|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Co wam się podoba na weselach a co nie ? Stereotypy, tradycje, nowe trendy.
nie ma mięsnego jeża, są bananowe delfiny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Dot.: Co wam się podoba na weselach a co nie ? Stereotypy, tradycje, nowe trendy.
drabineczka - No niestety, nie oszukujmy się, na weselach bywa kiczowato
![]() _Shiloh_ - Znajomi mieli wiejski stół, ale ładniej przystrojony, bez sztucznych kwiatów. Jedzenie podawali kelnerzy, z tym że nie ładowali Ci nic na talerz - kładli na stół wazę pełną pysznego (!) rosołu, obok tace z mięsem, michy pełne ziemniaków i do tego różne rodzaje surówek. Jak ktoś nie chciał schabika, to jadł np kurczaka z ananasem (później podawano owoce, ciasta, potem zimne dania, potem znowu ciepłą zupę - barszcz i żur a do tego dobry bigos; po sali cały czas chodzili kelnerzy pytając czy ktoś nie chce kawy/herbaty). Lubię takie rozwiązania, nie mam problemu z nałożeniem sobie samej odpowiedniej dla mnie porcji. Jeden chłop weźmie 2 wielkie kotlety, ktoś inny małego dewolaja, no problemo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
O surówki, lubię. Lubię też warzywa na ciepło. Ostatnio na weselu jadłam taką cudowną sałatkę ze świeżych brokułów, że jak przyleciałam do domu to pierwsze co zrobiłam to wygooglowałam ją
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
kwiatki na kiełbasie ![]() http://i.st-firmy.net/93sc1zl/wiejski-stol-strzyzew.jpg http://zajazdmichalowka.pl/galeria/tn/wedliny.JPG Ale takei dla mnie to obrzydliwe ![]() takie pęty wiszace to jak wystawa sklepu masarskiego albo jak flaki wybebeszone ![]() Cytat:
![]() I te cukierki i truskawki wplątane miedzy liscie ananasa wygląda to jakby ktos sie po pijaku sie bawił jedzeniem \ Edytowane przez Dione Czas edycji: 2013-12-03 o 22:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Na jednym weselu na którym byłam furrorę zrobiła sałatka z makaronem ryżowym. Prosta, a przepyszna. Zrobiłam kiedyś dawno w wynajmowanym mieszkaniu, to doszło do walki na widelce :P
Dione - rzeczywiście niezbyt estetycznie to wygląda :P Rozumiem kilka pętek, a nie pół masarni wywiesić ![]() Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 Czas edycji: 2013-12-03 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
nie lubię też czegoś takiego...
![]() mam to jeść, patrzeć się na to, czy o co chodzi? Ani to ładne ani nic ... ale to juz mi sie podoba :< ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;44006701]
_Shiloh_ - Znajomi mieli wiejski stół, ale ładniej przystrojony, bez sztucznych kwiatów. Jedzenie podawali kelnerzy, z tym że nie ładowali Ci nic na talerz - kładli na stół wazę pełną pysznego (!) rosołu, obok tace z mięsem, michy pełne ziemniaków i do tego różne rodzaje surówek. Jak ktoś nie chciał schabika, to jadł np kurczaka z ananasem (później podawano owoce, ciasta, potem zimne dania, potem znowu ciepłą zupę - barszcz i żur a do tego dobry bigos; po sali cały czas chodzili kelnerzy pytając czy ktoś nie chce kawy/herbaty). Lubię takie rozwiązania, nie mam problemu z nałożeniem sobie samej odpowiedniej dla mnie porcji. Jeden chłop weźmie 2 wielkie kotlety, ktoś inny małego dewolaja, no problemo ![]() No i takie coś to rozumiem. O wiele bardziej lubię porządne, swojskie jedzenie na weselu niż wymyślanie jakiś cudów chińsko/bułgarsko/hiszpańskich ![]() Niestety ugotować dobrą, polską potrawę nie jest łatwo. Tak samo jak mieć dobre mięsiwo, kiełbaskę czy smalec na wiejskim stole ![]() Nie podobają mi się upięte koki na głowach z brokatami, kwiatkami, spineczkami itp. Podoba mi się na weselach pomysł aby zamiast kwiatów kupić dobre wino lub książkę dla młodych. Podoba mi się kiedy daje się alternatywę dla gości nie pijacych wódki, jest stolik na którym stoją wina, whisky lub zwykłe piwko jak ktos ma ochotę ![]() Aaa i byłam na weselu gdzie był też stół (nie wiem jak go nazwać) gdzie były przepyszne wędzone ryby, najróżniejsze rodzaje, sery żółte najróżniejszego gatunku, pleśniowe itp. Pół wesela kursowałam do tego stołu ![]() Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-12-03 o 22:25 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to drugie super o,co jeszcze mi się nie podoba ![]() ![]() W ogóle w standardowych (nie mylić z tradycyjnymi) weselach mało co mi się podoba ![]()
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2013-12-03 o 22:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A o pękającym balonie nie słyszałam xD Ale zenada. Ja z powodu napinki i dupościsku nie chcę mieć nigdy własnego wesela. Coś czuję, że starałabym się wszystkim dogodzić, a to byłoby niemożliwe, bo mam znajomych bawiących się w różnych klimatach (metali, fanów polskiego rapu, elektroniki), a przy tym małą spokojną rodzinę. Gdzie tu byłoby miejsce dla mnie? Jak mogłabym połączyć tak różne Światy? Ze znajomymi jeszcze bym sobie poradziła, ale co z osobami w starszym wieku? Nie mam pojęcia jak takie osoby zabawiać, jaką muzykę dla nich dobrać. Nie nie nie :P Nie mówiąc o tym, że część rodziny pewnie by prędzej z płaczem uciekła, niż przyszła na "pseudo-wesele" po "pseudo-ślubie" (zamierzam brać tylko cywilny). Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 Czas edycji: 2013-12-03 o 22:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Carving to "sztuka"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
aj no,bez przesady
![]() ![]() oo,i wychodzenie przez parę młodą na sesję zdjęciową na kilka godzin też mi się nie podoba,i więszkość sesji ślubnych ![]() To dla odmiany napiszę co mi się podoba :-] naturalny ,elegancki look panny młodej impreza w gronie bliskich a nie 200 osób z których połowę widziało się raz w życiu
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Delfiny z bananów
![]() ![]() ![]() Nie no to wymiata, zrobię na najbliższą imprezę dla jaj, już widze miny znajomych ![]() A mi w ogóle się nie podobają na weselach podziękowania dla rodziców... Jeszcze nigdy nie widziałam na żywo takich "uczciwych". Zazwyczaj ta sama szopka: wiejskie cudownych rodziców mam, prezenty: fotoalbum zdjęć od ślubu rodziców poprzez dzieciństwo dziecka aż do teraz plus kosz ze słodyczami ( lub ostatni hit filmy z karteczkami w stylu "dziękujemy za bla bla bla"), łzy itp.. Tym bardziej jak się wie, że ktoś nie ma super przyjacielskiego kontaktu z rodzicami tylko sandardowy lub wręcz słaby. Ja podziękuję rodzicom po błogosławieństwie w domu, bo ani ja ani mój TZ nie jesteśmy wylewni w okazywaniu uczuć do innych osób niż my sami, a już na pewno nie w towarzystwie 100 osób.
Raz królewna złotowłosa cudny miała sen, że splatała złote włosy, złociste jak len. I przyszedł do niej grajek, na skrzypcach zaczął grać i mówi: Pójdź, królewno konwalie ze mną rwać. Pójdź, pójdź... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Jak ja dawno nie byłam na żadnym weselu- ponad 10 lat. Jakoś za nimi nie tęsknie, poza tym studniówki i osiemnastki w moich stronach niebezpiecznie przypominają wesela.
A elementy podstawowe dla mnie to: -Okropny zespół (serio przed tą długą przerwą byłam na kilku i zawsze fałszowali niemiłosiernie, ale najgorszy był zespół na mojej studniówce, walc w ich wykonaniu przypominał muzykę graną na akordeonie w tramwaju). -Okropne sukienki (choć panny młode chyba zazwyczaj miał klasę) -Mnóstwo rozwydrzonych dzieci, sama grywałam w odbijanie balona nad jedzeniem -Oczywiście kiczowate dekoracje -Akurat jedzenie zazwyczaj mi smakowało, choć sałatek z majonezem wolałam nie tykać -Oczepiny, największy idiotyzm świata Ale mimo wszystko uważam, że te wesela miały jakiś urok. Ja bywałam na takich wiejskich, organizowanych w remizach. Nie było widać totalnego przepychu, raczej swojskość. Owszem wszystko było do bólu kiczowate, ale takie przyjazne. Ja jednak nie zamierzam mieć wesela, szczególnie takiego. O ile jako gość mogę to przeżyć, to nie chciałabym za to płacić i firmować "sobą". Ogólnie idea wesela nie podoba mi się, taka mieszanka pokazania bogactwa i zebrania pieniędzy. Radością chętnie podzieliłabym się z najbliższą rodziną, a nie ciotkami, które pierwszy raz w życiu zobaczę. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2013-12-04 o 01:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Mnie ogólnie dziwi,że są jeszcze tacy kamerzyści,co kamerują gośći jedzących obiad.Byłam na takim weselu z ok 4 miesiące temu,to ktoś kamerzystę zrąbał tzn powiedział,że chce spokojnie zjeść a nie że zaraz do talerza wejdzie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Większość rzeczy na weselach mnie irytuje, ale najbardziej:
rosół- najzwyklejsza zupa i w dodatku ciężko się go je- makaron w trakcie ''wciągania'' lubi rozchlapywać zupę ![]() pierwsze tańce- te ćwiczone od miesięcy, rodem z mistrzostw (zazwyczaj wyglądają pokracznie) i te ''zabawne''- czyli najpierw powaga, a później, któż by się spodziewał, nagła zmiana muzyki i jakieś dziwne wygibasy. Wiecie, o co mi chodzi ![]() podziękowania dla rodziców- pominę ''Cudownych rodziców'', ale sama idea jest dla mnie niezrozumiała. Jeżeli będę chciała podziękować rodzicom, to zrobię to kameralnie, a nie przed kupą gości. Dla mnie taka pokazówka. ilość kosztem jakości- zazwyczaj widać w przypadku jedzenia. zapraszanie stosunkowo bliskiej rodziny (jeżeli chodzi o pokrewieństwo), ale niewidzianej od x lat i niepozostającej w kontakcie.
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2013-12-04 o 01:53 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
NA MINUS:
- mentalność pt. "zastaw się, a postaw się" - spraszanie, a wręcz istny spęd nawet dalekiej rodziny (nieraz nigdy nie widzianej), oby się pokazać, a potem narzekanie, że się "nie zwróciło", "Józek dał do koperty tylko 200 zł", "kredyt musimy spłacać przez najbliższe 10 lat", - nie liczenie pewnych kosztów realnie - np. wysokie wymagania co do menu, przy jednoczesnej chęci zapłacenia jak najmniej - kończy się to potem podawaniem byle czego (w dodatku z poprzedniej imprezy ![]() - niedostosowanie miejsca (sali) do ilości gości, - jeżeli zaprasza się większą ilość dzieci, to nieprzygotowanie dla nich jakichś rozrywek, kącika, - brak pomocy ze strony zapraszających - niepoinformowanie przyjezdnych gości gdzie mogą sobie zarezerwować nocleg, niezapewnienie im transportu (nie trzeba za nich płacić, ale uważam, że należy im w tym pomóc, dowiedzieć się takich szczegółów, odpowiednio wcześniej poinformować ich co, gdzie, za ile), - "Cudownych rodziców mam" - nawet jak nie mam, odstawianie szopki z bukietami i podziękowaniami nawet w przypadku, gdy ojciec chleje i się rodziną nie przejmuje od lat, a matka nienawidzi przyszłego małżonka córki; generalnie, nawet jeżeli rodzice są fajni, to robienie z tego obowiązkowego punktu programu jest kiczowate, - zabawy w stylu "niech Ania przeciągnie Jaśkowi jajko przez spodnie, jakie to zabawne", - silenie się na wymyślne dekoracje stołów, które nie są ani ładne, ani praktyczne; zresztą to samo w przypadku jedzenia, - oczekiwanie, że goście wyskoczą z ostatniego grosza, liczenie ile "za talerzyk" i generalnie na to, że goście sfinansują wesele oraz jeszcze zostanie "na prezent", - nie podoba mi się zwyczaj dawania prezentów i kopert zaraz po ceremonii zaślubin - uważam, że to powinien być moment na szczere życzenia, a nie cmok-cmok, koperta, myk koperta do koszyczka świadkowej; robi się potem z tego moment liczenia w myślach kopert, a nie po prostu składania życzeń, ewentualnie dania kwiatów, - na koniec dno dna: filmowanie momentu wręczania kopert, żeby potem sprawdzać po kolei kto ile dał. NA PLUS: - nie ma już takiego chlania na umór jak kiedyś, - część osób wyłamuje się z głupich pseudo-tradycji i robi jednak wesela w bardziej eleganckim lub po prostu normalnym stylu. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-12-04 o 07:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Delfiny z bananów
![]() Nie byłam na wielu weselach, ale często oglądałam z ciocią, która kiedyś nie miała wideo i przychodziła oglądać do nas ![]() Najgorsze jak dla mnie są te weselne zabawy- wspomniane przeciąganie jajka przez spodnie, ściąganie podwiązki zębami itp., ale przede wszystkim modne kiedyś - całowanie się osób, które złapały welon i krawat po oczepinach. Nie wiem czy wszędzie to było popularne, ale w moich stronach dawniej tak, zawsze się bałam, ze złapie welon i miałam plan, że jak coś to ucieknę a całować się nie będę z nie wiadomo kim, na oczach gości, fuj! Jeszcze jakby to była faktycznie para, to można by przeżyć, ale często się zdarzało, że nie...I nie wiem czy zwróciłyście uwagę - na filmach np. amerykańskich kobiety zwykle się rzucają, żeby złapać bukiet a u nas każdy się boi łapać welon, moim zdaniem, to właśnie wynik takich zabaw ![]() Ogólnie to lubię te wiejskie wesela, swojskie stoły, tańce przy disco-polo itp ![]() A i nie lubię takich zdjęć, w sumie już chyba nie ma na to mody, ale niedawno była, że młodzi otoczeni ramką z kwiatów, brokatu itp ![]() ![]() Edytowane przez Malagenia Czas edycji: 2013-12-04 o 10:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Wszystkie wesela, na jakich byłam, okazywały się właściwie kalkami poprzednich, nie było tam nic nowego, świeżego, odkrywczego. Z racji, że w mojej rodzinie wesel się nie robi (najwyżej jakiś obiad, bez tego całego cyrku), nawet ucieszyłam się, dostając zaproszenie na pierwsze (z całej serii) - ot, zawsze to nowe doświadczenie. Przy n-tym byłam już niezbyt zainteresowana całą zabawą, ale chadzałam, coby znajomym nie zrobić przykrości odmową i nawet starałam się jakoś bawić. Wreszcie wesela się skończyły i ufff...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Ja tam w ogóle nie lubię wesel, brrr
![]() Nasze było bardzo skromne, nie wiem nawet czy w ogóle można nazwać je weselem ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
kiedyś płaciło się za salę i kucharki ,kupowało prowiant i te kilka osób w tą czy tamtą stronę nie robiło różnicy,teraz płaci się za osobę ,wszystko jest wyliczone
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
uwierz,że nie
![]() cała rodzina młodych i młodzi z wywieszonymi jęzorami,w biegu ,bo zakupy trzeba zrobić,wszystko dowieźć na salę,kucharkom pomóc,dopilnować Jako nastolatka miałam przyjemność uczestniczyć w weselu organizowanym metodą domową,sama bym sobie tego nie zafundowała.
![]() |
#53 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jestem typem leniwym i miałam 'wesele' na 30 osób,bez zespołu (muzyka z płyt),tańce były,nie było oczepin i innych zabaw. Nawet białej kiecki nie miałam ![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie czepiam się, że wesela są do siebie podobne- trudno, żeby każde było oryginalne, idąc na bal sylwestrowy też wiedziałabym mniej więcej jak będzie wyglądał. Poza tym jeśli robi się je w popularnym w danej okolicy lokalu, to niektórzy rzeczywiście mogą poczuć, że nie różni się ono wiele od poprzedniego, na którym byli w tym samym miejscu. I jakoś mi to nie przeszkadza ![]() Dla mnie ważne jest, żeby sala była odpowiednio duża, żeby mogła swobodnie pomieścić gości, miała porządną klimatyzację (nie ma dla mnie nic gorszego niż zaduch), toaleta z odpowiednią ilością kabin i lustrem (nieporozumieniem jest dla mnie toaleta koedukacyjna ![]() Nie lubię zabaw weselnych, jeśli muszą być, to niech nie mają podtekstów seksualnych, to dla mnie prostactwo. Ale jedna rzecz mnie rozwala: "Windą do nieba". I zachwyt jaka to piękna piosenka o miłości. Myślała, że teraz już się tego nie gra, ale pomyliłam się. I to na pierwszy taniec ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie podobnie, tylko białą suknię miałam ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#58 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() myslałam ze takie rzeczy to tylko urban legend ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
![]() ja nie wiem, czy ludzie nie słuchają słow tej piosenki ?
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
Niestety nie.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
Na weselach nie lubię :
- Okropnej muzyki, disco polo i szlagiery " Kawiarenki", " Jesteś szalona" itp. - Tandetnych dekoracji, balonów, brokatu, konfetti i serpentyn - Zabaw weselnych ![]() - Dzika lub prosiaka podawanego w "czystej formie" z jabłkiem w pysku, od razu jeść się odechciewa czegokolwiek ![]() - Lansu, robienia wesel na 150-200 osób podczas gdy sami młodzi nie znają dobrze wszystkich zaproszonych ( tak to jest jak się zaprasza ciotkę, której się nie widziało od x lat,ale trzeba bo tak "wypada") Lubię: - Wesela z DJ-em lub dobrym zespołem, który ma inny repertuar niż w/w piosenki. - Niezbyt dużą liczbę gości - Salę elegancką, ale skromną, ze smakiem. - Gdy jest jakiś większy wybór alkoholi niż wódka ( niestety z wódką jakoś się nie "dogadujemy") ![]() Dlatego też bardzo podobało mi się wesele mojej siostry, było ok 70 osób. Młodzi pierwszy taniec zatańczyli do " Girl, you'll be a woman soon" z Pulp ficition ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.