Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-11-22, 22:34   #2161
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

cze¶æ dzisiejsze menu R z cheat mealem z powodu wizyty siostry hehhe zawsze grzeszymy troszke razem )

6.30 - kawa z mlekiem, bu³ka z m±ki pe³noziarnistej (mega malutka, z Piotra i Paw³a, smaczna polecam ) 1/4 avocado z twarogiem delikatnym President, i 2 plasterki sera ¿ó³tego

10.30 - kawa z mlekiem, bu³ka z m±ki pe³noziarnistej, 1/4 avocado z twarogiem delikatnym President i czosnkiem, jajko sadzone

15.30 - leczo z cukinii, cebuli, papryki czerwonej i pomidorów z puszki, z kie³bas± z piersi kurczaka oraz ry¿em

18.00 - kie³basa bia³a nieca³a, podjedzona u mamy z sosem tatarskim )

21.15 - tortilla pszenna z miêsem wieprzowym... ale nie by³a rewelacyjna ;p trzeba bylo je¶æ tam gdzie zawsze a nie wydziwiac ;p zawsze mam smutka jak cheat by³ ¶redni smakowo ;p

buziaki i mi³ego weekendu dietowicze
Stary 2013-11-23, 11:09   #2162
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Je¶li tak wyglada cheat... No dobra, pszenna by³a, ale nie popadajmy w paranojê Wêgle plus miêso plus zielsko to przecie¿ ca³kiem normalny posi³ek

Mam tylko jedno pytanie - sk±d masz kie³basy? Domowej roboty czy kupne?
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-23, 12:35   #2163
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Napisane przez syklamen Poka¿ wiadomo¶æ
Te¿ uwielbiam kokos

Poproszê przepis i na ciasto w takim razie.

Ja robi³am np. takie KLIK
Ale one s± nawet bez cukru itp. wiêc jak uwa¿asz to sobie trochê dos³ud¼ np. miodem, kolejn± partiê w³a¶nie troszkê dos³adza³am

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-23, 13:57   #2164
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 97

R z dzi¶ ale nie mam pomys³u na posi³ek 4 i 5

9:00 grahamka moczona w jajku i sma¿ona na ³y¿eczce oleju z plastrem sera ¿ó³tego, wêdlin±, pomidorem i ³y¿k± ketchupu

10:30 owsianka (4 ³y¿ki) z jab³kiem, 5 ³y¿ek p³atków b³onnik+50g serka wiejskiego

13:20 (przed obiadem du¿a marchew) makaron pe³noz spaghetti 60g suchy, ok 120g pieczonej piersi, polane ³y¿k± ketchupu, i jogurtu nat, pomidor
16:00 ?
19:00 ?
cukierkowa1 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-23, 15:02   #2165
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Je¶li tak wyglada cheat... No dobra, pszenna by³a, ale nie popadajmy w paranojê Wêgle plus miêso plus zielsko to przecie¿ ca³kiem normalny posi³ek

Mam tylko jedno pytanie - sk±d masz kie³basy? Domowej roboty czy kupne?
kupujê, s± takie solankowe, przynajmniej tak wygl±daj±. kie³basa jest do¶æ sucha jak siê domy¶lasz, i do sma¿enia np siê nie nadaje za bardzo ale do leczo jak najbardziej nie jest to najlepsze co mo¿e byc heheheh no ale t¿ tak prosi³ o kie³baske hehe

a co do cheata, no fakt nie by³ taki tragiczny zawsze mogl byc mc donald hehehheh

dzisiejsze R

8.00 - pier¶ kurczaka, kawa³ek bagietki, pomidor

9.00 TRENING - nogi, klata, ca³e plecy

11.30 - 1/3 tuñczyka wsw, 1/4 awokado, ma³y kawa³ek bagietki

15.00 - gar¶æ orzechów nerkowca, pomarañcza

18.30 - leczo te co wczoraj plus ry¿

21.30 - omlet z twaro¿kiem
Stary 2013-11-23, 15:09   #2166
natul
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 204

wczorajsza redukcja:
¶niadanie: owsianka (5³y¿ek p³atków owsianych, szklanka mleka 2%, banan 100g, ³y¿ka miodu spadziowego, gar¶æ orzechów w³oskich)
II sniadanie: grahamka cienko posmarowana mas³em, z szynk±, sa³at± i papryk±
obiad: kasza jaglana 50g masy suchej z warzywami i kurczakiem, gotowane na bulionetce (tak, wiem ¿e domowy bulion miliard razy lepszy no ale niestety brak)
podwieczorek: serek wiejski 200g z ³y¿eczk± miodu
kolacja: chcia³am jajecznicê, ale niestety w moim rodzinnym domu mama nie mia³a jajek a sklepy dawno pozamykane bo pó¼no przyjechalam wiêc zjad³am 3 kawa³ki razowca posmarowane cienko mas³em z szynk±, ogórkiem i 2 cienkimi plasterkami sera ¿ó³tego 'hit z ryk' (12,5g), maminka kochana kupi³a specjalnie dla odchudzaj±cej siê córeczki i nie mia³am serca odmówiæ , z reszt± byle z umiarem

Na dzisiaj redukcjê zaplanowa³am tak±:
¶niadanie: owsianka (5³y¿ej p³atków owsianych górskich, szklanka mleka 2%, starta gruszka, ³y¿ka miodu, gar¶æ w³oskich)
II ¶niadanie: grahamka cienko poci±gniêta mas³em, z szynk± i ogórkiem zielonym
obiad: pó³ woreczka ry¿u naturalnego z kurczakiem i warzywami (cebulka, cukinia, bak³a¿an, pieczarki), trochê oleju
podwieczorek: serek wiejski 200g z ³y¿eczk± miodu
kolacja: jajecznica z 2 jaj z pomidorem i cebulka na ³y¿eczce oleju

105 --> 102,4 --> 75 kg

Edytowane przez natul
Czas edycji: 2013-11-23 o 15:45
natul jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-23, 17:13   #2167
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Napisane przez Reavela Poka¿ wiadomo¶æ
moje dzisiejsze R: (jakie¶ 1650 kcal)
I:pyszna kasza manna z wiórkami kokosowymi na jajku (ubite smakuje ¶wietnie!), pra¿one jab³ka z po³ow± ³y¿eczki miodu (niestety nie wysz³o za du¿o kcal, bo strasznie to jest syte i zjad³am tylko 1/2 porcji)
II:grahamka:
- pasta z dyni + pomidor
- pieczony pasztet indyczy + pomidor
- dwie malusie czê¶ci z mas³em i d¿emem wi¶niowym
III:duszona pier¶ z indyka, szpinak z czosnkiem, cebul±, oliw± z oliwek, mieszana kasza gryczana z jêczmienn±, surówka octowa z ogórków i papryki
~ dwie gruszki, jab³ko, gar¶æ orzechów w³oskich
IV:ma³y go³±bek z pieczarkami i ketchupem, kromka razowca z pasztetem indyczym i pomidorem
V:zupa warzywna, jajko

i mam pytanie...
w sierpniu straci³am 2 kg jedz±c jakie¶ 1500-600 kcal, ale potem nie mia³am czasu na posi³ki (i ochoty) i od wrze¶nia moje jedzenie wygl±da³o mniej wiêcej tak: 5 dni w tygodniu 1000-1200 kcal (nie liczy³am dok³adnie), szósty dzieñ kilka tys kcal, sobota znów jakie¶ 1000 kcal, niedziela znów kilka tys i tydzieñ za tygodniem mniej wiêcej tak samo.
Teraz postanowi³am liczyæ kcal, ¿eby mieæ nad tym wiêksz± kontrolê i od kilku dni jem po 1600-1700 kcal. I czytam, czytam. I ju¿ sama nie wiem co robiæ. Obliczy³am swoje zapotrzebowanie kcal i wysz³o mi 2478 kcal. ¯eby traciæ 1.5 kg-2 miesiêcznie mam je¶æ 1978 kcal. I ok, ale mam rozwalony metabolizm, bo jem 1600 i waga stoi w miejscu (jak jad³am te 1000 kcal to tez sta³a, bo siê wa¿y³am) i teraz nie wiem, czy mam stopniowo zwiêkszaæ kaloryczno¶æ do 2500 i jaki¶ czas tak je¶æ, a potem delikatnie obcinaæ, czy doj¶æ do 2000 i czekaæ, czekaæ....
Hej
Je¶li Twoje zapotrzebowanie wynosi 2478 kcal to koniecznie powinna¶ je¶æ wiêcej, jak sama zauwa¿y³a¶ Twoje obecne 1600kcal to o wiele za ma³o.
Rozumiem ¿e masz rozwalony metabolizm ale jedz±c tak dalej na pewno go nie naprawisz. Powinna¶ stopniowo zwiêkszaæ kaloryczno¶æ swoich posi³ków i tak na prawdê powinna¶ doj¶æ do tych 2500kcal i tak trochê poje¶æ a dopiero potem obcinaæ.
To wi±zaæ siê mo¿e z lekkim przytyciem ale i tak bêdzie to korzystniejsze bo Twój organizm teraz raczej nie odda t³uszczyku gdy dostaje tak ma³o jedzonka.
Stopniowo Kochana, stopniowo dodawaj
Ile chcesz schudn±æ?

Cytat:
Napisane przez yazmat Poka¿ wiadomo¶æ
dzisiejsze U:
I. jaglanka z owsianymi na mleku sojowym, do srodka: pomarancza, kiwi, gruszka, siemie, slonecznik, orzechy laskowe i wloskie, popping z amarantusa.. na bogato.
II. brukselka z peczakiem, soczewica zielona, pomidorami, cebula, papryka, kapusta kiszon, czarnymi oliwkami + jajko
III. gruszka
IV. to samo co II ale w wersji z zielona oliwka i brokulem, napoj sojowy bialkowy
w przerwach jakies pestki i orzeszki
Widzê ¿e wiesz jak komponowaæ posi³ki, ogólnie mi siê bardzo podoba, je¶li porcjê s± spore a Ty siê najadasz to wszystko super!
Nie da siê tak dok³adnie oceniæ jad³ospisu bo nie podajesz ile czego.

Chocia¿, chocia¿ nie widzê ¿adnego miêska? jeste¶ wege czy tylko tak dzi¶ wyj±tkowo?
Z bia³ka dzi¶ tylko 2 jaja i napój bia³kowy (co to za napój?) --siê przypatrzy³am i ma³o tego bia³ka wysz³o.

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Nareszcie trafi³y siê mi jad³ospisy z dwóch dni pod rz±d, które nadaj± siê do publikacji . Uprzejmie proszê o komentarze

U z wczoraj.

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z kaw± zbo¿ow±: z pomarañcz±, serkiem homo, migda³ami, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym owsianki zawsze u Ciebie super, standardzik super
II Domowa ma³a babeczka czekoladowa z wiórkami kokosowymi; czerwony grejpfrut ja tu bym by³a g³odna
III Makrela wêdzona; kiszony ogórek ten posi³ek te¿ co¶ dziwny, ma³y
IV Kawa³ek karkówki wieprzowej sma¿ony bez t³uszczu; pó³ woreczka kaszy gryczanej; surówka z bia³ej rzodkwi, cebuli czerwonej i szczypiorku polana oliw± z oliwek tu super ekstra wszystko jest
V 3 kromki ziarnistego razowca z serkiem typu w³oskiego, camembertem z chili i serem z niebiesk± ple¶ni±; pomidor i gar¶æ mixu sa³at ok

U z dzi¶.

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z: truskawkami, chipsami bananowymi, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy mniam
II Bu³ka z pestkami dyni z wêdzonymi szprotkami, mas³em, rzodkiewkami, ogórkiem kiszonym i sosem salsa; jab³ko ekstra zarówno II jak i obiad, pysznie i wszystko na miejscu
III Makaron razowy z kawa³kami piersi kurczaka sma¿onymi bez t³uszczu, czerwonym pesto i szpinakiem
IV Jajecznica z 2 jaj z szynk± na oliwie z oliwek; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem cebulowym, rzodkiewkami, pomidorem i gar¶ci± mixu sa³at i tu równie¿ mniam

du¿o bardziej podoba mi siê jad³o nr. 2 ka¿dy posi³ek w pe³ni warto¶ciowy

BTW, dzisiaj by³am na kontroli u mojej ginekolog - jaka¿ by³a szczê¶liwa, ¿e mam w koñcu naturalny okres, i to jeszcze regularny! USG przepiêkne i w ogóle... Dziewczyny, naprawdê WARTO walczyæ!!! Czujê siê jak super-samica !!!
.
Gratki Ciesze siê ¿e ju¿ wszystko u Ciebie dobrze z tym @. Co do jedzonka j.w.

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ

Moje dzisiejsze R:
1. Kawowe placki owsiane z kokosow± ricott±
2. Miska zupy-kremu z gruszki i pietruszki (wiem, tu zabrak³o bia³ka - w zupie by³o tylko trochê mleka - ale po pierwsze jad³am na stoj±co jednocze¶nie ubieraj±c dzieci na spacer, a po drugie i tak siê najad³am na d³u¿ej ni¿ potrzebowa³am, a we wszystkich innych posi³kach wyj±tkowo mia³am lepsze ni¿ mleko i jogurt ) + marchewki z wywaru
3. Trzy kanapki domowego pszennego chleba z mas³em i czekoladow± past± fasolow± (kakao, miód, fasola, banan, awokado)
4. "Risotto" z pêczaku z porem, grzybami (pieczarkami i suszonymi zbieranymi mieszanymi), kurczakiem, czosnkiem, tymiankiem i duuu¿± ilo¶ci± zielonej pietruszki (na swoj± porcjê rzuci³am ca³y pêczek, bo nikt inny nie chcia³ :P)
Tiffany na boczki z obci±¿eniem, Ripped in 30 lev 1
5. Kawa³ek pieczonego indyka zawiniêtego w li¶cie kapusty pekiñskiej, jab³ko.

A Ciebie to ile mo¿na chwaliæ super jest i jak pysznie !!!

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Zerknie kto¶?
U.
Parê s³ów wyja¶nieñ (bo g³ównie Poa mi to wypomina³a - nie powiem, ¿e s³usznie) - planujê przej¶æ na mas³o, kiedy skoñczê opakowanie Delmy. Nie wiem tylko, które jest najlepsze, je¶li chodzi o zawarto¶æ t³uszczu? U mnie w domu nigdy siê go nie u¿ywa³o...
Warzywa pojawiaj± siê zawsze, nawet je¶li nie w hurtowej ilo¶ci. Chodzi g³ównie o to, ¿e wcze¶niej mia³am tendencjê do zapychania siê nimi (ED), a teraz staram siê to ograniczaæ z tej prostej przyczyny, ¿e i tak nie potrafiê ju¿ tak oszukaæ g³odu.
Wyliczam w miarê dok³adnie, o ile tylko pamiêtam

I jajecznica z dwóch jaj, kilku pomidorków, ma³ego ogórka kiszonego, kawa³ka pomarañczowej papryki, garstki rukoli z bazyli±; 2 du¿e kromki chleba graham z ³y¿eczk± delmy, sa³at±, plastrem gotowanego kurczaka i plastrem szynki w czosnku; kilka grzybków ze s³oika; zielona herbata proszê o nie wyliczanie tych warzyw, wystarczy³oby gdyby¶ napisa³a: zjad³am jajecznicê z 2 jaj z warzywami, ta delma to wiesz ¿e masakra i te¿ j± tak odliczasz na ³y¿eczki, normalny cz³owiek gdy smaruje chleb mas³em czy nawet t± delm± to bierze nó¿ i smaruje i nie wie czy to ³y¿eczka czy pó³ czy dwie, a Ty bierzesz mas³o na ³y¿kê i odmierzasz
II ma³e jab³uszko; ok. 200g kefiru brzoskwiniowego 1.5% to wygl±da jak przek±ska i to ma³o konkretna
III kanapka: 2 du¿e kromki graham, ³y¿eczka Delmy, 1/2 du¿ego plastra sera ¿ó³tego z zio³ami (taka po³ówka serio zakrywa ca³± kromkê), 2 plastrami pomidora, kie³kami broku³u, sa³at± bez wyliczania warzyw i 1/2 plastra sera to ¶miech na sali, na kanapkê mo¿na po³o¿yæ nawet dwa i jeszcze wêdlinê, co z tego ¿e przykrywa kromkê, to go z³ó¿ na dwa a nie wyliczasz takie rzeczy...to samo pomidor, wyliczanie na plastry masakra
IV zupa ogórkowa (ma³y kubek); 3 ³y¿ki buraczków; makaron ze szpinakiem kompletnie beznadziejny obiad, za 20min. by³abym g³odna
Kompletnie nie umiem odmierzaæ porcji obiadowych...
V kisiel o smaku truskawki z pomarañcz± i melis±; mandarynka; herbatnik bez cukru malutki i ma³o warto¶ciowy podwieczorek
VI 2 du¿e kromki graham z past± rybn± domowej roboty (na ca³o¶æ posz³o ok. 100g twarogu, puszka ³ososia w sosie w³asnym, 2 ³y¿eczki otrêbów, 2 ³y¿ki mleka i sporo rukoli; wziê³am po³owê z tego); sa³atka z pomidora, gar¶ci kie³ków, ³y¿eczki pestek s³onecznika i sosu sojowego; 2 ma³e grzybki ze s³oika; melisa

Znowu zapomnia³am sprawdziæ firmê ryby.
Ja zerknê i czytam Twoje jad³ospisy i ten i inne i szczerze Ci powiem ¿e mi siê nie podobaj±
Wiem ¿e powinna¶ byæ na P a prezentujesz tu na prawdê s³abe U. Poza tym szczerze piszê Ci ¿e nie umiesz je¶æ lu¼no, normalnie, próbujesz odliczaæ jakie¶ porcje, opisy Twoich posi³ków s± d³uga¶ne i jak siê czyta to siê wydaje ¿e tego du¿o jest, ale to tylko pozory moim zdaniem s³abo.

Cytat:
Napisane przez syklamen Poka¿ wiadomo¶æ
Daj przepis. Bo jestem zainteresowana.

Co do czekoladowych past, znam i jadam takie wersje:

awokado+kakao+miód

banan+kakao

fasola +kakao+miód

fasola+awokado+kakao+miód

fasola+banan+kakao+ miód

lub wszystko na raz fasola+kakao+banan+miód+a wokado

Jak widzisz to ró¿ne kombinacje tych sk³adników, rób i zajadaj, smacznego

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Psotka wiesz co dobre

Dzisiejsza R:

1. Kasza jaglana na mleku 1,5% z wkrêconym ¿ó³tkiem ( za Wasz± rad±), ze ¶liwkamí, mandarynkami. mango i mas³em z nerkowców

2. 4 kromki ¿ytniego razowca z piersi± kurczaka z pary, szpinakiem, pomidorem i mozarell±
+ sa³atka z papryki, broku³a, pora i czerwonej fasoli z kapk± oliwy

3. W±tróbki drobiowe z karmelizowan± gruszk±
+ kasza gryczana z ogórkiem kiszonym i burakami
+ surówka z kap kisz, marchewki, jab³ka i cebuli

4. Krucha babeczka z kremem i owocami :p
+ kawa
+ jogurt naturalny
+ jab³ko

5. Omlet z szynk±, cebul±, brukselk± i pomidorkami koktajlowymi
+ sa³atka z roszponki, quinoa i sezamu

/bez rozpisywania bo nie cierpiê pisaæ na tych nowych tel, laptop znowu siad³/

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
A co Ty tu siê chcia³e¶ wiêcej rozpisywaæ co? wszystko ³adnie napisane, jak zawsze smacznie i zdrowo, jak tam jaglanka z ¿ó³tkiem ? bo takiej jeszcze nie robi³am

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-23, 17:41   #2168
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Ja zerknê i czytam Twoje jad³ospisy i ten i inne i szczerze Ci powiem ¿e mi siê nie podobaj±
Wiem ¿e powinna¶ byæ na P a prezentujesz tu na prawdê s³abe U. Poza tym szczerze piszê Ci ¿e nie umiesz je¶æ lu¼no, normalnie, próbujesz odliczaæ jakie¶ porcje, opisy Twoich posi³ków s± d³uga¶ne i jak siê czyta to siê wydaje ¿e tego du¿o jest, ale to tylko pozory moim zdaniem s³abo.
Je¶li chodzi o odmierzanie - nie wyliczam. W jad³ospisach podajê to, co pamiêtam, je¶li wiem, ile czegokolwiek doda³am, podajê to, je¶li nie, mówiê ogólnie "kilka, parê". Ma to s³u¿yæ tylko temu, by w miarê dok³adnie opisaæ posi³ek. Je¶li jednak jest to w jaki¶ sposób dra¿ni±ce - przepraszam.
Wydawa³o mi siê, ¿e jako U nie wygl±da to tak ¼le. Przyznajê, ¿e kalorii nie podliczam, bo skoro zwyczajnie siê tego wreszcie oduczy³am, to nie chcê do tego wracaæ.
Ale jestem wdziêczna za wszelkie uwagi i biorê je sobie do serca. £±cznie z tym, ¿e kupi³am dzisiaj mas³o. Zabrzmi to pewnie zabawnie, ale serio, pierwszy raz mam mas³o w domu.
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-23, 17:57   #2169
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Mas³o 82% t³uszczu nie ¿adne miksy

U

I Gêsta owsianka piernikowa z gorzk± czekolad±, ¶liwk±, mandarynk±, pra¿onymi orzeszkami ziemnymi i niepra¿onymi laskowymi

II 2 kanapki z domowego chleba z Bieluchem, papryka, gotowane jajko na twardo

III Talerz jarzynowej na ¶mietanie
warzywa na patelnie z ziemniakami, kotlety sojowe

IV domowe bu³eczki z kruszonk± z mas³a orzechowego, manadrynki

V Bêdzie chyba ry¿ w sosie greckim

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-23, 18:56   #2170
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

Cze¶æ Dziewczyny (i Ch³opaki),
Szczerze mówi±c mia³am zamiast darowaæ sobie zarówno próby zmiany diety jak i to forum, bo chyba za bardzo jestem teraz skoncentrowana na innych sprawach. Jednak dzisiaj zdarzy³o siê co¶, co bardzo bardzo mnie przestraszy³o (nie bêdê pisaæ co dok³adnie, bo pewnie wiele z Was uzna³oby, ¿e to nic wielkiego, ¿e jestem hipochondryczk± i siê nad sob± rozczulam). W ka¿dym razie postanowi³am daæ zdrowemu od¿ywianiu jeszcze jedn± szansê. Nie chodzi mi nawet o tycie (chocia¿ wiadomo, ¿e wola³abym nie straszyæ wystaj±cymi ko¶ciami) – bardziej zale¿y mi na tym, ¿eby siê dobrze czuæ ni¿ na ³adnym wygl±dzie.
W zwi±zku z tym chcia³abym poprosiæ Was o pomoc, bo wiem, ¿e jest tutaj wiele ¿yczliwych osób z wielk± wiedz± o dietetyce. Czy mo¿ecie mi napisaæ jakie¶ podstawowe wytyczne/wskazówki? Co i ile je¶æ skoro ca³y dzieñ jestem w pracy (a szkoda mi pieniêdzy/czasu na obiady w kafeterii codziennie)? Czym zast±piæ miêso (jestem wege z przyczyn ideologicznych i trudno by³oby mi to zmieæ)?
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-23, 19:49   #2171
cukierkowa1
Raczkowanie

r- niestety znów gratka ostatnia ju¿

9:00 grahamka moczona w jajku i sma¿ona na ³y¿eczce oleju z plastrem sera ¿ó³tego, wêdlin±, pomidorem i ³y¿k± ketchupu
10:30 owsianka (4 ³y¿ki) z jab³kiem, 5 ³y¿ek p³atków b³onnik+50g serka wiejskiego
13:20 du¿a marchew przed obiadem/ makaron pe³noz 60g ok 100g pieczonej piersi, polane ³y¿k± ketchupu, pomidor
16:00 ma³y jogurt gratka po ³y¿ce s³onecznika i p³atków migda³ów, pó³ pomarañczy, ok 150g fasolki szparagowej lekko w ma¶le
19:00 razowiec z mas³em i domow± wêdlin± z pomidorem, jajecznica z 2 jaj z cebul± na ³y¿eczce mas³a,+ 40g wie¶niaka, ok 150g fasolki szparagowej

ok 1750 bez æwiczeñ

Edytowane przez cukierkowa1
Czas edycji: 2013-11-23 o 19:51
Stary 2013-11-23, 20:07   #2172
MauraPL
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 269

Moje P, proszê o szczer± ocenê

♥ nale¶niki-placuszki (po³owa du¿ego jog. nat., jajko, ok 40-50 g m±ki pe³noziarnistej i ¿ytniej- wymiesza³am) podane z mas³em orzechowym, kilkoma orzechami w³oskimi, jab³kiem, cynamonem. Kakao na mleku 2% (1 kopiasta ³y¿eczka ciemnego kakao, ³y¿eczka miodu).
Dwie ³y¿eczki mas³a orzechowego.
♥ reszta wczorajszego nutridrinka, kiwi, du¿a kostka czekolady 70 %.
♥ 50 g kaszy gryczanej, ¿eberko pieczone w rêkawie z cebul±, czosnkiem i papryk±, buraczki pieczone z sol±.
♥ kubek budyniu z cukrem, 2 ³y¿eczki mas³a orzechowego.
♥ 4 kromki (2 sandwich’e zapiekane w tosterze) z mas³em, wêdlin±, mas³em orzechowym, pomidorem, papryk±, sa³at±, cebul±, ketchupem.
2x Ciep³a woda z ³y¿eczk± miodu i sokiem z cytryny, herbata czarna z cukrem i cytryn±, herbata owocowa.
MauraPL jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-23, 20:15   #2173
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
A Ciebie to ile mo¿na chwaliæ super jest i jak pysznie !!!

Co do czekoladowych past, znam i jadam takie wersje:

awokado+kakao+miód

banan+kakao

fasola +kakao+miód

fasola+awokado+kakao+miód

fasola+banan+kakao+ miód

lub wszystko na raz fasola+kakao+banan+miód+a wokado

Jak widzisz to ró¿ne kombinacje tych sk³adników, rób i zajadaj, smacznego

Bardzo dziêkujê
Dzisiejszego nie wrzucam, bo bardzo podobne do czwartku - pasta mi zosta³a, risotto zosta³o, indyk zosta³

A inne warianty pasty czekoladowej na pewno wypróbujê, szczególnie z sam± fasol±, bo bananów i tak ci±gle jem mnóstwo :P

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-23, 20:48   #2174
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
Napisane przez cukierkowa1 Poka¿ wiadomo¶æ
r- niestety znów gratka ostatnia ju¿

9:00 grahamka moczona w jajku i sma¿ona na ³y¿eczce oleju z plastrem sera ¿ó³tego, wêdlin±, pomidorem i ³y¿k± ketchupu wydaje mi siê ok
10:30 owsianka (4 ³y¿ki) z jab³kiem, 5 ³y¿ek p³atków b³onnik+50g serka wiejskiego sporo wêglowodanów, za to brak t³uszczu
13:20 du¿a marchew przed obiadem/ makaron pe³noz 60g ok 100g pieczonej piersi, polane ³y¿k± ketchupu, pomidor zak³adam ¿e trochê t³uszczu by³o? trochê ma³o warzyw, poza tym ok
16:00 ma³y jogurt gratka po ³y¿ce s³onecznika i p³atków migda³ów, pó³ pomarañczy, ok 150g fasolki szparagowej lekko w ma¶le gratkê taktownie pominê milczeniem, skoro ostatnia
19:00 razowiec z mas³em i domow± wêdlin± z pomidorem, jajecznica z 2 jaj z cebul± na ³y¿eczce mas³a,+ 40g wie¶niaka, ok 150g fasolki szparagowej ok

ok 1750 bez æwiczeñ
Jest lepiej, to na pewno. Nie zlicza³am ca³o¶ci, ale poprawi³a siê jako¶æ bia³ka - s± jaja, jest miêso, jest twaro¿ek wiejski. Widzê, ¿e jesz sporo wêglowodanów, ale je¶li czujesz siê na tym dobrze, nie masz wzdêæ itp. i nie przeszkadza Ci to w redukcji, to jest ok. Nadal wydaje mi siê, ¿e jest trochêza ma³o warzyw - doliczy³am siê tylko fasolki szparagowej (nie liczy³a¶ jej do kcal mam nadziejê? Ona niby wygl±da jak str±czki, ale warto¶æ energetyczn± ma jak zielone warzywa, wiêc jej siê nie liczy ) i pomidory. I ostatnia chyba uwaga - dorzuæ wiêcej nnkt.

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

Cytat:
Napisane przez MauraPL Poka¿ wiadomo¶æ
Moje P, proszê o szczer± ocenê

nale¶niki-placuszki (po³owa du¿ego jog. nat., jajko, ok 40-50 g m±ki pe³noziarnistej i ¿ytniej- wymiesza³am) podane z mas³em orzechowym, kilkoma orzechami w³oskimi, jab³kiem, cynamonem. Kakao na mleku 2% (1 kopiasta ³y¿eczka ciemnego kakao, ³y¿eczka miodu). brzmi przyjemnie
Dwie ³y¿eczki mas³a orzechowego.
 reszta wczorajszego nutridrinka, kiwi, du¿a kostka czekolady 70 %. tutaj trochê marnie - jak ju¿ pijesz nutridrinki, to bierz ca³e
 50 g kaszy gryczanej, ¿eberko pieczone w rêkawie z cebul±, czosnkiem i papryk±, buraczki pieczone z sol±. by³y jakie¶ t³uszcze?
 kubek budyniu z cukrem, 2 ³y¿eczki mas³a orzechowego.
 4 kromki (2 sandwich’e zapiekane w tosterze) z mas³em, wêdlin±, mas³em orzechowym, pomidorem, papryk±, sa³at±, cebul±, ketchupem.
2x Ciep³a woda z ³y¿eczk± miodu i sokiem z cytryny, herbata czarna z cukrem i cytryn±, herbata owocowa.
Brzmi smacznie, apetycznie i nie¼le zbilansowane. Jedyne pytanie - czy to jest P? Drugie ¶niadanie nie jest posi³kiem - pozwól sobie tutaj spokojnie na ca³ego nutridrinka, jak masz ochotê, to wiêcej czekolady (pasek-dwa np.), wiêcej owoców. Do podwieczorku dorzuæ jaki¶ owoc. Obiady lepiej by³oby je¶æ dwudaniowe, ale to jako drugie danie jest ok.

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ Dziewczyny (i Ch³opaki),
Szczerze mówi±c mia³am zamiast darowaæ sobie zarówno próby zmiany diety jak i to forum, bo chyba za bardzo jestem teraz skoncentrowana na innych sprawach. Jednak dzisiaj zdarzy³o siê co¶, co bardzo bardzo mnie przestraszy³o (nie bêdê pisaæ co dok³adnie, bo pewnie wiele z Was uzna³oby, ¿e to nic wielkiego, ¿e jestem hipochondryczk± i siê nad sob± rozczulam). W ka¿dym razie postanowi³am daæ zdrowemu od¿ywianiu jeszcze jedn± szansê. Nie chodzi mi nawet o tycie (chocia¿ wiadomo, ¿e wola³abym nie straszyæ wystaj±cymi ko¶ciami) – bardziej zale¿y mi na tym, ¿eby siê dobrze czuæ ni¿ na ³adnym wygl±dzie.
W zwi±zku z tym chcia³abym poprosiæ Was o pomoc, bo wiem, ¿e jest tutaj wiele ¿yczliwych osób z wielk± wiedz± o dietetyce. Czy mo¿ecie mi napisaæ jakie¶ podstawowe wytyczne/wskazówki? Co i ile je¶æ skoro ca³y dzieñ jestem w pracy (a szkoda mi pieniêdzy/czasu na obiady w kafeterii codziennie)? Czym zast±piæ miêso (jestem wege z przyczyn ideologicznych i trudno by³oby mi to zmieæ)?
Najlepsze wskazówki znajdziesz w w±tkach podwieszonych Do pracy mo¿esz braæ przecie¿ wszystko - ka¿dy posi³ek da siê zapakowaæ do pojemnika i zje¶æ w czasie przerwy.

Czym zastêpowaæ miêso: jaja jadasz? Je¶li tak, to jajami, str±czkami, od czasu do czasu soj± (ale to sporadycznie), twarogiem. Zreszt± - popatrz sobie na jad³ospisy Ervishy, która te¿ jest ideologiczn± wege.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-23, 21:01   #2175
essero
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 59

P laski

Sniadanie
- 3 kromki chleba mieszanego
Ser lazur z 5 plastrów
Mas³o/2 plastry szynki wo³owej / ogórek konserwowy
Du¿o sera bia³ego prlnotlustego z mas³em i ¶mietana i czubata ³y¿ka miodu

- jajecznica z 3 jaj xl z cebula
-wykazanie miodu ze s³oika hah

2 sniadanie
- du¿y lód z polewa czekoladowa z mc Donald na szybko

Obiad
15 du¿ych pierogów (zjad³am z lakomstwa, bo po 8 by³am najedzona ) 5 z szpinakiem i bia³ym serem , 4 z szpinakiem i miêsem , 1 ruski , 5 z serem bia³ym na s³odko ze ¶mietana i cukrem

Podwieczorek
Makaron z serem bia³ym i cukrem ponad poziom miski 0,5 l
( 300 g twarogu, 4 ³yki cukru)
Kolacja
2 kanapki
- pó³ puszki tuñczyka /jajko/ musztarda / ogórek konserw
- 3 plastry szynki surowej / ogórek

Kubek mleka + 5 du¿ych pierników z lukrem

Padam w ³ó¿ku przy The voice hah
essero jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-23, 22:32   #2176
antenn087
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 336

Moje R... Znowu mi nie wysz³o P.. nic, ale dzisiaj chyba troszke lepiej

¦:jajecznica z 2 jaj<na teflonie>z keczupem,2 kromki razowca z serkiem bia³ym,jab³ko
II ¶niadanie:ma³y jogurt nat. z garsci± musli ,z pomaracz± i gruszk±
obiad:co¶ w stylu spagetti <60 g makaronu ,mieso z idyka duszone na wodziez przecierem pomidorowym >
P: ga³ka lodów cytrynowych
K:2 kromi razowca
-z pasztetem z indyka,ogórkiem i keczupem
-z szekiem bia³ym i szynka drobiow± ,ogórek i keczupem

Edytowane przez antenn087
Czas edycji: 2013-11-23 o 22:35
antenn087 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-24, 01:50   #2177
kiciakasia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 195

Cytat:
Napisane przez essero Poka¿ wiadomo¶æ
P laski

Sniadanie
- 3 kromki chleba mieszanego
Ser lazur z 5 plastrów
Mas³o/2 plastry szynki wo³owej / ogórek konserwowy
Du¿o sera bia³ego prlnotlustego z mas³em i ¶mietana i czubata ³y¿ka miodu

- jajecznica z 3 jaj xl z cebula
-wykazanie miodu ze s³oika hah

2 sniadanie
- du¿y lód z polewa czekoladowa z mc Donald na szybko

Obiad
15 du¿ych pierogów (zjad³am z lakomstwa, bo po 8 by³am najedzona ) 5 z szpinakiem i bia³ym serem , 4 z szpinakiem i miêsem , 1 ruski , 5 z serem bia³ym na s³odko ze ¶mietana i cukrem

Podwieczorek
Makaron z serem bia³ym i cukrem ponad poziom miski 0,5 l
( 300 g twarogu, 4 ³yki cukru)
Kolacja
2 kanapki
- pó³ puszki tuñczyka /jajko/ musztarda / ogórek konserw
- 3 plastry szynki surowej / ogórek

Kubek mleka + 5 du¿ych pierników z lukrem

Padam w ³ó¿ku przy The voice hah
no comment
Stary 2013-11-24, 09:26   #2178
SybilVane
Raczkowanie

Cytat:

Najlepsze wskazówki znajdziesz w w±tkach podwieszonych Do pracy mo¿esz braæ przecie¿ wszystko - ka¿dy posi³ek da siê zapakowaæ do pojemnika i zje¶æ w czasie przerwy.

Czym zastêpowaæ miêso: jaja jadasz? Je¶li tak, to jajami, str±czkami, od czasu do czasu soj± (ale to sporadycznie), twarogiem. Zreszt± - popatrz sobie na jad³ospisy Ervishy, która te¿ jest ideologiczn± wege.
Dziêki, poczytam, mam nadziejê, ¿e co¶ zrozumiem...
Jaja jadam, chocia¿ te¿ mam trochê oporów. Z pytaniem o jedzenie do pracy bardziej mi chodzi³o o rzeczy, których nie trzeba przygotowywaæ, chyba umycie owoców i ew. obranie marchewki to ju¿ szczyt moich mo¿liwo¶ci...

A czy taki rozk³ad kalorii na posi³ki jest ok:

¶niadanie - 300
II ¶niadanie - 250
obiad - 400
podwieczorek - 100
kolacja - 200

??
Stary 2013-11-24, 10:09   #2179
Psotka87
Zakorzenienie

Cytat:
Dziêki, poczytam, mam nadziejê, ¿e co¶ zrozumiem...
Jaja jadam, chocia¿ te¿ mam trochê oporów. Z pytaniem o jedzenie do pracy bardziej mi chodzi³o o rzeczy, których nie trzeba przygotowywaæ, chyba umycie owoców i ew. obranie marchewki to ju¿ szczyt moich mo¿liwo¶ci...

A czy taki rozk³ad kalorii na posi³ki jest ok:

¶niadanie - 300
II ¶niadanie - 250
obiad - 400
podwieczorek - 100
kolacja - 200

??
We¼ kalkulator i sobie dodaj te kalorie... albo porównaj z moim R:
¦n. 600 (czasem wychodzi wiêcej)
2. 350
3. 350
Obiad 600
Kolacja 200-250
Plus zwykle kostka lub dwie czekolady do kawy. Prawie 2x wiêcej.

Stary 2013-11-24, 10:11   #2180
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
Mas³o 82% t³uszczu nie ¿adne miksy

U

I Gêsta owsianka piernikowa z gorzk± czekolad±, ¶liwk±, mandarynk±, pra¿onymi orzeszkami ziemnymi i niepra¿onymi laskowymi

II 2 kanapki z domowego chleba z Bieluchem, papryka, gotowane jajko na twardo

III Talerz jarzynowej na ¶mietanie
warzywa na patelnie z ziemniakami, kotlety sojowe

IV domowe bu³eczki z kruszonk± z mas³a orzechowego, manadrynki

V Bêdzie chyba ry¿ w sosie greckim
Podbijam

Stary 2013-11-24, 10:34   #2181
SybilVane
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ
We¼ kalkulator i sobie dodaj te kalorie... albo porównaj z moim R:
¦n. 600 (czasem wychodzi wiêcej)
2. 350
3. 350
Obiad 600
Kolacja 200-250
Plus zwykle kostka lub dwie czekolady do kawy. Prawie 2x wiêcej.
No w³a¶nie zapotrzebowanie mi wysz³o z kalkulatora internetowego dla wagi i wzrostu (chyba nie mogê ich tutaj podaæ, bo mam niedowagê) ...
nigdy nie liczy³am kalorii, wiêc nie wiem ile to jest du¿o
Stary 2013-11-24, 11:06   #2182
buty_na_plaskim
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

Poa_alpina, normalnie banana dosta³am na twarzy jak zobaczy³am, ¿e zosta³am pochwalona dziêki dziêki dziêki! Mojego dobrego humoru ci±g dalszy, dobrej jedzeniowej passy te¿! A borówka z jab³kiem jest nie-ziem-ska! Uwielbiam mannê z ni± ^_^

Shariana,
piszesz, ¿e masz dobr± pamiêæ do tego co jesz. Ja, umys³ ¶cis³y, te¿ j± mam :P. Od siebie mogê powiedzieæ tyle, ¿e 2 miesi±ce temu wrzuca³am jad³ospisy (ju¿ pal sze¶æ, ¿e s³abe), ale kiedy pisa³am o ogórku czy pomidorku te¿ wylicza³am je na plasterki, bo mia³o to dla mnie (i my¶la³am, ¿e dla oceniaj±cych te¿.. no dobra - g³ównie dla mnie) znaczenie. Natomiast teraz nadal mam oczy i pamiêæ, ale kiedy robiê sa³atkê z ogórkami, pomidorami, nie piszê ju¿ 1/2 pomidora, 4 plasterki ogórka. Bo zmieni³o mi siê my¶lenie, i wiem, ¿e to nieistotne, ¿e tych sk³adników trzeba dawaæ tak jak leci, na ile ma siê ochotê. A takie wyliczanie to tylko porz±dkowanie w swojej g³owie i pielêgnowanie choroby. £y¿eczka delmy? Nigdy nie bra³am mas³a na ³y¿eczkê a potem dopiero na chleb. Chcesz lepiej je¶æ, ale pielêgnujesz chorobê. Dodatkowo udzielasz siê w wielu, wielu w±tkach o chorobie. Ja te¿ tak robi³am, a¿ przesta³am, bo zobaczy³am, ¿e to wcale nie pomaga, czasami wrêcz przeszkadza. Pisanie wszêdzie chcê z tego wyj¶æ chcê z tego wyj¶æ wci±ga Ciê w jak±¶ pêtlê. Zacznij ¿yæ i cieszyæ siê ¿yciem. Odetnij siê trochê od w±tków chorobowych.

U jak s³odkie utrzymanie
¦niadanie I
4 nale¶niki na m±ce orkiszowej z dodatkiem otrêbów ¿ytnich
- 1 z musem bananowo-kakaowym (1/2 banana, ³y¿eczka kakao, odrobina mleka i wiórkami kokosowymi PYCHA
- 2 z twarogiem pó³t³ustym z jogurtem naturalnym, cynamonem, cukrem z wanili±
- 1 z domowym d¿emem porzeczkowym
+ kawa Inka

¦niadanie II
kanapka z ¿ytniego z mas³em, kie³bas± domow±, ogórkiem kiszonym + jab³ko
kanapka z ¿ytniego z mas³em, twarogiem pó³t³ustym, pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiem

Obiad
udziec z kurczaka pieczony w folii z curry, cebulk±, marchewk±
1/2 woreczka ry¿u br±zowego polana mase³kiem
kapusta kiszona

Podwieczorek
jogurt naturalny z pestkami s³onecznika, kostka 85%, jab³ko, orzechy laskowe

Kolacja
2 kromki ¿ytniego z mas³em, miseczka warzyw, 1/2 makreli wêdzonej

Edytowane przez buty_na_plaskim
Czas edycji: 2013-11-24 o 12:27
buty_na_plaskim jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-24, 11:37   #2183
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buty_na_plaskim Poka¿ wiadomo¶æ
Poa_alpina, normalnie banana dosta³am na twarzy jak zobaczy³am, ¿e zosta³am pochwalona dziêki dziêki dziêki! Mojego dobrego humoru ci±g dalszy, dobrej jedzeniowej passy te¿! A borówka z jab³kiem jest nie-ziem-ska! Uwielbiam mannê z ni± ^_^

Shariana,
piszesz, ¿e masz dobr± pamiêæ do tego co jesz. Ja, umys³ ¶cis³y, te¿ j± mam :P. Od siebie mogê powiedzieæ tyle, ¿e 2 miesi±ce temu wrzuca³am jad³ospisy (ju¿ pal sze¶æ, ¿e s³abe), ale kiedy pisa³am o ogórku czy pomidorku te¿ wylicza³am je na plasterki, bo mia³o to dla mnie (i my¶la³am, ¿e dla oceniaj±cych te¿.. no dobra - g³ównie dla mnie) znaczenie. Natomiast teraz nadal mam oczy i pamiêæ, ale kiedy robiê sa³atkê z ogórkami, pomidorami, nie piszê ju¿ 1/2 pomidora, 4 plasterki ogórka. Bo zmieni³o mi siê my¶lenie, i wiem, ¿e to nieistotne, ¿e tych sk³adników trzeba dawaæ tak jak leci, na ile ma siê ochotê. A takie wyliczanie to tylko porz±dkowanie w swojej g³owie i pielêgnowanie choroby. £y¿eczka delmy? Nigdy nie bra³am mas³a na ³y¿eczkê a potem dopiero na chleb. Chcesz lepiej je¶æ, ale pielêgnujesz chorobê. Dodatkowo udzielasz siê w wielu, wielu w±tkach o chorobie. Ja te¿ tak robi³am, a¿ przesta³am, bo zobaczy³am, ¿e to wcale nie pomaga, czasami wrêcz przeszkadza. Pisanie wszêdzie chcê z tego wyj¶æ chcê z tego wyj¶æ wci±ga Ciê w jak±¶ pêtlê. Zacznij ¿yæ i cieszyæ siê ¿yciem. Odetnij siê trochê od w±tków chorobowych.

U jak s³odkie utrzymanie
¦niadanie I
4 nale¶niki na m±ce orkiszowej z dodatkiem otrêbów ¿ytnich
- 1 z musem bananowo-kakaowym (1/2 banana, ³y¿eczka kakao, odrobina mleka i wiórkami kokosowymi PYCHA
- 2 z twarogiem pó³t³ustym z jogurtem naturalnym, cynamonem, cukrem z wanili±
- 1 z domowym d¿emem porzeczkowym
+ kawa Inka

¦niadanie II
po nale¶nikach zwykle jestem mniej g³odna, wiêc
kanapka z ¿ytniego z mas³em, kie³bas± domow±, ogórkiem kiszonym + jab³ko

Obiad
udziec z kurczaka pieczony w folii z curry, cebulk±, marchewk±
1/2 woreczka ry¿u br±zowego polana mase³kiem
kapusta kiszona

Podwieczorek
jogurt naturalny z pestkami s³onecznika, kostka 85%

Kolacja
2 kromki ¿ytniego z mas³em, miseczka warzyw, 1/2 makreli wêdzonej
Dorzuci³abym co¶ do podwieczorku, jakie¶ orzechy oprócz pestek i owoc A poza tym podoba mi siê

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-24, 11:52   #2184
buty_na_plaskim
Raczkowanie

Cytat:
Dorzuci³abym co¶ do podwieczorku, jakie¶ orzechy oprócz pestek i owoc A poza tym podoba mi siê
pewnie co¶ dorzucê jeszcze! mam orzechy laskowe (siê przydadz±, bo dzisiaj znowu trochê nauki..), banany i jab³ka wiêc pokombinujê Mi³ego dnia!

Stary 2013-11-24, 12:02   #2185
Psotka87
Zakorzenienie

Cytat:
No w³a¶nie zapotrzebowanie mi wysz³o z kalkulatora internetowego dla wagi i wzrostu (chyba nie mogê ich tutaj podaæ, bo mam niedowagê) ...
nigdy nie liczy³am kalorii, wiêc nie wiem ile to jest du¿o
Zapewne, jak wiêkszo¶æ, wyliczy³a¶ BMR, a nie ca³kowite zapotrzebowanie, które jest znacznie wiêksze. Mo¿esz mi podaæ potrzebne dane na pw (w tym stopieñ aktywno¶ci fizycznej) to powiem Ci, ile powinna¶ je¶æ.

Stary 2013-11-24, 12:07   #2186
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buty_na_plaskim Poka¿ wiadomo¶æ
pewnie co¶ dorzucê jeszcze! mam orzechy laskowe (siê przydadz±, bo dzisiaj znowu trochê nauki..), banany i jab³ka wiêc pokombinujê Mi³ego dnia!
Dobra my¶l... Jeszcze jaki¶ cynamon, przyprawa do piernika

I je¶li to jad³ospis na dzisiaj to nie planuj z samego rana Jedz na spontana to na co masz ochotê

Stary 2013-11-24, 12:19   #2187
buty_na_plaskim
Raczkowanie

Cytat:
Dobra my¶l... Jeszcze jaki¶ cynamon, przyprawa do piernika

I je¶li to jad³ospis na dzisiaj to nie planuj z samego rana Jedz na spontana to na co masz ochotê
Dzisiaj po prostu mia³am ochotê wrzuciæ ju¿ z rana bo nie pisa³am chwilkê! Ale wiesz, ja tak planujê a potem co¶ dok³adam, odk³adam, wiêc ju¿ sztywno siê nie trzymam planu, odk±d znowu mam smaka na jedzenie! Chocia¿ makrelê to prawie codziennie na kolacjê wsuwam

Stary 2013-11-24, 12:35   #2188
Ervisha
Zakorzenienie

Rozumiem

Stary 2013-11-24, 15:13   #2189
cukierkowa1
Raczkowanie

Cytat:
Jest lepiej, to na pewno. Nie zlicza³am ca³o¶ci, ale poprawi³a siê jako¶æ bia³ka - s± jaja, jest miêso, jest twaro¿ek wiejski. Widzê, ¿e jesz sporo wêglowodanów, ale je¶li czujesz siê na tym dobrze, nie masz wzdêæ itp. i nie przeszkadza Ci to w redukcji, to jest ok. Nadal wydaje mi siê, ¿e jest trochêza ma³o warzyw - doliczy³am siê tylko fasolki szparagowej (nie liczy³a¶ jej do kcal mam nadziejê? Ona niby wygl±da jak str±czki, ale warto¶æ energetyczn± ma jak zielone warzywa, wiêc jej siê nie liczy ) i pomidory. I ostatnia chyba uwaga - dorzuæ wiêcej nnkt.

W³a¶nie co¶ ta moja waga nie chce spadaæ :/ mo¿e i faktycznie jest za du¿o tych wêgli.. spróbujê nad tym popracowaæ
Jeszcze kiedy¶ warzywa liczy³am jako kalorie, teraz na szczê¶cie ju¿ tego nie robiê.
dziêki za wskazówki
Stary 2013-11-24, 18:10   #2190
essero
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 59

Sniadanie na PPP

3 kromki zytniego
- 2 ³y¿ki ricotty i czubata ³y¿ka miodu
- 2 ³y¿ki ricotty i czubata ³y¿ka powide³
- mas³o / 2 plastry szynki wo³owej / ogórek konserwowy

Jajecznica z 3 jaj z cebulk±

2 sniadanie
Makaron z serem bia³ym swojskim pe³notlustym z cukrem ( 260 ok gram makaronu suchego bo ponad pó³ paczki 500 g do tego 5 ³y¿ek cukru i 350 g twarogu )

Obiad
- miska o,5 l Grochowki z miêsem
- pasek bia³ej czekolady ritter z orzechami

Podwieczorek
- 5 pierogów z miêsem i kapusta
- kubek mleka
- 4 du¿e pierniczki z lukrem
-jab³ko
-2 kostki czeko bia³ej

Kolacja (bêdzie)
- 5 pierogów z miêsem i kapusta
Pewnie czekolada i jab³ko lub jaka¶ kanapka na s³odko

Edytowane przez essero
Czas edycji: 2013-11-24 o 18:36
essero jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:41.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.