Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;) - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-02, 12:53   #511
201803290936
Konto usunięte

Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
My na dwie osoby na jedzenie wydajemy jakieś 700 zł miesięcznie. I bywa różnie, raz kupujemy produkty z górnej półki i trochę szalejemy, raz jak już gdzieś wspominałam z jednego kurczaka robimy trzy obiady (co spotkało się z wielkim oburzeniem). Oszczędzamy na tym, że praktycznie nie jemy na mieście oraz jedzenie do pracy przygotowujemy sobie w domu.
Z jednego kurczaka kurczaka, czy z jednej piersi z kurczaka?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 13:01   #512
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
My na dwie osoby na jedzenie wydajemy jakieś 700 zł miesięcznie. I bywa różnie, raz kupujemy produkty z górnej półki i trochę szalejemy, raz jak już gdzieś wspominałam z jednego kurczaka robimy trzy obiady (co spotkało się z wielkim oburzeniem). Oszczędzamy na tym, że praktycznie nie jemy na mieście oraz jedzenie do pracy przygotowujemy sobie w domu.
Mi się to wydaje bardzo realną kwotą

Ja nie jem na mieście i nie dlatego , żeby zaoszczędzić...a dlatego ,że lubie wiedzieć co jem. Zdrowe odżywianie to moj priorytet...a że przy tym zostaje więcej w portfelu to dodatkowy plus wiadomo czasami coś na mieście wpadnie, ale to są sporadyczne przypadki.

Edytowane przez moniczorek
Czas edycji: 2014-01-02 o 13:02
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 13:27   #513
201611220859
Konto usunięte

.

Edytowane przez 201611220859
Czas edycji: 2014-01-08 o 21:46
201611220859 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 14:11   #514
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Z jednego kurczaka kurczaka, czy z jednej piersi z kurczaka?
Oczywiście, że z jednego całego kurczaka na jeden piersi, na drugi udka, na trzeci rosół czy jakaś zupa z korpusu i skrzydełek. Myslę, że to głodowe menu nie jest
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 15:18   #515
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, że z jednego całego kurczaka na jeden piersi, na drugi udka, na trzeci rosół czy jakaś zupa z korpusu i skrzydełek. Myslę, że to głodowe menu nie jest
A co w tym takiego dziwnego, że aż spotkało się z oburzeniem? Mielibyście zjeść tego kurczaka na raz? To dopiero byłby obiad...
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 15:59   #516
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
A co w tym takiego dziwnego, że aż spotkało się z oburzeniem? Mielibyście zjeść tego kurczaka na raz? To dopiero byłby obiad...
Usłyszałam, że dziaduje na jedzeniu, że nie da się najeść zupą itd. itd.

Edytowane przez Kalini
Czas edycji: 2014-01-02 o 16:02
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 16:06   #517
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Usłyszałam, że dziaduje na jedzeniu, że nie da się najeść zupą itd. itd.
Kurczak na trzy obiady? To nie brzmi dziwnie. Może ludzie serio nie zrozumieli? Ja często mówię, że kupiłam kurczaka, mając na myśli pierś.
Stary 2014-01-02, 16:07   #518
tyene
Zakorzenienie

Cytat:
Z całego kurczaka to oczywiście, że nie. Ale szczerze mówiąc jak widzę menu niektórych dziewczyn na wizażu, to mi się wydaje głodowe.
Stary 2014-01-02, 16:23   #519
Dotka90
Zakorzenienie

No wiesz, ja np. się zupą nie najadam, więc zup nie jadam wcale
Jeśli już, to zupa-krem i do tego gotowany filet z kurczaka/indyka.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 16:26   #520
_Mia
Zakorzenienie

Ja wydaję mało na jedzenie, typowo 'studencko', ale nie uważam mojego menu za głodowe
Raz w tygodniu robię większe zakupy, z zapasem ryżu, makaronu, mięsa, wędlin, jogurtów itd., potem w tygodniu dokupuję to, czego mi do obiadu brakuje- jakiś sos, przyprawy itd. Na uczelnię zawsze muszę mieć jakiś owoc, jogurt czy sałatkę, bo inaczej głupieję z głodu.

Za słodyczami nie przepadam, ale za to wydaję sporo za dużo na alkohol

Mam jedno ciekawe spostrzeżenie dotyczące mojego budżetu: odkąd nie palę, nic nie zaoszczędziłam. Dlaczego? Głupia ja sądzę, że skoro wydaję o te 200 złotych mniej, to jestem nagle bogata i na wszystko mogę sobie pozwolić

---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

Jeszcze jedno. Nie rozumiem ludzi, którzy mówią, że 'zupą to się nie da najeść'
Zależy, kto jaką zupę robi.
Klarowny rosołek z pływającą jedną pietruszką na krzyż raczej się nie nada, ale jak już właduje się na talerz sporo mięska i makaronu, to co za różnica, czy zjedliśmy 3 pałki ugotowane w zupie, czy usmażone na patelni?
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 16:36   #521
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
(...)
Za słodyczami nie przepadam, ale za to wydaję sporo za dużo na alkohol
(...)
Zdradź ile to miesięcznie, bo mnie zaintrygowałaś.
Stary 2014-01-02, 17:07   #522
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Zdradź ile to miesięcznie, bo mnie zaintrygowałaś.
Szczerze mówiąc nie podliczałam, ale niestety piję często. Spotykam się z kimś z 2-3 razy w tygodniu, i wtedy zazwyczaj jest to z cztery, pięć piw, a w lokalu to oznacza wydanie około 20-25 zł- w domu oczywiście dużo mniej.
Do tego lubię sobie popiwkować sama, do filmu, albo podrinkować wieczorem. Efekty finansowe sobie wyobraź... No nie ma się czym chwalić
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 17:10   #523
tyene
Zakorzenienie

Ja uważam, że zupą można się najeść jak najbardziej, uwielbiam gęste zupy, z mięskiem, mnóstwem warzyw, soczewicą i och ach, ale czy ja wiem, czy one są aż tak tanie w porównaniu do normalnego posiłku?
Stary 2014-01-02, 21:05   #524
joaszka83
Raczkowanie

my we dwojke wydajemy ok 400 € miesiecznie. w sery i wino zaopatrujemy sie we Francji bo mamy bliziutko wiec i jakosc dobra i cena wiosna i latem staram sie kupowac warzywa i owoce na targu, troche drozsze ,ale za to smaczniejsze i zdrowsze. jesli o chodzi o mieso to nie jestesmy wielkimi smakoszami i szczerze mowiac niezbyt sie oboje na tym znamy wiec jak mamy ochote na wedline to kupujemy po prostu cos ze sredniej polki cenowej. w stosunku do zarobkow uwazam, ze nie wydajemy wcale duzo jak na dwojke a naprawde jemy zawsze to na co mamy ochote ( w kwote wliczone jest tez obowiazkowe comiesieczne wyjscie do sushi baru )
joaszka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 21:38   #525
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc nie podliczałam, ale niestety piję często. Spotykam się z kimś z 2-3 razy w tygodniu, i wtedy zazwyczaj jest to z cztery, pięć piw, a w lokalu to oznacza wydanie około 20-25 zł- w domu oczywiście dużo mniej.
Do tego lubię sobie popiwkować sama, do filmu, albo podrinkować wieczorem. Efekty finansowe sobie wyobraź... No nie ma się czym chwalić
Nieźle
U mnie na wino leci sporo, bo tylko wino piję z alko. A zupą najeść się można - moje zupy są podobno mistrzostwem i każdy je chwali (a mama mówi że mam po niej talent do ich robienia ), tylko taka jedna sprawa - typowy mięsożerca będzie zawiedziony. Uwielbiam zupy które są tak wypełnione wszelakimi warzywami, że ah. Najbardziej lubię robić zupy bez żadnego przepisu - nigdy nie bawię się w jakieś odmierzanie itd. Zagęszczam kaszą, z reguły gryczaną albo jęczmienną i serio - da się tym porządnie najeść.
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 21:59   #526
leniwca
Zakorzenienie

Nowy rok, nowe postanowienie
Zainspirowałyście mnie do założenia arkusza i wpisywania tam wydatków.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 22:26   #527
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Z całego kurczaka to oczywiście, że nie. Ale szczerze mówiąc jak widzę menu niektórych dziewczyn na wizażu, to mi się wydaje głodowe.
Ja odnoszę wrażenie,że to wstyd się przyznać, że na obiad ,,pożera się"zupę, potem schaboszczaka,ziemniory i mizerię, a na koniec jeszcze ciacho.Poprawne,natomiast , jest nasycenie się liściem sałaty z pomidorkiem koktailowym i ewentualnie odrobinką kurczaczka gotowanego na parze lub pieczonego w piekarniczku-normalnie żywot św. Katarzyny (już wiem dlaczego była święta)

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 22:44   #528
cherry-lady
Wtajemniczenie

Cytat:
Jedzenie na mieście zawsze Ci wyjdzie drożej, niż przygotowywane samodzielnie, więc to chyba oczywiste, że wydajesz więcej. Czy nie? Nie czepiam się, ale po prostu nie ma się czemu dziwić, że się wydaje więcej. Proste porównanie: 8 pierogów na mieście to 8-12 zł, a zrobienie kilkudziesięciu pierogów w domu to max 10 zł. Ceny już w wielu przypadkach mocno zdążyły spaść, więc jednak warto część rzeczy robić samemu.
Cytat:
Napisane przez moniczorek Pokaż wiadomość
Jakoś te dwa pogrubione punkty jak dla mnie wzajemnie się wykluczaja...

no chyba, że jadasz tylko w sprawdzonych restauracjach, znasz składy podawanego jedzenia i wiesz z jakich produktów zostały one przygotowane. Tylk wtedy to ma sens
Chodzi mi o to, że jak kupuję produkty do domu na śniadanie i kolację to znajdują się tam np. produkty sojowe, kozi ser itp., które trochę kosztują.
Na mieście nie jem fast foodów (jak już to sałatki) tylko spotykam się ze znajomymi w restauracjach. Oczywiście nie jest to bardzo zdrowe jedzenie, ale nie tanie jak np. mac czy kfc.

Edytowane przez cherry-lady
Czas edycji: 2014-01-02 o 22:45
cherry-lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 08:07   #529
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherry-lady Pokaż wiadomość
Na mieście nie jem fast foodów (jak już to sałatki) tylko spotykam się ze znajomymi w restauracjach. Oczywiście nie jest to bardzo zdrowe jedzenie, ale nie tanie jak np. mac czy kfc.
Ale nawet głupia sałatka na mieście kosztuje co najmniej te 10-15zł, gdzie w domu przygotowanie sałatki kosztuje np. sumarycznie 5zł
Można jeść na mieście w miarę zdrowo, ale to zawsze sporo wychodzi.
My np. idziemy od czasu do czasu do baru wege, bo mają super naleśniki ze szpinakiem, ale za 2 naleśniki + 2x prosta sałatka, płacimy ponad 30zł - wiadomo, że w domu wydalibyśmy mniej
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 08:43   #530
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Ja uważam, że zupą można się najeść jak najbardziej, uwielbiam gęste zupy, z mięskiem, mnóstwem warzyw, soczewicą i och ach, ale czy ja wiem, czy one są aż tak tanie w porównaniu do normalnego posiłku?
W sumie czasami jak się napakuje tam wieku pożywnych, dobrych składników, to wcale takie tanie nie są. Ale jednak tańsze, niż wiele innych opcji. Ja jednak nie zawsze potrafię najeść się zupą. To zależy od pory roku. A najczęściej i tak muszę zjeść dwa talerze lub zupę plus jakąś grzankę.
Stary 2014-01-03, 09:18   #531
tyene
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie czasami jak się napakuje tam wieku pożywnych, dobrych składników, to wcale takie tanie nie są. Ale jednak tańsze, niż wiele innych opcji. Ja jednak nie zawsze potrafię najeść się zupą. To zależy od pory roku. A najczęściej i tak muszę zjeść dwa talerze lub zupę plus jakąś grzankę.
Jak dla mnie co najmniej 2 talerze zupy. Ale jak ugotuję wielki gar (a zwykle tak mi wychodzi), to spokojnie starczy na parę dni albo można zamrozić. Dzisiaj sobie zrobię właśnie pyszną, z warzywkami i mięskiem.

---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ----------

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Ja odnoszę wrażenie,że to wstyd się przyznać, że na obiad ,,pożera się"zupę, potem schaboszczaka,ziemniory i mizerię, a na koniec jeszcze ciacho.Poprawne,natomiast , jest nasycenie się liściem sałaty z pomidorkiem koktailowym i ewentualnie odrobinką kurczaczka gotowanego na parze lub pieczonego w piekarniczku-normalnie żywot św. Katarzyny (już wiem dlaczego była święta)
No mi w temacie ktoś zasugerował, że męża nie znajdę, bo jestem żarłoczna i wydaję "aż" 600 zł na jedzenie
Stary 2014-01-03, 09:19   #532
kalwinka
Zadomowienie

Ostatnio wydajemy na 2 osoby jakieś 700- 800 zł. Wydaje mi się ze to sporo. Dużo mniej wychodziło kiedy rozpisywałam menu na cały tydzień, muszę do tego wrócić.
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 09:23   #533
Luzia
Zakorzenienie

Cytat:
No mi w temacie ktoś zasugerował, że męża nie znajdę, bo jestem żarłoczna i wydaję "aż" 600 zł na jedzenie
musisz zacząć żyć o liściu sałaty

W temacie zup- mój mąż uważa, że zupa to nie obiad.. ale jak już zrobię, to się o dziwo najada i 2 dania nie chce. Także to chyba w głowie takie przekonanie siedzi, że człowiek się zupą nie naje. A wiadomo- zupa zupie nie równa.

Luzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 09:29   #534
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Jak dla mnie co najmniej 2 talerze zupy. Ale jak ugotuję wielki gar (a zwykle tak mi wychodzi), to spokojnie starczy na parę dni albo można zamrozić. Dzisiaj sobie zrobię właśnie pyszną, z warzywkami i mięskiem.

---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ----------

Muszę docenić mojego męża, bo pomimo mojego obżarstwa nadal mnie chciał

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 09:41   #535
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
Nowy rok, nowe postanowienie
Zainspirowałyście mnie do założenia arkusza i wpisywania tam wydatków.
mnie też.

szczególnie, że obawiam się, iż wyjdzie mi naprawdę spora kwota.
Stary 2014-01-03, 09:44   #536
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
mnie też.

szczególnie, że obawiam się, iż wyjdzie mi naprawdę spora kwota.
ja robiłam przez sierpień, wrzesień i padziernik i byłam w szoku ile i na co idzie... ale warto sobie takie rzeczy uświadomić

teraz w pewnych kwestiach bardziej sie pilnuje
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 13:26   #537
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Aż?

Wydaję od 700 do 800 zł. Wędliny nie kupuję, piekę ją sama. Często robię zupy (zjadam 2-3 talerze). Kupuję też świeże mleko, robię sama jogurty, majonez, sosy. W sezonie letnim codziennie kupuję 1kg truskawek i czereśni, a także kupuję hurtowo tańsze owoce i robię z nich przetwory. 2 razy w miesiącu kupuję wino, 2 razy kupuję też piwo. Przez miesiąc przejadam ok. 6 czekolad. Jadam też bardzo dużo bakalii, suszonych owoców, a także owoców egzotycznych. Raz, dwa razy w miesiącu zamówię sobie kolację, np. pizzę lub 2 koktajle.

Byłoby mi ciężko przeżyć wydając mniej. Lubię jeść dużo, różnorodnie, podjadać, a także wypić alkohol. Co jakiś czas staram się trzymać ustalonego jadłospisu, ale nigdy mi to nie wyszło dłużej niż 2 dni Nie lubię się ograniczać w jedzeniu.
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 13:37   #538
OYE
Zakorzenienie

przerazajaca kwote, z tym ze kupuje wsyzstko co moge eko plus bardzo duzo jemy w resteuracjach

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 13:49   #539
LoveMessages
Zakorzenienie

Spokojnie 1000 $ na 2 os na zakupy sporzywcze I z 1000 lub wiecej na restauracje. Sporo ale my kilka razy w tyg jemy na miescie. Musze dodac ze tak duzo bo jedzenie jest drozsze niz w Polsce a w restauracji obiad na jedna os srednio 30$ plus doliczony napiwek dla kelnera 17%

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
LoveMessages jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 16:23   #540
martus9191
Zakorzenienie

Mieszkam od 2 lat z TŻ i wydajemy około 150 zł/tydzień co daje średnio jakieś 600 zł na miesiąc.
Wszystkie posiłki rozpisuje sobie z wyprzedzeniem, na zakupy biorę listę Praktycznie wszystko gotuje sama, unikam gotowców i jedzenia na mieście (typu drożdżówka, sałatka, kawa czy woda z automatu ).Jemy raczej zdrowo WIększość zakupów w Biedronce bo mamy pod blokem, czasami wyskoczymy do Kaufa czy do Auchan
Na śniadanie często jest jajecznica, kanapki, owsianka czy jaglanka. Jajka zwykłe z Biedronki, na plac mam za daleko i często brakuje mi czasu żeby podskoczyć po zapas Kanapki z chleba pełnoziarnistego, bułki jemy bardzo rzadko Do kanapek sporo warzyw a których raczej nie oszczędzamy, plus wędlina (w Biedronce 35 zł/kg czasami inne sklepy - 25-30 zł/kg) czaami ser żółty,też średnia półka cenowa. Zdarza się twaróg (tyle,że robię go sama - unikam gotowców typu almette ), makrela wędzona czy rybka z puszki . Owsianka i jaglanka zawsze z dodatkiem owoców i bakalii ( orzechy czy suszone owoce często staram się kupować w promocji - wtedy od razu większa ilość na zapas).
Drugie śniadanie też robię sama w domu ( sałatki, kanapki, kawałek pieczonej rybki/mięsa plus kasza i warzywa), kawa do kubka termicznego. Do tego jakiś owoc.
Obiady to albo kawałek kurczaka (piersi/udka/skrzydełka) lub rybka (przynajmniej 2 razy w tygodniu ) do tego przeważnie kasza(nie jemy ziemniaków praktycznie w ogóle, od czasu do czasu ryż) plus warzywa ( w sezonie świeże w zimie częściej mrożone lub ze słoika) . Czasami zrobię naleśniki / gulasz /zapiekanki Bardzo często też makaron z sosem pomidorowym i dodatkami
Kolacje to już co kto ma ochotę, przeważnie naleśniki / gofry / inne placki, płatki na mleku czy po prostu kanapki
Pijemy tylko wodę, herbatę i kawę Słodycze staram się ograniczać ( w zamian za to np. gofry z dżemem czy owoce ), alkoholu praktycznie nie piję, jak TŻ idzie do kolegów płaci z własnej kieszeni Raz na jakiś czas trzeba kupić cukier / oleje ( sporo idzie mi na lniany i oliwę) czy przyprawy ale nie są to regularne wydatki
Te 600 zł wystarcza całkowicie, często jeszcze z tej kasy płacimy za coś ekstra do domu, jakiś wypad na miasto czy środki czystości bo nam zostaje Aczkolwiek pewnie jakbyśmy przeznaczyli więcej to by poszło przy czym mamy ten komfort, że nie lubimy wielu drogich produktów (np. owoce morza, oliwki itp. )

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

cel: 46 kg
martus9191 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości