Jak ten czas szybko leci, już czujemy ruchy Naszych dzieci. Mamusie maj-czerwiec 2014 - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-25, 17:19   #1891
kasiab91
Zakorzenienie

Dot.: Jak ten czas szybko leci, już czujemy ruchy Naszych dzieci. Mamusie maj-czerwie

Cytat:
Napisane przez asia27100 Pokaż wiadomość
dzieki dziewczyny za odpowiedz.
aczkolwiek chyba nadal bardziej przemawia do mnie tradycyjne. aczkolwiek raczej nie bedziemy go nigdzie musieli przenosic, wiec ten problem odpada.

ja w sercu nie mam bulgotania, ale strasznie sie mecze zdjełam i poskładałam ubranie z suszarki - mocne bicie serca i musiałam sie polozyc. umyłam w srodku jedna szafke - to samo.... chyba wychodzi mój brak ruchu.... jak w czwartek dostane lezace l4 to chyba sie potne w domu.... i do tego bola te kosci w tyłku... jak je mam rozruszac
To nie brak ruchu. Coraz bardziej się męczymy, Jednak nasze ciało nosi drugie. Serca nasze też zmieniły rytm. Ciąża nie choroba, ale dużo zmienia w naszych organizmach
Przecież nie musisz godzic się na L4...
A co do bólu tyłka, mi pomagał masaż prysznicem Takie mocne bicze
MAMA- 03.05.2014
http://www.suwaczki.com/tickers/ex2btv73n5x6okj5.png

kasiab91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 17:20   #1892
asia27100
Zakorzenienie

Dot.: Jak ten czas szybko leci, już czujemy ruchy Naszych dzieci. Mamusie maj-czerwie

Cytat:
Napisane przez Light Limara Pokaż wiadomość
ja na l4 oglądałam filmy online i czytałam książki.
Też zastanawiałam się, jak już ktoś wyżej polecił, nad jakimś kursem online.
Próbowałam malować kredkami, ale tż stwierdził, że rysuję jak dziecko... Potem wzięlam druty i włóczkę od babci, ale też mi nie wychodziło

Teraz myślę, żeby zrobić jakąś fajną maskotkę. Tylko potrzebuję materiału
ja buszuje po necie, czytam.... ale ile mozna siedziec czy lezec? w pracy to i biegac czasem musiałam....

asia27100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 17:24   #1893
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulka3999 Pokaż wiadomość
ale paranoja, a najbardziej poszkodowani rodzice i malutkie dziecko jak tak można? kto w takim razie jest odpowiedzialny za takie martwe dziecko ? ktoś wytoczył proces??

proces jeszcze trwa, nie wiadomo, jak się zakończy, a pan ordynator chodzi sobie po ulicy, jakby nigdy nic mojej kuzynce też tak załatwił pierwszą ciążę

no tych zgonów wiem, ze było więcej, tylko rodzice chyba nie mieli tyle siły, żeby walczyć, bo ciężko udowodnić takiemu wysoko postawionemu człowiekowi cokolwiek

Mojej koleżanki siostrę uśmiercili na Polnej w Poznaniu, miała ciążę bliźniacza, żadne z dzieci nie przeżyło, minęło kilka lat, lekarze jeszcze tam pracują, bo wyrok nie jest prawomocny, ciągłe apelacje, teraz proces ma ruszyć od nowa, paranoja, a życia nikt im nie wróci

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

Cytat:
Napisane przez janeczka7891 Pokaż wiadomość
o my mieliśmy taki :
http://www.babyranking.pl/produkty,6...prit,opis.html
z tym, ze ja kupiłam jeszcze materac osobno z jednej strony kokos a z drugiej gryka, w środku gąbka.
u mnie gryka odpada, za duża wilgoć w chałupie, ale ten kokos-pianka-kokos się sprawdzi, u mojej siostry się sprawdził, nie spleśniał
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 17:29   #1894
Carmenaa_88
Zakorzenienie

Cytat:
my mieliśmy turystyczne i bardzo sobie chwalę.
Wszystko to co wyżej napisane ok, z tym,że o tym wstawaniu to nie ma problemu bo są takie specjalne kółeczka do kupienia i dziecko za nie łapie i się uczy wstawać, chociaż i tak my tego nie mieliśmy a mały bardzo szybko się nauczył wstawać i może dlatego też stabilniejszy był, bo nie kiwał się bardzo tylko od razu na proste nogi.
Jeśli chodzi o karuzele to my mieliśmy razem z łózeczkiem, w tym 3 misie się kręciły, my mieliśmy łózeczko z esprit. Mi bardzo podobały się zawsze przy łózeczku baldachimy no i tak mieliśmy nawet przy turystycznym bo kupiłam wolno stojący stelaż, miałam taką siatkę co zakrywa się łózeczko dziecka przed muszkami itp w lato, miałam jej na tyle dużo że obszyłam lamówką i zrobiłam falbanę (to zamiast materiału woalu bo drogo bardzo by mnie wyszło). Jeśli chodzi o bawełnianie to nie chciałam takiego bo niektóre są takie sztywne, z róznymi domieszkami i nie przepuszczają powietrza.
Przy tym mieliśmy też organizer na pieluchy i kosmetyki no i przewijak.
No i co u nas mi się podobało, ze miałam łózeczko koloru wenge i pasowało mi do całego wystroju pokoju, a te inne turystyczne to takie pstrokate wtedy na pewno bym nie chciała baldachimu ani nic, ja nie lubię pstrokacizny.
Cytat:
o my mieliśmy taki :
http://www.babyranking.pl/produkty,6...prit,opis.html
z tym, ze ja kupiłam jeszcze materac osobno z jednej strony kokos a z drugiej gryka, w środku gąbka.
no ja też w każdym pokoju meble z wenge także też by mi pasowało fajny tylko ta czarna siatka mnie przeraża...podobno przez czarną gorzej widać i dziecku i rodzciom tyle, że nie damy 5stów za łóżeczko dla jednego dziecka (więcej już nie chcemy), chyba, że uda nam się kupić używane. Przewijak w sumie mi też nie potrzebny, bo mam po Igusiu tylko że taki, do zwykłego łóżeczka.
A jak ze stabilnością? bo Espirit to raczej taka lepsza firma

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość

proces jeszcze trwa, nie wiadomo, jak się zakończy, a pan ordynator chodzi sobie po ulicy, jakby nigdy nic mojej kuzynce też tak załatwił pierwszą ciążę

no tych zgonów wiem, ze było więcej, tylko rodzice chyba nie mieli tyle siły, żeby walczyć, bo ciężko udowodnić takiemu wysoko postawionemu człowiekowi cokolwiek

Mojej koleżanki siostrę uśmiercili na Polnej w Poznaniu, miała ciążę bliźniacza, żadne z dzieci nie przeżyło, minęło kilka lat, lekarze jeszcze tam pracują, bo wyrok nie jest prawomocny, ciągłe apelacje, teraz proces ma ruszyć od nowa, paranoja, a życia nikt im nie wróci

to jest straszne jak człowiek zabije kogoś to od razu do więzienia, a taki gnój musi kilka/-naście dzieci uśmiercić żeby moc mu postawić zarzuty. A to jeszcze i tak sobie po świecie chodzi jakby nigdy nic Najgorsze, że takie rzeczy się dzieją na codzień dbasz o dziecko, robisz badania, łykasz witaminy, chuchasz dmuchasz całe 9 miesięcy, a taki gnój Ci dziecko w jedną chwilę uśmierci lub upośledzi
Jak sobie pomyślę, że znowu będę przerażona przed porodem przed taką sytuacją to już mi się odechciewa rodzić

Igorek ur.4.09.2010

Maja 16.04.2014- 26.04.2014
(na zawsze w moim sercu Aniołku)

Carmenaa_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 17:34   #1895
carolyna86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulka0212 Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o ruchy to ja w weekend miałam "dziwne" uczucie....
Cały wieczór siedziałam, a jak się położyłam do łóżeczka i wyprostowałam to w pęcherzu zrobiła mi się dziwna "gulka".
Pogłaskałam, i przeszło. Chwilę potem miałam straszne bulgotanie w brzuszku.
Ciekawe co to :P
czyżby jedno z dzieciów
Cytat:
Jak nie mam czym sikać to czasem czuję parcie na mocz, kropelka leci i boli.
Ale jem polecany Żurawit
hmm, ja tak miałam przy zapaleniu pęcherza

carolyna86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 17:37   #1896
asia27100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiab91 Pokaż wiadomość
To nie brak ruchu. Coraz bardziej się męczymy, Jednak nasze ciało nosi drugie. Serca nasze też zmieniły rytm. Ciąża nie choroba, ale dużo zmienia w naszych organizmach
Przecież nie musisz godzic się na L4...
A co do bólu tyłka, mi pomagał masaż prysznicem Takie mocne bicze
lepiej na l4 niz w pracy. potrafiłam kilkadziesiat razy na pole wyjsc w trakcie, czesto w samym swetrze... plus mega stres... to wole narzekac na odlezyny....

Cytat:
Napisane przez Carmenaa_88 Pokaż wiadomość
tylko ta czarna siatka mnie przeraża...podobno przez czarną gorzej widać i dziecku i rodzciom
Jak sobie pomyślę, że znowu będę przerażona przed porodem przed taką sytuacją to już mi się odechciewa rodzić
a mi sie wydaje ze przez czarna lepiej widac niz przez np białą...

Stary 2013-11-25, 17:43   #1897
Carmenaa_88
Zakorzenienie

Cytat:

czytałam to gdzieś na jakimś forum osobiście nie mam doświadczeń. dopiero będę się rozglądała po sklepach trzeba w końcu podjąć decyzję

Igorek ur.4.09.2010

Stary 2013-11-25, 17:48   #1898
monijaaa
Zadomowienie

Cytat:
No ja też chodzę prywatnie. Chyba nie dałabym rady na NFZ to nie na moje nerwy A tak czy inaczej później trzeba isc prywatnie na genetyczne w 12 tyg później połówkowe też prywatnie. No i ja na każdej wizycie widzę maluszka. Zawsze jest mąż ze mną, bo jeździmy popołudniu no i może dla niektórych to błahostka, ale ja się tam czuję bardziej komfortowo, wiem że lekarz traktuje mnie z należytym szacunkiem, a nie badanie, pieczątka i następna proszę... A tak mam czasu tyle ile potrzebuje i nikt mnie nie pogoni, że w poczekalnie jest następna pani
Ja mam tak samo. teraz w srode idziemy do lekarza i bede rozmawiala z Nim na temat prenatalnych, ktorych sie bardzo boje.

01.10.2013 Dwie piękne kreseczki

15.06.2014 - 2850 gram szczęścia - Kacperek
Ja pod sercem Cię nosiłam,
Ja o Twe zdrowie najgoręcej prosiłam.
Jestem przy Tobie od pierwszego grama.
Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama!
monijaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 17:51   #1899
asia27100
Zakorzenienie

Cytat:
czytałam to gdzieś na jakimś forum osobiście nie mam doświadczeń. dopiero będę się rozglądała po sklepach trzeba w końcu podjąć decyzję
tzn ja to wnioskuje po wyborze siatki przeciw komarom na okno. rodzice maja biała i nic przez nia nie widac. ja mam czarna i niemalże jest nie do zauważenia bo ta czerń niknie

dziewczyny, pytanko:

od paru dni czuję, zaraz nad szanowną, w okolicy wzgórka łonowego takie pykanie...pojedyncze, czasem pare pod rząd.... tak jakby mi tam bańka pękła... i od środka delikatnie coś mnie dotknęło. możliwe że to jest TO?

Stary 2013-11-25, 18:00   #1900
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:

mnie też sie tak wydaje
mamy czarne moskitiery w oknach i nie widać ich, białe żyłki to by sie odbijały od światła dziennego i w konsekwencji byłyby bardziej widoczne moim zdaniem

---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ----------

Cytat:
dziewczyny, pytanko:

od paru dni czuję, zaraz nad szanowną, w okolicy wzgórka łonowego takie pykanie...pojedyncze, czasem pare pod rząd.... tak jakby mi tam bańka pękła... i od środka delikatnie coś mnie dotknęło. możliwe że to jest TO?
też tak czasem odczuwam, zwłaszcza jak leżę na boku i się obrócę, ale mnie wydaje się, że to jelita
Stary 2013-11-25, 18:02   #1901
Carmenaa_88
Zakorzenienie

Cytat:
tzn ja to wnioskuje po wyborze siatki przeciw komarom na okno. rodzice maja biała i nic przez nia nie widac. ja mam czarna i niemalże jest nie do zauważenia bo ta czerń niknie

dziewczyny, pytanko:

Cytat:
mnie też sie tak wydaje
mamy czarne moskitiery w oknach i nie widać ich, białe żyłki to by sie odbijały od światła dziennego i w konsekwencji byłyby bardziej widoczne moim zdaniem

---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ----------

też tak czasem odczuwam, zwłaszcza jak leżę na boku i się obrócę, ale mnie wydaje się, że to jelita
tyle, że te moskitiery to w oknach, jak pada światło, a takie łóżeczko to raczej nie na pełnym słońcu sama już nie wiem, ale może coś w tym jest co mówicie...

a co do pukania, to tak to jest TO raczej chociaż teraz patrzę na asii tydzień i w sumie może być też za wcześnie

Igorek ur.4.09.2010

Edytowane przez Carmenaa_88
Czas edycji: 2013-11-25 o 18:04
Stary 2013-11-25, 18:05   #1902
asia27100
Zakorzenienie

Cytat:
no własnie
zniszczyłaś mi dzień...

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

Cytat:

a co do pukania, to tak to jest TO raczej chociaż teraz patrzę na asiulki tydzień i w sumie może być też za wcześnie
no nic... to bede dalej sie wsłuchiwać....

Stary 2013-11-25, 18:06   #1903
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
tyle, że te moskitiery to w oknach, jak pada światło, a takie łóżeczko to raczej nie na pełnym słońcu sama już nie wiem, ale może coś w tym jest co mówicie...
bardziej mi tu właśnie chodziło o światło dzienne, nie słoneczne
mam kuchnię od strony północnej, ogólnie mało słoneczna, ciemna siatka w oknie jest na dobrą sprawę niewidoczna, nie przysłania widoku, męża kuzynka ma znowu białą siatkę, też kuchnię po tej stronie i normalnie wszystko się zlewa w mleko, nic za oknem nie widać, a jak jest szaro, pochmurnie, to jakbym za mgłą patrzyła.

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

Cytat:
no własnie
zniszczyłaś mi dzień...

Asia no co Ty
to tylko moje "wydajemisię"
Stary 2013-11-25, 18:08   #1904
asia27100
Zakorzenienie

Cytat:

Asia no co Ty
to tylko moje "wydajemisię"
nosz przeciez zartujem

a co do siatki to sie zgadzam z toba

Stary 2013-11-25, 18:13   #1905
principessina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziuuula Pokaż wiadomość
Oj neikoniecznie, mi po sn nic sie nie zmieniło A ćwiczyłaś mieśnie kegla?
Jak co to polecam callanetics na po ciąży
tak cwiczylam cala ciaze tez chodzilam na basen i na joge, ale jak rozmawialam z koleznkami to wiekszosc miala niestety taka "przypadlosc"... no ja tez mialam mega ciecie, wiec moze to tez bylo przyczyna
Stary 2013-11-25, 18:14   #1906
sylvuniaa84
Zadomowienie

Cytat:
No ja też chodzę prywatnie. Chyba nie dałabym rady na NFZ to nie na moje nerwy A tak czy inaczej później trzeba isc prywatnie na genetyczne w 12 tyg później połówkowe też prywatnie. No i ja na każdej wizycie widzę maluszka. Zawsze jest mąż ze mną, bo jeździmy popołudniu no i może dla niektórych to błahostka, ale ja się tam czuję bardziej komfortowo, wiem że lekarz traktuje mnie z należytym szacunkiem, a nie badanie, pieczątka i następna proszę... A tak mam czasu tyle ile potrzebuje i nikt mnie nie pogoni, że w poczekalnie jest następna pani

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ----------

Piękne imię
Cytat:
właśnie ta ręka w trakcie usypiana...o tym zapomniałam
Tyle, że te 4kółeczka to tak mało w sumie...bo tak ma szczebelków pełno do wyboru Cały czas mam problem z wyborem w sumie to obijanie się Igusia jakoś przeżyłam. Mi najbardziej zależy, żeby mieć możliwość przenoszenia z pokoju do pokoju. Wiadomo mam już jedno dziecko, więc będę dla świętego spokoju i spokoju tego maluszka przenosiła go w zależności od pory dnia
A jakie masz? było stabilne? bo naczytałam się tylu opinii o składających się i "tańczących" łóżeczek w trakcie harców dzieci, że mało mi słabo nie było i bym zapomniała o płozach- też o nich myślałam

to genetyczne jest obowiązkowe ??
ja chodze prywatnie i nic mi nie mówił.Wizytę mam za ponad 3 tyg bedzie wtedy 11 tydz ciązy,i na tej wizycie mam się umówic na USG 4 d tylko tyle mi powiedział... powinnam o coś dopytać?
a te połówkowe co to za badanie?
boziu teraz się pogubiłam...
jak pujde za 3 tyg na wizyte to pewnie bede miec znowu usg w gabinecie i teraz nie wiem co z tym genetycznym? co to za usg>?
Stary 2013-11-25, 18:16   #1907
Carmenaa_88
Zakorzenienie

Cytat:
bardziej mi tu właśnie chodziło o światło dzienne, nie słoneczne
mam kuchnię od strony północnej, ogólnie mało słoneczna, ciemna siatka w oknie jest na dobrą sprawę niewidoczna, nie przysłania widoku, męża kuzynka ma znowu białą siatkę, też kuchnię po tej stronie i normalnie wszystko się zlewa w mleko, nic za oknem nie widać, a jak jest szaro, pochmurnie, to jakbym za mgłą patrzyła.

w sumie masz dar przekonywania sprawdzę tak czy siak sama w sklepie na własne oczy bo np w pokoju mam seledynowy kolor ścian, a w pokoju syna ciemny niebieski, prawie granat, więc nie wiem czy rzeczywiście będzie za jasno czy za ciemno

Igorek ur.4.09.2010

Stary 2013-11-25, 18:19   #1908
meniaa94
Wtajemniczenie

Jeju cały dzień leżałam ... nic mi się nie chciało,teraz postanowiłam napisać . Dzień mi się strasznie dłuży ... jutro muszę jechać z psem do weterynarza na odkleszczanie,a tak mi się nie chce
OBY DO CZWARTKU DO WIZYTY juz tak nie mogę się doczekać zobaczyć niuńkę ale teraz w ciągu kilku dni brzusio mi urósł ... chyba nie wcisnę żadnych jeansów starych haha,ciągle w dresach albo leginsach śmigam
Stary 2013-11-25, 18:22   #1909
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
nosz przeciez zartujem
wiem, wiem no truszkę trzeba pożartować, świat byłby nudny

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Cytat:
w sumie masz dar przekonywania sprawdzę tak czy siak sama w sklepie na własne oczy bo np w pokoju mam seledynowy kolor ścian, a w pokoju syna ciemny niebieski, prawie granat, więc nie wiem czy rzeczywiście będzie za jasno czy za ciemno
oj tam, oj tam piszę to z własnego doświadczenia - na początku tez miałam mieć siatki białe, ale pan w fabryce powiedział, ze to głupi pomysł i zamontował czarne
Stary 2013-11-25, 18:26   #1910
Light Limara
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylvuniaa84 Pokaż wiadomość
to genetyczne jest obowiązkowe ??
ja chodze prywatnie i nic mi nie mówił.Wizytę mam za ponad 3 tyg bedzie wtedy 11 tydz ciązy,i na tej wizycie mam się umówic na USG 4 d tylko tyle mi powiedział... powinnam o coś dopytać?
a te połówkowe co to za badanie?
boziu teraz się pogubiłam...
jak pujde za 3 tyg na wizyte to pewnie bede miec znowu usg w gabinecie i teraz nie wiem co z tym genetycznym? co to za usg>?
Spróbuję wytłumaczyć tak po swojemu
Badanie genetyczne nie jest obowiązkowe.
W 11-13 tc robi się prenatalne: sprawdza się przezierność karkową, przepływy żylne czy jest kość nosowa. Czy dziecko rozwija się prawidłowo. I może lekarz właśnie za 3 tyg. zrobi Ci takie badanie, w 11tc -)

Do tego badania dodatkowo zrobić test paapa, który jest dopełnieniem badania usg. Jest to pobranie krwi. To badanie to prawdopodobieństwo, że dziecko będzie chore, skala, stosunek. Poleca się kobietom po 35 roku życia, jak badanie prenatalne wskaże jakieś nieprawidłowości czy jeśli w rodzinie ktoś jest chory.
Stary 2013-11-25, 18:27   #1911
meniaa94
Wtajemniczenie

sylvuniaa84 ja miałam usg genetyczne czyli prenetalne w 13 tygodniu i 2 dniu ... te usg ma określony termin,że można je zrobić od do ... spytaj się ginekologa co własnie z tym usg,może on miał na myśli te usg 4d jako prenetalne. I na nim sprawdza płód,przezierność karku,kość nosową,u mojego dzidziusia sprawdzał nerki,serduszko czy ma 4 jamy,pępowinę itp...on może po prostu ocenić jakie jest ryzyko wystąpienia niektórych wad u dziecka.
A usg połówkowe jest to drugie usg i z tego co mi ginekolog mówił one jest najważniejsze.
Stary 2013-11-25, 18:30   #1912
asia27100
Zakorzenienie

chyba zacznę prowadzić notatki ile razy w ciągu dnia ide do toalety nosz kurde, chyba za chwilę sobie tam telewizję podepnę .....

Stary 2013-11-25, 18:33   #1913
Light Limara
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez carolyna86 Pokaż wiadomość
czyżby jedno z dzieciów

hmm, ja tak miałam przy zapaleniu pęcherza
Ja mam tylko jakieś bakterie
Staram się dużo pić, więc jest ok. Lekarz powiedział, że nic mi nie przepisze.

Cytat:
chyba zacznę prowadzić notatki ile razy w ciągu dnia ide do toalety nosz kurde, chyba za chwilę sobie tam telewizję podepnę .....
Nie jesteś sama...
Ja już nawet wody nie spuszczam, bo szkoda. Po 3 sikach dopiero :d

Edytowane przez Light Limara
Czas edycji: 2013-11-25 o 18:38
Light Limara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 18:33   #1914
sylvuniaa84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez meniaa94 Pokaż wiadomość
sylvuniaa84 ja miałam usg genetyczne czyli prenetalne w 13 tygodniu i 2 dniu ... te usg ma określony termin,że można je zrobić od do ... spytaj się ginekologa co własnie z tym usg,może on miał na myśli te usg 4d jako prenetalne. I na nim sprawdza płód,przezierność karku,kość nosową,u mojego dzidziusia sprawdzał nerki,serduszko czy ma 4 jamy,pępowinę itp...on może po prostu ocenić jakie jest ryzyko wystąpienia niektórych wad u dziecka.
A usg połówkowe jest to drugie usg i z tego co mi ginekolog mówił one jest najważniejsze.
czyli jak teraz w 11 tyg na wizycie to bedzie 18 grudnia umowi sie ze mna dopiero na 4 d to bedzie za pózno ?? bo pewnie do konca roku miedzy swietami a sylwestrem mnie nie bedzie umawiał.. oj dziewczyny co ja mam zrobić ?
Stary 2013-11-25, 18:35   #1915
meniaa94
Wtajemniczenie

Wiesz te usg nie jest konieczne ale np.dla mnie było ważne i chciałam je mieć,na szczeście u mnie sam ginekolog proponował Po prostu może zadzwoń do niego i się spytaj czy jest możliwość wykonania tego usg i powiedz w którym tygodniu jesteś itp ...
Stary 2013-11-25, 18:37   #1916
Carmenaa_88
Zakorzenienie

co do usg genetycznego przed 13tygodniem to ja długo się wahałam Dodam, że przy Igusiu nie miałam, bo nie wiedziałam o nich. pierwszym "nie" było:a co jak się dowiem, że ma jednak downa przecież nie dam rady usunąć, a tylko będę się zamartwiała całą ciążę czy to aby nie pomyłka. A co jeśli będzie miał wadę serca którą można było wykryć i w 20tym tygodniu i miałabym 8tygodni mniej stresów, bo gdzie tam 9miesiąc
Jednak "ciekawość" zwyciężyła, wolałam wiedzieć

Igorek ur.4.09.2010

Stary 2013-11-25, 18:40   #1917
sylvuniaa84
Zadomowienie

Cytat:
Spróbuję wytłumaczyć tak po swojemu
Badanie genetyczne nie jest obowiązkowe.
W 11-13 tc robi się prenatalne: sprawdza się przezierność karkową, przepływy żylne czy jest kość nosowa. Czy dziecko rozwija się prawidłowo. I może lekarz właśnie za 3 tyg. zrobi Ci takie badanie, w 11tc -)

Do tego badania dodatkowo zrobić test paapa, który jest dopełnieniem badania usg. Jest to pobranie krwi. To badanie to prawdopodobieństwo, że dziecko będzie chore, skala, stosunek. Poleca się kobietom po 35 roku życia, jak badanie prenatalne wskaże jakieś nieprawidłowości czy jeśli w rodzinie ktoś jest chory.
Cytat:
Wiesz te usg nie jest konieczne ale np.dla mnie było ważne i chciałam je mieć,na szczeście u mnie sam ginekolog proponował Po prostu może zadzwoń do niego i się spytaj czy jest możliwość wykonania tego usg i powiedz w którym tygodniu jesteś itp ...

a czy ta przeziernośc,kośc nosowa itp sprawdza lekarz na swoim USG takim normalnym ? bo moze faktycznie ma zamiar zrobić to badanie na nastepnej wizycie.Tylko w gabinecie nie ma sprzetu 3 czy 4 d
Stary 2013-11-25, 18:41   #1918
asia27100
Zakorzenienie

ja nie byłam. lekarz powiedział ze jezeli i tak nie usune, to po co sie denerwowac. ale rozmyslam nad kolejnymi... dla uspokojenia sumienia, moze przejde sie na te drugie... chyba ze wystarczy połówkowe?

Stary 2013-11-25, 18:41   #1919
monijaaa
Zadomowienie

Cytat:

Czy to USG zawsze jest w 4d, czy to tylko dodatkowa pcja" i czy potrzebne jest na nie skierowanie ?

W sensie czy mozna np. zadzwonic gdzies prywatnie umowic sie na wizyte i podczas niej zrobic takie usg ?

01.10.2013 Dwie piękne kreseczki

15.06.2014 - 2850 gram szczęścia - Kacperek
Ja pod sercem Cię nosiłam,
Ja o Twe zdrowie najgoręcej prosiłam.
Jestem przy Tobie od pierwszego grama.
Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama!
monijaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 18:42   #1920
sylvuniaa84
Zadomowienie

Cytat:
co jak się dowiem, że ma jednak downa
własnie o to sie boję ... czy ta przezierność,czy badanie kości nosowej to pokaża ?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości