Koty - część VII - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-01, 07:43   #3421
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia
Dot.: Koty - część VII

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
to super

Macie ładne kwiatki na parapecie i te wazoniki pod telewizorem... Naciesz się nimi, póki mozesz
Jakie to prawdziwe

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 11:25   #3422
ZakkAtak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość

A daje się głaskać już, czy się jeszcze cyka troszkę? Bardzo jestem ciekawa czy Cię nawiedzi w nocy. Felut mnie trzymał pierwszego dnia na dystans, a potem rano nagle budzę się, a ona śpi w moich nogach

aa, widzę na zdjęciach, ze ją wymacaliście podczas zabawy ;p super

w ogóle widać, ze ruchliwa i ciekawska . Fajny kociak, już pierwszego dnia tak daje czadu
czy nawiedziła mnie w nocy?

sama nie wiem co to było, ale tak:
1 znak życia od kotki to 24:30 - głośne miauczenie, myślałam, że serce mi pęknie. Zapalam światło a ona liże się w przejściu - w drzwiach. No ale 2 minuty i ucichła.
2 znak zycia nagle się budzę, słyszę miauczenie dosłownie nad uchem, a tu Katyja, swoją głową bardzo mocno wciska się z moje ręce, no to ją głaskam ile wlezie, chwilę potem zmienia właściciela na mojego męża, no i on tez musi ją głaskać. trwa to krótko, po czym kładzie się między nami, wącha długo moje palce i każe mi trzymać swoją łapkę, bo jak zabierałam swoje palce, to wierciła się, a jak trzymałam ją za tylną łapkę, od razu była spokojna.
3 wizyta i tylko miauczenie, trochę chodzenie po mojej głowie, lekkie wtulanie się o 6ej rano
4 wizyta jakoś o 8:00, albo później...
EXtra, co?

Jam jest w 7 niebie - kot ideał, pieszczoch, kocha sie bawić, w tej chwili notorycznie zwiedza mieszkanie, obserwuje nas i zaczepia.
Ale mojego wózka boi się stasznie, mimo iż przechodzę na kanapę i dałam jej możliwość, by sobie weszła na niego, obwąchała go, koła, kółeczka przednie, no i wskoczyła na poduszkę...
Nie dziwię się jej, ja też tego wózka nienawidzę

Jest git.

drugie zdjęcia świeża reakcja jak usłyszała gitarę, hahaha, ale się ubawiłam, nei widać tego ale najpierw się czołgała, a teraz jest wierną słuchaczką męża, hahah, w końcu ma fankę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_9457.jpg (133,2 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_9478.jpg (77,0 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_9479.jpg (89,4 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_9481.jpg (103,5 KB, 29 załadowań)

Edytowane przez ZakkAtak
Czas edycji: 2013-12-01 o 11:41
ZakkAtak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 11:26   #3423
ZakkAtak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Jakie to prawdziwe
kaktusów nie ruszy
a może ruszy?

Stary 2013-12-01, 12:01   #3424
mycha9393
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ZakkAtak Pokaż wiadomość
kaktusów nie ruszy
a może ruszy?
Mój próbował pożreć. Wiec wywaliłam...Ale on wszystkiego próbował..
Teraz udało się nam dojść do ładu i storczyków nie rusza.
Warto było się zapytać poprzednich właścicieli jak kotka ma się do kwiatów.

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Cytat:
Jam jest w 7 niebie - kot ideał, pieszczoch, kocha sie bawić, w tej chwili notorycznie zwiedza mieszkanie, obserwuje nas i zaczepia.
Jest super aż zazdroszczę

Z Ostatniej chwili kot porwał moje notatki. Ciekawe z czego się naucze na koło
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś..

Edytowane przez mycha9393
Czas edycji: 2013-12-01 o 12:04
mycha9393 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 12:08   #3425
Suvia
Zakorzenienie

świetna wam się kocica trafiła, super

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 12:29   #3426
ZakkAtak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
świetna wam się kocica trafiła, super
oby to była prawda.
Sąsiedzi są głośni i korytarz, wtedy ona znika pod łóżkiem, czasami nawet na 15 minut.
Boi się, ale jest strasznie ciekawska

Stary 2013-12-01, 12:39   #3427
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
cóż mogę powiedzieć, kot już jest mój
Zwabiłam ją na wędkę. Właśnie siedzi na parapecie jakby tu mieszkała już trochę dłużej niż...3h
Przed chwilą zjadła też karmę
No cud miód.
Ale nie da się dotknąć, nie ma szans..
może za godzinę?
hihi
ale czad
tu więcej zdjęć plus video.
Jest świetna, taka żeńska kopia Chama

U mnie do altany dołączyła kotka z małym kociakiem. Dołączyła w sensie, że tam sobie śpią, to nie moje koty. Jest biało-czarna i ma burego brzdąca. Nie bała się mnie jak koło nich przechodziłam, małe tylko zwiewało za kanapę. Duża warczała trochę na psy , ale się nie dziwie, bo wpadły jak perszingi
Teraz, po kilku dniach, małe nie chowa się jak mnie widzi, a kocica dała mi się pogłaskać

Ostatnio spała ona, ten mały i kot, którego zdj. kiedyś wrzucałam

Mam pytanie jeszcze odnośnie choinki: planowałam zakup takiej ośnieżonej, ale nie wiem, czy w razie podgryzania przez kota coś by mu się stało? Niby mama jest cały czas w domu i by pilnowała, ale jak pojedziemy na zakupy czy na Wigilię, to nie wiem...

1. Choinka, którą chcę kupić.
2. Jest w takim czymś .
3. Mam nadzieję, że mu się odwidzi smakowanie ...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg choinka.jpg (32,2 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg snieg.jpg (50,0 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0038.jpg (68,3 KB, 17 załadowań)
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 12:47   #3428
ZakkAtak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Jest świetna, taka żeńska kopia Chama

...
tak, święta racja, obejrzałam Chama w dziale ze zdjęciami waszych/naszych pociech i sporo dałaś tam zdjęć.
Nie ukrywam, że z ogromną chęcią je oglądałam i lekką zazdrością.
Teraz, jak mam już swoją laskę w domu...no cóż... siostra i brat.
daj jakieś wyraźne zdjęcie Chama, w pozycji siedzącej, zwyczajnej, wrzucę obok Katyę, zobaczymy jak to będzie wyglądać, ok?

Oczywiście jak masz ochotę, wcale nie musisz hihi.

Stary 2013-12-01, 13:12   #3429
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
oby to była prawda.
Sąsiedzi są głośni i korytarz, wtedy ona znika pod łóżkiem, czasami nawet na 15 minut.
Boi się, ale jest strasznie ciekawska
Katya świetna
Jak jest ciekawska, to mimo, że na początku ma stracha powinno być dobrze. Wiadomo, teraz musi poznać wszystkie nowe dźwięki, jak już się przyzwyczai to nie będzie już zwracać na co dzień na nie uwagi.
I tak z tego co piszesz, Wasze zapoznawanie się przebiega świetnie
Stary 2013-12-01, 14:21   #3430
kraina _chichow
Rozeznanie

Witajcie.
Proszę was dziewczyny o pomoc. Właśnie odebrałam na maila wyniki badań mojej kotki. Mój wet będzie dopiero jutro i nie mam gdzie zwrócić się o pomoc, a bardzo się martwię. Przekopuję internet i mam już totalny mętlik w głowie. W piątek byłam u weta. Zaniepokoiło mnie wylizywanie pod ogonem i problem z sikaniem. Dziś dopiero udało mi się złapać mocz. Kotka nie chce jeść RC Urinary, ani mokrej ani suchej. Nie dziwi mnie to, patrząc na syf w składzie. Do tej pory jadła Tasta. Doradźcie coś.

Mocz -analiza ogólna
Gęstość
względna 1,051 1,025 1,060 ~

Barwa moczu -Żółta
Przejrzystość -Dość mętny
Odczyn -Słabo kwaśny

Białko -56,0 mg/dl
Glukoza -Nieobecna ( -)
Ketony -Nieobecne ( -)
Barwniki krwi -Obecne ( +++ )

Barwniki żółciowe -Nieobecne ( -)
Urobilinogen -W normie
Osad moczu -Obfity, żółty, st.
Nabłonki wielokątne -Nieliczne w prep.
Nabłonki okrągłe -Pojedyncze w prep.
Leukocyty -1-2 wpw
Erytrocyty -Zaleg.niezb.gęst wpw

Opis: Świeże
Zmienione
Wyługowane

Wałeczki -Nie znaleziono
Kryszt. trójfosfor.am-magnez -Liczne w prep.
Flora bakteryjna -Mierna
Kreatynina w moczu -285,0 mg/dl
Białko / kreatyniny -0,19 0,0 0,6 ~
Stary 2013-12-01, 15:21   #3431
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
kaktusów nie ruszy
a może ruszy?
Moja nie tyle kwiatki ruszała co ziemię. Ale na parapecie nic nie może u mojej stać bo ona z tych co tam sporo czasu spędzają, i co chwila moje szklane szpargały musiałam zamiatać
Jak już sama przychodzi na głaskanie to będzie dobrze

Mi moja kotka dzisiaj spać nie dała, co chwila coś zrzucała, gryzła, drapała. O 3 wziełam ją między nas do łóżka, i jak za tym nie przepada, bo woli w nogach, tak dzisiaj jej podpasowało i spała. Ja niestety jak przy niemowlaku czuwałam

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 15:51   #3432
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
O 3 wziełam ją między nas do łóżka, i jak za tym nie przepada, bo woli w nogach, tak dzisiaj jej podpasowało i spała. Ja niestety jak przy niemowlaku czuwałam
O, właśnie. Dlatego ja Felutowi dziękuję za to, że niby śpi ze mną, ale jednak obok. Jak się rozmruczy to leży na pleckach, a ja trzymam dłoń na jej brzuszku i miziam. Ale nigdy nie włazi na mnie. U siostry się nie wysypiam, bo mam jednego kota na stopach, drugiego w zgięciu kolan, a trzeciego w okolicach klatki piersiowej. A jestem typem, który bez przekręcania się co 5 sekund nie zaśnie ani nie pośpi A tu się nie da, z taką obstawą

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 16:57   #3433
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kraina _chichow Pokaż wiadomość
Witajcie.
Proszę was dziewczyny o pomoc. Właśnie odebrałam na maila wyniki badań mojej kotki. Mój wet będzie dopiero jutro i nie mam gdzie zwrócić się o pomoc, a bardzo się martwię. Przekopuję internet i mam już totalny mętlik w głowie. W piątek byłam u weta. Zaniepokoiło mnie wylizywanie pod ogonem i problem z sikaniem. Dziś dopiero udało mi się złapać mocz. Kotka nie chce jeść RC Urinary, ani mokrej ani suchej. Nie dziwi mnie to, patrząc na syf w składzie. Do tej pory jadła Tasta. Doradźcie coś.

Mocz -analiza ogólna
Gęstość
względna 1,051 1,025 1,060 ~ dobrze

Barwa moczu -Żółta dobrze
Przejrzystość -Dość mętny niezbyt dobrze, ale to wynika z obecności krwinek i kryształów
Odczyn -Słabo kwaśny dobrze

Białko -56,0 mg/dl niezbyt dobrze, ale w tym przypadku białko jest z krwinek, a nie z nerek, co zresztą potwierza stosunek białka do kreatyniny
Glukoza -Nieobecna ( -)
Ketony -Nieobecne ( -)
Barwniki krwi -Obecne ( +++ ) niedobrze, jest krwawienie do pęcherza, spowodowane prawdopodobnie kryształami

Barwniki żółciowe -Nieobecne ( -)
Urobilinogen -W normie
Osad moczu -Obfity, żółty, st.
Nabłonki wielokątne -Nieliczne w prep.
Nabłonki okrągłe -Pojedyncze w prep.
Leukocyty -1-2 wpw
Erytrocyty -Zaleg.niezb.gęst wpw niedobrze, jak już pisałam krwawienie

Opis: Świeże
Zmienione
Wyługowane

Wałeczki -Nie znaleziono
Kryszt. trójfosfor.am-magnez -Liczne w prep. niedobrze, to tak zwane struwity, które powodują ból, stan zapalny i krwawienie do pęcherza
Flora bakteryjna -Mierna dobrze, w domu nie da się pobrać moczu sterylnie
Kreatynina w moczu -285,0 mg/dl
Białko / kreatyniny -0,19 0,0 0,6 ~ dobrze
hej, postaram ci się pomóc, napisałam, które parametry są dobre, a czym trzeba się martwić i jak sobie z tym radzić
Kotka ma kryształy w moczu, radziałabym teraz zrobić jej jeszcze badanie krwi i rtg albo usg pęcherza, żeby się upewnić, czy oprócz kryształów (które są mikroskopowe) nie ma w pęcherzu jeszcze kamieni albo innych nieprawidłowości. Dobra wiadomość - to kotka, nie kocur, więc nie grozi jej raczej zatkanie cewki przez złogi kamieni.
Jeśli nie chce jeść karmy Urinary, to podawaj jej mokrą karmę, którą ona je, do tego suplementy zakwaszające mocz i działające osłonowo na pęcherz (tzn spytaj o to swojego weta), do tego coś na pobudzenie pragnienia, dobrze by było postawić jej fontannę. Kryształy się wytrącają, gdy mocz jest zbyt stężony lub za długo zalega w pęcherzu, to prosta reakcja chemiczna. Na pewno dostanie od lekarza leki przeciwzapalne i przeciwbólowe, antybiotyk i leki wspomagające, ale przy odpowiednim lezeniu i cierpliwości wyjdzie na prostą. A czy kotka miała ostatnio jakieś stresujące przeżycia?

Scandinavian Sleeping & Living

Edytowane przez esfira
Czas edycji: 2013-12-01 o 16:58
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 17:19   #3434
kraina _chichow
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
hej, postaram ci się pomóc, napisałam, które parametry są dobre, a czym trzeba się martwić i jak sobie z tym radzić
Kotka ma kryształy w moczu, radziałabym teraz zrobić jej jeszcze badanie krwi i rtg albo usg pęcherza, żeby się upewnić, czy oprócz kryształów (które są mikroskopowe) nie ma w pęcherzu jeszcze kamieni albo innych nieprawidłowości. Dobra wiadomość - to kotka, nie kocur, więc nie grozi jej raczej zatkanie cewki przez złogi kamieni.
Jeśli nie chce jeść karmy Urinary, to podawaj jej mokrą karmę, którą ona je, do tego suplementy zakwaszające mocz i działające osłonowo na pęcherz (tzn spytaj o to swojego weta), do tego coś na pobudzenie pragnienia, dobrze by było postawić jej fontannę. Kryształy się wytrącają, gdy mocz jest zbyt stężony lub za długo zalega w pęcherzu, to prosta reakcja chemiczna. Na pewno dostanie od lekarza leki przeciwzapalne i przeciwbólowe, antybiotyk i leki wspomagające, ale przy odpowiednim lezeniu i cierpliwości wyjdzie na prostą. A czy kotka miała ostatnio jakieś stresujące przeżycia?

Dziękuję Ci za odpowiedź A co z suchą karmą? Kotka generalnie chętniej jadła suchego Tasta niż mokrą Animondę

Fontannę oczywiście zamówię, mogłaby któraś z was polecić jakąś, bo nie chciałabym wyrzucić 200 zł w błoto.

Co do stresujących przeżyć... Mam w domu dwie kotki, rezydentka jest u nas ponad dwa lata, a 3 miesiące temu przygarnęłam bidę z podwórka. Niby jest okej, śpią razem i bawią się, myją wzajemnie... Ale niestety wydaje mi się, że starsza poczuła się zaniedbana- faktycznie nie bawię się z nią tak jak kiedyś, zanim maluch się pojawił. Już nad tym pracujemy z tż. Ale czy dopiero po trzech miesiącach mogła tak zareagować? W ogóle jest bardzo wrażliwa i nerwowa. Poza tym kotka ma nadwagę, waży ok 6,5 kg, po sterylizacji nam się tak roztyła, raczej pilnujemy jej jedzenia. Chociaż przyznam, że ostatnio chyba przesadziliśmy z suchym, ciężko jest kontrolować przy dwóch kotach ile które zjadło. Ja wsypię, później tż do pustej michy wsypie, wracam z pracy- pusto, też wsypię... Nasza wina. A i teraz rozdzielenie karmy Urinary i Tasta jest kłopotliwe. Mała, która wsuwa Tasta aż miło, nie chce jeść tego i próbuje podebrać starszej z jej miski. Wiem, że wszystko jest do ogarnięcia, ale odkąd starsza zachorowała to jestem jednym wielkim kłębkiem nerwów, samo złapanie moczu było wyzwaniem.
Stary 2013-12-01, 17:25   #3435
monika_sonia
KOTerator

Fontanna - mam Lucky Kitty i jestem zadowolona.

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2013-12-01 o 18:02
monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 17:42   #3436
kraina _chichow
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Fontanna - mam Lucky Kitty i nie jestem zadowolona.
Czemu? Właśnie nad nią się zastanawiam.
Stary 2013-12-01, 17:45   #3437
monika_sonia
KOTerator

cicha, ceramiczna, łatwa do umycia, nie przesuwa się, nie da się z niej wylać wody itp itd, ja widzę same zalety. w polsce teraz są dostępne zamienne rurki, pompy i szczotki do niej, więc już naprawdę nie widzę tych wad, o których kiedyś tu na wątku pisałam.

Stary 2013-12-01, 18:01   #3438
kraina _chichow
Rozeznanie

Cytat:
cicha, ceramiczna, łatwa do umycia, nie przesuwa się, nie da się z niej wylać wody itp itd, ja widzę same zalety. w polsce teraz są dostępne zamienne rurki, pompy i szczotki do niej, więc już naprawdę nie widzę tych wad, o których kiedyś tu na wątku pisałam.
Ale to jesteś czy nie jesteś zadowolona?

---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

Cytat:
Cytat:
Fontanna - mam Lucky Kitty i nie jestem zadowolona.
To jesteś czy nie jesteś zadowolona

Edytowane przez kraina _chichow
Czas edycji: 2013-12-01 o 18:00
kraina _chichow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 18:02   #3439
monika_sonia
KOTerator

Jestem jestem, chciałam tam napisać coś innego ale zmieniłam zdanie i zapomniałam usunąć nie .

Stary 2013-12-01, 18:20   #3440
kraina _chichow
Rozeznanie

Cytat:
Jestem jestem, chciałam tam napisać coś innego ale zmieniłam zdanie i zapomniałam usunąć nie .
Dzięki, skłaniam się do zakupu właśnie tej. A kot z niej chętnie pije?
Stary 2013-12-01, 18:23   #3441
Akostka
Raczkowanie

Cytat:
drugie zdjęcia świeża reakcja jak usłyszała gitarę, hahaha, ale się ubawiłam, nei widać tego ale najpierw się czołgała, a teraz jest wierną słuchaczką męża, hahah, w końcu ma fankę
Piękna kotka. Marzy mi się dwójka kotów czarny i biały.

Mój Tomcio tak mi pomaga kończyć pracę inżynierską
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg asd2013-12-01 18.12.15.jpg (86,5 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg asd2013-12-01 18.12.39.jpg (81,5 KB, 20 załadowań)
Akostka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 18:26   #3442
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Dzięki, skłaniam się do zakupu właśnie tej. A kot z niej chętnie pije?
Kotki piją tylko z fontanny, czasami jak wyłączę fontannę to siedzą przed nią i czekają kiedy będzie lecieć woda. Odkąd jest fontanna z miski wody nie wypiją.

Stary 2013-12-01, 18:56   #3443
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
tak, święta racja, obejrzałam Chama w dziale ze zdjęciami waszych/naszych pociech i sporo dałaś tam zdjęć.
Nie ukrywam, że z ogromną chęcią je oglądałam i lekką zazdrością.
Teraz, jak mam już swoją laskę w domu...no cóż... siostra i brat.
daj jakieś wyraźne zdjęcie Chama, w pozycji siedzącej, zwyczajnej, wrzucę obok Katyę, zobaczymy jak to będzie wyglądać, ok?

Oczywiście jak masz ochotę, wcale nie musisz hihi.
Zdjęcia są też w I części wątku

Mam takie, mogą być? Kiedyś też była dziewczyna, która miała białego kota
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg cham (1).jpg (47,0 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg cham (2).jpg (31,5 KB, 29 załadowań)
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 19:20   #3444
ZakkAtak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Zdjęcia są też w I części wątku

Mam takie, mogą być? Kiedyś też była dziewczyna, która miała białego kota
na szybko ale i tak mi się podoba:https://lh6.googleusercontent.com/-7...-no/k+v+ch.jpg

Stary 2013-12-01, 19:36   #3445
kraina _chichow
Rozeznanie

Cytat:
Właśnie kupuję na zooplusie to poidełko i mam pytanie- mam od razu kupić zapasową pompkę, filtr i wężyk? Ile czasu masz swoją fontannę i jak to jest z wymianą filtra itp?
Stary 2013-12-01, 19:38   #3446
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Fontannę oczywiście zamówię, mogłaby któraś z was polecić jakąś, bo nie chciałabym wyrzucić 200 zł w błoto.

(...) Ja wsypię, później tż do pustej michy wsypie, wracam z pracy- pusto, też wsypię... Nasza wina. A i teraz rozdzielenie karmy Urinary i Tasta jest kłopotliwe. Mała, która wsuwa Tasta aż miło, nie chce jeść tego i próbuje podebrać starszej z jej miski. Wiem, że wszystko jest do ogarnięcia, ale odkąd starsza zachorowała to jestem jednym wielkim kłębkiem nerwów, samo złapanie moczu było wyzwaniem.
Ja mam taką klik. Nie pamiętam dokładnie, ale już coś ok. 3-4 mies. (jak kupowałam to była po 119 zł).
U mnie się sprawdziła, stoi na komodzie skąd koty wskakują na parapet i ciągle słyszę jak chlipią. Grubcio często, Mała rzadziej, ale dzięki niej w ogóle zaczęła pić, wcześniej nie szło ją przekonać. Fajne jest to, że są aż 4 poziomy do picia (u góry z lewej taki strumień do góry, potem w bok (z tego Mała pije najczęściej), potem wodospad na dół i na samym dole największy pojemnik (stąd najczęściej Grubcio pije). Wlewam do niej wodę przefiltrowaną więc nie mam problemu z kamieniem. Jak jest pełna to praktycznie jej nie słychać.

Może powieście sobie jakąś kartkę i każdy niech zapisuje ile wsypał i kiedy albo stały grafik i odznaczać czy było dane?

Właśnie zapomniałam się pochwalić, że Mała wreszcie pije wodę
Z fontanny najczęściej, jeszcze udało mi się ją przekonać do takiego niskiego garnka (przyłapałam ją jak popijała mi z niego i jej go podarowałam), który stoi w kuchni.

Ja miałam dwa białe koty, z tym, że miały czarne ogonki

Edytowane przez daktylek1987
Czas edycji: 2013-12-01 o 19:40
daktylek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 20:04   #3447
czekooczekolada
Zakorzenienie

Nimfa20
prześliczny kociak

ja Wam przedstawiam mojego Franka jak był mały, Franka z Leonem ( ), i Franka teraz.
Eh za Leośkiem tesknie cholernie..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_49h71.jpg (83,7 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_49h74.jpg (79,6 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg tle.jpg (53,9 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_5024.jpg (45,4 KB, 32 załadowań)

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-12-01, 21:14   #3448
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję Ci za odpowiedź A co z suchą karmą? Kotka generalnie chętniej jadła suchego Tasta niż mokrą Animondę

Co do stresujących przeżyć... Mam w domu dwie kotki, rezydentka jest u nas ponad dwa lata, a 3 miesiące temu przygarnęłam bidę z podwórka. Niby jest okej, śpią razem i bawią się, myją wzajemnie... Ale niestety wydaje mi się, że starsza poczuła się zaniedbana- faktycznie nie bawię się z nią tak jak kiedyś, zanim maluch się pojawił. Już nad tym pracujemy z tż. Ale czy dopiero po trzech miesiącach mogła tak zareagować? W ogóle jest bardzo wrażliwa i nerwowa. Poza tym kotka ma nadwagę, waży ok 6,5 kg, po sterylizacji nam się tak roztyła, raczej pilnujemy jej jedzenia. Chociaż przyznam, że ostatnio chyba przesadziliśmy z suchym, ciężko jest kontrolować przy dwóch kotach ile które zjadło. Ja wsypię, później tż do pustej michy wsypie, wracam z pracy- pusto, też wsypię... Nasza wina. A i teraz rozdzielenie karmy Urinary i Tasta jest kłopotliwe. Mała, która wsuwa Tasta aż miło, nie chce jeść tego i próbuje podebrać starszej z jej miski. Wiem, że wszystko jest do ogarnięcia, ale odkąd starsza zachorowała to jestem jednym wielkim kłębkiem nerwów, samo złapanie moczu było wyzwaniem.
sucha karma jest zła, bo jest po prostu sucha, kot, który ma problemy z pęcherzem nie powinien jeść suchej karmy (zwłaszcza, jeśli kotka jest grubsza, bo zaraz będzie jeszcze miała problem z zaparciami) . Przewlekły stres i nadwaga to czynniki, które predysponują do rozwoju chorób pęcherza. Jeśli chcesz skutecznie walczyć z chorobą kotki, to trzeba też zadbać o poprawę stosunków między kotkami, czyli o to, żeby obie się czuły bezpieczne. Musicie kontrolować ilość pokarmu zjadanego przez kotkę, 6,5 kg to bardzo dużo dla średniego kota, chyba nie muszę mówić, jaki to ma wpływ na jej zdrowie i samopoczucie.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 21:20   #3449
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Właśnie kupuję na zooplusie to poidełko i mam pytanie- mam od razu kupić zapasową pompkę, filtr i wężyk? Ile czasu masz swoją fontannę i jak to jest z wymianą filtra itp?
Ja nie mam zapasowej pompki, będzie potrzeba to zamówię .
Wężyki niedawno zamówiłam i to polecam, bo z wężykami dostaniesz szczotkę .
Filtra nie mam, on chyba tylko wycisza fontannę, ale jest cicha i wg mnie filtr jest zbędny. To nie filtr jak przy innych fontannach filtrujący wodę .

A mam ją od sierpnia 2012. Wężyk wymieniłam jakieś dwa miesiące temu, zamówiłam zaraz po tym jak je wprowadzili do swojej oferty. Myję ją dwa razy w tygodniu, codziennie dolewam wodę.

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2013-12-01 o 21:33
Stary 2013-12-01, 23:17   #3450
Regista
Meravigliosa creatura

ZakkAtak, ależ piękna ta Twoja lalunia A jaka odważna
Nimfa20, Twoje cudo to też... cudo Łał!

Ja mam dziś kolejne zdjęcie z cyklu: koty i ich miny
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg G1.jpg (75,1 KB, 20 załadowań)

Edytowane przez Regista
Czas edycji: 2013-12-01 o 23:35
Regista jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości