Offtopowa walka o zdrowe i piękne włosy cz. XXVIII - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-12, 17:55   #361
kascysko
Zakorzenienie

Dot.: Offtopowa walka o zdrowe i piękne włosy cz. XXVIII

Cytat:
Napisane przez Scarrabeo Pokaż wiadomość
Oj, siostro, ważymy już nawet tyle samo.
I faksiet, przypomniało mi się właśnie, że miałam się wspólnie z Edizą odchudzać, ona schudła dwa kilo, a ja nic! Ten mój słomiany zapał mnie przeraża.

Ty się nie odchudzaj, tylko ćwicz. Mamy podobne gusta, więc polecam Tiffany Rothe - pozytywna babka, łorkołty spoko - wiesz, jaka byłam antyćwiczeniowa, do pierwszego 10-minutowego treningu się zmuszałam, a teraz sama szukam nowych
Cytat:
Napisane przez Inkus97 Pokaż wiadomość
Któraś z Was pisała, że ma dziś dobry dzień więc ja również muszę to napisać ( tfu, tfu, nie zaprzeczając ). Co prawda rano zaspałam o 40 minut ( ale tak to jest gdy chodzi się spać o 1:00, a wstaje się o 5:20 ), ale przynajmniej miałam wymówkę aby nie iść na pierwszą lekcję, którą jest znienawidzony przeze mnie angielski Później dobra ocena z chemii wpadła ( TAK! Nie jestem już zagrożona! ), a zaraz przychodzi do mnie przyjaciółka i o 18:00 jedziemy do Bydgoszczy na Operę ze szkołą. Modlę się tylko żeby mnie głowa nie zaczęła boleć
Wiecie co, ja chyba stara już jestem. Jak tak Was czytam czasem (chodzi mi o licealistki) to mogę stwierdzić, że ja tak z nie-chodzeniem na lekcje nie kombinowałam
Cytat:
Napisane przez Kaveri Pokaż wiadomość
Schudłam ostatnio 15 kg (i dalej chudnę, mimo jedzenia jak koń) bo odnowiły mi się problemy z ukł. pokarmowym i ogólnie ostatnio było ze mną nieciekawie. Jedyne z czym mam aktualnie problem to długość rękawów/nogawek - bo nie da się ukryć, ale w L/XL były one dłuższe
Hm, dziwne połączenie Tarczycę sobie zbadaj, skoro przy domniemanych problemach z układem pokarmowym możesz jeść jak koń. Rozmowa nasza o Twoim rozmiarze nie jest starsza niż 2 miesiące - 15 kg to tylko przy gigantycznych problemach hormonalnych lub głodzeniu się, cudów nie ma Chyba, że byłaś wcześniej spuchnięta.
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-12, 18:02   #362
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
Osobiście bardziej wierzę Kascysko, niż wszystkim
Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Bo nikt oprócz studentów(i to nie wszystkich) i naukowców nie czyta publikacji, tylko artykuły z pupci wzięte Takie jak ten na Onecie o brazylijskim prostowaniu włosów mówiący, że formaldehyd jest laminatem w Encanto

Miło mi, i głupio
A informacje na ulotce do testu ? Tam też pisze/ pisało przynajmniej, żeby test robić z rana z pierwszego moczu ?

Wiecie, ja nie doinformowana bo w temat się nie zagłębiałam, wręcz byłam przekonana, że skoro tak mówią to tak jest.
Wiem wiem, to takie głupie przekonanie.

Dobrze, że z wiekiem człowiek staje się mądrzejszy bo trafi się na kogoś bardziej douczonego w danym temacie.

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-12, 18:06   #363
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość
A informacje na ulotce do testu ? Tam też pisze/ pisało przynajmniej, żeby test robić z rana z pierwszego moczu ?

Wiecie, ja nie doinformowana bo w temat się nie zagłębiałam, wręcz byłam przekonana, że skoro tak mówią to tak jest.
Wiem wiem, to takie głupie przekonanie.

Dobrze, że z wiekiem człowiek staje się mądrzejszy bo trafi się na kogoś bardziej douczonego w danym temacie.
A wiesz, że niewiele jest przepisów mówiących o tym, czego producent nie może napisać na opakowaniu? To trochę tak jak napisy na kosmetykach: do skóry odwodnionej, suchej, wrażliwej, dojrzałej, tłustej... do włosów przetłuszczających się, tłustych u nasady i suchych na końcach (mój osobisty hit ), suchych, matowych... .

Oni piszą, a ważny jest i tak tylko skład.

Wiecie na przykład, dlaczego na statystycznej paście do zębów nie ma składu (czasami tylko bywają)?

Edytowane przez kascysko
Czas edycji: 2013-12-12 o 18:13
Stary 2013-12-12, 18:07   #364
Kaveri
Spaceroholiczka

Cytat:
Hm, dziwne połączenie Tarczycę sobie zbadaj, skoro przy domniemanych problemach z układem pokarmowym możesz jeść jak koń. Rozmowa nasza o Twoim rozmiarze nie jest starsza niż 2 miesiące - 15 kg to tylko przy gigantycznych problemach hormonalnych lub głodzeniu się, cudów nie ma Chyba, że byłaś wcześniej spuchnięta.
Nic mi nie wychodzi z tarczycy, normy (tzn. badali mi dwa razy TSH).

Lekarz rodzinny mówi, że moje spadki wagi to wynik biegunki i tego, co dzieje się w jelitach, nic poza tym.
Spuchnięta może i byłam, ale puchnę już kilka lat, żyję, a słyszę, że to alergia. No cóż, przyzwyczaiłam się. Nawet ginekolog mówiła mi, że to jeszcze nie wiek na hormony, a nieregularne miesiączki to norma dla dzieci w moim wieku - podobno mogę takie mieć do I ciąży
Kaveri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-12, 18:11   #365
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Nic mi nie wychodzi z tarczycy, normy (tzn. badali mi dwa razy TSH).

Lekarz rodzinny mówi, że moje spadki wagi to wynik biegunki i tego, co dzieje się w jelitach, nic poza tym.
Spuchnięta może i byłam, ale puchnę już kilka lat, żyję, a słyszę, że to alergia. No cóż, przyzwyczaiłam się. Nawet ginekolog mówiła mi, że to jeszcze nie wiek na hormony, a nieregularne miesiączki to norma dla dzieci w moim wieku - podobno mogę takie mieć do I ciąży
Nie mam pojęcia do jakich Ty lekarzy chodzisz, ale chyba do mojej mamy (która lekarzem nie jest, ale często mi takie farmazony opowiada ), ale podam Ci przykład z życia na to, że na hormony w tym wieku nie jest za wcześnie.

Moja bratanica, rocznik 97', jest po wycięciu wielkiej torbieli na jajniku i ma guzka na przysadce. To drugie bez problemu zostało wytypowane po zbadaniu prolaktyny, a potwierdzone tomografią. Przez lekarzy w mojej pipidówie, a Ty w mieście sporym mieszkasz
Stary 2013-12-12, 18:12   #366
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
A wiesz, że niewiele jest przepisów mówiących o tym, czego producent nie może napisać na opakowaniu? To trochę tak jak napisy na kosmetykach: do skóry odwodnionej, suchej, wrażliwej, dojrzałej, tłustej... do włosów przetłuszczających się, tłustych u nasady i suchych na końcach (mój osobisty hit ), suchych, matowych... .

Wiecie na przykład, dlaczego na statystycznej paście do zębów nie ma składu (czasami tylko bywają)?

Stary 2013-12-12, 18:21   #367
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
no dlaczego? dawaj

przegrzebałam swoje pudełka z kolczykami, 90% jeszcze nie nosiłam, a niektóre już mają pogubione pary

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-12, 18:21   #368
Kaveri
Spaceroholiczka

Cytat:
Nie wiemy, ale chętnie się dowiemy
Cytat:
Nie mam pojęcia do jakich Ty lekarzy chodzisz, ale chyba do mojej mamy (która lekarzem nie jest, ale często mi takie farmazony opowiada ), ale podam Ci przykład z życia na to, że na hormony w tym wieku nie jest za wcześnie.

Moja bratanica, rocznik 97', jest po wycięciu wielkiej torbieli na jajniku i ma guzka na przysadce. To drugie bez problemu zostało wytypowane po zbadaniu prolaktyny, a potwierdzone tomografią. Przez lekarzy w mojej pipidówie, a Ty w mieście sporym mieszkasz
[COLO="Silver"]Ja ilekroć mam robione USG, lekarz nie może dostrzec jajników (WTF? To w ogóle możliwe? ), ale mówią, że wszystko jest ok, jedynie endometrium zdarza mi się mieć alarmująco powiększone, nie tylko przed @, ale to też podobny normalne, bo dojrzewam.

W swoim mieście się nie leczę, aktualnie w ogóle się nie leczę, bo nikt mnie nie chce. Odsyła dalej, mówiąc, że mam przyjść jak ktoś mnie "podleczy". Ostatnią nadzieją był immunolog z Krakowa, ale niewiele może już zrobić. Z resztą, dla mnie teraz najważniejszy jest dziadek - ja jeszcze mogę chodzić, więc nie ma ze mną tak źle...[/COLOR]
Stary 2013-12-12, 18:22   #369
miranda122
Zakorzenienie

Gdzie moja silna wola ;(
Dostałam @ i zjadłam kilka(naście) pierniczków takich cienkich korzennych i 2 michałki...

Blog

miranda122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-12, 18:22   #370
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
no dlaczego? dawaj
Pasta do zębów jest wyrobem medycznym i jako taka nie musi mieć podanego składu. Tak samo np. większość lubrykantów nie ma podanych
Stary 2013-12-12, 18:25   #371
halbtrocken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do halbtrocken

Cytat:

Dziwne, akurat mam takie dziwne zboczenie, że podczas mycia zębów czytam sobie skład pasty i od kilku lat mi się nie trafiła pasta bez składu. Zawsze jest.

"Jeśli chodzi o porządek, to zawsze mam czystą w pokoju."
halbtrocken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-12, 18:26   #372
Karo89
Zakorzenienie

Kascysko a czym Ty się zajmujesz/studiujesz?

Stary 2013-12-12, 18:30   #373
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiemy, ale chętnie się dowiemy
Ja ilekroć mam robione USG, lekarz nie może dostrzec jajników (WTF? To w ogóle możliwe? ), ale mówią, że wszystko jest ok, jedynie endometrium zdarza mi się mieć alarmująco powiększone, nie tylko przed @, ale to też podobny normalne, bo dojrzewam.

W swoim mieście się nie leczę, aktualnie w ogóle się nie leczę, bo nikt mnie nie chce. Odsyła dalej, mówiąc, że mam przyjść jak ktoś mnie "podleczy". Ostatnią nadzieją był immunolog z Krakowa, ale niewiele może już zrobić. Z resztą, dla mnie teraz najważniejszy jest dziadek - ja jeszcze mogę chodzić, więc nie ma ze mną tak źle...
Z tym się nie spotkałam nigdy

To jest praktycznie niemożliwe. Nie myślałaś o prasie? Zwykle potem wszyscy będą Cię leczyć
Cytat:
Napisane przez miranda122 Pokaż wiadomość
Gdzie moja silna wola ;(
Dostałam @ i zjadłam kilka(naście) pierniczków takich cienkich korzennych i 2 michałki...
I co w tym strasznego?

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ----------

Cytat:
Napisane przez halbtrocken Pokaż wiadomość
Dziwne, akurat mam takie dziwne zboczenie, że podczas mycia zębów czytam sobie skład pasty i od kilku lat mi się nie trafiła pasta bez składu. Zawsze jest.
Może trafiasz jeszcze na egzemplarze sprzed zmiany przepisów lub używasz akuratnie pasty firm, które nie boją się publikować składów
Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość
Kascysko a czym Ty się zajmujesz/studiujesz?
Chemik analityk, chemofizyk i przyszły nanochemik się kłania Studiuję, pracuję, oprócz tego uczę się w policealnej szkole (kosmetyka).
Stary 2013-12-12, 18:31   #374
Kaveri
Spaceroholiczka

Cytat:
Z tym się nie spotkałam nigdy

To jest praktycznie niemożliwe. Nie myślałaś o prasie? Zwykle potem wszyscy będą Cię leczyć
Super, jeszcze się okaże, że jestem jakąś wybrakowaną anomalią

Jak niemożliwe, jak mówię Ci, że tak jest. Mam gdzieś chyba nawet parę papierków, gdzie lekarz na piśmie potwierdza, że odmawia mi leczenia, tylko właśnie jak to ugryźć od początku i nagłośnić, skoro przewinęłam się przez dobrych kilkunastu lekarzy i nie ma wśród nich żadnego, który by nie popełnił błędu? Wszyscy bekną :brzydald
Stary 2013-12-12, 18:35   #375
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Super, jeszcze się okaże, że jestem jakąś wybrakowaną anomalią

Jak niemożliwe, jak mówię Ci, że tak jest. Mam gdzieś chyba nawet parę papierków, gdzie lekarz na piśmie potwierdza, że odmawia mi leczenia, tylko właśnie jak to ugryźć od początku i nagłośnić, skoro przewinęłam się przez dobrych kilkunastu lekarzy i nie ma wśród nich żadnego, który by nie popełnił błędu? Wszyscy bekną :brzydald
Lekarz beknie? Zapominasz, że oni mają swoje sądy, od których oczywiście można się odwoływać do powszechnych, ale - powodzenia

Chodzi bardziej o to, że media to siła.
Stary 2013-12-12, 18:42   #376
delightful_
Zadomowienie

GG do delightful_

Cytat:
Napisane przez Inkus97 Pokaż wiadomość
No i właśnie dlatego nie lubię imprez w klubach. Ostatnio gdy byłam z przyjaciółką, kolejka do ubikacji była na połowę korytarza bo dziewczyna tak się zalała alkoholem, że przez 40 minut wymiotowała w ubikacji. Reszta kobiet ( w tym ja ) czekająca na zwolnienie się ubikacja dostawała nerwicy i w miejscu ustać nie mogła. Nie chciałabym być na miejscu tej dziewczyny. No ale ja po prostu nie rozumiem jak można tak się upić aby później mieć jakiekolwiek inne dolegliwości poza mroczkami i helikopterem
Drugim minusem imprez jest to, że pijani ludzie są agresywni. Niektórzy aż za bardzo. Gdy byłam na imprezie w Halloween to prawie dostałam z łokcia od mężczyzny większego ode mnie o głowę. Prawie zawału dostałam. Tak się naparzali, że krzesła, stoliki, szklanki to fruwały. Lampy pospadały z sufitów. Stwierdziłam, że już nigdy więcej nie pójdę do tego klubu. Patologia jakaś
Mamy bardzo podobne doświadczenia z tego, co widzę .

Cytat:
Teraz wpadłam na to, że mi też się spóźnia

Przez dwa lata, gdy miałam normalnego nauczyciela. Bo tej kobiety, którą miałam w pierwszej klasie nauczycielem z żadnej strony nazwać nie można
Chyba jestem w tej sytuacji, w której Ty byłaś w pierwszej klasie . Ja nie mam nauczyciela . Jest nim 60-letnia, wymagająca,nieucząca stara, zgryźliwa panna . Nie da się umieć cokolwiek . Chyba, że jest się geniuszem, bądź ma kasę na korki .

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

[/COLOR]
Cytat:
Pasta do zębów jest wyrobem medycznym i jako taka nie musi mieć podanego składu. Tak samo np. większość lubrykantów nie ma podanych
Aaaaa, ciekawe
delightful_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-12, 18:45   #377
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez delightful_ Pokaż wiadomość
Chyba jestem w tej sytuacji, w której Ty byłaś w pierwszej klasie . Ja nie mam nauczyciela . Jest nim 60-letnia, wymagająca,nieucząca stara, zgryźliwa panna . Nie da się umieć cokolwiek . Chyba, że jest się geniuszem, bądź ma kasę na korki .

Dlaczemu ? ;>
Ja miałam w pierwszej klasie młodą panią prosto po studiach, która niczego nie potrafiła nauczyć, za to wymagania miała z kosmosu. Jak były lekcje hospitowane (inny nauczyciel matematyki siedział i patrzył jak uczy) to lądowałam przed tablicą, bo było pewne, że odpowiem.

Raz zrobiłam z siebie specjalnie 100% blond idiotki w takiej sytuacji i cóż, trafiłam na czarną listę Ledwo 5 na koniec dostałam, a kobietę... zwolnili
Potem moją nauczycielką została ta pani, która była na lekcji, na której zrobiłam z siebie głupka. Pierwsze co powiedziała do mnie - o, koleżanka potrafiąca grać umysłową blondi do tablicy, sprawdzimy, ile umiesz rzeczywiście
Stary 2013-12-12, 18:49   #378
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
Chemik analityk, chemofizyk i przyszły nanochemik się kłania Studiuję, pracuję, oprócz tego uczę się w policealnej szkole (kosmetyka).
Bardzo mi miło

Stary 2013-12-12, 18:52   #379
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
to już wiem czemu te lubrykanty są takie ohydne

Stary 2013-12-12, 18:58   #380
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
to już wiem czemu te lubrykanty są takie ohydne
Stary 2013-12-12, 19:03   #381
miranda122
Zakorzenienie

Cytat:

I co w tym strasznego?
To że się odchudzam i postanowiłam sobie że nie będę jeść słodyczy

Blog

Stary 2013-12-12, 19:03   #382
versatille
Zakorzenienie

Cytat:
Za to faceci chcący mnie podnieść mają wyraz zdziwienia w oczach
Mam to samo, ale na odwrót na pierwszy rzut oka, przez cycki, wyglądam na grubaska, ale wystarczy mnie pociągnąć mocniej za rękę i już tracę konkakt z grawitacją. Pamiętam jak kiedyś tańczyłam z wysokim facetem w parze... i fruwałam kilka centymetrów nad ziemią
Cytat:
ja tam obecnie chodzę w XS i S (czasem mam większy rozmiar w ciuchach obejmujących ramiona, spore je mam i spodniach, bo moje umięśnione łydki nie we wszystkie rurki się mieszczą ).

A, i część dziewczyn mnie widziała, potwierdzą
Potwierdzam
Cytat:
Ja już myślę jak się ubrać na wigilię klasową.. Marzy mi się taka sukienka
Od dwóch tygodni jestem w niej zakochana
Cytat:
mam taki sam: niby ciemny blond, ale jak patrzę na swoje odrosty to takie siwiutkie się wydają
Mam to samo
Cytat:
Gdzie moja silna wola ;(
Jak dobrze nie mieć nic do jedzenia

Gdy schudniesz będziesz fajnie wyglądać w ubraniu,
gdy ćwiczysz - świetnie wyglądasz we wszystkim, zwłaszcza nago!
versatille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-12, 19:11   #383
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez versatille Pokaż wiadomość
Mam to samo
ale jeśli Was pocieszę to byłam wczoraj w reserved, macałam wszystko i wszystko ma równo beznadziejny materiał, więc ta kiecka też

no, to kiedy farbujemy?

kup sobie suszone owoce, fajnie się szamie

coś mi się stanie jak naolejowałam włosy olejem z awokado który był ważny do 7.13? dopiero teraz zauważyłam, a mam jeszcze 1/3 buteleczki, dodam jeszcze jak bardzo nie lubię marnować niczego

Stary 2013-12-12, 19:27   #384
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
To że się odchudzam i postanowiłam sobie że nie będę jeść słodyczy
Kocham takie postanowienia, zaprawdę

A ja wszamałam 18dag fantazji krówkowej i 20dag wafli w polewie mlecznej, czuję się cudownie
Stary 2013-12-12, 19:27   #385
versatille
Zakorzenienie

Cytat:
ale jeśli Was pocieszę to byłam wczoraj w reserved, macałam wszystko i wszystko ma równo beznadziejny materiał, więc ta kiecka też

no, to kiedy farbujemy?

kup sobie suszone owoce, fajnie się szamie
Ale przymierzyć i tak bym chciała

Ja jakoś przed Sylwestrem. Farbowałam ostatnio 2 miesiące temu, ale mój odrost ma dopiero centymetr

Nie lubię

Gdy schudniesz będziesz fajnie wyglądać w ubraniu,
gdy ćwiczysz - świetnie wyglądasz we wszystkim, zwłaszcza nago!
versatille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-12, 19:32   #386
miranda122
Zakorzenienie

Cytat:

Piękna jest

Zazdroszczę
Cytat:
Kocham takie postanowienia, zaprawdę

A ja wszamałam 18dag fantazji krówkowej i 20dag wafli w polewie mlecznej, czuję się cudownie
Dobrze mi szło, dopóki nie nadeszły te dni, wtedy jestem niepohamowana

Blog

Stary 2013-12-12, 19:35   #387
pluskotka
Zakorzenienie

Cytat:
coś mi się stanie jak naolejowałam włosy olejem z awokado który był ważny do 7.13? dopiero teraz zauważyłam, a mam jeszcze 1/3 buteleczki, dodam jeszcze jak bardzo nie lubię marnować niczego
Tak, włosy Ci się rozpuszczą Nakładaj, a nie pytaj

Cytat:
Nie lubię
To może orzechy?
"Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć."
pluskotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-12, 19:47   #388
M4rt3czk4_92
Zakorzenienie

Czy mogę prosić o trzymanie kciuków jutro od godziny 12? mam mega ważnego kolosa, na którego nic nie umiem tak więc kciuki jak najbardziej wskazane!
M4rt3czk4_92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-12, 19:58   #389
miranda122
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez M4rt3czk4_92 Pokaż wiadomość
Czy mogę prosić o trzymanie kciuków jutro od godziny 12? mam mega ważnego kolosa, na którego nic nie umiem tak więc kciuki jak najbardziej wskazane!
Będą kciuki

Blog

Stary 2013-12-12, 20:00   #390
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez M4rt3czk4_92 Pokaż wiadomość
Będę trzymała O ile wytrzymam nerwowo w pracy od 11 do 21
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości