|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Cytat:
|
|
|
|
|
#1412 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
). a Ola dla odmiany kojarzy mi się bardzo dobrze- moja nieodłączna przyjaciółka z dzieciństwa. więc ja nie pomogę, bo akurat trafiłaś w imiona bardzo przeze mnie lubiane. powiem tylko co w teorii- Zosia jest teraz popularna, na tych wszystkich listach i zestawieniach imion jest bardzo wysoko. Ola dla odmiany nie jest w czołówce, ale zawsze blisko, jest ponadczasowa
Edytowane przez patrycjja Czas edycji: 2013-12-12 o 20:39 |
|
|
|
|
#1413 | |
|
Zakorzenienie
|
a dziękuję ale nie skorzystam, jeszcze nie mój numerek
---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
super bryka
|
|
|
#1414 |
|
Wtajemniczenie
|
Pytanie za 100 pkt.
: Czy torba do szpitala wielkości: 53x40x23 cm wystarczy??? Czy to za mało? +++ A przy okazji pytanie nr. 2 - Czy słyszałyście/czytałyście o tym, że dzieci do ukończenia 2 roku życia nie powinny mieć w ogóle kontaktu z TV ?
|
#1415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aleksandra to moja baaaardzo dobra koleżanka. Każda Ola jaką znam to mądra, ambitna, ponadprzeciętna osoba. I fakt, że nie jest teraz takie popularne. No nie wiem, no nie wiem w każdym razie innych już chyba nie biorę pod uwagę.
|
|
|
#1416 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ad2- tak słyszałam , ponoc jest to za duża ilość bodźców których mózg malucha nie może przetworzyć- krótko mówiąc zawiesza się . Chyba tylko dotyczy to bardziej programów dla dorosłych i reklam a nie programów dla dzieci np jakaś rybka co pływa czy kwiatuszek- no są takie spokojne bajki dla najmłodszych---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Cytat:
oba imiona fajne zalosuj i zobacz co wyjdzie
|
|
|
#1417 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wstępny plan mam taki żeby zabrać minimum rzeczy, tyle co w plecak, resztę uzupełniać w miarę potrzeb mężo-busem Sporo osób pisało o opcji mini-torba na poród, a potem druga w domu na pobyt/wyjście i spodobał mi się ten pomysł.Co do tv to nie słyszałam, ale my nie mamy, więc najwyżej u dziadków kontakt będzie i tak. edit: kootek_mamrotek polecam przetestowanie imion - spróbujcie mówić do i o małej w brzuszku używając któregoś i zobaczcie jak Wam będzie leżało po jakimś czasie. U nas w ten sposób odpadło sporo imion - po prostu wydawały się fajne a w praktyce jakoś nie bardzo pasowały albo ujawniały nam się dziwne skojarzenia których wcześniej nie mieliśmy. Edytowane przez Inw Czas edycji: 2013-12-12 o 20:51 |
|
|
|
|
#1418 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1419 |
|
Zakorzenienie
|
Zosia!
|
#1420 | ||||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nie chcesz się wkurzać telefonami - wyłącz je. Nie masz obowiązku ich odbierać, to Ty jesteś panem telefonu, nie on Twoim. Jesteś na finiszu, skup się na sobie, świat sobie będzie musiał poradzić bez Ciebie. Od cukrzycy jesteś niemal wątkowym ekspertem, umiesz ją okiełznać, wiesz, że Twój wnerw Ci nie służy, więc nie myśl o cukrze, tylko myśl o swoim wewnętrznym spokoju. Ulubiona muzyka, może relaksacyjna, może umów się na jakiś masaż dla kobiet w ciąży, może wyłącz całą elektronikę dookoła i weź do ręki ciekawą lekturę, w której się zaczytasz i zapomnisz o całym świecie?... Cytat:
Cytat:
A dzień świra jest mocny Uwielbiam modlitwę końcową (Polaka).Cytat:
![]() Cytat:
Olusia Znam same pozytywne Olusie ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#1421 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, bo ja juz sie pogubilam w tym wszystkim.
Bo ja nie wiem co do lozeczka. Tzn na materac przescierdlo, ale czytalam,ze poduszki nie sa polecane, kolderka na poczatku tak samo.....to co, spiworek, kocyk???? |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1422 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja i tak planuję dwie mniejsze- moją potrzebną na już i taką na spokojnie do dowiezienia przez męża. szpital mamy 10 min samochodem, więc nie będzie problemów, nawet gdyby coś było trzeba podwieźćpyt nr 2 - czytałam kilka artykułów na ten temat i powiem szczerze, że jeśli mi się uda to postaram się dziecku inaczej zorganizować czas niż sadzając przed tv i puszczając reklamy (które to wszystkie dzieci jakie znam wręcz uwielbiają) . jeśli mi się nie uda to będę chciała to chociaż baaardzo ograniczyć. aha tylko w mojej wersji było podane, żeby ograniczyć kontakty z TV do 3 roku życia- ale jako że pilnowałam kilku małych potworków to wiem że czasem to bywa trudne. nawet kiedy chcesz wyjść coś zrobić do kuchni, to tv jest taką zapchajdziurą. ja się nastawiam bardziej na czytanie i bajki do słuchania. sama się na tym chowałam i teraz wydaje mi się, że po trochu dzięki temu milion razy bardziej wolę książkę niż telewizję (której w ogóle nie oglądam)
|
|
#1423 |
|
Raczkowanie
|
kootek_mamrotek, Ola! U nas byłaby Ola gdyby Krzyś był dziewczynką
|
#1424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na koldrę przyjdzie czas
|
|
#1425 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1426 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
teraz jest grubo po 90 a trzyma się lepiej niż niejedna młodsza pani. jest nie do zdarcia- dosłownie ![]() więc jeśli wszystkie Zochy są takie to nie ma się nad czym zastanawiać- mała mając takie imię poradzi sobie w życiu rozpychając się łokciami ![]() ps. moja Amelia też szaleje. i Lenka i Julia. gdyby na to człowiek chciał patrzeć to córkę by musiał nazwać Hermenegilda albo Kunegunda :P
Edytowane przez patrycjja Czas edycji: 2013-12-12 o 20:59 |
|
|
|
|
#1427 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do imion to i Ola i Zosia bardzo ładne.
Moje dziecko na początku będzie spac w rożku. |
|
|
|
#1428 |
|
Raczkowanie
|
selena, ad1) jak wsadzisz w nią wszystkie potrzebne rzeczy to wystarczy
Ja się nie czaję, biorę dużą podróżną. ad2) też o tym słyszałam. My praktycznie tv nie oglądamy więc może aż takiego problemu nie będzie.. Poza tym jesteśmy nastawieni na dużą aktywność fizyczną z dzieckiem, mając nadzieję, że jak mały się wybiega to będzie dłużej spał
|
#1429 |
|
Rozeznanie
|
Wizytę u kardio zaliczam do udanych (pod względem wyniku - mogę rodzić SN
Byłam umówiona na 11, do gabinetu weszłam o 13. Przede mną 2 baby, zajmowały miejsce siedzące. Nie wstały. Jedna na mój widok zaczęła się na głos "usprawiedliwiać", że ona po udarze, że na L4 jest jeszcze itp. Druga bawila się telefonem i udawała, że jej nie ma i że nie słyszy rozmowy - młoda siksa, na oko z 18 lat. Na co ja, że też po udarze, w dodatku za chwilę rodzę, ale spokojnie postoję, najwyżej przyspieszę poród Cóż... zero reakcji. Po godzinie stania spuchłam jak balon i czułam wyrzuty gorąca. Na szczęście jedna z nich, ta z udarem, wlazła wreszcie na badanie więc zwolniło się jej miejsce. Siadłam z ulgą. Miałam nadzieję, że może pielęgniarki z gabinetu widząc moją kondycję wcześniej mnie wezmą do środka, niestety nadzieja matką głupców. Swoje odczekałam. W między czasie trzeba było przepuścić szpitalnych pacjentów, dlatego to wszystko się tak odwlekło w czasie...Wróciłam do domu z zawrotami głowy i poszłam się położyć i tak pospałam do 17. Super wyspana to ja nie jestem, za chwile chętnie uskutecznię kolejną drzemkę. Czuję senność jak w I trymestrze, czy to możliwe, że to jakies przygotowanie organizmu, na zasadzie chęci zgromadzenia energii do porodu? Czy sobie wymyślam?
|
#1430 |
|
Rozeznanie
|
Perfuzja, z tym ze szpitale prywatne sa już przygotowane na wszelkie przypadki i ratowanie życia rownież. W tym moim np. jest oddział neonatologii refundowany przez NFZ wiec nie ma obaw o dodatkowe koszty. Z reszta odkąd powstał ten oddział, to przywożone sa do niego noworodki rownież ze szpitali publicznych. Nie było rownież przypadku, ze dziecko musiało byc gdzieś przewożone.
U mnie w mieście jest tez oprócz tej mojej np porodówka prywatna bez neonatologii i nawet jej pod uwagę nie brałam, bo tez uważam ze to za duże ryzyko. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1431 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Zjadłam śledzika znów. Ale dobry był
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#1432 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i zastanawiam się nad specjalnym klinem. tylko tutaj pytanie do wprawionych mamuś- przydaje się? wydaje mi się, że lekkie podwyższenie nie powinno zaszkodzić, ale co ja tam się znam
|
|
#1433 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli chodzi o dwujęzyczność to mój pies jest dwujęzyczny ![]() Obydwa ładne, ale Aleksandra ładniejsze ![]() Cytat:
Słodkie mamusie wytrzymajcie jeszcze troszeczkę. na pocieszenie Wam powiem, że u Was to minie wraz z porodem- czyli lada chwila, a ja z moją zakrzepicą i przepukliną będę jeszcze cierpiała długo po urodzeniu dziecka, a wierzcie mi ani to przyjemne ani bezbolesne nie jest |
|||
|
|
|
#1434 | ||||||||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dzięki Cytat:
Jesteśmy w UK trzy lata (tż trochę dłużej). Wiki zaczęła się uczyć mając 7 lat. Bardzo dobrze jej idzie z angielskiego. Jak słyszę jak gada to w sumie nie ma różnicy między nią a jej angielskimi koleżankami. Z polskim gorzej,mimo że rozmawiamy w domu po polsku. Do polskiej szkoły sobotniej chodziła tylko przez rok. Cytat:
Oby szybko było dobrze! Cytat:
My mamy na stałą temperaturę ustawione 19 stopni. Ale bardzo się wychładza. Kiedyś coś się przestawiło i nie grzało w nocy i zeszła temperatura do ... 13 stopni! Tak,ze musi być cały czas włączone. Cytat:
Cytat:
Później są bajki przeznaczone dla dzieci od 1 roku życia. I ciężko jest,żeby dziecko wcale nie oglądało tv jeśli ma starsze rodzeństwo...
|
|
#1435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Warszawie szpitale prywatne maja podpisana umowę z NFZtem najwyzej na jakieś małe zabiegi, neonatologia jest płatna w 100%.
|
|
#1436 |
|
Wtajemniczenie
|
Nic czym dziecko może sobie zasłonić buźkę i się udusić. Do 6 miesiąca życia nie wolno kołderek, kocyków, poduszek itp. Prześcieradełko dobrze wepchnięte pod materac, ciepła piżama lub śpiworek, i tyle. I żadnych zabawek i przytulanek w łóżku. Niemowlęta mogą mieć nie do końca wykształcony obszar w mózgu który odpowiada za wybudzanie się, stąd się bierze zespół nagłej śmierci łóżeczkowej, jeśli następuje bezdech to większe dziecko się budzi, a małe może nie być w stanie. A bezdech może zostać spowodowany nawet kocykiem. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
|
#1437 |
|
Wtajemniczenie
|
No i przesylam pozdrowienia ze szpitala
Jestem taka zla ze musze tu byc Ktg ok, ale brzuch jak kamien i boli. Mały ma 2100, faszeruja mnie tabletkami i kroplowkami.... Dobrze ze pokoj mam sama. Jak nigdy lzy cisna mi sie o oczu
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1438 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1439 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Akkma - pytałaś o ZZO na Klinikach - tak, tam go nie uświadczysz.
|
|
#1440 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Klin z tego co wiem jest OK. Ja nie miałam,ale przy Wiki,która strasznie ulewała podkładałam pod łóżeczko od strony główki książki,żeby miała podwyższone.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:13.

miałam dużo czasu i mam imiona dla naszej malutkiej, teraz tylko chciałabym poznać wasze stanowisko
ładniej Ola (Aleksandra) czy Zosia (Zofia) ? 
). a Ola dla odmiany kojarzy mi się bardzo dobrze- moja nieodłączna przyjaciółka z dzieciństwa.

super bryka
- Czy słyszałyście/czytałyście o tym, że dzieci do ukończenia 2 roku życia nie powinny mieć w ogóle kontaktu z TV ?

w każdym razie innych już chyba nie biorę pod uwagę.

zdarza się oczywiście, że i 2 tyg dziewczyny z taką szyjką chodzą, ale u piwrworódek to rzadkość. Cóż....

W sobotę jeszcze diabetolog...
A dziecko innych znajomych, też dziewczyna tylko trochę młodsza, ojciec Irlandczyk a matka Polka, mówi pięknie w obu językach, wogóle bez obcego akcentu. Nie wiem od czego to zależy.
wytrzymajcie jeszcze troszeczkę. na pocieszenie Wam powiem, że u Was to minie wraz z porodem- czyli lada chwila, a ja z moją zakrzepicą i przepukliną będę jeszcze cierpiała długo po urodzeniu dziecka, a wierzcie mi ani to przyjemne ani bezbolesne nie jest