Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8 - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-19, 12:59   #3571
mala098
Raczkowanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
to wtedy faktury powinny być na Twoich rodziców i ten zwrot też- mam taką samą sytuację. ale jeśli nie masz spięć z rodzicami, to nie powinni chyba robić problemów- do nich należy tylko podpisać się pod drukiem no i oddać Wam kasę, jak przyjdzie
Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Wtedy faktury muszą być chyba na rodziców. My tak mamy - wszystkie faktury bierzemy na teścia.

Rozmawiałam właśnie z moją panią ginekolog. Powiedziała, żeby na razie się nie stresować i odpoczywać do jutra. Jutro iść na to USG i od razu z wynikami jednego i drugiego przyjechać do niej do gabinetu. Po jednym USG czasem ciężko stwierdzić dokładnie czy wszystko jest ok szczególnie przy moich warunkach, jak dziecko za bardzo się rusza (to może zaburzać wynik). Dlatego dobrze, że jadę na powtórzenie badania. Jeśli dalej będzie źle to po prostu idę na oddział i będą mnie ciąć.
Dzięki Dziewczyny za informację.
Mezaga, dobrze, że Cię uspokoiła. Choć rozumiem, że i tak się nastawiasz na zobaczenie jutro maluszków na żywo...?

Cytat:
Napisane przez Amberella Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Wczoraj po wizycie nie odzywałam się, bo spędziłam wieczór z TŻ. Wieści jednak są dobre. Kacper przybrał na wadze - 2331g, wygląda zdrowo, ilość wód płodowych w normie. Szyjka zamknięta i nie skraca się bardziej. Leżenie i luteina w hurtowych ilościach przynosi efekt . Następna wizyta 8 stycznia i wg gina powinnam wytrzymać. Na cesarkę na razie się nie umawialiśmy, ale lekarz sugeruje 38 tc.
mala098, rzeczywiście źle sobie tygodnie policzyłam, mam skończone 34 + 2 dni (leci 35tc); już Cię pytałam, ale chyba nie zauważyłaś, kiedy miałaś OM?
No to dla Kacperka, super, że wszystko w porządku.
A odnośnie TP: przepraszam Kochana, wcięło mi cytaty, które zaznaczyłam wczoraj..
Ogólnie jest tak, że jeżeli TP wg OM pokrywa się z TP wg usg w 1. trymestrze, to nie ma najmniejszego problemu i liczysz od 1. dnia OM.
Jeżeli natomiast jest jakaś rozbieżność, to lekarze uznają, że TP jest TP wg usg, a nie z OM.
Więc wtedy jakby nie interesuje Cię kiedy była OM (inna niż 14 liczba dni od 1. dnia cyklu do owulacji), a wyliczasz wstecznie od daty TP wyliczonej z usg.
I dlatego, skoro obie mamy TP na 24.01.2011 to wówczas będzie 40tc.
Czyli licząc do tyłu ciąża donoszona będzie 04.01, a dziś mamy 34 t 6 d

A OM miałam 20.04.
Stary 2013-12-19, 13:01   #3572
poczatkujaca-dagmara
Wtajemniczenie

Dziewczyny nooo od dwóch dni nie moge Was dogonić, od kiedy wróciłam ze szpitala...niby oszczedzam sie i leże, ale jakoś zanim nadrobie kilka stron i chce naapisac, znowu jest kilka stron

Nettk_a - gratulacje

Od męża z nieszczęsnej sephory dostałąm Salvatore Ferragamo, Signorina kosmetyki 3 kroki Clinique (uwielbiam je ) i błyszczyk Diora i teraz biedny głowi sie co mi kupić, ale ja WIEM że ON cos ukrywa kupił coś jeszcze

W sobote mam wizyte u ginka, wiec już doczekać sie nie moge i nakupowałam dziś w TESCO mase rzeczy dla małego w przedziale 16-20 zl
poczatkujaca-dagmara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 13:05   #3573
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
A chcesz karmić bezpośrednio cyckiem, czy odciągać i dawać z butelki?
Bo jeśli bezpośrenio, to może nie inwestuj od razu w elektroniczny, tylko kup ręczny, który jest duuużo tańszy, i zobacz jak Ci podpasuje? Jeśli masz go używać sporadycznie, to warto się wstrzymać moim zdaniem.
Też na początku byłam przekonana że chcę elektyczny, a zamierzam go używać sporadycznie, i zmieniłam zdanie - różnica w cenie jest na tyle duża, że warto najpierw wypróbować tańszą metodę.
Dużo dziewczyn używa ręcznych, i chwalą.

planuję cyckiem karmić a odciągać sporadycznie. Masz rację chyba na poczatek wystarczy ręczny i zobaczymy jak to będzie
Stary 2013-12-19, 13:07   #3574
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Masz parowar? W parowarze można sterylozować.
O popatrz! Nie wpadłam na to!

Cytat:
Wyobraź sobie, że ziemniaczki do obiadu gotujesz. Ale zamiast obierać i gotować w wodzie, wygotowując z nich cały potas i wszystkie witaminy, wrzucasz je ze skórką do parowaru i masz zdrowe ziemniaczki które są pyszne bez tłuszczu i bez soli Albo kolacja, wrzucasz do parowaru mrożone zielone warzywa zmieszane z ziołami, zapychasz się tak że nie dasz rady się ruszać, a kalorii zero i witamin milony Wszelkiej masci kasze i ryze z parowaru są pyszne, i chyba tylko w parowarze da się je ugotować naprawdę na sypko - przynajmniej ja inaczej nie umiem. No i nie trzeba pilnować, mieszać, próbować. Nastawiasz timer i sobie idziesz Ja z parowaru robię też rybę w folii.
Parowar będzie też kapitalny przy karmieniu dziecka. Normalnie gotując brokuła czy marchew, dużo się dobra zostawia w wodzie z gotowania, a w parowarze wszystko zostaje w warzywach czy owocach.
Wogóle ostatnio doszłam do wniosku, że parowar to moje ulubione urządzenie kuchenne
:
Mam parowar już od paru lat i ostatnie 3 lata stoi sobie nie używany Chyba po Twoim zachwalaniu będę musiała się z nim przeprosić

Cytat:
Napisane przez Nettk_a Pokaż wiadomość
Kochane Wizażowe Ciocie, Olek jest już od 10 grudnia na świecie ) Wczoraj wróciliśmy ze szpitala. Moje Maleństwo urodziło się równo miesiąc przed terminem. Na początku było na OIOM-ie noworodkowym i Mamusia bardzo się bała ale od soboty jego stan się ustabilizował, od niedzieli był przy Mamusi, a od wczorajszego wieczoru jesteśmy w domku Pozdrawiamy Was serdecznie!
Super! Gratulujemy!!

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Kochane które już rodziły nurtuje mnie jedno pytanie dotyczące skurczów.

Rodzimy sobie w koszulce i w niej jesteśmy cały czas. Zastanawiam się jak to jest "na dole"?
Bo, wiadomo, że co jakiś czas przychodzi położna badac i patrzy jak rozwarcie ale w międzyczasie to można mieć jakieś majtki (i pewnie podkład)? Czy cały czas goła pupa?

Pytam, bo nie wiem a jakby się chciało z piłki korzystać to chyba nie z gołym (bleee) tyłkiem na niej siadać?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Już dawno o to chciałam zapytać ale jakoś zapominałam
Położna na SR powiedziała, żeby wziąć ze sobą te podkłady do przewijania malucha i kłaść je na piłkę i siadać. Ponoć na porodówce trzeba być bez gatek, ale ja jestem straszny wstydzioch więc pewnie ukradkiem będę zakładała

Dziewczyny, a czy w szpitalach pytają w ogóle czy wyrażamy zgodę na obecność studentów? Słyszałam, ze w teorii ponoć tak, ale jak to jest w praktyce? Ale bym rabanu narobiła, jak bym leżała bez gatek, a jakiś student by mi wlazł
Stary 2013-12-19, 13:07   #3575
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Cytat:

Ja mogę wysłać. Podaj mi na privie swojego maila.
wyslalam Ci wiadomosc z moim mailem, dziekuje

Nettk_a - gratuluje (i zazdroszcze jednoczesnie, ale tak pozytywnie )
Stary 2013-12-19, 13:13   #3576
magnusia
Zakorzenienie

jezu jak mnie głowa z nerwów rozbolała....

przyszli mi montowac szafkę do łazienki- ROBIONĄ NA WYMIAR i co- okazało się, że jest trochę za duża i pchaają w dziure w ścianie na chama jak o☠☠☠☠☠☠☠iłam to aż się zmarszczyli! Powiedziała, że jak mierzyli skoro teraz 2 mm jest za dużo? nie życzę sobie aby na chama pchali bo mosiężne listwy wykończeniowe wnęki kosztowały na tyle dużo że wolałabym aby nie były porysowane
i się kuźwa urażeni poczuli paprochy jedne z łaską poszli szafkę docinać na klatkę i jak docięli to się jakoś kuźwa zmieściła dziwnym trafem!

do tego nie mogli wywiercić dziur w gresie na mocowania i narzekali, że wiertło spalili- powiedziałam że mało mnie to interesuje bo jak był pomiar robiony to chyba widać było co na ścianach jest i mówiłam aby się w dobre wiertła zaopatrzyli a to, że nie chłodzili wiertła podczas wiercenia to nie moja wina. Powiedziałam, żeby sobie nie myśleli że ja im za to wiertło nie zapłacę i żeby sobie wybili to ze łba bo jak nie to ja im to skutecznie wybiję

a teraz przyszedł jeden i pyta czy może sobie zapalić przy oknie - pogoniłam dziada
Stary 2013-12-19, 13:15   #3577
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czy w szpitalach pytają w ogóle czy wyrażamy zgodę na obecność studentów? Słyszałam, ze w teorii ponoć tak, ale jak to jest w praktyce? Ale bym rabanu narobiła, jak bym leżała bez gatek, a jakiś student by mi wlazł
mnie nigdy nie pytali (ale mi nie przeszkadzają wręcz przeciwnie) i z tego co wiem rzadko pytają, stawiają przed faktem dokonanym i liczą chyba że się nie odezwiesz.
W zwykłych szpitalach masz prawo odmówić i wyprosić w klinicznych szpitalach nie.
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 13:19   #3578
perfuzja
Zakorzenienie

Z żalem informuje, ze ikea nie wywołała u mnie porodu. Ani Piotr i Paweł. Ani Swiat Dziecka. Ani nawet Jula

Nettk_a gratulacje!
Stary 2013-12-19, 13:20   #3579
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
mnie nigdy nie pytali (ale mi nie przeszkadzają wręcz przeciwnie) i z tego co wiem rzadko pytają, stawiają przed faktem dokonanym i liczą chyba że się nie odezwiesz.
W zwykłych szpitalach masz prawo odmówić i wyprosić w klinicznych szpitalach nie.
Serio? Kurdę! Znowu muszę szukać kolejnego szpitala
Stary 2013-12-19, 13:21   #3580
perfuzja
Zakorzenienie

Akkma mnie podczas kwalifikacji do DN pytali, czy mam cos przeciwko temu, zeby przy wizycie była studentka. Ale z tego co słyszałam, to raczej wyjątek, nie reguła.

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

Cytat:
W klinicznych teoretycznie masz prawo odmówić. W praktyce nie jest to respektowane podobno...
Stary 2013-12-19, 13:21   #3581
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez kootek_mamrotek Pokaż wiadomość
i w tym roku chcę debiutować jako... ogrodniczka w naszym przydomowym ogródku
.

To ja też mam taki plan,ale zobaczymy jak to wyjdzie.

Cytat:
Napisane przez mp_84 Pokaż wiadomość
Laktator ma 2 fazy- stymulacji i faze glebokiego ssania. do tego mozna regulowac sile ssania

U mnie liczę na to,że Kacper będzie miał 2 fazy: stymulacji i głębokiego ssania

Cytat:
Też o tym czytałam, że młode rodzi się z zapasem kilkudniowym, i zaczyna tak naprawdę jeść dopiero właśnie po trzech lub czterech dniach, i że to jest właśnie czas na rozkręcenie laktacji. Tak o tym czytałam apropo tego, że w szpitalach często potrafią podobno dokarmiać dziecko butlą żeby w ciągu tych kilku dni nie traciło na wadze, a to wcale nie jest potrzebne, i żeby dziecko przed tym bronić jeśli ktoś chce karmić piersią, bo może się rozleniwić i nie chcieć ssać cycka potem
A spadek wagi po porodzie przecież jest normalny! Do 10 % masy ciała może spaść.
U Wiki był spadek,bo ona była śpioszkiem przez pierwsze dni.
Za to u Eryka jak była położna na trzecią dobę i mówi.że zważymi i zobaczymy ile waga spadła,to za chwilę ze zdziwieniem " oooo,nie spadła,on już zdążył przybrać " Taki był żarłoczny.

Cytat:
Kochane Wizażowe Ciocie, Olek jest już od 10 grudnia na świecie )!

Gratulacje !!!!

Cytat:
chociaż tak się zastanawiam hmm przecież na piersiach też są różne zarazki i nikt brodawek nie sterylizuje
nieumytego palca nikt raczej dziecku do buzi nie wkłada więc dlaczego pierś już tak??
To są takie dobre zarazki. I to jak dla mnie jest super w karmieniu piersią,ta wygoda. Gdziekolwiek się jest,mleko gotowe do podania,nic nie trzeba sterylizować,no i ma się wolną rękę,żeby np jeść albo książkę czytać,lub jedną ręką pisać na wizażu

Cytat:
Napisane przez Amberella Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Wczoraj po wizycie nie odzywałam się, bo spędziłam wieczór z TŻ. Wieści jednak są dobre. Kacper przybrał na wadze - 2331g, wygląda zdrowo, ilość wód płodowych w normie. Szyjka zamknięta i nie skraca się bardziej.

Super,że wszystko dobrze!
Stary 2013-12-19, 13:23   #3582
selena85
Wtajemniczenie

Oooo Gratuluję Nowej Mamusi i małemu Olkowi
Super nowina!!!

-------------------------------------------------------------------------

Czas na zrobienie obiadu (łosoś pieczony dzisiaj u mnie),
póżniej ostatnia porcja prania rzeczy maluszka,
i prasowanie <wyciągam deskę, szykuję żelazko>

- Policzyłam i... trochę chyba mam tego (śpioszki,pajacyki,body z długim i krótkim rękawem 56 i 62) bo = 60 sztuk łącznie

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 13:23   #3583
forester
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
idź Ty do innego lekarza.... sporo tych wskazań do cc masz i az dziwne że nie dostałaś skierowania na cc przecież to chodzi też o Twoje zdrowie, musisz po porodzie opiekować się dzieckiem a do tego musisz być zdrowa
Powoli dojrzewam to wizyty u innego lekarza, żeby skonsultować decyzje mojej Pani Dr.

Cytat:
dobra myślę o laktatorze i powstało pytanie: JAKI???? Avene? Medela? TT? jestem w temacie zielona
Mam Lovi Prolactis, znajoma miała ten i TT i stwierdziła, że Lovi był dla niej o niebo lepszy.

Cytat:
Napisane przez mp_84 Pokaż wiadomość
Jak juz ktos ma przeznaczoną sumkę na laktator ( ja dalam 330zl) to polecam Lovi Prolactis, w zestawie jest i elektryczny i reczny czyli 2 w 1, oba z funkcja regulacji ssania i dwufazowe. Mysle ze czesciej bede korzystala z elekrycznego ale gdybym np. gdzies wyjezdzala, lub chciala sciagac w nocy to zeby meza nie budzic, reczny tez moze sie przydac.
Dokładnie też do tego doszłam, że na trybie ręcznym czasem pojadę w porze nocnej, żeby nikogo nie budzić.

Magnusia ale majstry Ci się trafili szkoda gadać...

Czy Wy też macie dzisiaj taki spadek formy i dzień lenia?
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 13:23   #3584
magnusia
Zakorzenienie

Amberella-- super, że badania wyszły OK i wszystko jest w porządku
Stary 2013-12-19, 13:24   #3585
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
No tak ale po co tyle lat czekać za kasą, jak się ma już skończony remont?

A to tak tak of kors!

Młody się obudził i wierzga, uf

ja zaś jakieś 2h spacerowania, całkiem nieźle się czuje fizycznie. Zjadłam omlet i ja też mogłabym cały czas jeść od kilku dni. Wróciłam do wagi przedszpitalnej chociaż
Evi ja zjadłam 3 małe czekoladki ;( nosz ja durna. Poprawiły humor więc... Z tymi cukrami to jeśli faktycznie norma byłaby do 140, to ja nie przekraczam już od hohohoohohoh i trochę. Wyobraźcie sobie, że na całą cukrzycę od września tylko 6 raz przekroczyłam wynik 140. Z czego 3 były w tygodniu "testowym..." gdzie dosatałam glukometr i g...o wiedziałam.
(że np. nie da rady jeść duuuuużej bułki białego pieczywa nie :P) więc pokażcie mi idiotę który to zmienił?? Na cholerę mi ten stres? Mój gin też jak to usłyszał, że mam takie wyniki to zrobił znaczącą minę i powiedział, że cukrzycę dobrze prowadzę, bo mały jest idealnie w normie. A takie wyniki to pffff nie mam się co przejmować. No to luz sobie myślę.

Nettka! gratulacje! czekamy na opis. Super, że kolejna rozpakowana.

A do mnie teściowa dziś dzwoni z pytaniem czy coś się dzieje... ekhem, no cisza. I ona do mnie ło to teraz byle byś w Święta nie urodziła bo to by było najgorsze co może Ci się zdarzyć... że co proszę...?Jakie najgorsze? no jak będzie w Święta to będzie, na co odpowiedziałam jej, że najgorsze to na pewno nie, ale bardziej przykro będzie mi leżeć plackiem w szpitalu i czekać wśród mam z dzieciaczkami i obcymi ludźmi....

Idę farbować włosy zrobić hennę na brwi kupiłam Olię, już próbowałam - rewelacyjna.
Jutro planuję rano ogarnąć mieszkanie, potem jadę do koleżanki, a potem na kawę i szoping ze szwagierkówną

Co do odliczeń - AGD do zabudowy można odliczać, my 2 lata temu na innym mieszkaniu odliczaliśmy, ale sprawdzę, bo mam zamiar oddać wniosek za niedługo. Nie może być sprzęt wolnostojący.

Właśnie przyjechał kurier z OSTATNIMI rzeczami dla małego.... KONIEC ZAKUPÓW!
Stary 2013-12-19, 13:25   #3586
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
(...)
Masz prawo ich wygonić, nie masz obowiązku zgadzać się na ich obecność. I powinni Cię najpierw uprzejmie zapytać czy wolno im się przyglądać. Jak dla mnie, jakby najpierw nie zapytali, to już jest dobry powód żeby ich wygonić - nie ma kultury, nie ma podglądania

Cytat:

przyszli mi montowac szafkę do łazienki- ROBIONĄ NA WYMIAR i co- okazało się, że jest trochę za duża i pchaają w dziure w ścianie na chama jak o☠☠☠☠☠☠☠iłam to aż się zmarszczyli! Powiedziała, że jak mierzyli skoro teraz 2 mm jest za dużo? nie życzę sobie aby na chama pchali bo mosiężne listwy wykończeniowe wnęki kosztowały na tyle dużo że wolałabym aby nie były porysowane
i się kuźwa urażeni poczuli paprochy jedne z łaską poszli szafkę docinać na klatkę i jak docięli to się jakoś kuźwa zmieściła dziwnym trafem!

do tego nie mogli wywiercić dziur w gresie na mocowania i narzekali, że wiertło spalili- powiedziałam że mało mnie to interesuje bo jak był pomiar robiony to chyba widać było co na ścianach jest i mówiłam aby się w dobre wiertła zaopatrzyli a to, że nie chłodzili wiertła podczas wiercenia to nie moja wina. Powiedziałam, żeby sobie nie myśleli że ja im za to wiertło nie zapłacę i żeby sobie wybili to ze łba bo jak nie to ja im to skutecznie wybiję

a teraz przyszedł jeden i pyta czy może sobie zapalić przy oknie - pogoniłam dziada
Ale musieli z☠☠☠ę dostać
Aż przeczytałam ten opis dla mojego TŻa - ta sama branża - i on mówi że to jacyś fachowcy z d**y - nie każe się klientom dopłacać za zużyte materiały typu pędzle, wiertła, tarcze do szlifierki itp. Mówi też że albo mieli kiepskie wiertło albo powinni byli je chłodzić, tak jak Ty piszesz. I że powinnaś jeszcze zadzwonić do ich przełożonego i go z☠☠☠ać, bo panowie mogą się pogniewać i jakąś fuszerkę odstawić na złość, więc lepiej się przed tym zabezpieczyć. I żebyś skurczybyków z oka nie spuszczała, bo nie wiadomo co takim przyjdzie do głowy.
Stary 2013-12-19, 13:27   #3587
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Ale musieli z☠☠☠ę dostać
Aż przeczytałam ten opis dla mojego TŻa - ta sama branża - i on mówi że to jacyś fachowcy z d**y - nie każe się klientom dopłacać za zużyte materiały typu pędzle, wiertła, tarcze do szlifierki itp. Mówi też że albo mieli kiepskie wiertło albo powinni byli je chłodzić, tak jak Ty piszesz. I że powinnaś jeszcze zadzwonić do ich przełożonego i go z☠☠☠ać, bo panowie mogą się pogniewać i jakąś fuszerkę odstawić na złość, więc lepiej się przed tym zabezpieczyć. I żebyś skurczybyków z oka nie spuszczała, bo nie wiadomo co takim przyjdzie do głowy.
spoko- czują mój oddech na plecach i palący wzrok na tętnicach
Ich szef jest razem z nimi- co lepsze robię u tego faceta już któreś z kolei meble ale tylko dziś przyjechał z inną ekipa montażową - oj ja już sobie z nim pogadam....
Stary 2013-12-19, 13:30   #3588
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Masz prawo ich wygonić, nie masz obowiązku zgadzać się na ich obecność. I powinni Cię najpierw uprzejmie zapytać czy wolno im się przyglądać. Jak dla mnie, jakby najpierw nie zapytali, to już jest dobry powód żeby ich wygonić - nie ma kultury, nie ma podglądania
No tak, tylko jak mi wlezie paru takich to jak odróżnić, kto jest lekarzem, a kto studentem

Serio dla mnie to jest jakiś horror, że nie dość że miałby mi się tam gapić jakiś facet to jeszcze studenci
Stary 2013-12-19, 13:31   #3589
Negrid
Rozeznanie

Cytat:

no nie mogę... ale masz przeżycia. I jak "wesoło"
Idę robić obiad - skrzydełka w panierce
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 13:34   #3590
magnusia
Zakorzenienie

jutro przychodzą naprawić pralkę- aż się boję pomyśleć co może być..... jak mnie czymś wkurzą to na pewno usłyszycie o mnie w wiadomościach a jak nie to chociaż w teleekspresie.
Mój limit tolerancji dla "fachowców" już się wyczerpał
Stary 2013-12-19, 13:37   #3591
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Formalnie to nie prawda - przepisy są takie, że zawsze masz prawo odmówić obecności studentów - tak jest w standardzie na stronie akcji Rodzić Po Ludzku. Po prostu o tym nie informują, wiele dziewczyn o tym nie wie, stawiają je przed faktem dokonanym, bo tak im wygodniej.
Myślę że w praktyce to jest tak jak wcześniej pisały dziewczyny o tych opłatach - jak się sprujesz, to potem mogą się mścić. Zalezy komu co bardziej przeszkadza - banda studentów którzy nawet nie zapytali czy mogą się pogapić (ja ich rozumiem, jakoś uczyć się muszą, ale kultura wymaga żeby zapytać) czy też ryzyko że położne i pielęgniary będą Cię potem denerwować bardziej niż resztę

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Z żalem informuje, ze ikea nie wywołała u mnie porodu. Ani Piotr i Paweł. Ani Swiat Dziecka. Ani nawet Jula
(...)
Spójrz na to z dobrej strony. W samochodzie nie urodziłaś. Na parkingu nie urodziłaś. Na klatce nie urodziłaś. W żadnej z toalet w których byłaś nie urodziłaś. Na środku ulicy nie urodziłaś

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
(...)
A spadek wagi po porodzie przecież jest normalny! Do 10 % masy ciała może spaść.
U Wiki był spadek,bo ona była śpioszkiem przez pierwsze dni.
Za to u Eryka jak była położna na trzecią dobę i mówi.że zważymi i zobaczymy ile waga spadła,to za chwilę ze zdziwieniem " oooo,nie spadła,on już zdążył przybrać " Taki był żarłoczny.
(...)
Fajnie poczytać o tym Twoim żarłoku
Ja właśnie byłam przekonana że spadek wagi jest normalny. Ale o czymś takim czytałam - że w polskich szpitalach cisną na karmienie piersią, a dzieci po cichu butlą dokarmiają, w sytuacjach kiedy matce jeszcze laktacja się nie rozkręciła na dobre, a młodemu już ssanie się załączyło i np. płacze mocno. Wiesz, w sensie że pielęgniarki noworodkowe robią tak dla świętego spokoju i ciszy na oddziale, i że w związku z tym najlepiej dzieci przy sobie trzymać, nie oddawać na noc, i być obecnym przy wszystkich zabiegach itp.
Stary 2013-12-19, 13:38   #3592
ajakasia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość

a najbardziej to bym chciała urodzić w sobotę, 11 stycznia tak sobie wyśniłam i tak chcę chyba muszę zacząć pertraktacje z córką na ten temat
11 stycznia to moj termin pierwotny, moj wymarzony i moje urodziny
Ale Antek nie chce sie obrocic i bede cieta 7 stycznia - tez fajnie
Ale zycze Ci tej jedenastki
ajakasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 13:39   #3593
AgatkaL
Wtajemniczenie

Oto my w 33 tc Jakoś tak przy porannej toalecie mnie natchnęło i cyknęłam fotkę, więc sorki, żem taka roznegliżowana

Ależ mi się nudzi...wrrr. W tv nic nie ma ciekawego. Mąż mi wstawił pralkę z kolejnymi ciuszkami dla Małej, jutro go zagonię do prasowania

Na sobotę zapisałam się do fryzjera na podcięcie kłaków i ogólne odświeżenie fryzury. Na dole w bloku mamy salon, więc tylko zjadę windą i nie będę musiała nigdzie łazić.

W ramach ciekawostki, wrzucam Wam link do mojego teledysku. Tak mnie wzięło dziś rano na wspominki moich muzycznych czasów.
http://www.youtube.com/watch?v=x9RH63L5oFY
Tak też poznałam w sumie mojego męża, bo szukałam partnera do teledysku i tak oto znalazł się mój Małż
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0186_33tc.jpg (36,9 KB, 91 załadowań)

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 13:41   #3594
gosia261282
Gang Iren

Co do obecności studentów to jak najbardziej powinni się pytać czy kobieta się zgadza. Ja się zawsze zgadzałam,bo w końcu jak mają się nauczyć?
Wyobrażacie sobie jakby nikt nie dawał im tej szansy?
I w końcu przychodzi lekarz i mówi,wie pani ja dopiero studia skończyłem i będę na pani się uczył,bo w czasie studiów szansy mi nie dali,więc wiem tyle co w książkach...
Stary 2013-12-19, 13:44   #3595
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Kochane Wizażowe Ciocie, Olek jest już od 10 grudnia na świecie ) Wczoraj wróciliśmy ze szpitala. Moje Maleństwo urodziło się równo miesiąc przed terminem. Na początku było na OIOM-ie noworodkowym i Mamusia bardzo się bała ale od soboty jego stan się ustabilizował, od niedzieli był przy Mamusi, a od wczorajszego wieczoru jesteśmy w domku Pozdrawiamy Was serdecznie!
pochwal się jaki duży, cc czy sn
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 13:45   #3596
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Formalnie to nie prawda - przepisy są takie, że zawsze masz prawo odmówić obecności studentów - tak jest w standardzie na stronie akcji Rodzić Po Ludzku. Po prostu o tym nie informują, wiele dziewczyn o tym nie wie, stawiają je przed faktem dokonanym, bo tak im wygodniej.
Myślę że w praktyce to jest tak jak wcześniej pisały dziewczyny o tych opłatach - jak się sprujesz, to potem mogą się mścić. Zalezy komu co bardziej przeszkadza - banda studentów którzy nawet nie zapytali czy mogą się pogapić (ja ich rozumiem, jakoś uczyć się muszą, ale kultura wymaga żeby zapytać) czy też ryzyko że położne i pielęgniary będą Cię potem denerwować bardziej niż resztę
No właśnie chyba jestem za bardzo 'pipowata' żeby się spruć. Tzn. obawiałabym się późniejszego gorszego traktowania . No cóż, pozostaje mi się trzymać z dala od szpitali klinicznych i mieć nadzieję, że w zwykłym szpitalu nie będzie takich akcji.

Dzwoniłam właśnie na porodówkę w 'zwykłym' szpitalu i w sobotę mogę przyjechać na zwiedzanie
Stary 2013-12-19, 13:45   #3597
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Cytat:

swoją droga odważni ludzie! babę w ciązy pytać i w☠☠☠☠iać
Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Chyba musze swojemu mężowi na więcej pozwalać
Stary 2013-12-19, 13:45   #3598
magnusia
Zakorzenienie

Agatka- wow!!! ale super teledysk!!! a jaki Ty masz mały brzuszek- taki nie do przodu tylko podłużny- super
Stary 2013-12-19, 13:47   #3599
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
spoko- czują mój oddech na plecach i palący wzrok na tętnicach
Ich szef jest razem z nimi- co lepsze robię u tego faceta już któreś z kolei meble ale tylko dziś przyjechał z inną ekipa montażową - oj ja już sobie z nim pogadam....

Cytat:
No tak, tylko jak mi wlezie paru takich to jak odróżnić, kto jest lekarzem, a kto studentem

Serio dla mnie to jest jakiś horror, że nie dość że miałby mi się tam gapić jakiś facet to jeszcze studenci
Po ilości. Lekarz przyleci do Ciebie jeden albo jakims cudem ewentualnie dwóch, bo lekarze wiecznie zajęci i zabiegani, szczególnie na porodówkach Studentów może być całe całe stado, i raczej nie będą się spieszyć.
Pozatym wszyscy powinni mieć jakieś identyfikatory z nazwiskiem i "tytułem" wyjaśniającym co oni tam robią.
Jeśli jesteś przekonana że studenci są dla Ciebie nie do przyjęcia, to TŻowi wyznacz misję wyganiania studentów, i niech on się martwi jak ich wyczaić
Edit: tak wogóle to przyszło mi do głowy, że jeśli będziesz rodzić na pojedyńczej sali, to standardowo powinna tam być położna albo dwie, i lekarz chyba zagląda czasem, no nie? Więc jeśli się pałęta ktoś jeszcze, to już jest sens się pytać "czego tu?" i szansa że ustrzelisz studneta jest spora.

Cytat:
jutro przychodzą naprawić pralkę- aż się boję pomyśleć co może być..... jak mnie czymś wkurzą to na pewno usłyszycie o mnie w wiadomościach a jak nie to chociaż w teleekspresie.
Mój limit tolerancji dla "fachowców" już się wyczerpał
Jak to mają być Ci sami uprzejmi panowie, to może od razu powiedz dla ich szefa, żeby Ci się więcej na oczy nie pokazywali? Niech wyślą kogoś innego.

Edytowane przez Roane
Czas edycji: 2013-12-19 o 13:49
Roane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 13:48   #3600
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Co do obecności studentów to jak najbardziej powinni się pytać czy kobieta się zgadza. Ja się zawsze zgadzałam,bo w końcu jak mają się nauczyć?
Wyobrażacie sobie jakby nikt nie dawał im tej szansy?
I w końcu przychodzi lekarz i mówi,wie pani ja dopiero studia skończyłem i będę na pani się uczył,bo w czasie studiów szansy mi nie dali,więc wiem tyle co w książkach...
Też jestem tego zdania, że powinni się uczyć, jednak nie chciałabym żeby uczyli się na mnie
Ja na prawdę jestem wręcz chorobliwie wstydliwa. Wstydzę się nawet mojego tż (nie będę karmiła przy nim). Jak miałam operację wycięcia wyrostka to pierwsza rzecz jaką zrobiłam po przebudzeniu, na wpół śpiąca, to obciągnęłam koszulę

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości