|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę: | |||
| Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. |
|
0 | 0% |
| Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. |
|
1 | 2,78% |
| Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! |
|
3 | 8,33% |
| Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! |
|
0 | 0% |
| Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! |
|
0 | 0% |
| Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! |
|
1 | 2,78% |
| Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! |
|
3 | 8,33% |
| Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco |
|
0 | 0% |
| Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka |
|
0 | 0% |
| Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. |
|
1 | 2,78% |
| W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! |
|
9 | 25,00% |
| Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! |
|
11 | 30,56% |
| Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! |
|
1 | 2,78% |
| Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! |
|
2 | 5,56% |
| ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! |
|
1 | 2,78% |
| Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz |
|
1 | 2,78% |
| mamusie listopad-grudzień. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I
ijeeeee ale ma dużo włosków
Tutaj macie o rozwoju psychomotorycznym dziecka [ w szpitalu dostałam taką kartkę z tym, nie chce mi sie przepisywać to znalazłam w necie praktycznie to samo.;p ] http://www.oeiizk.edu.pl/informa/ose...i/dzieciak.htm
|
#422 |
|
Zakorzenienie
|
Hejo
Majka dziś spała Od 21.30 do 7.30 bez przerwy . Tak ja chyba zmeczył płacz po szczepieniu Paula - ja kupiłam ten worek w ciuszku, ale na metce jest CARTER , Mozesz poszukac LINECZKO - o takie TT mi chodzilo http://www.echemist.co.uk/p-tommee-t...-reach-teether Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie TŻ naprawdę się angażuje, i nie ma czegoś takiego jak opisujecie, że dziecko inaczej reaguje na ojca i na matkę
|
|
#424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taka między nami ròżnica, że mi by to przez myśl nie przeszło nawet. A może " tuczniki na ubòj" sa takie niereformowalne? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Majeczka KCIUKI DLA ANI ![]() Edytowane przez Trele_Morele Czas edycji: 2013-12-31 o 10:31 |
|
|
|
|
#425 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.smyk.com/cool-club-bluza-...a-dla-dzieci-p taka bluze dostał Kacper
Taszanta- mój maż dużo spędza czasu ogólnie z małym. jAK jest w domu, tylko ostatnie dwa dni cos mu sie nie chciało, a moze tez chciał odpocząć bo na codzien pracuje od rana do 16-17 a w domu dopiero koło 18 jest... ale ogólnie to zajmuje sie nim, kąpie go zawsze on, na spacery tez razem chodzą. owszem spędza z nim dużo mniej czasu ale to dlatego ze długo pracuje.. a w weekendy to remont jest a co to jest jedna niedziela w tygodniu spedzona razem. Dlatego staram sie aby jak najczesciej i najdłużej spedzali ze sobą czas, ale nei zawsze sie da. Wczoraj i przed wczoraj widocznie nie miał "ochoty" i po prostu zrobił tak a nie inaczej. Usprawiedliwia,c go nie bede ale do pionu postawie.
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
Taszanta była butelka z łyżeczka, szklanka, kubeczki cuda wianki.
Jak Mała była głodna, to wpadała w taką histerię, że próba nakarmienia w ten sposób kończyła się dławieniem. I zostało jej do dziś-nie powie, że glodna, tylko nagle wpada w szał nie do uspokojenia.. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#427 |
|
Raczkowanie
|
No to wrzucam mój opis porodu.
25 listopada byli u nas znajomi, jakoś po północy zaczęli zbierać się do domu. Odprowadzamy ich do drzwi i jak to zawsze przy wyjściu zaczęły się najlepsze rozmowy. Ja czuję, że koniecznie musze siku, no ale czekam może pójdą już. I nagle czuje mokro w majtkach – sobie myśle nieźle mnie kopnął po pęcherzu i musiałam popuścić. Skrzyżowałam nogi, bo już wychodzili.Tylko drzwi za nimi zamknęliśmy czuje drugie chlup i mówie do męża że albo się dwa razy posikałam albo mi wody odeszły. Poszłam pod prysznic,umyłam włosy, depilacja i mąż dzwoni do mojej kuzynki położnej z którą byłam umówiona, że jak się zacznie to przyjedzie sprawdzić. Rozwarcie na palec, ani pół skurczu, o 4 pojechaliśmy do szpitala.Jeszcze nam samochód nie chciał zapalić i mąż musiał kawałek pchać :P W szpitalu standardowo wszystkie badania i decyzja, że podają kroplówe z oksytocyną. Po 6 długich godzinach i tysiącach kilometrów po porodówce żadnego skurczu i żadnego postępu rozwarcia. I decyzja ordynatora po 12 godzinach od odejścia wód że robimy cesarke bo jest duże ryzyko infekcji wewnątrzmacicznej. O 13 byłam po znieczuleniu. 26 listopada o 13:20 mój kochaś przyszedł na świat – dostał 9 punktów – odjęty jeden za kolor. T Już podczas cesarki coś było nie tak ze mną. Operowało mnie dwóch lekarzy.I tylko słyszałam za tym parawanem jak dyskutują – co za macica, cała napięta, w ogóle nie gotowa, będzie problem – szarpali mocno za brzuch, nie dali rady małego wyciągnąć, zawołali ordynatora do pomocy – on naciskał na brzuch od mojej głowy a oni ciągnęli – uczucie mega nieprzyjemne. Jak mi pokazali mojego synka to łzy leciały ciurkiem i byłam zdziwiona, że ma tyle włosków i jest taki malutki , bo na wszystkich usg wychodził o 2 tygodnie większy w stosunku do terminu a na ostatnim w czwartek miał 3400 a urodził się 3060 i 51 cm.To był najwspanialszy widok na świecie. Kacpra zabrali do taty na kangurowanie a mnie zaczęli zszywać. Trwało to ponad godzinę, bo macica się w ogóle nie obkurczała i nie mogli mnie zamknąć. Wyczyścili mi wszystko,założyli dren, trwało to mega długo, zaczynało mi powoli schodzić znieczulenie, anestezjolog podał mi coś do maski, że nie pamiętam co potem się działo. W końcu poczułam,że mnie przenoszą na łóżko i jedziemy. Na Sali czekał na mnie szczęśliwy mąż z synkiem. Przystawili mi go do piersi – od razu złapał, płakaliśmy oboje ze szczęścia. No i potem mam wszystko rozmyte co się ze mną działo. Zaczęło mi się robić słabo, więc powiedziałam mężowi żeby zabrał Kacperka , zawiózł go na noworodki,żeby go umyli. W międzyczasie przyszedł lekarz skontrolować macicę – nacisnął mi na brzuch – ból tak olbrzymi że znów zrobiło mi się słabo. Jak wrócił mąż to dostałam strasznego krwotoku, normalne kawałki mięsa ze mnie leciały, spadek ciśnienia 60/30, zanikający puls, jakieś maszyny, 5 pielęgniarek,2 lekarzy, panika nie wiedzą co robić. A ja czuje że lece do tyłu na tym łóżku w czarną przepaść i sobie myśle nie zamykaj oczu, nie zamykaj oczu bo będzie koniec. Dostałam adrenalinę, nie umieli mi się wkłuć, zapadnięte żyły miałam. Ogólnie miałam dużo szczęścia, że jak była ta sytuacja to była pielęgniarka u mnie i wymieniała podpaski, bo jak nie to byłoby źle. Bo w tej sytuacji ważna jest każda sekunda. Ogólnie chodziło o to że mój organizm nie wydzielał w ogóle oksytocyny i macica się nie obkurczała i straciłam dużo krwi – morfologie miałam na poziomie 7. Ale mimo wszystko jakoś źle tego porodu nie wspominam. Ogólnie było lepiej niż się spodziewałam i nasłuchałam. W szpitalu byłam tydzień ze względu na moją dużą anemię i małego żółtaczke. |
|
|
|
#428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wogòle chyba miałaś dobra opieka bo CC 12h po odejściu wòd to w wiekszości szpitali święto? Ja miałam hemoglobine 7.5 I wypuścili mnie do domu na drugi dzien. Co prawda, ja chciałam wyjść ale też nikt mnie nie zatrzymywał. Taka roznica miedzy PL a UK , wcale nie twierdze, że lepsza. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#429 | |
|
Zakorzenienie
|
Firjał- o ja Cie, nie zazdroszcze samopoczucia zaraz po cc. Dobrze że nie spominasz tego traumatycznie!
Kuźwa, Kacper zaś kaszle. ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
![]() chce isc na dukana, ale tyle roznych opinii ze nie wiem sama
|
|
#430 |
|
Rozeznanie
|
Witam się sylwestrowo
my też przed tv dzisiaj chyba ze zasne bo mam mega kryzys.wogóle jaka traume miałam z rana.idę do kuchni i zaglądam fo piotrka a ten siedzi na łóżku i sir krzywi pytam o co chodzi a on ze go poduszka złapała...podchodzę a on był zapłatany w rozprota lamowke poduszki.nie wiem jak on to zrobił ale naszyi i ręku zacisniety.aż mi serce stanęło...dobrze ze się obudził....A i wyrodna matka zr mnie bo szczalam ze śmiechu wczoraj jak mały robił kupę bo takie dźwięki jak stary wydawał Była kolezanka u mnie wczoraj i do mnie ze ja małego nauczyłam zr dzieci to czystą kartka itp.ciekawe bo Patryk już w szpitalu niedotykane jajo był.do tej pory nie lubi sue nosić ns rękach itp?i ze co ja go tego nauczyłam? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#431 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam wlasnie zielone pampki ![]() Cytat:
tez prawda ![]() przypomnialas mi,ze pesel musimy odebrac ![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||
|
|
|
#432 |
|
Rozeznanie
|
Któraś pisała o kubusiach....ja bym nie piła lepiej jak masz możliwość sama sobie zrób sok z marchwi a jak gotów to tylko bobofrut bo nie ma dodatków.
A co do diety to ja uważam wszystkie za złe.trzeba zmienić nawyki zywieniowe a nie męczyć się. Już kilku moich znajomych mnie posłuchało i ładnie schudli a przede wszystkim są zdrowi i pełni życia im mniej się je tym większy efekt jojo bo organizm koduje ze musi zbierać zapasy no znów może nie dostawać paliwa przez jakiś czasWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#433 | |||||
|
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
Przedwczoraj przypomniało mi się o niej, ale już wcześniej wróciłam do Bebiko, bo i tak inne mleka nic nie dawały.... i jak ręką odjął, najpierw zrobiła dwie kupki, ale bąki i kupki męczyły, nie tak bardzo, ale nadal. Natomiast z dnia na dzień coraz lepiej jest Przy bąkach sporadycznie płacze. Cytat:
), a jak tata nie ma siły to mama dostaje ją Na szczęście dojście do takiego stanu zajęło nam tylko 2 tygodnie. Długie, trudne i męczące 2 tygodnie po których przyszła miłość do mojego dzieckaCytat:
Cytat:
Ale wygląda na taką co sobie poradzi w życiu ![]() Cytat:
Super że wszystko z Wami jest dobrze! ![]() Dziewczyny, będę robić zamówienie z F&F : www.clothingattesco.com , tylko będę musiała ogarnąć czy mogę płacic zwykłą karta czy kredytową i czy umiem jak ktos chce to może się dołączyć
|
|
|
#434 |
|
Zakorzenienie
|
Coro to super,ze,juz ok! nie wiedzialam,ze tak ciezko bylo na poczatku...
ja wlasnie po wyjsciu ze szpitala mialam bajke: obiadki przynosila mama,M. odgrzewal, robil pranie,sprzatal i zajmowal sie mala. ja mialam schizy z kp wiec jeszcze mnie ogarnial ![]() teraz w domu znow wiecej robie ja,ale sama chcialam ![]() opieka nad mala - po rowno ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#435 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam i ja
skończyłam sprzątac, Liwka śpi, zadzwoniłam do lekarza potwierdzić wizytę na czwartek.W przyszły wtorek wybieram sie z Liwką odwiedzić nowa ciocię i mała Lilianę, starszą od Liwki o 2 dni już widze tą różnicę w gabarytach![]() jak dobrze wyjśc z domu nie tylko na spacer. Co do pampków: to ja dziekuję za te duże paki dady. Ogólnie wszystkie pieluszki ładnie się nam przyjęły, oryginalne pampki mam na noc, a w dzień w dadach paradujemy ![]() I też na pampki mało wydaliśmy bo korzystamy z tych danych w prezentach. Kupiliśmy moze do tej pory pieluszek za 200-250 zł, reszta to z podarków. Firjal synyś śliczny, kudłaty i fajnie że porodu strasznie nie wspominaszDziś an obiad pierogi z kapustą i zupa pomidorowa z robionym makaronem( takim tartym) już mi ślinka leci. a i pisałam do tej koleżanki co idę z Liwką w odwiedziny i prosiłąm o pożyczenie ciuszków w rozmairze 62 i 68 z których małą jej wyrosła i bez problemów pożyczy wiec kasy wydawać nie musze a brakuje mi w sumie tylko kaftaników, bodziaków, moze kilku pajacy
|
#436 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Natalia chyba tak jak Ula Córy wchodzi w swój skok rozwojowy. Nie wpadłam na to wcześniej dopiero jak wczoraj Córa napisała o Uli. Miałam pytać... Dziewczyny odciągające laktatorem elektrycznym (Dzidziu ) ta metoda 7-5-3 jest do odciągania ręcznego prawda? a ile minut odciągać elektrycznym?
|
||
|
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
my jeszcze pampkow zadnych nie kupilismy
tyle co xo szpitala,jedna paczka.dopiero sie koncza...dostalismy 5 pak od mojej sis ![]() czy dzis sklepy sa krocej otwarte? chcemy isc do 5-10-15 bo mala wyrosla z pajacy na 56 a na 62 jakos malo mamy...a do spania jak dla nas sa,najlepsze![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
premium care u nas sie niesprawddzily wcale bo preciekały przede wszystkim ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- a my wczoraj skończyliśmy 12tygodni! i własnie weszłam na skoki rozwojowe i piszą że teraz nam sie szykuje. :P znaczy w 12tyg. Póki co nic sie nie zapowiada, ale moze to cisza przed burzą.
|
|
#439 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do Dukana ja stosowałam , ale cyganiony bo w drugiej fazie jadłam owoce I warzywa wszystkie. Schudłam 12 kg w nie całe 3 miesiace , ale pozniej 6 wróciło migiem. Na jajka do dzis nie moge patrzec! Troche z tym roboty jest , chleb musisz sama piec zeby miec co jesc. No I woda to podstawa bo nie ktorym nerki siadaja przy tej diecie. Moja mama schudła bardzo dupo na diecie kwasniewskiego. Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() widzialam ![]() ---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- dostałam 2x tą książke z photobox'a .
|
|
#441 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurcze to chyba nie zdazymy jednak:p ja o tych skokach az boje sie czytac... nasza tez cos kaszle ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#442 |
|
Wtajemniczenie
|
melduje sie
ojej ledwo was znalazlam..u nas ok poza problemow brzuszkowych..mala karmiona cycem czasem ma dziwne wzdecia i wgl jakby powietrze sie jej zbieralo jak lyka mleczko...czasem mam chwile zwatpienia,czemu tak i mam ochote przestac karmic ...chyba jakis kryzysik mnie dopadl..dzis sylwek a ja nie moge sie nawet napic;( nie dosc ze siedzimy w domu myslalam przez noc karmic sztucznym..chociaz przez ta jedna noc..co myslicie?ZYCZE SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU ZDROWIA DLA WASZYCH POCIECH I CZEGO SOBIE ZYCZYCIE!
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bedziesz miała prezent na dzien babci Leje a ja bym chciała wyjść ;( Musze poszukac stroju Spider-Mana dla bratanka Tż bo obiecaliśmy ze przywieziemy. Musze też rozejrzec sie za wanienka , bo ta ktora mamy jest rewelacyjna, skladana, wygodna, ale za mała. Majka juz z niej nogi wystawia. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#444 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#445 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny jestem z innego wątku ale mam informację
![]() My już po chrzcinach! W pierwszy dzień Świąt mieliśmy, Emilka super cichutka w kościele. Dlatego mam do odstąpienia śliczny komplecik dla dziewczynki rozm. 62. Jeśli któraś z Was będzie robiła chrzest w styczniu, lutym,marcu to idealny. Zestaw składa się z 4 części sukienka polarowa z tiulowym przodem, pięknie wykończona, spodenki polarowe, czapeczka z regulacją, piękny pluszowy płaszczyk. Do tego 3 elementy dokupiłąm - opaska z kwiatuszkiem, buciki polarowe, rękawiczki łapki. Szczegóły na priv Ps. U nas było 7 chrztów, a Emi najbardziej wystrojona
Edytowane przez sylwia1986sz Czas edycji: 2013-12-31 o 14:15 |
|
|
|
#446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co ile karmisz w nocy? Ja mam zamiar polozyc Majke dziś koło 20/21 I o 24 napic sie szampana a pozniej sciagnac mleko. Na przed I po mam Bavarie I Karmi Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#447 |
|
Zakorzenienie
|
u nas podobnie, w dzień budzi się co godzinę i niby chce jeść, a jak ją dostawiam to nie chce czasem zassać, albo possa 2 minuty i wypluwa. Tyle przynajmniej, że w nocy mi dzisiaj spała po 4 h bo bym nie wyrobiła.
|
|
|
|
#448 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale wynagradza mi to pięknymi uśmiechami Dzisiaj dyskutowała też z laptopem tż, wie że będzie miała super zabawkę
|
|
|
#449 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
MOJA WSTAJE TAK KOLO 12,3 i 5/6 RANO ...NIE WIEM JAK TO ZROBIC...KARMI JA PIJE karmiac ,normalnie 1 dziennie jak mam ochotke...dzis z checia napilabym sie amaretta.....nie wiem jak to zorganizowac a pokarmu mam duzo moglam pomrozic to masakra,nie mysle... ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
|
|
#450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.

KCIUKI DLA ANI

my też przed tv dzisiaj chyba ze zasne bo mam mega kryzys.wogóle jaka traume miałam z rana.idę do kuchni i zaglądam fo piotrka a ten siedzi na łóżku i sir krzywi pytam o co chodzi a on ze go poduszka złapała...podchodzę a on był zapłatany w rozprota lamowke poduszki.nie wiem jak on to zrobił ale naszyi i ręku zacisniety.aż mi serce stanęło...dobrze ze się obudził....

) ta metoda 7-5-3 jest do odciągania ręcznego prawda? a ile minut odciągać elektrycznym?