|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnego wątku! | |||
| Na plotkowym królujemy, każdą kupę świętujemy |
|
7 | 16,67% |
| W pieluszce znów kupa, na plotkowym obgadana nasza grupa |
|
2 | 4,76% |
| Pierwsze ząbki posiadamy gryźć więc wszystko zaczynamy |
|
2 | 4,76% |
| Czas się napić butlę soczku mamy przecież już pół roczku |
|
17 | 40,48% |
| Siadać pięknie zaczynamy, pierwsze ząbki posiadamy |
|
11 | 26,19% |
| Mamusie i dzidziusie VII-VIII |
|
3 | 7,14% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy dziś zabawy kupę, wycieramy dzidzi pupę - mamusie VII-VIII 2013 cz.V
Cytat:
Cytat:
i za decyzję 4h to nie jest dużo, a zawsze jakaś kaska do przodu. Masz z kim Mikołaja zostawić? Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44179672]Lekarka nie odbiera. To, co się dzieje, to jakiś dramat. Odciągam, odciągam i nic nie leci, po dwóch godzinach łaskawie jakieś kropelki spływają. Dziecko jest głodne, a ja nie wiem, czy mogę mu podać normalne mm, HA czy muszę specjalne. Jestem zrozpaczona, siedzę i wyję. Tzn. odciągnęłam ostatecznie tyle, żeby było na porcję, jakieś 140, ale kosztem siedzenia nad tym od karmienia do karmienia - żeby nie było, że głodzę dziecko. Ale nie wiem, co dalej. Dermatolog jutro o 20.10, więc na chwilę obecną mnie nie urządza.[/QUOTE] przytulam bardzo mocno!! nie łam się i tak jesteś niesamowitą mamą! zobacz ile z nas szybciej odpadło z kp, a Ty walczysz i walczysz i do tego ściągasz.. podziwiam Cie niesamowicie! Cytat:
oj współczuję. Pewnie jesteś mega niewyspana. I jedz regularnie... to odnośnie kryzysu. Oliath: kciuki za męża. Daj znać jak poszło. I spóźnione życzenia dla Izy, bo chyba w końcu nie napisałam wcześniej.
|
|
#3092 |
|
Konto usunięte
|
OK, lekarka kazała dać to, co mamy, a w razie czego dać inne HA, trochę dziwne, no ale OK. Pepti to ostatnia linia obrony.
No to spróbuję mu podać za chwilę jakąś małą ilość, żeby zobaczyć, czy to w ogóle będzie pić, bo muszę być przygotowana na noc. Rocky całkiem możliwe, że laktacja upada przez stres, to takie błędne koło :/ Biedna Laura, my też mamy Calgel, ale nie daje jakichś spektakularnych efektów. Tzn. jak nie jest tragicznie, to owszem, ale jak już bardzo Artka boli, to nic nie pomaga. |
|
|
|
#3093 |
|
Wtajemniczenie
|
PERSE
.Dzisiaj mam jakiś dziwny dzień. Mam zepsuty humor, w ogóle do bani. Idę bo Młody się budzi. Sent from my GT-I8260 using Wizaz Forum mobile app
|
#3094 |
|
Zakorzenienie
|
tysia ja od zawsze mam mniej mleka wieczorem ... w nocy i rano najwięcej - to jest normalne. Myślę jednak, że źle robisz podając mm wieczorem, chyba, że nie zalezy Ci ąz tak na karmieniu. Ja też łamałam się i byłam bliska podania mm, ale jakoś przetrwałam i widze, ze w porównaniu do tego co było wcześniej to tego mleczka wieczorem i tak jest już wiecej. Natomist podajac mm, piesi nie sa ssane, czyli jest sygnał, ze tego mleka nie trzeba juz produkowac i tym sposobem jest go mniej o tej porze.
|
|
|
|
#3095 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny ja jestem jak dziecko we mgle... Czy mogę zrobić tak, że tę ugotowaną wodę wleję do butelki i będę czekać, aż ostygnie w butelce i wtedy dosypać mm? Bo na razie chcę podać 1 miarkę na 30 ml wody tylko, na próbę.
|
|
|
|
#3096 |
|
Zakorzenienie
|
Perse: i jak Artus? chce mm?
Agraffka: przytul - u mnie też jakoś tak dziwny humor od kilku dni... bezsensu i bez przyczyny
|
#3097 |
|
Zakorzenienie
|
Tak
![]() Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- A ja popelnilam błąd:wprowadzilam jednocześnie sloiczek jarzynki z krolikiem a pozniej na deser morele.I Laura ma wysypke na polikach.I nie wiem co zawiniło:królik czy morele.Sklaniam sie ku temu ze to morele ![]() Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Tzn. Perse-tak Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#3098 | |||
|
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44182753]Dziewczyny ja jestem jak dziecko we mgle... Czy mogę zrobić tak, że tę ugotowaną wodę wleję do butelki i będę czekać, aż ostygnie w butelce i wtedy dosypać mm? Bo na razie chcę podać 1 miarkę na 30 ml wody tylko, na próbę.[/QUOTE]
Ja dokładnie tak robię. ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Cytat:
tzn moja mama, teściowa i mój tz, który pracuje na zmiany więc tragedii nie ma. Myślę, że dobrze mi też to zrobi, choć obawiam się, że będę mieć problem, żeby na 8.00 jechać do pracy jak moje nocki dalej tak będą wyglądać...
|
|||
|
|
|
#3099 |
|
Konto usunięte
|
Dałam mleko, koło 40 ml z niecałą miarką.
Mały wypił, trochę się wykrzywił, ale wypił prawie do końca. Więc jeśli nie uda mi się odciągnąć, to dodam mm. A że Artur pije wieczorem już nawet 200 ml, to może tak się zdarzyć. Poległam |
|
|
|
#3100 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Perse - kciuki za laktacje... Ale nie zameczaj sie wyrzutami sumienia i nie denerwuj... Kuupe czasu juz karmisz wiec. Probowalas przystawiac malego do piersi? A moze sam by wyciagnął sobie mleko. Oliath kciuki! Moj maly nie chce jesc sloiczkow, dynia nie, marchewka tez nie, jablko tez... O mm moge tylko pomarzyc bo nie chce i pluje... Z butli nie umie... Do 18 bede karmila cyckiem. Caly czas albo zamyka usta albo pluje... I jak ja mam wprowadzac gluten... Cz nie wprowadzac ?? Zwlaszcza ze mamy coraz wieksza wysypke na policzkach. My dzisiaj znow bylismy z leoskiem na zakupach tym razem w renomie.. Kupilam sobie sukienke, rajstopki na swieta... Dziecku fajne grzechotki, a starszakowi takie elementy do skladania... Dostana pod choinke Teraz odsypia dzien w wozku na tarasie, a ja sie najadlam jak bąk i mam wieeelki brzuch
Edytowane przez 993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609 Czas edycji: 2013-12-16 o 17:52 |
|
|
|
|
#3101 |
|
Zakorzenienie
|
tysia to u mnie jest inaczej z wieczornym jedzeniem, młody je po 16, dziś 17:15, a kąpiel ok 19 będzie i dopiero po kąpieli znowu cyc, a nawet dwa
|
|
|
|
#3102 |
|
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44183239]Dałam mleko, koło 40 ml z niecałą miarką.
Mały wypił, trochę się wykrzywił, ale wypił prawie do końca. Więc jeśli nie uda mi się odciągnąć, to dodam mm. A że Artur pije wieczorem już nawet 200 ml, to może tak się zdarzyć. Poległam Fajnie, że wypił bez problemu. Perse nie poległaś, po prostu dbasz o Artka. Robiłaś i robisz wszystko co możesz! ---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- [1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;44183293]He he dokladnie Perse - kciuki za laktacje... Ale nie zameczaj sie wyrzutami sumienia i nie denerwuj... Kuupe czasu juz karmisz wiec. Probowalas przystawiac malego do piersi? A moze sam by wyciagnął sobie mleko. Oliath kciuki! Moj maly nie chce jesc sloiczkow, dynia nie, marchewka tez nie, jablko tez... O mm moge tylko pomarzyc bo nie chce i pluje... Z butli nie umie... Do 18 bede karmila cyckiem. Caly czas albo zamyka usta albo pluje... I jak ja mam wprowadzac gluten... Cz nie wprowadzac ?? Zwlaszcza ze mamy coraz wieksza wysypke na policzkach. My dzisiaj znow bylismy z leoskiem na zakupach tym razem w renomie.. Kupilam sobie sukienke, rajstopki na swieta... Dziecku fajne grzechotki, a starszakowi takie elementy do skladania... Dostana pod choinke Teraz odsypia dzien w wozku na tarasie, a ja sie najadlam jak bąk i mam wieeelki brzuch [/QUOTE]Zazdroszcze zakupów z dzieckiem, mój by chyba się darł cały czas Może jak pluje to poczekaj jeszcze z takim jedzonkiem? |
|
|
|
#3103 |
|
Zakorzenienie
|
Perse
Oliath dla męża i żeby z dupinki Lilo zniknęło odparzenie ![]() ona koniecznie sprawdź ten ból głowy ![]() tysia dla Mikołaja za 18 tygodni i dla Ciebie za podjętą decyzję odnośnie pracymisiaczka za spacerek.. ale jeśli pogoda u Ciebie taka jak u mnie, to się nie dziwię..prawie wiosna ![]() Rocky fajnie, że wyjście udane biedna Laurka..niech się szybko żabki wyrzną ![]() ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- My byliśmy na spacerku troszkę ponad 2 godz. Mały miał taki fajny humor po dotlenieniu się, dał nam spokojnie zjeść obiadek, pobawił się, posiedział w bujaczku.. teraz zalicza już ponad godzinną drzemkę, ja też się chwilkę zdrzemnęłam. Daliśmy Olusiowi łyżeczkę startego jabłuszka Ale miał skwaszoną minę przy każdej mini porcji .. Wykrzywiał się, ale chętnie przyjmował więcej W sumie to chyba jeszcze nie rozszerzam dietki.. bardziej z ciekawości W sumie to się zastanawiam czy nie powinnam była zacząć od mniej słodkiej marchewki
|
|
|
|
#3104 | ||
|
Zadomowienie
|
Dzięki za odpowiedź w sprawie mm
Czasami mam takie myśli, że mleko mogłoby zacząć mi zanikać... (wybacz Perse, bo to beznadziejna refleksja w sytuacji, kiedy Ty walczysz o laktację). Kuba jest strasznie wrażliwy brzuszkowo, muszę uważać na to co jem, do tego strasznie dużo płacze przez ten brzuch i czasami sobie flaki przy nim wypruwam, bo są dni pod rząd, że ciągiem nie pośpie nawet 2h (ale dlugie zdanie ). I gdybym chociaż mogła sobie pojeść jakiejś pizzy na wypasie, wypić mocną kawę, też czulabym się inaczej przy takim morderczym trybie...Z drugiej strony, jak tylko widzę, że mleka mam mniej walczę jak głupia, żeby produkcja znowu ruszyła. I nie ukrywajmy - wygodniej w nocy wyciągnąć cyca niż szykować mm. I bądź tu człowieku mądry. To jest właśnie tok myslenia kobiety ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Elain, Madi co u Was? Rocky ja tez obstawiam morelę Teso kobito, jak Ty z małym dzieckiem dałaś radę takie zakupy zrobić? ![]() Agrafka misiaczka my teraz to maks h na spacerze, wymiatasz ![]() Aha, i mamy problemik. Przyszedł strój na chrzciny - za duży teraz muszę na jednej nodze kombinować co z tym fantem zrobić
|
||
|
|
|
#3105 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki Dzoan ![]() za jabłuszko ![]() Jabłko czasem kwaśniejsze niż marchewka Nam się pieką pierniczki Już żeśmy zjedli z Glutem swoją porcję a reszty nam nie pozwoliliZrobiłam prezenty dla Dziadków, jutro chyba je popakujemy z Malutkim i będzie prawie jak po świętach ---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
Ten będzie na inną okazję![]() A co do kp... to odstawienie to chyba dla Matki większy problem psychiczny niż dla Dziecka ![]() ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Ale powiem Wam, że jak 1,5 tygodnia temu Peter budził się praktycznie co godzinę w nocy i uspokajał tylko przy cycu, to teraz po odstawieniu cycusia budzi się tylko raz i to jeszcze da się Go tak spacyfikować, że nie musi jeść Także nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ![]() Ps. Nie daje mu mm tylko cycka na dobranoc(więc tu się nic nie zmieniło), tylko w nocy przestałam Go karmić i okazało się, że Jemu to jedzenie wcale nie jest w nocy potrzebne
|
|
#3106 | |
|
Zakorzenienie
|
Perse- Usiądź wygodnie, pomyśl sobie, że masz mm na wszelki wypadek, że Artuś zasmakował, więc jak trzeba będzie to wypije. Zrelaksuj się, nie myśl o mleku, cyckach, laktacji, a zobaczysz, że mleczko samo napłynie. Stres robi swoje.
---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
my z kolei daliśmy Kubie kawałek jabłka do buzi (też z ciekawości jak zareaguje, bo póki co nie rozszerzamy diety). Tak dziamdział dziąsłami, że prawie kawałek jabłka nam odgryzl a śmiał się przy tym jakby kabaret dobry oglądał
|
|
|
|
|
#3108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam urwanie głowy dziś, nadrobiłam na szybkiego. Oli jak mąż udało się ?? Perse
|
|
|
|
|
#3109 | ||
|
Zakorzenienie
|
Która?
Generalnie mam permanentne zapalenie obu cycków ![]() Znaczy tydzień prawy, tydzień lewy co by nudno nie było I kategoryczny nakaz odstawienia Młodego od piersi ![]() Więc się odstawiamy Co prawda mam zapas bromergonu (czy co to tam jest) chyba na rok już w tym momencie ale na razie razie próbuje zahamować laktację szałwią + bardzo ciasne owijanie bandażami elastycznymi Wyglądam jak mumia![]() Cytat:
Ale nie mieliśmy wyboru więc się odstawiliśmy i okazało się, że jednak nie było Mu to potrzebne ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Cytat:
Że takie miało rozweselające działanie?
|
|
#3110 | |
|
Zadomowienie
|
No zostanie ale w co go ubrać na chrzest ![]() Cytat:
![]() Wiecie co, zauważyłam dzisiaj u Kuby siną otoczkę wokół ust. Razem z Tżtem to zaobserwowaliśmy...pojawi a się co jakiś czas.. |
|
|
|
|
#3111 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Z radością, uwielbieniem i bezgraniczną Miłością dla tego Cudu, które każdego dnia obdarza mnie swoim zaufaniem i uczy radości z rzeczy oczywistych Pięknie piszesz o swoich uczuciach! Cytat:
![]() My dajemy do łapki Jak jest miękkie to zjada jak jest twarde (np. surowa marchewka) to memla memla i w końcu Mu się nudziCytat:
![]() I mamy takie samo body tylko zielone
|
|
#3112 |
|
Konto usunięte
|
Dziękuję Dziewczyny
![]() Margosia tak, Bromergon ma mnóstwo niefajnych skutków ubocznych, lepiej go nie stosować niż stosować. |
|
|
|
#3113 |
|
Zakorzenienie
|
Będzie w kombinezoniku będzie to pod spód wystarczy sam pamers
![]() Z otoczką nie pomogę ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44184689] Margosia tak, Bromergon ma mnóstwo niefajnych skutków ubocznych, lepiej go nie stosować niż stosować.[/QUOTE] Jak tak dalej pójdzie to nie będę miała wyboru ![]() Jedyny minus mamy taki, że Młody ostatnio ładnie zasypiał bez smoczka i już miałam go wywalić, ale albo odstawiamy cyca albo smoczka.... więc na razie smoczek musi zostać ;p
Edytowane przez Margosia__ Czas edycji: 2013-12-16 o 19:14 |
|
|
|
#3114 |
|
Konto usunięte
|
Ktoś podaje Nan? A może HA? Lubią je Wasze dzieci?
Sent from my HTC Desire C using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#3115 |
|
Zakorzenienie
|
Sammi-cycek w nocy to mega wygoda.Strasznie mi tego w nocy brakuje.
Królik to pierwsze mięso Laury Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Margos-a czemu odstawiacie cycka? Przez te nawracajace zapalenia czy do pracy wracasz? Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Perse-my na Bebilonie Pepti. Walka trwała 1,5 dnia i posmakow jej.Do Nutramigenu nie przekonala sie wcale Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#3116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pani doktor stwierdziła, że lepiej zrezygnować niż ma mi się w końcu zrobić ropień Zresztą Młody w dzień cyca praktycznie nie potrzebuje, a i noce coraz lepiej przesypia więc jest praktycznie gotowy do odstawienia ![]() Teraz karmimy się jeszcze 3 razy rano, wieczór i raz w dzień ![]() Mam nadzieję, że niedługo szałwia pozwoli nam to karmienie w środku dnia wyeliminować
|
|
#3117 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Perse - trzymam kciuki, żeby laktacja powróciła. Ja podawałam w kryzysowych sytuacjach Adasiowi mm i laktacja mi nie zanikła, walczyłam z laktatorem, przystawiałam do piersi ale jak się nie najadał to dojadał mm. Dla mnie jestes wielka
Cytat:
W tą niedzielę, 22.12 ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44182135] Oczywiście Oliath masz rację, mając w domu puszkę mm jestem po pierwsze spokojniejsza o to, że nie zagłodzę dziecka, a po drugie - o najbliższe dni, już widziałam siebie jedną ręką myjącą okno, a drugą odciągającą, lub - wszyscy otwierają prezenty pod choinką, a Perse siedzi nad laktatorem....[/QUOTE] Ja w sumie wyrzuciłam dwie puszki mm, z czego z jednej zjadł może dwie porcje....nigdzie nie mogłam dostać saszetek. Ale jak to mm stało to byłam spokojniejsza że w razie czego dziecko nie będzie głodne. To moim zdaniem tez miało wpływ na powrót laktacji - nie stresowalam się że Adaś będzie głodny. [1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;44183293] Teraz odsypia dzien w wozku na tarasie, a ja sie najadlam jak bąk i mam wieeelki brzuch [/QUOTE]Ja tak mam co dzień ![]() Cytat:
U nas to samo. Hematolog nam powiedziała, że to jest związane z lekkim niedoborem żelaza. Teraz już coraz mniej to obserwuje. |
||
|
|
|
#3118 |
|
Zakorzenienie
|
Ja musze zacząć odstawiać w dzień bo dostałam propozycje pracy i bede rezygnować z rodzicielskiego. Zastanawiam się od którego karmienia zacząć.
Sent from my FUN using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#3119 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- trzochę szkoda, ale faktycznie moja koleżanka miała ropień i mówiła że masakra, dwie dziury w cycku i prze 2 tyg do szpitala na zmiany opatrunku
|
|
#3120 |
|
Raczkowanie
|
Perse moj jest na NAN zwykłym. Od początku dobrze tolerowal. Zaczęłam dawac po 3 msc i polubil od razu.
Sent from my GT-I9505 using Wizaz Forum mobile app
Synek Nie opuszcze az do smierci Aparatka :gora: 09. 2011 dol: 01. 2012 Dietkuje!!! Edytowane przez Marionette18 Czas edycji: 2013-12-16 o 20:09 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:58.

przestaniemy się karmić co 2 godziny w nocy bo nie wiem jak długo to jeszcze wytrzymam.

.

dla męża i żeby z dupinki Lilo zniknęło odparzenie 
dla Mikołaja za 18 tygodni i
Trzymam kciuki za laktacje
Że takie miało rozweselające działanie?