Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14 - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-29, 13:31   #3061
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14

Cytat:
Napisane przez kleineKrokodil Pokaż wiadomość
Myślałam, że w mszy chodzi o coś innego, nie o śpiewanie kolęd. Dobrze, że wizaż mnie uświadomił, że jest inaczej, tyle lat w błędzie żyłam.
według mojego spowiednika nieuważne uczestnictwo we mszy jest mniejszym grzechem od nieuczestniczenia w niej w ogóle. mniejsze zło wybrałam co się spinasz? jak czuję potrzebę to się modlę na mszy, jak mówią coś ciekawego to słucham, próbuje ogarnąć o co chodziło w Ewangelii, a jak orkiestra gra przez 20 minut na początku kolędy, to śpiewam, bo lubię. a czasem jest tak, że nie ma siły, żebym się skupiła. ale idę tak czy siak, inaczej mi czegoś w niedzieli brakuje.
Stary 2013-12-29, 13:34   #3062
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _PeggyBrown_ Pokaż wiadomość
szczerze mówiąc, w nosie mam to całe gender, a w kościele nie słuchałam prawie wcale, bo na lekkim kacu byłam i skupiałam się na tym, żeby tak przechylać głowę, żeby mnie światełka z szopki nie raziły
a z biologicznego punktu widzenia to ile jest płci?
Masz w nosie, nic na ten temat nie wiesz, ale masz opinię... wow such sense.
U ludzi wyróżnia się pierdyliard rodzajów płci: genetyczną, hormonalną, genitalną, gonadalną, gonadoforyczną, fenotypową itd. Najczęściej korzysta się z podziału na trzy stany: płeć żeńską, męską i interseksualność. Jeśli osobnik ma wszystkie rodzaje płci biologicznej (czyli ciała z jakim się rodzi) typowo żeńskie lub męskie to uznaje się go za żeński lub męski, jeśli ma np. męski kariotyp, ale proporcje hormonalne żeńskie uznawany jest za interseksualny.
Ale płeć biologiczna =/= tożsamość płciowa =/= orientacja seksualna =/= orientacja romantyczna.
Mogę być biologicznie kobietą, być agenderowa, aseksualna i romantycznie zainteresowana kobietami. Mogę urodzić się mężczyzną, identyfikować się jako kobieta, czuć pociąg seksualny do mężczyzn i kobiet, ale romantycznie być zainteresowaną tylko mężczyznami.

Bez sensu jest więzić naturę w kulturze, bo nie ma żadnego powodu dla którego macica miałaby decydować o tym czy noszę spodnie czy spódnice lub czy wolę różowy czy niebieski. Lubię moją macicę, nie zamieniłabym jej na nic innego, ale nie będzie mi macica dyktować jak mam żyć.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 13:35   #3063
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Nie, słoneczko, nie. Tym postem:

pokazałaś, że wno na ten temat wiesz.
słoneczko
"
Najbardziej znanym nazwiskiem przekonującym do tej teorii jest Judith Butler – jej poglądy przedstawione na początku lat 90' zapoczątkowały tzw. „queer theory". Badaczce chodzi o to, że płeć nie jest czymś biologicznym, z czym się rodzimy („sex"), ale tym wytworem kulturowym, który kształtujemy w zależności od kultury właśnie i obyczajów, w których się wychowujemy („gender") ."

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt Pokaż wiadomość
No pewnie, przecież nikt cię nie zmusza do myślenia. Łatwiej jest przecież przyjmować rzeczy takimi, jakie dają i nie rozkminiać za dużo
a dlaczego mam sobie utrudniać życie cały czas? wolę tylko czasami, jak warto. tutaj nie czuję, że warto.

Edytowane przez _PeggyBrown_
Czas edycji: 2013-12-29 o 13:36
_PeggyBrown_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 13:35   #3064
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
i mam w nosie wolno mi. to co wiem, to jest bardzo niewiele, ale to nie są bzdury, tylko faktyczne założenia genderyzmu. nie chce wiedzieć więcej
No właśnie pokazałaś, że nie wiesz czym jest gender. Siadaj, panno, dwója.
Stary 2013-12-29, 13:36   #3065
pewnaKa
Zadomowienie

a propos kolęd!
Zdziwili mnie kolędnicy,którzy zapukali do drzwi mojego domu, bo byli to nastoletni (z 16-17 lat) dresi w kapturach i jakąś rozwalającą się gwiazdą na kiju od miotły z tego co widziałam nikt im nie otworzył, nie zarobili

"Have you heard the news that you're dead?
No one ever had much nice to say"
pewnaKa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 13:37   #3066
kleineKrokodil
Zadomowienie

Cytat:
według mojego spowiednika nieuważne uczestnictwo we mszy jest mniejszym grzechem od nieuczestniczenia w niej w ogóle. mniejsze zło wybrałam co się spinasz? jak czuję potrzebę to się modlę na mszy, jak mówią coś ciekawego to słucham, próbuje ogarnąć o co chodziło w Ewangelii, a jak orkiestra gra przez 20 minut na początku kolędy, to śpiewam, bo lubię. a czasem jest tak, że nie ma siły, żebym się skupiła. ale idę tak czy siak, inaczej mi czegoś w niedzieli brakuje.
Jak dla mnie pójście do kościoła żeby sobie posiedzieć i posłuchać piąte przez dziesiąte jest tym samym co nie pójście wcale. I nie spinam się
Nic się nie rymuje
Tęsknota mnie ogarnia
Dobrze, że w pracy jest palarnia
Bekon.
kleineKrokodil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 13:39   #3067
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
No właśnie pokazałaś, że nie wiesz czym jest gender. Siadaj, panno, dwója.
jest wymysłem

Cytat:
Napisane przez pewnaKa Pokaż wiadomość
a propos kolęd!
Zdziwili mnie kolędnicy,którzy zapukali do drzwi mojego domu, bo byli to nastoletni (z 16-17 lat) dresi w kapturach i jakąś rozwalającą się gwiazdą na kiju od miotły z tego co widziałam nikt im nie otworzył, nie zarobili
takich to strach wpuścić

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ----------

Cytat:
Jak dla mnie pójście do kościoła żeby sobie posiedzieć i posłuchać piąte przez dziesiąte jest tym samym co nie pójście wcale. I nie spinam się
jak pójdę do sklepu i nic nie kupie, to tak samo jakbym mnie tam wcale nie było? nie że posiedzieć. po prostu jestem w kościele, jest niedziela i dzięki temu nie czuję, ze mi brakuje czegoś. i babcie spotkałam, to ją przy okazji na herbatke zaprosiłam
Stary 2013-12-29, 13:43   #3068
201604191001
Konto usunięte

Dziwi mnie, że nadal można mnie zadziwić twardością betonu. Wiedziałam, że beton jest twardy jak już stężeje ale kurcze, czasem tężeje tak szybko i jest TAK BARDZO TWARDY, że to szok.
Idę, bo mnie to spotkanie z betonem zabolało.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 13:47   #3069
kleineKrokodil
Zadomowienie

Cytat:
j
jak pójdę do sklepu i nic nie kupie, to tak samo jakbym mnie tam wcale nie było? nie że posiedzieć. po prostu jestem w kościele, jest niedziela i dzięki temu nie czuję, ze mi brakuje czegoś. i babcie spotkałam, to ją przy okazji na herbatke zaprosiłam
Kościół traktujesz na równi ze sklepem? Nie mam pytań w takim razie.
Nic się nie rymuje
Tęsknota mnie ogarnia
Bekon.
Stary 2013-12-29, 13:53   #3070
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
"
Najbardziej znanym nazwiskiem przekonującym do tej teorii jest Judith Butler – jej poglądy przedstawione na początku lat 90' zapoczątkowały tzw. „queer theory". Badaczce chodzi o to, że płeć nie jest czymś biologicznym, z czym się rodzimy („sex"), ale tym wytworem kulturowym, który kształtujemy w zależności od kultury właśnie i obyczajów, w których się wychowujemy („gender") ."
Zobacz te dwa pojęcia. W języku angielskim przyjęło się, że sex służy określeniu płci biologicznej - tego z jakim ciałem się rodzisz - a gender jest określeniem płci społecznej.
Judith Butler jest autorką książki "Uwikłani w płeć" w której pisze przede wszystkim o tym, że należy przestać zakładać jednorodność społeczności kobiet lub mężczyzn i zwracać uwagę na ogrom zróżnicowania jednostek. Jest ona jednym z socjologów, którzy twierdzą, że płeć biologiczna będzie zawsze rozpatrywana w kontekście płci kulturowej, bo w ludziach utarło się przekonanie, że jest ona stała, niezmienna i pewna (płeć biologiczna, nie kulturowa). Twierdzi też, że to jak się definiujemy (kobieta jako matka, żona lub kochanka np.) jest zależne od płci biologicznej, bo płeć biologiczna ustaliła płeć kulturową (tu są fundamenty tzw. heteromatrycy - sex ustanawia gender, które ustanawia seksualność) - płci biologicznej, my, ludzie, przypisaliśmy cechy i role płciowe (płeć kulturową). WIęc kiedy mówimy o płci najczęściej mamy na myśli płeć kulturową, nie biologiczną, bo to nią się definiujemy, więc płeć biologiczna (sex) nie ma takiego znaczenia dla nas jak płeć kulturowa (gender) (czyli w świadomości społecznej praktycznie nie istnieje).
Jest naturalnym, że stworzyliśmy płeć kulturową (bo ludzkość jest generalnie trochę głupia, nie umiemy i nie chce nam się myśleć, więc tworzymy schematy, żeby nie musieć), ale czy płeć kulturowa jest naturalna? Czy kultura jest naturą?

Cytat:
jest wymysłem
Każdy system filozoficzny i ideologiczny jest wymysłem, cała kultura jest wymysłem, o tym mówi gender
Stary 2013-12-29, 13:54   #3071
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Dziwi mnie, że nadal można mnie zadziwić twardością betonu. Wiedziałam, że beton jest twardy jak już stężeje ale kurcze, czasem tężeje tak szybko i jest TAK BARDZO TWARDY, że to szok.
Idę, bo mnie to spotkanie z betonem zabolało.
i to jeszcze uzbrojony beton. idź

Cytat:
Kościół traktujesz na równi ze sklepem? Nie mam pytań w takim razie.
... porównanie takie? metafora? coś takiego?
Stary 2013-12-29, 13:55   #3072
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:

Czyli na tym polega chodzenie do kościoła? Słuchanie piąte przez dziesiąte, pośpiewanie sobie kolęd i przy okazji umawianie spotkań? Mi się wydawało, ze to chodzi o coś innego ale wiecie, dawno w kościele nie byłam to mogę się mylić.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 13:56   #3073
kleineKrokodil
Zadomowienie

Cytat:

... porównanie takie? metafora? coś takiego?
Trochę kiepskie to porównanie.

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44330611]Czyli na tym polega chodzenie do kościoła? Słuchanie piąte przez dziesiąte, pośpiewanie sobie kolęd i przy okazji umawianie spotkań? Mi się wydawało, ze to chodzi o coś innego ale wiecie, dawno w kościele nie byłam to mogę się mylić.[/QUOTE]

Co się spinasz, przecież jak idziesz do sklepu to też nie zawsze coś kupujesz
Nic się nie rymuje
Tęsknota mnie ogarnia
Bekon.
Stary 2013-12-29, 13:56   #3074
WhiteCherry
Zakorzenienie

dziwi mnie koleś, który w innym wątku twierdzi, że bycie z kimś w związku i w tym samym czasie uprawianie seksu z kimś innym to nie zdrada, a druga strona nie powinna się o to burzyć, bo najwidoczniej to nie był związek, a przyjaźń
Stary 2013-12-29, 13:57   #3075
201604181004
Konto usunięte

Oooooo nieee. Peggy rece opadaja. Ja nie mam nic do dodania bo az mi mowe odjelo
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 14:00   #3076
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
jak pójdę do sklepu i nic nie kupie, to tak samo jakbym mnie tam wcale nie było?
Nie, za to będzie to bezsensowna wycieczka i marnowanie czasu. Msza jako spotkanie wspólnoty chrześcijańskiej z założenia powinna służyć budowaniu więzi między członkami wspólnoty (wiernymi, duchownymi) i utrwalaniu wartości i dziedzictwa kulturowego i duchowego - jeśli msza staje się obowiązkiem do odpukania, jak pójście do sklepu, to coś poszło nie tak.
Beznadziejna metafora jest beznadziejna.
Stary 2013-12-29, 14:02   #3077
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
Zobacz te dwa pojęcia. W języku angielskim przyjęło się, że sex służy określeniu płci biologicznej - tego z jakim ciałem się rodzisz - a gender jest określeniem płci społecznej.
Judith Butler jest autorką książki "Uwikłani w płeć" w której pisze przede wszystkim o tym, że należy przestać zakładać jednorodność społeczności kobiet lub mężczyzn i zwracać uwagę na ogrom zróżnicowania jednostek. Jest ona jednym z socjologów, którzy twierdzą, że płeć biologiczna będzie zawsze rozpatrywana w kontekście płci kulturowej, bo w ludziach utarło się przekonanie, że jest ona stała, niezmienna i pewna (płeć biologiczna, nie kulturowa). Twierdzi też, że to jak się definiujemy (kobieta jako matka, żona lub kochanka np.) jest zależne od płci biologicznej, bo płeć biologiczna ustaliła płeć kulturową (tu są fundamenty tzw. heteromatrycy - sex ustanawia gender, które ustanawia seksualność) - płci biologicznej, my, ludzie, przypisaliśmy cechy i role płciowe (płeć kulturową). WIęc kiedy mówimy o płci najczęściej mamy na myśli płeć kulturową, nie biologiczną, bo to nią się definiujemy, więc płeć biologiczna (sex) nie ma takiego znaczenia dla nas jak płeć kulturowa (gender) (czyli w świadomości społecznej praktycznie nie istnieje).
Jest naturalnym, że stworzyliśmy płeć kulturową (bo ludzkość jest generalnie trochę głupia, nie umiemy i nie chce nam się myśleć, więc tworzymy schematy, żeby nie musieć), ale czy płeć kulturowa jest naturalna? Czy kultura jest naturą?
to nie na moją dzisiejszą głowę, ale... kultura to ustalenia, które wynikają z potrzeb człowieka, np. z potrzeby poczucia bezpieczeństwa, czy potrzeby posiadania jakiegoś systemu, jakichś punktów odniesienia, żeby świat nie był jednym wielkim chaosem mam na myśli kulturę w pojęciu tych najbardziej fundamentalnych zasad i rozgraniczeń. to jest naprawdę nie na moją dzisiejszą głowę, ale skoro mamy biologicznie określone płcie i na tej podstawie tworzone są schematy w kulturze, to chyba jest to naturalne?

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Cytat:
Nie, za to będzie to bezsensowna wycieczka i marnowanie czasu. Msza jako spotkanie wspólnoty chrześcijańskiej z założenia powinna służyć budowaniu więzi między członkami wspólnoty (wiernymi, duchownymi) i utrwalaniu wartości i dziedzictwa kulturowego i duchowego - jeśli msza staje się obowiązkiem do odpukania, jak pójście do sklepu, to coś poszło nie tak.
nie napisałam, że msza jest dla mnie obowiązkiem, i "czymś do odpukania". tylko jeśli nie pójdę do kościoła w niedziele to CZEGOŚ MI BRAKUJE. po prostu czuję się z tym źle. a że dzisiaj akurat jestem w kiepskiej kondycji, no każdemu się zdarza ale czemu z tego powodu mam opuszczac mszę? nie jestem obłożnie chora.
Stary 2013-12-29, 14:02   #3078
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Trochę kiepskie to porównanie.

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

Co się spinasz, przecież jak idziesz do sklepu to też nie zawsze coś kupujesz
Ach no tak, tylko śpiewanie kolęd w zatłoczonym sklepie jest raczej źle widziane przez otoczenie No i ochrona się podejrzliwie patrzy, jak zamiast do kasy idę do wyjścia.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 14:04   #3079
kleineKrokodil
Zadomowienie

Cytat:
nie napisałam, że msza jest dla mnie obowiązkiem, i "czymś do odpukania". tylko jeśli nie pójdę do kościoła w niedziele to CZEGOŚ MI BRAKUJE. po prostu czuję się z tym źle. a że dzisiaj akurat jestem w kiepskiej kondycji, no każdemu się zdarza ale czemu z tego powodu mam opuszczac mszę? nie jestem obłożnie chora.
Właśnie dlatego, że nie o to w niej chodzi żeby sobie posiedzieć i odbębnić, bo czegoś ci będzie brakowało. Chodzi o coś więcej, o modlitwę, o naukę, a nie o posiedzenie na kacu i pośpiewanie kolęd, bo lubi się śpiewać.
Nic się nie rymuje
Tęsknota mnie ogarnia
Bekon.
Stary 2013-12-29, 14:04   #3080
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44330611]Czyli na tym polega chodzenie do kościoła? Słuchanie piąte przez dziesiąte, pośpiewanie sobie kolęd i przy okazji umawianie spotkań? Mi się wydawało, ze to chodzi o coś innego ale wiecie, dawno w kościele nie byłam to mogę się mylić.[/QUOTE]
znowu mam to wrażenie, że nie czytacie wszystkiego, tylko własnie piąte przez dziesiąte i odpowiadacie. ale jużmi się nie chce po raz dziesiąty tego samego pisać
Stary 2013-12-29, 14:05   #3081
kleineKrokodil
Zadomowienie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44330714]Ach no tak, tylko śpiewanie kolęd w zatłoczonym sklepie jest raczej źle widziane przez otoczenie No i ochrona się podejrzliwie patrzy, jak zamiast do kasy idę do wyjścia.[/QUOTE]

Zawsze ochrona może się przyłączyć i kasjerki też, takie wspólne śpiewanie kolęd w tesco
Nic się nie rymuje
Tęsknota mnie ogarnia
Bekon.
Stary 2013-12-29, 14:07   #3082
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44330714]Ach no tak, tylko śpiewanie kolęd w zatłoczonym sklepie jest raczej źle widziane przez otoczenie No i ochrona się podejrzliwie patrzy, jak zamiast do kasy idę do wyjścia.[/QUOTE]
no co ty? źle widziane? a na filmach takie coś zawsze kończy się wielkim wspólnym śpiewaniem jak w musicalu. jak w "Zaplątanych".
Stary 2013-12-29, 14:07   #3083
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
to nie na moją dzisiejszą głowę, ale... kultura to ustalenia, które wynikają z potrzeb człowieka, np. z potrzeby poczucia bezpieczeństwa, czy potrzeby posiadania jakiegoś systemu, jakichś punktów odniesienia, żeby świat nie był jednym wielkim chaosem mam na myśli kulturę w pojęciu tych najbardziej fundamentalnych zasad i rozgraniczeń. to jest naprawdę nie na moją dzisiejszą głowę, ale skoro mamy biologicznie określone płcie i na tej podstawie tworzone są schematy w kulturze, to chyba jest to naturalne?
O tym właśnie napisałam... Ludzie są trochę głupi, myślenie jest niebezpieczne, więc potrzebujemy schematów i granic, bo inaczej się gubimy i musimy sami zacząć rozumować, a to trudne. Ale to, że większość ludzkości to prawdopodobnie debile, nie znaczy, że każda jednostka musi się podporządkować schematom stworzonym aby ułatwić tymże debilom życie (tak najprościej mówiąc).
Naturalnym jest to, że człowiek kulturę stworzył, to czy sama kultura (w tym role płciowe i wszelkie ideologie) jest naturalna (czy kultura może być uznana za naturę) jest tematem mocno dyskusyjnym i niejasnym i wymagającym dużo myślenia, więc pewnie problem nigdy nie zostanie rozstrzygnięty.
Stary 2013-12-29, 14:09   #3084
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
dlaczego? słyszałam, że ma być list, w którym wspomina się o gender już dawno. a że dzisiaj Świętej Rodziny, a gender ponoć w rodzinę uderza, no to całkiem z sensem u nas jeszcze ksiądz dopowiedział, że generalnie to trzeba być głupim, żeby chcieć zmieniać prawa przyrody. niech któryś mądry z tych, co se to gender wymyślili, spróbuje zmienić prawa fizyki. tak powiedział
.
Tak gender uderza w rodzinę, prawdziwą, polską, gdzie facet pracuje ale większość przepija a kobieta nie dość że pracuje zawodowo to ostatkiem sił wykonuje wszystkie obowiązki domowe i broni dzieci przed agresorem, ups mężem.
Mąż ma prawo tłuc żonę jak mu przyjdzie ochota bo jest facetem i tak może a kobieta gówno może bo kościół jej zabrania odejść od tyrana.
I co robi uwikłana w toksyczny związek kobieta ciągnie do kościoła po tą złudną nadzieję że kiedyś będzie lepiej jak nie teraz to po śmierci...

A taki gender tłumaczy wiele zjawisk socjologicznych, kobiety uświadamia się że nie muszą być męczennicami że poza obowiązkami mają tez prawa, w tym prawo do szczęścia i to bardzo boli hierarchów kościoła katolickiego.

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

Cytat:
O tym właśnie napisałam... Ludzie są trochę głupi, myślenie jest niebezpieczne, więc potrzebujemy schematów i granic, bo inaczej się gubimy i musimy sami zacząć rozumować, a to trudne. Ale to, że większość ludzkości to prawdopodobnie debile, nie znaczy, że każda jednostka musi się podporządkować schematom stworzonym aby ułatwić tymże debilom życie (tak najprościej mówiąc).
Naturalnym jest to, że człowiek kulturę stworzył, to czy sama kultura (w tym role płciowe i wszelkie ideologie) jest naturalna (czy kultura może być uznana za naturę) jest tematem mocno dyskusyjnym i niejasnym i wymagającym dużo myślenia, więc pewnie problem nigdy nie zostanie rozstrzygnięty.

Do tego nasza kultura się zmienia i zmienia się tez rola kobiety w społeczeństwie,co również niektórym się nie podoba.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 14:09   #3085
201607231707
Konto usunięte

Ale my czytamy, tylko uznajemy, że to co piszesz to bzdury, to różnica. Jakbyś nie poszła posiedzieć w kościele, to byś czuła, że czegoś ci brakuje - czyli msza stałą się po prostu obowiązkiem, elementem niedzielnej rutyny, co oznacza, że KK w jakiś sposób spieprzyło pojmowanie religii i znaczenia mszy.
Stary 2013-12-29, 14:10   #3086
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
więc pewnie problem nigdy nie zostanie rozstrzygnięty.
to przestańmy tracić czas
Stary 2013-12-29, 14:13   #3087
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość

Do tego nasza kultura się zmienia i zmienia się tez rola kobiety w społeczeństwie,co również niektórym się nie podoba.
O, właśnie, to też. Kultura się zmieniała, zmienia i zmieniać się będzie, to normalne, naturalne i potrzebne. Nigdy nic dobrego nie przyszło ze stania w miejscu, a z cofania się to już w ogóle.
Także wiecie:

Innej rady nie ma.

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Cytat:
to przestańmy tracić czas
Dyskusja nigdy nie jest stratą czasu, bo zawsze może czegoś nauczyć, jeśli się jest otwartym i uważnie czyta argumenty drugiej strony, ale już się nauczyłam, że wymagam za dużo
Stary 2013-12-29, 14:14   #3088
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Mnie dziwi, że mierzycie wysokość swojego czoła
Szerokość!

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 14:16   #3089
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
O

Dyskusja nigdy nie jest stratą czasu
ale jak się idzie i idzie, i idzie i wiadomo, że nie będzie końca, to nie lepiej się zatrzymać i zrobić sobie piknik?
Stary 2013-12-29, 14:18   #3090
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
ale jak się idzie i idzie, i idzie i wiadomo, że nie będzie końca, to nie lepiej się zatrzymać i zrobić sobie piknik?
Lepiej przestać udawać, że jest się ironicznym cwaniakiem i wyjść z twarzą, przyznając się do niewiedzy i porażki argumentacyjnej.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości