Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9 - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-30, 12:26   #1411
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Położna dziś była u nas. Mój Marcelinio waży już 4 kg żarłok jest straszny z niego

Ale jestem dumna z Niego
Marcelino kluseczka Ale musi słodko wyglądać
Cytat:
Napisane przez sweet_vintage Pokaż wiadomość

Lidka, jak piszesz o ZZO u siebie w szpitalu to mam takie wrażenie, ze pewnie jest to możliwe, ale jeśli obdarujesz wcześniej odpowiednia osobę koperta. U mnie na porodówce jest ZZO ze wskazań medycznych, ale wiem, ze jeśli zaniesie sie wcześniej kasę szefowej położnych to jest na życzenie. Praktyka okropna i cos mi sie wydaje, ze moze to nie byc jedyny szpital, w którym ma ona miejsce... Ja m.in przez to zrezygnowalam z tego szpitala.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
U mnie też zzo ze wskazania lekarza, hmm ciekawę ile takiej szefowej położnych trzeba włożyć w kopertę, żeby podziałało
Stary 2013-12-30, 12:27   #1412
Le La
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość

W ogóle mam do Was pytanie, a w szczególności do obecnych mamuś - otóż moja mama twierdzi, ze małe dziecko niemowlak nie powinno ubierać sie w zadne ubranka, tylko powinno ubierać je w same pieluchy tetrowe (nie wiem jaką metodą miałoby te dziecko być zawienięte w te pieluchy)...twierdzi,ze tak małe dziecko nie mozna ubrac w body, śpiochy i kaftaniki, no bo przeciez jak..kmhmmmm... No i dostałam juz rade zeby kompletnie nic juz dziecku nie kupować z ubrań - dodam ze mam w rozmiarze 56- ilosc:5 body krotkie, 5 body dlugie, 5 pajacow, 5 spiochow z kaftanikami i tak samo w rozmiarze 62.... Wątpie zeby to byla ilość przesadna.....
ja ubieram Alka w pajacyki 56, bo nam najwygodniej. Body mu 2 razy zalozylam, ale ciężko to cholerstwo ubrać, a maz to juz w ogole nie daje z tym rady, wiec tylko pajace na razie wchodzą w gre
No i powiem Ci, że tych ubranek na 56 to ciut mało masz chyba.

kootek_mamrotek sto lat, spelninia marzen, szczęści i szybkiego i udanego porodu : roza:
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 12:29   #1413
perfuzja
Zakorzenienie

katarzyniak my Emila trzymamy troche na golasa, zwłaszcza przy karmieniu, ale to ze względów czysto praktycznych, przewijamu go i przed karmieniem, i po, wiec nie ma sensu pakować go w ubranka, jak i tak lezy na mnie. A i tak schodzą 3-4 komplety ubranek dziennie

U nas jest jakaś tragedia pieluchowa. Nie dość, ze wszystko nam przecieka, to jeszcze Emilowe pupsko sie odparzylo Trzymamy go dzisiaj w wielorazowkach (bez otulacza, bo otulacze za duze ) zeby pupa troche pooddychala. Jak pomyśle ile prania bedzie, to
Stary 2013-12-30, 12:29   #1414
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
od mamy ciągle słyszę, że dostanę i żeby nie kupować

i jeszcze mam pytanie o osłonki na piersi (te silikonowe) skąd wiecie, jaki wziąć rozmiar? one na pewno są potrzebne? bo może teraz olać temat i gdyby co mąż poleci gdzieś kupić?
Moim zdaniem lepiej mieć coś więcej niż za mało. Przy dziecku nie przewidzisz ile ci tych ciuszków zejdzie. Może być tak,że przebierzesz raz-dwa razy dziennie,a możesz przebrać i 10 razy w ciągu dnia (a u mnie i przy Wiki i przy Eryku było to na porządku dziennym!) A jeszcze trzeba wyprać i wysuszyć...

Osłonek nigdy nie używałam.
Stary 2013-12-30, 12:30   #1415
em ma
Zadomowienie

Witajcie po świętach!

Po piersze gratuluję wszystkim mamuśkom!!! Troszkę nie wchodziłam a tu tyle nowych dzieciaczków

Ja bardzo się cieszę, że się już skończyły..i dochodzę do wniosku że dorośli ludzie są gorsi niż dzieci i potrafią się jak bydło zachowywać. Dorotka źle zniosła te nagłe przypływy ludzi do domu. Jeszcze jak ktoś się zapowiedział to ok, ale z rodziny męża byli na tyle bezczelni że się nie zapowiadali i przyłazili teściowa to najchętniej uwiązałaby nas u siebie przy stole...bo jak święta to znaczy że trzeba ciągle żreć...

Doła mam strasznego bo większość z Was ma problem z nawałem pokarmu a ja ciągle w tą drugą stronę. Ja nie wiem co to nawał, nie wiem co to mleko wyciekające samo z piersi..ja często mimo karmienia piersią mam płaczące z głodu dziecku, denerwujące się, że z piersi mało leci
Stary 2013-12-30, 12:35   #1416
katarzyniak
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny za odpowiedź,... już myślałam, że to ja przesadzam i jestem nadwrażliwa. Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby moje dziecko leżało owinięte w tetry same...noo ciekawa jestem co by na ten widok powiedziała położna gdyby przyszła na wizytę do domu...ciekawe co bym jej powiedziała, chyba ze wstydu bym się spaliła.
W ogóle tak trudno jest ubierać niemowlaka w body np? Ja mam body nie rozpinane po środku, tylko z rozszerzanym dekoltem... Może to nie jest najprostsza czynność, ale bez przesady...wiadomo, że nic na siłę...ale z wyczuciem wszystko można.

Eh już czuję te "mądre rady" babć... jedna kazała mi przewijać dziecko w powietrzu, bo przecież po co przewijak, a druga kazała nie kupować ubrań dla dziecka tylko zawijać je w tetry . Aha, no i temp.w pokoju 20-21stopni dla dziecka to stanowczo za mało ...masakra.

Le La - a powiedz mi czy coś ubierasz jeszcze pod spód pod pajace? np. body krótki czy kaftanik? czy tylko sam pajac wystarczy?
02 czerwiec - pierwszy test,
08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739.
26 czerwiec - beta 51800 i serduszko

Wymiana kosmetyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700

Edytowane przez katarzyniak
Czas edycji: 2013-12-30 o 12:46
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 12:35   #1417
lidkaa82
Zadomowienie

Ja tak właśnie kładłam na początku w gondolce, w rożku, na boczku. Zawsze pilnowałam żeby po karmieniu kłaść na drugi boczek niz był wcześniej żeby mu sie główka nie spłaszczała.

Pamietam że na początku też mi ciągle coś przeciekało bo nawet najmniejsze pieluszki za duze były na małą dupcie mimo że Alek był średniakiem i ważył prawie 3500.
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 12:38   #1418
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość

Dziewczyny a ja się jeszcze zastanawiam nad snem noworodka na początku może przez pierwszy tydzień chcę żeby mały spał w wózku i raczej małego układać do snu na boczku prawda ?
I później w łóżeczku też na boczku jeśli będzie mu się ulewać i w rożku kłaść na początku spać czy bez ? Przykrywać tylko cieplejszym kocykiem ? U nas temperatura przez noc spada do 19 stopni ale na noc też będziemy raczej palić to będzie troche wyższa .
Ja kładłam na plecach z główką odwróconą na jedną stronę i teraz też tak będę kłaść. I w Polsce kupę lat temu i teraz w Anglii mówiono mi,że ta pozycja jest najbezpieczniejsza. Możesz kłaść spać w rożku,zawinięte w kocyk,też tak rożkowo,albo w śpiworku. U mnie jest w nocy ok 18 st,w dzień 19-20 st i nie będę dogrzewać więcej. Myślę,ze to jest zdrowa temperatura.

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość

U nas jest jakaś tragedia pieluchowa. Nie dość, ze wszystko nam przecieka, to jeszcze Emilowe pupsko sie odparzylo Trzymamy go dzisiaj w wielorazowkach (bez otulacza, bo otulacze za duze ) zeby pupa troche pooddychala. Jak pomyśle ile prania bedzie, to
Może mąka ziemniaczana pomoże na odparzoną pupę?

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość

Doła mam strasznego bo większość z Was ma problem z nawałem pokarmu a ja ciągle w tą drugą stronę. Ja nie wiem co to nawał, nie wiem co to mleko wyciekające samo z piersi..ja często mimo karmienia piersią mam płaczące z głodu dziecku, denerwujące się, że z piersi mało leci
Fajnie,że się odezwałas.
A jak Dorotka przybiera na wadze? Masz pewność,że płacze z głodu,że się nie najada?
Stary 2013-12-30, 12:38   #1419
lidkaa82
Zadomowienie

Szczerze mówiąc zakładanie bodziaka nie sprawiało mi problemów, a pomagało w przytrzymaniu pieluszki. W ogóle ulubiona część garderoby do czasu aż Alek zaczął sie nocnikować to właśnie bodziaki
Ale przyznaje ze w pierwszych tygodniach pajacyki są nieocenione i najwygodniejsze do zakładania.
Stary 2013-12-30, 12:43   #1420
sweet_vintage
Rozeznanie

Cytat:
Widze , że mamy takie same plany sylwestrowe .
wieczór filmowy przy pizzy . U mnie jeszcze dochodzi do tego picolo a jak w końcu noc sylwestrowa będzie ale czuję , że zaraz po północy pójdę spać .
A jeszcze mamy zimne ognie więc sobie podpalimy o północy

Dziewczyny a ja się jeszcze zastanawiam nad snem noworodka na początku może przez pierwszy tydzień chcę żeby mały spał w wózku i raczej małego układać do snu na boczku prawda ?
I później w łóżeczku też na boczku jeśli będzie mu się ulewać i w rożku kłaść na początku spać czy bez ? Przykrywać tylko cieplejszym kocykiem ? U nas temperatura przez noc spada do 19 stopni ale na noc też będziemy raczej palić to będzie troche wyższa .
Ooo no to szaleństwo nie pomyślałam o zimnych ogniach. Musimy wiec skolowac

Ja mam dla mojego dziecia do spania śpiworek, czyli nóżki bedą zakryte a rączki na nim (czyli, w sumie podobnie jak w rozku). Kocyka wolałabym uniknąć, bo taki malec to sie chyba moze w niego zaplątac w nocy. Jeśli bedzie mu za zimno to bede pewnie cieplej ubierać. A dlaczego chcesz, by w nocy spał w wózku ?

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Marcelino kluseczka Ale musi słodko wyglądać

U mnie też zzo ze wskazania lekarza, hmm ciekawę ile takiej szefowej położnych trzeba włożyć w kopertę, żeby podziałało
Moja znajoma "posmarowala" 1000zl.... :/ Chwaliła sobie bardzo, bo mówi, ze miała super opiekę, ale do mnie to nie przemawia. Albo płace oficjalnie i wiem za co, albo wcale ( znaczy wcale to nie, bo każdy opłaca składki przecież).

mój blog ciążowo-dzieciowy www.inspiracjemamy.blogsp ot.com

instynkt macierzyński jest przereklamowany.... http://www.inspiracjemamy.blogspot.c...nski-jest.html
sweet_vintage jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 12:45   #1421
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc zakładanie bodziaka nie sprawiało mi problemów, a pomagało w przytrzymaniu pieluszki. W ogóle ulubiona część garderoby do czasu aż Alek zaczął sie nocnikować to właśnie bodziaki
Ale przyznaje ze w pierwszych tygodniach pajacyki są nieocenione i najwygodniejsze do zakładania.
A ja pod pajacyk będę zakładać body bez rękawów lub z krótkim,tzn teraz zimą,bo nie mam upału w domu.
Stary 2013-12-30, 12:48   #1422
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem lepiej mieć coś więcej niż za mało. Przy dziecku nie przewidzisz ile ci tych ciuszków zejdzie. Może być tak,że przebierzesz raz-dwa razy dziennie,a możesz przebrać i 10 razy w ciągu dnia (a u mnie i przy Wiki i przy Eryku było to na porządku dziennym!) A jeszcze trzeba wyprać i wysuszyć...

Osłonek nigdy nie używałam.
No właśnie też mi się tak wydaje, ale wychodzi na to, że sama muszę się tym zająć (bo mama nie uważa, żeby było konieczne, mąż się "nie zna" a do internetu jakoś straciłam zaufanie) mimo że sił brak.
A jak jest wybór jechać do budowlanego, bo można przyspieszyć albo dzieciowego, to wygrywają farby itp, a jak pisałam mam ciągle wrażenie, że urodzę lada chwila, więc chyba zaczynam panikować...

Wyglądam chyba też przeuroczo, bo jak mi mama całą ciążę gadała, że mam się ruszać itp, to teraz mnie gania leżeć (a że brzuch ciągle twardy i bolesny a w głowie się kręci nawet w łóżku, to nie protestuję)

No, ale teraz robię domowe spa (trzeba ogarnąć włosy, paznokcie i depilator, gdyby to nie były tylko moje urojenia ) może trochę poprawi mi się humor...
Stary 2013-12-30, 12:48   #1423
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Dziewczyny bierze którąś jakieś zastrzyki? Chyba Forester? Bo dostałam przeciw zakrzepowe i normalnie w szoku jestem...
Stary 2013-12-30, 12:51   #1424
Le La
Zadomowienie

Dziewczyny - mamusie, mam pytanie. Czy dziecku musi sie odbic po kazdym karmieniu??? Bo nie wiem, czy wybudzac Alka po karmieniu, czy jak usnie to dac mu spokoj. Zawsze po karmieniu klade go na boku.

emma wlasnie sie zastanawialam co tam u Was. U mnie tez tabuny ludzi, az wczoraj biedny Alek nie mogl sie uspokoic, ehhh niektorzy nie potrafia zrozumiec, ze taki maluszek potrzebuje przede wszystkim spokoju.
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 12:53   #1425
lidkaa82
Zadomowienie

Cytat:
A ja pod pajacyk będę zakładać body bez rękawów lub z krótkim,tzn teraz zimą,bo nie mam upału w domu.
Do szpitala też wzięłam w razie czego bodziaki bez rekawków pod pajacyk bo nie wiem jak tam będzie chociaż pewnie okażą sie zbedne, aw domu mam ciepło mimo skręconych grzejników wiec albo pajacyk sam ubiore i skarpetki albo bodziaki i śpiochy.
Stary 2013-12-30, 12:55   #1426
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
Dziewczyny - mamusie, mam pytanie. Czy dziecku musi sie odbic po kazdym karmieniu??? Bo nie wiem, czy wybudzac Alka po karmieniu, czy jak usnie to dac mu spokoj. Zawsze po karmieniu klade go na boku.
Nie musi.
Może pił tak,że się nie nałykał powietrza.
Stary 2013-12-30, 12:57   #1427
perfuzja
Zakorzenienie

katarzyniak my pod pajace nic nie zakładamy.

Gosia po prostu posypac mąka wysuszona pupę? Zamiast kremu? Czy jakos inaczej?
A, patent na kąpiel z tetra troche pomógł, dzięki Emil cały czas nie był zadowolony, ale obyło sie bez histerycznych rykow.

Le La my odbijamy, a przynajmniej przez chwile trzymamy bardziej w pionie. Ale tez Emilowi mocno sie ulewa.

emma fajnie, ze sie odezwalas
Stary 2013-12-30, 12:58   #1428
milka-pilka
Zakorzenienie

Agoola - moim zdaniem Ty nie masz się czego wstydzić, to nie Ty grzebiesz w śmieciach. Jeśli jesteś w stanie to olej to, bo szkoda Twoich nerwów. Teściowa się nie zmieni, wiec albo musisz trochę nabrać dystansu, albo się wyprowadzić z TZtem. Dla mnie zakrwawione podkłady to nie jest nic wstydliwego, to całkowicie normalne rzeczy po porodzie tak jak i zakupkane pieluchy dziecka. Jeśli teściowej sprawia przyjemność grzebanie w takich rzeczach to jej sprawa Na prawdę, nie przejmuje się tym.
I postaraj się nie tłumaczyć, nie odpowiadać szczegółowo na zadawane pytania, bo to takie osoby jeszcze bardziej nakręca. Rób wszystko po swojemu!

Ja mam dosyć luźne stosunki ze swoimi rodzicami (ale to lata praktyki i "wychowania" sobie ich, bo wyprowadziłam się z domu mając lat 19 i mimo, ze bywało cieżko to była to najlepsza decyzja w moim życiu ). Szanujemy się na wzajem, ale ja nie wchodzę w ogóle w dyskusje związane z wychowaniem dzieci z moja mama. Ona ma praktykę nie tylko osobisto-rodzinna, ale i związana z własna praca i ok - jest wiele rzeczy, z którymi mogę się zgodzić, ale nie ze wszystkimi
Po dwóch czy trzech razach różnicy zdan - powiedziałam jej, ze każda z nas ma inny pogląd na ten temat, ze możemy inaczej myślec i postępować i to jest ok.
Dodatm tylko, ze obydwoje moich rodziców pracuje z dziećmi - mama z młodszymi, a tata z takimi w wieku szkolnym. Maja wiec doświadczenie, ale to nie oznacza, ze wszystko co robią mi się podoba
Zaczęli jednak prace z dziećmi, gdy ja już byłam nastolatka, wiec niestety na mnie aż tak bardzo się nie skupiali

Kootku_mamrotku - wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!!!! Przespanych nocy, zdrowia, lekkiego i szybkiego porodu, zdrowego dzieciatka i samorealizacji w życiu!!!

Cytat:
Cześć Dziewczyny
Wstałam dziś z postanowieniem że ... pie...ole nie rodzę!!!! No bo kurde czemu niby mam rodzić bez znieczulenia. Oglada człowiek te zagraniczne programy i patrzy jak dziewczyny rodzą na luzaku, a ja się mam męczyć jakbym w jakimś Afrykańskim buszu mieszkała. Raz już rodziłam i poczułam ten zew natury i starczy mi, czy ja nie mogę urodzić cywilizowanie. No to się pozaliłam...Mogę sobie pogadać bo w moim szpitalu i tak nie dadza mi ZZO Ale założe się że to wynik decyzji jakiś bufoniastych facetów którzy umierają nawet jak mają grypę, a jakby mieli urodzić to by padli trupem ale na co dzień głoszą teorię że "kobiety od zawsze rodziły, są do tego stworzone i znieczulenie im nie potrzebne do tego" Od razu bym im wszystkim zafundowała rwanie zębów na żywca bez znieczulenia, w końcu od zawsze ludzie wyrywali sobie zęby, znieczulenia nie było i da sie przeżyć
Cytat:
gosia w teorii niby jest taka możliwość ale ordynator jest strasznym przeciwnikiem w związku z tym ciagle ci mówią że albo za późno na znieczulenie albo ze nie ma wolnego anestezjologa, w zasadzie nie znam przypadku żeby dali ZZO a to jedyna porodówka w mieście.
Dla mnie to jest straszne, żeby w dzisiejszych czasach zzo było luksusem. Straszne i przykre. To pokazuje jak Polsce traktuje się kobiety
Ustawowo znieczulenie jest bezpłatne.
Ale nawet do niedawna na Żelaznej w Wawie płaciło się przymusowo cegiełkę w wys. 600 zł za zzo, dopiero po aferze w Gazecie Wyborczej to zmieniono.

Moim zdaniem takie rzeczy jak poród rodzinny, zzo, cc gdy jest potrzeba powinny być jak najbardziej bezpłatne. Szpital mógłby pobierać opłaty za dodatkowe pojedyncze sale, za dodatkowa opiekę (np, gdy TZ czy inny członek rodziny nie jest w stańie lub go po prostu nie ma) itd. Ja np. Chętnie skorzystalabym z usługi dodatkowej pomocy przy mnie i przy dziecku - położna nauczylaby mnie obsługi noworodka, pomagała przy noszeniu. Mój TZ mi pomoże, ale nie wiem czy będzie mógł być tak non stop, a matka pracuje - poza tym chyba wolałabym zapłacić położnej
Należę do tych osób, które mogą zrezygnować z zagranicznych wakacji, czy innych luksusowych rzeczy, ale cenią sobie święty spokój

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Położna dziś była u nas. Mój Marcelinio waży już 4 kg żarłok jest straszny z niego

Ale jestem dumna z Niego
Wspaniale słodki żarłok

Edytowane przez milka-pilka
Czas edycji: 2013-12-30 o 13:11
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 12:58   #1429
SunShineDoll
Rozeznanie

kotek 100 lat
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 13:01   #1430
gosia261282
Gang Iren

Aaaa LeLa bo chyba źle zrozumiałam. Ja zawsze unosiłam po karmieniu do odbicia,delikatnie pionizowałam i nawet jak spał to mu się odbijało.
Stary 2013-12-30, 13:03   #1431
lidkaa82
Zadomowienie

Ja też odbijałam zawsze, czasem na śpiocha już ale jednak brałam na chwile na ramię. Na szczęście Alkowi odbijało się ekspresowo, często nie zdążyłam go jeszcze na ramię położyć
Stary 2013-12-30, 13:03   #1432
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweet_vintage Pokaż wiadomość
Ooo no to szaleństwo nie pomyślałam o zimnych ogniach. Musimy wiec skolowac

Ja mam dla mojego dziecia do spania śpiworek, czyli nóżki bedą zakryte a rączki na nim (czyli, w sumie podobnie jak w rozku). Kocyka wolałabym uniknąć, bo taki malec to sie chyba moze w niego zaplątac w nocy. Jeśli bedzie mu za zimno to bede pewnie cieplej ubierać. A dlaczego chcesz, by w nocy spał w wózku ?

Moja znajoma "posmarowala" 1000zl.... :/ Chwaliła sobie bardzo, bo mówi, ze miała super opiekę, ale do mnie to nie przemawia. Albo płace oficjalnie i wiem za co, albo wcale ( znaczy wcale to nie, bo każdy opłaca składki przecież).

Co do wózka to chyba raczej z wygody na początku u mnie w rodzinie wszytskie dzieci spały na początku w wózku i nie wiem czemu tak sobie ubzdurałam ale tak przez pierwszy tydzień chcę we wózku obok łózka . A później do łóżeczka swojego chociaż w czasie się okaże .

Co do kasy no to ja już położną zamówiłam sobie bierze około 500-600zł i jak pytałam się o poród rodzinny to powiedziała mi , ze nie jest płatny ...chyba , ze mąż chcę pępowine przecinać .
O pokój osobny powiedziała " że da się załatwić " i nic nie trzeba płacić .
A moja położna jest tą główną oddziałową-położną na oddziale więc ma pełną władzę .Więc wole zapłacić i mieć dobrą opiekę niż mają mnie olewać . Ale wiadomo co szpital inna opieka . Jedni rodzą za free i są zadowoleni inni nie .
Stary 2013-12-30, 13:04   #1433
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
A, patent na kąpiel z tetra troche pomógł, dzięki
Tak,posypać mąką (ale ziemniaczaną) ,można też do wody dodawać i tak przemywać.
Fajnie,że jest ciuy lepiej z kąpielą
Stary 2013-12-30, 13:05   #1434
lidkaa82
Zadomowienie

Cytat:
A, patent na kąpiel z tetra troche pomógł, dzięki Emil cały czas nie był zadowolony, ale obyło sie bez histerycznych rykow.

Ja miałam w pojemniczku mąkę ziemniaczaną i brałam ten duży płatek kosmetyczny i pudrowałam pupcie tak jak pudrem
Stary 2013-12-30, 13:05   #1435
magnusia
Zakorzenienie

wróciłam

ja pier*** byłam u siebie w sklepie- małe zakupy. Stoje do wędlin a przede mną taka stara ropucha i się kładzie na tych chłodniach że nic nie widać. OK- niech się kładzie. Za mną kolejka duża a ropucha wybiera, przebiera, "a czy to dobre, a czy to jest to samo co to" itp dziewczyny obsługujące juz tracą cierpliwośc. Przyszła mpja kolej (ropucha nadal przede mną) kupuję i chciałam zobaczyć czy jest szynka którą zawszebiorę ale ropusze cielsko skutecznie mi ten widok zasłania kładąc się na ladzie. Mówię do niej aby sie przesunęła a ona z takim fochem że ona tez patrzy. Dobra OK niech spada. Wyobraźcie sobie że jak odchodziła to zahaczyła koszykiem o mój koszyk (miałam takie wózek co sie te małe koszyki wkłada) i pociągnęła- w efekcie przewróciła mój koszyk i wszystko się wysypało oczywiście popatrzyła i poszła- syknęłam za nią odpowiednio głośno że mam nadzieję, że uschnie padalec jeden Słuchajcie kolejka ze 20 osób i NIKT nawet nie kwapił się aby mi pomóc. Więc ja z brzuchem stawiam ten koszyk, kucam itp a w☠☠☠☠iona jestem już na maxa!!! Podbiegł do mnie chłopczyk ok 10 lat i zaczął mi pomagać- dobre dziecko bo nikt z dorosłych się nie ruszył ale patrzyli wszyscy. Co za kurewski naród!!!
Podziękowałam chłopcu i jego mamie (stali za mną)
Wiedziałam, że w tym kraju jest znieczulica no ale żeby az taka to nawet mnie to zdziwiło, jak ci ludzie sa wychowani i to starsze pokolenie, a potem się dziwimy że młodzi są źle- no jak mają taki przykład to nie dziwne.

no to się wygadałam
Stary 2013-12-30, 13:06   #1436
em ma
Zadomowienie

Dorotke ubieram od poczatku-nawet jak nosiła mniejsze ubranka niz 50. Nie wyobrazam sobie trzymac jej w tetrach. Nasze mamy trzymały bo nie było ubranek dla takich maluszków po prostu
Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
no ja mam podobne ilości (62, bo na 56 się nie nastawiam i mam tylko kilka sztuk wszystkiego) a od mojej cioci usłyszałam, że już mam nawet za dużo
od mamy ciągle słyszę, że dostanę i żeby nie kupować (zresztą o tych pieluchach też już mi gadała-chyba chodzi żeby zrobić z nich taki rożek jakby) a ja się tylko denerwuję, że moje dziecko będzie leżało gołe albo zasikane i czekało na prezenty wiem, że coś dostanę, ale nie można na to liczyć! tłumaczę mojej mamie, że dzieci często dostają na duży zapas i już ją nawet przekonałam, ale najgorsze, że ciuszków wolę nie kupować w necie, tylko pomacać (choćby i w ciuchlandzie) a teraz częściej ląduję w budowlanych sklepach niż innych a potem muszę swoje odleżeć
Ja ciagle myslalam ze mam za duzo a okazało sie ze moge miec nawet wiecej zeby nie prac codziennie. Z rozmiarami to kazda musi sama dopasowac, Dorotka ma obecnie 51 cm i dopiero 56 zaczyna nosić.
Co do prezentów-Dorotka dostała trosze ubranek ale wszystko "na zaś" wiec ta wyprawke z najmniejszymi rozmiarami najlepiej zrobić samemu
Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
ja ubieram Alka w pajacyki 56, bo nam najwygodniej. Body mu 2 razy zalozylam, ale ciężko to cholerstwo ubrać, a maz to juz w ogole nie daje z tym rady, wiec tylko pajace na razie wchodzą w gre
Lela istnieja body rozpinane pośrodku. Dla mnie to jest o wiele lepsze od pajaców-te zakładam tylko do spania. a tak bodziak z długim i półśpiochy lub spodenki. chociaz teraz i bodziak zakłdany przez głowe to nie problem-troche wprawy wystarczy.
Cytat:
Fajnie,że się odezwałas.
A jak Dorotka przybiera na wadze? Masz pewność,że płacze z głodu,że się nie najada?
Skoro po cycu jeszcze potrafi wtrząchnąć butlę i dopiero jest spokój to wydaje mi się że jednak chodzi o głód...Jak się chce poprzytulać to się po prostu bawi cycem...a w tym przypadku ssie intensywnie i płacze, denerwuje się
Stary 2013-12-30, 13:06   #1437
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kootek_mamrotek Pokaż wiadomość
dziś mam urodziny Z tej okazji stawiam wszystkim ciacho urodzinowe

100 lat, 100 lat- lekkiego porodu
Stary 2013-12-30, 13:06   #1438
perfuzja
Zakorzenienie

Ja co do opłaty za zzo mam mieszane uczucia. Z jednej strony fajnie, ze jest za darmo. Ale z drugiej strony, jak pomyśle, ze mogłoby nie byc dostępne, bo szpital nie ma pieniędzy, a nie moze pobierać opłat to

Na Żelaznej wszędzie sa rozwieszone ogłoszenia o tym ile NFZ płaci za porod (1700 zl) a jakie sa ich rzeczywiste średnie koszty porodu (3200) i ze proszą o darowizne, jesli nas stać. Ja przeleje im, bo naprawdę jestem bardzo, bardzo zadowolona z opieki i chciałabym, zeby mogli utrzymać taki standard.
Stary 2013-12-30, 13:09   #1439
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
'

Powiedz, że samochodem przyjechałaś to wtedy nie zakrapiają oczu.

tak zrobiłam i nie wkropliła nic

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Cytat:

Wczoraj byłam podpisać umowę w pracy i przedłużyli mi na rok
Bardzo bałam się spotkania w pracy ale dziewczyny strasznie się ucieszyły jak mnie zobaczyły .

super
Stary 2013-12-30, 13:10   #1440
lidkaa82
Zadomowienie

Ja kładłam w gondolce bo jak połozyłam tą kruszynę w łóżeczku to miałam wrażenie ze jest dla niego za ogromne Poza tym spałam w innym pokoju niż stało łóżeczko a gondolkę mogłam mieć przy łóżku, więc na początku póki nie poczułam sie na tyle pewnie żeby położyć Alka w drugim pokoju w ten sposób spaliśmy. Potem sie okazało że w moim ogromnym 36 m mieszkaniu mimo że spię w innym pokoju niz synek to słyszę nawet jak puszcza bąki w pieluchę
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości