Oświadczyny trochę inaczej :) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-04, 11:40   #91
201803090921
Konto usunięte

Dot.: Oświadczyny trochę inaczej :)

Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
Każdy możliwy? Kurde, to ja już nic nie rozumiem. Dla mnie oświadczyny oznaczają jakiś poważny przełom w życiu, a przynajmniej decyzje o tym przełomie. To bardzo daleko od każdego możliwego tematu. I nie mówię o głośnej rozmowie w kubie ze wszystkimi przy stoliku, ale też nie wyobrażam sobie, że mogłabym być urażona gdyby przyjaciółka przy winie chciała o coś spytać.
Ale ok, ja to ja i z przyjaciółkami i rodzeństwem mogę pogadać o wszystkim i nie widzę niczego strasznego w temacie oświadczyn. Dlatego nie rozumiem.

Wysłane z mojej el dziewiątki
Też mogę z bliskimi gadać o wszystkim, tyle, że na ogół nie czuję takiej potrzeby. Możliwość mam, tylko z niej nie korzystam. Ja również nie byłabym urażona odpowiadając na jakiekolwiek pytania, tylko nikt takich pytań mi nie zadawał.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 11:42   #92
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Też mogę z bliskimi gadać o wszystkim, tyle, że na ogół nie czuję takiej potrzeby. Możliwość mam, tylko z niej nie korzystam.
Mam tak samo.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 13:32   #93
_ema_
Zakorzenienie

Tak, pytają. Mnie pytali i ja także bym spytała. Wręcz w drugą stronę - uważam, za lekko olewcze zareagowania na wieść o zaręczynach 'aha, no fajnie, a co tam robisz dzisiaj na obiad?'.
Skoro ktoś mówi mi o tak ważnym fakcie, to naturalne, że wypada chociaż dla czystej kultury spytać jak było, czy już mają plany ślubne etc.
Ja byłam właśnie w sytuacji, kiedy najbliższe osoby na słowa 'x, y, mamy wiadomość, zaręczyliśmy się' zareagowali 'aha. No a co do tej naprawy samochodu, to ...'. I wcale nie było to dla mnie miłe przeżycie, raczej sugestia 'uważasz, że nas to obchodzi?'. A dodam, że były to na prawdę bliskie osoby.
Zakładam, że dorosła osoba jesli nie będzie chciała mówić, to po prostu powie 'to zostanie naszą tajemnicą' i tyle. Pytaniem krzywdy nikomu nie zrobię, a nie zamierzam sprawiać nikomu przykrości takiej, jaka ja przeżyłam.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 13:37   #94
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Tak, pytają. Mnie pytali i ja także bym spytała. Wręcz w drugą stronę - uważam, za lekko olewcze zareagowania na wieść o zaręczynach 'aha, no fajnie, a co tam robisz dzisiaj na obiad?'.
Skoro ktoś mówi mi o tak ważnym fakcie, to naturalne, że wypada chociaż dla czystej kultury spytać jak było, czy już mają plany ślubne etc.
Ja byłam właśnie w sytuacji, kiedy najbliższe osoby na słowa 'x, y, mamy wiadomość, zaręczyliśmy się' zareagowali 'aha. No a co do tej naprawy samochodu, to ...'. I wcale nie było to dla mnie miłe przeżycie, raczej sugestia 'uważasz, że nas to obchodzi?'. A dodam, że były to na prawdę bliskie osoby.
Zakładam, że dorosła osoba jesli nie będzie chciała mówić, to po prostu powie 'to zostanie naszą tajemnicą' i tyle. Pytaniem krzywdy nikomu nie zrobię, a nie zamierzam sprawiać nikomu przykrości takiej, jaka ja przeżyłam.
wypada dla czystej kultury ucieszyć się, pogratulować, a nie wypytywać o wszystko czy zmieniać temat

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-04, 13:41   #95
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce
Konto usunięte

O jaaaa to juz opowiedzenie bliskim o zareczynach to jest klepanie ozorem o wszystkim!? To smutne co piszecie. Kobiety o porodach czy seksie rozmawiaja a Wy ze zareczyny "zbyt osobiste". Nie kumam. Dla mnie to naturalne, ze z rodzina i przyjaciolmi dziele sie przezyciami i chyba to wlasnie jest wazne w kontekscie wiezi z innymi, zeby razem przezywac rozne emocje. Ja po moich zareczynach, ktore nota bene byly dokladnie takie jak marzylam, bylam tak szczesliwa, ze odrazu spotkalam sie z mama i babcia (no chyba by mi nie wybaczyly, ze im nie powiedzialam) a przyjaciolce wyslalam mmsa z pierscionkiem (idealny) na palcu i tyle w sumie, ja nie uwazam zeby o bylo klepanie, wszystkie te osoby cieszyly sie razem ze mna. Dziwne macie podejscie...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 13:46   #96
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Mówimy o kobiecie tak sfrustrowanej wizją białej sukienki, że gotowa jest klękać na kolana z zaręczynowym zegarkiem dla Misiaczka.
Zagrajmy w grę - Ty zgadujesz, jak wyglądała jej idealne wersja wydarzeń, a ja oceniam

Frustracja będzie rosnąć, bo ona chce oświadczyn, ślubu, deklaracji i zaangażowania misiaczka. Jakby nie chciała, to by nie planowała takich szopek. Wtedy ok, nie każdy musi to lubić i nawet ludzkie gadanie nic nie zmieni. Z niej ta chęć kapie i jeśli zostanie jej to odebrane na zawsze oraz połączone w wiecznym ukrywaniem prawdziwej wersji wydarzeń, to uwierz - prędzej czy później się z niej wyleje żal.

Wybacz ale dla mnie nadal brzmi to jak "jestę psychologę i wiem ffszystko o waszym życiu". W odróżnieniu od Ciebie nie dopisuję za wszelką cenę swojej wizji świata bo wiem, że po prostu może być inaczej. I tym bardziej nie zamierzam oceniać czyichś marzeń. Jedyne co widzę to parę, która chyba jeszcze nie jest gotowa na narzeczeństwo, skoro nie zna się na tyle, by wiedzieć co ucieszy drugą osobę.
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 13:48   #97
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
wypada dla czystej kultury ucieszyć się, pogratulować, a nie wypytywać o wszystko czy zmieniać temat
Widocznie mamy inne pojęcie kultury i tyle.
Ja nie witam się z przyjaciółkami codziennie zdaniem 'cześć, a może właśnie dzisiaj się zaręczyłaś?'. Zakładam więc, że skoro sama mi o takim fakcie mówi, to chce. Skoro chce to kultura nakazuje wykazać zainteresowanie. I nie rozumiem sformułowania 'wypytywać o wszystko'. Nikt nie każe jej przedstawiać paragonu od jubilera i nie pyta jaką bieliznę miała na sobie. Ale naturalnym odruchem jest krótka rozmowa na ten temat, co jest nierozłączne z zapytaniem o jakieś fakty.
Bo co chcesz w takim razie powiedzieć 'aha, no gratuluję, tak się cieszę, to takie super' ona odpowie 'no fajnie, że się cieszysz' - obowiązek odklepany?
Wybacz, ale dla mnie trochę inaczej okazuje się drugiej osobie, że interesuje mnie, że cieszę się jej szczęściem i przywiązuję wagę do tego co mówi.
Stary 2013-12-04, 13:48   #98
scarlett26
Zakorzenienie

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;44012667]O jaaaa to juz opowiedzenie bliskim o zareczynach to jest klepanie ozorem o wszystkim!? To smutne co piszecie. Kobiety o porodach czy seksie rozmawiaja a Wy ze zareczyny "zbyt osobiste". Nie kumam. Dla mnie to naturalne, ze z rodzina i przyjaciolmi dziele sie przezyciami i chyba to wlasnie jest wazne w kontekscie wiezi z innymi, zeby razem przezywac rozne emocje. Ja po moich zareczynach, ktore nota bene byly dokladnie takie jak marzylam, bylam tak szczesliwa, ze odrazu spotkalam sie z mama i babcia (no chyba by mi nie wybaczyly, ze im nie powiedzialam) a przyjaciolce wyslalam mmsa z pierscionkiem (idealny) na palcu i tyle w sumie, ja nie uwazam zeby o bylo klepanie, wszystkie te osoby cieszyly sie razem ze mna. Dziwne macie podejscie...
[/QUOTE]

Inne niż Twoje to zaraz dziwne - ja nie wymarzałam sobie scenariusza zaręczyn, chciałam być z TŻtem, nie chciałam mieć pierścionka, bo uważam go za stratę pieniędzy, trochę łyso było bo mówiłam to, gdy już był dawno kupiony (TŻ kupił go jak się okazuje duuuużo przed faktem zaręczyn). Ja też byłam szczęśliwa i dzieliłam się tym szczęściem, z TŻtem, nikt inny nie był mi do tego potrzebny.

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-04, 13:50   #99
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hibiku Pokaż wiadomość
Wybacz ale dla mnie nadal brzmi to jak "jestę psychologę i wiem ffszystko o waszym życiu". W odróżnieniu od Ciebie nie dopisuję za wszelką cenę swojej wizji świata bo wiem, że po prostu może być inaczej. I tym bardziej nie zamierzam oceniać czyichś marzeń. Jedyne co widzę to parę, która chyba jeszcze nie jest gotowa na narzeczeństwo, skoro nie zna się na tyle, by wiedzieć co ucieszy drugą osobę.
Nie trzeba być psychologiem, żeby wiedzieć, że dziewczyna która chce na siłę oświadczać się facetowi, bo 'on jest taki nieśmiały' jest zdesperowana. Są fakty do których nie potrzeba wielkiej dedukcji. I proszę uprzejmie - wskaż mi gdzieś gdzie ja 'oceniam cudze marzenia'? Wręcz przeciwnie - staram się jej wytłumaczyć, że te marzenia prawdopodobnie legną w gruzach, kiedy zrobi coś tak głupiego.
Stary 2013-12-04, 13:53   #100
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Widocznie mamy inne pojęcie kultury i tyle.
Ja nie witam się z przyjaciółkami codziennie zdaniem 'cześć, a może właśnie dzisiaj się zaręczyłaś?'. Zakładam więc, że skoro sama mi o takim fakcie mówi, to chce. Skoro chce to kultura nakazuje wykazać zainteresowanie. I nie rozumiem sformułowania 'wypytywać o wszystko'. Nikt nie każe jej przedstawiać paragonu od jubilera i nie pyta jaką bieliznę miała na sobie. Ale naturalnym odruchem jest krótka rozmowa na ten temat, co jest nierozłączne z zapytaniem o jakieś fakty.
Bo co chcesz w takim razie powiedzieć 'aha, no gratuluję, tak się cieszę, to takie super' ona odpowie 'no fajnie, że się cieszysz' - obowiązek odklepany?
Wybacz, ale dla mnie trochę inaczej okazuje się drugiej osobie, że interesuje mnie, że cieszę się jej szczęściem i przywiązuję wagę do tego co mówi.

nie jest, można zapytać neutralnie "fajnie było?" jak sama będzie chciała, to pociągnie temat, jak nie to nie.... a mnie wkurzałyby pytania a co? a jak? a kiedy? a klękał a nie klękał? a już najgorsze kieeeeedy ślub????

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-04, 13:57   #101
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce
Konto usunięte

Cytat:
Inne niż Twoje to zaraz dziwne - ja nie wymarzałam sobie scenariusza zaręczyn, chciałam być z TŻtem, nie chciałam mieć pierścionka, bo uważam go za stratę pieniędzy, trochę łyso było bo mówiłam to, gdy już był dawno kupiony (TŻ kupił go jak się okazuje duuuużo przed faktem zaręczyn). Ja też byłam szczęśliwa i dzieliłam się tym szczęściem, z TŻtem, nikt inny nie był mi do tego potrzebny.
Dziwne poniewaz nienaturalne. Jednak zdecydowana wiekszosc ludzi nie widzi problemu w dzieleniu sie swoim szczesciem z najblizszymi. Nie obraz sie, ale zawsze mnie wkurzalo takie podejscie, nie wiem jak to nazwac, ale jakies takie poczucie wyzszosci czy cos w tym rodzaju - "wszystko to nasza sprawa, nasz twierdza, intymnosc, sprawa osobista etc. i ja sobie nie zycze pytan, rozmow a jak ktos sie osmieli zapytac to go zbesztam, ze klepie ozorem". No to nie jest naturalne, bo czlowiek to jednak istota spoleczna i pewne emocje przezywa wspolnie a nie robi z tego czegos karygodnego - bo tak odbieram stwierdzenie o klepaniu ozorem. Zreszta, "robta jak chceta" ale nie robmy z fajnych, szczerych odruchow jakiejs zlej rzeczy.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 13:58   #102
chochelka91
Raczkowanie

Moja mama ma koleżankę, której siostra na córkę i ona właśnie się oświadczyła facetowi (ponoć byli długo razem, a on zwlekał, niby taka ciapa trochę z niego miała być). Nie było ponoć klękania, kwiatów, pierścionków :P Tylko, że go ponoć zamurowało bardzo, opieprzył dziewczynę, że chyba zwariowała i robi z niego kretyna. Pożarli się okropnie. Nie wiem jak się sprawa skończyła, bo mama nie miała śmiałości potem o to wypytywać, ale widać atmosfera musiała być nieciekawa, skoro cała rodzina się o tym dowiedziała.

Dla mnie to byłoby wykastrowanie faceta i tyle.
chochelka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 13:58   #103
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
nie jest, można zapytać neutralnie "fajnie było?" jak sama będzie chciała, to pociągnie temat, jak nie to nie.... a mnie wkurzałyby pytania a co? a jak? a kiedy? a klękał a nie klękał? a już najgorsze kieeeeedy ślub????
A czy ja mówię, że będę pytała na które kolano klękał? Tez mówię o pytaniach w stylu 'a jak było', ale czy nie uważasz, że to wymaga takiej samej odpowiedzi? Jak chce, to odpowie 'fajnie' i tyle, a jak chce to opowie ze szczegółami - mówimy o tym samym

A co do pytania o ślub - ja nie pojmuje głupiej mody, na pytanie 'czy zostaniesz moja żoną' gdy jednocześnie nie planuje się ślubu, więc dla mnie zapytanie o slub jest czymś naturalnym Jak nie ma się konkretnego terminu to chyba wystarczy odpowiedzieć 'za rok, za dwa, za pięć, jak Zenek znajdzie mieszkanie' i tyle. Oburzanie się o pytanie nt. ślubu, gdy informujesz o zaręczynach, to jak oburzanie się pytaniem 'gdzie?' kiedy chwalisz się, że się wyprowadzasz

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2013-12-04 o 14:01
Stary 2013-12-04, 14:01   #104
tyene
Zakorzenienie

A ja nie rozumiem, dlaczego to ma być "kastrowanie faceta". Rozumiem, że ktoś woli inną wizję, w której mężczyzna się oświadcza, ale nie rozumiem, dlaczego aktywność mężczyzn jest uznana za coś normalnego, świadomość tego, czego się chce a aktywność kobiet jest uznana automatycznie za desperację.
Stary 2013-12-04, 14:09   #105
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
A ja nie rozumiem, dlaczego to ma być "kastrowanie faceta". Rozumiem, że ktoś woli inną wizję, w której mężczyzna się oświadcza, ale nie rozumiem, dlaczego aktywność mężczyzn jest uznana za coś normalnego, świadomość tego, czego się chce a aktywność kobiet jest uznana automatycznie za desperację.
Tyene, nie 'aktywność', a forma tej aktywności. Nie zauważyłam, żeby ktokolwiek tutaj piętnował przejmowanie inicjatywy przez kobietę. Wyśmiewane jest wyłącznie wynaturzanie tradycji i gesty takie jak np. klękanie przed mężczyzną.
Stary 2013-12-04, 14:17   #106
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się. I obawiam się że uparcie wspominana "desperacja" jest głównie waszą opinią i absolutnie nie musi być faktem. Może warto spojrzeć na sprawę nie zakładając z góry, że tak nie można.
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 14:29   #107
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
A czy ja mówię, że będę pytała na które kolano klękał? Tez mówię o pytaniach w stylu 'a jak było', ale czy nie uważasz, że to wymaga takiej samej odpowiedzi? Jak chce, to odpowie 'fajnie' i tyle, a jak chce to opowie ze szczegółami - mówimy o tym samym

A co do pytania o ślub - ja nie pojmuje głupiej mody, na pytanie 'czy zostaniesz moja żoną' gdy jednocześnie nie planuje się ślubu, więc dla mnie zapytanie o slub jest czymś naturalnym Jak nie ma się konkretnego terminu to chyba wystarczy odpowiedzieć 'za rok, za dwa, za pięć, jak Zenek znajdzie mieszkanie' i tyle. Oburzanie się o pytanie nt. ślubu, gdy informujesz o zaręczynach, to jak oburzanie się pytaniem 'gdzie?' kiedy chwalisz się, że się wyprowadzasz
a co ma piernik do wiatraka? zaręczać się i planować można i nie informować o tym całego świata.... wszyscy zainteresowani i tak dostaną zaproszenia lub zawiadomienia w odpowiednim czasie, więc w czym problem? sorry, jakoś nie mam nieposkromionego pędu do zaspokajania czyjejś ciekawości

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-04, 14:56   #108
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
a co ma piernik do wiatraka? zaręczać się i planować można i nie informować o tym całego świata.... wszyscy zainteresowani i tak dostaną zaproszenia lub zawiadomienia w odpowiednim czasie, więc w czym problem? sorry, jakoś nie mam nieposkromionego pędu do zaspokajania czyjejś ciekawości
No dla mnie to po prostu głupie podejście i tyle. Coś w stylu pisania na fb 'Borze jaki rzal' a jak ktoś zapyta co się stało odpowiadania 'jak śmiesz mnie o to pytać!'.

Zaręczyny, pozwól, że przypomnę same w sobie nie są wydarzeniem, są jedynie zapowiedzią ślubu. To chyba normalne, że każdy o ten ślub pyta?
Skoro kogoś informujesz o zaręczynach, to nie obrażaj się za pytanie o ślub, bo robisz z siebie osobą trochę nadwrażliwą
Stary 2013-12-04, 15:05   #109
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
No dla mnie to po prostu głupie podejście i tyle. Coś w stylu pisania na fb 'Borze jaki rzal' a jak ktoś zapyta co się stało odpowiadania 'jak śmiesz mnie o to pytać!'.

Zaręczyny, pozwól, że przypomnę same w sobie nie są wydarzeniem, są jedynie zapowiedzią ślubu. To chyba normalne, że każdy o ten ślub pyta?
Skoro kogoś informujesz o zaręczynach, to nie obrażaj się za pytanie o ślub, bo robisz z siebie osobą trochę nadwrażliwą
Nie mam fb, nie mam takich problemów.

Nie nadwrażliwą, tylko udzielającą na swój temat tyle informacji, ile chcę. EOT

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-04, 15:17   #110
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez wiktoriol Pokaż wiadomość
O ludzie, piszecie że to takie osobiste, jakbyście co najmniej goli po parku narodowym w tym czasie biegali

Tak, ludzie pytają, zwłaszcza koleżanki i rodzina. A pytają, bo teraz jest "moda" na oświadczyny w kinie, centrum handlowym, wśród tłumów ogólnie rzecz biorąc. A innym się takie widowiska podobają.

No i nawet jeżeli Wasz Tż przygotuje wam kąpiel w domu z kieliszkiem szampana i wtedy się oświadczy, to czy obedrze Was to z intymności jak powiecie to właśnie tak ogólnie?
Chyba jestem bardzo dziwna, bo kompletnie nie rozumiem osób, które piszą że to takie "osobiste".
zgadzam się.

Cytat:
popytaj kolegów, jak by się czuli w takiej sytuacji to będziesz wiedziała, dlaczego mówimy o "kastrowaniu faceta".

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 15:21   #111
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie nadwrażliwą, tylko udzielającą na swój temat tyle informacji, ile chcę. EOT
No to po co kogoś informować o zaręczynach, skoro obrazą będzie ich pytanie o ślub?
Dla mnie to szukasz sobie problemów i tyle Nie chcesz pytań - nie zaczynaj tematu, informujesz o zaręczynach - nie strój fochów, że ktoś pyta o rzecz z tym nierozerwalnie połączoną. Łatwiej będzie się żyło wszystkim dookoła
Dla mnie EOT
Stary 2013-12-04, 15:43   #112
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
No to po co kogoś informować o zaręczynach, skoro obrazą będzie ich pytanie o ślub?
Dla mnie to szukasz sobie problemów i tyle Nie chcesz pytań - nie zaczynaj tematu, informujesz o zaręczynach - nie strój fochów, że ktoś pyta o rzecz z tym nierozerwalnie połączoną. Łatwiej będzie się żyło wszystkim dookoła
Dla mnie EOT
Bo przyjęte jest, że się informuje i już. Poza tym jakoś się trzeba z pierścionka wytłumaczyć jak się normalnie biżuterii nie nosi, a jak chce się go nosić to kolejne wścibskie pytanie murowane. I tak "wpadłam" i musiałam powiedzieć w pracy, gdzie mówić o niczym nie planowałam. Ani o ślubie, ani o zaręczynach.

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-04, 15:47   #113
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Bo przyjęte jest, że się informuje i już. Poza tym jakoś się trzeba z pierścionka wytłumaczyć jak się normalnie biżuterii nie nosi, a jak chce się go nosić to kolejne wścibskie pytanie murowane. I tak "wpadłam" i musiałam powiedzieć w pracy, gdzie mówić o niczym nie planowałam. Ani o ślubie, ani o zaręczynach.
?
Przed chwilą toczysz wojnę, że nawet bliskim się opowiadać nie będziesz, a teraz mówisz, że musiałaś się 'w pracy wytłumaczyć z pierścionka'?
Trzeba było powiedzieć, że to prezent, ładny, od chłopaka. Koniec tematu Widzę, że Twoja asertywnośc nie sięga tak daleko jak mówisz.
No dobra, dla mnie nie pojęte, ale nie o Tobie jest wątek, więc daj spokój tematowi
Stary 2013-12-04, 15:56   #114
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
e no, serio TRZEBA SIĘ w pracy tłumaczyć z nowej biżuterii?? To gdzie ty pracujesz?
Stary 2013-12-04, 19:15   #115
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
?
Przed chwilą toczysz wojnę, że nawet bliskim się opowiadać nie będziesz, a teraz mówisz, że musiałaś się 'w pracy wytłumaczyć z pierścionka'?
Trzeba było powiedzieć, że to prezent, ładny, od chłopaka. Koniec tematu Widzę, że Twoja asertywnośc nie sięga tak daleko jak mówisz.
No dobra, dla mnie nie pojęte, ale nie o Tobie jest wątek, więc daj spokój tematowi
Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
e no, serio TRZEBA SIĘ w pracy tłumaczyć z nowej biżuterii?? To gdzie ty pracujesz?
Pracuję w miejscu, gdzie nie wolno nosić biżuterii, więc od razu rzuciło się w oczy i od razu padł test, że zaręczynowy pewnie i zapomniałam zdjąć bo za ładny na zwykły. A asertywna jestem, tylko nie kłamię z zasady i już. Miałam zaprzeczać?

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-04, 19:18   #116
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Pracuję w miejscu, gdzie nie wolno nosić biżuterii, więc od razu rzuciło się w oczy i od razu padł test, że zaręczynowy pewnie i zapomniałam zdjąć bo za ładny na zwykły. A asertywna jestem, tylko nie kłamię z zasady i już. Miałam zaprzeczać?
Nie, nie zakładać pierścionków do pracy, w której jest zakaz noszenia biżuterii Bo wybacz, ale skoro paradujesz nagle w pierścionku, chociaż Wam nie wolno, to chyba tylko ameba by nie skojarzyła, że to zaręczynowy. Więc ludzie sympatycznie zagadali. Skąd mogli wiedzieć, że będąc miłym robią Ci krzywdę/problem/przykrość, czy jak tam to chcesz nazwać Chcesz robić ze swojego życia tajemnicę, to rób skutecznie.

Swoją drogą, myślę, że zmieniając nazwisko/stan cywilny ciężko jest utrzymać to w tajemnicy, zwłaszcza w miejscu pracy, więc dyskusyjne jest kto w tej sytuacji jest bardziej niekulturalny - wypytujący ludzie, czy człowiek, który zachowuje się trochę 'dziko' wobec współpracowników.

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2013-12-04 o 19:20
Stary 2013-12-04, 19:44   #117
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, nie zakładać pierścionków do pracy, w której jest zakaz noszenia biżuterii Bo wybacz, ale skoro paradujesz nagle w pierścionku, chociaż Wam nie wolno, to chyba tylko ameba by nie skojarzyła, że to zaręczynowy. Więc ludzie sympatycznie zagadali. Skąd mogli wiedzieć, że będąc miłym robią Ci krzywdę/problem/przykrość, czy jak tam to chcesz nazwać Chcesz robić ze swojego życia tajemnicę, to rób skutecznie.

Swoją drogą, myślę, że zmieniając nazwisko/stan cywilny ciężko jest utrzymać to w tajemnicy, zwłaszcza w miejscu pracy, więc dyskusyjne jest kto w tej sytuacji jest bardziej niekulturalny - wypytujący ludzie, czy człowiek, który zachowuje się trochę 'dziko' wobec współpracowników.
Nigdy o niczym nie zapomniałaś? Zapomniałam zdjąć i tyle.

Ślub można wziąć w sobotę, a nazwiska nie zmieniać i nikt się nie dowie - co za problem? Od razu zakładaasz, że byli mili, a ja akurat miałam to szczęście, że stałam się ulubionym obiektem kpin szefowej w czasie burzliwego rozwodu. Fajnie i miło, nie?

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-04, 20:29   #118
natka 94
Raczkowanie

Cytat:
uważam, za lekko olewcze zareagowania na wieść o zaręczynach 'aha, no fajnie, a co tam robisz dzisiaj na obiad?'.
Może i lekko olewcze, ale przynajmniej szczere. Gdy pewna moja przyjaciółka zaczęła opowiadać mi o tym, jak mężczyzna jej się oświadczył to ja jej przerwałam i powiedziałam "okej, super, ale mnie to naprawdę nie obchodzi". Po co miałabym się męczyć i udawać zainteresowanie?

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;44012667]O jaaaa to juz opowiedzenie bliskim o zareczynach to jest klepanie ozorem o wszystkim!? To smutne co piszecie. Kobiety o porodach czy seksie rozmawiaja a Wy ze zareczyny "zbyt osobiste". Nie kumam.[/QUOTE]
Niektórzy nie mają ochoty mówić innym o szczegółach swojego życia.
natka 94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 20:45   #119
alexandraa13
Rozeznanie

Cytat:
Mnie też to trochę dziwi, do głowy by mi nie przyszło, żeby kogoś pytać, a i mnie nikt nie pytał w sumie.... To dość osobista chwila jakby nie patrzeć i jak ktoś chce opowiadać to ok, ale sama bym nie zapytała.
Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Ja nikogo o to nie pytałam, mnie też nie pytano, dlatego się dziwię. Po prostu moje środowisko nie ma w zwyczaju klepać ozorami na każdy możliwy temat.
Cytat:
Mnie nikt nie pytał, no ale znajomi, przyjaciele i rodzina wiedzą, że nie lubię klepać z każdym o wszystkim....
yyy wiecie ja rozumiem, że to osobista chwila, ale taki powiedzmy poród jest na pewno bardziej osobisty, rozumiem więc, że pytania przyjaciółek które ściskają za Was kciuki, podekscytowanych przyszłych dziadków i innych bliskich osób zostaną ucięte krótkim "Przepraszam, ale to są nasze sprawy, nie zamierzam klepać jęzorem o tym ile trwał poród, czy obyło się bez komplikacji, a tym bardziej ile ważył i mierzył mój syn! To nie jest Wasza sprawa."

Początki związku i poznanie się są chyba w podobnym stopniu "intymne" co fakt zaręczyn, więc pewnie również uważacie za bardzo niegrzeczne pytania jak się poznaliście, gdzie, jakie były Wasze pierwsze wrażenia...
alexandraa13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 20:46   #120
wiktoriol
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natka 94 Pokaż wiadomość
Może i lekko olewcze, ale przynajmniej szczere. Gdy pewna moja przyjaciółka zaczęła opowiadać mi o tym, jak mężczyzna jej się oświadczył to ja jej przerwałam i powiedziałam "okej, super, ale mnie to naprawdę nie obchodzi". Po co miałabym się męczyć i udawać zainteresowanie?

Jestem w a szoku!! Jak można tak powiedzieć przyjaciółce?! Chyba, że to taka "przyjaciółka", że jej życie osobiste masz w d...
wiktoriol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości