|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
Cytat:
|
|
|
|
|
#512 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
Ja nie jem na mieście i nie dlatego , żeby zaoszczędzić...a dlatego ,że lubie wiedzieć co jem. Zdrowe odżywianie to moj priorytet...a że przy tym zostaje więcej w portfelu to dodatkowy plus wiadomo czasami coś na mieście wpadnie, ale to są sporadyczne przypadki.
Edytowane przez moniczorek Czas edycji: 2014-01-02 o 13:02 |
|
|
|
|
#513 |
|
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 201611220859 Czas edycji: 2014-01-08 o 21:46 |
|
|
|
#514 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? To dopiero byłby obiad...
|
|
|
|
|
#516 |
|
Zakorzenienie
|
Usłyszałam, że dziaduje na jedzeniu, że nie da się najeść zupą itd. itd.
Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2014-01-02 o 16:02 |
|
|
|
#517 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#519 |
|
Zakorzenienie
|
No wiesz, ja np. się zupą nie najadam, więc zup nie jadam wcale
![]() Jeśli już, to zupa-krem i do tego gotowany filet z kurczaka/indyka. |
|
|
|
#520 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wydaję mało na jedzenie, typowo 'studencko', ale nie uważam mojego menu za głodowe
![]() Raz w tygodniu robię większe zakupy, z zapasem ryżu, makaronu, mięsa, wędlin, jogurtów itd., potem w tygodniu dokupuję to, czego mi do obiadu brakuje- jakiś sos, przyprawy itd. Na uczelnię zawsze muszę mieć jakiś owoc, jogurt czy sałatkę, bo inaczej głupieję z głodu. Za słodyczami nie przepadam, ale za to wydaję sporo za dużo na alkohol Mam jedno ciekawe spostrzeżenie dotyczące mojego budżetu: odkąd nie palę, nic nie zaoszczędziłam. Dlaczego? Głupia ja sądzę, że skoro wydaję o te 200 złotych mniej, to jestem nagle bogata i na wszystko mogę sobie pozwolić ![]() ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Jeszcze jedno. Nie rozumiem ludzi, którzy mówią, że 'zupą to się nie da najeść' ![]() Zależy, kto jaką zupę robi. Klarowny rosołek z pływającą jedną pietruszką na krzyż raczej się nie nada, ale jak już właduje się na talerz sporo mięska i makaronu, to co za różnica, czy zjedliśmy 3 pałki ugotowane w zupie, czy usmażone na patelni?
|
|
|
|
#521 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#522 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc nie podliczałam, ale niestety piję często. Spotykam się z kimś z 2-3 razy w tygodniu, i wtedy zazwyczaj jest to z cztery, pięć piw, a w lokalu to oznacza wydanie około 20-25 zł- w domu oczywiście dużo mniej.
Do tego lubię sobie popiwkować sama, do filmu, albo podrinkować wieczorem. Efekty finansowe sobie wyobraź... No nie ma się czym chwalić
|
|
|
|
#523 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uważam, że zupą można się najeść jak najbardziej, uwielbiam gęste zupy, z mięskiem, mnóstwem warzyw, soczewicą i och ach, ale czy ja wiem, czy one są aż tak tanie w porównaniu do normalnego posiłku?
|
#524 |
|
Raczkowanie
|
my we dwojke wydajemy ok 400 € miesiecznie. w sery i wino zaopatrujemy sie we Francji bo mamy bliziutko wiec i jakosc dobra i cena
wiosna i latem staram sie kupowac warzywa i owoce na targu, troche drozsze ,ale za to smaczniejsze i zdrowsze. jesli o chodzi o mieso to nie jestesmy wielkimi smakoszami i szczerze mowiac niezbyt sie oboje na tym znamy wiec jak mamy ochote na wedline to kupujemy po prostu cos ze sredniej polki cenowej. w stosunku do zarobkow uwazam, ze nie wydajemy wcale duzo jak na dwojke a naprawde jemy zawsze to na co mamy ochote ( w kwote wliczone jest tez obowiazkowe comiesieczne wyjscie do sushi baru )
|
|
|
|
#525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie na wino leci sporo, bo tylko wino piję z alko. A zupą najeść się można - moje zupy są podobno mistrzostwem i każdy je chwali (a mama mówi że mam po niej talent do ich robienia ), tylko taka jedna sprawa - typowy mięsożerca będzie zawiedziony. Uwielbiam zupy które są tak wypełnione wszelakimi warzywami, że ah. Najbardziej lubię robić zupy bez żadnego przepisu - nigdy nie bawię się w jakieś odmierzanie itd. Zagęszczam kaszą, z reguły gryczaną albo jęczmienną i serio - da się tym porządnie najeść.
|
|
|
|
|
#526 |
|
Zakorzenienie
|
Nowy rok, nowe postanowienie
![]() Zainspirowałyście mnie do założenia arkusza i wpisywania tam wydatków.
|
#527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#528 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Na mieście nie jem fast foodów (jak już to sałatki) tylko spotykam się ze znajomymi w restauracjach. Oczywiście nie jest to bardzo zdrowe jedzenie, ale nie tanie jak np. mac czy kfc. Edytowane przez cherry-lady Czas edycji: 2014-01-02 o 22:45 |
||
|
|
|
#529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Można jeść na mieście w miarę zdrowo, ale to zawsze sporo wychodzi. My np. idziemy od czasu do czasu do baru wege, bo mają super naleśniki ze szpinakiem, ale za 2 naleśniki + 2x prosta sałatka, płacimy ponad 30zł - wiadomo, że w domu wydalibyśmy mniej
|
|
|
|
|
#530 |
|
Konto usunięte
|
W sumie czasami jak się napakuje tam wieku pożywnych, dobrych składników, to wcale takie tanie nie są. Ale jednak tańsze, niż wiele innych opcji. Ja jednak nie zawsze potrafię najeść się zupą. To zależy od pory roku. A najczęściej i tak muszę zjeść dwa talerze lub zupę plus jakąś grzankę.
|
|
|
|
#531 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ---------- Cytat:
|
|
#532 |
|
Zadomowienie
|
Ostatnio wydajemy na 2 osoby jakieś 700- 800 zł. Wydaje mi się ze to sporo. Dużo mniej wychodziło kiedy rozpisywałam menu na cały tydzień, muszę do tego wrócić.
|
|
|
|
#533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
musisz zacząć żyć o liściu sałaty ![]() W temacie zup- mój mąż uważa, że zupa to nie obiad.. ale jak już zrobię, to się o dziwo najada i 2 dania nie chce. Także to chyba w głowie takie przekonanie siedzi, że człowiek się zupą nie naje. A wiadomo- zupa zupie nie równa. |
|
|
|
|
#534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#535 | |
|
Buc
|
Cytat:
![]() szczególnie, że obawiam się, iż wyjdzie mi naprawdę spora kwota.
|
|
#536 |
|
Podróżniczka
|
|
|
|
|
#537 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wydaję od 700 do 800 zł. Wędliny nie kupuję, piekę ją sama. Często robię zupy (zjadam 2-3 talerze). Kupuję też świeże mleko, robię sama jogurty, majonez, sosy. W sezonie letnim codziennie kupuję 1kg truskawek i czereśni, a także kupuję hurtowo tańsze owoce i robię z nich przetwory. 2 razy w miesiącu kupuję wino, 2 razy kupuję też piwo. Przez miesiąc przejadam ok. 6 czekolad. Jadam też bardzo dużo bakalii, suszonych owoców, a także owoców egzotycznych. Raz, dwa razy w miesiącu zamówię sobie kolację, np. pizzę lub 2 koktajle. Byłoby mi ciężko przeżyć wydając mniej. Lubię jeść dużo, różnorodnie, podjadać, a także wypić alkohol. Co jakiś czas staram się trzymać ustalonego jadłospisu, ale nigdy mi to nie wyszło dłużej niż 2 dni Nie lubię się ograniczać w jedzeniu.
|
|
|
|
|
#538 |
|
Zakorzenienie
|
przerazajaca kwote, z tym ze kupuje wsyzstko co moge eko plus bardzo duzo jemy w resteuracjach
|
|
|
|
#539 |
|
Zakorzenienie
|
Spokojnie 1000 $ na 2 os na zakupy sporzywcze I z 1000 lub wiecej na restauracje. Sporo ale my kilka razy w tyg jemy na miescie. Musze dodac ze tak duzo bo jedzenie jest drozsze niz w Polsce a w restauracji obiad na jedna os srednio 30$ plus doliczony napiwek dla kelnera 17%
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#540 |
|
Zakorzenienie
|
Mieszkam od 2 lat z TŻ i wydajemy około 150 zł/tydzień co daje średnio jakieś 600 zł na miesiąc.
Wszystkie posiłki rozpisuje sobie z wyprzedzeniem, na zakupy biorę listę WIększość zakupów w Biedronce bo mamy pod blokem, czasami wyskoczymy do Kaufa czy do Auchan ![]() Na śniadanie często jest jajecznica, kanapki, owsianka czy jaglanka. Jajka zwykłe z Biedronki, na plac mam za daleko i często brakuje mi czasu żeby podskoczyć po zapas Kanapki z chleba pełnoziarnistego, bułki jemy bardzo rzadko czasami inne sklepy - 25-30 zł/kg) czaami ser żółty,też średnia półka cenowa. Zdarza się twaróg (tyle,że robię go sama - unikam gotowców typu almette Drugie śniadanie też robię sama w domu ( sałatki, kanapki, kawałek pieczonej rybki/mięsa plus kasza i warzywa), kawa do kubka termicznego. Do tego jakiś owoc. Obiady to albo kawałek kurczaka (piersi/udka/skrzydełka) lub rybka (przynajmniej 2 razy w tygodniu ) do tego przeważnie kasza(nie jemy ziemniaków praktycznie w ogóle, od czasu do czasu ryż) plus warzywa ( w sezonie świeże w zimie częściej mrożone lub ze słoika) . Czasami zrobię naleśniki / gulasz /zapiekanki Kolacje to już co kto ma ochotę, przeważnie naleśniki / gofry / inne placki, płatki na mleku czy po prostu kanapki ![]() Pijemy tylko wodę, herbatę i kawę ), alkoholu praktycznie nie piję, jak TŻ idzie do kolegów płaci z własnej kieszeni Te 600 zł wystarcza całkowicie, często jeszcze z tej kasy płacimy za coś ekstra do domu, jakiś wypad na miasto czy środki czystości bo nam zostaje Aczkolwiek pewnie jakbyśmy przeznaczyli więcej to by poszło przy czym mamy ten komfort, że nie lubimy wielu drogich produktów (np. owoce morza, oliwki itp.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:04.

wiadomo czasami coś na mieście wpadnie, ale to są sporadyczne przypadki.
? To dopiero byłby obiad...

Haters Gonna Hate 
czasami inne sklepy - 25-30 zł/kg) czaami ser żółty,też średnia półka cenowa. Zdarza się twaróg (tyle,że robię go sama - unikam gotowców typu almette