![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zakaz dla fajerwerków
Ja nie wzięłam sobie płochliwego egzemplarza, wręcz mam kota który nie boi się niczego. Wszystkie inne zwiewają przed odkurzaczem, pękającymi balonami a mój nic. Jednak jak kiedyś wyszedł w sylwestra z domu (jeszcze w dzień!) to po powrocie posikał się ze strachu, najwyraźniej jacyś idioci postanowili właśnie rzucić koło niego petardą. Od tej pory trzymam go na siłę w domu i w sylwestra i nowy rok i i tak się boi. Reszta kotów spędza sylwestra pod kanapą lub chodząc po mieszkaniu z brzuchami na ziemi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
Pewnie tak jak pisałam już 2 krotnie: w miejscu odludnym lub na obrzeżasz, tam gdzie nie ma ludzkich skupisk i nie da się nikomu zrobić krzywdy. W każdym mieście są miejsca, gdzie nie ma aż takiego ruchu, jakieś nieużywane place, i tym podobne. Muszę się powtarzać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Szef ds. Wymianek
|
Dot.: Zakaz dla fajerwerków i petard
Przepraszam, musiało mi umknąć. (Nie musisz akcentować za każdym razem, zwracając się do mnie, za jaki beton mnie uważasz, wszyscy już wiedzą.). Ale tak czy siak trzeba dotrzeć w te odludne miejsca (tramwajem/samochodem), więc dla mnie nadal średni argument to jest.
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do dojazdu - dla mnie jeśli jest metoda, żeby bawić się bezpiecznie, to należy ją wprowadzić a nie zakazywać. No ale to moje zdanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Konto usunięte
|
Ema, bardzo dobre podejście ale zejdz na ziemię bo to totalna utopia. Kto Ci pojedzie za miasto czy jakiekolwiek odludne miejsce rzucac petardami? Przecież już takiej frajdy nie ma. Na razie jest tak, że większość ludzi boi się i nie cierpi petard, bojace się zwierzęta, pourywane dłonie i inne części ciała na wielką skalę kontra Twoj idealistyczny i wolny świat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
realnie wyglada to tak, ze ani sie obejrzysz a debili juz nie ma zanim nawet zdazysz sie dodzwonic.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Bang Bang Bang
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A tak na poważnie to mało brakowało, a faktycznie musiałabym chyba uczyć psa korzystać z kuwety - przez kilkudniowe wysłuchiwanie wystrzałów petard był tak zestresowany, że ledwo z klatki schodowej mogłam go wyciągnąć ![]() Edytowane przez martyna_tina Czas edycji: 2014-01-04 o 16:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Konto usunięte
|
Ok. Masz w Sylwestra na jednej ulicy 20 gowniarzy rzucajacych petardami, na placu obok dresow, na ulicy obok następnych. Widziałaś kiedyś tylu ludzi na raz z nożami?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- Strach przed hukami ludzi, tym bardziej zwierząt, podpada pod paranoję? Przecież to naturalny odruch, gdzie Ty tu widzisz paranoję?! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Rozeznanie
|
Podczytuje jakiś czas i postanowiłam się włączyć. Też jestem za zakazem używania petard. Używanie fajerwerków powinno być wg mnie ograniczone do imprez zorganizowanych i centrów miast, ile razy to widziałam jak niezbyt trzeźwi ludzie puszczają fajerwerki, które później lądują na samochodach, w krzakach, a wtedy już nie trudno żeby coś się zapaliło. Pomijam już temat zwierząt, naprawdę to nie byłby problem, gdyby to trwało te DWA DNI, nie TYDZIEŃ, który mój pies musi spędzić na tabletkach uspokajających.
Jeden z gorszych pomysłów. Mam wrażenie, że niektórzy zapomnieli o jednej kwestii. Nie mieszkam w centrum miasta, dookoła mam sporo odludnych miejsce w tym lasy i łąki, a tam jak się można domyślić żyje wiele dziki zwierząt, które później padają ze strachu lub wpadają pod samochody. Jeśli o mnie chodzi strzelanie czymkolwiek wywołującym taki hałas powinno być zabronione w okolicach, gdzie blisko żyją dzikie zwierzęta, bo one w przeciwieństwie domowych raczej nie przyzwyczają się do wystrzałów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Szkoda dyskusji, widocznie dla niektorych kolorowe fajerwerki to za malo. Musi byc koniecznie huk, halas i zero ograniczania wolnosci czlowieka
![]()
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Na wsiach i odludnych miejscach masz dzikie zwierzęta, więc to jeszcze większa głupota, niż w miastach, puszczać petardy. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
+ psy przy budach
![]() |
#196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Konto usunięte
|
Znów odwracasz kota ogonem i popadasz w skrajności. Masz jakieś konkretne argumenty, czy w kółko ''to zakażmy wszystkiego'' ''alkohol też szkodzi''? Bo jak narazie trzymasz się swojego, a nie masz ani jednego argumentu za, za to mnóstwo merytorycznych przeciw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Skoro wg Ciebie to tylko petarda nie robiaca zadnej krzywdy to czemu tak zaciekle walczysz, zeby dalej wszyscy mogli ja kupowac? To tylko petarda, jak zniknie ze sklepowych polek to tak strasznie bedzie Ci brakowac mozliwosci jej kupna?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, ogólnie jestem przeciwnikiem ingerencji państwa w nasze życie. Wisi mi to czy te petardy będą czy nie. Ale przepadam za podejściem 'mam swój rozum i robię co chcę'. Państwo powinno ingerować w nasze bezpieczeństwo, zdrowie, porządek publiczny zamiast sypać zakazami jak z rękawa. I podkreślę jeszcze raz - zamiast zajmować się bzdurnymi zakazami petard w sylwestra - które często stanowią element tradycyjny, których natężenie jest przez powiedzmy tydzień w roku, zajmijmy się ograniczaniem wielu innych niebezpiecznych rzeczy, które są do użytku ogólnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |||
zuy mod
|
Cytat:
![]() chociaż nie do końca się zgadzam z ingerowaniem w zdrowie i bezpieczeństwo - zależy co przez to rozumiemy. Cytat:
Cytat:
I zgadzam się z emą, doszliśmy do absurdu w którym mała petarda jest niemalże wybuchem bomby atomowej od której ludzie padają na zawał :|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Naczelna Nastolatka
|
ależ kto ci broni zająć się innymi niebezpiecznymi rzeczami. Tutaj rozważamy zasadność zakazu petard, a nie wszystkich innych niebezpieczeństw.
![]() |
#203 |
ma zielone pojęcie
|
Może faktycznie w niektórych postach sprawa została już bardzo przejaskrawiona, ale mimo wszystko takie petardy dla wielu osób mogą być niebezpieczne. Bawią się nimi często mało rozsądni ludzie, którzy np. rzucają takie petardy innym ludziom czy zwierzętom pod nogi. No super zabawa. O tym jak źle wiele zwierząt znosi huki też chyba mówić nie trzeba. I niestety, huki słychać często nawet w domu, więc wiele zwierząt musi dostawać leki uspokajające, żeby w ogóle przeżyć czas okołosylwestrowy.
![]() |
#204 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nikt nie twierdzi, że petarda to jak wybuch bomby atomowej, ale zwyczajnie większość ludzi jak nagle coś wybucha, ma odruch ucieczki/schowania się, zwierzęta boją się jeszcze bardziej, tak samo chorzy, starzy ludzie. Tak więc zauważ, że to nie zakaz petard byłby ograniczeniem wolności dla tych, co chcą nimi strzelać, lecz Ci strzelający petardami ograniczają prawa tych, którym to przeszkadza oraz znęcają się nad zawierzętami. Sytuacja analogiczna jak z papierosami, to palacze ograniczają wolność niepalących, a nie na odwrót, bo to palacze stwarzają problem i zagrożenie, a nie niepalący. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-01-04 o 17:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Cytat:
![]() Petarda stwarza zagrożenie. Niewłaściwie użyta jest niebezpieczna, właściwie użyta nie robi krzywdy. Tak samo jak alkohol. Gdyby petarda była niebezpieczna bez względu na środki ostrożności, to byłaby 100% śmiertelność wśród kupujących ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Konto usunięte
|
Petycja podpisana i ZWERYFIKOWANA e-mailowo (nie zniechęcajcie się, e-mail przychodzi z opóźnieniem).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() wiadomo, każdy widzi tylko czubek własnego nosa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | ||
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
![]() Bo z Twoich argumentów wysnuwam wniosek, że nasza potrzeba zlikwidowania petard jest śmieszna, bo ich negatywny wpływ na życie ludzkie jest mniejszy niż np alkohol czy narkotyki. Chociaż ten drugi przykład jest niefortunny, bo Ty o ile się nie mylę jesteś za legalizacją. Czyli nie wolno walczyć w małej bitwie, trzeba od razu rozpętać całą wojnę ![]() ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
zuy mod
|
winter: Że mi przykro, że ktoś ją skrzywdził łamiąc prawo.
I należy tępić takie zachowania, a nie same petardy. Cytat:
![]() Nie wiem, ja jakoś tych petard bardzo nie słyszę, na pewno nie głośniej niż burzę. A mam bardzo nieszczelne okna.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:29.