znowu nie wiesz o czym mowisz moja droga;- ). Zakladanie spirali miedzianej jest darmowe i refundowane przez nfz. Doczytaj a potem sie pien na forum bo sie kompromitujesz.
ja byłam w dwóch gabinetach nfz i mi odmówili,
też nie wierzę w darmowe
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 14:32   #2832
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ten mis Pokaż wiadomość
Nie musisz mieć 7 dzieci, ani nie musisz tym co je mają pomagać. Ale pozwól mieć je tym, którzy chcą i pomagać im tym, których to wzrusza.
A ja chce wzniecic pozar w Twoim miescie. Moge? Bo wiesz, bardzo chce i na pewno kogos to wzruszy :facepalm:.

Ja chce Batmobile i pierscionek z brylantem za 100 tysiecy. Nie stac mnie jednak, wiec nie mam. Przy dzieciach zasady sa takie same. Kogos nie stac to miec nie powinien. I tyle. Majac dzieci, nie majac pracy i checi do zdobycia takowej cierpia wszyscy: i podatnicy, ktorzy musza placic za czyjas glupote i te dzieci.

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;43786722]ja byłam w dwóch gabinetach nfz i mi odmówili,
też nie wierzę w darmowe[/QUOTE]

Napisz do NFZu ze skarga .
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 14:32   #2833
201604181004
Konto usunięte

Fajnie. Ale na stronie ministerstwa widnieje w spisie. Jak komus zalezy to bez trudu znajdzie. Ja znalazlam. W dzisiejszych czasach majac telefon jest to 10 minut. W obliczu posiadanej juz gromady dzieci i tego ze ciaza trwa 9 miesiecy, to 10 minut telefonowania to nie jest az tak wiele. No ale wiadomo "mniej zaradny nie znazy gorszy"
Stary 2013-11-19, 14:32   #2834
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Może napisze łopatologicznie. Jeśli ktoś ma na cały miesiąc na życie załóżmy 700zł, to nie poleci sobie założyć wkładki za 500zł, bo za co przeżyje m-c?
A dodatkowe dziecko jak utrzyma?
No tak, pójdzie po pomoc do Państwa.
Stary 2013-11-19, 14:34   #2835
201604181004
Konto usunięte

Jamestown dobrze radzi. Ja znalazlam dwoch lekarzy, jeden po badaniu i konsultacji stwierdzil ze moja budowa jako nierodki nie pozwoli na zalozenie i komfortowe noszenie wkladki, drugi zaproponowal spiralke dla nierodek. No ale wiadomo, ja to jestem ewenementem na skale swiatowa ze az dwoch lekarzy znalazlam.
Stary 2013-11-19, 14:35   #2836
ten mis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Flashdance Pokaż wiadomość
To może zamiast SZP dla takich rodzin przydałoby się zorganizować szkolenie, aby niewykształceni ludzie dowiedzieli się skąd się biorą dzieci i co zrobić aby nie było następnego jak się ma już 10 i nie ma się za co ich utrzymać? A może do SZP przydałoby się wkładać środki antykoncepcyjne i ulotki na ten temat? A może przydałby się poszukać kogoś kto założy wkładkę za darmo lub zasponsoruje taki zabieg?
Jak sama zauważyłaś SzP nie jest od tego, ale masz rację, że to świetne rozwiązanie. Najlepiej byłoby skłonić zamożniejsze rodziny, żeby miały 3 dzieci, zaś te biedne wyedukować tak, żeby nie miały więcej niż dwójki.
Jeśli wymyślisz jakąś akcję, która to sprawi to ja się angażuję całym sercem.
Ale zauważ, że żaden kraj na świecie sobie z tym nie poradził. Biedni zawsze mają więcej dzieci niż bogaci.
Taka jest kolej rzeczy ( nie najlepsza ) i wszystkie metody, żeby pracować na zmianą tej sytuacji popieram. Ale nie widzę powodu, żeby obrażać i wyśmiewać tym ( jak to ktoś tu określił ) 'nienormalnych' tylko dlatego, że ja jestem tą 'normalną'. Ktoś inny by powiedział, że to ja jestem nienormalna, bo jestem po 30 i nie mam dzieci. I pewnie wielu by się zgodziło.
Stary 2013-11-19, 14:35   #2837
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Rok temu się tutaj wypowiadałam na temat akcji edukacyjnych, ale któraś z Wizażanek zaangażowanych w SzP tłumaczyła, że brak im ludzi z odpowiednim przeszkoleniem do prowadzenia takich akcji.
Stary 2013-11-19, 14:37   #2838
inga_iga
Raczkowanie

Cytat:
ale oprócz tego,ze wyczytałaś to w necie, interesowałaś się tematem?
Chyba jednak nie, ja trochę tak, bo też wolałaby te 500zł przeznaczyć na coś innego. Wiele usług jest w teorii refundowane przez NFZ, tylko potrzeba dużo cierpliwości i determinacji. Mój lekarz nawet mnie nie poinformował mnie, ze NFZ to refunduje.
Stary 2013-11-19, 14:39   #2839
201604181004
Konto usunięte

Ech ja nie wiem, jak ja mam ci nie polecac czytania ze zrozumieniem? No jak?

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Spoko, u mnie spirala to 30 zl a zalozenie za darmo, ty meczysz temat jakis spiralek za 500-700 zl i zalozenie za 300, hm 30 zl a 1000 to lekka roznica

Ale co ja tam wiem! !
Stary 2013-11-19, 14:39   #2840
Konto usunięte

Cytat:
Chyba jednak nie, ja trochę tak, bo też wolałaby te 500zł przeznaczyć na coś innego. Wiele usług jest w teorii refundowane przez NFZ, tylko potrzeba dużo cierpliwości i determinacji. Mój lekarz nawet mnie nie poinformował mnie, ze NFZ to refunduje.
Ale to jest Twoj problem. Nie trzeba wybitnej cierpliwosci i doktoratu z prawa i ginekologii. Lekarz Ci nie powiedzial. Ty nie zapytalas. Moglas zapytac.

Mnie znalezienie podstawy prawnej zajelo pare sekund (tu).
Stary 2013-11-19, 14:40   #2841
ten mis
Raczkowanie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43786745]Nie stac mnie jednak, wiec nie mam. Przy dzieciach zasady sa takie same. Kogos nie stac to miec nie powinien. I tyle. Majac dzieci, nie majac pracy i checi do zdobycia takowej cierpia wszyscy: i podatnicy, ktorzy musza placic za czyjas glupote i te dzieci.
[/QUOTE]

Fajna zasada, ale skąd ją wzięłaś? Wyczytałaś w Konstytucji czy w Biblii?
Ty się tu marnujesz. Powinnaś stanowić prawo, jak nei boskie, to conajmniej ludzkie.
A jeśli tak Cię frustrują te podatki to zawsze możesz jest wyprowadzić do kraju gdzie nie ma paskdnych 'dzieciorobów', ale w ogóle przejdź do szarej strefy i bądź szczęśliwsza. Nie będziesz musiała płacić za cudzą głupotę, więcej zostanie Ci na własną.
Stary 2013-11-19, 14:41   #2842
201604181004
Konto usunięte

Pomijam fakt ze jestem pewna iz mowisz o wkladce mirena ktora jest wkladka hormonalna a jej zalozenie nie jest refundowane, a ja caly czas o spirali miedzianej ktorej kosty nie przekraczaja 50 zl a zalozenie jest darmowe. No ale mow dalej bo jest coraz zabawniej
Stary 2013-11-19, 14:42   #2843
ten mis
Raczkowanie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43786882]Ale to jest Twoj problem. Nie trzeba wybitnej cierpliwosci i doktoratu z prawa i ginekologii. Lekarz Ci nie powiedzial. Ty nie zapytalas. Moglas zapytac.

Mnie znalezienie podstawy prawnej zajelo pare sekund (tu).[/QUOTE]

Fajna dyskusja, co nie Możesz się dowartościowywać na każdym kroku. Dzisiejszy dzień już możesz zaliczyć do udanych!
Stary 2013-11-19, 14:44   #2844
201604181004
Konto usunięte

Ps to jest jakas magia ze kobiety ktore rodza po 5-10 razy potrafia sie dowiedziec iz porod i opieka w okresie ciazy jest refundowana a nie potrafia przy ktorejs z kolei wizycie sie spytac hm?

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

A bardzo udany dzien. Dowiedzialam sie ze lufzie funkcjonuja w alternatywnej rzeczywistosci ze spiralami za tysiace zlotych
Stary 2013-11-19, 14:45   #2845
Konto usunięte

Cytat:

Ty się tu marnujesz. Powinnaś stanowić prawo, jak nei boskie, to conajmniej ludzkie.
Wiem. Do tego zreszta zmierzam.
Pytanie "skad ja wzielas" jest dosc smieszne. Wystarczy rozsadnie pomyslec. Profesura jest tu nawet zbedna. No, ale po co myslec, skoro ten czas mozna spozytkowac na robienie dzieci?

Cytat:
A jeśli tak Cię frustrują te podatki to zawsze możesz jest wyprowadzić do kraju gdzie nie ma paskdnych 'dzieciorobów', ale w ogóle przejdź do szarej strefy i bądź szczęśliwsza. Nie będziesz musiała płacić za cudzą głupotę, więcej zostanie Ci na własną.
Nie zamierzam sie wyprowadzac z kraju. Zreszta co to za argument? Sofistyka w najslabszym wydaniu. Jak nie umiesz dyskutowac to nie stawaj do dyskusji.
Stary 2013-11-19, 15:01   #2846
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Szkoda, że w większości przypadków zajście w ciąże i urodzenie 10 dzieci nie wymaga cierpliwości i determinacji.

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

Cytat:
[/COLOR]

Wyprowadźmy się wszyscy, którzy uważamy, że wśród rodzin proszących państwo o pomoc nie brakuje naciągaczy, a wielodzietność często bywa olbrzymim problemem
Ciekawe z czyich podatków będą karmione uśmiechnięte pociechy.
a34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 16:08   #2847
megi.3
Zadomowienie

Cytat:
Wiesz, zwykła wkładka na 5 lat kosztuje 50 zł, a nawet mniej. A założyć można na NFZ. Czyli tyle co paczka pampersów, których przy kolejnym dziecku musisz zużyć z 30 paczek rocznie ( a może i więcej, już nie pamiętam ). Myslę, ze tu nie chodzi akurat o pieniądze, tylko mentalność.
megi.3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 16:12   #2848
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Tak, ale to nie na temat.
Jest też źle się czuję z faktem, że pieniądze z moich podatków są marnowane na pomoc tam, gdzie się ona nie należy i pomoc od państwa powinni dostawać tylko naprawdę skrzywdzeni przez los, którzy nie mają jak sobie poradzić, czyli na przykład niepełnosprawni, nie zaś Ci na przykład, którym się nie chciało ubezpieczyć mieszkania i im zalało, lub ja tych, którzy zdecydowali się na więcej dzieci i teraz nie mogą ich utrzymać.
O widzisz, tu się zgadzamy .. ale nie zgodzę się, że to nie na temat, bo ..

Cytat:
Zaś od pomocy tym pozostałym są właśnie takie akcje i organizacje. Tu każdy może sobie wybrać komu chce pomóc. Chcesz to pomagasz powodzianom, chcesz to pomagasz zdolnym dzieciom, chcesz to pomagasz rodzinom wielodzietnym. Ja na przykład 1 i 3 kategorii nie pomagam, ale nadal uważam, że obrażanie i wyśmiewanie tych ludzi jest ze wszech miar niewłaściwe ( żeby nie powiedzieć puste ).
Niby fajnie, pomagaj komu chcesz itp. Ale problem w tym, że pomagając takim roszczeniowym i beztroskim ludziom pogłębiamy także problem z cytatu nr 1. Im więcej darowizny tym łatwiej się rozmnażać. Stąd krytyka tej akcji.
A i nie uważam, żebyśmy tu obrażały tych ludzi, każda tutaj pisze tylko to, co widzi i czuje, nazywa rzeczy po imieniu.
To Ty obrażasz m.in mnie nazywając mnie pustą itp.
Czy nazwanie dziecioroba dzieciorobem jest obraźliwe ? Chyba,że masz inne określenie na osobę, która się bezmyślnie rozmnaża? Zaproponuj, zmienimy ...

Cytat:
Ależ proszę bardzo, chciej to miej i 20, tylko na nie ZARÓB.
O to mi tylko chodzi.
Nie chcę łożyć na te dzieci w żaden sposób, bo perspektywa, że to one będą robić na moją emeryturę to jakieś S-F (przecież szlachta nie pracuje ...), prędzej jak podrosną zadźgają mnie w ciemnej uliczce za 30 zł, jak im MOPS na czas zasiłku nie przeleje.
Ja jestem za rozwiązaniem może i drastycznym, ale na dłuższą metę dla wszystkich najkorzystniejszym - po którymś dziecku, jeśli rodzina nie ma warunków, zabieramy do adopcji koniec kropka. Jak tylko opieka zauważy, że dzieciom czegoś brakuje daje sygnał i w szpitalu, z automatu zabieramy.
Masa rodzin się ucieszy z możliwości zaadoptowania niemowlaka i dania mu fajnego dzieciństwa i możliwość rozwoju. A płodna rodzicielka będzie mogła ogarnąć swoje.
Stary 2013-11-19, 16:16   #2849
Kalini
Zakorzenienie

A gdzie zamierzacie płacić te podatki? Rosji czy w Somalii? Bo z tego co kojarzę w każdym cywilizowanym kraju pieniądze jednak idą na "dzieciorobów" i "nierobów".
Tak wśród rodzin są naciągacze, to jest ogromny problem. Ale to nie zmienia faktu, że są rodziny naprawdę biedne, a przy okazji wcale nie wielodzietne.

Cytat:
Wiesz, zwykła wkładka na 5 lat kosztuje 50 zł, a nawet mniej. A założyć można na NFZ. Czyli tyle co paczka pampersów, których przy kolejnym dziecku musisz zużyć z 30 paczek rocznie ( a może i więcej, już nie pamiętam ). Myslę, ze tu nie chodzi akurat o pieniądze, tylko mentalność.
Ja się zastanawiam czy te kobiety w ogóle wiedzą, że jest taka metoda antykoncepcji. A jeśli wiedzą to czy są świadome, że to tak niski koszt. Jeśli tak nie jest, ktoś powinien im o tym powiedzieć, ba powinien ich do tego namawiać, tłumacząc, że w jej sytuacji kolejne dzieci to nieodpowiedzialność.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 16:36   #2850
kleineKrokodil
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość

Ja się zastanawiam czy te kobiety w ogóle wiedzą, że jest taka metoda antykoncepcji. A jeśli wiedzą to czy są świadome, że to tak niski koszt. Jeśli tak nie jest, ktoś powinien im o tym powiedzieć, ba powinien ich do tego namawiać, tłumacząc, że w jej sytuacji kolejne dzieci to nieodpowiedzialność.
Skoro rodzą któreś dziecko z kolei i mają kontakt z położną, ginekologiem to mogą same zapytać.
Nic się nie rymuje
Tęsknota mnie ogarnia
Dobrze, że w pracy jest palarnia
Bekon.
kleineKrokodil jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości