|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3361 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Ja za to wolałabym wiedzieć i znać szczegóły jeszcze przed porodem. Moim zdaniem jest wówczas większa szansa na szybszą reakcję i ewentualne potrzebne leczenie.
|
|
|
|
#3362 | |
|
Rozeznanie
|
Tak
---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Jak usłyszałam podczas usg w szpitalu, że serduszko bije niemiarowo, to przez tydzień się zamartwiałam i nikt z lekarzy nie chciał powiedzieć mi czegokolwiek więcej. Po tygodniu usg zrobiła inna lekarka, powiedziałam jej o tej niemiarowości i wtedy wyłożyła mi ładnie, że na tym etapie ciąży to normalne i że najważniejsze pod kątem serduszka jest usg w okolicach 20 tc (uwierzyłam jej, tym bardziej że sama urodziła dziecko z wadą serca, więc temat nie jest jej obojętny). Pytanie tylko po co ta wcześniejsza lekarka mnie nastraszyła? Zwłaszcza, że mały podczas badania miał czkawkę i to mogło wpłynąć na tą nieszczęsną niemiarowość (słowa tej drugiej lekarki potwierdził trzeci lekarz od usg).
Edytowane przez kukurydzianaa Czas edycji: 2013-12-18 o 21:31 |
|
|
|
|
#3363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Noworodkowi nikt nie zrobi usg kazdej części ciała po kolei, sprawdza się co najwyzej rzeczy, ktore pojawiły sie w ciazy jako potencjalnie problematyczne.
|
|
#3364 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
znając mojego męża to też pociągnie...Właśnie szukam kosza mojżesza... |
||
|
|
|
#3365 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez kukurydzianaa Czas edycji: 2013-12-18 o 21:54 |
|
|
|
|
#3366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gwarantuje Ci, ze gdybys sobie zrobiła usg kazdej części ciała, to wyszlaby Ci co najmniej jedna nieprawidlosc albo cos do obserwacji, ktore ostatecznie nie miałaby najmniejszego znaczenia klinicznego. I z dzieckiem byłoby identycznie, tylko niepotrzebny stres dla wszystkich - w tym dziecka.
|
|
#3367 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no i ta wizyta jest naprawde krotka, tzn u mnie bylo tak: najpierw idziesz na pobranie krwi (2 minuty), potem ogladasz filmik o znieczuleniu (10min) i potem 3 minuty rozmowy z anestezjologiem, ktory oglada Twoje plecyi kregoslup i pyta o przebyte operacje. tyle. a drugiego badania bym nie robila! po pierwszym rzygac mi sie chcialo i jak bylo w normie i moj lekarz prowadzacy nie kazal powtarzac, to nie. ale zawsze mozesz zadzwonic do swojego ginekologa i sie zapytac.
|
|
#3368 |
|
Zakorzenienie
|
700g
|
|
#3369 |
|
Rozeznanie
|
ale mnie nagle zaczela glowa bolec!!!
zaraz mi ja rozsadzi!! juz dawno takiego bolu nie mialam... i zemdlilo mnie do tego chyba sie wykapie i poloze i moze przejdzie...
|
#3370 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem dziś wykończona, oczy mi się same zamykają, chyba za dużo się dziś działo
![]() Tęsknie za mężem, mógłby już przyjechać, smutno mi jakoś dziś, samotność mi doskwiera, nie mam z kim się cieszyć wózkiem i z kim dekorować ściany u małej ![]() Tak sobie myślę ze jak mała się już urodzi a mąż wróci po 2 tyg do pracy i ciągle będzie w trasie to będzie go dużo omijało z Lenki dorastania ![]() No bo ile można wysyłać mms-ów już teraz go zasypuje a co dopiero jak mała będzie ![]() Ale jestem dziś marudna...co?
|
#3371 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
No ja tak samo nie widzę sensu by zdrowemu dziecku robić usg każdej części ciała. Poza tym to przecież kosztuje,a na wiele innych naprawdę potrzebnych rzeczy brakuje pieniędzy...
|
|
#3372 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Miałam już w tej ciąży za dużo przejść z dziwnymi wynikami usg u różnych lekarzy (w tym nawet przezierności karkowej, co było skutkiem kiepskawego sprzętu u lekarza), żeby z jednej strony uwierzyć któremuś z nich na słowo, a z drugiej strony nie przejąć się jakąś nieprawidłowością I nie myślałam o całościowym usg dziecka (no bo po co kończyny też), tylko o jamie brzusznej i klatce piersiowej - płucka, serduszko, nerki. Na pewno byłoby lepiej widać niż przez brzuch matki. Cytat:
Zresztą to i tak tylko suche gdybanie
|
|
|
#3373 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi się ostatnio śniło, że urodziłam 2 koty. Nawet je później piersią karmiłam Zastanawiało mnie tylko jakim cudem na USG widziałam główkę i brzuszek i nóżki Zuzi, a 2 koty ze mnie wylazły... Cytat:
![]() Cytat:
Wydawało mi się, że mleczko/żel łatwiej się wypłukuje. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Udanego spotkanka ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#3374 |
|
Zadomowienie
|
Jestem po wizycie-niestety od jutra szpital
Moje spuchniete nogi i ręce oraz wysokie ciśnienie nie podoba się lekarzowi. Podejrzenie zatrucia ciążowego, muszę mieć zrobione badania, kroplówki itd. Mam obiecane, że jak będzie dobrze to dostanę przepustkę na wigilię. Obawiam się, że nie wyjdę do porodu a w razie potwierdzenia zatrucia będzie cc. Nie będę miała prawdopodobnie internetu więc proszę o kciuki za pomyślne wyniki badań-oby się wszystko dobrze skończyło. Jestem zdenerwowana i smutna Postaram się dać znać! 3majcie się ciepło.
|
|
|
|
#3375 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
U mnie też nie ma dobrych informacji. Siada mi kolano co miałam zlamane i jest juz źle bo nie bardzo mogę chodzić po schodach a mieszkam na 2 pietrze wiec chcac nie chcąc musze po nich zasówać. Kolano miałam złamane i było do operacji ale udało sie je zreperować bez z tym ze kiedyś będzie do operacji. teraz chyba kolano nie wytrzymuje mojej wagi i całej ciązy. Z lekasrtw to tylko przeciwzapalne i pzreciwbólowe w maści i koniec. Nie wiem co to i jak to bedzie ale bardzo nie wesoło.
czekamy na ciebie dziewczyna wrzesień 2005 żona 6 sierpnia 2011Edytowane przez kefii Czas edycji: 2013-12-18 o 22:28 |
||
|
|
|
#3376 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
*Sorry, ale nie mam polskich znakow.
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2013-12-18 o 22:27 |
|
|
|
|
#3377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzymamy kciuki żeby było to tylko podejrzenie a nie zatrucie, a na święta pewnie dostaniesz przepustkę
|
|
#3378 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A tak w ogóle to ja po wizycie 33tc i 3dni mała ma ok 2050, rośnie zdrowo. i zdecydowanie silna jest;p bo spokoju dziś nie daje;p następne badanie 8 stycznia. Z dolegliwości hmmm spojenie boli, krzyże bolą i nowy ból: pomiędzy łopatkami ;/ pomaga prysznic na chwilę. Ale i tak kocham tego mojego szkraba pomimo tego że daje mi tak popalić a teraz idę spać. dobranoc
28.02.2011:ksiadz :http://www.suwaczki.com/tickers/c55fs65gkig2xlf5.png Edytowane przez nattalli Czas edycji: 2013-12-18 o 22:31 |
|||||
|
|
|
#3379 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() san_g współczuję, trzymaj się zdrowo w dwupaku
|
|
#3380 |
|
Rozeznanie
|
Przecież nikt by matki do tego nie zmuszał. A ja biorąc pod uwagę moje dotychczasowe przejścia wolałabym mieć taką możliwość od razu, nawet za opłatą.
|
|
#3381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3382 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem dokladnie jak to wyglada w polskich szpitalach, ale zdawalo mi sie ze oni oferuja jakies uslugi 'niepublicznie' - na takiej samej zasadzie, jak np. doplacanie za biale plomby u dentysty.
|
|
#3383 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3384 |
|
Wtajemniczenie
|
Jest zbedne i nie jest tanie - akurat tyle zaplacilam. Ale jak fajnie bylo zobaczyc w trojwymiarze jak malenstwo sobie lapka kolo nosa muchy przegania
|
#3385 |
|
Zakorzenienie
|
U noworodka samo echo serca kosztuje koło 200 złotych. + koło 100 złotych za kazda czesc ciała.
|
#3386 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Trzymajcie się tam mocno! Dawaj znać co i jak. ![]() ---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Myślicie, że to nasze przesiadywanie przed komputerem jest szkodliwe dla maluszków? Jakies promieniowanie/fale itp. ??? Bo mnie tu ludzie straszą....
|
|
#3387 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Sorry, głupawka mnie bierze. To pewnie przez to, że muszę do piątku skończyć rozdział pracy, a wcale się nie zapowiada
|
|
|
#3388 |
|
Wtajemniczenie
|
![]() Macierzyństwo przede mną więc teraz pora spać : )))
|
#3389 |
|
Zakorzenienie
|
Usiłuje zasnąć a mała mi taki sceny w brzuchu urządza ze chyba nie zasne tak szybko
![]() Mój pies już chrapie i nawet do niej nie mogę gadać
|
#3390 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny
Dziękuję, wszystkim za gratulacje i miłe słowa. Nie nadrobiłam wszystkiego, mały grzecznie si. Zjadł, zrobił kupę i jest gitara ![]() Niestety TŻ musiał iść do pracy, bo planowo urlop ma na 3.01 ![]() Poza tym wszystko jest ok u Nas. Martwie się trochę, że mały nie najada sie piersią tak jak powinien. Ale podobno tak ma być, tak powiedziały położne. Mieliśmy dzisiaj ekg Marcelka, bo miał podejrzenia szmerów w serduszku. Wszystko jest ok, a za 4 tyg. mamy isc z tym na kontrolę. Poród był męczący, ale mój wspaniały mężczyzna spisał się na medal, był przy mnie, wspierał dzielnie, motywował...aż mi się łezka kręci jak o tym myśle. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:58.

Tylko, że ja widzę większy sens w robieniu takich badań standardowo każdemu maluszkowi po urodzeniu - zanim się z nim ze szpitala wyjdzie 

Grzeczna dziewczyna!

znając mojego męża to też pociągnie...
no i ta wizyta jest naprawde krotka, tzn u mnie bylo tak: najpierw idziesz na pobranie krwi (2 minuty), potem ogladasz filmik o znieczuleniu (10min) i potem 3 minuty rozmowy z anestezjologiem, ktory oglada Twoje plecyi kregoslup i pyta o przebyte operacje. tyle. 

zaraz mi ja rozsadzi!! juz dawno takiego bolu nie mialam... i zemdlilo mnie do tego 

Ja już uprzedzam Tż-a, że jak będzie informował o narodzinach, mam mówić, żeby nie przychodzili do szpitala, a jak ktoś tego nie uszanuje (a tak będzie najprędzej), to nie ręczę za swoje reakcje ...najwyżej będę zasłaniała się szokiem poporodowym 

28.02.2011:ksiadz :