|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2761 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7
Ja w planach mam zamiar jeść to co do tej pory . Jak coś będzie nie tak to będe rezygnować z rożnych rzeczy ale nie mam zamiaru żyć na samym chlebie i wodzie .
w szpitalu widziałam posiłki dla kobiet które urodziły i miały tam normalnie surówkę ziemniaki i smażoną rybę |
|
|
|
#2762 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
|
|
#2763 | |
|
Wtajemniczenie
|
Kiedy Wasze dzieciaki bardziej szaleją, rano czy wieczorem? Zauważacie jakiś wpływ swojej aktywności na ich aktywność? Bo mój mnie budzi co rano, i centralnie go czuję po obu stronach brzucha naraz, jakby stprawdzał jak bardzo jest w stanie moją macicę rozciągnąć
![]() Cytat:
|
|
#2764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dzisiaj od niechcenia zmierzylam sobie ciśnienie (bo zawsze miałam nudne 110-115/70-75). A tam na wyświetlaczu 135/80. Zmierzylam jeszcze raz - niewiele mniej. Chyba muszę sie zacząć bardziej przykładać do mierzenia
|
|
#2765 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak na szybko streszczę co mam napisane na tej broszurce dla mam karmiących.
Czego jeść raczej nie powinnaś: - lepiej nie pić kawy i mocnej herbaty - kofeina i teina może rozdrażniać malucha - alkohol (wiadomo). Jedynie okazjonalną lampkę wina. - czosnek - maluchowi może sie nie spodobać jego zapach - fasola, groch, kalafior, kapusta, brukselka, rośliny strączkowe - mogą powodowac kolki u maluszka. Lepiej jeść warzywa tarte lub gotowane na parze. - ostre przyprawy. Lepiej zastąpić je ziołami. - ciężkostrawne, tłuste i smażone potrawy - mogą powodowac ból brzuszka i wzdęcia u dziecka - dania z surowych ryb, jajek i mięsa - grożą zatruciem pokarmowym - słodycze - puste kalorie bezużyteczne dla dziecka. Niektórzy twierdzą, że może być trudno po nich dziecku zrobić kupkę. - a gdy dziecko jest alergikiem (co się po czasie może okazać) - trzeba wyeliminować z diety alergeny takie jak: mleko i jego przetwory, wołowinę, cielęcinę, jajka, ryby, soję, cytrusy, truskawki, pomidory, orzechy, czekoladnę, kakao, żywność sztucznie barwioną i z konserwantami. Uważnie z gotowymi daniami.
|
#2766 | ||
|
Zadomowienie
|
wezmę paczuszkę małą dada 1 i new born pampersa.
Cytat:
mezaga strasznie Ci współczuje tej nocy w szpitalu. To jest to czego się boję- ja w gorącu nie zasnę, muszę mieć zimno i wtedy nawet na ziemi spać będę. Ale najważniejsze, że z Tobą i Maluchami jest ok (swoją drogą spore już te Twoje towarzystwo), oby było tak dalej. I może ten styczeń nie byłby taki zły ![]() iwantyou99 teraz już tylko czekać na kawalera w domu. Już się pewnie doczekać nie możesz. Hosenka żeby wszystko było dobrze!Cytat:
ja mam szary z brązem (fotka poniżej) kupiłam używany więc w kwestii koloru nie miałam nic do gadania, ale jak go wczoraj prałam (ręcznie na kolanach) to chwaliłam niebiosa za te kolory ![]() Tak swoją drogą prezentuje Wam furę terenową mojej Marysi (Peg perego classico). Przepraszam za sajgon w tle, ale byłam w euforii wyładowywania go z kartonów) |
||
|
|
|
#2767 |
|
Raczkowanie
|
dzięki za opinie! jeszcze moze zobrazuje zdjeciem ktore dostalam ze sklepu. kusi mnie ten jasny( Khaki) ale ciemny tez mi sie podoba, szczegolwnie ze srodek ma jasny wiec fajnie kontrastuje. stelaz bedzie taki njak na jasnym wózku- ciemny ma na zdjeciu stary stelaż.
|
|
|
|
#2768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2769 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do diety matki karmiącej- początkowo zrezygnuje z cytrusów i rzeczy wzdymających, bo sama się po nich średnio czuje. A na czekoladę jestem uczulona od lat, więc ten alergen odpada. |
|
|
|
|
#2770 | |||||
|
Raczkowanie
|
Witam się i ja po nieprzespanej nocy!
Tym razem ciąża dałaby spać, ale nie byłabym sobą, gdybym nie zaczęła mieć gonitwy myśli-i ze spania Mam ambitny plan, że wystarczyć musi, ale od myślenia boli mnie już głowa (dupa też...)![]() Selena, zgadzam się z tym co napisałaś: Aaaaleeeee te glukometry kłamią! ![]() Oczywiście, że kłamią i to na potęgę!!! Mój też jest kanciarz pierwszej klasy!!! ![]() Cytat:
Cytat:
). Moja rodzinna mówi, że glukometr na czczo (a zwłaszcza Optium Xido) fałszuje o co najmniej 20 jednostek, więc trzymam się tej wersji. A jakie masz wyniki z żyły i hemoglobiny glikowanej? Jak dobre, to możesz się o insulinę nie martwić, nie dadzą Ci, bo baliby się niedocukrzenia, tak mi mój diabek mówi.Obrzydła mi ta cukrzyca!!! ![]() Cytat:
Cytat:
Ale cieszę się, że z dzieciaczkami wszystko ok i trzymam kciuki za lepsze spanie!Cytat:
|
|
#2771 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wydaje mi się że dietę należy wprowadzić dopiero jak widać taką potrzebę, a nie zapobiegawczo. Wszystko z głową! Ani ścisła dieta na zapas nie jest dobra, ani życie na bigosie i grochówce!
|
|
#2772 |
|
Raczkowanie
|
Coś mi się dzisiaj wizaż wścieka, albo mnie wylogowuje, albo mi wkleja posta po kilka razy...
Wika - 13.06.2007 Moje ![]() Kubuś - 04.01.2014 Edytowane przez EVI07 Czas edycji: 2013-11-27 o 11:25 |
|
|
|
#2773 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i nie wiem jak ona to robi, ale mój pępek mimo wklęsłości ma raz na jakiś czas wypchany jeden brzeg. A pora nie na znaczenia. W południe jest słabiej ale to dlatego, że zazwyczaj coś robię. Chociaż jak usiade to brzuch skacze jak nie wiem i mam wrażenie, że to dziecko prawie wcale nie śpi. Nie wiem też, gdzie są te delikatniejsze ruchy w późniejszych tygodniach :p Cytat:
Ale kurcze, jak się bedzie ciuchac i dmuchać od początku to potem nie bedzie wiadomo co i jak. A tak jak się jakieś problemy pojawią to bedzie info dla nas i bedzie można coś z tym zrobić. Ja mam nadzieję że panna wda się we mnie. Mama mnie prawie nie karmiła, jak miałam kilka miesięcy wróciła do pracy. Ale już wcześniej moja babcia kochana pod swoje skrzydła mnie brała. I uwierzcie, że grochówka nawet mnie nie powaliła zresztą mam filmy i widzę, że nikt się że mną nie cackał. A teraz jestem zdrowa jak ryba, a z szkole żeby udać chorobę to musiałam termometr do herbaty wsadzac bo mnie wszystko omijało ![]() Ja bym chciała karmić piersią, no i wiem że teraz i produkty gorsze i dzieci słabsze, ale nie popadam w skrajność. Grochówy nie dam, ale mandarynke czy czekoladę zjem. Bedzie uczulenie bądź problemy z kupą- odstawie. Ale po co robić to na zapas :p
|
|
#2774 |
|
Zakorzenienie
|
Fajne ciuszki mają http://endo.pl/kategorie/dla_niemowlaka.xml właśnie puściłam zamówienie na bluzeczkę i leginsy
|
#2775 |
|
Zakorzenienie
|
Evi co do kosztów dolicz sobie z 1000 na nieprzewidziane zakupy . My też liczyliśmy mniej a wyszło nam więcej mimo , że na szczęście kasę mamy jeszcze odłożoną . Ale cały czas coś dochodziło
|
|
|
|
#2776 |
|
Zadomowienie
|
Hej
jednak dzisiaj ide na usg sprawdzic kontrolnie co z tymi wodami, wiec poprosze o magiczne kciuki teraz ja bede wchodzic
|
|
|
|
#2777 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie,
Ja dziś z doskoku, bo siedzenie jakoś męczące się zrobiło, a i wczoraj z tym poszalałam. Może posprzątam dziś nieco więcej, korzystając z okazji że czuję że muszę się poruszać. Niedługo zabraknie mi powierzchni do sprzątania ![]() Co do spania to zastanawiam się czy nie mogłoby mi tak zostać jak teraz, znaczy po prostu najczęściej spać mi się nie chce, niezależnie od pory dnia czy nocy. Czasem rankiem spanie mnie dopadnie, ale nocami słabo. Tylko tak to by mogło być już po urodzeniu Grzesia, bo teraz to psu na budę, a wtedy pewnie się przyda ![]() mp_84 mi też się te jasne kolory podobają, ale bałabym się właśnie o praktyczność - czy nie spędzę więcej czasu czyszcząc niż spacerując i czy owady ich lubić nie będą. Zupełnie ciemne też niekoniecznie, sama już prawie wybrałam czarny, ale zrezygnowałam jak pomyślałam o upałach jakie ostatnio mamy latem i jakby się to jeszcze nagrzewało. Z praktycznego punktu widzenia wydaje mi się że taki pośredni kolor najlepszy. Chociaż nie ten jest najładniejszy oczywiście ![]() Roane u mnie zdecydowanie są pory aktywności stałe + dodatkowe kopania po jedzeniu. Na 100% się spodziewam gimnastyki wieczorem, kiedy się kładę, w nocy jeśli wstaję do toalety i rano po śniadaniu. Często ruchy generuje też położenie się lub właśnie siad plackiem, ale wtedy to mam wrażenie że mnie wygonić sprzed kompa próbuje, bo wali jak w bęben
Edytowane przez Inw Czas edycji: 2013-11-27 o 11:35 |
|
|
|
#2778 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Takie wywalanie wszystkiego z diety moim zdaniem skutkuje u dziecka jeszcze większą alergią. Dopiero jak widać, że coś jest nie halo, wtedy należy eliminować. U mnie właśnie są od tygodnia delikatniejsze, nie czuję mocnych kopniaków, a tylko rozciąganie w okolicy pępka, ew. pęcherza (34 tc), tak jakby mi się Młody uspokoił. Ale ruchy są, więc nie panikuję, a w piątek i tak mam wizytę u ginki.
|
|
#2779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z jedzeniem to co jem teraz i wiem , ze nic mi po tym nie będzie . Ja sama wychowałam się na krowim mleku |
|
|
|
|
#2780 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Cytat:
|
|
|
#2781 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mezega a ty w szpitalu? Sorki gdzieś mi to umknelo , za was też kciukaski trzymam. |
|
|
|
|
#2782 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzymamy!
|
|
#2783 |
|
Zakorzenienie
|
senira dokładnie . Mam dwie sąsiadki co karmią piersią i mają dietę . Później boją się coś dodawać żeby dziecko nie miało kolek . Niby szybko i ładnie z wagi lecą ale co to za jedzenie jest . z jedną byłam na weselu to zjadła tylko gotowane mięso i nic więcej przez całe wesele . Teraz dziecko ma coś koło 5 miesięcy a ona ciągle dietę stosuję
i nie wiele co dodała do niej i mieso tylko gotowane---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Kurcze głodna jestem ale nie chcę mi się jeszcze obiadu robić . W ogóle nic mi się nie chce |
|
|
|
#2784 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2785 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny szybkie pytanie!!!!!! Wlasnie podczas sikania zauwazylam taki sluz jakby jasnobezowy, jasnobrazowy tak troche go bylo na wkladce i na papierze. Mam sie zaczac martwic???????
|
|
|
|
#2786 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2787 |
|
Zakorzenienie
|
Ja znam kobietę, ktora przez pierwszy miesiac karmienia jadła tylko ryż, przez drugi ryż i gotowaną marchewkę, a przez trzeci ryż, marchewkę i jabłko. I tak trzy razy.
Wszystkim chwali się, ze dzięki temu jej dzieci nie mialy kolek. Szkoda tylko, ze nie sprawdziła czy nie miałyby tez kiedy jadlaby normalnie. Wyglada teraz jak żywy trup, serio.
|
#2788 |
|
Zadomowienie
|
Ja juz po
wód nie ubywa, a nawet bym powiedziała, że im się poprawiło, bo była ostatnio największa kieszeń płynowa 26mm a teraz 29, termin porodu mi się przesunął niby na 10.02 ale to tak orientacyjnie raczej, dziewczynka wychodzi na usg troche młodsza, ale to jest bardzo możliwe, bo nie do końca jestem pewna OM aaa no i dziewczynka wazy prawie 1500g, więc w tydzień przybrała ponad 100g, więc na ten etap chyba nieźle
|
|
|
|
#2789 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2790 |
|
Zakorzenienie
|
Le la mi się wydaję tak jak piszę królowa jeśli nie ma żywej czerwonej krwi to nie ma czym sie martwić . Ale na świętego spokoju może warto przedzwonić do gina .
Perfuzja no to jak moja sąsiadka ryż , gotowana pierś marchewka . Później dodała pomidora dopiero . Co z tego , ze schudła ale też nie wygląda za ciekawie . W ogóle da się dziecko nauczyć , żeby dojadało z piersi do syta ? Bo sąsiadki dziecko possa chwile i za godzinę znów głodne a ma już mówię ok 5 miesięcy . Czy to jest uzależnione od dziecka jak będzie ssało ? A teraz druga znajoma też trzyma taką dietę to jej lekarz cytrusy już po miesiącu kazał dodawać do diety tylko te w puszkach . |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:15.

i od razu pobiegalm do lusterka i w sumie pomyslalam sobie,ze nie jest tak źle, w zasadzie nie poszlo mi ani w tylek,ani w uda...a przeciez przytylam juz 9,5kg a jestem w 30 i przez to czuje sie jak wieloryb
. Tz to potrafi kobite dowartosciowac
Ale brzuch mam ogromny ...z boku wyglądam jak beczułka
mój klupś też to będzie miał
żeby wszystko było dobrze!

Próbowałam już z chlebkiem i bez chlebka, próbowałam się nażreć, próbowałam spać na głodniaka i wiecznie te same wyniki

i nie wiele co dodała do niej i mieso tylko gotowane