|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
też bym takie chciała ![]() Cytat:
mi teraz wyszły w moczu i dostałam furagine 3x1 tabletke przez 5 dni. i tyle ja wieszałam nawet dzisiaj tylko robiłam sobie przerwy... ![]() ale wieści... pojedzie człowiek na SR a tutaj tyle się dzieje
|
|
|
#4232 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
A kazała położna budzić? Ja nigdy nie budziłam,ale w sumie to przez pierwszy miesiąc moje dzieciaki jadały bardzo często,ale np Wiki od 2 miesiąca potrafiła w nocy spać po 8-10 godz bez pobudki i wtedy lekarka mi kazała ją wybudzać,że za długo. Ale ja tego nie robiłam,bo moim zdaniem nie było potrzeby,skoro super przybierała na wadze i jakby była głodna to by się przecież upomniała. Do 37 temperatura ciała jest normalna,jak przekroczy to jest stan podgorączkowy. 19-20 stopni w zupełności wystarczy,gorzej jakby było z 24 i dziecko przegrzane...
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2013-12-20 o 22:57 |
|
|
|
|
#4233 |
|
Rozeznanie
|
senira właśnie co tam ciekawego było na SR?
a tak w ogóle to robiłam dzisiaj pierwszą turę depilacji. Pomijając wszelkie niepowodzenia i całą moją głupotę (depilacja tydzień przed) napiszę Wam co mnie PRZERAZIŁO, na biało ![]() na początku chciałam przystrzyc sobie conieco maszynką elektryczną. oparłam duże lustro o fotel, usiadłam przed nim, rozłożyłam nogi i zamarłam. pomijając ogólne widoki i doznania estetyczne to ukazała mi się moja szyjka, jest baaaaardzo baardzo nisko (miałam wrażenie że mi zaraz wypadnie!!!!) i jest OTWARTA!!! bałam się sprawdzić na ile palców ogólnie nieciekawy widok ![]() Edytowane przez pilotka86 Czas edycji: 2013-12-20 o 23:05 |
|
|
|
#4234 |
|
Rozeznanie
|
Starałam się dostać na wizaż pół godziny, przez przypadek się wylogowałam i nie pamiętałam ani loginu ani hasła -myślałam że już po mnie ale na szczęście odzyskalam życie wizażowe;p jestem w szoku z powodu dzisiejszych porodów aż sama się boję że urodzę ale ja to czasu a czasu niby mam (33tc) ale przerażenie i tak powoli postępuje. Ja mogę rodzić po 1 stycznia jeśli już muszę wcześniej ale wolałabym doczekać połowy stycznia;p znikam na weekend cały, jesli będzie kolejna część watku a będzie napewno to podajcie w 8 części linka do 9 lepiej się później znaleźć;p ja odezwe się pewnie w poniedziałek więc pewnie naskrobiecie z 30 stron;p spokojnego weekendu
|
#4235 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
O losie! Właśnie doczytałam! Ale się nam dzieciaczków dziś porodziło Dziewczyny, gratulacje!!!
|
|
|
|
|
#4236 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
A ja jadałam od początku jabłka surowe i przy Wiki i przy Eryku,a tylko raz z Erykiem tak się zdarzyło i to był już trochę większy ze 2-3 miesiące miał... Ale nie cierpiał nigdy,on na wszystko dobrze reagował
|
|
#4237 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiaj dużo o porodzie o fazach i jak to wygląda ... taka rzeczywista ocena sytuacji bez słodzenia i koloryzowania. pokazywała położna pozycje i mówiła kiedy jechać do szpitala itp. potem o połogu było i o CC trochę
![]() patrząć na ilość postów i ich szybkość to zastanawiam się czy z nową częścią poczekać do rana ?? czy zdążymy dzisiaj napisać aż tyle ??
|
|
#4238 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ja obstawiam,że dopiero po Świętach będzie nowa część.
|
|
#4239 |
|
Raczkowanie
|
gratulacje mamusie
ja nie wieszalam i nie mylam okien jak narazie skurcze minely i jest okej Mam pytanko z OM jestem w 34 tyg a z usg w 38 ... co o tym myslicie ? maly wazy 2900 bylam nawet u 2 lekarzy na usg zeby to potwierdzic
|
#4240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4241 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4242 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Co ty? Aż tyle??
|
|
#4243 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4244 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#4245 |
|
Zakorzenienie
|
ale dzisiaj to chyba nie napiszemy jeszcze 600 postów więc jak coś jutro założe kolejny wątek jeżeli będzie taka potrzeba
|
|
#4246 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
No tak,tyle że przed nami weekend,a wtedy aktywność spada,no i w Święta też nie będzie na pewno tyle postów,więc ja obstawiam kolejny wątek na po Świętach.
|
|
#4247 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiaj było pełno emocji na wątku
może jutro już opadną. Poza tym zawsze w weekend mniej się dzieje i mniej z nas na czas pisać. Myślę, że spokojnie można się wstrzymać z wątkiem ![]() Swoją droga dziś na prawdę się działo. Wszystkie czekałyśmy na Perfuzje, a tutaj Maruda i LeLa niespodziewajki zrobiły No ale teraz chyba już dosyć wpraszania się w kolejkę Joachimowi i jego mamie
|
#4248 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
w ogóle kupowy i pierdowy dział zawsze mi humor podkręca ![]() Ja dziś byłam na ostatnich zajęciach SR. Było podsumowanie wszystkich dotychczasowych tematów, czas na zadawanie najróżniejszych pytań, ogarnięcie jeszcze planu porodu i jakoś mi smutno, że to już koniec. Na zakończenie zdecydowałam się jeszcze na posłuchanie tętna przez położną i jak pokazałam brzuch to stwierdziła, że jest już obniżony i że mam jak najwięcej leżeć jeżeli chcę jeszcze pobyć w ciąży. Niewiele myśląc zadzwoniłam po zajęciach do męża, który jest obecnie na wyjeździe i wraca jutro, opowiadam co tam i jak się wygadałam to tak spanikował, że chce już dzisiaj wracać do domu tak więc, dobrze, że dziś posprzątałam trochę w domu bo mąż jutro będzie mnie tylko przetrzymywał w sypialni i dalej omiatałabym wzrokiem pajęczyny z sufitu
|
|
|
#4249 |
|
Rozeznanie
|
Mam nadzieję, że i u mnie tak się to skończy. Swoją drogą nie wiedziałam, że furagin można brać w ciąży...
|
|
#4250 |
|
Raczkowanie
|
własnie niby do 18 tyg było okej ... miałam co prawda tylko usg w 6 tyg i dopiero w 18 ale byl tylko kilka dni za duzy a teraz nie wiem ... zaczynam sie martwic
|
#4251 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moja rada to jednak sikaj do końca, robiąc małe przerwy, bo ja miałam później przykre niespodizanki póki nie doszłam od czego to jest ![]() piszecie tak o myciu okien, wieszaniu firanek he muszę się przyznać, że..... w ogóle nie myję okien tzn szyb ![]() noooo może raz na rok albo dwa lata ![]() nie przeszkadzają mi brudne jakoś w sumie rzadko przez nie wyglądam a nawet jak to nie zwracam uwagi na smugi i takie tam inne nieistotne pierdółki ![]() firanek nie lubię tzn lubię ale za dużo roboty z nimi mam w domu jedną która i tak nie zwsze wisi ![]() założyłam zasłonki do dziecka tylko dlatego, że dostałam gratis karnisz do łóżeczka ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4252 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziś pytałam o CC. Ale niestety.... Mam tylko nadzieję, że do Chorzowa dojedziemy na ZZO. Po ostatnim przypadku, nie chcę nawet słyszeć o naszym szpitalu... ![]() Właśnie dziś zastanawiałam się, Mezaga miała mieć USG jakoś na dniach... A Hosenka ost. raz logowała sie juz jakis czas temu.
|
|
#4253 |
|
Wtajemniczenie
|
Przeczytalam na szybko i Gratuluje mamusiom
Ja dzis ledwo żywa. Nic nie spałam, ale za to mąż wrócił z delegacji
|
|
|
|
#4254 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() taka hmmm jakby kulka ale raczej okrąg, otwarty różowy z dziurą i śluzem a może dlatego tak wyszła bo siadłam w taki sposób, że naciskałam na dół????? już nie wiem ![]() palca to ja sobie już od dawna tam nie wsadzam ze strachu ![]() Cytat:
Edytowane przez pilotka86 Czas edycji: 2013-12-20 o 23:23 |
||
|
|
|
#4255 |
|
Gang Iren
|
Dobranoc! Kulam się do łóżka już.
|
#4256 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też idę spać. Kolorowych snów wszystkim ciężarówkom
|
|
#4257 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tylko patrzeć jak zacznie się akcja.Cytat:
A może już wcześniej byłaś w ciąży, a plamienie w terminie @ wzięłaś za @
laparo, PCO 52 cykl starań ... cud Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać. JP II Edytowane przez cherubinka Czas edycji: 2013-12-20 o 23:32 |
||
|
|
|
#4258 |
|
Zakorzenienie
|
OBJAWY PRZEPOWIADAJĄCE PORÓD
I. Obniżenie dna macicy – jeden z pierwszych objawów, który występuje na 3 -4 tygodnie przed porodem. Dno macicy w 36 tygodniu ciąży znajduje się na wysokości łuków żebrowych (najwyższy możliwy poziom) - następnie obniża się do wysokości końca 32 tygodnia ciąży (około 2 -3 palce). Odczujesz dość wyraźnie ten objaw: Twój oddech będzie łatwiejszy, zmniejszy się również ucisk macicy na żołądek. Obniżeniu się macicy, mogą towarzyszyć jej niewielkie skurcze. II. Wstawianie się główki do wchodu miednicy – objaw charakterystyczny dla pierwiastek, występujący również na 3 -4 tygodnie przed porodem. • Główka płodu do tej pory miała swobodne ułożenie (niekiedy określane "balotowaniem" nad wchodem miednicy); • teraz przyjmuje ułożenie silnie przygięte (lekarz, podczas jednej z ostatnich Twoich wizyt, określa ją jako "przypartą" do płaszczyzny wchodu). Ten objaw może również stwierdzić, opiekująca się Tobą położna, w tzw. badaniu zewnętrznym III. Skurcze przepowiadające – mogą wystąpić w ciągu 7-10 ostatnich dni przed porodem (lub nawet nieco wcześniej). Są one nieregularne i raczej odczuwane jako niebolesne (tzw. skurcze Braxtona-Hicksona). Mają one charakter (po 2-3 godzinach) wyciszający się, zanikający. Napewno się nie zwiększają, nasilają. Bywa jednak czasem tak, że skurcze przepowiadające mogą być silne i trwać tak długo - że sprawiają wrażenie skurczów porodowych - po czym ustępują. Jeżeli jesteś zaniepokojona, jeżeli nie wiesz co robić - zadzwoń do swojego lekarza lub położnej. Ewentualnie możesz zgłosić się na izbę przyjęć szpitala, w którym planujesz urodzić. IV. Wydalenie czopu śluzowego – kanał szyjki zamknięty jest "korkiem", składającym się z czopa śluzowego. Ten galaretowaty czop ("korek"), zostaje wypchnięty na zewnątrz na 1 tydzień - lub na 2-a dni przed porodem V. Znaczenie, plamienie krwią - spowodowane jest skracaniem i rozwieraniem szyjki macicy, przygotowującej się do porodu. Objaw ten występuje najczęściej, kilka godzin przed porodem. Może do niego, również dołączyć się objaw, wydalania czopu śluzowego, który wówczas będzie podbarwiony krwią. VI. Nietypowe objawy porodu O zbliżającym się porodzie może świadczyć kołatanie serca, ogólny niepokój, bóle głowy, uczucie gorąca, zmniejszenie masy ciała (na kilka dni przed porodem może ona spaść od 0,5 do 1 kg), brak apetytu. Może też pobolewać Cię brzuch (tak jak przed miesiączką), pojawi się tępy ból w plecach. Niektóre kobiety skarżą się także na ból ud – główka dziecka wstawiona już do kanału rodnego uciska bowiem nerwy. Objawy zbliżającego się porodu - bezpośrednio poprzedzają poród. I. Zmiany nastroju i zachowania - w 9-tym miesiącu ciąży, możesz odczuwać zmęczenie i wyczerpanie. Niektóre jednak z ciężarnych przeżywają nagły przepływ energii (zaczynają np. sprzątać, meblować dom - przygotowywać się na przyjście oczekiwanego potomka). Tuż przed porodem możesz odczuwać: ogólny niepokój, kołatanie serca, uczucie gorąca i uderzenia krwi do głowy - nie niepokój się, jest to normalne. II. Ucisk w miednicy i na odbytnicy - narasta ucisk najczęściej w okolicy nerwu kulszowego, oraz w miednicy małej. Może wystąpić ból w okolicy pachwin, oraz w okolicy krzyżowej. Objawy te spowodowane są: nisko usadowioną główką płodu, oraz gotowością macicy do porodu. III. Objawy ze strony przewodu pokarmowego - może wystąpić: biegunka, wymioty, wzdęcia, czy też brak łaknienia. IV. Objawy ze strony narządów płciowych - zwiększa się wydzielina z pochwy, występuje również uczucie pełności w okolicy sromu. Pamiętaj! tuż przed porodem ruchy Twojego dziecka nieco słabną to Cię może zaniepokoić. Jeżeli masz wątpliwości to skontaktuj się z Twoim lekarzem. • lepiej być zbyt czujnym niż pewne objawy zlekceważyć • nie jest łatwo odpowiedzieć na pytanie - czy to jest początek porodu? Strach przed zakłopotaniem w wypadku fałszywego alarmu, może wpłynąć na to, że nie skontaktujesz się ze swoim lekarzem - czy też opiekującą się Tobą położną. Pamiętaj nikt nie będzie z Ciebie żartował. Nie jesteś pierwszą pacjentką, która ma problemy z oceną objawów rozpoczynającego się porodu. V. Odejście płynu owodniowego- NIE ZAWSZE- • mogą sączyć się po woli (np. górne pęknięcie pęcherza) • wypłynąć silnym strumieniem (uczucie jakbyśmy bezwiednie oddały mocz) • Między nogi włóż grubą podpaskę lub biały ręcznik, który pochłonie płyn. Przyjrzyj mu się – powinien być przezroczysty lub białawy. Jeśli wody są zielone lub brązowe, jak najszybciej jedź do szpitala (może to świadczyć o zakażeniu). VI. Zaczną się skurcze, zacznie się poród - pierwsze skurcze porodowe mogą być bezbolesne, ale ich intensywność rośnie. Zwykle zaczynają się w górnej części brzucha i promieniują na cały brzuch i na dolną część pleców. Każdy może trwać 15–30 sekund. Z czasem wydłużają się do 30–90 sekund. Przerwy między nimi się skracają (na początku to 10–20 minut), gdy odstępy wyniosą 5–7 minut wyrusz do szpitala (te zalecenia mogą się nieco różnić – jeśli droga do szpitala jest długa, powinnaś wyruszyć wcześniej). Pamiętaj: jeżeli skurcze mają ten sam rytm bez względu na to, czy stoisz, chodzisz, czy leżysz – to znak, że Twoje dziecko na pewno rozpoczęło swoją pierwszą w życiu podróż. Życzę powodzenia! WAŻNE: Przed wyjazdem na salę porodową często odwiedzaj toaletę – pełen pęcherz może utrudniać postęp porodu. Przed wyjazdem na salę porodową odpoczywaj jak najwięcej, ale nie kładź się na plecach. Ucisk brzucha na duże naczynia krwionośne może ograniczać przepływ krwi przez łożysko. Przed porodem weź ciepłą kąpiel – odpręży Cię, złagodzi ból. Rozwieje też wątpliwości, czy są to skurcze porodowe (te w wodzie nie ustąpią). Przed porodem zdzwoń do męża – niech przygotuje się na to, że już niedługo pojedziecie na porodówkę. ---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ---------- takie info dostaliśmy na SR ![]() a na dzisiaj też już mówię Dobranoc i spokojnej i przespanej nocy Wam życzę
Edytowane przez senira666 Czas edycji: 2013-12-22 o 10:15 |
|
|
|
#4259 |
|
Zadomowienie
|
senira -
|
#4260 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:05.

28.02.2011:ksiadz :

i mniej z nas na czas pisać. Myślę, że spokojnie można się wstrzymać z wątkiem

tak więc, dobrze, że dziś posprzątałam trochę w domu bo mąż jutro będzie mnie tylko przetrzymywał w sypialni i dalej omiatałabym wzrokiem pajęczyny z sufitu 

Tylko patrzeć jak zacznie się akcja.