Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3 - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-09, 09:53   #4891
cayenneOna
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Będę wdzięczna

Ja zupę grzybową robię tak: moczę suszone grzyby leśne w miseczce z wodą, w tym czasie obieram sobie warzywa do zupy-ziemniaki, marchew, pietruszkę. Kroję je na dość duże kawałki, wkładam do garnka i zalewam wodą, gotują się trochę, potem daję do nich namoczone grzyby i wlewam trochę tej wody w której się moczyły. Gotuje do miekkości, przyprawiam solą, pieprzem i vegetą. Ziemniaki i pietrucha ciemnieją od koloru grzybów, a cała zupa ma cudny zapach.
U nas tzn u babci to w ogóle sam barszcz grzybowy, tzn suszone kapelusze są zalewane, później gotowane. Grzyby się wyjmuje, później smaży się je w mace, pyyycha... A wywar grzybowy doprawia taka zasmazka z masłem i cebulka (no i oczywisicie do smaku wywar), boszszssz to jest cudne i bez tego nie umiem wyobrazić sobie Świat

Taki grzybowy barszcz pijemy w kubkach np do pierogów )))

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 10:00   #4892
czbasia
Zakorzenienie

Dzień dobry w szaro-bury dzień. Deszcz siąpi i ciemno jak w doopie mam nadzieję, że mnie uratuje.
Gratuluję rozpoczętych tygodni, miesiecy i trymestrów No i 8 miesiąc robi wrażenie
Mi zakupił termometr szwagier ale jeszcze nie dostarczylDoczekać się nie mogę żeby przetestować Jak przetestuję dam znać.

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

A w świeta u mnie obowiązkowo barszcz grzybowy, do tego ziemniaczki z usmażoną cebulką na oleju lnianym, karp (sum, amur, jesiotr-tż jedzie do hodowców na stawy i bierze takie gat. jakie są) smażone, pierogi z kapustą i grzybami, groch z masłem. kompot z suszu. I u nas ie je sie czerwonego barszczu z uszkami o którym wszedzie w tv głosno, tylko własnie grzybowy z ziemniakami na oddzielnym talerzu)
czbasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 10:01   #4893
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
U nas tzn u babci to w ogóle sam barszcz grzybowy, tzn suszone kapelusze są zalewane, później gotowane. Grzyby się wyjmuje, później smaży się je w mace, pyyycha... A wywar grzybowy doprawia taka zasmazka z masłem i cebulka (no i oczywisicie do smaku wywar), boszszssz to jest cudne i bez tego nie umiem wyobrazić sobie Świat

Taki grzybowy barszcz pijemy w kubkach np do pierogów )))

O takiej wersji nie słyszałam, co dom to inna kuchnia
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 10:06   #4894
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej
Ktos nabył już termometr z Lidla? Zastanawiam się czy kogoś wysłać po niego
u mnie dopiero od czwartku, a narazie i tak zastanawiam sie czy go kupic, bo mam jeden taki do ucha

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Tez mnie to okreslenie powalilo
A obcas ma ok 5 cm - poprostu to sa jedyne buty ktore mi nie przemakaja, a teraz czuje sie jakbym conajmniej zostala zlapana z papierosem
no bez przesady 5 cm to wcale nie tak duzo

Cytat:

No i pyt za 100 punktów: czy u którejś robi się moczke? jeśli tak też bym prosiła
Czy sądzicie, ze to już mocno off top?
moja tesciowa to robi, a fujjjjj, kiedys kosztowalam i to smakuje na nic Nie wiem jak to sie robi i nie chce wiedziec

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 10:12   #4895
mmhym
Zadomowienie

Dzień dobry

Cytat:
Ale mialam koszmar
Snilo mi sie ze znalazlam dokumenty, z ktorych wynikalo ze moj TZ ozenil sie z ta laska co mnie w pracy zastepuje - bylam tak wsciekla, ze jeszcze mnie trzyma
Do momentu powrotu do pracy chyba znienawidze ta dziewczyne bez wiekszego powodu
wg Freuda sprawa zupełnie czytelna
widzę, że dzisiaj pogoda w nocy nastrajała nas do dziwów w nocy - mi się śniło, że byłam u dentystki i ona dała mi skierowanie na badanie... i te badania przyszły i ja czytam wyniki a tam napisane, że mam rzeżączkę i się bałam, że się wszyscy dowiedzą...

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Witam sie z rana
Wpadłam na chwilkę się przywitać i lecę na wizytę. Jakoś średnio sie czuje dzisiaj i jest obrzydliwa pogoda więc i humor mi ne dopisuje :-(
Trzymam kciuki - mnie jakieś przeziębienie łapie, głowa mnie boli jakby od zatok i w gardle drapie.. katar mam od kilku dni już. No masakra.

Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
U nas też sie nie jada ciast w wigilię ani żadnych słodkich potraw, ale za to są zawsze domowe, świeżo usmażone pączki. Tuż przed kolacją na jednej patelni smaży się ryby, a na drugiej pączki z powidłami i zajada potem takie świeżusieńkie . To zwyczaj bardzo lokalny, zawsze dziwił moich znajomych mieszkających dalej niż 20 km .

Ja mam tak z karpiem, obowiązkowo całe świeta na śniadanie obiad i kolację jem wyłącznie karpia
U nas też nie ma tradycji z pieniędzmi, ale wiem, że niektórzy znajomi mają taką tradycję, że wkładają pieniążek do jednego pieroga - tylko trzeba uważać przy jedzeniu

U nas karp jest tylko dla tradycji, ale głównym daniem wigilijnym jest pstrąg, bo wszyscy uwielbiamy tą rybkę. Tata zawsze robi z takim sosem migdałowym - no niebo w gębie

I ciasta u mnie się je po wigilii. Bo nie wiem jak w regionie, ale w rodzinie mamy tak, że jakby wigilia kończy post. W sensie po wigilii już można jeść co się chce (my akurat nie jemy mięsa, ale ciasta itd to już w ilościach dowolnych a nie postnych )

Cytat:
A ja wlasnie mialam zwrocona uwage na przystanku od jakiejs starszej pani - ze "w odmiennym stanie nie wolno chodzic w butach na obcasach"
Wyobrażam sobie Twoją minę

Jakby co, ja jestem

Jak będziesz mieć chwilę przy okazji robienia pierwszego posta, to poproszę o dopisanie mi jednak 8.03 jako drugiej daty TP, bo mi na większości USG wychodzi teraz TP koło 11-13.03 więc akurat będzie wypośrodkowane Dzięki

Cytat:
Napisane przez (t)asia Pokaż wiadomość
Witajcie.
Ale sny macie dziewczyny! Ja też się rano obudziłam i miałam ochotę pobić męża. Śniło mi się że zostawił mnie na noc w domu, a sam pojechał na miasto na panienki! I jak rano go szukałam to przyznał się że miał wesołą noc i pokazał mi smsa do niejakiej Diany,w którym napisał że w poniedziałek się ze mną rozwodzi a we wtorek o 13 oni mogą wziąć ślub!

A co na to mój mąż- ej, ale ja nie znam żadnej Diany

Także te nasze mózgi ciążowe trochę czasami przesadzają.

Ja dzisiaj jadę na to usg genetyczne! Już się nie mogę doczekać. Pewnie jak wrócę to będzie już nowa część =) Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty!
Kciuki za wizytę

Ja kiedyś miałam taki sen z mężem, że cały dzień nie mogłam się do niego odzywać, bo tak mnie w tym śnie zawiódł strasznie. Normalnie pamiętam to jak dziś, że płakać mi się chciało, jak na niego patrzyłam

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 10:14   #4896
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość
z ustami to była taka przenośnia. pewnie że były obrzydliwe

i miała nawet płaski brzuch. ciekawe jak to zrobiła 5 dni po porodzie. Toż to nawet księżna Kate wychodziła z piłką na brzuchu ze szpitala Widać laska Rutkowskiego ma lepszych stylistów Kieckę miała jak na Boże Narodzenie z katalogu.
Takie wary wyglądają jak u glonojada

Tak szczerze, jakbym miała takie brokatowe paznokcie zaraz po porodzie to w mig bym je zmyła/ ściągnęła, bo bym się bała, że maluszkowi krzywdę zrobię

Cytat:
co do tych ust zawsze zastanawiam się jak się całuje z taką osobą. pewnie jesteś wyśliniona od nosa po brodę
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 10:25   #4897
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Ale mialam koszmar
Snilo mi sie ze znalazlam dokumenty, z ktorych wynikalo ze moj TZ ozenil sie z ta laska co mnie w pracy zastepuje - bylam tak wsciekla, ze jeszcze mnie trzyma
Do momentu powrotu do pracy chyba znienawidze ta dziewczyne bez wiekszego powodu

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
Właśnie wypilam glukozę i teraz do 10 muszę czekać. Trochę drapalo w gardle, gorszy do zniesienia był ten duszacy pudrowy zapach.
Strasznie dużo tu ludzi, ale szybko kolejka idzie, akurat ja weszłam w takim momencie, ze nie musiałam czekać.

Mam net w telefonie i gazetę, to jakoś przeżyje.
Już jesteś pewnie po. Ale masz to za sobą

Cytat:
A ja wlasnie mialam zwrocona uwage na przystanku od jakiejs starszej pani - ze "w odmiennym stanie nie wolno chodzic w butach na obcasach"
Serio?

Cytat:
cóż...zastanawiam się tylko czy takie kobiety mają chwile słabości, tzn czy sobie na nie pozwalają przed partnerem, bo pewnie żeby go utrzymać udają idealne żeby się nimi nie znudził...to w sumie smutne bo ja tulę się do męża z nieumytymi włosami i w poplamionej na cycku koszulce i czuję się tak samo kochana a może i więcej niż gdy się odstrzelę Taka chodząca perfekcja musi być na dłuższą metę męcząca. Przeciez kobieta która właśnie urodział moze wyglądać uroczo i nie musi być hostessą z reklamy margaryny ani natalią siwiec. zdecydownie bardziej podziwiam księżną Kate właśnie za to jaki styl prezentuje, gdy założyła kiecę w grochy podkreślając to że ma wielki brzuch i wyglądając jak boska matka która właśnie porodziła swe dziecię niż jak modelka z wybiegu z paznokciami z brokatem
Dobrze mówisz. Założe się, że one muszą zawsze być piękne, bo pewnie faceci są z takimi dla wyglądu

Cytat:
co do tych ust zawsze zastanawiam się jak się całuje z taką osobą. pewnie jesteś wyśliniona od nosa po brodę

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
I ciasta u mnie się je po wigilii. Bo nie wiem jak w regionie, ale w rodzinie mamy tak, że jakby wigilia kończy post. W sensie po wigilii już można jeść co się chce (my akurat nie jemy mięsa, ale ciasta itd to już w ilościach dowolnych a nie postnych )
To tak jak u nas. Wigilia kończy post A mięs na stole nie mamy, bo i po co skoro jest pyszny karp A karpia jem tylko w Wigilię, chociaż bardzo lubię, to nienawidzę bawić się ościami i tylko w Wigilię robię ten wyjątek

Widzę, że nie próżnujecie w dziwnych snach. Ja też. Dzisiaj jakieś trupy i szczątki ludzkie mi sie śniły
A nie raz miałam sen z tż, ze mnie zostawia czy coś i ja normalnie beczę przez sen, budzę się mokra na twarzy

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-09, 10:48   #4898
111kicia111
Raczkowanie

Witam sie w ten okropny, deszczowy dzień.

Dzieki dziewczyny za gratulacje odnośnie dużego synka. Juz przestałam się martwic ze mały jest dośc duży ale miesci sie w 90 centylach wiec jest ok. Czytałam że usg może sie mylić i granica błedu w koncówce ciazy może wyność do 500 g. Może wcale nie bedzie taki duży. Ostatnio moja kuzynka urodziła córcie z wagą 4 kg a sama ważyła przed porodem 60 kg wiec duże dziecko urodziła.

Ja juz tez się zastanawiam co zrobić na wigilijny stół. U nas średnio na wigilii jest 10 osób. Główne potrawy to barszcz z uszkami i oczywiście karp. Uwielbiam też rybe po grecku. Dziewczyny moze macie sprawdzony przespis na sałatke sledziową? Ja robie zawsze taka z burakami czerwonymi jaby któras chciała to moge sie podzielić.

Szukam pomysłu na prezent dla córci - 10 letniej panny i nie wiem co kupić. Za duzo wszystkiego ma!
111kicia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 10:57   #4899
monkaa321
Zakorzenienie

Ja tak sobie jeszcze myślę, żeby usunąć które to dziecko i lokalizacje? Patrze teraz na wątek styczniowy i one tak mają. Bardzo przejrzyście

Ja też miałam niedawno sen w którym tż mi powiedział, że on się bardzo zbliżył do koleżanki z pracy no i bałam się, że mnie zostawi w ciąży dla niej albo jak już urodzę synka później mi się płakać chciało rano a jak mu opowiedziałam to nic nie powiedział
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 11:00   #4900
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość
Ja tak sobie jeszcze myślę, żeby usunąć które to dziecko i lokalizacje? Patrze teraz na wątek styczniowy i one tak mają. Bardzo przejrzyście
a ja jestem za tym żeby to zostawić, może się przydać, zwłaszcza gdy będziemy chcialy o coś zapytać doświadczone mamuski, wtedy można pytanie skierowac osobiście. Lokalizacja też mi nie przeszkadza
jak juz trzeba z czegoś rezygnować to data OM
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 11:00   #4901
ladylazarusIE
Raczkowanie

GG do ladylazarusIE

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Dzie lecisz... poczekaj na mnie!!

teQiba - mnie się śniło, że wszyscy MNIE nienawidzą, bo produkuję w kryjówce w górach fałszywe dzieci i te dzieci są brzydkie i mają podkrążone oczy... Boshh, chyba położna miała rację na pierwszej wizycie, kiedy mi proponowała spotkanie z psychiatrą....

Cytat:

Ja tez juz sie boje wizyty ksiedza - ostatni raz mieszkajac u rodzicow przyjmowalismy, a z TZ nie mielismy okazji bo w pracy bylismy.... A teraz bede sama jak przyjdzie
Zrób jak co poniektórzy w Haloween pogaś światła i udawaj, że Cię nie ma w domu

Cytat:
Napisane przez mara86 Pokaż wiadomość
Ahh te sny, moj tz dziś poszedł do więzienia i mnie samą z brzuchem zostawił :banghead:
Haha, a za co?

Jej, czy myśmy wczoraj ten sam film jakiś oglądały, że wszystkie takie głupie sny mamy?

Cytat:
i zastanawiałam się jak ona dotknie tego dziecka z tymi pazurkami po programie. Ciekawe ile ta idylla potrwa...biedne dziecko.
Co do pazurków [jeśli nie mają 14 cm...], to są bardzo wygodne przy małym, bo nie drapią, ponieważ są grubsze niż normalne, i nie łamią się, ponieważ są twardsze. Sama nie mam zrobionych, ale znajome sobie chwaliły. Mają nażelowane, ale nie przedłużane... jeśli wiecie, o co mi chodzi w ogóle...?
Co do reszty się zgadzam Polska wersja porodu z mody na sukces no ale trzeba się kreować, tak?

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość
u nas wlasnie tak jest Parafia i osiedle duze i moja mama ma kolende co 2 lata Ostatnio to nawet my sie zalapalismy, w tym roku tez ma ale juz 14 grudnia a my przyjedziemy pozniej coraz wczesniej zaczynaja chodzic

U nas w lidlu przywieźli bożonarodzeniowe rzeczy przed haloweenowymi - koło połowy października. Gdyby się tak i oni w parafiach zebrali wcześniej, to kampania by się bardziej opłaciła...

Przepraszam, już nie będę

Cytat:

A starsze panie powinny być miłe i kochane, ja moja babcia

Cytat:
Witajcie.
Ale sny macie dziewczyny! Ja też się rano obudziłam i miałam ochotę pobić męża. Śniło mi się że zostawił mnie na noc w domu, a sam pojechał na miasto na panienki! I jak rano go szukałam to przyznał się że miał wesołą noc i pokazał mi smsa do niejakiej Diany,w którym napisał że w poniedziałek się ze mną rozwodzi a we wtorek o 13 oni mogą wziąć ślub!

Haha, niee, możeśmy coś zjadły wczoraj.. Taa, na pewno coś z lidla produkuje takie fantasmagorie...

Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
Hę?
Określenie ciąży boskie Dopytałabym czy w "odmiennym stanie" to znaczy po pijanemu, bo wtedy to by miało sens
przebiłaś mnie

Cytat:
wg Freuda sprawa zupełnie czytelna
widzę, że dzisiaj pogoda w nocy nastrajała nas do dziwów w nocy - mi się śniło, że byłam u dentystki i ona dała mi skierowanie na badanie... i te badania przyszły i ja czytam wyniki a tam napisane, że mam rzeżączkę i się bałam, że się wszyscy dowiedzą...
Nie. Zdecydowanie coś w powietrzu wisi...

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Widzę, że nie próżnujecie w dziwnych snach. Ja też. Dzisiaj jakieś trupy i szczątki ludzkie mi sie śniły
A nie raz miałam sen z tż, ze mnie zostawia czy coś i ja normalnie beczę przez sen, budzę się mokra na twarzy
Albo w wodzie...

Edytowane przez ladylazarusIE
Czas edycji: 2013-12-09 o 11:03
ladylazarusIE jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-09, 11:03   #4902
cayenneOna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 111kicia111 Pokaż wiadomość

Dzieki dziewczyny za gratulacje odnośnie dużego synka. Juz przestałam się martwic ze mały jest dośc duży ale miesci sie w 90 centylach wiec jest ok. Czytałam że usg może sie mylić i granica błedu w koncówce ciazy może wyność do 500 g. Może wcale nie bedzie taki duży. Ostatnio moja kuzynka urodziła córcie z wagą 4 kg a sama ważyła przed porodem 60 kg wiec duże dziecko urodziła.

Ja juz tez się zastanawiam co zrobić na wigilijny stół. U nas średnio na wigilii jest 10 osób. Główne potrawy to barszcz z uszkami i oczywiście karp. Uwielbiam też rybe po grecku. Dziewczyny moze macie sprawdzony przespis na sałatke sledziową? Ja robie zawsze taka z burakami czerwonymi jaby któras chciała to moge sie podzielić.

Szukam pomysłu na prezent dla córci - 10 letniej panny i nie wiem co kupić. Za duzo wszystkiego ma!
To ja poproszę ten przepis na sałatkę śledziowa z burakami
Mój synuś też w granicach 90 centyla i też ginka mówi, żeby się nie stresować, że w koncowce ciąży właśnie różnica może być ok 500 gram, a poza tym jakby miał być powyżej 4 kg to zrobią mi cesarke.

Dziewczyny, a wiecie może jak to jest z porodami kleszczowymi w PL? U nas na SR jedna laska spytała, to położna powiedziała, ze w jej ponad 20letniej praktyce się nie spotkała i że może stare położne wiedzialyby co z tymi kleszczami robić, po prostu mają inne metody, w skrajnych przypadkach próbują lekko uciekać brzuch, jak nie da rady to KiWi (ten KiWi mnie trochę uspokoił, bo odkurzacz to sobie wyobrażałam tragicznie, a to nie wygląda przynajmniej źle), a jak to nie pomaga, to szybko cesarka..

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Cytat:

Ja też miałam niedawno sen w którym tż mi powiedział, że on się bardzo zbliżył do koleżanki z pracy no i bałam się, że mnie zostawi w ciąży dla niej albo jak już urodzę synka później mi się płakać chciało rano a jak mu opowiedziałam to nic nie powiedział
A mi się lokalizacja podoba, przynajmniej namierzylam laski z DE :p
Ale które dziecko z kolei to już niekoniecznie potrzebne...

Stary 2013-12-09, 11:07   #4903
mmhym
Zadomowienie

Cytat:

Ta z burakami to tzw. szuba? Bo jak nie, to polecam
A moja ulubiona ze śledziami to śledzie w pierzynce

A co do córki, to niestety nie pomogę. Ja mam siostrę 12-letnią i ona nawet sama nie wie, co chce. Umówiłyśmy się, że pójdziemy razem na zakupy i ona sobie coś wybierze, a ja jej zapłacę Ciuchy, gadżety... tyle tego ma, że nie miałam pojęcia.

I jeszcze dla zainteresowanych przepis na sałatkę, która fikuśnie prezentuje się na talerzu i bardzo smaczna też jest

Sałatka ŁĄKA (mała porcja)

Składniki:
1 mały słoik pieczarek konserwowych
6 jajek
3 ogórki konserwowe
3 marchewki ugotowane
2 ziemniaki ugotowane
30 dkg wędzonego mięsa (filetu) z kurczaka
majonez
koperek i natka pietruszki świeża

Układanie:
Miskę smarujemy olejem i
1. Posypujemy drobno posiekanym
koperkiem (boki również).
2. Pieczarki kapeluszem do spodu
3. Pietruszka z koperkiem drobno posiekane
4. Marchewka starta na tarle na dużych oczkach – sól i pieprz
5. Majonez
6. Ogórki pokrojone w drobne paseczki
7. Mięso z kurczaka pokrojone w kostkę
8. Majonez
9. Jajka starte na tarle na dużych oczkach – sól i pieprz
10. Majonez
11. Ziemniaki starte na tarle na dużych oczkach – sól i pieprz
12. Majonez

Wstawić do lodówki na min. 5 godzin. Po wyciągnięciu
stawiamy talerz na misce i przewracamy sałatkę do góry
dnem. W razie problemów obkroić brzegi nożem.

I wygląda jak grzybki pod trawką

Ja jeszcze mi się przypomniało - jak u Was ciała? Wyszły mi kolejne rozstępy na udach niestety Ale to nie pierwsze i nie ostatnie. Na brzuchu za to mam straasznie dużo popękanych naczynek. I co śmieszne, tak mi strasznie żyły wylazły, że mogę być modelem układu krwionośnego Po prostu jakbym boki ciała miała niemal przezroczyste

Drugie serce
Stary 2013-12-09, 11:11   #4904
Ela87
Zakorzenienie

Mnie te prezenty przerażają.
Te dzieciaki teraz wszystko mają teraz nic tylko kasa chyba.

Cytat:
Ja jeszcze mi się przypomniało - jak u Was ciała? Wyszły mi kolejne rozstępy na udach niestety Ale to nie pierwsze i nie ostatnie. Na brzuchu za to mam straasznie dużo popękanych naczynek. I co śmieszne, tak mi strasznie żyły wylazły, że mogę być modelem układu krwionośnego Po prostu jakbym boki ciała miała niemal przezroczyste
No udo mi chwyciło ostatnio No, ale już nic z tym nie zrobię niestety... Staram się nie myślec i nie patrzeć

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 11:39   #4905
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
fajny przepis
ja na szczęście rozstępów nie mam chyba jeszcze ale też mam widoczne żyły na brzuchu... A na piersiach to się śmieje że już "żylaki" mam, bo dwie żyłki są wyczuwalne czasem pod palcem... takie nabrzmiałe są
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-09, 11:45   #4906
BieniekI
Raczkowanie

Cytat:

Moja mała też miała być większa wg usg niż była w rzeczywistości...
BieniekI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 11:50   #4907
111kicia111
Raczkowanie

Cytat:
To ja poproszę ten przepis na sałatkę śledziowa z burakami
5 buraków gotowanych
5 ziemniaków w mundurkach
5 ogórków konserwowych (moga byc tez kiszone)
5 płatów sledziowych solonych
2 duże cebule
troche majonezu
pieprz
Wszystko pokroić w kostkę, doprawic pieprzem i wymieszać z majonezem.

Kiedys bałam sie zrobic ta sałtkę bo z góry załozyłam ze wyjdzie nie dobra a teraz jest to moja ulubiona sałatka.
POLECAM

Cytat:
Ta z burakami to tzw. szuba? Bo jak nie, to polecam
A moja ulubiona ze śledziami to śledzie w pierzynce

A co do córki, to niestety nie pomogę. Ja mam siostrę 12-letnią i ona nawet sama nie wie, co chce. Umówiłyśmy się, że pójdziemy razem na zakupy i ona sobie coś wybierze, a ja jej zapłacę Ciuchy, gadżety... tyle tego ma, że nie miałam pojęcia.

I jeszcze dla zainteresowanych przepis na sałatkę, która fikuśnie prezentuje się na talerzu i bardzo smaczna też jest

Sałatka ŁĄKA (mała porcja)

Składniki:
1 mały słoik pieczarek konserwowych
6 jajek
3 ogórki konserwowe
3 marchewki ugotowane
2 ziemniaki ugotowane
30 dkg wędzonego mięsa (filetu) z kurczaka
majonez
koperek i natka pietruszki świeża

Układanie:
Miskę smarujemy olejem i
1. Posypujemy drobno posiekanym
koperkiem (boki również).
2. Pieczarki kapeluszem do spodu
3. Pietruszka z koperkiem drobno posiekane
4. Marchewka starta na tarle na dużych oczkach – sól i pieprz
5. Majonez
6. Ogórki pokrojone w drobne paseczki
7. Mięso z kurczaka pokrojone w kostkę
8. Majonez
9. Jajka starte na tarle na dużych oczkach – sól i pieprz
10. Majonez
11. Ziemniaki starte na tarle na dużych oczkach – sól i pieprz
12. Majonez

Wstawić do lodówki na min. 5 godzin. Po wyciągnięciu
stawiamy talerz na misce i przewracamy sałatkę do góry
dnem. W razie problemów obkroić brzegi nożem.

I wygląda jak grzybki pod trawką

Nie to nie szuba! Znalazła własnie przepis na ta szubę, moze spróbuje. Dzieki

A te śledzie pod pierzynką to jak robisz bo w internecie sa rózne wersje?
111kicia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 11:50   #4908
bebe97
Wtajemniczenie

Hej.
Przed chwila mój wielki straszny pies rasy cocker spaniel prawie zjadł pana montera, który zapukał, aby mu piwnice otworzyć facet w ułamek sekundy znalazł się z półpietra na parterze. Że tez zawsze muszę za tego kudłatego stwora przepraszać

A ja zaraz jadę z mamą do lekarza a na 16.30 ze sobą. Oby tylko wszystko było dobrze na usg, mam dziś nadzieję policzyć wszystkie paluszki, może panna (dziś) Iga zechce łaskawie współpracować i pokazać się w całej okazałości.
Wczoraj wieczorem tak fajnie się ruszała, plumkała i bulgotała aż męża zawołałam, ale oczywiście, gdy tylko on rękę przyłożył to nagle cisza w eterze

Do wieczora. Trzymajcie kciuki.
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 11:54   #4909
thidien
Rozeznanie

witam sie poniedziałkowo

odebrałam wyniki, glukoza w normie; jakieś szczawiany wapnia mi się pokazały za to :P ale może to przez wit. C i czekoladę ;P (tak myślę, bo co 2 dni biorę rutinoscorbin i mam fazę na czekoladę pod każą postacią - wszamałąm tą od Mikołaja i smaruję wafle ryżowe czekoladą :P:P:P)

od rana skrobię futrynę od drzwi - jeszcze kawałek został, ale już mi łapy odpadają... za to jak skończę, za 10-15 min., to idę na kawkę i robię sobie godzinę leniucha :P potem się biorę za drugą :P:P:PP:P
(ależ jestem głodna... odkąd zaczęliśmy ten remont, to jadam podwójne śniadania i podwójne obiady - normalnie masakra... ale przecież nie będę się głodzić :P)
II kreski 1.12.2015
thidien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 12:02   #4910
teklaaa
Raczkowanie

Witam sie w 24tyg.

czytam, że same dobre wieści u was dni,tygodnie,miesiace,try mestry lecą jak szalone i przynoszą coraz wiekszą radość

przepisy chętnie spiszę ( te śledzie moga być w occie.? bo solne nie bardzo mi pasują..)
może jakieś inne dobre przepisy się pojawią to skorzystam

co do imion .. jest ich mnóstwo ja jeszcze nie podjełam decyzji chociaz brata corka (4.5 lat) usilnie nazywa sie dzidziuś Hania

co u mnie.. ?! dawno się nie odzywałam.. spokoj, nuda wręcz z dzidziusiem wszystko okej, po swietach czekaja mnie badania krwi rozne i mocz oraz "cudowna" glukoza. a zaraz po nowym roku mam wizyte i wyznaczy nam kolejne usg.

aaa byla mowa o pogodzie u mnie był snieg, wietrznie jak to w tv bylo glosno ale dzis ponuro, ciemno troche i sniegu braki bo plucha sie zrobila.. :/

nadrobie troche i bede sie czesciej odzywać
teklaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 12:02   #4911
teQiba
Moderator

Cytat:
Wyobrażam sobie Twoją minę
No myślę, że dokładnie odzwierciedlała stan ducha

Cytat:
Cytat:
a ja jestem za tym żeby to zostawić, może się przydać, zwłaszcza gdy będziemy chcialy o coś zapytać doświadczone mamuski, wtedy można pytanie skierowac osobiście. Lokalizacja też mi nie przeszkadza
jak juz trzeba z czegoś rezygnować to data OM
Ok - to OM usuwam
A co do lokalizacji to czekam na dalsze opinie, bo widzę że tu zdania są podzielone...

Cytat:
Napisane przez ladylazarusIE Pokaż wiadomość
Zrób jak co poniektórzy w Haloween pogaś światła i udawaj, że Cię nie ma w domu
Pod wpływem stresu nie wykluczone że tak może się to skończyć

Cytat:
U mnie również pojawiły się rozstępy na udach - jeszcze tylko na brzuchu mi brakuje do kolekcji
Stary 2013-12-09, 12:06   #4912
Castia
Wtajemniczenie

hej

łojjjj jak tu już smacznie świątecznie

muszę was nadrobic oczywiście - nie nadążam

od dziś ta pościel w Biedronie za 35 zł była może któraś? ja miałam się wybrać ale takie slisko a mam kawałek drogi i zrezygnowałam
może z tż pojadę wieczorkiem
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 12:10   #4913
kate1623
Zadomowienie

Melduje, że wróciłam w lepszym humorze .Przytyłam tylko 1,5kg przez 3 tygodnie, wyniki badań się polepszyły i nie muszę już brać tego wstrętnego żelaza przez które źle się czułam. Nie było też problemu tym razem z detektorem, od razu było słychać serduszko .Gina trochę zmartwił mój ból pod żebrem powiedział żebym próbowała wtedy brać nospę bo to może być pęcherzyk żółciowy i dostałam skierowanie na próby wątrobowe
Teqiba kolejna wizyta 23.12 10:55 i USG 18.12 18:45

Odwiedziłam też swoje koleżanki z pracy właśnie się sezon zaczyna i mają mnóstwo roboty a ja sobie leżę w domu

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
Właśnie wypilam glukozę i teraz do 10 muszę czekać. Trochę drapalo w gardle, gorszy do zniesienia był ten duszacy pudrowy zapach.
Strasznie dużo tu ludzi, ale szybko kolejka idzie, akurat ja weszłam w takim momencie, ze nie musiałam czekać.

Mam net w telefonie i gazetę, to jakoś przeżyje.
Trzymam kciuki za prawidłowe wyniki

Cytat:
dla pocieszenia powiem, że właśnie przed chwilą w DDTVN pokazywali Krzysztofa Rutkowskiego któremu 5 dni temu urodził się syn i matkę dziecka i wyglądała jak hostessa z supermarketu na promocji margaryny o 9 rano miała fryzurę jakby szła na wesele, piękne silikonowe wargi, makijaż jak Kim Kardashian i paznokcie mega długie i z brokatem jakby była dziunią z teledysków W ręku trzymała cudowny becik z dzieckiem, wszytsko było takie słodkie i zastanawiałam się jak ona dotknie tego dziecka z tymi pazurkami po programie. Ciekawe ile ta idylla potrwa...biedne dziecko.
Trzeba się pokazać

Cytat:

Jak mogłaś wyjść z brzuchem w obcasach ale jak już będzie ślisko to może zmień obuwie na jakieś inne tak na wszelki wypadek

Cytat:
Witajcie.

Cytat:
Napisane przez ladylazarusIE Pokaż wiadomość
teQiba - mnie się śniło, że wszyscy MNIE nienawidzą, bo produkuję w kryjówce w górach fałszywe dzieci i te dzieci są brzydkie i mają podkrążone oczy... Boshh, chyba położna miała rację na pierwszej wizycie, kiedy mi proponowała spotkanie z psychiatrą....
No sny to i Ja mam niezłe ostatnio latałam po lesie i strzelałam z karabinu do ludzi 6 zabiłam

Cytat:

Nie chcę zapeszyć, ale nie mam jeszcze żadnego rozstępu i tylko jedno małe naczynko na udzie mi poszło , ale się pilnuje dwa razy dziennie smaruje się mustelą i bio-oil .No i pod prysznic używam tego balsamu nivea nowego

Miałam dzisiaj sprzątać i układać w szafkach, ale totalnie nie mam siły i ochoty

Gadacie o przepisach na święta wstyd się przyznać, ale w kuchni jestem noga i nie lubię gotować wolę piec. Babcia zawsze wszystko robi, ale w tym roku mam zamiar jej pomóc obiecuje

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 12:19   #4914
cayenneOna
Zadomowienie

Cytat:
5 buraków gotowanych
5 ziemniaków w mundurkach
5 ogórków konserwowych (moga byc tez kiszone)
5 płatów sledziowych solonych
2 duże cebule
troche majonezu
pieprz
Wszystko pokroić w kostkę, doprawic pieprzem i wymieszać z majonezem.

Kiedys bałam sie zrobic ta sałtkę bo z góry załozyłam ze wyjdzie nie dobra a teraz jest to moja ulubiona sałatka.
POLECAM

Nie to nie szuba! Znalazła własnie przepis na ta szubę, moze spróbuje. Dzieki

Dzięki, zapisana

Stary 2013-12-09, 12:24   #4915
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Dziewczyny, a wiecie może jak to jest z porodami kleszczowymi w PL? U nas na SR jedna laska spytała, to położna powiedziała, ze w jej ponad 20letniej praktyce się nie spotkała i że może stare położne wiedzialyby co z tymi kleszczami robić, po prostu mają inne metody, w skrajnych przypadkach próbują lekko uciekać brzuch, jak nie da rady to KiWi (ten KiWi mnie trochę uspokoił, bo odkurzacz to sobie wyobrażałam tragicznie, a to nie wygląda przynajmniej źle), a jak to nie pomaga, to szybko cesarka..
.
moja sis miała taki poród ale to było równe 20 lat temu Nie umiała przeć i po prostu musieli tego wielkoluda wyciągać kleszczami. Nie było to najprzyjemniejsze, ale myślę że to nie jest tak że się tego nie praktykuje, bo badania wykazują że nie jest to niebezpieczne dla dziecka. Teraz częściej stosuje się próżnociąg czyli taka przyssawka do głowy jak do przepychania kibelków i ciągnie się tym dziecko. W mojej ksiażce obydwie techniki są opisane i jest wytłumaczone żeby na prawdę sie nie bać, bo to lekarze są na takie przypadki przygotowani i to nie jest straszne tylko tak brzmi. Oglądałam na TLC jeden odcinek porodówki gdy ciągnęli małego próżnociągiem. Ten program jest kręcony w UK. Na prawdę nie jest to takie straszne jak brzmi.

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
Hej.
A ja zaraz jadę z mamą do lekarza a na 16.30 ze sobą. Oby tylko wszystko było dobrze na usg, mam dziś nadzieję policzyć wszystkie paluszki, może panna (dziś) Iga zechce łaskawie współpracować i pokazać się w całej okazałości.
Wczoraj wieczorem tak fajnie się ruszała, plumkała i bulgotała aż męża zawołałam, ale oczywiście, gdy tylko on rękę przyłożył to nagle cisza w eterze
trzymamy kciuki!
Co do dziecięcia i męża to u mnie standard, mam wrażenie że połknęłam królika tak szaleje ale niech tylko poczuje rękę męża (bo moją oczywiście że można obkopać z każdej strony) to normalnei urodzony aktor...to samo jak w gościach jesteśmy...ciche, spokojne, idealne dziecko
Dzisiaj kąpiel brałam i szalał wariat więc podniosłam się do góry wytarłam ręce ręcznikiem, złapałam telefon zaczynam kręcić film i oczywiście nic...nawet nie drgnie ten baniak przede mną. Jakby wiedział że go kręcę
Stary 2013-12-09, 12:24   #4916
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
To tak jak u nas. Wigilia kończy post A mięs na stole nie mamy, bo i po co skoro jest pyszny karp A karpia jem tylko w Wigilię, chociaż bardzo lubię, to nienawidzę bawić się ościami i tylko w Wigilię robię ten wyjątek
u nas tez Wigilia konczy post, po niej sa ciasta, ale mieso dopiero w 2 dzien swiat, bo 1 dzien nie gotujemy

Cytat:

ojj czasem nawet ta granica moze wynosic wiecej, takze nie ma sie czym martwic

co po prezentu to nie pomoge, sama mialam problem Dobrze, ze napisala list do Mikolaja to mamie ulatwila sprawe

Cytat:
Ja jeszcze mi się przypomniało - jak u Was ciała?
na szczescie bez zmian i oby tak zostalo

Cytat:
Napisane przez thidien Pokaż wiadomość

odebrałam wyniki, glukoza w normie; jakieś szczawiany wapnia mi się pokazały za to :P ale może to przez wit. C i czekoladę ;P (tak myślę, bo co 2 dni biorę rutinoscorbin i mam fazę na czekoladę pod każą postacią - wszamałąm tą od Mikołaja i smaruję wafle ryżowe czekoladą :P:P:P)
za glukozowe wyniki

Cytat:
Melduje, że wróciłam w lepszym humorze .Przytyłam tylko 1,5kg przez 3 tygodnie, wyniki badań się polepszyły i nie muszę już brać tego wstrętnego żelaza przez które źle się czułam. Nie było też problemu tym razem z detektorem, od razu było słychać serduszko .Gina trochę zmartwił mój ból pod żebrem powiedział żebym próbowała wtedy brać nospę bo to może być pęcherzyk żółciowy i dostałam skierowanie na próby wątrobowe
Teqiba kolejna wizyta 23.12 10:55 i USG 18.12 18:45

Miałam dzisiaj sprzątać i układać w szafkach, ale totalnie nie mam siły i ochoty
same dobre wiesci

ja tez mialam porzadkowac, nawet powyciagalam juz wszytsko z szuflad i tak to sobie lezy

Co do lokalizacji to mi nie przeszkadza, mozna wpisywac

Edytowane przez asienka213
Czas edycji: 2013-12-09 o 12:57
asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 12:31   #4917
lutien
Wtajemniczenie

Hej
Jestem po połówkowym. Dziecko wygląda na zdrowe Niestety tak się obróciło, że buźki się nie dało uchwycić Nie mam więc filmu ani zdjęcia. Wg gina będzie to.... dziewczynka Choć myślałam, że będzie chłopak.... Trza imię wymyśleć, bo na razie się tylko chłopięcymi zajmowałam...
Natsępną wizytę mam w czwartek (już u mojego gina). Prosiłabym o zaktualizowanie danych na 1 stronie
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 12:56   #4918
teQiba
Moderator

Gratuluję udanych wizyt oklaski:
A Tobie lutien córeczki

Wiedziałam, że Ci się Kate humor poprawi
A na obcasach już nie wyjdę - kupie sobie kalosze
Stary 2013-12-09, 12:58   #4919
Karolcia2401
Zakorzenienie

GG do Karolcia2401

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
od dziś ta pościel w Biedronie za 35 zł była może któraś? ja miałam się wybrać ale takie slisko a mam kawałek drogi i zrezygnowałam
może z tż pojadę wieczorkiem
ja byłam, zakupiłam taką z Kubusiem Puchatkiem wygląda całkiem porządnie i co najważniejsze, zapinana na zamek a ostatnio bardzo często spotykam się z pościelą dziecięcą z guzikami...

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Hej
Jestem po połówkowym. Dziecko wygląda na zdrowe Niestety tak się obróciło, że buźki się nie dało uchwycić Nie mam więc filmu ani zdjęcia. Wg gina będzie to.... dziewczynka Choć myślałam, że będzie chłopak.... Trza imię wymyśleć, bo na razie się tylko chłopięcymi zajmowałam...
Natsępną wizytę mam w czwartek (już u mojego gina). Prosiłabym o zaktualizowanie danych na 1 stronie
za córę

Witam się, dawno mnie nie było
Mikołajki, imieniny mojej mamy i mnóstwo innych rzeczy musiałam przeżyć w ostatnim czasie więc nie pisałam, ale ciągle was podczytuję wieczorami
Dziś mam usg u mojego lekarza, ciekawe czy potwierdzi córę z usg 3d

Aaaa i któraś pytała o sałatkę śledziową, ja nie jem śledzi bo w ogóle nie lubię ryb, ale napiszę wam jak robi moja mama - wszystkim podobno smakuje

8 płatów śledzi
1 słoik konserwowej papryki
6 dużych ogórków kiszonych
2 cebule białe
majonez

I tak, śledzie kroi się w paseczki, ewentualnie w dużą kostkę, paprykę, ogórki i cebulę w małą kosteczkę. I układamy warstwowo: Ogórki, papryka, śledzie, cebula, sypiemy mielonym pieprzem, i kolejne warstwy. Odstawiamy na noc najlepiej, żeby się "przegryzło" a później mieszamy z majonezem i ewentualnie doprawiamy jeszcze.

Edytowane przez Karolcia2401
Czas edycji: 2013-12-09 o 13:02
Karolcia2401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 12:58   #4920
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
Nie mogę zlokalizować przepisu na komputerze - to jak nie zapomnę, to wezmę od mamy następnym razem

Cytat:
A co do lokalizacji to czekam na dalsze opinie, bo widzę że tu zdania są podzielone...
Ja jestem za tym, żeby poprzednie ciąze i lokalizacje zostały

Cytat:

Nie chcę zapeszyć, ale nie mam jeszcze żadnego rozstępu i tylko jedno małe naczynko na udzie mi poszło , ale się pilnuje dwa razy dziennie smaruje się mustelą i bio-oil .No i pod prysznic używam tego balsamu nivea nowego
za kilogramy, wyniki i serduszko
Ja też się smaruję 2 razy dziennie. Ale, tak jak pisałam, mam dużo rozstępów po okresie dojrzewania, więc raczej się nie łudziłam, że teraz obejdzie się bez

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Hej
gratuluję córy!
Możesz jeszcze wagę podać jeśli chcesz, to dopiszę
Jak poszła sprzedaż na jarmarku?

Drugie serce
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości