Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9 - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-28, 20:56   #991
patrycjja
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
A oto moja piłka (niestety kiepskiej jakości fotka) i mój Alek
Cytat:
Hmmm ja też mam problem z ubieraniem i rozbieranie dolnej części garderoby. Alek wszedł kiedys do łazienki jak próbowałam zdjąć skarpetki i sam z siebie postanowił pomóc biednej matce, po czym sciagnął mi spodnie od dresu, otworzył klape od sedesu i rozkazał "a teraz rób siusiu przed spankiem" i tak o to w naszym domu role się odwróciły i syn przejął stery
śliczna piłka - ma być brzuch i jest brzuch - nic ponad to
a Alek świetny chłopak. no i wiesz, że będziesz miała w nim oparcie - popatrz jak się o mamusie już troszczy

któraś pisała o tym, że ją rozkłada- marsz do lekarza!
po pierwsze gardło- odpuścić sobie miód, bo on tylko podrażnia. no i nie wiem jak to jest z tymi tabletkami, ale ja zostałam skutecznie przekonana do nie korzystania z nich ( wzięłam jeden chlorochinaldin właśnie i lekarka powiedziała, żeby więcej tego nie robić ) - płukanka z soli.
po drugie w moim przypadku bez antybiotyku kaszel już milion razy chyba sprowokowałyby skurcze. jutro biorę ostatnie dwie dawki i czuję znaczną poprawę. i chociaż wystrzegałam się leków to myślę, że większych szkód narobiłabym bez niczego (bo syrop z cebuli, herbata z malinami i kanapki z czosnkiem nie dałyby tu rady)
no i kuzynka 19 urodziła, trochę wcześniej przeszła jakieś lekkie przeziębienie, nawet uwagi nie zwróciła- do dziś leżą w szpitalu, mały jest od razu na antybiotyku, bo urodził się z choróbskiem jakimś.

jutro jeszcze nie, ale w poniedziałek biorę się za końcowe porządki- znaczy końcowe pranie. została mi pralka pierdół pieluszkowo- ręcznikowych i może ze dwie z ubrankami. i mam nadzieję, że to już koniec i nikt nic nie będzie dostarczał na mały rozmiar, bo na prawdę nie zdążę małej we wszystko ubrać dziś jeszcze trochę się przestraszyłam, bo okazało się, że młody wspominanej wcześniej kuzynki miał 58 cm a rodzice wcale nie wyrośnięci, w ogóle rodzina nie z tych wysokich w takim przypadku częśc ubranek od razu mogłabym odłożyć i odpuścić

w ogóle to mam naszykowane w szafce ubranka 56-62 tak pod ręką.
uprałam też 68 i lezy wszystko na jednej kupce, żeby w razie co miec w miare na wierzchu.
większe ubranka w worki, podpisuję i szafa myślę, że jeszcze będzie czas na naszykowanie ich
Stary 2013-12-28, 20:58   #992
gosia261282
Gang Iren

Perfuzja tak mi się przypomniało co do nie lubienia kąpieli przez Emila. Może by pomogło wkładanie go do wanienki przykrytego pieluszką? Jedną pieluszkę tetrową na spód,a druga na nim,żeby nie czuł od razu tak bezpośrednio na skórze wody. I powoli odchylać pieluszkę i go myć.

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak spędzacie sylwestra?
W domku,sami (tzn z dziećmi) z picollo No chyba,że na porodówce,taka opcja też wchodzi w grę

Cytat:
Śliczny brzuszek! A Aluś przystojniak

Cytat:
Napisane przez Shizu48 Pokaż wiadomość
Hej mamusie drogie!
Hej. Fajnie,że się odezwałaś

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Mam pytanie:
Od kiedy kłaść podkład pod prześcieradło na łóżko? Tzn. chodzi mi o tydzień ciąży
Położyłam tydzień temu,czyli w skończonym 36 tyg.

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
które bardzo miło spędziłam z mężem : obejrzeliśmy sobie dwa filmy do których już się zbieraliśmy jakiś czas
Coś fajnego oglądaliście?

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Muszę go nauczyć takiego chodzenia spać jak dziś, wiem że będzie płacz przez parę dni, ale damy radę
Serio? Będziesz uczyć Marcelka,który jest noworodkiem chodzenia spać?
Przez płacz? Przecież on taki malusi jest... takie dziecko nie wymusza niczego,ono potrzebuje bliskości.
Stary 2013-12-28, 20:59   #993
mala098
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
mała ja tez myślałam, ze bede chciala byc sama z mężem po porodzie, a teraz spraszam do domu kogo sie da, zeby nie zwariować
Ale aż tak, by zapraszać teściową? Perfuzja, nie wierzę Ci.

A co u Pilotki? Dostała któraś jakieś wieści?
Stary 2013-12-28, 21:01   #994
SunShineDoll
Rozeznanie

Ale mam dziś doła, TŻ miał iść spotkać się ze znajomymi z zespołu popić ja szykowałam się na wieczór samotny, w samych majtkach i staniku. Podziwianie swoich nowych dużych cycków przed lustrem ogólnie nalałabym sobie coli i zjadła o kilka kawałków ciasta za dużo, bekła sobie a on mi dzwoni najpierw co 30 minut czy rodzę a teraz, że już wraca - a tak chciałam pobyć sama
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 21:01   #995
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Dzien dobry wszystkim (a wlasciwie dobry wieczor)

ode mnie wszyscy juz wyjechali i odpoczywamy sobie z Tz.
Mala mnie dzis zestresowala, bo nie ruszala sie caly dzien, ale w koncu wieczorem czkawka ja wydala, choc musze przyznac, ze nadal sie malo rusza... mysle, ze ona ma juz naprawde malo miejsca w moim brzuchu...
poza tym czasem jakies male skurcze sie pojawiaja, ale mysle, ze do stycznia to jednak wytrzymam
plecy mnie tylko okrutnie bola i zle spie przez to, ale jeszcze sie troche pomecze

sadlaczyca
wspolczuje Ci tych glupich komentarzy i rozumiem Twoj humor (znaczy wk***). ja tez mam dosc tych glupich tekstow!! najlepsze jest to, ze rodzina i dobrzy znajomi mowia, ze slicznie wygladam i brzuch mam malutki (do porodu mi zostalo 18 dni a ja przytylam 7 -8kg), a Ci dalsi znajomi (zwlaszcza kobiety) to mnie do szalu doprowadzaja swoimi durnymi komentarzami od rzeczy!! od jednej "kolezanki" za kazdym razem jak ja widzialam (srednio raz na 2-3 tygodnie) slyszalam "ooo Twoj brzuch jest jeszcze wiekszy niz ostatnim razem" i to mowila to nawet jak brzucha jeszcze nie bylo widac i malo kto wiedzial ze w ciazy jestem! po ktoryms razie nie wytrzymalam i odparlam, ze "to dziwne, bo Twoj tez! kiedy rodzisz?". wiem, ze to bylo wredne z mojej strony, bo ona w ciazy nie jest, ale tlumaczylam jej kilka razy, ze jej komentarze sa zbedne. no ale przynajmniej w koncu zrozumiala!!

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Ach te teksty są najlepsze
Ja ostatnio skurcze co 5 minut dość bolesne a słysze od teściowej zrób mi herbaty bo mi się NIECHCE
albo np 1 listopad zjechała się rodzina tż co za tym idzie byłam dośc wymęczona gotowaniem i robieniem wszystkiego byłam już w 8mc bardzo mi dokuczala rwa a moja szwagierka z pełną bezczelnościa wypalila do mnie "Ty jesteś od tego żeby koło nas latać"
ja przepraszam, ale to chyba jakis zart?! co za chamstwo!! ja juz bym wiecej sie do tej osoby nigdy nie odezwala i nie spotkala z nia!! jakby mi takim tekstem u mnie rzucila, to szybko by znalazla droge do drzwi!! dziewczyno, nie pozwalaj sobie na takie traktowanie!!!!
a tesciowej tez walnij wprost; "mi tez sie nie chce!" i tyle!! no bez przesady!! az sie zdenerwowalam jak to przeczytalam!!
Stary 2013-12-28, 21:06   #996
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
Ale mam dziś doła, TŻ miał iść spotkać się ze znajomymi z zespołu popić ja szykowałam się na wieczór samotny, w samych majtkach i staniku. Podziwianie swoich nowych dużych cycków przed lustrem ogólnie nalałabym sobie coli i zjadła o kilka kawałków ciasta za dużo, bekła sobie a on mi dzwoni najpierw co 30 minut czy rodzę a teraz, że już wraca - a tak chciałam pobyć sama
Troszczy i martwi się o Was
Stary 2013-12-28, 21:07   #997
Inw
Raczkowanie

Cytat:
Kręcimy ich, lubią to
Prawie się posikałam za śmiechu, normalnie miałam łzy w oczach. Fetyszyści od kupy przy porodzie i rwącego spojenia mi się zwidzieli

Cytat:
Woow podziwiam
Dasz radę wszystko przygotować??
Ja zrobiłam się aspołeczna i nie chcę żadnych gości....męczą mnie
W sumie mi strasznie smutno było na myśl o pierwszym sylwku odkąd byłam dosyć duża żeby gdzieś iść spędzonym w domu, jedynie w towarzystwie męża, ale jak się dobrze zastanowię to faktycznie nie wiem czy bym wytrwała nawet posiadówkę jakąś. Chociaż smutno mi było nie z powodu utraconej potencjalnej imprezy, ale dlatego że miło by było wiedzieć że jest ktoś dla kogo popijawa nie byłaby atrakcyjniejsza niż razem spędzony czas, a wygląda na to że jednak nie ma nikogo takiego :/
Inw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 21:10   #998
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Cytat:

smiac mi sie chce z Twoich rozterek, bo ja mam to samo (i to nie tylko teraz, w ciazy). Tz od czasu do czasu ma karciane wieczory z kumplami i jeden z jego kumpli go zgarnia po drodze i odwozi potem w srodku nocy. kiedys jak przyjechal to byl w szoku, ze ja taka szczesliwa bylam, ze Tz wychodzi. jeszcze mu 2 butelki szampana przygotowalam na zabranie (to byl czas jego urodzin)!! byscie widzialy mine tego kolegi!! nawet Tz pozniej mi donosil, ze Filip (ten kumpel) byl zaskoczony i zazdrosny
a ja po prostu lubie czasem sama posiedziec i zajac sie soba!!
a najgorsze bylo jak w ostatnim momencie karciany wieczor byl odwolywany to mi psulo nastroj!!
Stary 2013-12-28, 21:12   #999
patrycjja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Przez płacz? Przecież on taki malusi jest... takie dziecko nie wymusza niczego,ono potrzebuje bliskości.
ja gdzieś ostatnio czytałam i moja mama też jak dzwoniła to mi mówiła, bo jakiś program oglądała, żeby z takim niemowlakiem pi razy drzwi do 3 miesiąca nie bawić się w stałe pory i "jak płaczesz to płacz, ale się przyzwyczaisz" - takie dziecko potrzebuje bliskości przede wszystkim. pora na naukę takich rzeczy przyjdzie później.
myślę, że coś w tym jest. i chociaż życie zweryfikuje z czasem, to myślę, że na początku sama będę chciała usypiać z Małą w łóżku, jeśli ona sama nie będzie chciała

Cytat:
wieczór we dwoje też może być udany
a następnym razem kup TŻ bilet do kina na super długi film i będziesz miała pewność, że nie wróci za szybko
Stary 2013-12-28, 21:13   #1000
agoola83
Raczkowanie

Post Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Agoola właśnie czytałam twój wpis...laska prosi o wypełnienie ankiety a agoola pisze że chce śledzi Hehe....
Hehe ja juz ankiete wypelnilam sledzie dzis zjadlam , zreszta makrele i karpia tez.....ech, na nic innego ochoty nie mam

16.06.2012r.
t.p. 21.01.2014r.

ZOSIA 21.01.1014r.
agoola83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 21:14   #1001
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Coś fajnego oglądaliście?
najpierw tego nowego supermena a potem machete 2
Stary 2013-12-28, 21:16   #1002
SunShineDoll
Rozeznanie

Tak w ogóle a propo naszych ponadmiarowych kilogramów to TŻ mówi ostatnio, że w pracy ma kolegę, który mówi, że tak go pociągają ciężarne, że nie umie tego wytłumaczyć ale zarówno estetycznie jak i seksualnie nie ma dla niego piękniejszych kobiet niż w zaawansowanej ciąży- ma 3 dzieci
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 21:19   #1003
cherubinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sadlaczyca Pokaż wiadomość
Powiem Wam, że niektórzy ludzie to zwyczajne ch**e są.
A ja Cię rozumiem doskonale. Też nie mogę znieść tekstów "pokaż się", "pokaż brzuch", "ale duży, ostatnio był mniejszy", "przybylo ci tu i tu" ...no zabiłabym ...przecież nie przyszłyśmy na casting modelek, tylko jestemy w ciąży! Też się czuję jak jakaś krowa pod obstrzałem. Zamiast zapytać jak się czuję, czy wszystko w porządku, to pokaż się i głupie teksty. A ostatnio doszła jeszcze sprawa zdjęć. Ktoś mi próbował w święta zrobić fotkę, więc grzecznie poprosiłam, że nie chcę, a mi tu próbują z zaskoczenia zrobić, więc już ostrzej zareagowałam. Czy to tak trudno uszanować? No, ale jak to? Nie chcę pamiątki? O pamiątki to ja zadbam sama.
A no i pytanie "ile już przytyłaś" to już w ogóle mnie rozwala Co ich to obchodzi? Kochana, jak Twoja kumpela będzie na końcówce ciąży, ciekawe jaka będzie "malutka"? Nie martw się

Cytat:
Już to widzę...kowbojski chód,obcisła kiecka, przy pierwszym tańcu pęka na tyłku no i jeszcze wody mi tam odejdą i dopiero będzie jazda
Przeczytałam to co napisałam i stwierdzam ze nawet nie ma się nad czym zastanawiać.....show robić nie będę
Już to widzę

Cytat:
Śliczna piłka

Cytat:
Napisane przez Nemezis23 Pokaż wiadomość
Odnośnie opieki nad osobami bliskimi można powiedzieć, że jesteśmy w podobnej sytuacji, bo mama męża choruje od pewnego czasu.
Przez takie "mądre rady" wynikaja później problemy. Gdyby nie odstawiono leków, pewnie nie doszłoby w ogóle do takiej sytuacji. Dorośli ludzie, a tak nieodpowiedzialne podejście, a najgorzej, że jeszcze do Was mają jakieś żale. Jak tak można?

Cytat:
Napisane przez lejdi_aga13 Pokaż wiadomość
"Przeciez nie umierasz mnie takie cos by meczylo .... nie ma po co krzyku robic bo sie dziecko ma rodzic.... kolej rzeczy.... jakbym miala wychodzic z kims za kazdym razem albo smsowac to bym sie z tym czula masakrycznie. My z misiem owszem jestesmy za soba ale w stosunku do siebie nie jestesmy tak nachalni."
co Wy na to :brzy dal:
Kolejna "mądra doradczyni"

Cytat:
Hmmm ja też mam problem z ubieraniem i rozbieranie dolnej części garderoby.
Wspaniały opiekun, rozczulające

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44322246] agoola - jak czytam Twoje posty to nie wiem co mam powiedzieć. To znaczy wiem, ale mam nadzieję że się nie obrazisz za moje słowa - po pierwsze, uważam że jesteście z mężem wspaniałymi, odpowiedzialnymi osobami i na pewno będziecie świetnymi rodzicami. Niestety, pozostała rodzina jak widać doskonale zdaje sobie z tego sprawę i bez skrupułów to wykorzystuje.
Moje rady mogą wydać się drastyczne, ale pomogą się uspokoić i skupić na Twojej rodzinie i maleństwu. Po pierwsze - ograniczyć kontakty z rodziną, zwłaszcza z ojcem. To na pewno nie będzie łatwe, ale trzeba to zrobić. Nie odbierać telefonu, a przy akcjach typu wypominanie że źle się babcią zajmujesz po prostu odkładać słuchawkę. Żadnego tłumaczenia się, żadnego proszenia o zrozumienie (to nic nie da) - komentujemy że zawsze można wziąć babcię do siebie i odkładamy słuchawkę. Więc po drugie - ucinać dyskusje gdy zaczyna się jakiekolwiek docinanie / wypominanie że robisz coś źle. W ten sposób nie będziesz tak bardzo się denerwować.
Wyznaczysz w ten sposób jasne granice co wolno a czego nie wolno.
Gorzej może być z teściową bo jak zrozumiałam razem mieszkacie - tutaj wydaje mi się że bardziej musi granice wyznaczyć mąż.
Niestety nie dacie rady wszystkich zadowolić i naprawdę szkoda że nikt nie docenia tego jak bardzo się staracie. [/QUOTE]
Podpisuję się pod tym rękoma i nogami
Agoola, czas najwyższy na asertywność Nie daj się!

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
(...) moje mi najczęściej podnoszą rzeczy z podłogi,podstawiaja szufelke gdy zamiatam,odpinają kozaki,ot takie proste sprawy.
Wspaniałe córy

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
ahhh zapomniałam wspomnieć o moich planach sylwestrowych!
Kupiłam piccollo ( czy jak się to pisze) i mam zamiar je całe wypić, z nikim się nie dzielić, a przy otwieraniu zrobić "wodospad" niczym kierowca rajdowy o. takie moje tegoroczne marzenie :roll eyes:
Ja też kupuję Piccollo ...truskawkowe

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość
Ach! Zapomniałam jeszcze dodać, że usłyszałam- jak tylko Emilka się urodzi, to w weekend przyjeżdżamy!
Nie, no idealny czas na przyjmowanie gości. Masakra

Cytat:
hehehhe to tak jak u mnie...
"tak daleko chcesz rodzić????? godzina drogi!!! żadna ciotka cie tam przecież w szpitalu nie odwiedzi, bo za daleko" brzydal:
...ależ strata

Edytowane przez cherubinka
Czas edycji: 2013-12-28 o 21:23
cherubinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 21:19   #1004
patrycjja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Inw Pokaż wiadomość
W sumie mi strasznie smutno było na myśl o pierwszym sylwku odkąd byłam dosyć duża żeby gdzieś iść spędzonym w domu, jedynie w towarzystwie męża, ale jak się dobrze zastanowię to faktycznie nie wiem czy bym wytrwała nawet posiadówkę jakąś. Chociaż smutno mi było nie z powodu utraconej potencjalnej imprezy, ale dlatego że miło by było wiedzieć że jest ktoś dla kogo popijawa nie byłaby atrakcyjniejsza niż razem spędzony czas, a wygląda na to że jednak nie ma nikogo takiego :/
my od kiedy się wyprowadziliśmy robiliśmy i andrzejki i sylwestra co roku. o innych posiadówkach nie wspomnę. przychodził koniec listopada/początek grudnia i zawsze ktoś się pytał jak plany i tak wychodziło, że u nas.
w tym roku nie dam rady spędzić kupy czasu przy garach (chociaż imprezy składkowe, to wiadomo, że organizator ma zawsze najwięcej do zrobienia i przed i po) i tak czekamy, czy ktoś coś zaproponuje. ale cisza. jest mi strasznie przykro- tak jakby ciąża zrobiła z nas trędowatych.
więc co? zostaje nam sylwester z disco dwójką we dwoje - na chwilę wyskoczymy do teściów (teściowa robi sajgonki )
ale powiem szczerze, trochę się zawiodłam. tym bardziej, że ja i tak alkoholowa nie jestem - tamten sylwester też przy piccolo. jedyna różnica to teraz to, że mam wielki brzuch.
Stary 2013-12-28, 21:20   #1005
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Cytat:
Ach! Zapomniałam jeszcze dodać, że usłyszałam- jak tylko Emilka się urodzi, to w weekend przyjeżdżamy! (mają do nas ok. 250 km)
Na co odpowiedziałam: zapraszamy, ale po co najmniej dwóch tygodniach od narodzin.

Nie muszę chyba Wam opowiadać jak wygląda spojrzenie bazyliszka?
slusznie. ja zrobilam to samo.
Stary 2013-12-28, 21:23   #1006
senira666
Zakorzenienie

ja na dzisiaj spadam. Papatki
Stary 2013-12-28, 21:24   #1007
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Ale aż tak, by zapraszać teściową? Perfuzja, nie wierzę Ci.

A co u Pilotki? Dostała któraś jakieś wieści?
No dobra, teściowa wpada na maksymalnie pol godziny dziennie
Stary 2013-12-28, 21:25   #1008
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:

Przecież nie zostawię go płaczącego i nie pójdę sobie Nie jestem jakąś wariatką szaloną i wyrodną matką

Nie będę go po prostu za każdym razem brać na ręce jeśli będzie płakał, a będę wiedziała że jest nakarmiony i ma czystą pieluszkę. Będę leżeć obok niego, śpiewać mu i głaskać go. Żeby kojarzył chodzenie spać nie z noszeniem i "husianiem", tylko moim głosem, śpiewem i dotykiem

Później nauczy się noszenia na rączkach i nie będzie chciał robić nic innego, moja mama mi opowiadała, że mnie tak nauczono i do 3 m-ca miała ze mną problem.

Edytowane przez _Shiloh_
Czas edycji: 2013-12-28 o 21:27
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 21:31   #1009
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Tak w ogóle a propo naszych ponadmiarowych kilogramów to TŻ mówi ostatnio, że w pracy ma kolegę, który mówi, że tak go pociągają ciężarne, że nie umie tego wytłumaczyć ale zarówno estetycznie jak i seksualnie nie ma dla niego piękniejszych kobiet niż w zaawansowanej ciąży- ma 3 dzieci
O kurczę.... a jednak to możliwe
Mąż mi ciągle mówi że go pociągam i tak dalej....a ja mówię mu że kłamie bo nie ma we mnie nic pociągającego w chwili obecnej, no może ramiona i szyja, bo tylko one są takie jakie były

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ----------

Cytat:
Przecież nie zostawię go płaczącego i nie pójdę sobie Nie jestem jakąś wariatką szaloną i wyrodną matką

Nie będę go po prostu za każdym razem brać na ręce jeśli będzie płakał, a będę wiedziała że jest nakarmiony i ma czystą pieluszkę. Będę leżeć obok niego, śpiewać mu i głaskać go. Żeby kojarzył chodzenie spać nie z noszeniem i "husianiem", tylko moim głosem, śpiewem i dotykiem

Później nauczy się noszenia na rączkach i nie będzie chciał robić nic innego, moja mama mi opowiadała, że mnie tak nauczono i do 3 m-ca miała ze mną problem.
Ja się z tobą zgadzam, myślę że tez będę tak robić
Znajomej mały ma 4 miesiące i od początku brali go na ręce a teraz tylko bujanie na rękach, cyc i nic więcej bo zaraz ryk, sama byłam świadkiem
Stary 2013-12-28, 21:38   #1010
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Znajomej mały ma 4 miesiące i od początku brali go na ręce a teraz tylko bujanie na rękach, cyc i nic więcej bo zaraz ryk, sama byłam świadkiem
No dokładnie o to mi chodzi, bo później nic nie będę mogła zrobić w domu, koło siebie itp. nie mówiąc już o tym, że noce spędzam sama z Marcelkiem

Oczywiście, że korci mnie żeby go nosić jak tylko zakwili, ale wtedy podchodzę, głaskam, mówię, śpiewam, całuję
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 21:38   #1011
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Trochę źle zrozumiałam tamtego posta.
No i wiadomo,że każdy wychowuje po swojemu.

A wiesz,że niemowlęta noszone,bujane,przytulane ,kangurowane rozwijają się szybciej i lepiej? Ot taka dygresja...
Stary 2013-12-28, 21:41   #1012
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Mam pytanie:
Od kiedy kłaść podkład pod prześcieradło na łóżko? Tzn. chodzi mi o tydzień ciąży

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ja mam od wczoraj 37t5d

Le la kupuj super te rzeczy, cena atrakcyjna bardzo.
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 21:45   #1013
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Naprawdę?? Tzn doskonale rozumiem niechęć do kąpieli bo u nas po doświadczeniach szpitalnych Domi nie lubił sie kąpać i było to dla Nas wszystkich nieprzyjemne. Ale po kilku takich kapielach gdzie zachowalismy maksimum spokoju wszystko robiliśmy bardzo wolno a w wodzie masowalismy cialko Dominik bardzo to polubił. Nasz pediatra uważa ze takie przełamanie stresu okolokompeliwego ( podobno jest taki termin) pozwala dzieciom bardzo sie rozluźnic wyciszyć i co najważniejsze w wodzie dzieci łatwiej pozbywają sie tego jakby ciężaru całego dnia i potem lepiej śpią.
Dokładnie taki instruktaż postępowania uznaje się za poprawny i tak też zamierzam robić.

To samo przy przewijaniu, podnoszeniu, przekładaniu i przewijaniu dziecka - grunt to robić to wolno, czule, na spokojnie, pieszczotliwie w międzyczasie, aby dziecko kojarzyło to z przyjemnością a nie pośpiechem i nerwówką.
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 21:47   #1014
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny jak spędzacie sylwestra?
(...)
Ja i brzuch w domu, TŻ pewnie będzie nam co jakiś czas przynosił do naszego legowiska (kanapa której nie widać spod poduszek i kocy) jedzenie i picie. Raj

Cytat:
Napisane przez EVI07 Pokaż wiadomość
(...)
A co do pchania się z łapami-ja tłukę od razu na odlew. Brzucha dotykać ma prawo moja córka i mąż, reszta precz, bo oberwie! Już kilka osób z tżta rodzinki dostało i byli oburzeni (moja rodzinka już mnie zna, chociaż tata też przedwczoraj dostał po łapach za swoje niekontrolowane odruchy), bo jak to, oni tu do mnie z pieszczotą, a ja "z zębami". Tylko dla mnie to nie pieszczota, a niemal jak policzek, ja w ogóle niedotykalska jestem i potrafię użreć jak się ktoś za bardzo do mnie zbliża. Po prostu mój dystans intymny ma długość 100 m...
O, dokładnie moje myśli! Co nas będą obcy ludzie macać!

Cytat:
Zjadłam kawałek ryby, sałatkę warzywną....a teraz 2 pomarańcza i 4 mandarynki.....chyba umrę z przejedzenia....ostatnio ciągle głodna jestem
Takie nieustanne ssanie w dołku, no nie? Też to czuję. Ciągle i bezustannie

Cytat:
(...)
Dzis byłam w mieszkaniu, chciałam coś porobić... tylko co
taka bezużyteczna się czuje, i wiem że za plecami są gadki, że tylko leże, że nic nie robię, że kiedyś do ostatniego dnia w polu się robiło...
Olej ciepłym moczem. I trzymaj się

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
(...)
i z racji tego że przeprowadziłam się na wieś tu to dopiero wysluchuje gadania o robieniu w polu mimo że ja raczej dużo robie i za całą ciąże to może kilka razy zdarzyło mi się polożyć w ciagu dnia to i tak wysłuchuje że kiedyś to kobiety do południa ziemniaki zbieraly a popołudniu rodziły a nie tak jak teraz wychuchane wydmuchane bo w ciązy to już jak święte krowy... Ale ja to olewam bo to jest poprostu zacofane podejście zgrzędliwych ludzi i nie ma się co przejmować bo nie każda ciąża jest taka sama, jedne tryskają energią inne leża w łóżku i niestety nie w naszych rękach decyzja jak się czujemy...
Ale jaka kiedyś przeżywalność noworodków była Ja nie wiem skąd Ci ludzie tak mają w głowach na***ane
Ja się opierdzielam od września i nie mam wyrzutów sumienia, to sprawa moja i mojego TŻa. Jeszcze ktoś by zaczął komentować to

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
(...)
Jak szykowałam się na IP i brałam prysznic, to mały się poruszył. Stwierdziłam, że alarm odwołany. Teraz przed chwilą też zmienił ułożenie. Nie ma to nic wspólnego z tańcami, ale wystarcza mi taka jego aktywność. Byleby tylko co jakiś czas dawał o sobie znać
Słuchamy sobie teraz varius manxa i zastanawiamy się co zrobić z niesfornym tatą jak mu uświadomić, że bardziej przydałby nam się w wersji z głową na karku, niż w wersji przerośnięty dzieciak

Bałam się, że jak pojadę na IP to zechcą mnie tam zostawić, a ja jeszcze nie zamknęłam roku w pracy właśnie się za to zabieram.
Dobrze że mały zaczął świrować.
A tatusiowi znowu pod kopułką poziomu zabrakło? A tak chwaliłaś ostatnio że się ogarnął

Cytat:
Napisane przez lejdi_aga13 Pokaż wiadomość

dziewczyna jest w moim wieku 25lat i ma 4letnia coreczke ,niby oczko w glowie co chwilka na FB jakies zdjecie i zachwalanie jaka jest super....
Słitaśni są przeogromnie

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
Właśnie widzę, że aż 55 osób obecnie podgląda wątek podglądacze jedne
Takie fajne jesteśmy
Stary 2013-12-28, 21:52   #1015
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Trochę źle zrozumiałam tamtego posta.
No i wiadomo,że każdy wychowuje po swojemu.

A wiesz,że niemowlęta noszone,bujane,przytulane ,kangurowane rozwijają się szybciej i lepiej? Ot taka dygresja...
Owszem tyle ze maluszek karmiony piersia jest wystarczająco wyprzytulany podczas karmienia te same badania o tym mowia. Mowia rownież o tym ze noworodek czyli dziecko przed 12 tygodniem zycia wyrabia sobie nawyki np. Pory karmien ale także sposób zasypiania np wlasnie przy bujaniu przy kolysaniu czy na raczkach. Bardzo duzo dowiadywałam sie w tej kwestii bo jakby niepatrzec moj Dominik był mocno tego pozbawiony i chciałam wiedzieć jak w zdrowej formie te braki uzupełniać.

Perfuzja Emil rozróżnia dzien od nocy choćby po Twoim mleczku w nocy jest inne niz w dzien. A dodatkowo w dzien jest większy ruch w jego otoczeniu co dziecko tez wyczuwa. Ale myśle ze to kwestia czasu a kąpiele beda najlepsza zabawa

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Dokładnie taki instruktaż postępowania uznaje się za poprawny i tak też zamierzam robić.

To samo przy przewijaniu, podnoszeniu, przekładaniu i przewijaniu dziecka - grunt to robić to wolno, czule, na spokojnie, pieszczotliwie w międzyczasie, aby dziecko kojarzyło to z przyjemnością a nie pośpiechem i nerwówką.
Dokładnie! Choć przyznaje ze było to trudne bo nerwy malucha udzielają sie tez i mi ale opanowałam sie i teraz mamy frajdę. A wszyscy sie dziwią ze " czemu on nie płacze przy ubieranie przecież wszystkie dzieci przy tym płaczą"

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 21:55   #1016
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Hmmm ja też mam problem z ubieraniem i rozbieranie dolnej części garderoby. Alek wszedł kiedys do łazienki jak próbowałam zdjąć skarpetki i sam z siebie postanowił pomóc biednej matce, po czym sciagnął mi spodnie od dresu, otworzył klape od sedesu i rozkazał "a teraz rób siusiu przed spankiem" i tak o to w naszym domu role się odwróciły i syn przejął stery
Jak byliśmy ostatnio na spacer w górach, to TŻ mi buty trekingowe sznurował, nie dałam rady sama

Cytat:
(...)
5. AHA! I wiecie czemu mi się Mała "TAK STRASZNIE" ruszała w brzuchu? Bo zjadłam pieczarki na obiad. Kwestie grzybowe uwielbiam najbardziej.
To Twoja teściowa twierdziła że grzyby powodują autyzm?

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44322421](...)
I kilka pytań podstawowych:

1) Pieluchy tetrowe pierzemy w 60 czy 90 stopni? Prasujemy?
2) Gadżety typu muszle laktacyjne wyparzamy?[/QUOTE]
Nie prasować, prasowanie zmniejsza chłonność.

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
ja szczerze powiedziawszy też się jakaś aspołeczna robię ... a w sylwestra najchętniej bym tylko z TŻtem została (zresztą on też ma chęć posiedzieć tylko we dwoje) no ale jak już zaprosiliśmy -a właściwie to ja zaprosiłam- tych znajomych to głupio mi teraz to odkręcać wszystko... no ale jakoś damy radę ten jeden wieczór
Jeszcze dziecka nie ma a już nic się nie chce
Stary 2013-12-28, 21:57   #1017
Inw
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
my od kiedy się wyprowadziliśmy robiliśmy i andrzejki i sylwestra co roku. o innych posiadówkach nie wspomnę. przychodził koniec listopada/początek grudnia i zawsze ktoś się pytał jak plany i tak wychodziło, że u nas.
w tym roku nie dam rady spędzić kupy czasu przy garach (chociaż imprezy składkowe, to wiadomo, że organizator ma zawsze najwięcej do zrobienia i przed i po) i tak czekamy, czy ktoś coś zaproponuje. ale cisza. jest mi strasznie przykro- tak jakby ciąża zrobiła z nas trędowatych.
więc co? zostaje nam sylwester z disco dwójką we dwoje - na chwilę wyskoczymy do teściów (teściowa robi sajgonki )
ale powiem szczerze, trochę się zawiodłam. tym bardziej, że ja i tak alkoholowa nie jestem - tamten sylwester też przy piccolo. jedyna różnica to teraz to, że mam wielki brzuch.
Też czasem mam takie wrażenie, chociaż u mnie już wcześniej było widać że zaczynam odstawać, bo droga do malucha trochę trwała i zmieniła sporo i w poglądach i w stanie konta. Nie dosyć że pijaństwo przestało nas bawić, to nie jeździliśmy po świecie, nie kupowaliśmy gadżetów, itd. No i jakby przestaliśmy pasować chyba.
Dobrze że nie każdy tak podchodzi, ale akurat ci co rozumieją sami mają dzieci albo są w trakcie starań i towarzysko też ciężko się zgrać.

Cytat:
A to nie zależy od dziecka sporo? Przecież taki maluch jeszcze chyba świadomie nie działa, jakby dziecko dwuletnie tylko na rękach było spokojne to by było dziwne, ale 3-4mce to chyba jeszcze normalne że sporo dzieci ma silną potrzebę bliskości? Pod koniec pierwszego roku dopiero chyba dzieci zaczynają łapać że są osobnymi istotkami od mamy?
Inw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 22:00   #1018
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Owszem tyle ze maluszek karmiony piersia jest wystarczająco wyprzytulany podczas karmienia te same badania o tym mowia. Mowia rownież o tym ze noworodek czyli dziecko przed 12 tygodniem zycia wyrabia sobie nawyki np. Pory karmien ale także sposób zasypiania np wlasnie przy bujaniu przy kolysaniu czy na raczkach. Bardzo duzo dowiadywałam sie w tej kwestii bo jakby niepatrzec moj Dominik był mocno tego pozbawiony i chciałam wiedzieć jak w zdrowej formie te braki uzupełniać.
No ale karmiąc butelką też malucha przytulasz,czy nie? Jest przy tobie,obejmujesz go,tyle że zamiast cycka jest butelka.

Moim zdaniem są różne dzieci i ich potrzeby też się różnią.
Mój Eryk na początku zasypiał odłożony do łóżeczka,nie uczyłam go zasypiania na rękach. A po jakimś czasie mu się odmieniło i chciał zasypiać przy mnie. Pewnie gdybym go konsekwentnie odkładała to by się tego nauczył,tylko pytanie kosztem czego? Moim zdaniem niezaspokojonej potrzeby,bo on miał wtedy potrzebę być przy mnie.
Stary 2013-12-28, 22:06   #1019
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez Inw Pokaż wiadomość
A to nie zależy od dziecka sporo? Przecież taki maluch jeszcze chyba świadomie nie działa, jakby dziecko dwuletnie tylko na rękach było spokojne to by było dziwne, ale 3-4mce to chyba jeszcze normalne że sporo dzieci ma silną potrzebę bliskości? Pod koniec pierwszego roku dopiero chyba dzieci zaczynają łapać że są osobnymi istotkami od mamy?
Wiesz ja też byłam w szoku jak to widziałam, to było ewidentne wymuszenie, po prostu krzyk przez płacz a zaraz jak wyciągała po niego ręce to się uspokajał, więc myślę ze to było świadome

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Cytat:
No ale karmiąc butelką też malucha przytulasz,czy nie? Jest przy tobie,obejmujesz go,tyle że zamiast cycka jest butelka.

Moim zdaniem są różne dzieci i ich potrzeby też się różnią.
Mój Eryk na początku zasypiał odłożony do łóżeczka,nie uczyłam go zasypiania na rękach. A po jakimś czasie mu się odmieniło i chciał zasypiać przy mnie. Pewnie gdybym go konsekwentnie odkładała to by się tego nauczył,tylko pytanie kosztem czego? Moim zdaniem niezaspokojonej potrzeby,bo on miał wtedy potrzebę być przy mnie.
Gosia a jak i Eryk i Kacperek będą mieli w tym samym czasie potrzebę bycia przy Tobie a ty będziesz musiała w tym czasie zrobić coś naprawdę ważnego to jak to ogarniesz?
Stary 2013-12-28, 22:07   #1020
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
No dokładnie o to mi chodzi, bo później nic nie będę mogła zrobić w domu, koło siebie itp. nie mówiąc już o tym, że noce spędzam sama z Marcelkiem

Oczywiście, że korci mnie żeby go nosić jak tylko zakwili, ale wtedy podchodzę, głaskam, mówię, śpiewam, całuję
Dobre podejście, moja przyjaciółka drugie dziecko tak też wychowywała. Potrafi leżeć i bawić się sam zabawka dłuższy czas i nie płacze już bez powodu.

Co do sylwestra to nasi znajomi dziś do mnie dzwonili, czy przyjdziemy do nich do pizzeri na imprezkę, ja mowie że jak nie urodze to tak.
A mąż do mnie : powiedzialas że nie? Ja mowie, że powiedziałam, że pójdziemy...a on że może na godzinę ...
Wcześniej rozmawialiśmy że pójdziemy, ale chyba zmienił zdanie, bo widzi jak się 2 dzień czuje kiepsko .
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości