Oświadczyny trochę inaczej :) - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-03, 01:20   #61
olenkasz
Zakorzenienie

Dot.: Oświadczyny trochę inaczej :)

Cytat:
Napisane przez Hayley__ Pokaż wiadomość
błagam, niech to będzie troll..
i tak, jak ktoś napisał - mysle że jak facet chce sie oświadczyć swojej kobiecie i chce byc zareczony, to żadna niesmialość nie stanie mu na przeszkodzie.
rozmawialiście już kiedyś w ogóle o waszej przyszłosci?
nie chce krakać, ale oswiadczajac mu sie, możesz rozpieprzyć ten wasz zwiazek.

---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:12 ----------

aha, 94 to rocznik?
jak tak to jestes jeszcze bardzo młoda.. wstrzymała bym sie na Twoim miejscu z tym "szalonym pomysłem", o ile zalezy Ci na zwiazku .

jeeeeeju, na co ten tani dramatyzm?

no generalnie jak chcesz, to się oświadczaj. zrób to tak, jak uważasz za stosowne i jak sobie wymarzyłaś, że to zrobisz.
zegarek chyba jest lepszym pomysłem, takie sygnety są w mojej opinii nieco kiczowate
Stary 2013-12-03, 01:49   #62
Skarfejs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natka 94 Pokaż wiadomość
Zaskoczyłaś mnie. Naprawdę są jeszcze osoby, które uważają to za coś dziwnego i uznają tylko taki stereotypowy podział ról, czyli mężczyzna ma być stroną dominującą, a kobieta do garów?
To, że ktoś nie wyobraża sobie aby to kobieta oświadczała się mężczyźnie, nie oznacza, że twierdzi, że miejsce kobiety jest kuchnia a facet jest panem i władcą. Nie dorabiaj niepotrzebnej ideologii.

Chcesz się oświadczyć bo twierdzisz, że Twój facet jest nieśmiały. Nie wiem jak trzeba być nieśmiałym, aby wstydzić się powiedzieć swojej kobiecie, że chce się być z nią do końca życia Nie pomyślałaś, że to nie nieśmiałość a fakt, że Twój mężczyzna nie jest jeszcze gotowy na ślub? Poruszaliście w ogóle tę kwestię?
Co do samego pomysłu nie będę oryginalna: dla mnie to odebranie męskości. O ile pytanie "Czy chciałbyś spędzić ze mną resztę życia" itp. w jakiejś miłej, romantycznej sytuacji jest jak dla mnie do przyjęcia, tak ten cały cyrk z klękaniem i wręczaniem zegarków czy innych błyskotek jest po prostu kastracją wybranka.
Stary 2013-12-03, 03:43   #63
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szynka_w_toscie Pokaż wiadomość
Nie chodzi chyba o "jakiś tam ludzi" tylko Twoich bliskich - rodzinę czy przyjaciół. Jak się zapytają o oświadczyny to odpowiesz "Nie chcę o tym mówić. To nie wasza sprawa." ?
Pogrubione - No to wybacz, nie zrozumiem tego nigdy. Chyba, że wszystkie "pierwsze kroki" w Waszym związku ty robiłaś np. propozycja pierwszej randki.
Hm... a co jest złego w takiej odpowiedzi? Albo w lakonicznym "miło", "cudownie", "tak po naszemu"?
Mój partner nie znosi opowiadania o swoim życiu komukolwiek - rozmawia ze mną, czasem ze swoją przyjaciółką - resztę dyskusji albo ucina albo zbywa w podobny sposób - jeśli kiedyś się zaręczymy wątpię by komukolwiek opowiadał jak to wyglądało. I co w tym złego?
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 09:55   #64
201803090921
Konto usunięte

A ja napiszę tak: jeśli takie rozwiązanie pasuje obojgu partnerom, to jaka różnica czy zaręczyny są tradycyjne, czy nie? Nie wszyscy jesteśmy odlani z jednej matrycy, bogowie...
Tylko Autorko, musisz być pewna, że nie urazisz tym swego mężczyzny. Sygnet...yyyy....kojarzy mi się z Cyganami, albo tandetną pseudoszlachtą, ale jakiś fajny zegarek - czemu nie?
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 10:56   #65
linaya
astro-loszka

A co byś zrobiła, gdyby odmówił?

Załóżmy, że zaplanowałaś romantyczną niespodziankę. Zabukowałaś wyjazd do Paryża, jest zachód słońca, romantyczna knajpka, w tle rzewne ballady, kelner otwiera szampana, Ty wyjmujesz sygnet/zegarek/inny prezent, wypowiadasz to pytanie, a on...odmawia. Co wtedy?
Stary 2013-12-03, 11:25   #66
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
A co byś zrobiła, gdyby odmówił?

Załóżmy, że zaplanowałaś romantyczną niespodziankę. Zabukowałaś wyjazd do Paryża, jest zachód słońca, romantyczna knajpka, w tle rzewne ballady, kelner otwiera szampana, Ty wyjmujesz sygnet/zegarek/inny prezent, wypowiadasz to pytanie, a on...odmawia. Co wtedy?
no właśnie..... może TERAZ on jeszcze NIE CHCE....

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 11:34   #67
paula78
Zakorzenienie

W takich okolicznosciach i z cała scenerią zrobisz z faceta ostatniego fujarę.

Nie oświadczałam się facetowi, ale zapytałam "może byśmy wzieli ślub?" ot tak przy kotlecie i już.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 12:13   #68
Clemence
Zakorzenienie

Nie wiem,dla mnie to jednak nie to,zeby sie facetowi oswiadczac.. dziewczyna jest o wiele inna niz facet,to on powinien to zrobic,nie dlatego,ze to glupota itd.
Tylko facetom się gorzej ustatkowac, oni dluzej mysla.Dziewczyny od razu są nastawione na ciepło,związek - ze względu na bycie matkami a facet nie.
Więc dlatego lepiej jak to on się oświadczy,ale jak juz chcesz to zrobic,to wybralabym to co was oboje interesuje, jacy jestescie.Nie kazdy jest mega romantykiem np

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 12:44   #69
SaMa
Zadomowienie

yyy?

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
W takich okolicznosciach i z cała scenerią zrobisz z faceta ostatniego fujarę.

Nie oświadczałam się facetowi, ale zapytałam "może byśmy wzieli ślub?" ot tak przy kotlecie i już.
otoz to.
na miejscu faceta po takiej oswiadczynowej szopce zwialabym, gdzie pieprz rosnie...

Edytowane przez SaMa
Czas edycji: 2013-12-03 o 13:01
SaMa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 12:50   #70
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SaMa Pokaż wiadomość
yyy?

otoz to.
jak faktycznie masz 19 lat a twoj facet jest w podobnym wieku, to daj mu dorosnac do slubu.
na miejscu faceta po takiej oswiadczynowej szopce zwialabym, gdzie pieprz rosnie...

autorka ma 19 ma lat i chce się oświadczać?
aha
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 12:53   #71
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nowekonto_ona Pokaż wiadomość
Na razie luźno rzucam ten temat, sama jeszcze nie wiem jak potoczy się wiele kwesti, może mnie zainspirujecie, opiszecie swoje doświadczenia. Próbowałam sie poradzić mojej przyjaciółki to mnie najzwyczajniej wyśmiała no, ale trudno. Dodam, że mam 27 lat, mój TŻ też.
Cytat:
Napisane przez SaMa Pokaż wiadomość
yyy?

otoz to.
jak faktycznie masz 19 lat a twoj facet jest w podobnym wieku, to daj mu dorosnac do slubu.
Cytat:
Napisane przez Shira Yuki Pokaż wiadomość

autorka ma 19 ma lat i chce się oświadczać?
aha
jak Wy czytacie?

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-03, 12:57   #72
SaMa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
jak Wy czytacie?
faktycznie, przeczytalam o roczniku 94, ale dotyczylo to jednej z wypowiadajacych sie

btw, jak autorka rzeczywiscie ma 27 lat, to uwierzyc nie moge, ze wpadla na taki "romantyczny" pomysl...
jesli jej wybranek tez ma 27 lat, to nie oswiadcza sie bo po prostu nie chce, niesmialosc to kiepskie wytlumaczenie...

Edytowane przez SaMa
Czas edycji: 2013-12-03 o 13:01
SaMa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 13:15   #73
Karinio
Zakorzenienie

Yyy,no autorko rób co chcesz
Aczkolwiek,mnie to trąci desperacją wkoncu masz/macie już po 27 lat,facet się ociąga i chcesz mu się oświadczyć.Powodzenia
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 14:39   #74
_ema_
Zakorzenienie

Ja już swoje zdanie wypowiedziałam, ale chcę jeszcze coś uzupełnić.

Myślę, że problem autorki jest bardziej złożony, niż to, że wpadła na durny i poniżający faceta pomysł.

a) ona chce się oświadczyć, bo facet się nie oświadcza. Ona zaślepiona wizją białej sukienki oraz wewnętrznym 'ja chcę' tłumaczy sobie to nieśmiałością, ale prawda jest taka, że facet nie jest gotowy. Jakby był, to sam by małżeństwo zaproponował.

b) ona uważa, że jest nowoczesna, niezależna i odważna, więc pie*rzy konwenanse, albo przynajmniej tak sobie wytłumaczyła swój dziwny pomysł. A tak na prawdę, gdyby była super krejzolką, co to ma gdzieś tradycje robi wbrew i wszystkim to wykrzyczy, to nie byłoby tego tematu. Przez chwilę będzie buntowniczką, a potem przyjdzie moment opowiedzenia rodzicom, przyjdą pytania koleżanek 'pokaż pierścionek', przyjdą cioteczki pytające 'a jak on to zorganizował', albo z jego strony - koledzy pytający 'ile dałeś za pierścionek? Bo ja swojej zosi też lanuję coś kupić...', teściowa mówiąca 'mój duży synek taki dorosły, powiedz jak to było' etc etc. Owszem - mogą powiedzieć - to nie Wasza sprawa, mogą uciąć krótkim 'miło'. Co nie zmienia faktu, że zarówno z jej jak i z jego strony będzie rosła frustracja, że nie było tak jak powinno.

A i tak założyłam, że jakimś cudem facet te oświadczyny przyjmie. Bo ogólnie, to nie sądzę, żeby był tak zdesperowany.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 15:21   #75
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Dla mnie najlepszy motyw w całym wątku to 'Mam totalnie gdzieś co inni mówią, ale założę nowe konto, żeby nikt nie wiedział, że ja to ja' nic dodać, nic ująć

Wysłane z mojej el dziewiątki
Stary 2013-12-03, 16:24   #76
GrumpyCat
Wredny kotecek

Strasznie wali desperacją. Wg mnie narobisz sobie mega obciachu i bardzo stracisz w oczach faceta (i ewentualnie rodziny też)
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 17:10   #77
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
JCo nie zmienia faktu, że zarówno z jej jak i z jego strony będzie rosła frustracja, że nie było tak jak powinno.
A jak być POWINNO?
Za standard uważa się małżeństwa - jak się żyje bez ślubu, to ludzie trują, "czemu tak?" i rośnie frustracja, że nie jest tak jak powinno.
Za standard uważa się kobiety rodzące dzieci - jak się ich nie chce, bądź nie może mieć, ludzie trują "czemu tak?" i rośnie frustracja, że nie jest tak jak powinno.
Za standard uważa się pary heteroseksualne - jak się kocha osobę tej samej płci, to ludzie trują, "czemu tak?" i rośnie frustracja, że nie jest tak jak powinno.
Za standard uważa się pary o "pasującym" wyglądzie, zarobkach itp. - jeśli coś się nie zgadza, to ludzie trują, "czemu tak?" i rośnie frustracja, że nie jest tak jak powinno.

Sytuacja którą opisałaś też opiera się na tym, że rośnie frustracja, bo ktoś coś powiedział, marudził, nie zgodził się, chciałby dla mnie czegoś innego, a nie dlatego, że czuję się źle z tym jak wygląda moje życie. Czy tak być powinno?
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 17:17   #78
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hibiku Pokaż wiadomość
A jak być POWINNO?
Mówimy o kobiecie tak sfrustrowanej wizją białej sukienki, że gotowa jest klękać na kolana z zaręczynowym zegarkiem dla Misiaczka.
Zagrajmy w grę - Ty zgadujesz, jak wyglądała jej idealne wersja wydarzeń, a ja oceniam

Frustracja będzie rosnąć, bo ona chce oświadczyn, ślubu, deklaracji i zaangażowania misiaczka. Jakby nie chciała, to by nie planowała takich szopek. Wtedy ok, nie każdy musi to lubić i nawet ludzkie gadanie nic nie zmieni. Z niej ta chęć kapie i jeśli zostanie jej to odebrane na zawsze oraz połączone w wiecznym ukrywaniem prawdziwej wersji wydarzeń, to uwierz - prędzej czy później się z niej wyleje żal.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 10:07   #79
201803090921
Konto usunięte

Takie małe pytanie, nieco obok tematu:

Yyyy...na serio ludzie pytają innych o szczegóły zaręczyn? Nigdy nie spotkałam się z czymś takim i nawet nie wyobrażam sobie opowiadania komukolwiek o tak osobistej chwili, naprawdę.
Stary 2013-12-04, 10:23   #80
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość

Yyyy...na serio ludzie pytają innych o szczegóły zaręczyn? Nigdy nie spotkałam się z czymś takim i nawet nie wyobrażam sobie opowiadania komukolwiek o tak osobistej chwili, naprawdę.
Mnie też to trochę dziwi, do głowy by mi nie przyszło, żeby kogoś pytać, a i mnie nikt nie pytał w sumie.... To dość osobista chwila jakby nie patrzeć i jak ktoś chce opowiadać to ok, ale sama bym nie zapytała.

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-04, 10:33   #81
wiktoriol
Raczkowanie

Cytat:
Mnie też to trochę dziwi, do głowy by mi nie przyszło, żeby kogoś pytać, a i mnie nikt nie pytał w sumie.... To dość osobista chwila jakby nie patrzeć i jak ktoś chce opowiadać to ok, ale sama bym nie zapytała.
O ludzie, piszecie że to takie osobiste, jakbyście co najmniej goli po parku narodowym w tym czasie biegali

Tak, ludzie pytają, zwłaszcza koleżanki i rodzina. A pytają, bo teraz jest "moda" na oświadczyny w kinie, centrum handlowym, wśród tłumów ogólnie rzecz biorąc. A innym się takie widowiska podobają.

No i nawet jeżeli Wasz Tż przygotuje wam kąpiel w domu z kieliszkiem szampana i wtedy się oświadczy, to czy obedrze Was to z intymności jak powiecie to właśnie tak ogólnie?
Chyba jestem bardzo dziwna, bo kompletnie nie rozumiem osób, które piszą że to takie "osobiste".
wiktoriol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 10:47   #82
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:

Może nie zawsze o szczegóły, ale minimum to każą dziewczynie pokazać pierścionek, a wtedy co? Mówi że nie ma, bierze rękę tż i pokazuje jego zaręczynowy sygnet/zegarek
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 11:10   #83
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiktoriol Pokaż wiadomość
O ludzie, piszecie że to takie osobiste, jakbyście co najmniej goli po parku narodowym w tym czasie biegali
Też tego nie rozumiem. Pewnie, że to osobista chwila i chciałabym ja spędzić tylko z partnerem itp. Ale żeby aż tak, że z przyjaciółka czy z rodzeństwem nie moc o tym później porozmawiać? Ba, nawet nie wyobrażać sobie, że oni mieliby ochotę zepytać? To o problemach mogę porozmawiać, a jak już coś takiego fajnego się dzieje to 'Hola, hola, nie zapędzaj się. To zbyt osobiste'. Bez przesady.

Stary 2013-12-04, 11:14   #84
201803090921
Konto usunięte

Cytat:

Tak, ludzie pytają, zwłaszcza koleżanki i rodzina. A pytają, bo teraz jest "moda" na oświadczyny w kinie, centrum handlowym, wśród tłumów ogólnie rzecz biorąc. A innym się takie widowiska podobają.

No i nawet jeżeli Wasz Tż przygotuje wam kąpiel w domu z kieliszkiem szampana i wtedy się oświadczy, to czy obedrze Was to z intymności jak powiecie to właśnie tak ogólnie?
Chyba jestem bardzo dziwna, bo kompletnie nie rozumiem osób, które piszą że to takie "osobiste".

Ja nikogo o to nie pytałam, mnie też nie pytano, dlatego się dziwię. Po prostu moje środowisko nie ma w zwyczaju klepać ozorami na każdy możliwy temat.

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Może nie zawsze o szczegóły, ale minimum to każą dziewczynie pokazać pierścionek, a wtedy co? Mówi że nie ma, bierze rękę tż i pokazuje jego zaręczynowy sygnet/zegarek
To bierze i pokazuje, jak ma odwagę powiedzieć A to niech ma odwagę powiedzieć B
Stary 2013-12-04, 11:19   #85
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
Po prostu moje środowisko nie ma w zwyczaju klepać ozorami na każdy możliwy temat.
Każdy możliwy? Kurde, to ja już nic nie rozumiem. Dla mnie oświadczyny oznaczają jakiś poważny przełom w życiu, a przynajmniej decyzje o tym przełomie. To bardzo daleko od każdego możliwego tematu. I nie mówię o głośnej rozmowie w kubie ze wszystkimi przy stoliku, ale też nie wyobrażam sobie, że mogłabym być urażona gdyby przyjaciółka przy winie chciała o coś spytać.
Ale ok, ja to ja i z przyjaciółkami i rodzeństwem mogę pogadać o wszystkim i nie widzę niczego strasznego w temacie oświadczyn. Dlatego nie rozumiem.

Stary 2013-12-04, 11:22   #86
vouvray
Zadomowienie

a ja sobie z kolei nie wyobrażam, żeby taką informacją nie podzielić się z przyjaciółkami, siostrami, mama, tatą. Przecież jak kiedyś powiem przyjaciółce, że się zaręczyłam, to nie odpowie 'ok', tylko zaraz zacznie się lawina pytań, gdzie, jak, kiedy i ''pokazuj pierścionek''. Dla niektórych może to być 'klepanie ozorami', a dla mnie to jest po prostu przyjaźń i nie zamieniłabym tego na nic innego
vouvray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 11:23   #87
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:

Mnie nikt nie pytał, no ale znajomi, przyjaciele i rodzina wiedzą, że nie lubię klepać z każdym o wszystkim....

Ja już jestem po fakcie dawno, ale co do pogrubioneg gdyby odbyło się to w ten sposób to wg mnie tak.

Cytat:
Ja nikogo o to nie pytałam, mnie też nie pytano, dlatego się dziwię. Po prostu moje środowisko nie ma w zwyczaju klepać ozorami na każdy możliwy temat.
u mnie tak samo

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-04, 11:23   #88
vouvray
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
Ale ok, ja to ja i z przyjaciółkami i rodzeństwem mogę pogadać o wszystkim i nie widzę niczego strasznego w temacie oświadczyn. Dlatego nie rozumiem.
Dokładnie tak

I używanie wyrażenia 'klepać o wszystkim' w kontekście zaręczyn to dla mnie nieporozumienie.

Edytowane przez vouvray
Czas edycji: 2013-12-04 o 11:26
Stary 2013-12-04, 11:25   #89
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vouvray Pokaż wiadomość
a ja sobie z kolei nie wyobrażam, żeby taką informacją nie podzielić się z przyjaciółkami, siostrami, mama, tatą. Przecież jak kiedyś powiem przyjaciółce, że się zaręczyłam, to nie odpowie 'ok', tylko zaraz zacznie się lawina pytań, gdzie, jak, kiedy i ''pokazuj pierścionek''. Dla niektórych może to być 'klepanie ozorami', a dla mnie to jest po prostu przyjaźń i nie zamieniłabym tego na nic innego
a my powiedzieliśmy jakieś 3 tyg po fakcie i ten czas gdy nikt nie wiedział był właśnie najfajniejszy, bo właśnie wiedzieliśmy tylko my i cieszyliśmy się tym i nie było tego pierdyliarda pytań

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-04, 11:30   #90
vouvray
Zadomowienie

Cytat:
a my powiedzieliśmy jakieś 3 tyg po fakcie i ten czas gdy nikt nie wiedział był właśnie najfajniejszy, bo właśnie wiedzieliśmy tylko my i cieszyliśmy się tym i nie było tego pierdyliarda pytań
No i właśnie tutaj się różnimy, bo niektóre kobiety czują potrzebę podzielenia się taką ważną informacją z siostrą, mamą, tatą, przyjaciółką etc i same by zadzwoniły. Mi te pytania na temat zaręczyn by nie przeszkadzały, moi bliscy są dla mnie ważni i jeśli coś się w ich życiu dzieje dobrego/złego to dla mnie również jest to istotne i wcale nie uważam, że dzielenie się smutkami/radościami to klepanie ozorem.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości