Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8 - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-20, 22:54   #4231
senira666
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8

Cytat:
Napisane przez Olcia_1983 Pokaż wiadomość
Ale pracowity dzień, u mnie ostatnio mega leniwie jest. Mam nadzieję że TŻ sie jutro zmobilizuje i pomoże mi ogarnąć mieszkanie bo w niedziele też mamy gości. A w ciąży nie farbuję włosów, jakoś ta ilość chemii mnie nie przekonuje.
ja robię teraz szapmpnetką

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Pisze na szybko z sali pooperacyjnej-dzisiaj na swiat w 36tc przyszedl Krzys godz. 11:25, 56cm, 3kg. Przez cc, niestety dostal tylko 3punkty,potem 7. Samodzielnie nie oddycha jest pod wspomaganiem bo ma problemy z pluckami jak na raziw. Jutro bede cos wiecej wiedziala. Teraz ma miec przetaczane osocze. Trzymajcie lciuki za malwgo bo ja umieram ze strachu-nawet go nie widzialam.
Gratulacje

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Się zmotywowałam
Mówię Wam, już dawno nie mieliśmy takiej zabawy, jak przy konstruowaniu naszych ozdób choinkowych
zarą....iste są też bym takie chciała

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
Dziewczyny Aleksander urodzil sie dzisiaj o 16.55 pprod sn 3kg i 53cm. Na razie nie mam go przy sobie, bo okazalo sie ze nie moge urodzic lozyska bylo wrosniete robili mi lyzeczkowanie pod narkoza gdzie dostalam syrasznego krwotoku i prawie umarlam na stole. Teraz mam ciagle przetczana krew. Synek byl 2 tazy owiniety pepoina ale dziekuje Bogu ze wszystko dobrze dostal 10 punktow.

Cytat:
Napisane przez kukurydzianaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, miała któraś w ciąży problemy z leukocytami...?
mi teraz wyszły w moczu i dostałam furagine 3x1 tabletke przez 5 dni. i tyle

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was wieszała mimo to firanki/zasłony w ciąży?
ja wieszałam nawet dzisiaj tylko robiłam sobie przerwy...

ale wieści... pojedzie człowiek na SR a tutaj tyle się dzieje
Stary 2013-12-20, 22:55   #4232
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość

Z tym karmieniem to jeszcze nie mogę go nastawić żeby wstawał regularnie i jeśli nie budzi sie max po 3 h to sama niestety muszą go budzić i karmić. A je też różnie czasem 10 min, czasem 20 min. Mam nadzieję, ze mu się to ustabilizuje bo narazie to robi co chce a ja nie bardzo umiem panować nad Nim.

Czy 36,6 temp. noworodka to ok, bo w szpitalu mówiły, że ma być 37 st. :/ I kurde nie wiem co robić. U Nas w mieszkaniu 19-20 stopni jest to chyba wystarczy co?
To nigdy się częściej nie budzi?
A kazała położna budzić?
Ja nigdy nie budziłam,ale w sumie to przez pierwszy miesiąc moje dzieciaki jadały bardzo często,ale np Wiki od 2 miesiąca potrafiła w nocy spać po 8-10 godz bez pobudki i wtedy lekarka mi kazała ją wybudzać,że za długo. Ale ja tego nie robiłam,bo moim zdaniem nie było potrzeby,skoro super przybierała na wadze i jakby była głodna to by się przecież upomniała.

Do 37 temperatura ciała jest normalna,jak przekroczy to jest stan podgorączkowy. 19-20 stopni w zupełności wystarczy,gorzej jakby było z 24 i dziecko przegrzane...

Edytowane przez gosia261282
Czas edycji: 2013-12-20 o 22:57
gosia261282 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 22:57   #4233
pilotka86
Rozeznanie

senira właśnie co tam ciekawego było na SR?

a tak w ogóle to robiłam dzisiaj pierwszą turę depilacji. Pomijając wszelkie niepowodzenia i całą moją głupotę (depilacja tydzień przed) napiszę Wam co mnie PRZERAZIŁO, na biało
na początku chciałam przystrzyc sobie conieco maszynką elektryczną. oparłam duże lustro o fotel, usiadłam przed nim, rozłożyłam nogi i zamarłam. pomijając ogólne widoki i doznania estetyczne to ukazała mi się moja szyjka, jest baaaaardzo baardzo nisko (miałam wrażenie że mi zaraz wypadnie!!!!) i jest OTWARTA!!! bałam się sprawdzić na ile palców
ogólnie nieciekawy widok

Edytowane przez pilotka86
Czas edycji: 2013-12-20 o 23:05
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 22:57   #4234
nattalli
Rozeznanie

Starałam się dostać na wizaż pół godziny, przez przypadek się wylogowałam i nie pamiętałam ani loginu ani hasła -myślałam że już po mnie ale na szczęście odzyskalam życie wizażowe;p jestem w szoku z powodu dzisiejszych porodów aż sama się boję że urodzę ale ja to czasu a czasu niby mam (33tc) ale przerażenie i tak powoli postępuje. Ja mogę rodzić po 1 stycznia jeśli już muszę wcześniej ale wolałabym doczekać połowy stycznia;p znikam na weekend cały, jesli będzie kolejna część watku a będzie napewno to podajcie w 8 części linka do 9 lepiej się później znaleźć;p ja odezwe się pewnie w poniedziałek więc pewnie naskrobiecie z 30 stron;p spokojnego weekendu

26.05.2013 II kreseczki

http://www.suwaczki.com/tickers/c55fs65gkig2xlf5.png
nattalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 22:59   #4235
krolowa_nilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Dziewczyny dostałam ochrzan, że wieszałam dzisiaj firanki i zasłony...
W ciąży ponoć nie wolno!

Nie wiedziałam
Bolą mnie ręce, plecy i kark od tego. Nogi też o dziwo.

Czy któraś z Was wieszała mimo to firanki/zasłony w ciąży?
Ja wieszałam. Wczoraj. I wymyłam wszystkie okna. Pozazdrościłam Perfuzji akcji, ale u mnie ciszszszaaa...

O losie! Właśnie doczytałam! Ale się nam dzieciaczków dziś porodziło Dziewczyny, gratulacje!!!
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 23:00   #4236
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
Na SR mówili, że strzelające kupska występują u 50% dzieci, jeśli mama karmi i zje jabłko, takie surowe. Że lepiej zjeść przetworzone (upieczone, ugotowane) ale nie surowe, bo ono dość mocno oddziałuje na układ pokarmowy i dzieci z mniej dojrzałym układem albo jeszcze nie pracującym na pełnych obrotach cierpią po jabłkach i właśnie srają w dal z impetem.

A ja jadałam od początku jabłka surowe i przy Wiki i przy Eryku,a tylko raz z Erykiem tak się zdarzyło i to był już trochę większy ze 2-3 miesiące miał... Ale nie cierpiał nigdy,on na wszystko dobrze reagował
Stary 2013-12-20, 23:01   #4237
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
dzisiaj dużo o porodzie o fazach i jak to wygląda ... taka rzeczywista ocena sytuacji bez słodzenia i koloryzowania. pokazywała położna pozycje i mówiła kiedy jechać do szpitala itp. potem o połogu było i o CC trochę

patrząć na ilość postów i ich szybkość to zastanawiam się czy z nową częścią poczekać do rana ?? czy zdążymy dzisiaj napisać aż tyle ??
Stary 2013-12-20, 23:06   #4238
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość

patrząć na ilość postów i ich szybkość to zastanawiam się czy z nową częścią poczekać do rana ?? czy zdążymy dzisiaj napisać aż tyle ??
Oj bez przesady,takie dobre nie jesteśmy chyba...
Ja obstawiam,że dopiero po Świętach będzie nowa część.
Stary 2013-12-20, 23:07   #4239
mysia212021
Raczkowanie

gratulacje mamusie

ja nie wieszalam i nie mylam okien jak narazie skurcze minely i jest okej

Mam pytanko z OM jestem w 34 tyg a z usg w 38 ... co o tym myslicie ? maly wazy 2900 bylam nawet u 2 lekarzy na usg zeby to potwierdzic

Synek -Filipek
mysia212021 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 23:09   #4240
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
czy ja wiem ... tylko dzisiaj były już 384 posty
Stary 2013-12-20, 23:12   #4241
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
W tym wątku nastukałyśmy 4200 postów w 13 dni, co daje 323 posty dziennie. Kontynuując tym tempem, nowy wątek będzie potrzebny za mniej niż trzy dni, czyli 23 grudnia
Stary 2013-12-20, 23:12   #4242
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez mysia212021 Pokaż wiadomość

Mam pytanko z OM jestem w 34 tyg a z usg w 38 ... co o tym myslicie ? maly wazy 2900 bylam nawet u 2 lekarzy na usg zeby to potwierdzic
Myślę,że to bardzo duża rozbieżność. To chyba coś nie tak musiało być z om. Prawidłowe są terminy z usg.

Cytat:

Co ty? Aż tyle??
Stary 2013-12-20, 23:13   #4243
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:

a tak w ogóle to robiłam dzisiaj pierwszą turę depilacji. Pomijając wszelkie niepowodzenia i całą moją głupotę (depilacja tydzień przed) napiszę Wam co mnie PRZERAZIŁO, na biało
na początku chciałam przystrzyc sobie conieco maszynką elektryczną. oparłam duże lustro o fotel, usiadłam przed nim, rozłożyłam nogi i zamarłam. pomijając ogólne widoki i doznania estetyczne to ukazała mi się moja szyjka, jest baaaaardzo baardzo nisko (miałam wrażenie że mi zaraz wypadnie!!!!) i jest OTWARTA!!! bałam się sprawdzić na ile palców
ogólnie nieciekawy widok
O rany, to może być tak widać? Ja do swojej nawet palcem nie sięgam.

Cytat:
Ponad 700 postów to raczej nie naskrobiemy przez noc, nawet jakbyśmy masowo zaczęły rodzić.
Stary 2013-12-20, 23:14   #4244
kukurydzianaa
Rozeznanie

Cytat:
ogólnie nieciekawy widok
Że co? O ja....
Stary 2013-12-20, 23:14   #4245
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Co ty? Aż tyle??

ale dzisiaj to chyba nie napiszemy jeszcze 600 postów więc jak coś jutro założe kolejny wątek jeżeli będzie taka potrzeba
Stary 2013-12-20, 23:14   #4246
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
W tym wątku nastukałyśmy 4200 postów w 13 dni, co daje 323 posty dziennie. Kontynuując tym tempem, nowy wątek będzie potrzebny za mniej niż trzy dni, czyli 23 grudnia

No tak,tyle że przed nami weekend,a wtedy aktywność spada,no i w Święta też nie będzie na pewno tyle postów,więc ja obstawiam kolejny wątek na po Świętach.
Stary 2013-12-20, 23:15   #4247
patrycjja
Zadomowienie

Cytat:
Dzisiaj było pełno emocji na wątku może jutro już opadną. Poza tym zawsze w weekend mniej się dzieje i mniej z nas na czas pisać. Myślę, że spokojnie można się wstrzymać z wątkiem

Swoją droga dziś na prawdę się działo. Wszystkie czekałyśmy na Perfuzje, a tutaj Maruda i LeLa niespodziewajki zrobiły
No ale teraz chyba już dosyć wpraszania się w kolejkę Joachimowi i jego mamie
Stary 2013-12-20, 23:16   #4248
kootek_mamrotek
Zakorzenienie

GG do kootek_mamrotek

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Pisze na szybko z sali pooperacyjnej-dzisiaj na swiat w 36tc przyszedl Krzys godz. 11:25, 56cm, 3kg. Przez cc, niestety dostal tylko 3punkty,potem 7. Samodzielnie nie oddycha jest pod wspomaganiem bo ma problemy z pluckami jak na raziw. Jutro bede cos wiecej wiedziala. Teraz ma miec przetaczane osocze. Trzymajcie lciuki za malwgo bo ja umieram ze strachu-nawet go nie widzialam.
Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
Dziewczyny Aleksander urodzil sie dzisiaj o 16.55 pprod sn 3kg i 53cm. Na razie nie mam go przy sobie, bo okazalo sie ze nie moge urodzic lozyska bylo wrosniete robili mi lyzeczkowanie pod narkoza gdzie dostalam syrasznego krwotoku i prawie umarlam na stole. Teraz mam ciagle przetczana krew. Synek byl 2 tazy owiniety pepoina ale dziekuje Bogu ze wszystko dobrze dostal 10 punktow.
gratuluję mamuśki! trzymajcie się teraz zdrowo i cieszcie się już obecnością Waszych maleństw

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
O tak..strzelająca to jest to...mąż oberwał a ja się poryczałam ze śmiechu swoją drogą czym tą kupę odeprać?! oberwała jasna koszulka męża i zejść cholerstwo nie chce
znając mnie też bym się poryczała w ogóle kupowy i pierdowy dział zawsze mi humor podkręca

Ja dziś byłam na ostatnich zajęciach SR. Było podsumowanie wszystkich dotychczasowych tematów, czas na zadawanie najróżniejszych pytań, ogarnięcie jeszcze planu porodu i jakoś mi smutno, że to już koniec. Na zakończenie zdecydowałam się jeszcze na posłuchanie tętna przez położną i jak pokazałam brzuch to stwierdziła, że jest już obniżony i że mam jak najwięcej leżeć jeżeli chcę jeszcze pobyć w ciąży. Niewiele myśląc zadzwoniłam po zajęciach do męża, który jest obecnie na wyjeździe i wraca jutro, opowiadam co tam i jak się wygadałam to tak spanikował, że chce już dzisiaj wracać do domu tak więc, dobrze, że dziś posprzątałam trochę w domu bo mąż jutro będzie mnie tylko przetrzymywał w sypialni i dalej omiatałabym wzrokiem pajęczyny z sufitu
Stary 2013-12-20, 23:16   #4249
kukurydzianaa
Rozeznanie

Cytat:
mi teraz wyszły w moczu i dostałam furagine 3x1 tabletke przez 5 dni. i tyle
Mam nadzieję, że i u mnie tak się to skończy. Swoją drogą nie wiedziałam, że furagin można brać w ciąży...
Stary 2013-12-20, 23:16   #4250
mysia212021
Raczkowanie

własnie niby do 18 tyg było okej ... miałam co prawda tylko usg w 6 tyg i dopiero w 18 ale byl tylko kilka dni za duzy a teraz nie wiem ... zaczynam sie martwic

Synek -Filipek
Stary 2013-12-20, 23:16   #4251
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja mam dzisiaj bardzo dziwne sikanie niby mi się chce idę a tam tylko trochę i koniec, dziś mam tak cały dzień, a po południu czułam dziwne kłucie w kroku
Mała się ciągle wierci, dziś chyba nie zasnę....mąż ma w nocy wrócić to i tak mnie obudzi....to po co zasypiać
lolita ja mam tak od dawna, dziecko mocno już uciska na pęcherz.
moja rada to jednak sikaj do końca, robiąc małe przerwy, bo ja miałam później przykre niespodizanki póki nie doszłam od czego to jest

piszecie tak o myciu okien, wieszaniu firanek he
muszę się przyznać, że..... w ogóle nie myję okien tzn szyb
noooo może raz na rok albo dwa lata
nie przeszkadzają mi brudne jakoś w sumie rzadko przez nie wyglądam a nawet jak to nie zwracam uwagi na smugi i takie tam inne nieistotne pierdółki
firanek nie lubię tzn lubię ale za dużo roboty z nimi mam w domu jedną która i tak nie zwsze wisi
założyłam zasłonki do dziecka tylko dlatego, że dostałam gratis karnisz do łóżeczka

Cytat:
dzisiaj dużo o porodzie o fazach i jak to wygląda ... taka rzeczywista ocena sytuacji bez słodzenia i koloryzowania. pokazywała położna pozycje i mówiła kiedy jechać do szpitala itp. potem o połogu było i o CC trochę

ooo to fajnie bez słodzenia i koloryzowania. Może coś napiszesz? o cc też
Stary 2013-12-20, 23:17   #4252
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

Cytat:
wchodzę a tu takie wieści
hmmm ciekawe która urodzi pierwsza siłami natury dziewczynkę? jak narazie same chłopaki się rodzą Dorotka sama rodzynka.

właśnie też myślami jestem z mezagą i Hosenką co tam u nich oby ok
Pewnie ja.... jak znam życie.
Dziś pytałam o CC. Ale niestety.... Mam tylko nadzieję, że do Chorzowa dojedziemy na ZZO.
Po ostatnim przypadku, nie chcę nawet słyszeć o naszym szpitalu...

Właśnie dziś zastanawiałam się, Mezaga miała mieć USG jakoś na dniach...
A Hosenka ost. raz logowała sie juz jakis czas temu.

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 23:18   #4253
kefii
Wtajemniczenie

Przeczytalam na szybko i Gratuluje mamusiom
Ja dzis ledwo żywa. Nic nie spałam, ale za to mąż wrócił z delegacji

dziewczyna wrzesień 2005
zaręczona 27 lipca 2009
żona 6 sierpnia 2011

II kreseczki 14 maja 2013
mój mały kochany synuś Mikołaj 17 stycznia 2014
II kreseczki 4 września 2014
kefii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 23:22   #4254
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sheperdess Pokaż wiadomość
O rany, to może być tak widać? Ja do swojej nawet palcem nie sięgam.

Ponad 700 postów to raczej nie naskrobiemy przez noc, nawet jakbyśmy masowo zaczęły rodzić.
Cytat:
Napisane przez kukurydzianaa Pokaż wiadomość
Że co? O ja....
no wydaje mi się że tak
taka hmmm jakby kulka ale raczej okrąg, otwarty różowy z dziurą i śluzem
a może dlatego tak wyszła bo siadłam w taki sposób, że naciskałam na dół????? już nie wiem
palca to ja sobie już od dawna tam nie wsadzam ze strachu

Cytat:
Napisane przez kukurydzianaaa
Mam nadzieję, że i u mnie tak się to skończy. Swoją drogą nie wiedziałam, że furagin można brać w ciąży...
można ale chyba nie we wszystkich trymestracxh

Edytowane przez pilotka86
Czas edycji: 2013-12-20 o 23:23
Stary 2013-12-20, 23:23   #4255
gosia261282
Gang Iren

Dobranoc! Kulam się do łóżka już.
Stary 2013-12-20, 23:29   #4256
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
No tak,tyle że przed nami weekend,a wtedy aktywność spada,no i w Święta też nie będzie na pewno tyle postów,więc ja obstawiam kolejny wątek na po Świętach.
W sumie racja, w weekend zwykle spokojnie jest.

Też idę spać. Kolorowych snów wszystkim ciężarówkom
Stary 2013-12-20, 23:30   #4257
cherubinka
Zadomowienie

Cytat:

O losie, człowiek nie wie co go czeka Tylko patrzeć jak zacznie się akcja.

Cytat:
Napisane przez mysia212021 Pokaż wiadomość
U mnie są 3 tygodnie różnicy między terminem z OM, a tym z usg (ciąża młodsza z usg). Tylko ja miałam cyrk z @ i lekarz kieruje się tym z usg (mi też się to zgadza). Od początku tak wychodziło -pozytywny test, badanie beta hcg i usg
A może już wcześniej byłaś w ciąży, a plamienie w terminie @ wzięłaś za @

Edytowane przez cherubinka
Czas edycji: 2013-12-20 o 23:32
cherubinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 23:36   #4258
senira666
Zakorzenienie

OBJAWY PRZEPOWIADAJĄCE PORÓD

I. Obniżenie dna macicy –
jeden z pierwszych objawów, który występuje na 3 -4 tygodnie przed porodem. Dno macicy w 36 tygodniu ciąży znajduje się na wysokości łuków żebrowych (najwyższy możliwy poziom) - następnie obniża się do wysokości końca 32 tygodnia ciąży (około 2 -3 palce). Odczujesz dość wyraźnie ten objaw: Twój oddech będzie łatwiejszy, zmniejszy się również ucisk macicy na żołądek. Obniżeniu się macicy, mogą towarzyszyć jej niewielkie skurcze.

II. Wstawianie się główki do wchodu miednicy –
objaw charakterystyczny dla pierwiastek, występujący również na 3 -4 tygodnie przed porodem.
• Główka płodu do tej pory miała swobodne ułożenie (niekiedy określane "balotowaniem" nad wchodem miednicy);
• teraz przyjmuje ułożenie silnie przygięte (lekarz, podczas jednej z ostatnich Twoich wizyt, określa ją jako "przypartą" do płaszczyzny wchodu). Ten objaw może również stwierdzić, opiekująca się Tobą położna, w tzw. badaniu zewnętrznym

III. Skurcze przepowiadające –
mogą wystąpić w ciągu 7-10 ostatnich dni przed porodem (lub nawet nieco wcześniej). Są one nieregularne i raczej odczuwane jako niebolesne (tzw. skurcze Braxtona-Hicksona). Mają one charakter (po 2-3 godzinach) wyciszający się, zanikający. Napewno się nie zwiększają, nasilają. Bywa jednak czasem tak, że skurcze przepowiadające mogą być silne i trwać tak długo - że sprawiają wrażenie skurczów porodowych - po czym ustępują. Jeżeli jesteś zaniepokojona, jeżeli nie wiesz co robić - zadzwoń do swojego lekarza lub położnej. Ewentualnie możesz zgłosić się na izbę przyjęć szpitala, w którym planujesz urodzić.

IV. Wydalenie czopu śluzowego –
kanał szyjki zamknięty jest "korkiem", składającym się z czopa śluzowego. Ten galaretowaty czop ("korek"), zostaje wypchnięty na zewnątrz na 1 tydzień - lub na 2-a dni przed porodem

V. Znaczenie, plamienie krwią - spowodowane jest skracaniem i rozwieraniem szyjki macicy, przygotowującej się do porodu. Objaw ten występuje najczęściej, kilka godzin przed porodem. Może do niego, również dołączyć się objaw, wydalania czopu śluzowego, który wówczas będzie podbarwiony krwią.

VI. Nietypowe objawy porodu
O zbliżającym się porodzie może świadczyć kołatanie serca, ogólny niepokój, bóle głowy, uczucie gorąca, zmniejszenie masy ciała (na kilka dni przed porodem może ona spaść od 0,5 do 1 kg), brak apetytu. Może też pobolewać Cię brzuch (tak jak przed miesiączką), pojawi się tępy ból
w plecach. Niektóre kobiety skarżą się także na ból ud – główka dziecka wstawiona już do kanału rodnego uciska bowiem nerwy.

Objawy zbliżającego się porodu - bezpośrednio poprzedzają poród.

I. Zmiany nastroju i zachowania - w 9-tym miesiącu ciąży, możesz odczuwać zmęczenie i wyczerpanie. Niektóre jednak z ciężarnych przeżywają nagły przepływ energii (zaczynają np. sprzątać, meblować dom - przygotowywać się na przyjście oczekiwanego potomka). Tuż przed porodem możesz odczuwać: ogólny niepokój, kołatanie serca, uczucie gorąca i uderzenia krwi do głowy - nie niepokój się, jest to normalne.

II. Ucisk w miednicy i na odbytnicy - narasta ucisk najczęściej w okolicy nerwu kulszowego, oraz w miednicy małej. Może wystąpić ból w okolicy pachwin, oraz w okolicy krzyżowej. Objawy te spowodowane są: nisko usadowioną główką płodu, oraz gotowością macicy do porodu.

III. Objawy ze strony przewodu pokarmowego - może wystąpić: biegunka, wymioty, wzdęcia, czy też brak łaknienia.

IV. Objawy ze strony narządów płciowych - zwiększa się wydzielina z pochwy, występuje również uczucie pełności w okolicy sromu.

Pamiętaj! tuż przed porodem ruchy Twojego dziecka nieco słabną to Cię może zaniepokoić. Jeżeli masz wątpliwości to skontaktuj się z Twoim lekarzem.
• lepiej być zbyt czujnym niż pewne objawy zlekceważyć
• nie jest łatwo odpowiedzieć na pytanie - czy to jest początek porodu? Strach przed zakłopotaniem w wypadku fałszywego alarmu, może wpłynąć na to, że nie skontaktujesz się ze swoim lekarzem - czy też opiekującą się Tobą położną.
Pamiętaj nikt nie będzie z Ciebie żartował. Nie jesteś pierwszą pacjentką, która ma problemy z oceną objawów rozpoczynającego się porodu.

V. Odejście płynu owodniowego- NIE ZAWSZE-
• mogą sączyć się po woli (np. górne pęknięcie pęcherza)
• wypłynąć silnym strumieniem (uczucie jakbyśmy bezwiednie oddały mocz)
• Między nogi włóż grubą podpaskę lub biały ręcznik, który pochłonie płyn. Przyjrzyj mu się – powinien być przezroczysty lub białawy. Jeśli wody są zielone lub brązowe, jak najszybciej jedź do szpitala (może to świadczyć o zakażeniu).

VI. Zaczną się skurcze, zacznie się poród - pierwsze skurcze porodowe mogą być bezbolesne, ale ich intensywność rośnie. Zwykle zaczynają się w górnej części brzucha i promieniują na cały brzuch i na dolną część pleców. Każdy może trwać 15–30 sekund. Z czasem wydłużają się do 30–90 sekund. Przerwy między nimi się skracają (na początku to 10–20 minut), gdy odstępy wyniosą 5–7 minut wyrusz do szpitala (te zalecenia mogą się nieco różnić – jeśli droga do szpitala jest długa, powinnaś wyruszyć wcześniej).

Pamiętaj: jeżeli skurcze mają ten sam rytm bez względu na to, czy stoisz, chodzisz, czy leżysz – to znak, że Twoje dziecko na pewno rozpoczęło swoją pierwszą w życiu podróż. Życzę powodzenia!

WAŻNE:
Przed wyjazdem na salę porodową często odwiedzaj toaletę – pełen pęcherz może utrudniać postęp porodu.
Przed wyjazdem na salę porodową odpoczywaj jak najwięcej, ale nie kładź się na plecach. Ucisk brzucha na duże naczynia krwionośne może ograniczać przepływ krwi przez łożysko.
Przed porodem weź ciepłą kąpiel – odpręży Cię, złagodzi ból. Rozwieje też wątpliwości, czy są to skurcze porodowe (te w wodzie nie ustąpią).
Przed porodem zdzwoń do męża – niech przygotuje się na to, że już niedługo pojedziecie na porodówkę.

---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ----------

takie info dostaliśmy na SR
a na dzisiaj też już mówię Dobranoc i spokojnej i przespanej nocy Wam życzę

Edytowane przez senira666
Czas edycji: 2013-12-22 o 10:15
senira666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 23:37   #4259
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

senira -

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 23:38   #4260
mysia212021
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cherubinka Pokaż wiadomość
O losie, człowiek nie wie co go czeka Tylko patrzeć jak zacznie się akcja.

U mnie są 3 tygodnie różnicy między terminem z OM, a tym z usg (ciąża młodsza z usg). Tylko ja miałam cyrk z @ i lekarz kieruje się tym z usg (mi też się to zgadza). Od początku tak wychodziło -pozytywny test, badanie beta hcg i usg
A może już wcześniej byłaś w ciąży, a plamienie w terminie @ wzięłaś za @
kurcze w sumie wlasnie w 18 tyg u mnie wymiary sie zgadzaly i bylo ok a od 22tyg juz byl za duzy...

Synek -Filipek
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości