|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9
Cytat:
Ale musi słodko wyglądać![]() Cytat:
|
|
#1412 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i powiem Ci, że tych ubranek na 56 to ciut mało masz chyba. kootek_mamrotek sto lat, spelninia marzen, szczęści i szybkiego i udanego porodu |
|
|
|
|
#1413 |
|
Zakorzenienie
|
katarzyniak my Emila trzymamy troche na golasa, zwłaszcza przy karmieniu, ale to ze względów czysto praktycznych, przewijamu go i przed karmieniem, i po, wiec nie ma sensu pakować go w ubranka, jak i tak lezy na mnie. A i tak schodzą 3-4 komplety ubranek dziennie
U nas jest jakaś tragedia pieluchowa. Nie dość, ze wszystko nam przecieka, to jeszcze Emilowe pupsko sie odparzylo Trzymamy go dzisiaj w wielorazowkach (bez otulacza, bo otulacze za duze ) zeby pupa troche pooddychala. Jak pomyśle ile prania bedzie, to
|
#1414 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Osłonek nigdy nie używałam.
|
|
#1415 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie po świętach!
Po piersze gratuluję wszystkim mamuśkom!!! Troszkę nie wchodziłam a tu tyle nowych dzieciaczków Ja bardzo się cieszę, że się już skończyły..i dochodzę do wniosku że dorośli ludzie są gorsi niż dzieci i potrafią się jak bydło zachowywać. Dorotka źle zniosła te nagłe przypływy ludzi do domu. Jeszcze jak ktoś się zapowiedział to ok, ale z rodziny męża byli na tyle bezczelni że się nie zapowiadali i przyłazili Doła mam strasznego bo większość z Was ma problem z nawałem pokarmu a ja ciągle w tą drugą stronę. Ja nie wiem co to nawał, nie wiem co to mleko wyciekające samo z piersi..ja często mimo karmienia piersią mam płaczące z głodu dziecku, denerwujące się, że z piersi mało leci
|
#1416 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedź,... już myślałam, że to ja przesadzam i jestem nadwrażliwa. Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby moje dziecko leżało owinięte w tetry same...noo ciekawa jestem co by na ten widok powiedziała położna gdyby przyszła na wizytę do domu...ciekawe co bym jej powiedziała, chyba ze wstydu bym się spaliła.
W ogóle tak trudno jest ubierać niemowlaka w body np? Ja mam body nie rozpinane po środku, tylko z rozszerzanym dekoltem... Może to nie jest najprostsza czynność, ale bez przesady...wiadomo, że nic na siłę...ale z wyczuciem wszystko można. Eh już czuję te "mądre rady" babć... jedna kazała mi przewijać dziecko w powietrzu, bo przecież po co przewijak, a druga kazała nie kupować ubrań dla dziecka tylko zawijać je w tetry . Aha, no i temp.w pokoju 20-21stopni dla dziecka to stanowczo za mało ...masakra.Le La - a powiedz mi czy coś ubierasz jeszcze pod spód pod pajace? np. body krótki czy kaftanik? czy tylko sam pajac wystarczy?
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 Edytowane przez katarzyniak Czas edycji: 2013-12-30 o 12:46 |
|
|
|
#1417 |
|
Zadomowienie
|
Ja tak właśnie kładłam na początku w gondolce, w rożku, na boczku. Zawsze pilnowałam żeby po karmieniu kłaść na drugi boczek niz był wcześniej żeby mu sie główka nie spłaszczała.
Pamietam że na początku też mi ciągle coś przeciekało bo nawet najmniejsze pieluszki za duze były na małą dupcie mimo że Alek był średniakiem i ważył prawie 3500. |
|
|
|
#1418 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A jak Dorotka przybiera na wadze? Masz pewność,że płacze z głodu,że się nie najada?
|
|
#1419 |
|
Zadomowienie
|
Szczerze mówiąc zakładanie bodziaka nie sprawiało mi problemów, a pomagało w przytrzymaniu pieluszki. W ogóle ulubiona część garderoby do czasu aż Alek zaczął sie nocnikować to właśnie bodziaki
![]() Ale przyznaje ze w pierwszych tygodniach pajacyki są nieocenione i najwygodniejsze do zakładania. |
|
|
|
#1420 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie pomyślałam o zimnych ogniach. Musimy wiec skolowac ![]() Ja mam dla mojego dziecia do spania śpiworek, czyli nóżki bedą zakryte a rączki na nim (czyli, w sumie podobnie jak w rozku). Kocyka wolałabym uniknąć, bo taki malec to sie chyba moze w niego zaplątac w nocy. Jeśli bedzie mu za zimno to bede pewnie cieplej ubierać. A dlaczego chcesz, by w nocy spał w wózku ? Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1421 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#1422 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jak jest wybór jechać do budowlanego, bo można przyspieszyć albo dzieciowego, to wygrywają farby itp, a jak pisałam mam ciągle wrażenie, że urodzę lada chwila, więc chyba zaczynam panikować... Wyglądam chyba też przeuroczo, bo jak mi mama całą ciążę gadała, że mam się ruszać itp, to teraz mnie gania leżeć (a że brzuch ciągle twardy i bolesny a w głowie się kręci nawet w łóżku, to nie protestuję) No, ale teraz robię domowe spa (trzeba ogarnąć włosy, paznokcie i depilator, gdyby to nie były tylko moje urojenia ) może trochę poprawi mi się humor...
|
|
#1423 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny bierze którąś jakieś zastrzyki? Chyba Forester? Bo dostałam przeciw zakrzepowe i normalnie w szoku jestem...
|
#1424 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny - mamusie, mam pytanie. Czy dziecku musi sie odbic po kazdym karmieniu??? Bo nie wiem, czy wybudzac Alka po karmieniu, czy jak usnie to dac mu spokoj. Zawsze po karmieniu klade go na boku.
emma wlasnie sie zastanawialam co tam u Was. U mnie tez tabuny ludzi, az wczoraj biedny Alek nie mogl sie uspokoic, ehhh niektorzy nie potrafia zrozumiec, ze taki maluszek potrzebuje przede wszystkim spokoju. |
|
|
|
#1425 |
|
Zadomowienie
|
Do szpitala też wzięłam w razie czego bodziaki bez rekawków pod pajacyk bo nie wiem jak tam będzie chociaż pewnie okażą sie zbedne, aw domu mam ciepło mimo skręconych grzejników wiec albo pajacyk sam ubiore i skarpetki albo bodziaki i śpiochy.
|
|
|
|
#1426 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Może pił tak,że się nie nałykał powietrza.
|
|
#1427 |
|
Zakorzenienie
|
katarzyniak my pod pajace nic nie zakładamy.
Gosia po prostu posypac mąka wysuszona pupę? Zamiast kremu? Czy jakos inaczej? A, patent na kąpiel z tetra troche pomógł, dzięki Le La my odbijamy, a przynajmniej przez chwile trzymamy bardziej w pionie. Ale tez Emilowi mocno sie ulewa. emma fajnie, ze sie odezwalas
|
#1428 | |||
|
Zakorzenienie
|
Agoola - moim zdaniem Ty nie masz się czego wstydzić, to nie Ty grzebiesz w śmieciach. Jeśli jesteś w stanie to olej to, bo szkoda Twoich nerwów. Teściowa się nie zmieni, wiec albo musisz trochę nabrać dystansu, albo się wyprowadzić z TZtem. Dla mnie zakrwawione podkłady to nie jest nic wstydliwego, to całkowicie normalne rzeczy po porodzie tak jak i zakupkane pieluchy dziecka. Jeśli teściowej sprawia przyjemność grzebanie w takich rzeczach to jej sprawa Na prawdę, nie przejmuje się tym. I postaraj się nie tłumaczyć, nie odpowiadać szczegółowo na zadawane pytania, bo to takie osoby jeszcze bardziej nakręca. Rób wszystko po swojemu! Ja mam dosyć luźne stosunki ze swoimi rodzicami (ale to lata praktyki i "wychowania" sobie ich, bo wyprowadziłam się z domu mając lat 19 i mimo, ze bywało cieżko to była to najlepsza decyzja w moim życiu ). Szanujemy się na wzajem, ale ja nie wchodzę w ogóle w dyskusje związane z wychowaniem dzieci z moja mama. Ona ma praktykę nie tylko osobisto-rodzinna, ale i związana z własna praca i ok - jest wiele rzeczy, z którymi mogę się zgodzić, ale nie ze wszystkimi Po dwóch czy trzech razach różnicy zdan - powiedziałam jej, ze każda z nas ma inny pogląd na ten temat, ze możemy inaczej myślec i postępować i to jest ok. Dodatm tylko, ze obydwoje moich rodziców pracuje z dziećmi - mama z młodszymi, a tata z takimi w wieku szkolnym. Maja wiec doświadczenie, ale to nie oznacza, ze wszystko co robią mi się podoba Zaczęli jednak prace z dziećmi, gdy ja już byłam nastolatka, wiec niestety na mnie aż tak bardzo się nie skupiali Kootku_mamrotku - wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!!!! Przespanych nocy, zdrowia, lekkiego i szybkiego porodu, zdrowego dzieciatka i samorealizacji w życiu!!! Cytat:
Cytat:
Ustawowo znieczulenie jest bezpłatne. Ale nawet do niedawna na Żelaznej w Wawie płaciło się przymusowo cegiełkę w wys. 600 zł za zzo, dopiero po aferze w Gazecie Wyborczej to zmieniono. Moim zdaniem takie rzeczy jak poród rodzinny, zzo, cc gdy jest potrzeba powinny być jak najbardziej bezpłatne. Szpital mógłby pobierać opłaty za dodatkowe pojedyncze sale, za dodatkowa opiekę (np, gdy TZ czy inny członek rodziny nie jest w stańie lub go po prostu nie ma) itd. Ja np. Chętnie skorzystalabym z usługi dodatkowej pomocy przy mnie i przy dziecku - położna nauczylaby mnie obsługi noworodka, pomagała przy noszeniu. Mój TZ mi pomoże, ale nie wiem czy będzie mógł być tak non stop, a matka pracuje - poza tym chyba wolałabym zapłacić położnej Należę do tych osób, które mogą zrezygnować z zagranicznych wakacji, czy innych luksusowych rzeczy, ale cenią sobie święty spokój ![]() Cytat:
słodki żarłok
Edytowane przez milka-pilka Czas edycji: 2013-12-30 o 13:11 |
|||
|
|
|
#1429 |
|
Rozeznanie
|
kotek 100 lat
|
|
|
|
#1430 |
|
Gang Iren
|
Aaaa LeLa bo chyba źle zrozumiałam. Ja zawsze unosiłam po karmieniu do odbicia,delikatnie pionizowałam i nawet jak spał to mu się odbijało.
|
#1431 |
|
Zadomowienie
|
Ja też odbijałam zawsze, czasem na śpiocha już ale jednak brałam na chwile na ramię. Na szczęście Alkowi odbijało się ekspresowo, często nie zdążyłam go jeszcze na ramię położyć
|
|
|
|
#1432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kasy no to ja już położną zamówiłam sobie bierze około 500-600zł i jak pytałam się o poród rodzinny to powiedziała mi , ze nie jest płatny ...chyba , ze mąż chcę pępowine przecinać . O pokój osobny powiedziała " że da się załatwić " i nic nie trzeba płacić . A moja położna jest tą główną oddziałową-położną na oddziale więc ma pełną władzę .Więc wole zapłacić i mieć dobrą opiekę niż mają mnie olewać . Ale wiadomo co szpital inna opieka . Jedni rodzą za free i są zadowoleni inni nie . |
|
|
|
|
#1433 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Fajnie,że jest ciuy lepiej z kąpielą
|
|
#1434 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1435 |
|
Zakorzenienie
|
wróciłam
ja pier*** byłam u siebie w sklepie- małe zakupy. Stoje do wędlin a przede mną taka stara ropucha i się kładzie na tych chłodniach że nic nie widać. OK- niech się kładzie. Za mną kolejka duża a ropucha wybiera, przebiera, "a czy to dobre, a czy to jest to samo co to" itp dziewczyny obsługujące juz tracą cierpliwośc. Przyszła mpja kolej (ropucha nadal przede mną) kupuję i chciałam zobaczyć czy jest szynka którą zawszebiorę ale ropusze cielsko skutecznie mi ten widok zasłania kładąc się na ladzie. Mówię do niej aby sie przesunęła a ona z takim fochem że ona tez patrzy. Dobra OK niech spada. Wyobraźcie sobie że jak odchodziła to zahaczyła koszykiem o mój koszyk (miałam takie wózek co sie te małe koszyki wkłada) i pociągnęła- w efekcie przewróciła mój koszyk i wszystko się wysypało Słuchajcie kolejka ze 20 osób i NIKT nawet nie kwapił się aby mi pomóc. Więc ja z brzuchem stawiam ten koszyk, kucam itp a w☠☠☠☠iona jestem już na maxa!!! Podbiegł do mnie chłopczyk ok 10 lat i zaczął mi pomagać- dobre dziecko bo nikt z dorosłych się nie ruszył ale patrzyli wszyscy. Co za kurewski naród!!! Podziękowałam chłopcu i jego mamie (stali za mną) Wiedziałam, że w tym kraju jest znieczulica no ale żeby az taka to nawet mnie to zdziwiło, jak ci ludzie sa wychowani i to starsze pokolenie, a potem się dziwimy że młodzi są źle- no jak mają taki przykład to nie dziwne. no to się wygadałam
|
|
#1436 | |||
|
Zadomowienie
|
Dorotke ubieram od poczatku-nawet jak nosiła mniejsze ubranka niz 50. Nie wyobrazam sobie trzymac jej w tetrach. Nasze mamy trzymały bo nie było ubranek dla takich maluszków po prostu
![]() Cytat:
Co do prezentów-Dorotka dostała trosze ubranek ale wszystko "na zaś" wiec ta wyprawke z najmniejszymi rozmiarami najlepiej zrobić samemuCytat:
Cytat:
|
|
#1437 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
100 lat, 100 lat- lekkiego porodu
|
|
|
#1438 |
|
Zakorzenienie
|
Ja co do opłaty za zzo mam mieszane uczucia. Z jednej strony fajnie, ze jest za darmo. Ale z drugiej strony, jak pomyśle, ze mogłoby nie byc dostępne, bo szpital nie ma pieniędzy, a nie moze pobierać opłat to
Na Żelaznej wszędzie sa rozwieszone ogłoszenia o tym ile NFZ płaci za porod (1700 zl) a jakie sa ich rzeczywiste średnie koszty porodu (3200) i ze proszą o darowizne, jesli nas stać. Ja przeleje im, bo naprawdę jestem bardzo, bardzo zadowolona z opieki i chciałabym, zeby mogli utrzymać taki standard.
|
#1439 | |
|
Zakorzenienie
|
tak zrobiłam i nie wkropliła nic ![]() ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
super
|
|
|
#1440 |
|
Zadomowienie
|
Ja kładłam w gondolce bo jak połozyłam tą kruszynę w łóżeczku to miałam wrażenie ze jest dla niego za ogromne
Poza tym spałam w innym pokoju niż stało łóżeczko a gondolkę mogłam mieć przy łóżku, więc na początku póki nie poczułam sie na tyle pewnie żeby położyć Alka w drugim pokoju w ten sposób spaliśmy. Potem sie okazało że w moim ogromnym 36 m mieszkaniu mimo że spię w innym pokoju niz synek to słyszę nawet jak puszcza bąki w pieluchę
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.

żarłok jest straszny z niego 

) może trochę poprawi mi się humor...

słodki żarłok
16.06.2012