![]() |
#241 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Film o śmierci nowo narodzonego dziecka
Cytat:
I co do tych miejsc gdy zwłoki leżą w domu kilka dni - no nie wiem, nawet w najmniejszych wioskach na końcu świata gdzie mam rodzinę, już się tego nie praktykuje. A nawet jeśli, to nie wiem czy chciałabym żeby moje małe dzieci w tym uczestniczyły. Jeśli dla kogoś nie jest dziwne wprowadzanie maluchów na porodówkę i kręcenie filmików ze śmiercią ich brata/siostry, to ja już nie wiem jakie są granice "dziwności" ![]() ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Eee jak niby dwulatek żegna członka rodziny jeśli uczestniczy w mszy z której nie rozumie kompletnie nic? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale myślisz, że te dzieciaki, na oko 4-5 letnie były tam cały czas i czekały aż maluch umrze? Myślę, że były chwilę, aby poznać brata i jednocześnie go pożegnać. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
nie uważam, że ten film jest w jakikolwiek sposób piękny, natomiast nie zamierzam krytykować rodziców tego dziecka za sam fakt jego nagrania. chcieli, nagrali, ot co.
natomiast wstawianie tego do internetu uważam za niesmaczne i średnio zrozumiałe.
![]() |
#244 |
Konto usunięte
|
No nie czekały cały czas ale ogólnie wydaje mi się że to trochę zbyt dramatyczne i drastyczne żeby maluchy w tym uczestniczyły. Dorosli sobie nie potrafią poradzić z taką sytuacją a co dopiero dzieciaczki (mówię już o uczestnictwie w śmierci)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
Mszy może nie rozumie, ale to co się dzieje wokół już tak.
![]() |
![]() |
#246 | |
BAN stały
|
Cytat:
W prywatnych domach bo w blokach nie wolno. Często jest to z biedy gdy rodzina wie , że jej nie będzie stać z zasiłku na zapłacenie za miejsce w domu pogrzebowym a często z szacunku i miłości do nieboszczyka ,aby jak najdłużej z nim być. Dziwne ale prawdziwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
Rodzice mieli kilka miesięcy czasu, aby je na to przygotować, oswoić z tym co się stanie. I na pewno nie byli przy samym momencie odejścia. Mało tego, myślę ze cała rodzina była pod opieką psychologów, psychiatrów, że wszystko zostało skonsultowane po wielu spotkaniach. Dziecięcą psychiką łatwo zachwiać, więc pewni by nie ryzykowali.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Konto usunięte
|
Nie znam żadnego genialnego dwulatka który zrozumie że odbywa się właśnie katolicki obrządek pożegnanie jego zmarłej babci.
No nie. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
BAN stały
|
Cytat:
W prywatnych domach to nawet w miastach. A szczególnie gdy zmarły umarł w domu a nie w szpitalu. Zamawia się trumnę, samemu nieboszczyka ubiera/pomoc sąsiedzka/. Tuż przed pogrzebem przyjeżdża ksiądz aby wyprowadzić z domu ciało. Jeśli kościół i cmentarz w pobliżu to wszystko odbywa się na piechotę, tylko nieboszczyk jedzie w aucie-karawanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Konto usunięte
|
Ciekawe stwierdzenie, szkoda tylko że jest różnica między gotowością 70 latka a 4 latka. Naprawdę nie trzeba być specjalistą zeby stwierdzić że niestety dzieci i ich pojmowanie abstrakcji, czy śmierci różni się trochę od pojmowania dorosłych
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że jest. Napisałam tylko, że dla każdego śmierć jest przeżyciem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
Nie możesz sobie odpuścić nie? Musisz znaleźć cokolwiek, aby się doczepić.
Piszesz o dzieciach w odpowiednim wieku, czyli w jakim? Gdzie jest ta granica, że ktoś jest gotowy na pogrzeby, na mówienie o śmierci? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem gdzie jest ta granica, masz przecież dzieci i wiesz że zależy to od dziecka bo granica jest płynna. Ale z pewnością żaden dwulatek aż tak fantastycznie gotowy na to nie będzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc jeśli granica jest płynna, może dzieci z filmu były gotowe, tym bardziej, że zapewne przygotowywane na to, przez wiele miesięcy przez rodziców i sztab specjalistów. Rok temu zmarł mój dziadek, mojej wówczas 5,5 letniej córki nie zabrała na pogrzeb, nie chodzi nawet o jej gotowość, tyle że nie widziałam sensu, aby na tym etapie jej życia pokazywać jej co dzieje się z człowiekiem po śmierci. Na cmentarz ze mną chodzi, wie że dziadek umarł, jest w niebie a jego ciało leży w grobie. W wieku dwóch lat nawet na cmentarz nie chodziła. Edytowane przez tamlin111 Czas edycji: 2013-12-01 o 19:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Tak, sztab specjalistów, do tego rząd i wojsko. Podejrzewam że jeśli ktoś ma na tyle ciekawą osobowość że wrzuca filmiki ze śmierci swojego dziecka na facebooka, to mógł stwierdzić że pozostałym dzieciakom nic się nie stanie jak będą w tym uczestniczyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tam nie ma pokazanej śmierci. Nie wydaje mi się aby było jak piszesz. No ale tego to się nie dowiemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#261 |
Konto usunięte
|
Ale wiesz dla mnie sam fakt zabierania całej rodziny w tym dzieci na salę szpitalną porodową, no nie wiem, ja wiem ze to jest Ameryka i tam całe rodziny siedzą w salach podczas porodu i jest to najzupełniej normalne. Ale nie każdy amerykanin jest taki.
Nie wiem, to jest trudny temat, ja wiem że ciążę bym przerwała, ale jeśli bym zdecydowała się tego nie robić z jakiś nieznanych mi obecnie powodów, to głęboko bym się zastanowiła zanim bym wprowadziła w to dzieci. O poronieniach dzieci się bardzo rzadko informuje, bo one też nie mają ani wiedzy biologicznej ani dojrzałości emocjonalnej żeby pojąć co się stało, więc nie wiem czemu wprowadzać je w takie zdarzenie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
Bez przesady. A co ten dwulatek ma coś z pamięcią, że nie przypomina sobie babci/dziadka/cioci itp., czy coś z oczami, że ich nie widzi. Może nie ogarnia dlaczego, ale kto leży to wie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
No nie wiem, uczestniczyłam w pogrzebie gdzie była też dziewczynka która miała wtedy coś ponad dwa latka i wiedziała kto był w trumnie, ale dziecku się to inaczej tłumaczy, tak na jego rozumek jeszcze
![]()
![]() |
![]() |
#264 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
a) byłaś tą dziewczynką i wiesz czy miała i jaką miała traumę b) byłaś jej matką która po kilku latach zauważyła efekty swojej decyzji? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jakie efekty zauważy? przed nią jeszcze dużo pogrzebów, musi czekać aż dziecko skończy18 lat żeby na pogrzeb zabrać? no przestań...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
BAN stały
|
Cytat:
Mnie to się kojarzy z czymś na zasadzie wstydzić się pokazać w bieliźnie, ale nie wstydzić się pokazywać w kostiumie kąpielowym. ![]() Nie wiem też skąd w ogóle w tym temacie wzięła się dyskusja o dzieciach, to czy powinny bywać na takich uroczystościach czy nie. Maluchy same sobie takich filmów na kompie nie puszczają. ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja droga wszyscy wiemy że rok w rozwoju dziecka, to ogromny skok, ale traumy z dzieciństwa po roku nie wychodzą. Mogą wyjść w kazdym momencie życia. A to ostatnie zdanie to mogłaś sobie podarować bo podobno rozmawiamy poważnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
Nie sądzę aby miała bo świadomie chciała w tym uczestniczyć, nie widziała zwłok, po prostu była w kościele między innymi ludźmi, którzy się modlili. Co tu traumatycznego? Że ktoś jej powiedział, że dziadzio odszedł?
![]() |
![]() |
#269 |
Konto usunięte
|
Wiesz, zrozumiałabym ze tak obstajesz przy swoim gdyby mój pogląd był jakiś mało popularny, ale podejrzewam że jeśli by popytać innych matek czy brały swoje maluchy na pogrzeby, to znalazłyby się takie co mają podobne zdanie do mojego. Tymczasem skończmy offtop.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:23.