Czy płeć znana czy nieznana już Cię Kocham - Twoja Mama. Mamy V-VI 2014 cz.IV - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-29, 21:19   #2341
madziuuula
Zakorzenienie

GG do madziuuula
Dot.: Czy płeć znana czy nieznana już Cię Kocham - Twoja Mama. Mamy V-VI 2014 cz.IV

Seleniti no nareszcie, ulga

Kasian ciekawe o jakich minusach fridy myślisz
Też nie wyobrażam sobie odkurzacza a jak mu by sie ssanie ns turbo przełączyło...

No to już widze jak wszystkie w sylwka sie spijemy ja mam dwa bo muszę sie z trójką dzieci podzielić

Wysłane z mojego MIST przy użyciu Tapatalka

[COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach
Marianek i Rysiu
madziuuula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 21:32   #2342
sylvuniaa84
Zadomowienie

Dot.: Czy płeć znana czy nieznana już Cię Kocham - Twoja Mama. Mamy V-VI 2014 cz.IV

Dziewczyny mój TŻ chwilowo jest bez żadnego ubezpieczenia...
Od lekarza jest ubezpieczony przy mnie ale chodzi mi o takie ubezpieczenie ze w razie złamania lub innego takiego wypadku nie ma nic,ani pracować wyedy nie moze i zostaje bez dochodu...
Dzis sie przewrócił i zaraz nam czarna wizja stanęła przed oczami ze przez co najmniej 2 miechy nie mógł by pracować w razie zlamania...
Pracuje za granica i tam maja ubezp ale z tego nic nie ma wiec chciała bym mu tutaj cos wykupić ale nie mam pojęcia co?
Oczywiście aby tez nie były składki kosmiczne bo na ta chwile wydatków mamy multum.
A zazwyczaj takie ubezpieczenia ,,na życie" sa kosmiczne...macie moze cos sprawdzonego co polecacie?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-12-29, 21:37   #2343
santom
Zakorzenienie

GG do santom Send a message via Skype™ to santom

no mnie z kolei frida przeraza. jak bylalm u przyjaciolki na poczatku ciazy to odruch wymiotny niestety sie pojawil. ale generalnie dzialanie jest to samo, system tez ten sam, tylko ciagnacy inny jesli ktos nie ma uprzedzen do tego to pewnie i frida jest bardzo dobra kazdy ma jakis swoj sposob ja sama jeszcze nie wiem co sprawdzi sie u nasmam nadzieje, ze Lilka odkurzacza nie bedzie sie bala do ciszy w domu tez jej nie bede przyzwyczajala, wiec moze przed matka wariatka nie bedzie uciekala

NA ZAWSZE W SERCU...
santom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 21:41   #2344
VwVampirka
Zakorzenienie

Dziś z TŻ postanowiliśmy na obiad zjeść tosty... jakąś godzinę temu nie wytrzymałam i i tak upiekłam kotlety No i mieliśmy obiad na 9-tą, chociaż od popołudnia cały dzień siedzieliśmy w domu

Cytat:
Napisane przez madziuuula Pokaż wiadomość
Aspirator jak najbardziej, zwłaszcza że teraz dzieci nie odśluzowują, my mieliśmy z Olim po 2 tygodniach masakryczny katar aż sie dusił a potem się okazało, że to tylko śluz...
Uświadomcie mnie, o co chodzi z tym śluzem i odśluzowywaniem, które robiło się kiedyś

A propo tego urządzenia do odciągania kataru, to dla mnie też wygląda to strasznie... ale na filmiku mały wcale się nie bał... ciekawe jak sprawa wygląda z niemowlakami...

Cytat:
Napisane przez santom Pokaż wiadomość
to przypomnij sobie ile wydalas na ta pierwsza wyprawke odechce Ci sie
Otóż to

Cytat:
Napisane przez madziuuula Pokaż wiadomość
Dziewczyny która planują szybkie ponowne zaciażenie, rozglądając sie za wózkami pomyślcie o możliwości dokupienia dostawki np Britaxy http://allegro.pl/britax-b-dual-neon...760939578.html Właśnie oglądam dostawki stojące i tak mnie naszło
Akurat ta dostawka wygląda przy wózku jak koszyk na zakupy... i tam się trzyma dzidziusia, czy ja coś źle widzę?

Cytat:
Napisane przez Seleniti Pokaż wiadomość
Musze sie pochwalic, ze TZ poinformowal tate o tym, ze bedzie dziadkiem powiem Wam kamien z serca

i jak reakcja?

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 21:42   #2345
niegrzeczna88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaorlak Pokaż wiadomość
Ale macie na myśli taki odkurzacz do dywanu I co podłącza się to do rury?
Jeśli tak to chyba wolę moją sprawdzoną fridę
Tylko się nie śmiać ze mnie
ja się nie będę śmiać , sama sobie nie wyobrażam odciągania z odkurzaczem nie ma to jak frida

Cytat:
Napisane przez kasian86 Pokaż wiadomość

Kaorlak a tak z innej beczki - czego używasz do czesania włosów Misi? My mamy cały czas szczotkę z naturalnego włosia, tą, co miała od początku, no ale jej się zrobiły takie bujne włosy ostatnio, że muszę coś jej kupić i nie wiem czy są jakieś specjalne szczotki czy grzebienie czy zwykły styknie
zazdroszczękiedy moja Iga będzie mieć włosy narazie ma tylko z tyłu i to niewiele

Cytat:
Musze sie pochwalic, ze TZ poinformowal tate o tym, ze bedzie dziadkiem powiem Wam kamien z serca

super no i jak Jego reakcja?

IGA

Maja

niegrzeczna88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 21:44   #2346
Pallas Ril
Rozeznanie

A ja mam jeszcze pytanko a propos ubranek..

Tak jak pisałam, nie mam w planie kupować żadnych ubranek na 56, bo moim zdaniem szkoda kasy jak dzieć zaraz z nich wyrośnie. Liczę na używki po znajomych

Natomiast chciałabym kupić coś na późniejszy okres, czyli około 3 miesięczne dziecko.. I teraz stanęłam przed dylematem

Bardzo podobają mi się ubranka takiego typu: bodziak + leginsy + skarpetki:
http://www.carters.com/carters-baby-...V_121C486.html

I teraz pytanie: czy taki 2-3 miesięczny dzieć nie będzie cały czas pozbywał się tych skarpetek?

Z ciekawostek to zauważyłam, że śpiochów, które są tak bardzo popularne w Polsce i chronią małe stópki, nie ma w żadnych sklepach w US ani w UK. Dziwne?

Zastanawiam się też nad takim zestawem:
http://www.carters.com/carters-baby-...V_121C494.html

Mogło by być fajne na wakacje, ale tak sobie przekminiłam, że córcia będzie w wakacje miała właśnie 2-3 miesiące i nie wiem czy nie będzie za mała na takie ubranka?

Najpierw miałam w planach, żeby do 3-4 miesiąca ubierać dziecko tylko w body i pajace, ale kurcze w wakacje to chyba będzie za ciepło na pajace, nie? Co wy planujecie ubierać jak jest ciepło? Może sam pampers wystarczy?
Stary 2013-12-29, 21:51   #2347
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

dobry wieczór i znowu kilka stron do nadrabiania

byliśmy dziś u taty na imieninach, Bartek się wyszalał i o 19tej zasnął w aucie jak wracaliśmy

a wczoraj sobie wymyśliliśmy wypad w góry na weekend, także za tydzień śmigamy na całe 3 dni w góry później to pewnie nie będzie już okazji i brzuszek większy

Cytat:
Napisane przez janeczka7891 Pokaż wiadomość
dziękuję Kochane
Tak się cieszę, ze wszystko ok Mamy super płytkę nagraną, co chwila bym mogła ją oglądać mała ziewa, machała rączkami

Pisałyście o proszku ja używałam loveli, potem przeszłam na normalny proszek tylko,ze sensitiv.

Ktoś tu mnie pytał czy zostaję już w PL (chyba Martusia??albo Martuszka?? - nie pamiętam, czytałam na telefonie) Tak zostaję ) Póki co TZ też narazie będzie tutaj

Jejku ale mi się spać teraz chce po obiedzie, masakra, mały ma tyle energii a ja padam na pysk

ahaaa co do tych myśli, że coś nie tak itp to sama miewam takie ale zauważyłam, że im mniej czytam o takich rzeczach to nie myślę i dla mnie to najlepsze lekarstwo więc nawet nie zaglądam na inne wątki wystarczy mi Nasz )

Dajcie mi trochę energiii
tak ja pytałam

gratuluję córci

co do proszku to ja też prałam w lovella lub dzidziuś, jakoś koło roku przeszliśmy na zwykły proszek, nie wychodziły żadne kroski więc uczulenia brak:

Cytat:
Napisane przez kasian86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja bym nie była w stanie obciąc Hani paznokci na śpiocha przecież potrzeba odpowiedniego światla no i ona ma raczej płytki sen, wiec na bank by się zbudziła. U nas to jest krzyk jakby była obdzierana ze skóry no ale co zrobić wiem, że jej to nie boli, więc jakoś dajemy radę ale u nas to rodzinne – moja mama, żeby mi obciąc paznokcie u nóg musiała mi siadać na nie, bo inaczej tak wierzgałam, że nie dała rady

Widzę, że większość dzisiaj zaliczyła drzemkę ja też się położyłam, a w zasadzie padłam na pół godziny, obudziły mnie krzyki Hani za ścianą, już tęskniła za mamusią

Dzisiaj jestem sama wieczorem, bo mąż jedzie z moim bratem na squasha. Chciałam coś obejrzeć w TV, bo samej mi się nie chce bawić z podłączaniem kabla do komputera, żeby jakiś film obejrzeć na TV, ale akurat jak na złość nic nie leci dzisiaj także pewnie na komputerze coś odpalę, ale to później, bo najpierw musze mężowi porodzić parę analizek małych
Swoją drogą dzisiaj dałabym sobie rękę odciąć że jest niedziela

No to miłego wieczora mamusie
Bartek o dziwo daje sobie ładnie obciąć paznokcie. Przy rączkach to obcinam jak siedzi na nocniku i ogląda bajkę, a u nóg po kąpieli, dostaje pilniczek i udaje że piłuje paznokcie u rąk a ja mu obcinam u nóg

któraś kusiła Mc'Donald. My tez dostaliśmy te kupony rabatowe i chyba też w najbliższym czasie się wybierzemy

Kasiu a co do odwiedzin jak pojedziecie w góry to jak najbardziej jestem za zapraszam
Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
U Nas nocka bardzo dobra , bez jedzenia ale z jedną pobudką bo Oskar stwierdził o 1 że chce z mamą spać no i tak pospaliśmy do 6.30.
Chociaż ja jak położyłam się ok 23 to nie umiałam długo zasnąć. Myśli i bolący brzuch nie dały mi spać.

Jeszcze trochę i Nowy Rok, jak ten czas leci
Niki ja tez ostatnio mam problemy z zasypianiem. Czasami do północy albo dalej się męczę i przewracam z boku na bok

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 21:57   #2348
Seleniti
Zadomowienie

Kasian no z ta kanapka to rzeczywiscie nic straconego a co do filmu no dlugo rzeczywiscie trwa + te reklamy z zwiastunami pewnie, a podejrzewam, ze mnie rowniez byloby ciezko wysiedziec, kurcze najwyzej sie poczeka i obejrzy gdzie indziej

Dzieki Dziewczyny no to juz mowie, tz powiedzial tacie tak , ze do maja musi sie wykurowac, bo zostanie dziadkiem i zapytal czy sie cieszy, na co odparl, ze jest bardzo zaskoczony i musi pomyslec, ale jakis usmiech byl no i przyjal to spokojnie i z tego co mi mowil jeszcze, to jego zdaniem z wnuczki ucieszy sie bardziej, ale tego, ze bedzie wnusia jeszcze nie mowil, bo czeka na polowkowe i 100% pewnosci takze ufff ulga jak nie wiem co tylko mam nadzieje, ze cisnienie mu jakos drastycznie nie skoczylo ale mam nadzieje, ze w glebi serca sie ucieszyl

Seleniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 21:57   #2349
kaorlak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez VwVampirka Pokaż wiadomość
Uświadomcie mnie, o co chodzi z tym śluzem i odśluzowywaniem, które robiło się kiedyś
Tu chyba chodzi o oczyszczenie dróg oddechowych z wód płodowych i innych spraw zaraz po porodzie. Szczerze mówiąc to nie wiem czy Misia miała takie zabiegi. Muszę Mamy zapytać czy to się jeszcze robi

Cytat:
Napisane przez Pallas Ril Pokaż wiadomość

Tak jak pisałam, nie mam w planie kupować żadnych ubranek na 56, bo moim zdaniem szkoda kasy jak dzieć zaraz z nich wyrośnie. Liczę na używki po znajomych

Natomiast chciałabym kupić coś na późniejszy okres, czyli około 3 miesięczne dziecko.. I teraz stanęłam przed dylematem

I teraz pytanie: czy taki 2-3 miesięczny dzieć nie będzie cały czas pozbywał się tych skarpetek?

Z ciekawostek to zauważyłam, że śpiochów, które są tak bardzo popularne w Polsce i chronią małe stópki, nie ma w żadnych sklepach w US ani w UK. Dziwne?

Mogło by być fajne na wakacje, ale tak sobie przekminiłam, że córcia będzie w wakacje miała właśnie 2-3 miesiące i nie wiem czy nie będzie za mała na takie ubranka?

Najpierw miałam w planach, żeby do 3-4 miesiąca ubierać dziecko tylko w body i pajace, ale kurcze w wakacje to chyba będzie za ciepło na pajace, nie? Co wy planujecie ubierać jak jest ciepło? Może sam pampers wystarczy?
Co do skarpetek to Misia zaczęła ściągać jak miała jakieś 3-4 miesiące, więc to było lato. Oczywiście jest taka możliwość, ale u Nas nie zdarzało się to często.

Co do upałów to ja zakładałam samo body lub rampersy (czyli pajacyk z krótkim rękawkiem i spodenkami) albo bawełnianą sukienusię na wyjścia
kaorlak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 21:59   #2350
asia27100
Zakorzenienie

Pallas Ril przede wszystkim rozmiar ubranek bym uzalezniła od wielkosci dziecka. moja siostra urodzila teraz chłopca o wadze 4200 i jej 56 były zbedne. znowu na watku styczniowym , gdzie na razie rodza sie dzieci o wadze powyzej/ok 3 kg dziewczyny pisza, ze obawialy sie tych małych ubranek, a teraz widza, ze ich maluchy w nich pływają, a duza ilość okazała się niezbędna, bo ciągle je przebierają. więc stwierdziłam, że bede obserwowac przewidywana wage dziecka, i jezeli nie zapowie sie wielkolud, to zainwestuje w rozm 56. trzeba pamietac, ze maluch po urodzeniu jest tez przykurczony.

co do skarpetek - spadają namietnie

co do lata: jesli bedzie cieplo to mysle o bodach. siostra miala do malej tez takie fajne spodnie jak smerfy maja - z nóżkami jak bedzie zimno, to bawełniane spiochy lub pajace. za to mysle ze mozemy sobie odpuscić polary i welury. oczywiscie poza jakimis wyjsciowymi ciuszkami, na zimniejsze dni

tylem ja, co dziecka nie posiada, przygląda się siostrom i ich maluchom, a kiedys pracowała w handlu z dziecięcymi ciuszkami. a tak naprawde, to życie pokaże

ooo no tak, rampersy - mam juz pare odłozonych

Edytowane przez asia27100
Czas edycji: 2013-12-29 o 22:02
asia27100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 22:11   #2351
VwVampirka
Zakorzenienie

RAMPERSY. Muszę zapamiętać, bo nie znałam

a mówicie już co swoich brzuszków, albo im śpiewacie? Mój TŻ codziennie rozmawia z brzuszkiem (od dawna), mi to słabo wychodzi, ale zaczęłam mu śpiewać piosenkę o 4słoniach. To była moja ulubiona... i właśnie TŻ mnie poucza, że jest cisza nocna...aż tak mi źle to idzie

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 22:16   #2352
Nikii89
Zakorzenienie

Asiulka wszystkiego co najlepsze

Seleniti w końcu TŻ powiedział

Co do aspiratora to u Nas też tylko i wyłącznie frida. Aspirator do odkurzacza by się nie przydał , bo Oskar boi się odkurzacza, miksera, blendera, wiertarki itp. W sumie ma tak odkąd skończył jakieś 7m.

Ja też większość rzeczy mam po Oskarze , i tak po cichu liczę jednak na dziewczynkę wtedy w ciuszkach poszaleję

Poczytałam Was , ale nie cytuję TŻ wrócił z delegacji trzeba się nacieszyć
Stary 2013-12-29, 22:17   #2353
Pallas Ril
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez VwVampirka Pokaż wiadomość
RAMPERSY. Muszę zapamiętać, bo nie znałam

a mówicie już co swoich brzuszków, albo im śpiewacie? Mój TŻ codziennie rozmawia z brzuszkiem (od dawna), mi to słabo wychodzi, ale zaczęłam mu śpiewać piosenkę o 4słoniach. To była moja ulubiona... i właśnie TŻ mnie poucza, że jest cisza nocna...aż tak mi źle to idzie
Mi wszyscy powtarzają, że powinnam, bo już dzieciak słyszy i w ogóle.. ale ja się nie potrafię przełamać, bo się czuję jak schizofrenik
Stary 2013-12-29, 22:17   #2354
Seleniti
Zadomowienie

Vampirko ja rozmawiam i rowniez spiewam chociaz jak podchodze do lodowki i sie pytam brzuszka na co ma ochote, to to wyglada czasem jakbym rozum stracila ale tak rowniez tworzy sie wiez , a dla dzidziusia Twoj glos jest najpiekniejsza melodia

Seleniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 22:22   #2355
asia27100
Zakorzenienie

Cytat:
Mi wszyscy powtarzają, że powinnam, bo już dzieciak słyszy i w ogóle.. ale ja się nie potrafię przełamać, bo się czuję jak schizofrenik
mam tak samo

ale za to często sie wymawiam na malucha. lody? bo maluch ma ochotę. spanie? maluch potrzebuje. gazy? to on!

Stary 2013-12-29, 22:24   #2356
JJJustynAAA
Zakorzenienie

Ja tez nie moge zaczac mowic do dziecka i czuje sie przez to jak wyrodna matka...

Malz mi robi kanapke z czosnkiem bo nos juz zapchany... piekny koniec roku mi sie szykuje w lozko z gilem w nosie... wrr

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka

Mama Franka

JJJustynAAA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 22:25   #2357
Pallas Ril
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez asia27100 Pokaż wiadomość
mam tak samo

ale za to często sie wymawiam na malucha. lody? bo maluch ma ochotę. spanie? maluch potrzebuje. gazy? to on!

DOKŁANIE!!!

Idziemy z mężem na spacer i ja mówię, że chce mi się pić. A on, że przecież do domu tylko 10 minut.. A ja, że MUSZĘ TERAZ.. i nad tym nie panuje, więc pewnie dzieć sobie zamówił napojek Niech się ojciec przyzwyczaja, że dziecko nie będzie czekać 10 minut
Stary 2013-12-29, 22:25   #2358
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:

super i reakcja taty Tż dobra
Cytat:

Bartek urodził się mając 52 cm i ja sporo używałam tych na 56cm, a trzeba wziąć pod uwagę ze w lato dzieciaczek zwłaszcza malutki leżący może się więcej pocić, więc będzie trochę potrzeba tych ciuszków.
jak będzie cieplutko to myślę że same body+pielucha starczy

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 22:27   #2359
Pallas Ril
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość
super i reakcja taty Tż dobra

Bartek urodził się mając 52 cm i ja sporo używałam tych na 56cm, a trzeba wziąć pod uwagę ze w lato dzieciaczek zwłaszcza malutki leżący może się więcej pocić, więc będzie trochę potrzeba tych ciuszków.
jak będzie cieplutko to myślę że same body+pielucha starczy
Nie no ja jak najbardziej chce mieć jakieś w rozmiarze 56, tylko pisałam, że liczę na to, że je dostane, a co do zakupów to kupuje te większe

Po prostu jak ich nie użyje to oddam i mi nie będzie szkoda, że wywaliłam tyle kasy na nie, a już na większego dzieciaczka będę miała swoje ładne
Stary 2013-12-29, 22:27   #2360
sylvuniaa84
Zadomowienie

Ja tez mowię zawsze ze mały to mały tamto
Tak jak ostatnio z zupa Ogorkowa hehe zrobiłam bo junior miał ochotę na kwaśne

Chciała bym juz zacząć kupować cos dla juniorka...myślałam o pampersach ale jestem ciemna w tych sprawach i nie chciała bym kupić nie tych co powinnam.. Zeby nie było za duzo tych małych :/ bo na początek kupuje sie chyba od 0- ? Hymmm

Stary 2013-12-29, 22:39   #2361
asia27100
Zakorzenienie

u mnie dzis maluuch miał ochote na lody z jedej restauracji. nie było truskawkowych, za to zamówiłam mega puchar lodow z kiwi i bita smietaną... az mi teraz slinianki znow zaczely produkować, jak sobie przypomniałam ten kwaskowaty smak ale był też spacer po polskiej i czeskiej stronie. i w podziece mnie tam wymizial ( bo zakladam już ze te mega ruchy perystaltyczne to mój dzieć a nie moje jelitka)

Stary 2013-12-29, 23:10   #2362
monijaaa
Zadomowienie

Oki ja uciekam spac bo jutro mega ciężki dzień w pracy ;/

Kolorowych

01.10.2013 Dwie piękne kreseczki

15.06.2014 - 2850 gram szczęścia - Kacperek
Ja pod sercem Cię nosiłam,
Ja o Twe zdrowie najgoręcej prosiłam.
Jestem przy Tobie od pierwszego grama.
Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama!
monijaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 07:20   #2363
Nikii89
Zakorzenienie

Pallas raczej Ty się zaopatrz w te 56 Bo z doświadczenia wiem że jak ktoś przychodzi w odwiedziny do dziecka to przynosi większy rozmiar ubranka , aby było na dłużej i dlatego że myślą że na ten czas rozmiarówek np.56 masz dużo .

Sylvunia ja na początku kupiłam 1 ale to mieliśmy może z 1-2 małe paczki potem szybko przeszliśmy na 2

Dzień dobry
My na nogach już od 6.30 i pranie już nastawione :P zaraz śniadanko i może jakieś zakupy bo muszę zrobić potrawy na sylwka.

Wczoraj wieczorem moje dziecko wybrało sobie miejscówkę po prawej stronie przy żebrach i postanowiło się tam bawić (Oskar mi tak nigdy nie robił :P )

za wizytę Princi i Agusia
Stary 2013-12-30, 07:27   #2364
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Powoli nadrabiam co naskrobałyście.
Jestem po rodzinnym obiedzie. Nikt nie zauważył że jestem w ciąży (końcówka 19 tygodnia). Rubaszny wujaszek kazał mi się pokazać, oglądnął mnie i nic nie powiedział. Czyli jego zdaniem ani nie schudłam ani nie przytyłam, ani nic innego się nie zmieniło. Pod koniec wizyty rzucił aluzję, że powinniśmy teraz synkowi zmajstrować siostrzyczkę, ale nikt się nie odezwał i tematu nie było.
Jestem zadowolona. Mam spokój do Wielkanocy. No chyba że wcześniej zauważy coś mój tato, który wpada do nas czasami.

Probiotyk dawaliśmy. Lekarz w zależności od intensywności biegunki kazał antybiotyk odstawić lub kontynuować. Odstawiłam, bo wydawał się zdrowy. Minął weekend i dziecko tym razem kaszle.

U mnie biust urósł już do 75H. Stanik który mam obecnie na sobie, poprzednio nosiłam w pierwszych dobach po porodzie. Już się boję co bedzie tym razem. Większego namiotu na stanie nie mam

Cytat:
Napisane przez beatusia10 Pokaż wiadomość
ale wiecie co, dziewczyny? muszę Wam coś powiedzieć, bo tak normalnie, to wstyd mi się komuś do tego przyznać.. tak czytam, jak piszecie, że nie możecie się doczekać aż weźmiecie swe maleństwa w ramiona.. a ja tak nie mam. powiem więcej, ta myśl jest dla mnie przerażająca i nawet nie chcę o tym myśleć... chciałam bardzo mieć dziecko, ale jak się dowiedziałam o ciąży to chyba ze 3 dni płakałam.. jest to dla mnie tak niezrozumiałe, że szok. z biegiem czasu jakoś ogarnęłam te uczucia i zaczęłam się cieszyć ciążą, ale teraz przy okazji świąt co chwilę słyszałam teksty: "za rok będzie z nami maleństwo", itd. i myśl o faktycznej obecności dziecka mnie przeraża.. nie chodzi tu o poród, bo tego jakoś w ogóle się nie obawiam, wiem, że miło nie będzie, jednak jakoś to przeżyję i tyle. ale przeraża mnie wizja tych nieprzespanych nocy, ciągłego płaczu, którego nie będę potrafiła odczytać właściwie, zmieniania pieluch co 2 godziny, boję się, że to wszystko odbije się bardzo na naszym małżeństwie, że nie będę umiała dobrze wychować tego dziecka, że nie poradzimy sobie finansowo.. milion obaw... i tak mnie to trochę przytłacza, że mam taką czarną wizję macierzyństwa.. o którym tak marzyłam.. przepraszam, za te moje żale, mam nadzieję, że nie zepsuję nikomu nastroju..
Powiem tak: plusem jest to, że już teraz masz świadomość co Cię czeka i już się na to powoli psychicznie przygotowujesz.
U mnie było dokładnie tak jak piszesz. Ciągły płacz którego nie potrafiłam zinterpretować. Teraz wiem że wynikał z zaburzeń napięcia i że nic nie mogłam zrobić. Wtedy myślałam ze dziecko wyrzucę przez balkon albo sama skoczę.
Oczywiście tatusiowi nie spieszyło się po pracy do domu do wrzeszczącego bachora i wkurzonej z bezradności żony. Tak, zdecydowanie odbiło się to na naszym małżeństwie.
Przez pierwszych 6 tygodni nieprzespane noce, bo jak mówić o spaniu, kiedy dziecko je jak w zegarku co 3h, przy czym karmienie trwa godzinę, a kolejne pół posprzątanie tego co zwróciło po jedzeniu.
Przy tym bycie osikanym czy okupowanym przy zmianie pieluchy nie robiło dużego wrażenia.
Obawy finansowe mam teraz. Co chwila przeliczam co mi się najbardziej opłaca - ile macierzyńskiego w zależności od tego jaki żłobek, jaka praca itd.

Na pocieszenie powiem Ci że u nas poprawiło się znacznie po 19 miesiącach. U większości dzieci następuje to wcześniej oczywiście.
Na kryzys w małżeństwie na pewno u mnie miał też wpływ zakup domu i jego remont, który sprawiał że nie mieliśmy chwili wolnego. Z perspektywy czasu powiem, że niemowlak na budowie w grudniu-styczniu to nie jest najlepszy pomysł

Będzie dobrze. Dasz radę jak my wszystkie!

Cytat:
Napisane przez carolyna86 Pokaż wiadomość
czy któraś z was, brzuchatki drogie, zapisywała się już do szkoły rodzenia? Jak to wygląda u was? Tak sobie właśnie pomyślałam że nic na ten temat nie wiem?
Ja chodziłam. Było to finansowane przez miasto. Zajęcia przy szpitalu. Ciężko mi powiedzieć czy coś mi to dało, bo miałam cesarkę. Nie dowiedziałam się tam niczego czego nie wiedziałam poza tym jak dokładnie wygląda proces po przyjechaniu na IP w tym konkretnym szpitalu. To było dla mnie ważne, bo lubię wiedzieć co mnie czeka.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 07:38   #2365
sylvuniaa84
Zadomowienie

Witam sie z rana...
Znowu nie wyspana przez pobudki na siku :/
Nie pije na wieczór a wstaje co noc ze 3x...
Musze dzis ogarnąć mieszkanko bo ostatnio przed świętami odkurzalam :/ choinka sie sypie,igły sa wszędzie...
Jutro jedziemy do moich rodziców na sylwka,nie mam pojęcia co zrobic do jedzenia.Po tych świętach nic sie nie chce jeść...

Stary 2013-12-30, 07:47   #2366
Nikii89
Zakorzenienie

Zamyślona jeżeli na razie nie chcecie nikomu mówić o ciąży to fajnie że udało Wam się ten fakt ukryć , a raczej że nikt się nie zorientował
A od strony TŻ też nie wiedzą o ciąży ?
A jak tam Mały na rehabilitacjach - traktuje to jak zabawę czy raczej na odwrót ?
TŻ już coś bardziej pomaga?

Mi wychodzi że biust mam 85DD (wiecie że nigdy nie widziałam czy są staniki DD ?? ) są takie ??
Muszę w końcu kupić bo teraz chodzę w tym do karmienia

No i dziś postanowiłam się też zważyć i wyszło że od początku ciazy przytyłam 6kg a w środę będzie 21tc

---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ----------

Sylvunia ja robię np tą sałatkę http://nikolodkuchni.blogspot.com/20...l-imprezy.html
Stary 2013-12-30, 07:47   #2367
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Proszek: proponuję na początek małe opakowanie. I te najdroższe i te najtańsze potrafią uczulać. Tak samo jak pieluchy.
Co do dopierania, to moim zdaniem proszki dla dzieci nie piorą, raczej odświeżają ubrania.

Ciuszki: każdej mamie co innego pasuje. Niektóre preferują pajacyki. Dla innych to skomplikowane ustrojstwo i wolą np. półśpiochy i kaftanik. Odradzałabym jeansy i kopie ciuchów dla dorosłych - eleganckie rozpinane swetry z kapturem. Pięknie to na fotkach wygląda, ale dla dziecka nie jest zbyt komfortowe. W końcu na początku ono tylko leży. My polegujemy w piżamach raczej niż w jeansach
U mnie sprawdziły się rozpinane pionowo body. Na początku jak dziecko nie trzyma główki, a niedoswiadczonej matce łapy się trzęsą, ciężko było ubrać ciuch przez głowę.
No i generalnie: ciuchów na początek nigdy za wiele. No chyba że chcecie prać codziennie, ale przy ciągłym karmieniu i zmianie pieluch cieężko znaleźć na to czas. Dziecko nonstop ulewa, przesikuje pieluchę (ile skrzydełek i gumek by ona nie miała).

Paznokcie obcinam nożyczkami. Akurat ja takimi dla dzieci.

Włoski obcinam regularnie. Sama. A raczej golę maszynką na 5mm. Pierwszy raz odbył się ze względu na trudną do zwalczenia ciemieniuchę. Pozbycie się włosów ułatwiło pozbycie się tego problemu.
Czasem zdarza się płacz. Staram się żeby strzyżenie trwało jak najkrócej, czymś atrakcyjnym zająć wtedy dziecko. No i oczywiście tego samego dnia strzygę tatusia. Trochę przed dzieckiem, trochę w trakcie, trochę po. I się robi frajda z tego.
Stary 2013-12-30, 07:52   #2368
sylvuniaa84
Zadomowienie

Niki ciekawa ta sałatka ale nie przejdzie u mnie bo TZ nie je nic z jogurtem.... Zobaczy białe i bedzie fuj mleko..... Gorzej jak dziecko mowię wam

Stary 2013-12-30, 07:54   #2369
Nikii89
Zakorzenienie

Sylvunia a majonez je ?? nie musisz mu mówić że tam jest jogurt a zapewniam Cię że jak wyląduje sałatka na talerzu i się to wymiesza to tego jogurtu/majonezu prawie nie czuć A i jak robię bez tortilli bo przeszkadzałaby mi w sałatce.
Stary 2013-12-30, 08:04   #2370
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosius91 Pokaż wiadomość
Ohh - wyprawka - my musimy WSZYSTKO kupić
Toż to sama przyjemność. Mi trochę smutno że smoczki jedynie muszę kupić i dla siebie te wielkie podpaski poporodowe bez kleju.

Cytat:
Napisane przez kaorlak Pokaż wiadomość
Jakie kocyki kupujecie? Ja mam jeden gruby po Misi, potrzebuję tylko ze dwa cienkie. Nie chcę polarowych, bo mam wrażenie że skóra pod nimi nie oddycha. Kupiłabym najchętniej taki bawełniany
Czasem są do dostania w dużych marketach na wagę. 100% bawełna.
A jak nie, to na allegro, oczywiście droższe od polarowych.
Ja używałam takiego cienkiego koca bawełnianego zamiast kołderki przez całe lato, a jesienią włożyłam 2 do poszwy.

Cytat:
Napisane przez gosius91 Pokaż wiadomość
DWA DNI Z CHRZEŚNICĄ - DZIEŃ I NOC - KAŻDY IDZIE DO PRACY - nie wytrzymam, tym bardziej że ONA ostatnio, się taka "dzika" zrobiła (chyba, dawno nie miała kontaktu z dziećmi, i przedszkolu nie była.. ) Nie muszę mówić - że NIKT nie zapytał, czy zostanę, tylko przyprowadzili - ale babcia do pracy, na 7. Dziadek idzie dzisiaj na 22, wraca jutro po 13, mąż idzie do pracy o 00.30 dziś w nocy

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

nie mam cierpliwości do dzieci ostatnio, szczególnie do niej- co innego swoje.. Prawda mamusie ?
U mnie jest odwrotnie. Cudze wiem że pójdzie ode mnie za kilka godzin czy dni i będę mieć spokój. A swoje za jakieś 20 lat

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Zamyślona jeżeli na razie nie chcecie nikomu mówić o ciąży to fajnie że udało Wam się ten fakt ukryć , a raczej że nikt się nie zorientował
A od strony TŻ też nie wiedzą o ciąży ?
A jak tam Mały na rehabilitacjach - traktuje to jak zabawę czy raczej na odwrót ?
TŻ już coś bardziej pomaga?

Mi wychodzi że biust mam 85DD (wiecie że nigdy nie widziałam czy są staniki DD ?? ) są takie ??
Muszę w końcu kupić bo teraz chodzę w tym do karmienia

No i dziś postanowiłam się też zważyć i wyszło że od początku ciazy przytyłam 6kg a w środę będzie 21tc
Przez święta przytyłam 1kg i nadal ważę sporo mniej niż przed ciążą.

U TŻa to w ogóle jest taki zwyczaj (pisałam już chyba o tym), że dziecko jest jak się urodzi. O ciąży się nie gada, no może w ostatnim trymestrze, jak i tak widać. Poprzednio powiedzieliśmy pod koniec 3 miesiąca i byli zdziwieni, że tak wcześnie mówimy bo przecież jeszcze wszystko może się zdarzyć. O ciąży bratowej TŻ też byśmy do urodzenia dziecka nie wiedzieli gdyby nie to, że zaprosiliśmy ich na roczek. Istniała szansa że dziewczyna się gorzej poczuje i z tego powodu nie przyjadą, to poinformowali nas. To już 7 miesiąc był.

Na rehabilitacji indywidualnej wrzeszczy cały czas. Na grupowej nie, ale tam nie zmusza się dzieci do wykonywania wszystkich zadań. On robi tak z połowę.

TŻ pomaga przez moje omdlenia i problemy z sercem. Uświadomił sobie że jak zamkną mnie w szpitalu, to dopiero bedzie miał ogrom obowiązków, więc woli pomagać trochę teraz.

Literki w stanikach są do K. Przynajmniej tyle widziałam.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości