|
|
#1981 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo-lutowe (XIII) ROCZKUJEMY! ;)
Nancy-tak jestem pewna że to z głodu bo jak dostanie jeść to od razu idzie spać. Problem natychmiast znika. Ma po prostu charakterek
Ale to tylko w nocy się tak upomina. W dzień dostaje posiłki na czas,ma swoje stałe pory i nie ma problemu. W nocy przerwa od jedzenia do jedzenia jest zawsze dłuższa niż za dnia. Być może boli go brzuszek z głodu,ale żeby aż tak się denerwować?
|
#1982 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2. Identycznie u nas. O kurde ale super [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44343948] I zaczęła bić brawo, ale jak! cisza, podejrzana cisza... wchodzę do pokoju, a ta otworzyła dolną szafkę, w której było tylko pudełko z tetrówkami, wyjęła je, rozwaliła tetrówki, siedzi wśród nich i się bawi patrzy na mnie, ja w śmiech a ta BRAWO [/QUOTE]Super Dorotka wystrzeliła z nowymi umiejętnościami ![]() A tak na marginesie to dawno jej nie pokazywałaś...tak żeby buziaka było widać. Na tym zdjęciu co "porządki" robi to taka duuuuuża się wydaje że w szoku jestem! To teraz ode mnie wiadomości z frontu. Mogę oficjalnie powiedzieć że Igor chodzi Wyrobił się przed roczkiem jednak. do tej pory były już po 2-3 kroczki a od wczoraj pokonuje dystanse po 3-4 metry więc można oficjalnie uznać że moje dziecko chodzi Nagram później bo śpi teraz.
|
|
#1983 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44343948]1 i 2 tak samo, u nas w nocy nie dość, ze się wychładza bo sami palimy i nikomu w nocy nie chce się dokładać do CO to młoda się do tego odkrywa więc śpi w bodziaku, skarpetkach cienkich, leginsach luźnych i jakiejś cienkiej bluzeczce na to. A teraz gwiazda siedzi na podłodze i wsuwa mandarynkę (pomandarynczkę, jak Agatka mówi ).I zaczęła bić brawo, ale jak! cisza, podejrzana cisza... wchodzę do pokoju, a ta otworzyła dolną szafkę, w której było tylko pudełko z tetrówkami, wyjęła je, rozwaliła tetrówki, siedzi wśród nich i się bawi patrzy na mnie, ja w śmiech a ta BRAWO [/QUOTE]Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Cytat:
![]()
|
||||
|
|
|
#1984 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44343948]1 i 2 tak samo, u nas w nocy nie dość, ze się wychładza bo sami palimy i nikomu w nocy nie chce się dokładać do CO
to młoda się do tego odkrywa więc śpi w bodziaku, skarpetkach cienkich, leginsach luźnych i jakiejś cienkiej bluzeczce na to. A teraz gwiazda siedzi na podłodze i wsuwa mandarynkę (pomandarynczkę, jak Agatka mówi ).I zaczęła bić brawo, ale jak! cisza, podejrzana cisza... wchodzę do pokoju, a ta otworzyła dolną szafkę, w której było tylko pudełko z tetrówkami, wyjęła je, rozwaliła tetrówki, siedzi wśród nich i się bawi patrzy na mnie, ja w śmiech a ta BRAWO [/QUOTE]Cytat:
Moja Amelka ostrożna z chodzeniem jest jeszcze, ze dwa razy zrobiła jeden kroczek żeby się w moje ramiona dostać, poza tym cisza, a przy meblach biega. Chyba się boi, bo jak parę razy stała sama chwilę to potem taki przestrach "ojej co się stało " i szybko chwytała się rączką.Ale ja jej w ogóle w żaden sposób nie prowadzam, tyle co przy meblach chodzi i z pchaczem. Prowadzać nie pozwalam, nie sądzę, żebym cokolwiek spowalniała przez to. Dziewczyny dwa pytania: 1. Mycie zebów - jak nauczyć dziecko, żeby buzię otwierało i przestało się bać? u nas jest problem 2. Jak poprawnie zmierzyć dziecku stopę? zorientowałam się, że obecnie nie wiem nawet jaki moje młode ma rozmiar Czy wasze dzieci po was powtarzają? My się z Tż śmiejemy że młoda to mała papuga! Powtarza po nas słowa, wszystkie, te proste of course. Znowu się rano bawiła w " nie ma nie ma - jeeest I chyba próbuje na kanapę wychodzić - dzisiaj nogę zadarła do góry - bo chciała po szczeniaczka uczniaczka co sobie tam siedział. Btw - coraz lepiej się bawi nim, przytula, całuje |
|
|
|
|
#1985 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moj mały też jak się obudzi to zwykle zaczyna płakać, ale nie jest to histeria. I w sumie nie wiem czemu płacze, bo jak daję mu mm to nie zje więcej niż 60ml i zasypia. Głodny chyba nie jest Cytat:
dla Blanki za gaworzenie i taką słodką pobudkę. Ja bym chyba spać nie mogła nie widząc małego, budzę się w nocy po parę razy i zaglądam, czy nie śpi na buźce i przykrywam. Ale też musimy powoli pokój dziecięcy umeblować, może i u nas będzie lepiej sam spał.Cytat:
za nowe umiejętności! Woow przedweselna krzątaninaCytat:
ale szkoda mojej pracy, bo wiem, że w okolicy lepszej nie znajdeCytat:
Cytat:
2 - ciepły kark, śpi w bodziaku z kr rękawem i piżamce z długim, zwykle przykryty tylko do pasa. Jak spał w samym bodziaku z dł rękawem to miał chłodny. A spoconego nigdy nie miał. A co do t. brak słow.. Cytat:
Ale te nasze dzieciaczki szybko rosną![]() Debrah my myjemy ząbki jeszcze taką nakładką na palec. Mówię: aaaa i młody otwiera buziaka. Lubi mycie. Ale jak nauczyć? nie mam pojęcia. Może kupić taką szczoteczkę do samodzielnej nauki mycia ząbków, NUK ma taki zestaw. Niech się dziecko samo oswoi. Planuję to kupić jak Dominik skończy roczek. Edytowane przez scotasia Czas edycji: 2013-12-30 o 14:28 |
|||||||
|
|
|
#1986 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mój t. dziś obdarzał mnie takim spojrzeniem, jakbym co najmniej dziecko w g.wnie tarzała, a to tylko o raczkowanie po podłodze chodziło ![]() Pocieszę Cię że ja też często słyszę, że dziecko się przy mnie udusi oraz inne takie Cytat:
Cytat:
![]() Nancy co do skarpetek: Oli śpi w skarpetkach, ale u nas dość chłodno w nocy jest, a nie przecinam, bo od razu by spadły ![]() Po kilku dniach myślenia ja też podjęłam decyzję że nie wracam do pracy. W sensie tej. Nie chcę żyć jak przedtem, muszę coś zmienić w swoim życiu a taka roczna przerwa myślę że jest dobrym momentem. Mam pomysł co będę robić i codziennie sobie powtarzam że się uda, no bo musi bo nie wyobrażam sobie pracować dla kogoś na zasadach jak w obecnej firmie. Za marne pieniądze. |
||||
|
|
|
#1987 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc!!
debrah na ostatnim bilansie uczono nas mycia zebow. Higienistka mowila, ze okolice buzi sa bardzo wrazliwe i ze w swoim czasie dziecko samo bedzie otwierac. Przy myciu najbardziej trzeba uwazac na ta "zylke" pomiedzy gornymi jedynkami, sugerowano nam, zeby myjac zaslaniac ja palcem. Rowniez im delikatniejszy nacisk, tym dziecko chetniej wspolpracuje - tutaj rada, zeby trzymac szczoteczke tak jak dlugopis. Akcja slub oficjalnie rozpoczeta, swiatynia jest wspaniala, z dluuuga historia, wybralismy sobie miejsce ceremonii, dowiedzielismy jak bedzie przebiegac i inne szczegoly dogadalismy. W niedziele jade na przymiarke - juz mniej wiecej wiem, co chce, ale i tak przymierzyc trzeba. Piekne sa slubne kimona! Poniewaz w listopadzie odbywa sie masa slubow, w nasza date zostalo wolne miejsce tylko o 9.30, ale i tak nas to nie zniechecilo. |
|
|
|
#1988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to super że ceremonia załątwiona
|
|
#1989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Juz chcialabym listopad... |
|
|
|
|
#1990 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Igorek też nie chce myć ząbków, trochę na siłę muszę to robić bo on zaciska zęby i głową macha ![]() Stópkę mierzyłam tak że kładłam kartkę na podłodze, stawiałam młodego i zaznaczałam paluchy i piętkę i mierzyłam. Boso i w skarpetce grubej którą by ewentualnie nosił do zimowych bucików. U nas bosa stópka prawie 12 cm. Iguś też powtarza, a zwłaszcza upodobał sobie słówko dać. Ja do niego" Igorku dać pić? a on "DAĆĆĆĆ" i te ć takie wyraźne i długie, śmieszne to a dzisiaj jak chciał pić to powiedział "PYĆ" i pokazał na niekapek. Zaczął już pokazywać palcem wskazującym a nie całą rączką.
Igorek - 02.01.2013 r. Edytowane przez ILLUSION Czas edycji: 2013-12-30 o 13:52 |
|
|
|
|
#1991 |
|
Zakorzenienie
|
Silver-Oskar śpi bez skarpetek,śpi praktycznie całą noc na kołdrze i jest ciepły więc nie ma sensu mu zakładać. Poza tym mam wrażenie że noga nie odpoczywa w skarpetce.
Debrah- co do mycia zębów u nas problem jest taki że zdążę machnąć szczoteczka raz,dwa a ten mi zabiera i wylizuje paste. Co do oswojenia,może daj jej się trochę pobawić szczoteczką wtedy sama zacznie wkładać do dziubka i może strach minie? ![]() Co do powtarzania-TAK wszystko małpuje ![]() To teraz ja pytam Nadal obcinacie paznokcie przez sen czy wasze dzieci są już na tyle wyrozumiałe i dają normalnie?Aaa jeszcze co do samodzielnego jedzenia łyżeczką to zdecydowanie nie umie ![]() Tak myślę o Hje... Przecież ma jeszcze jedno konto na wizażu (chyba że już usunęła) i z tego mogłaby tymczasowo pisać.
|
#1992 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja obcinam normalnie, sadzam młodego sobie na kolanach i jak coś jest w tv co go zainteresuje to zupełnie nie protestuje i mu obcinam wtedy.
|
#1993 |
|
Zakorzenienie
|
dla Igorka za chodzenie.Wczoraj Oskar bawił się z mężem przy łóżku a ja siedziałam na drugim końcu pokoju przy laptopie. I nagle ten zaczął uciekać,my patrzymy a ten leci jak poparzony,rączki w górze i ciśnie ile fabryka dała Nie wiedziałam czy mam go łapać czy co bo to tak szybko się działo i w końcu poleciał przy mnie jak długi (prawie w ławę wyrżnął),ale przeszedł cały pokój Bardzo lubi chodzić na zasadzie od jakiegoś miejsca do mnie. Potrafi tak pół godziny,tylko że to taki dzikus jest że on właściwie biega a nie chodzi i ciężko mu utrzymać równowagę. Jeszcze się trochę poobija zanim opanuje sztukę chodzenia do perfekt
|
#1994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. nie. na szkole rodzenia mowili o tym, ale jak za noworodka tez tego nie robilam. 2. albo chlodny albo taki akurat. Nie poci sie, bo jakos wybitnie go nie przykrywam. silver, wiem co czujesz ![]() U nas taki placzacy marud byl jakies 3 tyg temu. Jak sie okazalo 3 zeby wyszly takze u Was wlasnie o to moze chodzic. Teraz jest to samo - domaga sie mojej nieustannej uwagi, a mimo to i tak marudzi. NIC w domu nie moge zrobic (dobrze, ze babcia gotuje). Co ciekawe - jak ide w odwiedziny do drugiej babci to szczesliwy i usmiechniety (tam masa noszaczy jest i ogolnie Kuba w centrum zainteresowania). Poza tym znow zaczely sie nam histerie wozkowe. Bylo tak pieknie - zasypial na spacerze i pieknie spal po 1h-1,5h. A teraz jak spiacy to lamenty nie z tej ziemi, koncza sie jak go biore na rece (a wiadomo jakie to komfortowe nosic dziecko w kombinezonie samej bedac w kurtce puchowej:/). Ehh ciezki czas przed nami... |
|
|
|
|
#1995 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44342050]
A na foto mała rozrabiara [/QUOTE]haha Wypisz wymaluj moja Panna, szuflady są najbardziej interesujące ![]() Cytat:
za umiejętności! za blisko ![]() Cytat:
cierpliwości! ![]() Cytat:
co do t. Ja jestem dorosła i wkurzam się jak mi koś coś daje, a potem zabiera. dla niej!Cytat:
Własnie po Twoim poście postanowiłam sprawdzić. Dałam Blance miseczkę, w środek ziemniaczka i łyżeczkę położyłam obok. Wzięła łyżeczkę, w miarę poprawnie ją trzymała i próbowała nałożyć ziemniaki. A potem, co prawda do góry nogami, ale wkładała do buzi. Więc chyba łapie mniej więcej o co chodzi. ![]() Cytat:
![]() Cieszę się, że cokolwiek "powiedziała", bo już miałam schizy. Co do skarpetek, ja często zasypiam w skarpetkach, ale budzę się bez ![]() Cytat:
![]() 2. Blanka ma ciepły. Cytat:
![]() Ale sobie świetnie radzi!
|
|||||||
|
|
|
#1996 |
|
Zakorzenienie
|
mala nigdy nie obcinalam, kiedy Yae spala. Ostatnio sadzam ja w krzeselku, do jednej raczki chlebek, mandarynke czy cos innego do jedzenia i wtedy przystepuje do dziela.
|
|
|
|
#1997 |
|
Zakorzenienie
|
Ja obcinam paznokcie zajmując ją czymś, ale i tak ucieka rączką.
12cm to jaki rozmiar buta przeważnie? Moja ma mniej więcej tyle samo. Co do ząbków: nie chce dać sobie wsadzić szczoteczki do buzi, usta zaciska. |
|
|
|
#1998 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie jaka mi pobudke Yae urzadzila? Przylozyla z glowki w nos - polaka sie krew, z obu dziurek, boli do tej pory...
|
|
|
|
#1999 |
|
Zakorzenienie
|
Ja obcinam paznokcie jak śpi. Inaczej sobie nie da
![]() Tak myślę co tu jutro na obiad zrobić by było od razu ma dwa dni ![]() :conf used:Zuzka lubi nic ząbki. Jak mąż jej myje to otwiera buźkę i on jej czyści ząbki. Jak ja myje to zabiera mi szczoteczkę od razu i ja gryzie ![]() Za tydzień znowu do szpitala :banghead: ![]() Wysłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane przez Aga8484 Czas edycji: 2013-12-30 o 14:23 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2000 |
|
Zakorzenienie
|
illusion Yae ok 10cm i wszytkie skarpetki sa za duze na nia. Zaczyna chodzic i wkrotce beda buty potrzebne - dzis pojechalismy na rekonesans, czy sa tak male rozmiary. Jak najbardziej; bylismy w dwoch sklepach i rozmiary zaczynaja sie od 8-10cm.
|
|
|
|
#2001 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44343948]
I zaczęła bić brawo, ale jak! cisza, podejrzana cisza... wchodzę do pokoju, a ta otworzyła dolną szafkę, w której było tylko pudełko z tetrówkami, wyjęła je, rozwaliła tetrówki, siedzi wśród nich i się bawi patrzy na mnie, ja w śmiech a ta BRAWO [/QUOTE]sama sobie bije, prawidłowo! ![]() Już przejdzie sama całe mieszkanie, w jedną i drugą stronę. Dzisiaj sobie z misiem spacerowała. Daruję już Wam filmik bo pewnie macie dosyć ![]() Cytat:
![]() to ja chyba mogę to samo powiedzieć ![]() Cytat:
Cytat:
![]() A masz jakiś pomysł??? Cytat:
I napisz jaki masz pomysł. Kciuki trzymam mocno!Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#2002 |
|
Zakorzenienie
|
a ja kupilam A. sukienusie na roczek w tkmaxx
na zywo 10000000000 razy ladniejsza
|
|
#2003 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak zmieniam pieluchę to daję mu coś do łapek i obrabiam nóżki. A wiecie, my dalej korzystamy z przewijaka na komodzie jedyne miejsce, gdzie młody w miarę spokojnie leży. Cytat:
Na spacer Dominik musi być najedzony i wyspany. U nas nowy etap- uciekanie z wózkaCytat:
Cytat:
![]() Przepraszam za pisownie, pisze jedna reka
|
||||
|
|
|
#2004 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Biorąc pod uwagę że będą zimą rajstopki + na to skarpetki to mi wychodzi że trzeba brać rozmiar 21 ale jeszcze będziemy musieli zmierzyc w sklepie dokładnie.
Cytat:
Cytat:
|
|
#2005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2006 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Daria ma taki w sam raz. Nie za ciepły , nie za zimny Ale super!!! ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44343948]1 I zaczęła bić brawo, ale jak! cisza, podejrzana cisza... wchodzę do pokoju, a ta otworzyła dolną szafkę, w której było tylko pudełko z tetrówkami, wyjęła je, rozwaliła tetrówki, siedzi wśród nich i się bawi patrzy na mnie, ja w śmiech a ta BRAWO [/QUOTE]trzymam kciuki ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
2.nie mierzyłam ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2...urczakiem.html
|
|
#2007 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moja już do mnie jedzie ![]() Cytat:
Jak po nowym roku będę wiedziała dokładnie co i jak, to Wam napiszę
|
||
|
|
|
#2008 |
|
Zakorzenienie
|
Pizza
![]() Yellow jeśli masz dobry pomysł,to jasne,rozkręcaj coś swojego. Ja nie wiem czy mam w sobie tyle odwagi. Bo to jednak ryzyko. Mamy kredyt i małe dziecko. Zwyczajnie się boję. Choć wiem,że jakbym poszukała innej pracy to na pewno bym kiedyś znalazła. Może nie mam jakiś nie wiadomo jakich kwalifikacji,ale swojej pracy oddaje się cała. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2009 | |||
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44342050]
Dziękuję w imieniu Agatki, dziewczyny ![]() A na foto mała rozrabiara [/QUOTE]Agata ślicznie koloruje nie powiedziałabym że 3latka tak potrafi , a Dorka taka duża się wydaje i dorosła ![]() ![]() Cytat:
Śliczna u mnie nie ma tego sklepu ![]() Cytat:
Cytat:
Dzieki :0 |
|||
|
|
|
#2010 |
|
Zakorzenienie
|
Jak mnie dzis nie wywioza w kaftanie to bedzie cud....
Kuba marudzi strasznie od kilku dni, ale dzis jest apogeum. Wszystko jest nienienie, oprocz raczek i uu. Wyjscie z pokoju np po to, by otworzyc drzwi konczy sie okropnym wrzaskiem. Drzemki po 15min, a potem jeszcze wiekszy marud. Ostatnio byl taki jak mu szly zeby, a teraz nic nie widze... Plakac mi sie chce jak czytam jak Wasze dzieci pieknie sie bawia zabawkami, moj Kubus tylko placze (oczywiscie otoczenie nie pomaga-tata z babcia przebakuja, ze cos z nim nie tak skoro ciagle placze...) Wiem, ze nic nie poradzicie (taki etap? zeby?), ale chociaz sie pozalilam... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2013-12-30 o 17:27 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:37.

Ale to tylko w nocy się tak upomina. W dzień dostaje posiłki na czas,ma swoje stałe pory i nie ma problemu. W nocy przerwa od jedzenia do jedzenia jest zawsze dłuższa niż za dnia. Być może boli go brzuszek z głodu,ale żeby aż tak się denerwować?

Wyrobił się przed roczkiem jednak. do tej pory były już po 2-3 kroczki a od wczoraj pokonuje dystanse po 3-4 metry więc można oficjalnie uznać że moje dziecko chodzi 
to młoda się do tego odkrywa więc śpi w bodziaku, skarpetkach cienkich, leginsach luźnych i jakiejś cienkiej bluzeczce na to. A teraz gwiazda siedzi na podłodze i wsuwa mandarynkę (pomandarynczkę, jak Agatka mówi 

I mimo że wiem, że Wasze dzieci gaworzą od trzech lat (Pstryczku
), to dla mnie to mega wydarzenie!
ja chyba nigdy nie dam rady być na bieżąco 

klask i:doczekałaś się Kochana
dla niej!