Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę:
Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. 1 2,78%
Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. 0 0%
Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. 1 2,78%
Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! 3 8,33%
Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! 0 0%
Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! 0 0%
Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! 1 2,78%
Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! 3 8,33%
Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco 0 0%
Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka 0 0%
Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. 1 2,78%
W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! 9 25,00%
Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! 11 30,56%
Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! 1 2,78%
Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! 2 5,56%
ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! 1 2,78%
Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! 1 2,78%
Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz 1 2,78%
mamusie listopad-grudzień. 0 0%
Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-03, 15:30   #841
paulinaizabela
Zakorzenienie

Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I

Wyprawiłam Majkę z babcią na spacer to mam chwilkę na kawę i wizaż

Nasza mała glodomorka z okazji 3-miesięcznicy zaczęła wcinać więcej zrobiłam jej jak zwykle 120ml a kna zjadła, bekła i dalej marudzi...dorobilam jej 60ml z czego 20 zjadła. Chyba trzeba 150ml robić Ciekawa jestem ile przybrała, ale nie chce mi się z nią iść ważyć bo ostatnio nie lubi się na dwór ubierać a ten ośrodek jest blisko i jakbym miała ją ubrać a za pięć minut rozebrać i od nowa to na pewno by mi się rozdarła

Kupiłam ten śpiworek Trele dzięki za polecenie firmy, głównie mają je w Stanach, ale ktoś z Uk się znalazł co sprzedaje i pewnie za tydzień do mnie dotrze....w nim nadzieja na dobry sen Majki

Cytat:
Napisane przez lineczka1989 Pokaż wiadomość
tylko pozazdrościć leżenia o tej porze

chyba jesteś zadowolona że teściowa sobie jedzie
Jak nie mam nic do załatwienia to sobie leżę i czasem dosypiam kiedy mała śpi

Normalnie skaczę z radosci drażni mnie ta kobieta i już kilka dni po jej przyjeździe żałowałam, że ją ściągnęliśmy Ale na szczęście jakoś szybko zleciało i następną sobotę leci

Potem 23 stycznia moja siorka przylatuje na 2 tygodnie, bo ma ferie i specjalnie na chrzciny. Ale ona to luz

Cytat:
Napisane przez domii29 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Ja jak zwykle wpadam w biegu :/ Kurcze marzy mi się żeby w końcu usiąść spokojnie i z Wami troszkę popisać... Ostatnimi czasy ciągle biegam i coś załatwiam, rzadko bywam w domu - częściej u rodziców, a jak już w domu siedzę to brak czasu na cokolwiek bo tutaj dziecko strasznie mi marudzi - czyżby wyczuwało złe moce krążące po domu zamieszkałym przez moją teściową ?
Ogólnie rzecz biorąc mam taki okres że trwa od przedwczoraj a ja już mam go dość, nie wyrabiam z bieganiem do ubikacji i "podmienianiem się" Najchętniej bym w ogóle z pod prysznica nie wychodziła w takie dni, jednak dziecko mnie do tego zmusza

Tak na marginesie mam najcudowniejszego tatę na świecie . Póki mieszkałam w domu tatuśko korzystał z mojego laptopa, od kąd mnie nie ma marzył mu się jego osobisty komputer. Ostatnio mi oznajmił że zrobimy to w ten sposób że ja oddam mu swojego laptopa a on mi kupi nowego bo jemu nowy nie potrzebny. Dziś zadzwonił że był w jakimś sklepie kazał mi sprawdzić kilka laptopów które mu polecali i na wtorek będę mieć nowego lapka
Współczuję mój pierwszy też był taki...drugi już trochę lżejszy, więc jest nadzieja

Super tatuśko

Cytat:
Napisane przez ryba91 Pokaż wiadomość
Cy wy codziennie wychdzicie z maluszkami? bo ja zauwayłam ze odkąd Kacper zachorował i praktycznie 2 tygodnie nie wychodziłam z nim na typowy spacer to po chorobie róznież przestałam. Tylko jak gdzieś ide czy cos.. jakas poczta i do domu. A wczesniej to z nim chodziłam codziennie po 2 razy. rano i zaliczałam piekarnie, poczte i przy okazji godzinny spacer i poobiedni spacer trwał ok 2 do 4 godzin. A teraz nie. wczoraj poszliśmy tylko do apteki i po mleko- czyli ok 30 minut nam to zajęlo, przed wczoraj nigdzie nie byłam z małym a dzisiaj wystawiłam go na balkon ... A tak lubiłam te spacery to przez ten chyba dołek mój Muszę się zmotywować i wyjść dzisiaj, to wróce do tego "rytuału", bo inaczej to zasiedze sie w domu.
Ja staram się codziennie, ale to zależy od pogody...ood koniec roku były takie wiatry i deszcze, że mała ponad tydzień kisiła się w domu

Cytat:
eh... no trzeba.
nie no musze sie ogarnać i choć raz na dzień na 1-2h wyjść...:/

Wiecie co, te chrzciny mnie dobijaj. Najpierw nie chcieli nam dać ze względu na cywilny śub, potem chcieli odnowienia wiary. W międzyczasie mieliśmy problem z chrzestnym, bo w rodzinie Tżta odmówili, znaleźliśmy innego- wczoraj nam powiedział ze jednak nie moze bo ma prace wyjazdową i 19tego wyjeżdża rano... Mamy nowego chrzestnego- OSTATNIEGO z wszystkich mo,zliwych. Poszedł doksiędza po zaświadczenie... Następny problem było zrobić to 19tego. a wiecie jaki teraz jest problem? Na parafii wymagają takiego "spotkania przedchrzcielnego" my i chrześni. Na nim dowiadujemy sie co i jak i o co w tym chrzcie chodzi i dlaczego go robimy itd.. no i chrzesni sa pouczeniu co do swojej roli... i wszystko byłoby ok gdyby nie to że to spotkanie odbędzie sie w środku tygodnia o 17tej.. bo o ile chrzestny mieszka 35km i moze podjechać tak moja siostra mieszka prawie 400km i nie moze. ma wzięty urlop na dwa dni przed chrzcinami i dwa dni po. Wiecej nie dstanie, była wczoraj pytać.. Zadzwoniłąm wiec do Kancelarii zapytać czy nie mozna zrobić tego np. w sobote przed chrztem.. ileż to roboty- nie przesadzajmy...:/ ale nie można.. no wiec pytam jak mam to zrobić? a oni mi ze ona moze w swojej parafii takie cos odbyć. Pojechala dzisiaj i proboszcz powiedział ze u nich w diecezji takiego czegos nie ma, on nawet nie wie jak to ma wyglądać, co ma powiedzieć, i on jej tego nie zrobi i również nie wypisze żadnego zaswiadczenia ze takie spotkanie sie odbyło :/ [ a za ząswiadczenie na chrzestną musiała zapłacić...;/] wiec dzwonie do babki z kancelarii i mówie o tym a ona mi powiedziała ze moge isc do księdza prosić ale dopiero po 6stycznia...... ja pierdziele...
Jejciu Ryba, bez kitu u Ciebie ciągle pod górkę Wymyślają tylko
U nas jest spotkanie organizacyjne 13 stycznia o 19.30 ale tylko jeden rodzic musi być, chrzestni nie

Edytowane przez paulinaizabela
Czas edycji: 2014-01-03 o 15:32
paulinaizabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 15:30   #842
dizi
Zadomowienie

Beatka, Lineczka jubilat pięknie dziękuje.

Wszystkiego Najlepszego dla Liwii, Majeczki i Iguni

Miki znam dziewczynę, która miała usuwany woreczek laparoskopowo, jej córeczka miała wtedy ok. 3 miesięcy. W szpitalu odciągała pokarm, żeby utrzymać laktację, a po powrocie dalej bez problemu karmiła piersią. Dobrze, jakby udało Ci się zamrozić trochę mleczka przed operacją, jej się nie udało bo miała atak i została zabrana na stół w trybie pilnym, więc mąż karmił mała mm.

A u mnie dziś jakiś obłęd, Kamilek wstał rano z fochem, dobrze, że mu trochę przeszło jak zobaczył nowy traktorek (jest ich wielkim fanem ), Adaśko obudził się o 8.00 i dopiero teraz odpłynął, a tak to cały czas marudził. Zaliczyłam jeszcze wizytę ciotki i szwagra i padam już, tż dziś też pracuje, więc jeszcze do 20.00 jestem sama dobrze chociaż, że obiad wczoraj sobie już przygotowałam, to teraz wcinam.
dizi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 15:32   #843
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
ale u nas też tak jest dlatego zawsze przed spacerem daję jej jeść i na dworzu mi śpi ładnie, nie to co w domu
niedokładnie napisałam, bo z Natalią na ręce. Nie spała od około 12:30, karmienie, usypiała, brałam do odbicia znowu oczy jak 5 zł, więc usypianie i jej walka z grawitacją, oczka leciały ale ona uparcie otwierała i każda próba odłożenia nawet do ubierania to syrena. Jak się już udało zasnąć to za chwilkę pobudka bo coś w pampersie, a po przebraniu znowu jeść. Dopiero teraz udało się ją uśpić, a o tej porze to się już robi ciemno...

Ale pomimo tego to Natalia mnie dziś obdarzała ślicznymi świadomymi uśmiechami zwłaszcza wtedy jak próbowałam ją uśpić.
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 15:38   #844
paulinaizabela
Zakorzenienie

Moja Majka też ładnie śpi na dworku
A wczoraj dostała nowe smoki z aventu i chyba jej pasują, choć ona pociumka chwilę i wypluwa. Jednak w nagłym ataku płaczu, czy przed jedzeniem jak przygotowujemy butlę sie przydają

Też sobie zrobię tą fotoksiążkę A co!
Stary 2014-01-03, 15:54   #845
ryba91
Zakorzenienie

Własnie miałam was pytać ile wasze głodomorki wciągają mleka. bo ja ciągle daje 120ml, a wczoraj na noc dałam 150 bo normalnie po 120 płakał, ssał rączkę wiec dorobiłm 30 wtrynił i spał. No i wczoraj zjadł 4x120ml i na noc dałam 150ml, a dzisiaj od 6 zjadł 3x120 tylko no i sie zastanawiam czy on taki głodny był wczoraj bo :
* przespał jedno karmienie, bo akurat wyszliśmy na chwile do apteki a na dworze fajnie spał i potem w domu też spał
*potrzebuje wiecej jeść bo ma uż 3 miesiace prawie

dzisiaj zjadł tylko 3RAZY bo własnie przesypia kolejne karmienie [ już go ściągłam z balkonu bo chce wyjść z domu, ale on nadal śpi;D] .. ale zaraz go obudze pewnie

Zobacze dzisiaj czy bedzie głodny po tym "spacerze" teraz i po tym późniejszym.. mi sie wydaje ze on już też troche wiecej potrzebuje, bo jakoś tak 3tyg temu to nawet 120 nie zjadał czasami, a od kilku dni nie dość ze całe 120 to jescze wczoraj mu brakłó :p
Stary 2014-01-03, 16:02   #846
paulinaizabela
Zakorzenienie

Majce robimy 120ml a często zje 110, 100...czasem tylko full wciągnie. W nocy nieraz mąż robił 150ml to po dluższym spaniu, ponad 6h zdarzyło jej się wszamać 130.

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Już wróciły ze spacerku...rozpakowałam małą trochę z kombinezonku i śpi dalej w wózku
Zdążyłam kuchnię zagarnąć, pranie wstawić i zmywarę, kawkę drugą piję i tyyyyle już tu jestem Godzinka to czasem dużo
Stary 2014-01-03, 16:19   #847
maomami
Wtajemniczenie

Cytat:
Własnie miałam was pytać ile wasze głodomorki wciągają mleka. bo ja ciągle daje 120ml, a wczoraj na noc dałam 150 bo normalnie po 120 płakał, ssał rączkę wiec dorobiłm 30 wtrynił i spał. No i wczoraj zjadł 4x120ml i na noc dałam 150ml, a dzisiaj od 6 zjadł 3x120 tylko no i sie zastanawiam czy on taki głodny był wczoraj bo :
* przespał jedno karmienie, bo akurat wyszliśmy na chwile do apteki a na dworze fajnie spał i potem w domu też spał

dzisiaj zjadł tylko 3RAZY bo własnie przesypia kolejne karmienie [ już go ściągłam z balkonu bo chce wyjść z domu, ale on nadal śpi;D] .. ale zaraz go obudze pewnie

Zobacze dzisiaj czy bedzie głodny po tym "spacerze" teraz i po tym późniejszym.. mi sie wydaje ze on już też troche wiecej potrzebuje, bo jakoś tak 3tyg temu to nawet 120 nie zjadał czasami, a od kilku dni nie dość ze całe 120 to jescze wczoraj mu brakłó :p
u nas Zuza je na noc ok.20:30 150 ml, póżniej1-2 120 ml, o 5-6 120 ml, o 9-9:30 120 ml, o 12:30 120 ml, o 16-16:30 120 ml. Godziny wiadomo ruchome ale w takich okolicach to u nas bywa. I zawsze Zuza wcina 120 ml, a na noc różnie raz wciągnie 150 ml całe, raz 120 ml, raz 130 ml

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 16:22   #848
Olenka_24
Zadomowienie

Dziewczyny jak usypiacie dzieci do nocnego snu? No i ile czasu wam przesypiaja ?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Olenka_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 16:34   #849
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anoula Pokaż wiadomość
niedokładnie napisałam, bo z Natalią na ręce. Nie spała od około 12:30, karmienie, usypiała, brałam do odbicia znowu oczy jak 5 zł, więc usypianie i jej walka z grawitacją, oczka leciały ale ona uparcie otwierała i każda próba odłożenia nawet do ubierania to syrena. Jak się już udało zasnąć to za chwilkę pobudka bo coś w pampersie, a po przebraniu znowu jeść. Dopiero teraz udało się ją uśpić, a o tej porze to się już robi ciemno...

Ale pomimo tego to Natalia mnie dziś obdarzała ślicznymi świadomymi uśmiechami zwłaszcza wtedy jak próbowałam ją uśpić.
moja przy ubieraniu też czasem syrenę włącza i ubieram ją dalej wkładam do wózka daję smoczek i się uspokaja
Cytat:

150ml dajemy

przyszedł bujaczek [TŻ wróci to go złoży] i zamówienie ze smyka i myślałam że mój kot- Rudy- nie wróci bo poszedł w sylwestra i dopiero dzisiaj do domu zlądował, a ja tu już ryczałam że go nie ma
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13

Edytowane przez lineczka1989
Czas edycji: 2014-01-03 o 16:46
lineczka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 16:36   #850
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olenka_24 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak usypiacie dzieci do nocnego snu? No i ile czasu wam przesypiaja ?

my kapiemy, potem butla i chwile kołysze na rekach[roznie czasem 10 minut a czasem musze 40...;/] i odkladamtakiego lekko spiacego[no chyba ze padni] do lozeczka, jak potrzebuje to daje smoka [prawie zawsze] i wlaczam karuzelke. przesypia roznie ale maks 1 pobudke mamy. dzisiaj np. 9h spal bez jedzenia
Stary 2014-01-03, 16:49   #851
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:

u nas jest kąpanie potem cały obrządek po kąpaniu w tym czasie TŻ robi butlę potem ją karmi odbija i kładzie do wózka, gasimy światło dajemy smoczka i tyle
przesypia od 6 do 8 godzin [dla mnie to za mało snu ale cóż ]
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13
lineczka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 16:51   #852
ania_cz79
Raczkowanie

My próbujemy po kąpaniu i jedzeniu odkładać do łóżeczka, ale różnie to bywa, czasem kończy się tak jak wczoraj w naszym łóżku przy cycu i o godzinie 1 w nocy.

A ja mam jeden problem. Zauważyłam jakiś czas temu u naszego synka, że jak płacze to jego języczek dziwnie się układa, w takie serduszko. Trochę mnie to zastanawiało i rozmawiałam dzisiaj ze znajomą i mi mówi że słyszała, że może to być przyczyna za krótkiego wędzidełka pod językiem. Oczywiście od razu zaczęłam szukać czegoś na ten temat.

Wyczytałam że w przypadku takiego przyrośniętego wędzidełka, dziecko nie wysuwa języka za daleko, źle łapie pierś i właśnie język podczas płaczu układa się w takie serduszko, czyli środek zostaje a boki się unoszą do góry język na końcu wygląda jakby był nacięty.

Zmartwiło mnie to bo właśnie u Mikołaja zauważyłam wszystkie te problemy, przy czym u nas karmić karmimy ale cały czas łapie jakoś płytko tą pierś bo mnie sutki non stop bolą, a to już 6 tyg.

Jutro przychodzi położna to z nią porozmawiam, a w środę mamy wizytę u lekarza wiec się więcej dowiemy.

Wiem że najlepiej to naciąć jak najszybciej bo potem może dziecko mieć problem z wymawianiem prawidłowym rrr. Bardzo mnie to zmartwiło.
ania_cz79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 16:58   #853
maomami
Wtajemniczenie

Cytat:

U nas po kąpaniu jest butla i ze spaniem jest różnie czasem zasypia już przy butli, czasem trzeba ponosić chwile na rękach, czasem odkładamy do łóżeczka i zasypia sama po jakimś czasie a czasami wystarczy wsadzić jej smoczek i posiedzieć koło łóżeczka

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 17:04   #854
Trele_Morele
Zakorzenienie

Dziekuje, zaraz zajrze.

MAO - właśnie taki mamy plan, żeby zamowic je od razu do Polski. Poprzednie też było z polskiej strony I miało isc bezposrednio tam.
No nic. Wezme sie teraz za allegro..

Cytat:
daga jasne ze pamietamy. Witaj

paulina- ja odbijam, chwile czekam odkladam na boczek

Pamietacie jak pytałam którą kiece na chrzest? kupuje czarną wyszczuplającą. teraz musze isc do tesco bo tam wyprze są i widzialam zaje.bistą.
Ja chce zobaczyc

Cytat:
włączyłam Neli piosenki dla dzieci na YT w telewizorze wpatrywała się jak szalona położyłam ją do wózka i na Smerfnych hitach usnęła

ale mam ogromną ochotę na mandarynki które leżą w miseczce i mówią do mnie "zjedz nas"
Ja juz jAdłam I nic .
Ale wczoraj nalałam mleka do kawy I znowu sluz w kupie, I chyba brzuszek pobolewa.
Dzidzia myslisz , ze to juz nie za długo trwa?

KCIUKI DLA ANI

Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 17:14   #855
Olenka_24
Zadomowienie

Cytat:
my kapiemy, potem butla i chwile kołysze na rekach[roznie czasem 10 minut a czasem musze 40...;/] i odkladamtakiego lekko spiacego[no chyba ze padni] do lozeczka, jak potrzebuje to daje smoka [prawie zawsze] i wlaczam karuzelke. przesypia roznie ale maks 1 pobudke mamy. dzisiaj np. 9h spal bez jedzenia
Rybka a nie robi Wam "scen" w lozeczku? Mi Leon tak steka czesto po odlozeniu do lozeczka ze w kolko go musze brac na rece i odkladac, wczoraj od 22 do 2 w nocy. Na raczkach spokoj w lozeczku ryk juz sie zaczelam zastanawiac czy to nie jakis skok

Stary 2014-01-03, 17:16   #856
Trele_Morele
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maomami Pokaż wiadomość
Ja nie mogę już! Zuza tak pcha łapcie do buzi, a nie daj Boże żebym jej ją wyciągnęła to włącza taką syrene!!
Łoho . Witamy w gronie zabkujacych!
Nie martw sie! To moze potrwac ze 4 miesiace

Cytat:
Napisane przez maomami Pokaż wiadomość
ja póki co cały czas wystawiam małą na balkon ale teraz już ogólnie mniej śpi, kiedyś potrafiła spać 3-4 godziny a teraz raptem godzinke.
Gdybym mieszkała w mieście to wychodziła bym na spacerki normalnei a tak na wsi to nie ma nic więc ją wole wystawić a sama coś zrobię w domu
Fajnie sie masz. Ja mam ogròd I niby też bym mogla ja wystawic, ale co Ty ! Ona musi miec wertepy, wstrzasy, nonstop w ruchu , inaczej ryk , wiec ja bym musiala miec jeszcze kogos kto bedzie stal I bujał

Cytat:
ale u nas też tak jest dlatego zawsze przed spacerem daję jej jeść i na dworzu mi śpi ładnie, nie to co w domu
U mnie tak samo.
Dzien bez spaceru to cały jest zmierzła

Cytat:
Wieszco, szkoda gadać, gdyby nie zależało mi na chrzcie, Komunii itd mojego dziecka to wygarnęłabym wszystkim co o tym myślę. Ale jestem wierząca i chcę ochrzcić moje dziecko. Ja sie nie dziwie ze ludzie odchodzą od naszej religii, że przenoszą się do innej wiary, albo całkowicie się "wypisują" ..
aż z tego wszystkiego zadzwoniłam do mamy że chrzciny odwołane, że moze urlop wziąć kiedy indziej.. ale uspokoiła mnie i kazała pogadac z księdzem. przeczytałam na necie o chrzcie w tym prawie kanoniczynm czy jak to tam, i nie ma nic o żadnych naukach przed chrztem... jak sie ksiądz będzie buntował to mu wyjdę z tym i już. ale ile to człowiek sie musi naprosić, nachodzić, nagadać, nawkur.wiać........

---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ----------

Dobra, głowa umyta, prostownica sie grzeje, mejkap gotowy. Wyprostuje sie, ubiore, mały zje i idziemy na spacer. Jak Wam tu napisałam ze nie wychodzę i napisałyście ze wy codziennie albo prawie codziennie- zależnie czy leje czy nie to mi sie głupio zrobiło i ide na spacer..
No to jak bedzie kręcił nosem, zadzwoń do Nasturcji , ona mu "nawciepuje"

KCIUKI DLA ANI

Stary 2014-01-03, 17:16   #857
Olenka_24
Zadomowienie

Cytat:
u nas jest kąpanie potem cały obrządek po kąpaniu w tym czasie TŻ robi butlę potem ją karmi odbija i kładzie do wózka, gasimy światło dajemy smoczka i tyle
przesypia od 6 do 8 godzin [dla mnie to za mało snu ale cóż ]
Zazdroszcze , u nad tak lekko nie jest
A Leon i Nela to rowiesnicy

Wysłane z aplikacji mobil nej Wizaz Forum.

Stary 2014-01-03, 17:17   #858
paulinaizabela
Zakorzenienie

Zamówiłam kilka książeczek kontrastowych i wiersze Brzechwy i Tuwima dla Majci z empiku siorka odbierze jak będą i przywiezie

Cytat:

U nas to różnie jest...zależy od humoru Majki...czasem przysypia już przy butli a czasem walczymy z nią ze 2h. Ostatnio nawet ładnie nam zasypia w łóżeczku Po jedzonku zazwyczaj jest rozbudzona to trochę ją trzymam na kolanach, ona się rozgląda i jak jest taka spokojna to odkladam ją do łóżeczka. Ona wtedy sobie patrzy na lampkę, którą po jakimś czasie gaszę i dopiero jak jest ciemno to zasypia Ostatnie 3 noce tak właśnie robimy Jak jest marudna to trzeba ją ponosić i trwa to nieraz długoooooo....a śpi tak 5-6h, później butla i jeszcze ze 3-4h snu.

Cytat:

przyszedł bujaczek [TŻ wróci to go złoży] i zamówienie ze smyka i myślałam że mój kot- Rudy- nie wróci bo poszedł w sylwestra i dopiero dzisiaj do domu zlądował, a ja tu już ryczałam że go nie ma
Super, że już jest, ciekawe czy Nelusia polubi

Nieźle zabalował

Ania cz oby to nie było to z języczkiem

Majka dalej śpi w wózku Ale mam dziś luuuuuzzzzz
Stary 2014-01-03, 17:19   #859
Olenka_24
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ania_cz79 Pokaż wiadomość
My próbujemy po kąpaniu i jedzeniu odkładać do łóżeczka, ale różnie to bywa, czasem kończy się tak jak wczoraj w naszym łóżku przy cycu i o godzinie 1 w nocy.

A ja mam jeden problem. Zauważyłam jakiś czas temu u naszego synka, że jak płacze to jego języczek dziwnie się układa, w takie serduszko. Trochę mnie to zastanawiało i rozmawiałam dzisiaj ze znajomą i mi mówi że słyszała, że może to być przyczyna za krótkiego wędzidełka pod językiem. Oczywiście od razu zaczęłam szukać czegoś na ten temat.

Wyczytałam że w przypadku takiego przyrośniętego wędzidełka, dziecko nie wysuwa języka za daleko, źle łapie pierś i właśnie język podczas płaczu układa się w takie serduszko, czyli środek zostaje a boki się unoszą do góry język na końcu wygląda jakby był nacięty.

Zmartwiło mnie to bo właśnie u Mikołaja zauważyłam wszystkie te problemy, przy czym u nas karmić karmimy ale cały czas łapie jakoś płytko tą pierś bo mnie sutki non stop bolą, a to już 6 tyg.

Jutro przychodzi położna to z nią porozmawiam, a w środę mamy wizytę u lekarza wiec się więcej dowiemy.

Wiem że najlepiej to naciąć jak najszybciej bo potem może dziecko mieć problem z wymawianiem prawidłowym rrr. Bardzo mnie to zmartwiło.
A przybiera na wadze prawidlowo ? Kolezanki syn mial przycinane ale przez to ze przeszkadzalo to w efektywnym ssaniu i nie przybieral

Stary 2014-01-03, 17:32   #860
ania_cz79
Raczkowanie

Cytat:
A przybiera na wadze prawidlowo ? Kolezanki syn mial przycinane ale przez to ze przeszkadzalo to w efektywnym ssaniu i nie przybieral

Mały rośnie i przybiera nie wiem ile waży ale widzę dużą różnicę, jutro położna go zważy ale przed świętami miał już 4700 a a to był jego 4 tydz. Przy wyjściu ze szpitala miał 3550. Teraz skończył 6 i zobaczymy jak przybrał. Ale różnicę odczuwam w moim kręgosłupie. Mały ssie i je ale każde karmienie to męka dla moich sutków i myślałam że z czasem to się poprawi ale niestety, ból jak był jest.
Stary 2014-01-03, 17:50   #861
Olenka_24
Zadomowienie

Cytat:
Mały rośnie i przybiera nie wiem ile waży ale widzę dużą różnicę, jutro położna go zważy ale przed świętami miał już 4700 a a to był jego 4 tydz. Przy wyjściu ze szpitala miał 3550. Teraz skończył 6 i zobaczymy jak przybrał. Ale różnicę odczuwam w moim kręgosłupie. Mały ssie i je ale każde karmienie to męka dla moich sutków i myślałam że z czasem to się poprawi ale niestety, ból jak był jest.
Może po prostu malutki nie potrafi złapać dobrze sutka, u mnie był ten problem i tylko przez nakładki się karmimy. Też miałam poranione sutki. Ale jeżeli się bardzo tym martwisz to może wato żeby pediara zerknął
Stary 2014-01-03, 17:52   #862
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
moja przy ubieraniu też czasem syrenę włącza i ubieram ją dalej wkładam do wózka daję smoczek i się uspokaja
:
może jutro spróbujemy jak nie będę sama, bo dzis chyba zeschizowałam za bardzo.
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 17:58   #863
ania_cz79
Raczkowanie

Cytat:
Może po prostu malutki nie potrafi złapać dobrze sutka, u mnie był ten problem i tylko przez nakładki się karmimy. Też miałam poranione sutki. Ale jeżeli się bardzo tym martwisz to może wato żeby pediara zerknął
Właśnie przed chwilą mały się przebudził i zaczął płakać za cycem to znaczy dość głośno się wydzierać i postanowiliśmy z TŻ-tem zaglądnąć mu do buźki i niestety lekarzem nie jestem ale dość wyraźnie widać że to wędzidełko kończy się prawie na czubku języka . W środę skonsultujemy z lekarzem bo czekamy na wizytę, ale coś przeczuwam że mam rację niestety.
Stary 2014-01-03, 18:10   #864
Olenka_24
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie przed chwilą mały się przebudził i zaczął płakać za cycem to znaczy dość głośno się wydzierać i postanowiliśmy z TŻ-tem zaglądnąć mu do buźki i niestety lekarzem nie jestem ale dość wyraźnie widać że to wędzidełko kończy się prawie na czubku języka . W środę skonsultujemy z lekarzem bo czekamy na wizytę, ale coś przeczuwam że mam rację niestety.
no to faktycznie, lepiej szybko to zdiagnozować .
Stary 2014-01-03, 18:18   #865
domii29
Zakorzenienie

Cytat:
Ty to chyba jesteś córeczka tatusia co

codziennie znaczy dzisiaj nie wyszłam bo leje u mnie
Rybka, dołek trzeba kopnąć w cztery lirey i jazda z Kacperkiem na spacer!
zdecydowanie jestem córeczką tatusia ma mnie tylko jedną więc od zawsze mnie rozpieszczał. Mama zabraniała a on na wszystko pozwalał
Są tego wady bo jak dowiedział się że jestem w ciąży to świat się mu zawalił i był dla mnie oschły i od samego początku miał dziwne podejście do Damiana bo musiał się z nim mną dzielić Teraz oczywiście zakochany w Jaśku po uszy ale ile ja się przez niego napłakałam w ciąży to moje

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
Moja Majka też ładnie śpi na dworku
A wczoraj dostała nowe smoki z aventu i chyba jej pasują, choć ona pociumka chwilę i wypluwa. Jednak w nagłym ataku płaczu, czy przed jedzeniem jak przygotowujemy butlę sie przydają

Też sobie zrobię tą fotoksiążkę A co!
A jest jeszcze promocja na te fotoksiążki ? bo ostatnio wnikałam na tą stronkę i nie widziałam

Cytat:

Znowu mam wrażenie że coś z moim dzieckiem nie tak. Piszecie że Wasze dzieci jedzą po 120 - 150 a mój od początku po 90 i ani grama więcej. Kilka razy się mu tylko zdarzyło że zjadł np 60, za chwilę znów 60 i musiałam jeszcze troszkę dorobić ale to naprawdę bardzo rzadko...

Cytat:

Po kąpieli chwilę się przytulamy w ręczniku i obsychamy przy okazji , później jedzenie, zabawa żeby się Jaśko bardziej zmęczył i jak zmęczony to odkładam go do łóżeczka albo kładę u nas na łóżku, układam na boczku, daję pieluszkę do przytulenia i sam zasypia budzi się w nocy co 3-4 godziny tak mniej więcej
domii29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 18:26   #866
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domii29 Pokaż wiadomość
A jest jeszcze promocja na te fotoksiążki ? bo ostatnio wnikałam na tą stronkę i nie widziałam
Weszłam w ten link co Ryba wrzuciła i tam było, że do 5 stycznia a jak wpisałam email to mam 30 dni na zrobienie

Majka dalej śpi już 2, 5h po spacerze
Mleko już czeka, bo pewnie syrena będzie po takim czasie...5h od ostatniego karmienia jest
Stary 2014-01-03, 18:30   #867
Olenka_24
Zadomowienie

Kur.czę u nas od kilku nocy jest straszny problem z zasypianiem już nie wiem co mam robić My się karmimy i piersią i butlą. Na noc zawsze dostaje mm, wcześniej praktycznie odpadał po butelce - a teraz taki płacz że szok i co chwila do łóżeczka i z łóżeczka na ręce i tak w kółko. W łóżku naszym też nie chce leżeć. Wczoraj to myślałam że ducha wyzionę. Jak w końcu zasnał to po 1.5 h wstał znów
Stary 2014-01-03, 18:40   #868
Trele_Morele
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
Wyprawiłam Majkę z babcią na spacer to mam chwilkę na kawę i wizaż

Nasza mała glodomorka z okazji 3-miesięcznicy zaczęła wcinać więcej zrobiłam jej jak zwykle 120ml a kna zjadła, bekła i dalej marudzi...dorobilam jej 60ml z czego 20 zjadła. Chyba trzeba 150ml robić Ciekawa jestem ile przybrała, ale nie chce mi się z nią iść ważyć bo ostatnio nie lubi się na dwór ubierać a ten ośrodek jest blisko i jakbym miała ją ubrać a za pięć minut rozebrać i od nowa to na pewno by mi się rozdarła

Kupiłam ten śpiworek Trele dzięki za polecenie firmy, głównie mają je w Stanach, ale ktoś z Uk się znalazł co sprzedaje i pewnie za tydzień do mnie dotrze....w nim nadzieja na dobry sen Majki

Jak nie mam nic do załatwienia to sobie leżę i czasem dosypiam kiedy mała śpi

Normalnie skaczę z radosci drażni mnie ta kobieta i już kilka dni po jej przyjeździe żałowałam, że ją ściągnęliśmy Ale na szczęście jakoś szybko zleciało i następną sobotę leci

Potem 23 stycznia moja siorka przylatuje na 2 tygodnie, bo ma ferie i specjalnie na chrzciny. Ale ona to luz

Współczuję mój pierwszy też był taki...drugi już trochę lżejszy, więc jest nadzieja

Super tatuśko

Ja staram się codziennie, ale to zależy od pogody...ood koniec roku były takie wiatry i deszcze, że mała ponad tydzień kisiła się w domu

Jejciu Ryba, bez kitu u Ciebie ciągle pod górkę Wymyślają tylko
U nas jest spotkanie organizacyjne 13 stycznia o 19.30 ale tylko jeden rodzic musi być, chrzestni nie
Udało Ci się znaleść ? No to super
Cieszę się , że mogłam pomóc .
Znalazłaś dokładnie taki Sam?
Daj pòźniej znać , jAk się sprawuje.
Cytat:

My kapiemy, ubieramy I już na syrenie biegniemy do mojego łòżka się karmić.
Majka usypia przy cycu do pòł godziny I przekładamy się do łòźeczka. Spi około 8h czasem dłużej czasem kròcej..
Cytat:

150ml dajemy

Poszedł na kocice

KCIUKI DLA ANI

Stary 2014-01-03, 18:44   #869
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
Rybka a nie robi Wam "scen" w lozeczku? Mi Leon tak steka czesto po odlozeniu do lozeczka ze w kolko go musze brac na rece i odkladac, wczoraj od 22 do 2 w nocy. Na raczkach spokoj w lozeczku ryk juz sie zaczelam zastanawiac czy to nie jakis skok

nie, zrobił moze 2-3 razy jak był mniejszy, ale nie umiał wtedy zasnąć ani na rękach ani w łózeczku, nie mógł sie uspokoić tak jakby sie czegos przestraszył.. ale tak to nie. Owszem czasem jest tak że musze chwile posiedziec z nim, on mnie trzyma za palucha i sobie zasypia. Od początku uczyłam go że łózeczko to miejsce w którym spi sie w nocy. Przede wszystkim w nocy. W dzień go też wsadzałam, ale wybudzał sie szybciej niż np. na łóżku[zabezpieczony] czy wózku, wiec teraz jak ma popołudniową drzemkę to albo odkładam go na łózko moje albo do wózka i śpi tyle ile potrzebuje. U siebie w pokoju ma lampeczke taka maluteńka, karuzelkę i jak to jest właczone to wie ze czas zasnać. moze to dzieki mojej determinacji bo strasznie boje sie spać w 3 w naszym łózku bo mąż ma strasznie głęboki sen, kładłam go "na siłe" na początku w łóżeczku, i 2 razy stałam chyba z 2 godziny zeby zasnął, ale zasnął i potem codziennie chwile z nim zostawałam przyłózeczku. Teraz nie mam najmniejszego problemu.

Może spróbuj go dłużej wyciszać? Mój jak jest rozdrażniony to czasem i godzinę potrzebuje w spokoju leżeć koło mnie, albo na rękach- niekoniecznie bujać. Musze mu napiejrw mówić takim spokojnym tonem że już bedzie cisza i spokój [tak, bardzo to nam pomaga takie gadanie choć on tego nie kuma] a potem wystarczy ze jestem obok, on powoli powoli sie wyciszy.. ale czasem wydaje mi sie ze to już a jednak nie. Jak już widzę że oczka ma malutkie to wiem ze to lada chwila

no I w jezyku niemowląt piszą ze dziecko jak 2 raz ziewnie to niby chce mu sie spac wiec warto wtedy do niego juz nie mówić, tylko odłożyć[ale przede wszystkim nie mówić].. u mnie sprawdza sie co 10ty raz.

Wróciłam, bylismy godzinkę. było spoko.;d cieplutko starsznie jak na zimę
Wg. chciałam powiedziec ze promocja z pampersami DADA jest do 15tego stycznia tylko!

Czy macie jakieś tanie materace do polecenia?potrzebuje zwykły, tani materac taki do dmuchania do spania moze byc 1 osobowy, ale taki co sie nie rozwali jak usiądzie na nim 80kg facet?
Stary 2014-01-03, 18:51   #870
Trele_Morele
Zakorzenienie

A ja Wam musze powiedziec, ze moja aparatka zaczyna przechylac sie do przodu I to jej ulubiona zabawa ostatnio. Jak sie jej da chwycic za palce, to probuje sie podciagac.
I tak to dzis wsAdziłam ja do hustawki I poszlam do kuchni. Nie wiem co mnie podkusiło ale zapiełam ja , a nigdy tego nie robiłam głupia
Przyszłam po 3 minutach I o mało nie padłam a ta sobie wisi ImageUploadedByWizaz Forum1388771510.139644.jpg

KCIUKI DLA ANI

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości